Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borpraktikák

2006.02.08. 21:30 - alföldi merlot

Alder, a Vinográf (akit mellesleg újfent az év borbloggerévé választottak) számol be arról, hogy a Mark Squires-féle fórumon (Parker-hátország) heves vita bontakozott ki egy Mega Purple nevű adalékanyaggal kapcsolatban. A Mega Purple gyakorlatilag száz százalékos szőlőhéj-koncentrátum, amit vörösborok színezésére használnak. A 0.1%-nál jóval kisebb töménységben alkalmazott szer állítólag nem csak a bor színére van jótékony hatással, hanem az ízére és a struktúrájára is. Egy a közelmúltban tartott vakteszten a szakmai közönség körében sokak tetszését éppen azok a borok nyerték el, amelyeket ezzel a kivonattal "kezeltek".

Alder szerint az eset első látásra egyszerűnek tűnik. Ha ő egyszer megtudná egy borászról, hogy az él ezzel az eszközzel, többet hallani sem akarna a boráról. Hiszen mindannyian természetes bort szeretnénk. De ácsi!, a Mega Purple teljesen természetes anyag: szőlőhéjből készül. És rendszeresen fogyasztunk olyan borokat, mondja Alder, amelyeknek készítése során mindenféle praktikákat alkalmaznak: a kaliforniai pinot-k egy részét túléretten szüretelik, aztán fölvizezik, hogy elfogadható szintre kerüljön az alkoholja; a fehér burgundik egy részéhez cukrot adnak (chaptalozás), hogy növeljék az alkoholtartalmat; megint más fehérekhez savat adnak. Aztán akadnak szépszámmal olyan kaliforniai borok, amelyeket centrifugával szabadítanak meg a fölös alkoholtól, és világszerte egyre gyakoribb a fordított ozmózis (egyfajta sűrítés) alkalmazása. A kérdés tehát adva van: milyen mértékű beavatkozás fogadható el? Mi az, ami már elfogadhatatlan? És ez nem a hagyományos óvilág-újvilág csatározás egy újabb fejezete. A törésvonalak máshol húzódnak. Még a legpatinásabb francia borászatoknál is előfordul a cukorpótlás.

Alder lelke háborog attól a gondolattól, hogy esetleg olyan bort iszik, amelybe "megabíbort" csöpögtettek, másrészt kénytelen föltenni a kérdést: "És mi van, ha ízlik az ilyen bor? Hol van az a pont, ahol már nem beszélhetünk borról, csak borízű italról? Pusztán kóstolás útján fölismerném-e a "cuccos" bort? És egyáltalán fontos kérdés ez?" Végül töredelmesen bevallja, hogy ő jelenleg nem tud egyértelmű választ adni ezekre a kérdésekre.

Te mit gondolsz, nyájas Olvasó?

Címkék: szemleszerű

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9712901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jadviga 2006.02.08. 21:43:48

Éljen a természetesség, csak semmi buzerálás!

lacibor 2006.02.08. 21:45:46

Nem kell ennek ekkora feneket keríteni. Petiot nevét ki nem ismeri? # Csak kommentár nélkül sorolom:Othello, festő vörös, cefre-hevítés, duplapasztás eljárás.vörös mustsűritmény, önocyaninok. Nem mind engedélyezett. #Cékláról,mályváról,bodzáról egy szó se essen!

bbor 2006.02.08. 22:26:16

Valahogy éreztem lacibor, hogy ehhez a témához elsők között fogsz hozzászólni... :) Mi az, hogy nem kellene ennek ekkora feneket keríteni??? Biztos vagyok benne, hogy már én is magasztaltam olyan borokat, amik nem az én erkölcsi normáim szerint készültek. Ennek ellenére igyekszem olyan termelők olyan borait fogyasztani, ahol tudom, hogy nem fordulhat elő -a fent említettekhez- hasonló. Mert az ember ugyanolyan fontos, mint a bora. Általa válik hitelessé valódi, természetes élvezetté egy palack bor elfogyasztása. Így, hát ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti ismerje meg a borászt is! Te meg lacibor hevítsd a cefrét, aggyá hozzá bozzát meg ami csak eszedbe jut... Csak meginni ne felejtsd el!

