Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kopar, Kopár és társaik

2012.02.27. 06:00 - Octopus

Kisebb elmaradást igyekszünk most pótolni, mielőtt még úgy tűnne az olvasó számára, hogy bizonyos borokról vagy műfajokról egyszerűen megfeledkeztünk. Bordói fajtákból szűrt zászlósborokat  (avagy felső középosztálybeli házasításokat, borászat függvényében) vetettünk össze nemrégiben, egyrészt hogy néhány még nem tárgyalt új évjáratra ránézzünk, másrészt hogy a készleteinket is apasszuk. Az elfogulatlanság szellemében a barna tasakokhoz fordultunk, amelyek különben se barnák, se tasakok nem voltak, de az egyszerűség kedvéért maradjunk most ennyiben.

Bevallottan tartva a hordóattacktól, a borok még órákkal a kóstoló előtt kaptak egy dupla dekantálást, ami viszont menet közben derült ki, hogy ez nem minden esetben volt elégséges. Pontosabban szólva két oldalról lehet közelíteni ehhez a kérdéshez: egyrészt ezeknél a tételeknél mindig adott a mentőöv, miszerint hosszabb életre szánták őket alkotóik, túl fiatalok még, időre van szükségük. Másrészt viszont mennyi tölgyet képes egy bor tökéletesen integrálni, akár hosszú évek alatt? Ha közel négy évesen még mindig a kávé és a vanília van az előtérben, biztos, hogy fog ez valaha is változni? Vagy a borok édessége? Mindezen kétségek ellenére akadt, ami így is igen jól szerepelt. A nagy meglepetések viszont (többnyire) elmaradtak, győzött a papírforma.

Mayer Kopár 2008

Cabernet sauvignon, merlot és franc hármasa alkotja a házasítást. Fél évvel ezelőtt kellemesen meglepett ez a bor, gyorskóstolói körülmények között természetesebbnek, kevésbé erőltetettnek találtam, mint az egyéb nehézsúlyú villányiakat – most azonban rá sem ismertem. Közepesen intenzív illatában kávé, vanília, nyers tölgy, avagy nem kevés hordó; kissé túlérett sötét bogyósok, főként szeder. Felismerhető kabernés jelleg, tolakodó paprika nélkül. Kóstolva elég sűrű az anyag, csiszoltnak viszont távolról sem nevezhető. Enyhén édes, magasabbnak hat az alkoholja is, amit visszafogott savai nehezen képesek ellensúlyozni. Hiányzik belőle némi lendület. Aromái sem valami intenzívek, a cserek pedig még tapadnak és kesernyések a végén. Jelen állapotban rendezetlen, amin javíthat még az idő. A frissesség hiányán viszont aligha. 5 és 6 pont hátárán billeg. (5980 Ft, Bortársaság)

Ikon Tulipán 2008

A dél-balatoni pincészet csúcsbora, debütáló évjárat. A honlap szerint 40 százalékban merlot, a maradékon pedig fele-fele arányban a két cabernet osztozik. Többen a Sauskát vélték felismerni a poharukban, magam valami szekszárdira tippeltem volna, ha lett volna ilyen a sorban. Echte újvilági illat. Intenzív, füstös, kávés, kókuszos, nyers tölgyes, a hordó itt sem kiegészít, sokkal inkább hivalkodik. A gyümölcs fekete és igencsak érett. Kóstolva egy fokkal lazább szerkezetű, mint  a Mayer, kisebb koncentrációval. Élénkebb a sava, ami sokat dob rajta, bár az összhatás így is inkább lágy. Az ízintenzitás itt már jobban felnő a szerkezethez, de a fa itt is túlzó, zárásként pedig a tannin bizonyul nyersnek. Nem sok izgalom, még kevesebb egyediség. 6-  (5980 Ft Bortársaság, 5990 Ft Borfalu)

Kaló Imre Cabernet Franc 2006

Kakukktojásnak szántuk a sorba, de talán túl is játszotta a neki osztott szerepet. Már a színe sem stimmel, világos gránátvörös, míg a többiek értelemszerűen a spektrum másik szélén tömörülnek egy csomóba. Vidámabb az illat, ribizlivel, jostával, fekete ribizlivel, fajtajelleges, még nem bántó mértékű paprikássággal, továbbá fűszerekkel. A korty pláne könnyebb, inkább egy pinot noir struktúráját idézi, de franc-osan cassisos, fanyar-fűszeres aromákat mutat. Élénk savak, cseresség éppen csak mutatóba. Volt, aki hibásnak gyanította, másoknak szimplán nem tetszett, én viszont üdítőnek találtam a sok kávés hordó után. Nagy mélység azért nincs benne. 6-

