Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vissza a demizsonhoz!

2011.10.27. 06:00 - alföldi merlot

A palack mérgezi a légkört, fokozza a globális felmelegedést, foltot ejt a lelkiismereten. Gondolkodj globálisan, igyál helyben, ezzel is a bolygónkat véded! Andrew Jefford jó angol módjára ugyan nem von le ennyire radikális következtetéseket, de abból, amit mond könnyen levezethető a fenti szlogen. Szokásos hétfői rovatában a folyóbort próbálja tisztára mosni. A bejegyzés apropója a november 21-22-én esedékes Folyóbor Világtalálkozó. Jefford szerint ideje átértékelni a folyóbor szerepét; a lédig a Föld barátja: összezsugorítja a bor szén-dioxid lábnyomát. 

1924 óta a folyóbor története folyamatos hanyatlásként írható le. Ez volt az az év, amikor Baron Philippe de Rothschild úgy döntött, hogy nincs többé hordós szállítás, kereskedő általi palackozás, a Moutont házon belül fogják palackozni. Ötletét azóta minden magára valamit adó borászat átvette, és ma gyanúsnak találunk minden olyan bort, amit nem méltattak lepalackozásra, vagy a palackozás nem helyben történt. A közvélekedés szerint a kannás borban az árán kívül nincs semmi csábító. Az utóbbi fél évtizedben azonban megállt a hanyatlás, fordulni látszik a trend, volumen tekintetében legalábbis biztosan - a lédig bor részesedése a nemzetközi kereskedelemben dinamikusan nő.

Folyóborban az új uralkodó Spanyolország (nemrégiben előzték meg Olaszországot). A spanyol kivitel 2010-ben 880 millió liter volt. De érdekes adat, hogy az ausztrál exportnak is közel a fele lédig (359 millió liter 2010-ben), noha tíz évvel ezelőtt még csak 12 százalék volt ez az arány. Az Egyesült Királyság borimportjának közel egyharmada folyóbor.

A folyóbor fölfutását könnyű volna annyival elintézni, hogy a mai nehéz időkben egymásra találtak a túltermeléssel küzdő gazdák és az elszegényedő fogyasztók. És kétségtelen, hogy van a jelenségben valami szomorú, mint ahogy azt sem lehet tagadni, hogy a felfutás haszonélvezőinek egy része dögszagra gyűlt hiéna.

Jefford mégis azt mondja, hogy ő örül a folyóbor térnyerésének, és reméli, hogy a trend tovább folytatódik. Mert bármennyire ciki is kimondani, de a szén-dioxid lábnyom igenis számít, márpedig a palack tragikusan rossz eszköz a bor nagy távolságokra való szállításához. Az üveg, mint tudjuk, olvadt homok, és a homok megolvasztása hatalmas hőt és energiát igényel. Az új üveg minden grammjának előállítása közben a súlya kétharmadának megfelelő szén-dioxid kerül a légkörbe. És akkor még el sem kezdődött a szállítás. Márpedig a palackok nehezek: a súlyuk 50 és 90 dkg között mozog. Tartályban szállítva 24 ezer liter bornak van akkora súlya, mint 9 ezer liternek palackban.

A minőségi bornak persze továbbra is palackban a helye. Csakhogy a borfogyasztás nagy része nem minőségi: a brit vásárlók átlagban £4.37-et fizetnek egy palack borért, ami a jelenlegi adók mellett azt jelenti, hogy maga a bor körülbelül 50 penny lehet. Az ilyen bort gyors fogyasztásra szánják, semmilyen kárt nem tesz benne a konténeres szállítás, ahogyan ezt a skandináv monopóliumok és a német diszkontok példája is bizonyítja. A papírdobozos és az újrahasznosítható PET-palackos kiszerelés sokkal környezetbarátabb megoldás, mint az üvegpalack. Az igényesebb fogyasztók persze lenézik a műanyagpalackos borokat, de ne feledjük, hogy nem is olyan régen még a csavarzárra is fintorogtak. Jefford szerint itt az idő, hogy a borsajtó és az elkötelezett fogyasztók kimondják: mindannyian jobban járunk, ha az olcsó "mindennapok bora" nem kerül palackba.

[A tetrapakos Chateauneuf du Pape fotóját innen metszettem.]

