Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ördögi borok

Casillero del Diablo Shiraz és Carmenere

2011.09.12. 06:00 - Octopus

Az Ördög Pincéje a chilei boróriás, a 9300 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező Concha y Toro portfóliójának egyik legfontosabb borászata. Egyben az ország talán legjelentősebb bormárkája is, amely eredmény mögött persze komoly munka áll. Hogy pontosan milyen munka is, ebbe nyerhettek betekintést múlt héten pohárnokok és sajtósok, a pincészet bornagykövete, Mrs. Daniéla Perez Magyarországra látogatása alkalmából. Mi firkászok chilei ihletésű, Buday Péter által megálmodott pazar reggeli mellett, kötetlen módiban csevegtünk a nagykövet-asszonnyal, miközben a paletta öt bora érkezett szép sorban poharainkba. Természetesen javaslatokkal kiegészítve, melyik fogást is lenne célszerű az adott borhoz kipróbálnunk.

A pincészet számos bora évek óta kapható már a hazai boltokban, de például a sauvignon blanc nekem újdonság volt. Csavarzáras palack gondoskodik a frissességről, a bor rendben, nem meglepő módon teljesen sauvignon blanc-szerű. A Cabernet-ről BOB értekezett már korábban, az újabb évjárat is nagyjából azt a szintet hozza. Merlot és shiraz szerepelt még a kínálatban, illetve a  számomra az egész sor legérdekesebbjének bizonyuló carmenere. Ez utóbbit tüzetesebben is megvizsgáltam a hétvégén, illetve ha már a kedvenc fajtám, egy shirazt is nyitottam mellé.

Casillero del Diablo Shiraz 2010

A Rapel Valley termése, 100% amerikai kishordóban érlelődött 8 hónapig. Talán az egész sorozat legbehízelgőbb darabja, meglehetősen populáris stílusban komponálva. Kicsit olyan szoktatóbor jellege van: semmivel nem találkozni benne, ami egy ismerkedési fázisban tartó borisszát eltántoríthatna, nem animális, nem bántóan savas vagy cseres, és határtalanul gyümölcsös. Illatában áfonyadzsem, szilva, vanília, fahéj és füst. Erőteljes a hordó, de mögötte kiváló a gyümölcs. Nem főtt, egyszerre érett és hűvös, és szokatlanul koncentrált. Kóstolva közepes testű, rendezett, határozott savakkal, tannin éppen csak érezhető. Vastagon szilvás, édesfűszeres, intenzív ízű, a kategóriához mérten szokatlanul sűrű. Kissé direkt, tankönyvi 7-10 eurós újvilági shiraz. Tehetség, azaz 5 pont.

Casillero del Diablo Carmenere 2009

Rapel Valley, 70% amerikai hordó 8 hónapig. Ahogy a shiraz, ez is precízen kivitelezett és fajtajelleges, viszont kevésbé közhelyes, és már némi izgalom is szorult belé. Szinte cabernet franc-okat idézően gyógynövényes-fűszeres, bár inkább babéros, keleti fűszeres, mintsem paprikás. Szeder, fekete ribizli is megjelenik az illatban, a gyümölcsök azonban nem dominálnak, ettől kevésbé újvilágias, mint a fenti párja. A korty kerek, élek nélküli, nem alkoholos, nem hömpölygős, ugyanakkor koncentrált. Egy kis kávé és füst a hordóból, sötét bogyósok hada, jó savak. Tanninjai egy fokkal határozottabbak, pont, ahogy egy kabernétől várnánk. Eléri a 6 pontot, és 2000 forint körüli árával best buy. (A 2004-esről is született már írás az Alkeszen, még a hőskorban, hat éve)

[Jelenleg a Tesco akciózza a borokat 1599 forintért, és ha minden igaz, hamarosan a Metró is csatlakozik. Értelemszerűen ennyiért mindegyik jó vétel]


 

Címkék: chile shiraz hatpontos ötpontos concha y toro carmenere casillero del diablo

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr693219794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2011.09.12. 21:21:53

Octopus@
"Tanninjai egy fokkal határozottabbak, pont, ahogy egy kabernétől várnánk." Akkor ez nem egy merlot klón?

Octopus 2011.09.13. 09:22:05

@töppedt: nem, hanem a cabernet-család Bordeaux-ból szinte teljesen eltűnt hatodik fajtája:

alkoholista.blog.hu/2005/08/26/carmen_232_re_8211_a_klon_feltamadasa

osborne 2011.09.15. 05:10:31

A CS-jük továbbra is rendben van, a Merlot viszont gyenge. Egy indusztriális tévedés.
süti beállítások módosítása