legyen már eszünk 2006.02.08. 23:08:56

"a fehér burgundik egy részét fölcukrozzák, hogy testesebb legyen" öööööööö hogy mit tetszik mondani? think again.

legyen már eszünknek 2006.02.08. 23:26:42

White Burgundy that's had bags of sugar dumped in it in a process called chapatalization to add body

Feri 2006.02.09. 00:07:16

Kicsit valóban összekapott lett a fordítás, de már a blogkirály is vétkezik, szóval nincs semmi gond:) A chapatalization az chaptalization (Chaptal neve után) és tudtommal a must cukorral történő feljavítását jelenti, ami nálunk is megengedett bizonyos keretek között. Ha vki túlcukrozza, csupán annyit ér el vele, hogy megbontja a harmóniát.

Feri 2006.02.09. 00:08:55

...ja, és hogyan fordítjuk magyarra a fehérburgundit? Ki tudja? :)

az má le van fordítva 2006.02.09. 00:25:14

Gergo 2006.02.09. 00:48:45

a megoldas nem az lenne hogy valamilyen (mondjuk torvenyi) szabalyozassal meghatarozzuk (mint ahogy torvenyileg van az is meghatarozva hogy mi a bikaver) hogy mit tekintunk bornak es mit nem? mondjuk fogadjuk el hogy egy kicsi ebbol meg abbol meg belefer es akkor minden rendben van a megabiborral is. ha viszont ugy dontunk hogy csak a termeszetes a bor akkor a tobbit ne hivjuk annak...

Dolmetscher 2006.02.09. 07:18:27

Tényleg, hogyan fordítjuk magyarra a White Burgundyt? Weissburgunder?

lacibor 2006.02.09. 08:08:17

>Gergo:-Nyugalom, van ilyen törvény.>Dolmetscher: Pinot blanc

Dolmetscher 2006.02.09. 08:15:45

Ahogy Feri, te is lyukra futottál, lacibor, nyilván a Weissburgunder miatt. A német és osztrák Weissburgunder valóban pinot blanc. Csakhogy ami angolul White Burgundy, az nem fajtanév, hanem egyszerűen Bourgogne-ban termett fehérbor: főként tehát chardonnay.

Sanyóka 2006.02.09. 09:09:08

Csak annyit fűznék hozzá, hogy bár bizonyára sokan a reduktív technológiájú, acéltartályos, vegyészetileg kielemzett és pontosan beállított borokat preferálják (az én ismerőseim között is vannak többen), de az én értékrendem szerint a hagyományos, fahordós, oxidatív bornak magasabb az értéke. A hagyományosan készült, nem beállított boroknak lelke van, minden hordóban picit más, mindíg tud újat mutatni, ellentétben a reduktív társaival amelyek meglehetősen uniformizáltak. Szerintem :) BÉKE

Sanyóka 2006.02.09. 09:15:30

Ja, és a hagyományos technológiával készült borban még az is emeli az élvezeti értéket számomra, hogy az is világosan átmegy a borba hogy az adott évben mennyire gondosan bántam a szőlővel... Persze azt is megértem, hogy egy nagyobb borászatnál az állandó egyenletes minőség a piaci követelmény, amit egy gyengébb évben csak vegyészkedéssel lehet biztosítani... Aki nem ért ezzel egyet, ne bántson érte :)

tf1 2006.02.09. 09:30:45

Nekem az a véleményem, hogy mindenki úgy készíti a borát ahogy tudja/akarja(törvényes kereteken belül persze), és úgy is adja el, a piac meg oda teszi ahova való. SZVSZ mindkét módon készített bornak megvan a fogyasztótábora (és meg is lesz), nekünk borászoknak meg az a dolgunk hogy kiszolgáljuk mindkét oldal FOGYASZTÓinak igényeit. Én személy szerint a természetesség híve vagyok