Címkék: környezetvédelem üveg decanter palack pet palack folyóbor andrew jefford jefford

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73332845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargabalint_VBA 2011.10.27. 07:19:56

A bag-in-box, Tetra Pak és a PET mellett ne feledkezzünk meg a betétdíjas forgalmazásról sem, ami szintén igen környezetbarát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.27. 09:51:59

@vargabalint_VBA: célszerű lenne jócskán megemelni a betétdíjat és egyéb rásegítést-késztetést (a borászok oldalán) is adni a dolognak, mert a jelenlegi feltételek mellett az ügy sajnos bukóban van.

shiraz 2011.10.27. 10:01:13

"mindannyian jobban járunk, ha az olcsó "mindennapok bora" nem kerül palackba"
itt van a lényeg, én annyit tennék hozzá, hogy az olcsó tömegbort nem kell messzire szállítgatni, a helyit kell inkább fogyasztani

Félédes Zweigelt 2011.10.27. 13:34:19

@shiraz:
"az olcsó tömegbort nem kell messzire szállítgatni, a helyit kell inkább fogyasztani"

Igen, de ezt elérni nem könnyű feladat.

Mi mindennek kell ahhoz összejönnie (minőségben, termelékenységben, marketingben, logisztikában, fogyasztói szokásban, piaci szabályozásban), hogy a helyi tömegbor vonzóbb/olcsóbb legyen, mint a chilei, spanyol, stb. 1-2-3-4 eurós? Nálunk egyelőre még a hazait választja a legtöbb fogyasztó, de meddig?

És mi lesz mondjuk 20 év múlva, amikor már Kínából fog jönni a tömegbor, mondjuk féleurós fogyasztói áron?

Idet 2011.10.27. 13:52:39

Jajistenem, nagyapám hajdanvolt kadarka "tömegbora"! Azt meginnám ma is, ha tudnék találni hasonlót valahol! Siller volt, száraz, kicsit savas, béke cseppjeire!

Sir Nyű 2011.10.27. 14:26:22

A lidliben a nemtomhol (itt vagy Albert gazdánál) megénekelt 600 Ft-os ausztrál chardonnay (ami valószerűtlenül finom, ezért nekem gyanús is) tartályban utazik és Németországban lepalackozzák. (És 600 vagy 650 Ft.) Most akkor az palackos vagy nem?

vargabalint_VBA 2011.10.27. 21:31:34

@Hepci: A betétdíj mértékét jelenleg a borászatok határozzák meg. A magas betétdíj sajnos megöli a rendszert, mivel ha a betétdíj magasabb mint az új palack ára, a pincészetek nem lesznek érdekeltek a használt palackok újrafelhasználásában, mivel így új palackba olcsóbb tölteni. A termékdíj emelése viszont elősegítené a rendszer fennmaradását.

hegyaljai 2011.10.27. 21:46:57

Ugye nagyapáink azért nem palackot használtak, mert drága volt és törékeny, nem is beszélve a beszerezhetetlen jó minőségű dugóról, és a drága nyomdában előállított címkékről. Volt tehát a fonott - nem törékeny - demizson, amit valamivel bedugtak. Ez viszont elsősorban a termelő és fogyasztó közötti közvetlen útvonalon mozgott, hiszen a kereskedelemben, a kocsmákban volt még olcsóbb eszköz a hordó.
A világ az olcsó kőolaj és földgáz miatt változott meg, amely olcsóbbá tette a sz üveget, és a tömegessé váló szállítás a forgalmazási távolságot is megnövelte, megszakítva a fogyaztó és a termelő közötti kapcsolatot is.
Ami a környezetvédők betétdíjjas palackhoz való ragaszkodását illeti, azzal kapcsolatban soha, sehol nem találtam tényleges, ökológiai lábnyom mélységű összehasonlítást az üvegcserépként újrahasznosított és a betétdíjas palack között.
Ne feledkezzünk meg a mohó állami költségvetésekről sem. Amig a régi demizsonos világban csak boradó volt, most az ÁFA, annak visszaigénylése, a környezetvédelmi termékdíjj, a gázolaj jövedéki adója, és más tényezők révén bele avatkozott az árviszonyokba.
Mint EU éltanulók ezt természetesen még bonyolultabban csináljuk, mint kellene.
A folyó bor közellenséggé vált egyes emberek számára, holott a megoldás nem a tiltás, túlszabályozás, "ellenőrízzük, de szíigorúan, amit nem lehet" lenne, csupán át kellene ballagni Dani bácsihoz a falu tulsó végére a demizsonnal.

