Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borrendelés aranyszabályai

2011.11.16. 07:00 - alföldi merlot

A Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja „Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg. A mostani bejegyzés fordít egyet a kérdésen, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk bort okosan?”. A dolog szépséghibája, hogy egy amerikai szomelié tanácsain alapul, akinek nyilván sok szempontból mások a tapasztalatai, mint honi kollégáinak. Szamárvezetőnek azonban így is több mint ígéretes, és ha kedves olvasóink beszállnak az adaptálásba, akkor a közös bölcsesség összelegózhat egy alkeszes wikipédia szócikket. Szomeliék, vendégek segítsetek! 

Levi, a pohárnok-blogger a közelmúltban előadást tartott az éttermi borlapokról a New York-i Egyetemen, és ennek tartalmát öntötte posztba. Az előadás azonban nem a borlapok megtervezésével vagy a borok beszerzésével foglalkozott, ami Levi tulajdonképpeni munkája, hanem a fogyasztó szemszögéből közelítette meg a kérdést: Hogyan hozhatja ki az éttermi vendég a maximumot abból a dokumentumból, amit a kezébe adtak?

Első szabály: Kezd hátulról!

Komolyan. Ilyen egyszerű. A kezedbe nyomtak egy 30 oldalas borlapot? Nyisd ki a 30. oldalnál, és lapozz visszafelé! Miért? Hát mert mindenki más az elején kezdi. Vagyis mindenki ugyanazokat a borokat nézi meg, aztán a 15. oldal tájékán belefárad, és hasperká választ valamit. Ez pedig azt jelenti, hogy a többi borra rá sem hederítenek, azok ott árválkodnak a pincében, és érnek a palackban - ami könnyen azt jelentheti, hogy most élik a legszebb korszakukat.

De ha hátulról kezdem a borlap olvasását, akkor folyton sauternes-t kell innom? Szó sincs róla. Ellenben rábukkanhatsz egy veterán auslesére, amit húsz évvel ezelőtt „édes borként” vettek föl a borlapra, mára azonban az édesség szinte nyomtalanul eltűnt belőle. Vagy esetleg megtalálod a nagyobb űrméretű palackok listáját, és ezzel megütöd a főnyereményt. Az éttermekben a magnumok általában nagyon lassan fogynak, a legtöbb vendég elsiklik felettük mondván „Áh, mi nem iszunk annyit” - aztán persze mégiscsak két brunellóval zárják az estét. A magnumok tehát beragadnak, és csendben érnek az étterem pincéjében, ami azt jelenti, hogy a 75cl-es kínálatnál érettebb élményt kínálnak. Ráadásul, mivel nem fogynak, gyakori eset, hogy a koruk előrehaladtával sem emelik meg az árukat.

Második szabály: Ússz az árral szemben!

Olasz étteremben vagy? Akkor nehogy brunellót rendelj! Az olasz éttermekben mindenki a brunellókra izgul rá. Az árazásuk is ennek megfelelően történik, vagyis aránytalanul drágák. Ha olasz étteremben vagy, akkor rendelj burgundit, vagy kaliforniai cabernet-t. Mert ezek azok a borok, amik nem fogynak. Nem Romanée Contira vagy a legújabb kaliforniai kultusz-cabernet-re gondolok, ami azért került a borlapra, hogy az újgazdagoknak legyen mivel villantani. Nem, én arra az érett kaliforniai cabernet-ra gondolok, ami csak azért nem fogy, mert rossz helyre került. Ugyanez a szabály érvényes, ha klasszikus francia étterembe megyünk. Valószínűleg minden második törzsvendég burgundit iszik. Te keress inkább barolót a borlapon. Valószínűleg találhatsz érettebb példányokat, és ezek árban is kedvezőbbek, hiszen ritkán rendelnek belőlük.

Harmadik szabály: A legolcsóbb bort rendeld!

Nem viccelek. A borlap legolcsóbb borát. Aranyszabályként az él a köztudatban, hogy „A második legolcsóbb bort rendeld!”. Nos, én megsúgom, hogy amennyiben a borbeszerzés jól működik az étteremnél, akkor egy 30 dolláros bor csak úgy kerülhetett a borlapra, hogy a szomelié beleszeretett. Más ok nem lehet. Egy ilyen húzásért egyetlen pincér sem fogja vállon veregeti a pohárnokot, ezt elhihetik nekem. Szóval a szomelié fölteszi a borlapra a bort, és mi történik? Senki nem veszi, mert túl olcsó. Beragad. Árat emelni nem lehet, mert mi van, ha bejön valaki az étterembe, meglátja a bort, és azt mondja, „Az előbb láttam ezt a bort egy borkereskedésben fillérekért, itt mitől ment föl az ára?”. Így aztán a szomelié keze meg van kötve. És itt jössz te. Rendeld meg a borlap legolcsóbb borát! Néhány ritka kivételtől eltekintve meg fogsz lepődni, hogy mennyire jó a bor.

(folyt. köv.)

