Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Amiből nem kérünk 2012-ben

2012.01.10. 07:00 - alföldi merlot

Az év elején (és végén) mindenki listákat gyárt. És előrejelez. Alder Yarrow, a Vinography sokszoros babérkoszorús szerzője is beállt a sorba, kis csavarral. Ő abból csinált sormintát, amit utál a borvilágban, és 2012-ben nem szeretne viszontlátni. Az eredeti poszt tartalmát a kulturális különbségek figyelembevételével átszabtam, és ahol indokoltnak láttam, ott a szám íze szerint elferdítettem. Ha valaki meg akarja tudni, hogy mit mondott valójában a san franciscói orákulum, az kattintson ide, aki beéri velem, az lapozzon. [A képet innen metszettem.]

Túlsúlyos palackok 

A borászkodás közel sem annyira környezetbarát tevékenység, mint hinni szeretnénk. Főleg a vízfelhasználásról jelennek meg rémhírszerű adatok (amiket aztán a netes közönség felez, tizedel, századol). Az irdatlan szén-dioxid lábnyomáért viszont a disztribúció a felelős: súlyos kartonokat kell eljuttatni az ország, a kontinens, a világ egyik sarkából a másikba (és az üveggyártás is zabálja az energiát). Jancis Robinson évek óta kampányol a túlsúlyos palackok ellen. Szégyen, gyalázat, hogy egyes borászok extranehéz palackokkal polcolják föl az egójukat.

Sápítozás a 14% fölötti alkohol miatt

Ne általánosítsunk! Éppen úgy vannak pocsék 15-ös alkoholú borok, mint ahogy pocsék 13-as alkoholú borok. Ne tegyünk úgy, mintha meg lehetne húzni egy vonalat, és ami fölötte van, az pokolra juttat, ami alatta, az üdvözít. Ha minden képmutatóról, aki előadta nekem a magas-alkohol áriát, miközben bevallottan szereti a chateauneuf du pape-okat - százból jó, ha egynek 14,5 százalék alatti az alkoholja -, legomboltam volna egy dollárt, már régen gazdag lennék.

Dogmatikus borseggfejek

Hát nincs elég gondja a borkultúrának abból, hogy sokak szemében mindez csupán sznobéria? Ne csináljunk itt is vallásháborút, nehogy már a borban is az igazhitűek küzdjenek a pogányokkal! Kén nélkül akarsz bort készíteni? Szíved joga. De ne sugalld azt, hogy mindenki más, aki ként használ, megmérgezi a fogyasztóit. Szerinted a biodinamika a helyes gazdálkodási mód? Szuper. De ne sugalld azt, hogy aki hagyományos gazdálkodást folytat, az ihatatlan ipari lőrét gyárt. Ideje lemondani a kategorikus állításokról, amelyek a világ sokszínűségét fekete-fehérre redukálják. Ezt nevezik felnőtté válásnak. A borvilágra is jócskán ráférne.

A borlevegőztető kacatok karneválja

Kétségtelen, hogy a levegőztetés sok bornak jót tesz. Én pl. a sangioveséből készült borokat mindig szellőztetem fogyasztás előtt. De azért mindennek van határa. Elég egy kevéssel a fogyasztás előtt kinyitni a palackot, vagy átönteni egy másik edénybe, és egy kicsit megforgatni. És nem kell puccos dekantáló, én egy vizeskancsót használok.

Dugósság - TCA

OK, ezen a téren talán van javulás, de azért továbbra is anyázok, amikor a palackot fölbontva nedves kartonpapír-szag üti meg az orromat. Úgy saccolom, hogy a tavalyi évben az általam és a barátaim által a társaságomban fölbontott dugós borok összértéke meghaladta a 400 dollárt. Hihetetlen, hogy ezt el kell tűrnünk, hihetetlen, hogy eltűrjük.

A bor egészséges (vagy egészségtelen)

Hát sohasem lesz már vége azoknak a cikkeknek, amik szerint a vörösbor az örök élet kulcsa, vagy éppen ellenkezőleg, a cigarettához hasonlóan az öngyilkosság eszköze? Maradjunk annyiban, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás bizonyítottan jót tesz a szívnek, ezzel szemben napi hét és fél deci bármilyen alkoholból inkább árt, mint használ. Persze megértem én, hogy sokkal kellemesebb munka a bor hatásait tesztelni, mint a legújabb édesítőszer rákkeltőhatását kutatni.

