Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mindennek vége

2011.11.03. 06:00 - Szomjas Gödény

A kínai kormány áldását adta az első kínai bor-befektetési alap elindítására. A Dinghong („Vörösben”) Befektetési Alap 5 év alatt mintegy 110 millió eurot kíván befektetni főleg bordeaux-i vörös, kisebb részben pedig burgundi borokba, 60%-ban a másodpiacról, 40%-ban pedig előjegyzésben vásárolva – adta hírül a Decanter honlapja.

Az alap létrehozása a borkedvelő Ling Zhijun nevéhez fűződik, aki főállásban a pekingi Pacific Asset Management nevű befektetési alapkezelőt igazgatja. Vásárlásait a Vintex & les Vignobles Grégoire bordeaux-i négociant, vagyis kereskedőház segíti tanácsadóként. A Decanter értesülései Philippe Larché-tól, a cég képviselőjétől származnak. (Megjegyzem, hogy a Decanter nem ad sok támpontot. A kicsiny francia cég honlapja készülőben van, némi infot találni itt, a Linked-in pedig alig ismeri a kollégáit. A kínai alapkezelőt eddig nem tudtam megtalálni.)

Az alap a kínai magánbefektetőket célozza meg, a legkisebb befektethető összeg 100 000 euro lesz magánszemélyek és 1 000 000 euro cégek részére. Bár Kínában már ma is sok fogyasztó rendelkezik befektetési célra vásárolt borkészlettel, az alap révén sokkal biztonságosabban szerezhetik be a borokat, hiszen a profi tanácsadók különös gondot szándékoznak fordítani a hiteles és jól dokumentált beszerzési forrásra, a hamisított és bizonytalan forrásból származó borok elkerülésére.

A bor egyébként a befektetők pincéjébe kerülne, így az alap nem pusztán befektetési céllal születne. Célja lenne a bordeaux-i birtokok és termőhelyek bemutatása a termelőkkel együttműködve, valamint mesterkurzusokat is szerveznének a kínai fogyasztók számára.

Nem ez az egyetlen népművelési szándékú kezdeményezés a kínai borpiacon – nemrég a sanghaji önkormányzat alapított internetes bortőzsdét a minőségi borok kereskedelmének elősegítésére.

Eddig a Decanter honlapjának a híre. Hát, mit is mondjak, csak nehéz szívvel tudom ezt a hírt befektetésekkel foglalkozó borrajongóként kommentálni. Persze már régóta sejtettem, hogy egyszer ránk virrad ez a nap. A kínaiak már évek óta a spájzban pincében vannak, bizonyára hozzájuk is köthető a legjobb bordeaux-i borok észveszejtő áremelkedése. Nincs ebben semmi váratlan.

Ami radikálisan új a hírben, az az, hogy most nem egyszerű fogyasztók, önjelölt befektetők és szakértővé avanzsált spekulánsok vásárolnak, hanem a befektetési alap létrejöttével intézményi formát öltött a borok vásárlása. Ezáltal hasonló lett a profi vagyonkezelő cégek által kezelt nyugdíj-előtakarékossághoz, a részvénypiachoz és az ingatlanbefektetési-alapokhoz, hogy csak néhány példát említsek.

Egy ilyen befektetési formával sokkal könnyebb szélesebb, akár csak pénzügyi nézőponttal bíró befektetőket elérni, és a verseny, amit a befektetési szakmában egy-egy újabb találmány gerjeszt, további hasonló termékeket is könnyen magával hozhat. Ne feledjük, hogy az ördög mindig a részletekben van, de annyit azért bátran előre merek bocsájtani, hogy a bor egyértelműen NEM befektetési termék. (Az állítás számszaki alátámasztását és a hír további elemzését külön posztra hagyom, ha megengedik.)

Míg a jellemzően angolszász egyéni befektetők számára régóta jó lehetőséget biztosít a borpiac arra, hogy fedezzék a gyerek oxfordi egyetemi oktatásának a költségeit, addig egyértelműen merem állítani, hogy a minőségi borok piaca egyszerűen túl kicsi az intézményi befektetők számára. A Liv-ex indexszel jellemezhetjük a borpiac befektetési teljesítményét, a legszélesebb spektrumú, 500 globális (főként francia) presztízsborból álló változat részletes összetételét megtekinthetik itt.

De ne ugorjunk ennyire előre. Ma még nem egyértelmű, hogy az alap végül milyen irányba megy: inkább hasonlít majd egy kis előjegyzői klubra, ahol több fogyasztó együttes erővel, de végső soron mégiscsak fogyasztási céllal próbál meg jó áron borokat vásárolni külső szakértői gárda támogatásával, vagy komoly befektetésként, pénzügyi döntést hozva próbálnak majd profi bor- és tőkepiaci szakértőkkel felfegyverkezve ízlést előrejelezni és formálni, tőkemegtérülést számolgatni, neadjisten a piaci kínálatot-keresletet befolyásolni.

