Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Durcás burgundi és egyéb dajka(?)mesék

Gyökér, virág, gyümölcs és levél

2006.03.30. 05:59 - alföldi merlot

Jancis Robinson beszámolója a durcás burgundiról, a holdfázisok szerepéről a palackozásban és a Kőmíves Kelemennéként funkcionáló carnerosi tehénről. Ja, és jegyezzük meg: bort a legjobb virág vagy gyümölcs napon kóstolni!

A továbbiakban J. R. "Moody burgundy and other fairy (?) stories" című cikkének szelíden szerkesztett és ferdített változata olvasható.

"Úgy esett, hogy az igen kiélezett küzdelmet hozó Oxford-Cambridge borkóstoló bajnokságot követő fogadáson az egyik oldalamon Patrice Noyelle, a Pol Roger Champagne elnöke, a másikon Aidan Craig, a cambridge-i csapat kapitánya (és a legmagasabb pontszámot elért versenyző) foglalt helyet.

Noyelle elmondta, hogy ő éppen annyira ügyel arra, hogy lehetőleg ne "gyökér napon" kóstoljon, mint amennyire igyekszik a répaültetést ilyenkorra időzíteni. Bort a legjobb virág vagy gyümölcs napon kóstolni, mondta. (A verseny időpontja egyébként levél napra esett.) A Thun-féle Vetési naptár négyfajta napot különböztet meg: gyökér, virág, gyümölcs és levél – a biodinamikus gazdálkodók ebből tudhatják meg, hogy a különböző feladatok elvégzéséhez melyek a kozmosz ritmusának megfelelő időpontok.

Nekem ez már ismerős volt, mert az előző héten végignézhettem, hogy egy dél-francia borokkal kereskedő ismerősöm mennyit aggodalmaskodik amiatt, hogy az első nagy kóstolájához a londoni borkereskedői naptárban az egyetlen szabad időpont gyökér napra esik. (Ő is részt vett az 1998-as rhone-i borok csalódást okozó bemutatóján, ahol szerinte a vörösök főként azért voltak olyan lehangolóak, mert a kóstoló gyökér napra esett.)

Ezután a cambridge-i asztalszomszédomhoz fordultam, aki biofizikus, és megkérdeztem, hogy neki mi a véleménye erről. "Sületlenség", vágta rá, de aztán elgondolkozott, és így folytatta: "Azért nem egészen. A holdciklus és a hormonok között van összefüggés, vagyis arra, ami hormon-függő a szőlő fejlődésében, ilyenek pl. az auxinok [növekedés szabályozók], lehet hatással, de a borokra nem."

Minthogy a honlapomon nemrégiben azt vitattuk meg, hogy egyes burgundi borászatok – köztük olyan legendák, mint a Domaine de la Romanée Conti, amelynek egyes borai zsenge ifjúként is £1,000 fölötti áron a kelnek el – a palackozás idejét a hold fázisaihoz igazítják, erről a kérdésről többet is szerettem volna hallani. Arra voltam kíváncsi, hogy vajon nincs-e összefüggés a holdfázisok és a légköri nyomás között, ami indokolttá teheti, hogy a szűretlen borokat újhold idején palackozzák, vagyis amikor a seprő a legkevésbé van fölkavarodva?

Még nagyobb sületlenség, mondta cambridge-i asztalszomszédom. Az egyetlen hold-függő tanács, amit adhat az, hogy kerüljem a holdfényt, ha csökkenteni akarom a rák kockázatát (a rák előfordulásának valószínűsége a világnak azon a részein a legkisebb, ahol a legsötétebbek az éjszakák).

Csakhogy a kozmikus naptár követése egyre népszerűbb a bor világában. Az elkötelezetten biodinamikus borászatok között olyan nagyneveket is találhatunk, mint az Araujo, Chapoutier, Faller, Gauby, Grgich, Huet, Lafon, Leflaive, Leroy, Palacios, Joseph Phelps, Quintessa, Selosse, Trapet és a Zind Humbrecht. És minden évben vagy tucatnyi újról hallok. (…)

Kétségtelen tény, hogy a kóstolás szempontjából megmagyarázhatatlan ingadozásokra leginkább a burgundi hajlamos. Egyazon bor különböző palackjai (akár ugyanabból a kartonból) néhány nap eltéréssel kóstolva lehetnek durvák és fenségesek egyaránt. Erről sok szó esett, amikor január második hetében nem kevesebb, mint 17 brit borkereskedő döntött úgy, hogy a 2004-es burgundi kínálatuk bemutatására kóstolót szerveznek. Ez nekünk, szakmabelieknek kiváló alkalmat biztosított, hogy egyazon bort többször is kóstoljunk, és azóta többen is szóvá tettük, hogy a borok feltűnően gyengén szerepeltek hétfőn és a keddi nap első felében, de aztán a folytatásban kiegyenesedtek. Márpedig ez csakis a természet műve lehet, ahogyan az a Thun-féle naptárban le van fektetve.