Gere Kopar 2008

50:40:10 a franc, merlot és sauvignon megoszlása, akárcsak az előző évjáraté, és a Kopár, Konkoly, Csillagvölgy és Ördögárok dűlők termése – ahogyan azt a hátcímke példásan fel is tünteti (egyes hiedelmekkel ellentétben, soha nem származott a bor kizárólag a Kopárról). Kissé visszafogottabb az illat, kevésbé modern, a hordó is moderáltabb, túlérettséggel sem küzd. A meleg klímát azért érezni rajta, de ez esetben nem a lekvárosságból, szerencsére. Szájban szép kerek, tanninja finom, érett. Egy kis édesség és alkoholos melegség itt is előkerül, de egyszerűen gördülékenyebb, arányosabb a megelőző boroktól, áfonyás, szedres íze is elegánsabb. Némi nyers tölgy ugyan bevillan, de a 2007-eshez képest mintha szofisztikáltabb irányt vett volna a stílus. Ha nem tűnne éppen zárkózottnak, talán erős 6 pontnál tovább is jutott volna. (7980 Ft, Bortársaság)

Sauska Cuvée 7 Siklós 2008

45% sauvignon, 34% merlot,  21% franc. 15-ös alkohol. Előzetesen a legmegosztóbb bor címének várományosa, utólag az egyértelmű győztes (és kellemetlen felismerés a társaság Sauska-ellendrukker tagjának, hogy ő is az első helyre hozta ki – többek között ezért is szeretünk vakon kóstolni). Igen, újvilági jellegű, kiszámítható, ez is édes, ez is hordós, de azt is kár lenne tagadni, hogy nem akármilyen alapanyagból szabták. Füst, kávé és szeder jön illatban, direkt, behízelgő és kétségtelenül gazdag. A kortynak itt valódi íve van, nyitástól a hosszú-hosszú lecsengésig kísérik az édes gyümölcsök, a test sűrűségéhez mérve is jelentős a zamatok intenzitása, betölti az egész szájat. Remek a sava, ez teszi lendületessé és frissé, de ennyi édességgel még így is nehezen dacol. A cserek hibátlanok, a test hatalmas és kerek, ez egy igazi hedonista bomba, már most fogyasztásra kész állapotban. 7+. Kevesebb hordóval, szesszel és édességgel még jobb lenne. (6980 Ft, Bortársaság)

Gere Kopar 2007

Jellegzetes Gerés illat: bőr, animalitás, drága hordó, fekete ribizli, borókabogyó. 15-ös alkohol ide vagy oda, a gyümölcs inkább friss, mint lekváros. Kóstolva testes, de lendületes, itt is a sav az, ami szokatlanul jó és megtartja a kortyot, bár még így is édes egy kicsit (ezt két éve Jancis Robinson is felrótta neki, pontosabban még az előző évjáratnak; itt az egész sor hasonló csónakban evez). Áfonya, fekete ribizli, egy kevés medvecukor tölti ki ízét, kellően intenzív és még hosszú is. A korty végén markáns cserek. Nagy testű, gazdag bor, inkább lehengerlő, mint elegáns. Nem is nagyon változott másfél év alatt. 7 pont  (9980 Ft, Bortársaság)

Címkék: hatpontos ötpontos gere attila villány hétpontos ikon kaló mayer sauska

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr414212393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 08:16:22

Végre valaki(k) egyetértenek velem hetes küvét illetően. Szerintem is remek darab, gyümölcsössége az erénye.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 09:25:46

Itt a másik nézőpont: borrajongo.blog.hu/2012/02/27/magyar_bordeaux-i_hazasitasok

Végül is összefoglalva:

1. Nekem az Ikon Tulipán tetszett, mint a társaság kb. felének is, nem éreztem klisésnek, igaz nagyon egyedinek sem. A Dél-Balatonon ilyen vörösbort csinálni, azonban inkább gratulációt érdemel. A 90p (7p) éppen meg is van.

2. A Kaló bor szerintem egyértelműen dohos, büdös tornacipős volt, bár itt nem írtad le. Emellett lekváros és szinte teljesen édes volt, miközben savai alig.

Octopus 2012.02.27. 09:53:15

@akov: tökéletesen másképpen látom mindkét dolgot. A Tulipán maga volt a megtestesült klisé, a Kalót pedig nem éreztem dohosnak (bár nem volt tökéletesen tiszta), arányaiban pedig ebben kapták a legnagyobb szerepet a savak

fugu 2012.02.27. 10:01:53

Tanulság: érdemes vegyészkedni.

európai 2012.02.27. 10:08:56

"Volt, aki hibásnak gyanította, másoknak szimplán nem tetszett, én viszont üdítőnek találtam a sok kávés hordó után. Nagy mélység azért nincs benne"

Elfogadhatatlan, visszatérő, állandó Kaló probléma.
Idei pincelátogatás ismét lefújva. Csak megemlítem, a dicsőséges Kaló könyvben ilyen problémákról SZÓ SINCS pedig csak velem, háromszor fordult elő a nagy csalódás. Ideje ébresztőt fújni a legendának.

