Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A méz íze

2006.03.17. 06:30 - Albert gazda

Úgy néz ki, már érdemes próbálkozni a Tornai Pincészettel is. Korábbi tapasztalataim alapján azt gondoltam, hogy nem feltétlenül, de tévedtem. A 2002-es somlói hárslevelű után legalábbis ez tűnik valószínűnek.

A Tornai Pincészet sosem jutott díszpozícióhoz kedvenceim listáján. Néhány éve megkóstoltam tőlük jó pár tételt, és nem tetszettek egyáltalán. Ott volt bennük a somlói vulkán, de valahogy hiányzott belőlük a tisztaság. Egy vakteszten például azt írtam a 97-es furmintjukról, hogy a nagyapám nagyon szerette volna, de nekem már kevés a keménység és a test, azt szeretném, hogy csillogjon is a bor. Nemcsak a színében, mindenestül. Agg ászokhordókat feltételeztem ezeknek a Tornai-boroknak a múltjában, holott ha jól tudom, akkoriban mind – vagy majdnem mind – acélban erjedt és érett is. Információim szerint egyébként a fahordók aránya most sem elsöprő Tornaiéknál.

A parányi Somlói borvidék legnagyobb borászatáról beszélünk, amely 50 hektárjával a legutóbbi időkig kiemelkedett mennyiségi vonalon a többi közül. A Kreinbacher Birtok azóta felzárkózott némiképp, de még mindig a Tornai Pincészet az első. Megítélésük soha nem volt egyértelmű a borvidéken – persze olyanok nincsenek is sehol, akiket mindenki szeret, tán még Szepsy István sem kivétel –, némelyek szerint rendszerváltás előtti-közbeni pozícióikat kihasználva csináltak sok pénzből még többet, s szőlőik egy része sem a hegy bazaltjába, sokkal inkább a lapály homokjába mélyeszti gyökereit. Mások éppen ellenkezőleg, azt mondják, senkinek nincs annyi jó területük a déli oldalon, mint Tornaiéknak.

Elég odaadóan használták a pincészet érdekében az égből pottyant marketinglehetőséget

Akárhogy is legyen – egyszer majd megnézem helyben, mi a helyzet –, annyi biztos, hogy boraikról egyre jobb hírek érkeznek az utóbbi időben. Díjakat kaptak komoly külföldi versenyeken meg a Pannon Bormustrán is, és bár véleményes, egy borvidéki méredzkedés mennyit ér, az mégis impozáns, hogy a tavalyi somlói konteszten kiosztott négy nagyarany mindegyikét Tornai-tétel seperte be. Na meg a mi somlói tematikájú cikkeinkhez hozzászólók is elég odaadóan használják a pincészet érdekében az égből pottyant marketinglehetőséget.

Történetesen a Metróban ezerkétszáz körüli forintért vásárolt 2002-es somlói hárslevelű sem maradt matrica nélkül. Van rajta kettő, az egyik a pannon mustra legjobb húsz fehére közé kerülést kürtöli világgá, a másik a Vinitalyn szerzett dicsérő oklevelet, lánykori nevén gran menzionét. Ezt nem kell lenézni, mert Veronában kategóriánként csak egy-egy medált osztanak nagyaranyban, aranyban, ezüstben, bronzban, vagyis az oklevél ér annyit, mint másutt az érem.

A 2002-es hárs aranysárgán csillog tehát, kis zöldes villanásokat is tud, és szép olajos a mozgása. Illata mély és édes, mézzel, virággal, gyümölcsökkel, a bazalt csak árnyalat, de ott van azért. Ízben finom és tiszta – hurrá –, határozott melegséggel, teltséggel. Inkább gyümölcsös és mézes, mint fűszeres és köves. Az utóíze kellemesen és kedvesen gyümölcsös szintén, de nem lágy, szerencsére, a savak csiszoltak, rendben vannak. Édesérzet ide vagy oda, üde és friss. Szó sincs róla, hogy kőkemény lenne, mégsem tagadhatná le somlóiságát – a hardcore bazaltrajongók kedvéért: somlaiságát –, de nem is akarja, nyilván. Nagyon jó inni, el is fogyott, az utolsó cseppig. A másnapi visszakóstolás így kényszerűen elmaradt. Ennyi pénzért abszolút beszt báj, merészen ajánlom mindenkinek. 5 pont, simán.

Címkék: borok a hiperből

30 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8512864

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: supplements 2019.01.31. 00:30:27

Pride Mobility Quantum 600 3MP Owner's Manual Download. campo formula towards working About juego - parent layout liferay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levegőztetni! 2006.03.17. 08:35:47

Kedves AG! Egy kérdés: mennyi ideje volt levegőzni a bornak, mielőtt elfogyott? Saját tapasztalat szerint nagyon sokat kell szellőztetni, hogy igazán kinyíljon. Még a pohárba kitöltve is vagy fél óra... Kellő idő után gyönyörű bazaltos ízeket is hoz (nem csak éppen hogy!). Amennyire értesültem, az analízis szerint a paraméterei majdnem egyeznek Fekete Béla bácsi azonos évjáratú hárslevelűjével. Csak ez a bor még messze-messze nem érett. Más technológia.