Aligha meglepő, hogy ezt a hókuszpókuszt a többség kétellyel szemléli. Írtam Jeff Dawsonnak – Kaliforniában ő a legismertebb szaktanácsadó a biodinamikus szőlészet területén –, hogy megtudjam, miként reagálnak az emberek az ő munkájára. A válaszát így kezdte: "Éppen most jöttem be, az elmúlt egy órában négykézláb szedegettem az idei első pitypangokat. Ez a szép kis virág formájában és színében a napot idézi. A kiszárított virágokat aztán egy olyan tehén bélfodrába fogom csomagolni, amelyik a Carneros körzetben legelt. Ez az állati szerv fogja körül a tehén emésztőrendszerét. És miért éppen a tehénére van szükség? A tehén egy "emésztő állat" (digestive animal), amely szüntelenül legel, és feldolgozza a földből sarjadó növényi életet. Tehát fogjuk ezt az emésztő burokba helyezett nap és fény csomagot, és télire a föld gyomrába helyezzük. Az évnek ebben a szakaszában a föld lebontja mindazt a szerves anyagot, ami a tenyészidőben felhalmozodott benne. Mire tavasszal ezt a preparátumot kiássuk, drámai változáson ment keresztül: dús, sötét humusz lett belőle."

Hm. Hát, nem kevés vesződséget vesz a nyakába, de a módszer első hallásra csöppet sem meggyőző. És vajon mit csinál, amikor kétkedőkkel akad össze? "Elég kihozni őket az Araujo birtokra. Itt a saját szemükkel láthatják, hogy milyen egészségesek a tőkék, milyen sokszínű a művelés, nem pusztán szőlő monokultúra, hanem van itt olíva, gyümölcsfák, inszektáriumok, méhkasok, vadak, patakok, erdők. Mindez együtt egy különleges területet alkot, amely különleges borokat ad."

És ez itt a lényeg. Általában véve, és most tekintsünk el a biodinamikusok között is előforduló szerényebb képességű borászoktól, a biodinamikus módszerekkel termesztett szőlőből készült borok íze intenzívebb, energikusabb és érdekesebb, mint a hasonló, de hagyományos művelésű szőlőből készült boroké.

Aubert de Villaine, a Domaine de la Romanée-Conti tudós-hajlamú társtulajdonosa a birtok egy részét organikusan, a másik részét biodinamikusan műveli. A sokéves tapasztalatok alapján úgy véli, hogy a kvázi misztikus biodinamikus eljárások nem sokat tesznek hozzá a minőséghez. Ugyanakkor egy 10 éves időtartamú kaliforniai kutatás alapján készült tanulmány, amely az American Journal of Enology & Viticulture 2005 decemberi számában jelent meg, organikusan ill. biodinamikusan termesztett szőlők minőségét hasonlította össze, és úgy találták, hogy az utóbbiak összességében jobb mutatókat produkáltak. Vajon miként lehetséges ez – hiszen még a legelkötelezettebb BD hívők közül is egyre többen vallják be, hogy nincs pontos, tudományos magyarázatuk arra, hogy a biodinamikus művelés miféle mechanizmusnak köszönhetően eredményez ennyire jó borokat?

Az egyik elmélet szerint azok, akik a BD művelés minden rigolyájának megfelelően dolgoznak (örölt tehénszarvat ásnak a földbe a holdfázisoknak megfelelően és a többi), annyira szívükön viselik a szőlő sorsát, hogy a plusz törődés és odafigyelés automatikusan magasabb minőséget eredményez függetlenül attól, hogy a tehénszarvat a megfelelő pillanatban ássák-e el.

Benjamin Leroux, aki a teljes BD fegyvertárat alkalmazza, azt állítja, hogy a BD művelés, ha egyszer beállt, jelentősen olcsóbb, mint a hagyományos. Akik azonban elutasítják ezt az egész hókuszpókuszt, azok tapasztalataim szerint ezt igen nagy hévvel teszik. Ők a biodinamikát az ész elleni támadásnak tekintik, mint ahogy az is, de az olykor pompás eredményről megfeledkeznek."