Úgy kezelni a komoly borbloggereket, mintha ők nem újságírók lennének

Hagyjuk már abba a parázást és az előszobáztatást az internetes boros tartalmakkal és szerzőikkel szemben. Ha úgy viselkedik, mint egy újságíró, úgy ír, mint egy újságíró, és úgy olvassák, mint egy újságírót, akkor bizonyára az is. Ami pedig konkrétan a borblogokat illeti, néhányan annyira sóvárgunk az után, hogy rendes borújságírónak tekintsenek, hogy még az év eleji listagyártás debil szokását is átvesszük. De aztán beleaprítunk valami trágárságot a szövegbe, és ezzel szertefoszlik az illúzió.

Címkék: szemleszerű 2012 vinography

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr773533151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kegyetlenkirály 2012.01.10. 08:26:20

Jó cikk !
1 kiegészítést ha szabad :
Úgy kezelni a borbloggok olvasóit , mint libatömő a libáját. Legyen tudatában a blogger , hogy amit leír annak véleményformáló , befolyásoló hatása van az olvasó számára.Nehéz tárgyilagos maradni , de próbálja meg. Az érdeklődökkel, a kiváncsískodókkal , a laikusokkal , a bloggokat olvasni szeretőkkel , ne cumiztassa be a savanyú tejet !

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.10. 08:54:24

Jó felvetések, néhol egész provokatívan. Egyetértek a magas alkohollal és az idegesítő és drága dugóssággal.

Az újságíró kérdéskört meg jó lenne körüljárni, nemzetközileg is. A bloggerek (mindenféle témában) gyakran lehetnek amatőr műkedvelők, vagy hobbiból író igazi szakemberek is. Mindkettő távol van az újságírótól, sokszor a (nemszakújságíró) tudásától is.
Ugyanakkor egy csomó újságíró ír blogokat.

Egy blog publicitást biztosít, ez egyértelmű. A szerzőik szinte ugyanazt csinálják, mint az újságírók, szóval közel állnak a sajtóhoz. (Tkp. amatőr újságírók?)

Sztem fontos, hogy az újságíró megél belőle és pénzért csinálja, a másik két szereplő meg jellemzően nem. Ez is fontos különbség. Viszont sokszor mellettük lehet az igazi hozzáértés, lásd a hobbiblogoló szakik esetét.

Sokkal inkább az átalakuló sajtó, és egy szétváló "újságíró" fogalom része ez a probléma, nem pedig a fekete-fehér "újságíró v nem" bekategorizálásé.

Talán csak kéne egy amatőr/profi, esetleg mellette egy hozzáértő/műkedvelő kategorizálás.

☉ ☾ 2012.01.10. 12:12:10

Ideje lemondani a kategorikus állításokról, (mint ebben a blogban) amelyek a világ sokszínűségét fekete-fehérre redukálják. Ezt nevezik felnőtté válásnak.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.10. 12:48:40

@kegyetlenkirály: Én nem úgy kezelem az olvasót, mint libatömő a libát, hanem úgy, mint értelmes emberi lényt. Aki tudja, hogy amit olvas, pláne egy blogon, az valakinek a véleménye. Ha az olvasó ott tart intellektuálisan, hogy "ami le van írva, az az igazság", akkor valakinek fel kell világosítania. Az anyukájának, pl., és rossz idők jönnének ránk, ha az anyukák feladatát a bloggerekre kellene bízni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.01.10. 13:25:35

És még egy: soha ne állj egy T-rex és a prédája közé!

(Akinek nem inge, ne vegye magára.)