Csigavér-Telekj 2006.02.09. 09:31:21

Jellemző, hogy az Alföldi Merlot vitaindítójában említett "praktikák, technológiai "buzerálások" szinte kivétel nélkül amerikaiak. Egy szélsőségesen természetidegen társadalom ipari "filozófiával" gyártott borai az angolszász gyakorlatiasság jegyében. Jó lenne tudni, hogy az említett vakteszten ("nekik ízlett") kik kóstolták ezeket? Parkerék? De jó. Legyen. Elfogadom, hogy ezek akkor és ott jobbak voltak. Én akkor sem kérek belőlük, megelégszem a természetes módon születő kézműves, "primitív" borokkal.

lacibor 2006.02.09. 09:31:56

Velem lehet vitatkozni, csak a szövegkörnyezet kaliforniai szőlőkre utal és nem Bourgogne-ban termett fehérborra. Ha értenék angolul nyilván elolvasnám az eredetit, de sajnos nem vagyok nyelvzseni(sem). :_-)

müveletlen_alkoholista 2006.02.09. 10:17:55

Kulturalt_bor: Gratulalok a kulturalt hozzaszolashoz, ilyen arnyaltan meg senki nem fogalmazta meg a "Jo bor" definiciojat, szerintem fel kene venni a bortörvenybe! FAFR

bbor 2006.02.09. 10:18:41

Bár a stílussal nem, de a mondanivalóval egyetértek! Valamint a színezésen és vízezésen kívül még jó néhány eljárást hozzátennék, ami elfogadhatatlan...

bbor 2006.02.09. 10:21:27

Miért emlegetí mindenki úgy a bortörvényt, mintha az valami etalon lenne? Attól, mert törvény máris jó??? Nem hallottatok még elhibázott, szakmaiatlan, nagyüzemi termelést és borkészítést elősegítő, megalkuvó törvényről?

kispé 2006.02.09. 10:26:10

"nem kell ennek ekkora feneket keríteni" Ennél nagyobb feneket keríteni véleményem szerint SEMMI MÁSNAK nem kell a bor körül. Tegnap bodza,ma szőlőhéj-koncentrátum és fordított ozmózis, holnap teljesen szintetikus anyagok, tudományosan kikísérletezett aromakomponensek, génmódosított turbó-szőlők, egy pont után meg majd az éesz a dilemma hogy minek egyáltalán a szőlő hiszen a tudósok majd bbizonyítják, hogy a műbor molekuláris szinten is 100 %-ban megegyezik az eredetivel viszont 20-szor olcsóbb előállítani. Én inkább visszafelé megyek ezen a bor halálához vezető úton...Az eszményem egy kíméletesen termesztett, saját élesztővel és fahordóban erjesztett, enzim nélküli, szűretlen derítetlen bor öreg tőkékről mindenféle más anyag hozzáadása nélkül (egyetlen kivétel a kén)ENNYI

tf1 2006.02.09. 10:31:03

bbor, attól hogy egy törvény szerinted nem jó, attól még törvény marad!

müveletlen_alkoholista 2006.02.09. 10:31:08

Szivemböl szoltal kispé. De kostold meg az ekeppen elkeszitett lepalackozott borodat nehany hetes szobahömersekleten tartas utan.

kispé 2006.02.09. 10:42:37

persze, ez nem állítom hogy könnyen menne. Burgundiában is a legjobbak törekednek így csinálni, de sokszor adódik úgy, hogy deríteni vagy szűrni mégis kell. De nem mindig! Persze ők másfél-két évig tartják hordóban a borokat és így sokkal nagyobb az öntisztulás. Ezek a borok pedig már bizonyítottak eleget, nem véletlenül közülük kerülnek ki a világ legdrágábbjai. JA és a törvényekhez: elbeszéltek egymás mellett. NEm arról van szó hogy a törvényeket be kell-e tartani vagy sem. HAnem arról, hogy azok egy megszabott minimumszintet jelölnek ki. Sok ember van az országban aki a bíróság és a törvények szerint ártatlan, "tiszta" ember. Sokan mégis ALJAS, GERINCTELEN GAZEMBEREKNEK tekintik őket. Persze politically korrekten csak "ügyes, leleményes üzletemberek".