A két változat közt jelentős különbség van, bár a kínaiak pénzével mindkét esetben számolni kell. Rám nézve elhanyagolható, mondhatni csak lakberendezési lesz a hatás: nem lesz ott Bordeaux a nappaliban, meg Burgundia a Magtárban.

Tokajt viszont sajnálnám.

Címkék: híradó esszéjellegű decanter

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr223349415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2011.11.03. 08:44:33

Miért kell sajnálni Tokajt?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.03. 09:28:12

Jó cikk, kösz. Érdekes felvétések. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a bor miért nem befektetési termék...

2011.11.03. 09:37:13

@hegyaljai: bár egyértelműen kiderül a cikkből, de: az volna sajnálatos, ha a tokaji borok árait is az egekbe vernék "a kínaiak", és így az olyan mezei fogyasztók, mint mi, kiszorulnánk pénztárca-vékonyság okán.

fugu 2011.11.03. 12:13:45

@Parci: Mire a feltételes mód? Én a magam részéről ki vagyok szorulva. Mondjak példát?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.11.03. 12:27:01

Párszáz palackos ultra premium tokajiaknal eleve inkabb az a probléma szerintem, hogy nem tudunk/tudnánk tényezőkke válni a nemzetközi piacokon (pláne egy akkorán, mint Kína). Ettől szerintem nem kell rettegnunk(:

borpancsoló 2011.11.03. 12:37:44

Sőt, kívánni kellene.

2011.11.03. 12:48:53

@borpancsoló >>: mit, hogy külföldi vegye meg és igya meg otthon jégen, narancslével? vagy anélkül, tökmindegy. elhiszem, hogy van borász, aki ezt kívánja, anyagi érdeke fűződik hozzá. de én, mint fogyasztó, hadd ne...........

borpancsoló 2011.11.03. 13:14:49

@Parci: úristen ne legyél ilyen értetlen!

Állandóan arról nyavajog itt mindenki, hogy szegény Tokaj mennyire nincs ott a megérdemelt helyén a világ nagy fehérbortermő régiói között. De ha felvetődik az első kritérium ennek, akkor meg mindenki azért nyavajog. Mi legyen? Legyen Tokaj a világ nagy tömegbortermelő borvidéke ahol kiváló minőséget lehet elérhető áron szűrni? :) Az se jó? Vagy csak simán megvalósíthatatlan?

Bordeaux - ami nagyobb mint a teljes magyar szőlőfelület - büszkélkedik 30 olyan birtokkal, akiknek 1000 EUR fölött megy el a boruk előjegyzésben. Ennek ellenére valahogy mégis olvasok itt Bordeaux-i borokról, amik néha agyonverik a magyar versenytársakat és 15-30 rongyért elérhetőek. Hogyan lehet ez?

Nem lehet, hogy mocskos módon szolgálná az ország érdekeit és a magyar bor ügyét, ha lenne Tokajban vagy akárhol KETTŐ vagy HÁROM olyan pince, akinek a borai nekünk elérhetetlenek, de jobban felhúzzák a magyar bor ügyét, mint mi kommentelők valaha is fogjuk?

Mi lesz ennek a következménye? Soha többé nem lesz aszú az asztalodon?

Miért, Szepsy megjelenésével bezárt a Kerház?

Bordeauxban bezártak a többiek, vagy mindenki ennyiért adja a bort, csak nem mindenkitől veszik meg? Ott minden jó bor 1000 euró? Ne fárasszatok már, semmi nem jó nekünk!Igenis jó lenne két-három világhírű csúcsbirtok, a többi borászatnak is jobb lenne és a fogyasztók is profitálnak a beáramló tőke nyomán születő szebb szőlőből készült jobb borokkal.

Vagy maradjon minden így... Folytassuk ezt az utat, ami a mai magyar valóság:

Elérhető áron termeljük a borokat, sosem törünk ki, a tőke csak fogy, lassan megfolyt minket a világ, vagdossuk ki tovább a szőlőt és csinálunk majd szép skanzenországot skanzenborászattal, ahol lesz 50 borászat és 1000 ha szőlő, és nem lesz pincelátogatás a nyaralás alatt a kedves öreg bácsinál, mert addigra a kedves öreg bácsi meg az eltökélt kézműves kis családi borász már felhagyott azzal, amire minden pénzét ráköltötte, a bor meg annyira megszűnik tömegélménynek lenni, hogy szépen lassan el is felejtik az emberek, hogy miért kell magyar bort venni az újzélandi helyett.