Címkék: szemleszerű étterem esszészerű borrendelés

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr903386331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2011.11.16. 08:02:37

Francia étteremben barolót rendelni...még azért is vicsorgnak, ha tájidegen bort választasz, szóval a levesben lesz ám meglepi. :)

Daeril 2011.11.16. 08:51:44

@felvetés: Sanszos, hogy amerikai - francia éttermekről van szó...

alföldimerlot 2011.11.16. 09:10:18

@felvetés: Valószínűleg Amerikában van az a francia étterem, de ez nem sokat változtat azon a tényen, hogy ez a pont számomra üres okoskodásnak tűnik. Gyakran visszaköszönő élmény, hogy egy borvidék borai mennyire jól mennek a helyi ételekhez, és nagyon is érthető, ha erről nem akarunk lemondani. Azt hiszem, ezt a pontot fölösleges volna a magyar változatban megtartani, sőt, én éppen az ellenkezőjét javasolnám: a Kistücsökben pl. igyunk dél-balatoni borokat.

borpancsoló 2011.11.16. 10:03:32

@alföldimerlot: Szerintem is arra halad inkább a világ, hogy utazgatásaink közben a helyi ízeket kell megkóstolni, mivel azokkal teljesül ki az élmény és a vidékről alkotott kép.

Természetesen egy utazás során biztos eszem néha McDonald's-ban, de azért hülye lennék az étkezéseim alkalmával nem a helyi konyhát megkóstolni. Azokhoz az ételekhez pedig - ahogy mondod - legtöbbször jobban passzol a helyi ital (és bortermő országokban a bor).

Ez a pont így hülyeség az írásban, csak akkor teljesül, ha a full prémium szegmensből iszogatunk.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.11.16. 10:08:10

ez így szerintem egy kicsit komolytalan. "Kezd hátulról, a legolcsóbbat kérd, ússz az árral szemben". Ha az volt ENNEK a bejegyzésnek a célja, hogy a magyar fogyasztónak, magyar étteremben nyújtson támpontokat, akkor ezzel sokra nem megy. Nálunk eleve szinte csak magyar borok vannak, eleve inkább rövid, mint hosszú a borlap, (sztem) nem érdemes idős vagy legolcsóbb tételeket választani (bár sztem pont ezzel a ponttal szerintem idehaza nincs gond), de érdemes rákérdezni, hogy valóban az az évjárat van-e a borhűtőben, ami a borlapon van (nem pedig öreg rosét akarnak elsózni, vagy épp fordítva: régi rosé van a borlapon, de már van nekik az új, de rosé helyett mondhatunk cserszegit is). Nálunk eleve kevés bor fogy az éttermekben, ezért nem is igazán fölkészültek szerintem az éttermek (nyilván vannak kivételek).
Nálunk még nagyon gyerekcipőben jár ez a történet (elég csak arra gondolni, hogy szerintem egy átlag magyar vendég pl. a tokajiakat meg se nézi egy borlapon, mert "úgyis nagyon édes").

budai zöld 2011.11.16. 12:29:47

A cikkben forrásmegjelölés nélkül idézik Homer Simpsont.
Ő mondta, hogy a második legolcsóbbat kell választani, mert akkor nem látszol olcsójánosnak, hanem hozzáértő fogyasztónak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.16. 12:35:15

Ezt erősen kellene adaptálni a Ungarische viszonyokra. Nálunk azért nem az a helyzet, hogy a 30 dolcsis borokat már meg sem rendelik...

Nagy igazság egyébként, hogy a ház borát érdemes megkóstolni. Ha jó, akkor gondot fordítanak minden másra is, pl. a palackok tárolására.

Ebben a témábaj bajnok a Hugh Johnson-féle "How to handle wine" c. sorozat 10. epizódja. Ezt pont az éttermi borrendelésről szól. Szerintem zseiniális:

www.youtube.com/watch?v=nc-emeMko_0&feature=relmfu

(a többi részt is érdemes megnézni, egyébiránt...)

phaszfej 2011.11.16. 12:41:41

A legfaszább, ezercsillagos étterem se veheti föl a versenyt a házikoszttal.

phaszfej 2011.11.16. 12:47:46

Valaki elárulhatná, hogy minek a kóstolgatással bénázni, ha bort kérek? Rakja le az asztalra, és ha szar, a pofájába öntöm.

dez01 2011.11.16. 13:26:31

Sajna nálunk a legtöbb étteremnek nincs is pincéje.....

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.16. 13:26:36

Bemegyek a sarki lordok házába és azt mondom a konyhás néninek, hogy "Mutassa rózsám azt az itallapot!". Úgy nyakon sederít az aluménium merőkanállal, hogy a baleseti sebészeten kötök ki. :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.16. 13:28:19

Hátnemtom, szerintem a bort az ételhez választjuk, úgyhogy az egész kérdésfelvetés hülyén hangzik nekem.