válasz 2006.02.09. 11:00:56

"White Burgundy that's had bags of sugar dumped in it in a process called chapatalization to add body" azért, mert az eredeti angol is hülyeség, a fordító észreveheti és javíthatja vagy szóvá teheti.

2006.02.09. 11:07:46

Burgundiában, mivel a Magyarországinál hűvösebb a klíma(jelzik ezt a borok alkoholfokai is: 14-essel már nagyon ritkán kezdődnek, ott nem ez a komoly bor alapkritériuma), bevett gyakorlat még néhány illusztris pincétől is a csekély mértékű mustjavítás.

borosxyz 2006.02.09. 11:49:46

Sanyóka | 2006.02.09. 09:15 A reduktív technológiával készült borokon szerintem jobban érezni, hogy mennyire jó szőlőalapanyogokból készült, egész egyszerűen azért, mert a reduktív borok közelebb állnak a szőlőhöz (jobban megtartják az elsődleges szőlőízeket, -illatokat). Én személy szerint nem szeretem az oxidált, ászkolt jelleget, de ízlések és pofonok. kispé | 2006.02.09. 10:26 Szerinted egy szűretlen, derítetlen bor, hogy lehetne forgalmazni? Neadjisten exportálni? Pillanatok alatt tönkremenne.

Félédes Zweigelt 2006.02.09. 12:03:14

Csakhogy ne csupán az amerikai buzerálóról rántsuk le a leplet jól, hanem a békaevőkről is: nekem egyszer egy hiteles forrás mondta, hogy Sauternes-ben (ugye a világ Magyarországon kívüli részén általában őket ismerik az első számú és legnemesebb fehér desszertborként) "rossz évjárat esetén" szabad cukorral javítani a cukorfokot, és állítólag meg is teszik. Hát bizony, elgondolkodtató a kettősség: lehet, hogy az íz és illatreceptoraimat megszívatja egy olyan bor, amitől borsódzna az erkölcsi érzékem, ha tudná. És az milyen dúrva lesz úgy 4-5 éven belül, amikor a tarkónkba épített csatlakozón keresztül kapjuk majd a pirosbogyó és tanninérzetbombákat, és bár eleinte még tudni fogjuk, hogy nem igazi az inger, csak elektronikus, lesz olyan, akit nem fog érdekelni. Vissza akarok térni a virtuális valóságból a valódi valóságba! Sose veszek többet boltban bort, csak termelőtől.

valóban... 2006.02.09. 12:34:24

...olyan hideg lenne Burgundiában? Azért egy kicsit nézz utána a kérdésnek...

Pumalyos 2006.02.09. 13:29:58

Stuart Pigott nevű versenyző tegnap már arról elmélkedett a német rbb csatornán, hogy nem telik bele egy-két év és a most még háboorgó európai borászok többsége nyíltan, vagy fű alatt, de maguk is bevezeti ezeket az amerikás trükköket. Ő azt mondta, legalább írnák rá, a palackra, hogy a delikvens választhasson. Ha már pl. a joghurtokon fel kell tüntetni, miből készítik, milyen adalékanyagokat tartalmaz, csak a borokon nem.