Címkék: szemleszerű biodinamika jancis robinson steiner romanée conti

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7012853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyóka 2006.03.30. 09:08:36

Lehet hogy még ráolvasást is alkalmaznak :)

2006.03.30. 09:25:17

Úgy tudom az ismertebbek közül Wenigerék próbálkoznak vele Sopronban.

Sóstói 2006.03.30. 09:31:11

Az nem a BD hanem az RO:)

sóstóinak 2006.03.30. 11:12:05

sokat olvastok csitét:)

A Anti 2006.03.30. 11:43:10

Ezek pogány módszerek. Nekünk, többezer éves katolikusoknak a füstölővel és a Miatyánkkal kellene próbálkoznunk.

pinazsír 2006.03.30. 12:47:04

Antikám! Csak ezer éve vagyunk keresztények. Katolikusok meg még rövidebb ideje... Reformáció, ez-az, tudod... Nekünk nem ez a sok sületlenség kell, hanem Kaló Imre. Ő az Isten. Meg a pinazsír.

kvibli 2006.03.30. 12:48:34

Érdekes a cikk, én azonban még tovább megyek! Júliusban három hetet fog nálam tölteni a roxforti boszorkány és varázslóképző iskola tanári kara és mindenféle bűbájokat szórnak majd a szőlőimre és a hordóimra! :)

Maribor 2006.03.30. 12:54:51

Drága Alföldi Merlot, többször is végigolvastam ezt a végtelenül érdekes cikket, de -most szórom a hamut a fejemre- kérlek, magyarázd ár el, mi a búbánat az a biodinamika? Vagy valaki mondja el, aki tudja. Nem tudok aludni, ha nem mondjátok el....

méltatlan 2006.03.30. 13:19:18

Már többször ott toporogtam Kaló Imre pincéje előtt, de remegő lábakkal mindig megfutamodtam. Félek, hogy én nem vagyok kiválasztott, én nem vagyok méltó a legszentebb táltoshoz. Pedig ökörszarv is volt nálam, a békaszemről sem feledkeztem meg. Még a mozdony harmadik kerekét is leköptem, balról. Segítsetek! Áruljátok el, ki lehet méltó ehhez szent regöshöz???

piócás ember 2006.03.30. 13:27:26

tiszta véletlenségből van nálam kilenc macska szőre!

Sanyóka 2006.03.30. 13:27:26

Az előző én voltam->| 2006.03.30. 13:26

Sámán 2006.03.30. 15:01:25

Méltatlan, látod az a baj, hogy balról köpted le a mozdony kerekét, ha jobbról, egészen jobbról köptél volna, akkor bebocsátást nyertél volna!

2006.03.30. 15:56:13

Hogy mi a biodinamikus? Jó kérdés... Manapság azt sem lehet tudni, hogy a nagyüzemi módszerek közül melyik milyen kategóriába tartozik. Általában abba szoktak, amelyiknek szerintük a legnagyobb a PR-értéke...

ateszking 2006.03.30. 15:57:25

Bocsánat, lemaradt a nevem

TULLIUS 2006.03.30. 17:51:14

Nálam meg egy porrá tört vakondok!

segítőszándék 2006.03.30. 20:28:49

méltatlan: legközelebb mikor Kalóhoz tartol, út közben keress egy lada samarát! A bal hátsó kerekébe rúgj bele háromszor, majd a jobb külső visszapillantót érintsd meg 11-szer! Eztután -ahogy Sámán javasolta- egészen jobbról köpködd meg a mozdony harmadik kerekét, de hétszer ám! Ha ezzel is meg vagy, igyál meg két kortyot egy Simon féle egri borból! Ha ezt túléled -ez nagyon kemény-, miután elhagytad a kórházat, a TULLIUS-tól elkunyerált, vagy megvásárolt porrá tört vakondok lesz segítségedre! Ennek felét szórd egy tányér retekre, negyedét a Rába folyóba, negyedét pedig a Bodrogba. Eztután valszeg bebocsáttatsz Szent Imréhez! Ha mégsem, akkor akkor nagyon-nagyon méltatlan vagy hozzá! Ekkor már csak egy megoldás létezik! Ez mind közül a legborzasztóbb, a legkegyetlenebb próbatétel: meg kell innod egy palacknyi Dr. Pók Tamás féle bort! A szakemberek azonban egyöntetűen állítják, hogy ezt nem lehet túlélni! (Ezzel az erővel, akár a soproni gyors elé is vethetnéd magadat!) Ha mégis rászánod magad és életben maradsz, az egy szenthez méltó csoda lesz, így már biztos, hogy Szent Imre fogadni fog!!! (borbarátilag azonban azt kell javasoljam, hogy ezt az utolsó dolgot gondold át -de nagyon-, mert neked is csak egy életed van!)