Benikuty 2011.10.27. 21:59:30

na, akkor én elballagok időnként az 5 l-s pet palackjaimmal kedvenceimhez, jól összekacsintunk, ti meg csak vitatkozgassatok úri kedvetekre;)

Sárfehér 2011.10.27. 22:27:29

Prágában simán árulnak a vinotékákban folyóbort, szép, ízléses csapokból. Megkóstolni nem kóstoltam meg.

vargabalint_VBA 2011.10.27. 23:05:18

@hegyaljai: Én egyszer láttam egy prezentációt a Deutsche Umwelthilfetől, akik németes alapossággal kiszámolták ásványvíz esetén az egyes csomagolástípusok (egyutas üveg, egyutas PET, többutas üvegpalack, többutas PET) használatához kapcsolódó CO2-kibocsátást. Nekik egyértelműen az jött ki, hogy a legjobb megoldás a többutas PET. A prezit sajnos nem találom, viszont német nyelven jó pár kutatást olvashatsz, ami egyértelműen arra a következtetésre jut, hogy a betétdíjas rendszer környezetbarátabb.

De ha belegondolsz, egyértelmű, hogy egyszerűbb visszfuvarban visszagyűjteni és kimosni a palackokat, mint szelektíven gyűjteni, újra beolvasztani az üveggyárban és újra eladni a pincészeteknek.

Sárfehér 2011.10.27. 23:15:47

"A' jóféle bort, kivált a Máslást, leszokták a' Gazdák üvegekre, vagy butelliákra fejteni. A'melly tselekedetben hogy hiba neessék: így kell bánni, hogy a'melly üvegekbe bort akarunk fejteni: azokat mindenek előtt lúggal, azután vízzel erősen kimossuk, 's borral megtöltjük, egész a'dugó alatt féltzolnyira. A' dugók ujjak legyenek; nem a'mellyekkel már másszor edények voltak béfojtva. A' jó bort szeretők a dugókat elsőben borral megfőzik; és kevéssé megszáraztják (hogy nedvesség maradjon bennek) a' bor erejének bé, és a Levegőnek kirekesztésére. Az így elkészűlt dugókkal az üvegeket szorossan béfojtjuk. De már illyenkor előttünk áll egy edényben fejér szurok, és viassz megolvasztva. A bédugott palatzk szájját ezen matériába belé mártjuk. Mikor meghívült: jóféle Spanyol-viasszal, felül nyomhatjuk aztán Petsétünket, vagy a' borok esztendejét. A' mi bár úgy vóna! legalább tudnánk miért adjuk a' pénzt.Az egészen bépetsételt butelliákat, vagy szájjal alá fordítva, hogy a' dugó mindég dagadtan maradjon; vagy oldalt homokba, szépenn bérakjuk.Ha a' pintze jó: minden megetzetesedés nélkül sok esztendőkig megtarthatjuk. Hát a Hegyalljai bor sem romlik el seprő nélkül.

Kivált a' külső Kereskedésre nézve jó volna a' hordók helyett, a' butelliákat behozni: mert 1. Hordóknak esztendő alatt sok száz szálfa elvesztegetelődik mind azokon a' helyekenn, ahol a' jobbféle borokatis hordóstól viszik ki az országból, mint a' Hegyallyán és Sopronyban. Az Erdők miattok pusztúlnak, és a' Kereskedők megvesztegethetik ez által a' bort, ami a' magyar bornak a' betsit veszti.
2. Nyárban nem jó bennek a' bort vinni; által mnlegszenek, 's forrásnak eresztik a' legjobban megkészűlt bortis.
3. Ha tőlünk egyszer kiviszik: soha többé üressen vissza nem hozzák őket.
4. A' Vivők is ez úton megisszák; és vízrel töltvén meg a' hejjét, elrontják. A' Fúrósokat magam láttam, hogy a' fél hordó közepén lévő abrontsot lejjebb ütvén,a' hordót megfúrták; és a' bort nád tsőn ivogatták. A' Gazda ezt észre sem veheti: mert a' hordó szája be van petsételve, 's meg se gondolja, hogy az abronts allja által fúratott, 's újra bétsapoltatott.
5. A' butelliáknak ha alatsonyabb nyakok vólna: sok százat ellehetne jó móddal egy Szekéren kár, és hijjánoság nélkül vinni: mert ezeket a' vivők által nem futhatják. Homok, ondó, vagy Moha közt deszka ládákban, mint a' Ro'sólist, a' borokatis ellehet küldeni, 's a' butelliákat a' Kereskedők azokban könnyebben vissza hozhatnák, mint az üres hordókat.
6. Sokszor hallottam a' Kupetzeket panaszolkodni, hogy kárvallottak a' tőlünk vett borokban. Azt nem lehet tagadni, hogy megesett. A' szegény Lengyel, és Silesita Kereskedő tsak akkor hűlt el vásárlásán, mikor a' bort butelliákra szedvén, az Antalkót félig találta Seprővel, vagy tiszta kővel lenni. A' butelliákkal eztis ellehet távoztatni. Az Anglusok három helyen petsételik meg a' posztót, míg az, az országból kiér. Miért ne lehetne a' kivijendő boros butelliákra legalább egy helyenn a' Nemes Vármegye petsétjét ütni?"