Octopus 2012.02.27. 10:09:02

@akov: nekem ilyen is volt, ha jobban megnézed. Élénk savú, hűvös klímás, fajtajelleges

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.27. 10:17:43

@Octopus: ha az enyhe paprikát érted hűvös klíma alatt, akkor én is értem mit mondasz. Más bornál a frissességet hiányolod és reklamálod az édességet. Konkrétan egyetlen miligram friss gyümölcs nem volt ebben a Kaló borban, csak lekvár és nagyon édes volt, a többi borhoz képest (bármelyikhez) mellbevágóan. Hát nem tudom, ez lenne-e a fajtajellegesség, miközben eszembe jut az is, hogy milyen tiszta és egyenese borok kaptak a Loire CF kóstolón 5-6 pontokat... azokat eltemetjük?

Érdekes kérdés, hogy ha nem tiszta egy bor, akkor mennyire kell lepontozni, le kell-e pontozni? Erre persze nincs jó válasz... mindenesetre ez a Kaló bor nálam a szélsőségeket képviselte. Egy bor, ami annnyira büdös, hogy nem esik jól a fogyasztása, számomra hibás.

Peti69 2012.02.27. 11:44:59

Még egy Szemes Dél is beleférhetett volna, nálam a Mayert verte már meg többször.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.27. 12:07:31

@akov: ilyenkor kell elreteszelni az orrod a borbuzi körökben kötelező beépített csappantyúval, s máris zengheted Kaló Imre dicsőségét (ha legalább az édességet jól bírod). :D

fugu 2012.02.27. 12:54:26

A '08-as Kopár szerintem árnyéka a korábbiaknak. Ez az egy pontnyi különbségen is látszik. 5 pontot adni meg igazán fura lenne. :-)

csorsza 2012.02.27. 13:48:21

off
- egy cipőben jár
- egy csónakban evez
on

Öröm látni, ha ugyanarról a palack borról (Kaló) ennyire két homlokegyenest különböző vélemény alakul ki. Éljen a szubjektivitás, le a tudományos borszakértéssel!

Octopus 2012.02.27. 14:08:52

@csorsza: sikerült összevonni a kettőt; kösz, jaívítottam

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.02.27. 14:13:51

Bussay doktor mesélte még decemberben, hogy a szomolyai pincében lehengerlő bort otthon, palackból kóstolva bizony komoly meglepetések érték őket. Ő a tufa pince különleges klímájának tudta ezt be, és annyit kért Imrétől, hogy egy picit többet szellőztessen :)
Szóval szerintem pontosan, hogy el kell menni a Kaló pincébe, ott kóstolni, mint a régi szép időkben, mikor a pinceszer volt a minden, és palackozott tételek nem kerültek ki a nagyvilágba. Engem egyáltalán nem zavar, ha valaki így borászkodik, ez is egy üde színfoltja (lehet) a palettának. A legendát meg szerintem nem feltétlenül Kaló Imre generálta/táplálja...

Dr. Fire 2012.02.27. 14:35:00

@Gasztroszex - Tony D'Amato: A legendát Kaló Imre táplálja – a boraival.

Kölpény 2012.02.27. 19:20:24

@Dr. Fire: Egyetértek!
Imre hasonlóképpen élő legenda mint a borai. Aki nem érti, vagy nem akarja az ne igya. Ő sem tökéletes, de talán nem hátrányos dolog ahogyan egyé válva a környezetével, az alapvető törvényszerűségeket nem suttbavágva, visszarajzolta Szomolyát a borivók térképére. Van aki nem fér a klisébe.

Borissza1 2012.02.28. 12:58:17

Gere Kopár a legjobb!!

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.29. 11:26:53

Ez a tulipán jó, hogy föl lett dobva. Érdekes idevágó sztori: Majdnem egy éve kóstoltam egy rendezvényen kicsivel a forgalombakerülése előtt. Nem volt ennek a sima, egyszerű bornak alapvetően semmi baja, gondoltam 2-3 ezer forint magasságában elmegy. Meglepődtem nem kicsit, amikor megláttam a végső polci árát... Egyszerűen nem volt ebben a borban semmi olyan, ami indokolná ezt a szemérmetlen árat.
A villányi nagyborokkal kapcsolatban meg nekem is meggyőződésem, hogy az 5-ezer körüli ársávban lehet kifogni a legizgalmasabb borokat (Dél, Günzer Ördögárok, Jackfall Grand, Sauska 11 régebbi verziói), magasabb árban egyszerűen alig-alig vannak borok, amik valóban többet adnának. (S a legérdekesebb, hogy Szekszárdnál ugyanez a 'megbízható sáv' 2-3 ezer között is megvan sokszor.)

borelite 2012.03.01. 14:52:07

"Kevesebb hordóval, szesszel és édességgel még jobb lenne." Ennek a megjegyzésnek nagyjából annyi értéke van, mint amikor a sprotriporter azt mondja a meccsközvetítéskor, hogy "ha bemegy, akkor gól". Úgy érzem,a borok esetében sem helyénvaló a "mi lenne, ha...?.

tunderninja 2012.03.02. 19:05:36

@fugu: Ne is mondd!

Még most se hiszem el,hogy kihoztam én is győztesnek:)

tunderninja 2012.03.02. 19:07:23

Azért talán a 2008-as Koparról lemaradt,hogy általános iskola testnevelés óra utána gumiteremcipő illatú keveredve a test izzadságszagával:)
süti beállítások módosítása