Szép jövőkép, akkor én inkább arról a három szerencsésről mondok le, akinek az összes borát elviszi előjegyzésben a milliárdos kínai és iszom a másik háromezer szerencsését, aki meglovagolva a kedvező időket: gyönyörűbbnél gyönyörűbb borokat termelnek normális árszinten és végre önköltségi ár felett adják oda azokat a német kereskedőnek.

Tényleg, tehát én egy haszonleső vadkapitalista vagyok...mindenki olyannak is ismer...gratulálok

2011.11.03. 14:11:14

@borpancsoló >>: viszonylag fölösleges volt így kirohannod.. :) ezen felül nem hiszem, hogy itt bárki ellendrukkere lenne tokajnak és a fejlődésének. én biztos nem.

de tokaj és a bordeaux között óriási a méretkülönbség, magyarán, egész hegyalja simán elég kicsi ahhoz, hogy ne csak a szepsy és demeter borok tűnjenek el egy ilyen forgatókönyv esetén.

a legjobb egyébként az volna, ha a hazai közönség engedhetné meg magának (és lenne meg rá az igénye), hogy elfogyassza ezeket a borokat.

borpancsoló 2011.11.03. 14:16:31

@Parci: fölösleges? talán :)
A méretkülönbségből nem az adódik, hogy mind, éppen ellenkezőleg, inkább hogy alig. :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.11.03. 15:08:44

@Parci: Eltűnnek?? Ezt ugye te sem gondolod komolyan ismerve némileg a két borász hozzáállását? De megsúgom, meg a kiralyudvar sem hagyja csakúgy eltűnni egyik tételét sem valamelyik piacon, pedig ott megint más palackszamokrol van szó...
Nem vagyok kozgazdasz, meg kicsi vagyok én ahhoz, hogy megjosoljam, mi lenne, ha...vagy hogy, egyaltalan lenne-e eselyunk bekerulni egy ilyen verkeringesbe (borpancsolo is érdekes dolgokat vetett föl...). De egy fontos bor sem tűnne el az említett termelőktől, ebben biztos vagyok.
Ami viszont szerintem érdekes lehet az az, hogy mi lesz azokkal a piacokkal ezután, ahonnan most Ázsia elszippantja ezt a tömérdek bort...? Nyilvan az ujvilag es mas feltorekvok is nyertesei lesznek ennek. De szerintem ez egy sokkal inkabb ránk vetitheto kérdés.

2011.11.03. 15:10:58

@borpancsoló >>: szerintem alapvetően mindenki csak elképzelt forgatókönyvekről elmélkedik, így kár volna nagyon magabiztosnak lenni. gigasmiley.

2011.11.03. 15:20:32

@demisec: ehh, köszönöm, hogy "megsúgod", ma úgy látszik ilyen nap van. szintén smiley.

közgazdász vagyok, de átfogalmazom akkor, bár azt hiszem, hogy elég egyértelmű, amitől itt féltek páran, beleértve az eredeti bejegyzés szerzőjét: egy erőteljes és fizetőképes külföldi kereslet (feltételes módban, tehát HA létezhet, létezne ilyen) simán felszippantja ezt a kevés tételt. ezt nem úgy kell érteni, hogy itthon nem is lehet hozzáférni szepsy vagy demeter borokhoz, hanem azt, hogy ha erős a kereslet, akkor nagyon megemelkedik az ár. őszintén szólva már most is bőven fájdalomküszöb fölött van a magamfajta halandónak egy szepsy szent tamás furmint, egy szepsy/demeter aszú stb. ha "a kínaiak" 50-80 ezer forintos palackáron is megvennék a teljes készletet, akkor szerinted itthon mennyibe fog kerülni?

tudom, hogy kóstolókon alkalmasint ingyen is lehet találkozni ezekkel a borokkal, de ne soroljunk egy-két szűk létszámú szakmai rendezvényt az átlagember megoldási repertoárjába.

2011.11.03. 15:24:46

egyébként off, de mégsem: a prager pincészetnél például azt mesélte a borász, hogy amint kijön az új GV egy évben, el is fogy, rá 3-4 hétre már üres a pincészet.

de egyébként legyen igaza a szkeptikusoknak, itt páran csak önző fogyasztói megközelítésben rettegtünk attól, hogy kiszorulunk valamiből, amit nagyon-nagyon szeretünk. ha ez laikus gondolat és elméletileg is kizárt lehetőség, annál jobb.

borpancsoló 2011.11.03. 16:12:47

@Parci: " szerintem alapvetően mindenki csak elképzelt forgatókönyvekről elmélkedik, így kár volna nagyon magabiztosnak lenni." igen, persze, de ez alapján fölösleges volna fórumozni, és mint tudjuk, valamilyen forgatókönyv mindig megvalósul, néha az, ami el sem hangzott.