Telekj 2006.02.09. 13:41:53

Valóban! Dijon-ban (onnan van burgundiai adatom-Péczeli György: A Föld éghajlata) a júliusi középhőmérséklet (ami reprezentatív adatnak számít) 19,6 celsius , ami a leghűvösebb magyar borvidék, Sopron adata.(Eger 20,8 fok, Villány, Szekszárd 21,6fok.) Dijon csapadékátlaga emellet 760 mm, míg a magyar átlag 600 mm körüli. A napfénytartam ugyanakkor a magyar átlagot éri el ott is. borosxyz-nek: a szűretlen bort tudni kell jól elkészíteni, jellemzően: hagyni kell érvénesülni a természeti folyamatokat (nagy odafigyeléssel persze, mindenekelőtt és fölött a higiéniára ügyelve!!! ,és ismerni kell ezeket a spontán folyamatokat). Előszöris jó alapanyag kell (pl. hagyni kell a szőlőt rendesen beérni), mániákusan ügyelve a tisztaságra kell a bort elkészíteni(ld. Gyögykovács Imre), és hagyni kell a hordóban 2-3 évig, hogy stabilizálódjon. Malatinszky Csaba szűretlen bora sem humbug, a Vylyan jobb vörösborai is mind szűretlenek (hogy csak az ismertebbeket említsem).

2006.02.09. 13:42:09

Nem láttam hőmérséklettérképeket de az érési idő és az elért mustfokok azt mutatják hogy legalábbis a vegetációs időszak hőösszege alacsonyabb lehet Burgundiában. Ott a legtöbb pinot 12-13,5 közti alkohollal bír

kispé 2006.02.09. 13:44:13

kispé: mint leírtam, Burgundiában sok csúcsbor is akár derítetlenül és szűretlenül kerül palackozásra és forgalomba. Ennek előfeltétele a kíméletes préselés (ha egyáltalán használják a préslevet), a szigorú szelekció és a hosszú hordós érlelés. Ja és ha derítenek azt nagyrészt csak tojásfehérjével teszik.

sirFoshab 2006.02.09. 13:58:20

Tény hogy burgundiában cukroznak, ha kell. De ez nem baj. Az alacsony cukarral persze valószínüleg az extrakttartalom is alacsony, szóval az évjárat úgyis gyengébb lesz, de legalább a bor kiforr rendesen és a borász megélhet, hogy aztán nagy évjáratban még mindig ott legyen és boldoggá tegyen bennünket. Tojásfehérjével meg derítenek ha kell, ez sem baj. A kén nem jó, de szükséges rossz. A fahordó meg alapvető hatással van a borra, egyfajta fűszerezés, mégis elfogadott, sőt a semleges acéltartály a természetellenes. Érdekes ez mind csak megszokás, amitől nem szeretünk eltérni.

Sanyóka 2006.02.09. 14:59:00

Bocs előre is hogy egy kérdés erejéig eltérek a témától, kérdésem az lenne hogy tudtok-e egy olyan szoftverről(vagy használtok-e), amely a szőlészet és/vagy a borászat összes munkafázisát segíti? Értem ezalatt a munkaműveletek előre tervezését, munkaidő- és költségnyilvántartásokat, statisztikák készítését, anyag- és eszköznyilvántartást. Ha nem tudtok ilyet szerintetek volna rá igény?

egy borász 2006.02.09. 17:55:05

Hát, az excel hasznos a termékkészlet alakulás készítéshez, mert az tele van törvényileg megengedett maximum értékekkel, derítési alja, borseprőre stb. ezek kicsit messze vannaknéha a valóságtól, és a többlet után meg fura mód adózni kellene. Így az ember inkább leírja adómentes fogyasztásra kis mennyiségeknél. Ezért sokat kell számolni... Főleg, ha sok a fajta. Munkaműveletet szoftveresen előretervezni viccesen hangzik, mivel ez a természeten múlik a szőlőben és a bor természetén a pincében. Monjuk nagyüzemben nem tudom, hogy megy ;)

egy borász 2006.02.09. 17:56:13

Ha már itt tartunk. Tényleg igaz, hogy elvileg 5 liter derítési alj megsemmisítéséhez is ki kell hívni a VPIOP-t, én eddig csak a törkölyről tudtam (nem rég kezdtük). Illetve törkölynél is azt hittem egy bizonyos mennyiség alatt nem kell.

