Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy hét oportó V.

2012.02.10. 12:30 - Octopus

Brettes vagy illós. Esetleg mindkettő egyszerre. Vékony, és húz a cser vagy a sav. Valami baja mindig van. Ez ugrik be, ha a portugizire gondolok. Ha nem pocsék, az már eredmény; ez a mérce. Bizonyára ez a legnehezebben művelhető szőlőfajta, a borász legnagyobb kihívása. Kemény dió: egy egyszerű, jól iható bor elkészítése. Talán sok az a 100 hl/hektáros megengedett hozam a Portugiesernek (lásd Villányi Védett Eredetű Classicus Bor), vagy éppen az odafigyelés hiányzik, ki tudja. Az utóbbi évekből mindössze egyetlen tétel ugrik be, ami konkrétan jó is volt, az mondjuk nagyon ott volt a szeren - erre hamarosan vissza is térnék. Illetve szórványosan belefutottam még olyan egzotikumokba, mint a Gere Attila válogatása, vagy a Jackfall Gesztenyés 2008 - előbbi szintén pozitív példa, utóbbi viszont drága és atipikus. A következő páros a megszokott ársávból érkezett, a kialakult képen viszont nem változtatott sokat, éppen csak a szélsőértékeket sikerült elkerülni: se lefolyó, se remény.

Lelovits Villányi Portugieser 2011

Legalább a címke szép. Háziboros, othellós illat egy kis rágógumis édességgel, meggyel a háttérben. Kóstolva egyszerű, vékony és rövid, íze nem sok. Leginkább semmilyen. Nem bánt, de élvezetet is nehéz lenne találni benne. Könnyű, de nem ösztönöz ivásra. 3 pont (1100-1200 Ft, Radovin, egyebek).

Molnár Villányi Portugieser 2011

Gyengén nyit: lekváros aromák, vékony test, gyenge íz, szétálló alkotók. Szellőzéssel javul, és egészen fogyaszthatóvá válik, ugyanakkor furcsa karaktert mutat. Délies, sőt túlérett jellegű illatában frissen főzött lekvárok, szilva és hecsedli, határozottan édesnek hat. Szájban még inkább dzsemes ízű, de legalább van íze. Élénkebb sav, némi édességérzet. Rusztikus. Egyszerű bor, mégsem hat könnyednek, éppen ez hiányzik belőle. Összességében mégis korrekt, eléri a 4 pontot. (Spar 1490 Ft)

Címkék: négypontos villány portugieser lelovits molnár egy het oporto hármpontos

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr554089896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi oportónk 2012.02.13. 09:15:05

Kivágni nem kell, sokkal inkább a helyén kezelni. Nemcsak örömet okoz, de nem egy borászat sorsa múlik rajta, és egy Fordot nem kell versenyeztetni egy Audival. Még akkor sem, ha magától beparkol. Nem vagyok valami nagy Villány fanatikus, nem titok (...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupa pupánszky 2012.02.10. 13:33:02

Lelovitsnak - ha jól emlékszem - van a lila címkés, nem prímőr nevű változata is. Az sokkal tűrhetőbb. Legalábbis a cser és / vagy a sav nem húz.

janigod 2012.02.10. 14:21:11

Ahogy látom ebben a sorozatban nem tündöklenek a csillagok...
Lehet, hogy egy Heimann Ideivel kéne próbálkoznotok, abban is van portugieser és bár a 11-eset még nem kóstoltam, talán nem lenne akkora melléfogás.

huskyjoe 2012.02.10. 14:38:28

Lelovitstól a lila címkés a primőr, a fehér az érlelt. Octopus, ez a fehér címkés, amit kóstoltál, biztosan a primőr?

zoli 2012.02.10. 20:28:19

@Octopus: Egész biztosan a lila a primőr (bár asszem nincs különbség), viszont azt kell, hogy mondjam, nem az oportóval van a baj, a Lelovits egy kurva jó örömbor, minden cseppje élmény...