Én annyit szoktam, hogy felteszek valami ártatlan kérdést a pincérnek, és a válaszából általában meg lehet állapítani, hogy ért-e a borokhoz, vagy csak úgy csinál. Ha ért hozzá, akkor azt veszem, amit javasol, ha nem, akkor meg okoskodok egyedül. Hazai viszonyok között szerintem hülyeség belemenni az ilyenekbe, hogy "a magnum palack biztos ott áll már tíz éve a pincében", egyrészt nincs magnum palack, másrészt nincs pince, harmadrészt másfél éves a legöregebb bor. Mármint persze nem a felső 0,01 százalékban, hanem az alsó 99,99-ben.

muskotály küvé 2011.11.16. 13:45:17

Ahogy a bevezető is utal rá, tényleg számunkra használhatatlan információkat vannak a posztban, de ha kiköltöznék Amerikába, megpróbálom fejben tartani.

Viszontellenben engem (és talán nem csak engem) érdekelne, hogy ha mondjuk Franciaországba megyek síelni, melyik webshopból és milyen borokat lenne érdemes a szálláshely címére rendelni? Akár egy konkrét 6-os csomagra vonatkozó javaslat is jól jönne (sőt).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.16. 14:43:59

@muskotály küvé: mélységesen egyetértek!

nagy szükség lenne arra, hogy mondjuk az itteni olvasók segítségével összedobjunk olyan webshopokat, amikből az egyes országokban érdemes bort rendelni.

szintén érdekelne, hogy mely magyar pincészetek azok, amelyeknek külföldön is vannak egységei és melyek ezek.

az is érdekes, hogy ha Burgenlandból Voralbergbe, mintegy 700 kilométerrel messzebbre Ausztriában 8 €-ért szállítanak, akkor a Budapest Innsbruck (mintegy 900 km-es) útvonal miért kerül 40€+ -ba a Bortársaságnál?

magam részéről a folytatásra nem vagyok kíváncsi, mert a szint, ahonnan indulunk, indifferens.

továbbá szeretném kérni, hogy a trollok elkerülése végett, lehetőleg ne kerüljünk címlapra.

karácsonyi ajándéknak meg jó lenne egy láda...:-)))))

will 2011.11.16. 15:16:01

Ha a Mátrába mész, rendelj halászlevet, és a legolcsóbb bort, biztos nagyszerű élmény lesz.

kispestipeti 2011.11.16. 15:33:22

Teljesen egyetértek mistinguett-tel, magam is ezt a magatartást szoktam gyakorolni éttermi rendelés során. Első az étek, majd a pincér furfangos csekkolása borismeret területén. Bár nem érzem magam egy (túl)képzett borisszának, de azért ittam már annyi(féle) bort, hogy nagyjából tudom (sejtem) mi az, amikor egy bor jó. A külföldi példákat (tanácsokat) pedig nem szerencsés feltétlen követésre méltónak tartani, mert sem a vendéglátásunk, sem a borkészletezésünk, sem a fogyasztási kultúránk, potenciálunk (átlagban) nem egyezik semelyik tőlünk nyugatabbra elhelyezkedő országéval. Ott, ahol kínálat van, ahol öntudatosabban fogyasztanak, és van rá pénz is, ott nem kell lemenni pitibe semelyik oldalon sem. Az éttermes jót kínál jó áron, a vendég pedig nem filléreskedve (vagy éppen megjáccósan)választ. Arrafelé jobban a helyén vannak ezek a dolgok,(is) azt hiszem.

bobbafet 2011.11.16. 16:09:10

@mistinguett: Ott a pont, kár, hogy nem te írtad a posztot...

Kristóf0112 2011.11.16. 16:12:15

@phaszfej: te valószínüleg kevered a bort a VBKval és az utca végi kocsmát hívod étteremnek...

elizon pucsnik 2011.11.16. 17:58:37

Több éve ismerkedem a minőségi borokkal,több,kevesebb sikerrel.A hozzáértőket tisztelem és hallgatok rájuk.Ugyanakkor roppant jól szórakozom a parvenü borszakértőkön(képzavar?)

gyabonyi 2011.11.16. 18:55:11

Magyar viszonyokra, éttermekre vonatkoztatva igencsak haszontalanok ezek a tanácsok, mivel olyan borokrol szol amik tenyleg 10-12 eves korukban csucsosodnak ki. Igy - felteve az etterem betarazott az evjaratokbol, es rendessen tarolja a borokat - tenyleg lehet gyongyszemeket talalni, persze az emlitett arkategoriakban.

Nyari del-francia nyaralasi tapasztalat hogy bizony a Ch Haut Marbuzet '98 (90EUR) palackbol kitoltve nagyon maskent robban a szajban mint a '07 evjarat (40 EUR) akar 2 ora dekantalas utan is.

Viszont ezeket a borokat es evjaratokat m.o.-n hiaba keresed az borlapokon, avagy irrealis az aruk.

A magyar borok mas kategoria, az eredeti cikk sem arrol szol, igy en sem. Azt viszont nem ertem miert lehetetlen otthon egy regebbi, talan mar erett evjaratot megvenni barhol is... ugy latszik mi az uj bort szeretjuk, meg akkor is ha par ev tarolas utan esetleg - sokkal - jobb lenne...
süti beállítások módosítása