kertész 2006.02.09. 17:58:59

Nem szorosan kapcsolódik, de a gyümölcsöket is elkezdték nemesíteni, és máig visszasírjuk a kicsit, rondát, de jóízűt.

egy velemeny 2006.02.09. 18:07:37

Pont ezért értékelődik fel az egyediség, sokszínűség. Nem baj, ha ízlik a pancsolt bor, de valóban megvan a veszélye, ha túlméltatjuk, akkor rossz irányba mutat; az uniformizálódás, szőlőtlenedés felé. Ennek a következményeit meg nem tudjuk felmérni. Aki akarja nevezze sznobizmusnak, konzervativizmusnak, de ezért gondolom én, hogy a bor esetében nem elsősorban a lehengerlő íz vagy illat számít, többet jelen a kifinomultság, a karakter, a harmónia, még akkor is, ha első blikkre, vagy akár egy kevésbé tapasztalt fogyasztónak jobban ízlik az, ami hengerel, mert nagyon mély színű, nagyon intenzív, vagy nagyon gyümölcsös. Persze az ilyen jellegű borok között is vannak karakteresek, és természetesen a hengerelő egykaptafásoknak is megvan a maguk helye a borvilágban. De 100 pontot nem adnék egy buherált csodára, akkor sem, ha épp akkor tényleg csoda. Ez felelősség kérdése. A fogyasztóknak, szakíróknak igenis van felelőssége ebben a dologban.

Sanyóka 2006.02.09. 18:28:26

Köszi t. borász a választ, bár lehet hogy viccesnek tűnik, részemről nem annak szántam, hiszen a sokéves adatokra támaszkodó előre tervezéssel lehet sztem hatékonyabbá tenni a működést. Valójában azért kérdeztem hogy tudtok-e ilyen szoftver létezéséről, hogy tudjam rajtam kívül mást is foglalkoztat-e a dolog. Ugyanis saját részre, kísérleti jelleggel fejlesztek egy ilyen szoftvert, amely megpróbálja az előre tervezhetőséget megvalósítani. Ezenkívül fejlesztés alatt áll hozzá egy meteorológiai adatokon is alapuló növényvédelmi rendszer, hasonló a Galati progihoz csak windows-os.

Sanyóka 2006.02.09. 18:30:14

Ja és mégegyszer bocs az off topic-ért

Sanyóka 2006.02.09. 18:50:16

Amúgy egyet értek az előttem szóló véleménnyel, ezt a gondolatmenetet az én szemszögemből továbbgondolva indokoltnak tartanám pl. borversenyeken is a reduktív és az oxidatív borok szerinti külön kategorizálást is. Sztem a két technológiának más a lényege.

hegyaljai 2006.02.09. 19:09:55

A praktikák régiek. Állítólag már az ókori rómában is használták a ként. Akkor most ez praktika vagy nem? Ha nem lehetne kénezni a termelő pincéjébe kellene zarándokolni, és ott két éves kora előtt meg kellene inni a ma termelt borok többségét, a seprőről kellene leinni, mert az egy bizonyos mértékikg konzerválja. Mindenesetre a túlzott kénezéstől lehet még fejfáját is kapni. Akkor most ugye rá kell írni a palackra, hogy van benne kén. Ez is egy amerikából átvett divat. Naná, hogy van benne kén. Akkor most a többi borpraktika tényét is rá kell majd írni a cimkére? Ez a szép új világ. Persze teljesen felesleges. Szerintem aki mondjuk 10 Dollárt, fizet egy palack boért, az tájékozódik arról, hogy az adott országban, termőhelyen vannak e ilyen praktikák, és ha igen vagy megveszi, vagy nem. Aki viszont már 50-100 Dollárt fizet ki az minden módon próbál meggyőződni, hogy az adott termelő használ e ilyen praktikákat. Ha nem, akkor sznob, és akkor fizessen. Ha pedig egy bor 0,75 liter 249 Ft/palack áron megvehető, akkor feleasleges a cimkén bevallani a praktikák egy részét.