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2012.02.11. 15:39:08

@zoli: Jaja, a lila címkés volt a primőr, az anyag ugyanaz, kb. három hét van a két letöltés között. Ennyi pénzért, ilyen jó oportót én még biztosan nem ittam. A hatodik palack fogyott el belőle szerdán mióta a piacon van, és én nem találok rajta fogást, szinte hibátlan oportó, az ihatóbb fajtából. Sima 5, de talán inkább 6 pont, ha így kellene értékelnem.

Octopus 2012.02.11. 17:08:51

@huskyjoe & tsai: rendben, kijavítottam

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2012.02.12. 08:48:19

Tegnap azért bontottunk egy Lelovitsot, akkor most a fehér címkésből (ami a boltos weboldalon szerepel tévesen), a primőr lilát ismertem korábbról.
Szögezzük le az elején: az oportótól, akarom mondani portugiesertől több várható el, mint ami jelenleg belőle megmutatkozik. A portugieser képes a jelenlegi átlagnál bőven szebb, koncentráltabb, izgalmasabb bort is adni. De ne essünk a ló túloldalára: kell-e feltétlenül a portugieserből is cabernet-t vagy akár kékfrankost gyúrni?
Az alapkérdés ugyanis továbbra is, hogy mit várunk el a portugiesertől. Ahogy nem szívesen látjuk a húgunkat kurvásra sminkelve, aligszoknyában éjszaka ellibbenni otthonról, úgy a kuplerájban meg furán nézünk az állig garbóban feszengő hölgyekre. Elvárásaink különbözőek, ez kétségtelen, van akinek ez tetszene, másoknak meg nem.
Érdeklődve olvastam a heti oportó-folyamot, kicsit megdöbbentem rajta, hogy egy portugieser sem tudott 4 pont fölé kerülni, ami nálam már majdnem azt jelenti, hogy bizony lehet Villányban tömlőket szerelni a tartályokra és a még nem letöltött oportókat a lefolyóba zúdítani, a palackozott tételeket meg bezúzatni. Úgy hallom, többen már elgondolkodtak ezen, az ültetvények kivágásán is szintúgy...
Ugyanakkor a Lelovits portugieser egy jó kis bor, nincs benne se éretlenség, se othello, az egy másik műfaj, meg tetszik ismerni, csak egyszer egymás mellé kéne tenni a kettőt. Ez a bor kedden vagy csütörtökön este éppen jó, (tegyük hozzá, árban is), és hozza az oportót, meggyet, cseresznyét, nem várjuk el tőle, hogy Katona Ervinként dobálja játszi könnyedséggel a mázsás súlyokat. Könnyed harmónia, gyümölcsösség, kis édesség persze, viszont szinte semmi fanyarság, nincs érdesség. Kis édeskesernye a zárásban, ami meg belefér a portugieserbe. Jólesett inni tegnap este is, nem kellett hozzá más, csak néhány jó barát és néhány tál szalonnás lepény...

zoli 2012.02.12. 11:21:43

@zoranka: egy rugóra járt az agyunk, én is Lelovitsot ittam tegnap. Kezdett tudathasadásom lenni, hogy szembejön mindenki a sztrádán. Kicsit alacsonyabb hőmérsékleten, jó nagy kortyokban fogyott. Az az othellónak vélt jegy az oportó valós fajtajegye: karamellás, édes és olvadós tanninnal, simogat, mintha tejet inna az ember fia.
Nagyon élveztem, igaz én inni szeretem a bort...

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2012.02.12. 12:24:17

@zoranka: nagyon jó összefoglalás. én meg nem akartam kötekedni, de az othellós illat azért eléggé megmosolyogtató volt...(még akkor is, ha tudom, hogy csak arra hasonlító illatról beszélünk)

Cirfandlia 2012.02.16. 10:02:25

Tegnap mi is megkóstoltuk (én már sokadszorra) a Lelovits opit; és vastagon a kommentelőkkel értünk egyet. Mindenkinek bejött hamar elfogyott, jó volt inni, soha rosszabb bort egy ezresért. Az othello meg nem ilyen, nagyon nem.
süti beállítások módosítása