Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rontások

2012.01.27. 14:15 - alföldi merlot

A Márkus Györggyel készített interjú megjelenését követően két olyan írásra is fölhívták a figyelmemet, amelyek szintén abból indulnak ki, hogy valahol elrontottuk. Mindkét írás érezhetően szívből fakad, és a megközelítés különbözősége ellenére alapvetően azonos a mondandójuk: a bajok gyökere, hogy nem éri meg kisbirtokosként szőlővel, borral foglalkozni, és így halálra van ítélve egy életforma és annak kultúrája. Rambo a gyakorló kisgazda és kiugrott agrármérnök szemszögéből fogalmazza meg, hogy miért és hogyan volna jó szövetkezetekbe tömörülni, termelési rendszert kidolgozni és alkalmazni. Alkonyi László pedig arról ír, hogy a borászat a rendszerváltás óta leginkább a kultúra- és közösségépítés terén maradt el a lehetőségeihez képest, és így az a veszély fenyeget, hogy a felépítmény alól kiporlad az alap. Kattintsanak át!

Címkék: ajánlás borkultúra rambo alkonyi lászló

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr53906857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyzsombor (törölt) · http://mustache.hu 2012.01.27. 17:54:32

És mi lenne mégis a megoldás? Mivel lehetne rávenni az elkövetkezendő generációkat, hogy szőlőt termesszennek és ne adják el, vágják ki, égessék fel, tékozolják el esetleges örökségüket. Azt már nem is merem feltételezni, hogy van olyan elvetemült ember, aki birtokot vásárol:)

papp_schubert 2012.01.28. 09:21:04

@nagyzsombor: Létre kell hozni a RAMBO által említett szövetkezeteket. Vagy legalább egyet, kísérleti jelleggel.Tudod miről van szó, olvastad Te is. Ha működne, az azt jelentené, hogy a dolog lehet nyereséges, tehát érdemes csinálni. Az előző írásban említett Tőkések, valami ilyet csinálnak. Nem holland modellt, vagy kolhozt, hanem összefogást a mindennapi életben és a piacra kerülésben. Meg lehet nézni az eredményt: nem telik el olyan hét, hogy valaki ne hozná fel a nevüket a borblogoszférában. És, mielőtt valaki ideírná, hogy no,de... Szerintem Bálinték sem nem tőkeerősek ( bár Tőkések :) ), sem nem politika közeliek, sem nem marslakók. Elhivatott, lelkes emberek, akik rájöttek, hogy csak együtt maradhatnak talpon a mai körülmények között. Ha ez a szemlélet elterjedne, akkor lenne, aki birtokot vásárol, nem csak az elvetemült fajtából való.

csite 2012.01.28. 10:33:30

"Mindkét írás érezhetően szívből fakad, és a megközelítés különbözősége ellenére alapvetően azonos a mondandójuk: a bajok gyökere, hogy nem éri meg kisbirtokosként szőlővel, borral foglalkozni, és így halálra van ítélve egy életforma és annak kultúrája."

Csaba!
Ezzel nem értek egyet, inkább azt mondanám kevesen vállalják fel a küzdelmet és állnak fel a karosszékből, hoznak áldozatot a jövő érdekében.
(elég csak a Tőkésekre gondolni, akik elindultak)
Az igazi gond az áldozatkészséggel és az elszántsággal van. Mozdulni kell, akkor lehet haladni is.

valópapa 2012.01.28. 20:07:38

@csite: És ki tud, illetve kinek van lehetősége "mozdulni"?
Te mikor kapáltál utoljára? Illetve meg tudsz venni egy fél hetkáros területet, hogy hobbiból készíts borokat?
Nagyon kevés olyan ember van, aki sok pénzt áldoz egy olyan "hobbira", amiben sokat és folyamatosan kell dolgozni.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.29. 06:57:47

@valópapa: Nem lesz jó a példa;)
De érthető is, amit mondani akarsz. Azert vannak páran, akik Bp után is nyakukba vesznek egy vidéki birtokot (esetleg csak mint tulaj, s ha van pénzük jut a megmuveltetesre is), vannak pozitív példák, igaz nem ez az általános.

valópapa 2012.01.29. 09:36:43

@demisec: Igen, látom már hogy a kérdéseimre igennel tud válaszolni... :)
Vannak pozitív példák, de elenyésző.
Nemrég voltam egy 2HA birtok kóstolón. Török Csaba is valami ilyesmi "hobbi" borászat úton indult el, de hosszútávon neki és szerintem minden hobbiborásznak az lesz a célja, hogy ez a hobbija eltartsa saját magát. Nem kell hatalmas profit, de a sok befektetéssel járó munka legalább az önköltséget fedezze. Ez szerintem teljesen érthető és nem elég csak az áldozatkészség, elszántság...

csite 2012.01.30. 15:21:15

@valópapa: Mindent el lehet kezdeni kicsiben is.

valópapa 2012.01.30. 19:10:31

@csite: Tudom. Én is ezt fogom tenni remélhetőleg...
süti beállítások módosítása