lacibor 2006.02.09. 22:39:15

Törvényeink, így a Bortörvény is természetes, tehát elfogadom, mert ez a mérték. Ha nem fogadnám el, akkor is törvény marad és kötelező. Aki tud készítsen jobbat, ha hozzáfér. Azután meg, "mindenki úgy készíti a borát ahogy tudja/akarja"(tf1-bocs a koppintásért) Az amerikaiak azok amerikaiak. Chaptal, Gall, Pastuer, meg európaiak. Mindenki leteszi az asztalra a maga eredményét.:) Ezért jegyeztem meg, hogy nem kell ennek ekkora feneket keríteni. "És mi van akkor, ha ízlik?" Hát nem dől össze a világ. Ha valaki "cuccost"(brr) fogyaszt és csak utánna jön rá, nincs gond, a természet elvégzi a dolgát. A lenti felsorolásommal nem tippeket akartam adni, hiszen egy valamirevaló borász ismeri ezeket az eljárásokat. Szükséges is, hogy pl felvásárláskor, importnál, exportnál ki lehessen szűrni a nem megengedett alkotórészeket. Nekem a boranalitika tényleg az egyik kedvenc témám, míg másoknak nem. Ezért is csodálkoztam kicsit, hogy akik ezeket a "cuccokat"(hű de utálom) a borászat perifériáján mozgó szarságok közé könyvelik, milyen szép számmal jelentkeztek. Belátom, jogos az aggodalom és az ellenszenv, mert bármikor beleszaladhatunk egy szépen kipreparált, nem is biztos, hogy uniformizált menedzserborba, ami ráadásul ízlik is. Erre mondom azt, hogy ez ne okozzon senkinek lelkiismereti problémát, mert a bort mindenki úgy issza ahogy tudja/akarja. Egyrészt nem olyan szép az a menyasszony, másrészt nem olyan fekete az az ördög. # Aki technológiák, eljárások után érdeklődik, mondjuk elindulhat a Szőlő.lap.hu-nál vagy a Magyar Szőlő- és Borkultúrá-tól.

Delphi 2006.02.10. 07:52:39

Sanyóka, ha komlex programcsomagot akarsz borászatra, akkor auditáltatnod kell a VPOP-val. Nem egyszerű. Azt hallottam, hogy tán két programot fogadtak el eddig.

Sanyóka 2006.02.10. 08:14:48

Köszi Delphi, egyelőre saját használatra, kísérleti és tapasztalatgyűjtési céllal készítem, hogy kiderüljön mi az ami tényleg kell bele, mi az amiről kiderül hogy nincs értelme. Az első tesztverzió készen van, de a szőlészet-borászat jellegéből adódóan kell legalább egy évet teszteljem, ezután kezdhetem csak kidolgozni egy esetleges piacra szánt szoftver fejlesztését. Ezért puhatolóztam létezik-e hasonló szoftvercsomag, meg hogy lenne-e rá igény. Ha lesz, akkor is kb. két év mire esetleg a VPOP-s audit egyáltalán szóba jöhet.

BI 2006.02.10. 12:18:34

Felteszek egy nagyon egyszerű kérdést: A NAGY Francia pincészetek a tartályos boraiknál a tartály pörkölt fagerendát tesznek és így a barrique ízzel egészítik ki a bor ízvilágát, ja és a csipezés?