Bortó 2012.01.10. 13:31:58

A rendszeres, mérsékelt vörösborfogyasztás (2-4 dl/nap) nagyobb mértékben csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mint az erre hivatott gyógyszerek. Sajnos ennek ismerete - például itthon - még egyáltalán nem általános, ezért ebben a pontban biztosan nem értek egyet a szerzővel. Az is elég izgalmas, hogy jelenleg nincs pontos magyarázat a vörösbor más italoknál hatásosabb egészségvédő hatására és az sem egyértelmű, hogy bizonyos tájegységekről származó fehérborok nem rendelkezhetnek-e szintén ilyen hatással (pl. Somló, Tokaj).
A levegőztetős rész (az eredetiben is) hatásos de nem igazán pontos. A levegőztetés hatásossága nemcsak attól függ, hogy adott idő alatt milyen nagyságú felületen érintkezik levegővel a bor , hanem egyértelműen időfüggő is. Az oxidáció hatására kialakuló ízváltozást tehát lehet gyorsítani azzal, hogy nagyobb felületen érintkezik a bor a levegővel de néhány percre lerövidíteni nem lehet. A kellemetlen aromák kiszellőztetése is nehezen megy néhány perc alatt.

Metál Marci 2012.01.10. 14:06:26

Többseggel egyetertek, kiveve a magas alkohol feletti sajnalkozast. A tapasztalat azt mutatja, hogy nekem 13-13.5 felett nagyon keves bor tetszik, es ezzel a jelek szerint nem vagyok egyedül.

kegyetlenkirály 2012.01.10. 21:28:12

@mistinguett:
Szia , nem tudom Te , hogy kezeled az olvasóid , mert Én nem tartozom közéjük , de amit itt írtál szerintem kicsit ellentmondásos. Mind1is , itt nem szoktál publikálni. További sok sikert !

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.10. 22:38:34

A cefre az cefre, lehet magasztalni, lehet élvezni, lehet lealjasodni tőle. Na és?
Ha neked a borlevegőztetés a mániád, nekem meg a sétáltatás, ettől még nem lesz egyéb a tevékenységünk, mint egy legális droghoz kapcsolódó szertartás.
Ez a lényeg, mindenki alakítsa ki a sajátját, ami lehetőleg ne olyan legyen, amitől májkárosodása lesz.
A bor élettani hatásáról meg annyit, minden szer kiemelkedő placebo hatással bír, ha hiszünk benne. De ez nem igaz azt tekintve, ha mindennap benyakalok két üveg lőrét, hiába hiszem azt, hogy nagymértékben gyógyszer, mert testem hamarosan elkezd átköltözni a másvilágra, gyanítom, hogy egy újabb palack napi borbevitel sem fog ezen sokat változtatni.

117 2012.01.11. 17:21:26

@kegyetlenkirály:

@mistinguett:

Szerintem egy blog mint ez is, igenis vélemény-formáló, de a helyén kell kezelni. Számos olyan értékelés van - akár blogban, akár nyomtatott, pénzért vásárolt sajtóban - amelyekkel nem értek egyet. Persze lehet, hogy csak utólag jövök erre rá... :-)Persze, ez meg ízlésbeli kérdés: olyan még nem volt, hogy friss, gyümölcsös, könnyed borként ajánlotta(to)k egy kifejezetten testeset. De hát: honnan tudtam volna meg, hogy milyen a brettes bor, illetve, hogy az a ló, amelyik a pohárban van, a bretttől került bele, nem a szőlőből, ha nem olvasok utána, és nem mutatja meg valaki. A helyén kezelve pedig, akár divat, akár nem, akár enyhén, akár dúsan, nekem nem jött be...

A magam részéről konzekvensen a magas alkohol ellen vagyok, de nem azért, mert nem ízlik, hanem mert szeretek inni. Ez alatt azt értem, hogy egy baráti-családi beszélgetésen szeretem, ha több pohárral is lecsúszik egy 3 órás beszélgetés alatt, mert jó az íze. Azonban, ha élettanilag kedvezőtlen a hatása, azt nem szeretem. Mert nem berúgni akarok, hanem élvezni a bor nyújtotta komplex örömöket. Sőt, azt szeretem, ha több fajta bort is meg tudok kóstolni - ez pedig általában ahhoz kötött, hogy az előző elfogyjon, a következőt meg talajrészegség nélkül meg tudjuk inni.

kunzoo 2012.01.13. 19:41:17

@117:
Nekem is a könnyen iható borok jönnek be. most ittam egy villányi primőr portugiesert és nagyon tetszett. Mert egyszerűen bor íze és illata volt. Nem akart több lenni mint ami. Nem volt nagy test, sőt vékony volt, semmi extra illat, egyszerűen egy jól iható bor. Talán ez veszett el.
süti beállítások módosítása