Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Viszlát, Brett!

2011.11.29. 06:00 - Szomjas Gödény

Három év kutatás után az az Ausztrál Borkutató Intézet (AWRI) összeállította a Brettanomyces nevű élesztőgomba géntérképét, újságolja Jancis Robinson és a Decanter honlapja. (Egy európai kísérletről korábban mi is beszámoltunk.) Ez a baktérium felelős a borok 4-etilfenol vegyülettel való szennyeződéséért, ami istállószagú, gyógyszeres, esetleg kellemetlen édeskés-húsos-fűszeres aromákat kölcsönöz a bornak. Alacsony koncentrációjú előfordulása növelheti a borok komplexitását, egy határ felett azonban egyértelműen zavaróvá válik.

 

Az Ausztrál Borkutató Intézet felmérése szerint az ausztrál fogyasztók már a kismértékű szennyeződéssel járó jegyeket sem szeretik. Mások viszont úgy vélik, hogy egyes borok karakteréhez egyenesen hozzátartozik a szolid brettesség. A legszélsőségesebb hozzáállás talán Chateauneuf-du-Pape esetében volt megfigyelhető, ahol régebben termelők is hirdették, hogy a brett a helyi terroir része, ezt pedig számos rajongó elhitte és propagálta.

Az Ausztrál Borkutató Intézet mérései azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben 90 százalékkal csökkent az ausztrál cabernet sauvignonokban mérhető 4-etilfenol szint. Az AWRI mintegy 500 millió ausztrál dollár hasznot hozott az ausztrál borágazat számára azzal, hogy kutatási eredményeit a termelők rendelkezésére bocsátotta. Reményeik szerint hamarosan képesek lesznek a brettaromákért és az esetleges kénrezisztenciáért felelős gének meghatározásával újabb eszközöket adni a borászok kezébe.

Az óvilág régebbi, gyakran a kénnel szemben is toleráns törzseivel kapcsolatos nemzetközi kutatás még folyamatban van. A brett elsősorban ott ütheti fel a fejét, ahol a pincehigiénia nem kielégítő, ahol a borok nem kapnak elég ként, vagy maradékcukrot tartalmaznak, esetleg a melegebb klímájú termőhely miatt relatíve alacsony a borok savtartalma. Ezért is bukkan fel gyakrabban a brett a forró mediterrán és újvilági klímákról származó borokban.

[a kép forrása]

Címkék: szemleszerű brett

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr533420058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.11.29. 06:39:39

Köszönöm, hogy lehoztátok ezt a cikket. Ausztrália szerepe a minőségi bortermelésben és az európai mítoszok felszámolásásban egyre számottevőbb.

Dél-Balaton 2011.11.29. 07:23:17

Nem akarok kötekedni, de nem baktérium, hanem élesztő.

hegyaljai 2011.11.29. 08:17:35

@európai: A mítoszokat nem felszámolni kell, hanem megkérdőjelezhetetlen minőséget kell mögéjük állítani! Ne feledjük, hogy a Chateauneuf-du-Pape árak brutálisak, és nem az ausztrálok miatt hagytak fel a brettes ko
mmunikációval, hanem azért mert náluk is van technológiai fejlesztés.

európai 2011.11.29. 08:47:37

@hegyaljai: Természetesen minden összefügg. Nem véletlen, hogy Chapoutier-nek Ausztráliában is van birtoka, és hogy elég sok ausztrál borász dolgozik francia területen. Ösztönzés éppenséggel van bőven. Hatás és ellenhatásra azt hiszem bőven van példa.

Rizlinger 2011.11.29. 09:19:20

@Dél-Balaton: Igazad van nem ugyanaz a kettő.Ha legközelebb valami tudományos cikket írtok a borokkal kapcsolatban használjátok a mikroorganizmus szót, az jó a baktériumokra és gombákra is. Egyébként köszönet a cikkér, érdekes volt:)

Eppendorf 2011.11.29. 09:50:46

Nem értem az összefüggést... attól, hogy megvan a géntérkép, miért lehetne "viszlátot" inteni a brettynek? Detektálásra eddig is voltak különböző, és igen jó módszerek. Nem a géntérkép viszi ki a pincéből, hanem takarítás és a technológia váltás esetleg,már ahol erre szükség van.
És hogy pontosak legyünk a 4-etilfenol mellett a 4-etilguaiakol a másik "tettes molekula" az illatok tekintetében!

Franz Weninger 2011.11.29. 10:50:31

again a nice example where the sience is far behind the reality. good wineries know what to do. and have do something (look at villany this years harvest was much earlier than generall to keep more acid) and good healthy fruit want have problems with brett.

Rizlinger 2011.11.29. 13:58:49

@Eppendorf: "Reményeik szerint hamarosan képesek lesznek a brettaromákért és az esetleges kénrezisztenciáért felelős gének meghatározásával újabb eszközöket adni a borászok kezébe." Tehát alapvetően ha tudják a géntérképet könnyebb kifejleszteni az ezen gombatörzs elleni legmegfelelőbb módszert.

hegyaljai 2011.11.29. 15:49:23

@Eppendorf: Sikerültmegint egy bulváros címet találni. A valóság az, hogy majd X év múlva a géntérkép felhasználásával nyílnak új módszerek a brett ellen. A rögvalóság ezzel szemben, az, hogy ki kell takarítani a pincében, és még akkor sem biztos, hogy nem jelentkezik a brett. :(

Eppendorf 2011.11.29. 17:29:34

@hegyaljai: @Rizlinger: értem én.. :) valamennyire még konyítok is a területhez .. de azért ez nem humándiagnosztika, hogy majd gyógyszeresen kezeljük, pláne nem "biotechnológiai" módszerekkel. Remélem nem erre fejlődik a borászati technológia. Ahogy említetted "ki kell takarítani a pincében", aztán vagy belefér a pince profiljába egy-egy "finom brettys tétel", vagy nem.

Rizlinger 2011.11.29. 22:03:35

@Eppendorf: igen nekem is szakmába vágó ez a dolog azért kukackodok itt :) , de egyébként valószínűleg ők a szőlőben akarnak a brett elleni rezisztenciát kialakítani génmódosítással ami ott ha jól tudom nem tiltott, hogy ez a bor ízében fog e más változást okozni az más kérdés, ők tudják ...
süti beállítások módosítása