N. Nagyváthy János

shiraz 2011.10.28. 08:29:17

@Félédes Zweigelt:
az nekem kihívás ha valami nem könnyű feladat :)
hogy Kínából mi fog jönni 20 év múlva, azt én nem tudhatom, de szerintem senki sem...
szvsz bor nem hiszem, lesz nagyobb gondjuk is annál

hegyaljai 2011.10.28. 09:04:33

@vargabalint_VBA: Szerintem nem lehet egy nagy üzlet, és pláne nem egy környezettudatos gondolkodás egy 0,3 kg-os palackot, palackra vetítve legalább 0,15 kg-os rekeszben visszaszállítani a palackozóhoz, mondjuk 200 km-re. Ezzel szemben a fogyasztó úgyis megy a boltba-áruházba-bevásárlóközpontba, és szelektíven visszadja a palackot. Én még jó indulattal azt is fel tudom róla tételezni, hogy egyébként szelektíven gyűjti, visszaviszi a hulladékudvarba. Ebből lesz a másodnyersanyag, az üvegcserép.
Természetesen a széndioxid lábnyom szempontjából a betétdíjjas forgalmazást preferáló zöldek mindig megfeledkeznek a víz árárról, a szennyvíz tisztításáról, és a betétdíjjas - kiürült - palackokat szállító teherautók füstjéről. Tehát hol van a valós összehasonlítás? Én nem találom!
Ettől függetlenül, amit a cégetek csinál, a 2 literes, betétdíjjís, olcsó, de jó minőségű borok forgalmazásával a kocsmák és a bárok számára, az mindenkinek tetszik. Be kell viszont látni, hogy nem ez az "egyedül üdvözítő vallás" a bor ágazat egészére.
A lassabban forgó minőségi borokat a karton védi a porosodástól és a szállítás során bekövetkező hősokktól. A természetes édesborok mosott palackba való töltése vállalhatatlan kockázatokat, vagy olyan tartósító szerek használatát követeli meg, mely rontja a imázsukat. Hasonló, elsősorban technológiai problémák vannak a pezsgőnél is.

Daeril 2011.10.28. 09:44:00

@hegyaljai: A vitában állásfoglalás nélkül, hagy mutassak rá:
-cserélt palackot egészben kell szállítani a mosóhoz
-recirkulált palackot egészben vagy összetörve kell szállítani az olvasztóhoz
Szállítás mindkét esetben van kg/km ugyanaz tehát az ökolábnyom kérdést a mosás/olvasztás energiaigénye dönti el.

vargabalint_VBA 2011.10.28. 11:58:57

@hegyaljai: Nincs extra fuvarozási költség (ill. minimális), mivel az esetek 90%-ában az alábbi folyamat zajlik le:
- A kamion kiszállítja a vevőhöz (pl. TESCO raktár) rekeszben a borral teli betétdíjas palackokat.
- Az áruátvételnél leveszik a teli palackos rekeszekkel megrakott raklapokat és a helyükre felrakják az üres palackokkal megrakott raklapokat (amiket korábban a visszavittek a vásárlók).
- A kamion nem üresen tér vissza a következő fuvarért, hanem tele van a raktér üres göngyöleggel.
- Az üres göngyöleget a pincészetnél a következő rakodáskor levesszük és újra teli palackokkal indul az autó.

Mi mondjuk szerencsések vagyunk mert a szállítmányozónk telephelye közel van a pincészethez, így ez sokkal hatékonyabban működik, mintha egy távoli szállítmányozó céggel dolgoznánk. Utóbbi esetben általában úgy működik a rendszer, hogy a szállítmányozó cégnél is raktároz üres göngyöleget, amit akkor szállít vissza a pincészetbe ha új kiszállítás van.

vargabalint_VBA 2011.10.28. 12:03:08

@Daeril: itt egy jó régi humuszos cikk a betétdíjas rendszerről:

www.humusz.hu/kukabuvar/archivum/2008/tavasz/mindent-el-lehet-vinni-de-szolot-nem

Mivel négy éve jelent meg az adatok már nem minden esetben állják meg a helyüket.

vigbor 2011.10.29. 20:54:41

Az idő megoldja a palack - korsó -hordó kérdéskörét.

Vagyunk még jó páran akik emlékszünk hordóból - holdóba korszakra. Nem vagyunk erre büszkék, de a mai bürokratikus tíltás sem jobb.
süti beállítások módosítása