'Válasz'-nak és a fordítónak 2006.02.10. 15:45:51

Nem biztos, hogy hülyeség, ami az angol eredetiben van. Ha cukrozzák a mustot (és aztán teljesen kierjesztik), magasabb lesz a bor alkoholtartalma. Következésképp a glicerintartalma is. Emiatt pedig (bizonyos határokon belül legalábbis) valamelyest testesebbnek fog érződni annál, mintha nem cukrozták volna a mustot.

tf1 2006.02.10. 15:51:00

Tényleg igaz.

tf1 2006.02.10. 15:51:33

egy borász | 2006.02.09. 17:56 Bocs, az előbbi neked szólt

Scutum 2006.02.10. 21:24:08

Talán egy új szempont a témához: az állítólag természetes adalékokkal az a bajom, hogy az előállítási módjuk korántsem természetes. Mi az, hogy 100%-os szőlőhéjkivonat? Ha 100%, akkor nem kivonat, hanem szőlőhéj. Ha kivonat, akkor nem szőlőhéj. És vajh milyen technológiával készült az a kivonat? Nyilván valamiféle olcsóságra törekvő tömegtermelési módszerrel, ami ritkán természetes. Van némi sejtésem, szokok néha termelésmenedzsmentet tanítani. Szóval, ha nem tudom, hogy trükk van az üvegben, akkor lehet, sőt szinte biztos, hogy ízleni fog, elvégre engem könnyű becspani, mert nem vagyok ínyenc, hanem proletárkategóriás, alkalmi borfogyasztó. De ha tudomást szerzek a varázslásról, akkor az a borász/pince nálam elásta magát. u.i.: mostanság nagyon tetszik az Disznókő-féle édes szamorodni. Rosszul esne, ha kiderülne róluk valami csúfság, de menne a kukába a cuccuk. A bor azért mégse kokakóla, b... meg a világ! Érdekes módon, a sokkal egyszerűbb sörre van mindenféle szőrszálhasogató tisztaságvédelem.

lacibor 2006.02.11. 01:29:19

>Scutum: 100%-os azt jelenti- egyébként marketing fogás mint a többi - hogy a kivonatoláshoz csak a szőlő héját használják fel. Az európai szőlő egyébként csak a héjban tartalmaz színanyagot. A 100% még azt is "üzeni", hogy nem használtak direkttermőt - amerikait - aminek ugye a bogyó húsában is van színanyag.# Sörgyártás? Nem is olyan egyszerű. A sörre a ""sörtörvény"":-), a borra a Bortörvény vonatkozik. Megnyugtatom:-Az utóbbi sem kevésbé szőrszálhasogató. ;-)

elemes 2006.02.12. 07:43:39

Nekem is a "Reggeli ital" nevű, fehér, tejre emlékeztető ízű folyadék jutott eszembe. Meg a vajízű margarin. Összetevők: fehérbor, E411, E330, E112a, ...

Ádám 2006.02.12. 11:29:29

A borok többsége tartalmaz hozzáadott anyagokat. Erre akkor jössz rá, amikor a bort készítő barátod megkínál a saját hordóban érlelt parasztborával, és rádöbbensz, milyen a jó természetes ,kezeletlen, szőlőből nyert igazi parasztbor. A többi már csk üzlet....Tömegcikk.

aportas 2006.02.14. 21:41:23

Amit leírtak az előttem szóló szakemberek, és borimádók azok véleménye az "őszínte" agódást mutatja be. Azért ide irom a mai nap délutánján a Váci utcai borárusító üzletekben látottakat. A 2004 évi borok árai 1690Ft/0,75 palack és 12960 Ft/0,75l palack közötti áron vannak szemlére kitéve. A többség a 3600-4000 Ft/0,75 palack kategóriban van standolva. A vélemények alapján kezdem érteni a beárazás logikáját, mivel az adalék vagy segéd anyagok ára előttem nem ismert. Ez már a középkori aranycsinálás kategóriára emlékeztet.

lacibor 2006.02.15. 00:48:33

~Aki tiszteli a törvényt és szereti a virslit, ne legyen kíváncsi miként készülnek. :-) (Moldova)

2006.03.09. 18:26:30

Ahány ember annyi szokás,igaz? De ha a mi borászaink is alkalmazni fogják, az csak jót jelenthet. Magyarország az az ország ahol a csinált borok a népszerűek én boldog lennék, ha végre "borizű itallal" találkoznék a polcokon valamit hamisitatlan borokkal,végre. De szép világ is lenne .
süti beállítások módosítása