méltatlannak 2006.03.30. 20:47:21

segítőszándék segítő szándékát nem lehet elvitatni, de egy apró, ám annál kritikusabb részletről megfeledkezett! 500 évre visszamenőleg (papírokkal) igazolnod kell, hogy színtiszta magyar vérvonalból származol! Ha ez nem megy, akár Jézus társaságában is mehetsz, Kaló akkor sem enged be pincéjébe!

2006.03.30. 20:52:34

Köcsögök vagytok. Nézzetek magatokba.

2006.03.30. 21:01:03

A köcsög még mindig jobb, mint a rasszista!

Sajtár 2006.03.30. 21:02:17

Azt a repedt here mindenit! Ennyi baromság is rég volt már egy helyen ezen a honlapon!

2006.03.30. 21:13:12

Hülye gyerekek! Faji kérdéseket ne itt folytassatok! Leginkább sehol sem!Ha valaki -legyen akár borász- ezt nyíltan hangoztatja, az egy barom! Aki ilyenekről ír, az is! Kaló imréhez meg úgy sem lehet bejutni! De azt hallottam, hogy a borai a nagyon felejthető kategóriába tartoznak.

Sárfehér 2006.03.30. 21:19:43

Ha jobban belegondolok, tényleg nincsnek akkora nagy borai Imrének!

Samu 2006.03.30. 21:21:11

Ki a fene akar Kalóhoz bejutni, ha ilyen szélsőséges nézeteket vall.

2006.03.30. 21:29:32

Tőbb mint 20 éve foglalkozom szőlőtermesztéssel és borászattal de ilyen hülyeségeket még életemben nem hallottam! Aki négykézláb pitypangokat szed az mikor melózik a szőlőjében vagy a pincéjében? Sziasztok! Petya45

Marketing 2006.03.30. 21:29:58

Az egész egy PR fogás, csak meg kell keresni, hogy hol árulják esetleg már a borát és kész.

2006.03.30. 21:37:14

Nem árulják a borát sehol sem, mivel megfizethetetlen! "Tiszta bor, tisztáknak"! Nincs piaca... :-)

2006.03.30. 21:58:40

Csodálom, hogy a feka cseresznye maradhat......., igaz rövid száron tartja.

Sárfehér 2006.03.30. 22:39:44

21:19-es hozzászólás nem én voltam.

tolmácser 2006.03.30. 22:54:51

kedves AM,moody nem egyenlő durcás ebben a mondatban

TULLIUS 2006.03.31. 10:03:15

A rasszistázást talán máshol kéne, vannak arra szakosdott helyek nem is olyan messze.

2006.03.31. 11:42:50

Pinazsírnak! (Bukés egy név...) Abban igazad van, hogy a többezer év költői túlzás volt, de ha már feltétlenül, pontosítani akarunk: a Kárpát medencébe már keresztényként érkeztünk, Levédiából útban idefelé ugyanis Bizáncba botlottunk. A Reformáció pedig ugye, csak azután a rendszer (Katolikus Egyház) után jöhetett létre, amelyet meg akart reformálni. Kr. u. (!) 1517, Wittenberg, Luther... ez-az, tudod... ;)

A Anti írta a előzőt 2006.03.31. 11:43:13

lacibor 2006.03.31. 12:03:00

...már aki belebotlott...

a BD eredménye szép 2006.04.06. 10:54:06

A biodinamikában az a szép, hogy akik művelik, maximálisan tisztelik a természetet, és nem csak a szőlő álldogál magában, hanem gyönyörű látvány, ahogy körbeveszi az élet. Több a bogár, madár, virág, más növény, állatok (birka, tehén), olíva. Nagyon szép tud lenni. Igazi felüdülés a szemnek és a léleknek egy-egy ilyen ültetvény. Persze vannak túlkapások, lehet rajta viccelődni, de nem lehet nem irigyelni kicsit a termélszettel ilyen közelségben élő, igazi különc egyéniségeket.
süti beállítások módosítása