"...őszintén szólva már most is bőven fájdalomküszöb fölött van a magamfajta halandónak egy szepsy szent tamás furmint, egy szepsy/demeter aszú stb..."

aha..ez a különbség; Te konkrét borokért aggódsz, pl szent tamás furmint, míg mi összességében azt mondjuk, az a minőségi és ár-színvonal, amiért most aggódsz, bár elméletileg eltűnhet, a gyakorlatban úgyis megmarad, hiszen fizetőképes kereslet lesz rá...Igen, az lehet hogy speciel a szent tamás-t bukod. :)

Abban persze egyet értünk, hogy sokunknak már most is fájdalomküszöb felett vannak ezek a borok, de ez egy természetes tendencia ilyen helyzetben, nyilván ezt te is jól tudod.

Hasonló a történet az ezredforduló Villányához. Nem csak Bock és Gere a nyertesei a borvidék felemelkedésének, hanem egész Villány. És bár én aztán messze nem vagyok egy Tokaj-fun, nagyon örülnék, ha a legjobbak legjobbjait nemzetközileg is felkapnák és a borvidék adottságainak megfelelően kimagaslana néhány borász a nemzetközi szintből is, ahol most a béka segge alatt vagyunk.

Mindig kell egy két fényes csillag, mert az nem elnyomja a többit hanem az összképet szépíti meg.

borpancsoló 2011.11.03. 16:17:51

@Parci: ja, hogy félreértés ne legyen; a drasztikus szőlőterület csökkenésünk nem forgatókönyv hanem tendencia, a többi természetesen az.

2011.11.03. 17:07:09

@borpancsoló >>: "Mindig kell egy két fényes csillag, mert az nem elnyomja a többit hanem az összképet szépíti meg."

ez szerintem abszolút így van, egyetértek.

no, akkor letisztázva és szintén egyetértve: páran itt csak annyiért aggódnak, hogy elérhető árban legyen szepsy/demeter aszú és száraz furmint szintű bor a jövőben is. valóban, ha azt nem pont szepsy vagy demeter csinálja, hát annyi baj legyen, a lényeg a lehetőség a fogyasztóknak.

ezen belül/kívül meg persze minél nagyobb a kereslet a tokajira, minél elismertebb a nemzetközi porondon is, annál jobb.

vigbor 2011.11.03. 19:00:16

@Parci:
A kínaiak jelképesen mondva már Felsőzsolcán vannak. Engem is kerestek már meg.

Úgy tudom, hogy a Hold Újévkor ajándékozás céljából mindent megvesznek. Csak idő kérdése, hogy rákattanjanak a tokajira. Most az idősebb borakat keresték. 20-30-40-stb. éves aszúkat.

Nem rossz befektetés az aszú. Az 1988-as évjaratot a 90-es évek közepén pár száz forintért vásrolhattuk meg, most ezt az évjáaertot 180 euróért árulják. Annyit zárójelben hozzáteszek, hogy jelenleg a magántulajdonban lévő palackok tíltott versenyzők.

Ha a kinaiknak eljut a tudatukig, hogy a tokaji igen jól korosodik, évtizedekig érleléődik,akkor várható nem az idős paalckokat fogják keresni éppen ellenkezőleg a kortársakat. Az értéknövekedés már a tulajdonukban lévő bornál képződjön.

Ne feledjük, hogy nagyon sokan vannak. Minimum 50 millió potenciális vevővel számolhatunk. Innen már csak matematika, hogy miért lesz megfizethetetlne egy honpolgárunk számára a különleges minőségű tokaji bor.

hegyaljai 2011.11.03. 19:15:28

@Parci: Akkor mégsem Tokajt kell sajnálni, hanem a magyar fogyasztókat?

2011.11.03. 19:33:36

@hegyaljai: "tokajt azért sajnálnám" [t.i.: tokajt, mint a tokaji borok ivásának lehetőségét] (egyébként én vagyok szomjas gödény, ma lebuktam)

hegyaljai 2011.11.03. 21:45:15

@Parci: Mi itt Kazinczy földjén Tokaj alatt értjük a várost, a borvidéket. Úgyhogy nem győztél meg. A személyes problémádra pedig ajánlom a régi TV sorozat címét: www.youtube.com/watch?v=yOgTDX64rWs

2011.11.04. 07:51:09

@hegyaljai: ó, jajj..............

kifli 2011.11.04. 13:49:01

igen, azt mondják a tokaji nagyon passzol a párolt kutyahúshoz
süti beállítások módosítása