Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy jó sauvignon blanc

2012.03.06. 06:00 - Octopus

Feladvány: rögtönzött vacsora a barátoknál, tintahallal és egyéb tengeri jószágokkal, megjelenés alkalmas kísérőitalt lobogtatva. Az én olvasatomban az elsődleges megoldáshalmazt a virgonc savú, csontszáraz, üde fehérborok jelölik ki, a választás azonban nem feltétlen olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. A napokban kifakadt dagadtos kommentjére reflektálva, csatlakoznék a meglátáshoz, miszerint vétek ilyen alkalomra ellőni egy különleges tételt, amelyet még sohasem kóstoltunk azelőtt, és ki tudja, szembe jön-e még valaha. Még csak nem is kell, hogy egy százeurós csoda legyen az (nem mintha szerény készletemben fellelhető lenne hasonló), éppen elég, ha nehéz volt levadászni, külföldről kellett rendelni, és mindössze egyetlen palack árválkodik belőle a borhűtőben (ilyenből viszont annál több akad). Persze az előrelátóbbak vacsoraborokat is tartanak készleten, mely kategóriát ebben a megközelítésben akár úgy is definiálhatnánk, mint könnyen beszerezhető, illetve józanul árazott borok gyűjteményét.

Ebből az utóbbi típusból, fehérben nem találtam semmit itthon. A szőlőfajta felől közelítve a kérdéshez, azonnal lecövekeltem a sauvignon blanc-nál: egyrészt mert nagyon szeretem, másrészt mert relatíve korrekt a hazai boltok kínálata (nem úgy, mint ausztrál rieslingből, ami a kettes számú jelölt lett volna). Azonnal beugrott a múltkoriban a Culinarisban látott Loire-völgyi: Touraine ugyan közel sem rendelkezik olyan presztízzsel, mint például Sancerre, de cserébe minden bizonnyal jobb ár-értéket kínál. Mint például a múltkori gamay.

Domaine Bellevue Touraine Sauvignon 2010

A vártnál ugyan behízelgőbb, lágyabb a bor, a tintahal mellé mégis bevált; sőt, magában is remekelt. Modernebb stílusú, nem a sancerre-i iskolát követi, ugyanakkor nem is annyira harsogó, mint a kiwik, vagy pláne a chilei változatok. Már a színe is mélyebb a vártnál: mélyebb citromsárga, vagy talán világos arany. Az illat jól egyensúlyoz a két véglet között, se a zöld, füves tartományba nem csúszik bele túlzottan, se a túlérett, trópusi gyümölcsösbe. Citrusok, maracuja, bodzavirág illata árad a pohárból, egressel és egy kevés TV paprikával megtámogatva. A koncentráció ízben is visszaköszön, meglepően izmos és zamatgazdag, a 12,5 százalékos alkohol mellett is enyhén olajosnak hat. Inkább kerek, mint savhangsúlyos, utóíze pedig kifejezetten hosszú. 6 pont és best buy (2500 Ft Culinaris, borkorzo.hu)

Címkék: sauvignon blanc loire touraine

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr314291851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.03.06. 10:16:46

Szerintem nagyon megérne egy pár kört a bor-étel vita. Én rendkívül kíváncsi vagyok a szkeptikusok érveire (sőt: meggyőzhető is tudok lenni).

Ebben az esetben nekem konkrétan a tintahalról nem a SB ugrana be elsőre. A tintahal szerintem egy kicsit édeskés, és elég erős ízű. Igaz, nem sok formáját ismerem, de amit kóstoltam (és/vagy készítettem) eddig, azok szószban készült (vagy rántva, de azt most hagyjuk), vastag, erős ízű kaják voltak. Nekem a tintahal a hal és a szárnyas között van valahol félúton, tehát nem az a citrommal fogyasztott diszkrét cucc, hanem egy karakteresebb ízű, édeskés valami. Vagyis én szívesebben tennék mellé egy kevésbé savas bort. Most így a Rhone-völgyi fehérek ugranak be, de lehet, hogy a dél-francia fehérek jobbak lennének (csak azokat nem nagyon ismerem).

anggurputih 2012.03.06. 11:15:29

Tengeri gyümölcsöknöz én inkább Chenin Blanc-t innék. Utóljára Magyarországon Öregbaglasék ízlett valóban. Itt talán egy Entre deux Mers felelne meg.

Octopus 2012.03.06. 11:26:38

@mistinguett: jelen esetben ez nagyjából egy grillezett tintahal volt, lime-os-chilis-olívaolajos-fokhagymás öntettel (isteni), vinaigrette-es salátával kísérve. Ide szerintem kifejezetten passzol a sauvignon blanc

Octopus 2012.03.07. 09:41:48

@mistinguett: valójában ez a szöveg hiányossága, illetve remek példázata annak, hogy csak a fő összetevőt megemlítve még sehol nem vagyunk az étel-bor párosítás szempontjából...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.03.07. 11:20:30

@Octopus: Á, ez nem a szöveg hiányossága, csak az én okoskodtam hirtelen.
Azért egyébként, mert kb. egy hete pont tintahalat csináltam, és egy fahéjas-fehérboros szószhoz kellett bort találnom. Nagy bajban voltam, végül egy elzászit próbáltam meg, működött, de nem volt fergeteges. Énnekem a tintahalról ilyen mártásban úszó vagy töltött cuccok ugranak be, pedig most jövök rá utólag, hogy ettem már én is grillezve (asszem, valemi távolkeleti kajában).

Sárfehér 2012.03.07. 12:29:10

Jómultkor fölkerült egy tokajis amerikai video, ahol azon szörnyűlködtünk, hogy kínaihoz ajánlja a tokajit - bár, ha jól emlékszem, valójában azt mondta, hogy bármihez ihatjuk, és többször emlegette a "seefood"-ot, mint a kínait. Szóval, vajon egy ilyen tintahal vajon hogy működne aszúval? Próbálta-e már valaki a tengeri kaját aszúval?

muskotály küvé 2012.03.07. 13:26:04

@Sárfehér: aszúval nem tudom, de pl. az Oremus Mandolás furmintjaival akár működhetne is.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.03.07. 13:37:25

@Sárfehér: Thai konyhához ajánlotta főleg, én úgy emlékszem, de tök mindegy. Szerintem ahhoz a tintahalhoz, amit én eszek, csinálok nagy néha, menne egy száraz tokaji furmint. Az aszúról fogalmam sincs.

Sárfehér 2012.03.07. 19:48:40

@muskotály küvé,@mistinguett: Igen, a száraz furmint világos lehetőség, de a csiklandós dolog az aszú lenne. Csak ki kéne próbálni egyszer.

(Octopus ínycsiklandó grillezett tintahalához pedig a notórius kísérletezők akár egy kadarkát is kipróbálhatnak.:)

dalton1 2012.03.08. 23:14:27

A tintahalról nekem sem a SBL jut eszembe, de ez a bor más mint a hazai SBL-ok...úgy krémesebb és lágyabb, hogy nem nehéz, és jó belőle sokat inni...a Loire-menti SBL-okban éreztem eddig csak ezt, hogy van sava, de alig érezni a szájban...
A Decanterben is kapható...www.bormindenkor.hu...
süti beállítások módosítása