Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bor és tudomány

2011.09.15. 06:30 - Szomjas Gödény

Ez a blog főként a borok kóstolásáról szól, ami természeténél fogva az esztétika témakörébe tartozik. Az a legfontosabb kérdés, hogy jó-e, illetve hogy tetszik-e a kóstolt bor, de persze a miért is terítékre kerül. Emellett rengeteg objektív megállapítás is felvetődik a tetszés-nemtetszés körüli beszélgetésekben, ami a bor alkoholfokáról, a szőlő érettségi állapotáról, a hordóhasználatról, és egyéb, jól számszerűsíthető, vagy akár tudományos pontossággal mérhető adatokról szól.

Az sem titok a hétköznapi borisszák számára, hogy roppant sok olyan területe van ezeknek a borról folyó beszélgetéseknek, ahol nem tudunk pontos és alapos magyarázatot adni a jelenségek mibenlétére, de Richard Feynmant, a híres fizikust idézve elmondhatjuk, hogy itt is sokkal többet tudunk, mint amit be tudunk bizonyítani. Amíg a növényvédelemről és a borkészítés technológiájáról számos részletes, tudományos alapossággal megírt szakkönyv szól, addig sokkal kevesebb tudományos munícióval vagyunk képesek ellátni a biodinamika híveit, vagy a terroir központú gondolkodás képviselőit, és azt sem értjük még egészen pontosan, hogy a termőhely mi módon hat a kész borra, vagy hogy pontosan melyik élesztőtörzs milyen szerepet játszik a szőlő erjedésében. Egyszóval számos olyan bölcsesség forog közszájon, amit a borokkal foglalkozó közönség elfogad, de megmagyarázni nem tud.

A kevés „tudományos-ismeretterjesztő” könyv egyike Jamie Goode The Science of Wine-ja, ami a manapság boros berkekben közkézen forgó témákat veszi sorra huszonöt fejezetben, mindegyikben bemutatva, hogy mi jelenleg a tudomány álláspontja ezekről a kérdésekről. Brit tudóshoz és képzett vegyészhez méltó alkotás, az őszinte megismerés igényével összegyűjtött, széleskörű esszégyűjtemény. Nem a bortermelés lépéseinek az ismertetésére törekszik, inkább csak átfésüli a terepet és felvillant néhány izgalmas, elhallgatott, vagy újszerű területet. Több szürreális kísérletet is bemutat arról, hogy hol tart ma a borral kapcsolatos megértésünk. Kitér a terroir-jelenség lehetséges magyarázataira, a borok mineralitását a hordókba rejtett kavicsokkal vizsgáló kaliforniai borászra (és a helyi OBI véleményére), a kóstolók által ideálisnak érzékelt alkoholszintet vakteszt és fordított-ozmózis gép segítségével kereső Kaliforniai Egyetemre, vagy a legendás bőrös-animális illatú borairól híres Chateauneuf-du-Pape borvidék és a mérhető brettesség kapcsolatára is.

Az újabb high-tech játékszerek közül bemutatja a fordított-ozmózis gép működését és a légifotózás szerepét a szőlőtermesztésben. Sok bonyolult, kevéssé tisztázott, vagy egyszerűen csak marketingszövegek mögé bújtatott problémát tárgyal a könyv, és pontos képet ad arról, hogy mit tud ma a tudomány a szőlőről és a borról.

Én nagy élvezettel olvastam, az Amazon.com-ról könnyen beszerezhető, rendeljenek közösen a haverokkal, vagy kérjenek nyugodtan karácsonyra, születésnapra, nyaraláshoz vagy teleléshez. Legnagyobb hátránya, hogy angolul van, de szerintem még így is megéri. A következő napokban egy-két érdekes fejezetet fogok bemutatni a hazai blogtérben ritkábban tárgyalt témák közül.

Címkék: bor könyvismertető tudomany jamie goode

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr893228587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.09.15. 09:26:11

Remek könyv, én is csak ajánlani tudom mindenkinek!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.09.15. 13:40:12

@Jenyei: Elnézést az elírásért, javítottam. Köszönöm!
süti beállítások módosítása