NotSrait 2006.03.17. 10:26:27

Nagyra becsülöm Fekete Béla bácsi személyét, borait, de a két HÁRSLEVELŰ közül kedves vendég fogadásához biztosan a Tornait tenném az asztalra!

Sárfehér 2006.03.17. 10:41:44

A Tornai boroknak bizony használ az idő, én az idén kóstoltam 2000-es furmintot tőlük, fenomenális. Pedig talán még nincs is a csúcson.

muskotály küvé 2006.03.17. 12:39:40

Ez a bor nekem is nagyon bejött, véletlenül vettem, de vissza is mentem pár üvegért. Tényleg nagyon sokat kell levegőztetni, nekem a maradék fél üveg egy hét múlva sokkal jobban ízlett, mint a frissen bontott. (Úgyhogy kedves AG, sokról maradtál le a másnapi visszakóstolás elhagyásával...)

Csoresz 2006.03.17. 17:21:10

Én vártam volna a levegőztetést, de a társaság mindkét palackom idő előtt lecsurgatta... Ahol vettem (Déli ABC) már nincs, az eladónak fgja nincs miért!!!

dr.dr. 2006.03.17. 21:20:57

"...Veronában kategóriánként csak egy-egy medált osztanak nagyaranyban, aranyban, ezüstben, bronzban, ..." ????????? Ez biztos?

Damon Hill 2006.03.18. 09:06:18

Hová tűnt Csite Norbert, hová tűnt Csite Norbert?????!!!!!!!

Őrnagy őrnagy 2006.03.18. 09:26:21

Doktor doktornak: biztos.

lover lover 2006.03.18. 20:37:33

Damon: szerelmes vagy? :)

Okkoska 2006.03.18. 22:15:48

Tévedések: Tornaiék '97-esei csak fahordókban érhettek. '99-ben váltottak, vagy talán az ezredforduló termésénél használtak először reduktív eljárást. Úgy tudom ők alkalmazták először a fehér boroknál szokatlan héjjon áztatást. A többgenerációs borász família "csak" 60 éve ügyködik a Somlón. Kb. 10 éve ugrottak egy nagyot (Kb akkorát mint Kreinbacherék most). Ekkor kerültek a tulajdonukba a Somló legjobb területei. Úgy tudom minden területet újra telepítettek. Csodálkoztam volna, ha előbb produkálnak igazán nagy minőséget. Az alsóbb területeken tavaly telepítettek. Onnét boruk talán hat év múlva lehet. Addig biztosan megmaradnak totál bazaltosnak. Nálam a favorit a 2002-es Olaszrizling (Bazaltosan sós, kicsit animális illat, határozott de kerek savak) Ami még tetszik náluk: A pince méretéhez képest a föld feletti rész nem hívalkodó. A szerénység viszont már átcsap hülyeségbe, hogy a neten nem találhatók.

Ag 2006.03.19. 07:56:28

Okkoska, köszönöm a kiegészítéseket - ezek szerint nem véletlen álmodtam nagy ászokhordókról -, egyet én is teszek: a neten már van egy Tornai-honlapkezdemény, under construction.

devil 2006.03.19. 19:54:55

A bor remek, a cikk jó, a csend nagy. Hol marad AG írásában említett "megítélésük soha nem volt egyértelmű" hatás??? Találjunk már ki valami kis piszkálódót!

devilnek 2006.03.19. 20:37:12

Íme: a bor rossz, a cikk rossz, a csend indokolt.

scutum 2006.03.19. 21:06:40

Cikken felbuzdulva mai Intersparos bevásárlás, szűk 1100 Ft-ért kb. másfél órája. Tényleg másnak érzem egy kis szellőztetés után. Úgy látszik, fejlődöm én is. Ezzel együtt nekem nem beszt báj.

scutum 2006.03.19. 21:07:27

5 pont meg végképp nem

scutum 2006.03.19. 21:08:19

Pedig Albert Gazda nekem olyan, mint a vakvezető kutya

gábor 2006.03.19. 21:42:46

Hát nekem "csak" egy korrekt hárs., persze ennyi pénzért? De "Tornaiéknak" már évek óta keresem a "helyét", szerintem maguk sem tudják hol van. Egy hetet meg végképp nem ér a bor.

Ruben 2006.03.19. 22:06:12

Szerintem, super, super super!! Abszolút új stílus a Somlóról! Illatos, bazaltos, kerek savak, érett, mégis friss! Top best buy!

Béla 2006.03.19. 22:39:36

Barátnőm (A Spórolós) hozott valahonnét Tornai íHárslevelűt (2000) és Olaszrizlinget (1998). A Somló mindegyikben benne van, de nekem a Rizling jobban bejött. Mindkettő nagyon karakteres, tartalmas, jól élvezhető bor. Hol található 2002-es Hárs??? Megkóstolnám! Egyúttal megmárem AG "iránytűjének" pontosságát is.

scutumnak 2006.03.20. 08:57:46

Az 2000-es lehetett csak, itt pedig 2002-esről van szó. Ég és föld.

Sárfehér 2006.03.20. 13:11:42

Okkoska: Úgy tudom, régen a héjon áztatás igenis fontos eleme volt a fehérborkészítésnek Magyarországon is, sőt, egyesek szerint ez az egyik legfontosabb lépés. Talán csak a szocalista borászat feledkezett meg róla.

lacibor 2006.03.20. 13:28:03

Butaság. A "szocalista' Zalagyöngyét, pontosan úgy kellett héjon áztatni, mint a muskotályos, vagy illatos fajtákat.

scutum 2006.03.20. 13:54:09

Én nagyon hülye! Tényleg nem 2002-es. Alighanem ott kavarodtam meg, hogy a bót tele volt különféle évjáratú Tornai borokkal, köztük 2002-es évjáratúakkal is, meg hárslevelűvel is. Mea culpa, hamu fejemre! Így jár az, aki ivás után közvetlenül írásra vetemedik :)

doba 2006.03.20. 19:35:17

Nem tom mi bajotok van a borvidéki borversenyekkel? A szabályok ugyanazok mint akár egy, a sznobok által nagyra tartott versenyen, a bírálók zöme Magyarországon jól hangzó nevű gyakorló borász és akik őket oktatták a tudományra. Szerintem direkt jó, ha vannak különböző szűrők, és ha megfigyelitek a kis hazánkban lassan kialakulófélben lévő eredetvédelmi rendszereket, a borpiramis csúcsára feljuttatni kívánt Védett Eredetű Borokat minden esetben helyi, azaz borvidéki Minősítő Bizottságok-- amelyeknek szigorú, jogszabály által meghatározott akkreditáción kell átesniük, valamint jogszabály által meghatározott protokoll szerint működnek-, minősítik. Nem érdeke a termelőnek, hogy akár a helyi borversenyen is lejárassa magát. Akinek sok bora van és a sok mellett még jó is az megérdemelten söpri be az érmeket, én csak gratulálok neki.

abodi 2006.03.21. 11:12:13

mindenki azt gondol amit akar.

uhu 2006.03.21. 18:08:25

Isteni ez a bor! A legjobb, mindenkinek ajánlom!

Supporter/Graz 2006.03.21. 19:12:39

A cikkből nem derül ki, de egy hozzászóló említi -igaz csupán kérdésként- hol a helye egy borászatnak, aki egy pici -de nem ezért különleges- borvidéken próbál "nagy" lenni. A "nagy" ami a mennyiséget illeti, már önmagában is marhaság, különösen abban a világban, ahol a nagyok 100 000 ha-nál kezdődnek. "Nagy" tehát a hazai borászatban csak az lehet, -és rajtunk borkedvelőkön csak az segíthet,- aki piacos mennyiséggel, de különleges minőséggel képes megjelenni. Somlón az képes különleges minőséget produkálni, aki a Somlói jelleget képes megmutatni! A Somló különlegessége pedig a talajban van. A technológia szerepe pedig abban, hogy ebből a legtöbbet őrizze meg. Szerintem Tornaiék, erre törekedtek. Nem hiszem, hogy lehet másképp. Ott van náluk a tapasztalat (Bandi bácsi) és a korszerű tudás (Várszegi). A korszerű eszközök csak e kettő kiteljesedését szolgálják. Amit gyengén végeznek az a kereskedelem (árazási struktúra), marketing (pl. WEB gyengeség) Remélem, még ilyen alacsony árakkal is (nekünk beszt báj) bírni fogják. A helyük ott van a hazai legjobbak között, és erre előbb-utóbb biztosan rájönnek, és akként is viselkednek. Vezető helyük a Somlón nyilvánvaló és -ha jól tudom- nem élnek vissza vele. Gratulálok, drukkolok nekik és a Somlónak! Ők lehetnek a második Villány, ha észnél vannak! Segítsük őket!

beppo 2006.03.22. 14:17:44

Ezt a Somlói hárslevelüt én is kipróbálom !!! :)

TT 2006.03.26. 21:58:26

Jogos kritikára, gyors és majdnem megoldás: www.somlo.hu; AT-Tours; Tornai Pincészet. Fájdalomdíj: Április végéig, Művelt Alkoholista csoportoknak borkóstoló féláron!
süti beállítások módosítása