Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jó helyzetnél nincs jobb

2006.04.22. 18:44 - Az Alkoholisták

Egy magányos hang a dicshimnuszok ellenszelében siratja a 2005-ös bordeaux-i évjárat egy negyedét. A szerző szerint az újvilági nyomulástól és a francia borágazat válságától megzavarodott termelők egy része nem tudta kihasználni a természet ajándékát, és a tökéletes termésbe is belepiszkáltak, hogy sufnituninggal még dögösebb bort kapjanak. Jane MacQuitty egy agent provocateur vagy sasszemű megfigyelő?

Alder Yarrow, az óramű pontossággal zakatoló egyszemélyes borsajtó hívta föl a figyelmet egy a timesonline-ban megjelent cikkre, ami bemos az új szuperévjáratnak. Minthogy a borsajtó egységesen hanyattvágta magát a 2005-ös bordóiaktól, ideje volt, hogy egy magányos hős szembepisáljon a széllel, és mivel mi ezt (közismert frankofóbiánk ellenére) objektív okokból (nem hívtak hordót kóstolni) nem tehettük meg, a feladat egy Jane MacQuitty nevezetű hölgyre hárult. A linkelt anyag alapján nem az alaposság és az érvelő-kifejtő módszer az erőssége, de az is lehet, hogy a borsajtót jellemző szemérmes sunyítás jegyében csak a jéghegy csúcsát mutatta meg, noha a büdös lábát is látta. Mindenesetre, amit elénk tár, az inkább csak műbalhé, viszont érintőlegesen behozza a képbe az átkos újvilági hatást, és vele az egész Parker-vitát.

A fő csapásirány már a címben megfogalmazódik, miszerint a bordeaux-i borászok a tökéletesen is javítani akartak, és a dolog fordítva sült el. MacQuitty kisasszony apokaliptikus víziója szerint a 14.000 bordeaux-i termelőnek akár az egynegyede is elbaltázhatta az évszázad termését. Ez a kijelentés a hipermarketek sötét zúgaiban megbúvó márkás törülköző és kötött sapka butikok kirakatainak vevőcsalogató megfogalmazásait idézi, vagyis számonkérhetősége gyakorlatilag a nullával egyenlő.

De lássuk hogyan packázták el a bordeaux-i pancserek a rojál flöst? „…hájtek berendezések túlzott alkalmazásával és ügyetlen eljárásokkal.” Miután így részleges fényt gyújtottak az éjszakában, a szerzőpáros a francia borágazat sötét helyzetét ecseteli – kilátástalan küzdelem az újvilági mákonnyal, az olcsó és finom borokkal meg az érthető címkékkel, stb. Aztán végre-valahára kibökik, hogy mit vétettek a túlbuzgó borászok (akár háromezer-ötszázan): túl sokáig hagyták szőlőhéjon a mustot, azaz túláztattak, aztán meg néhányan túl sok lét engedtek le, azaz túlkoncentráltak. Így rontotta meg az újvilági nagy test nagy élvezet filozófia a meghasonlott bordeaux-iak akár egynegyedét.

Erős "nesze semmi, fogd meg jól" fíling lengi be a cikket, de mit lehet tudni? Talán majd jönnek mások, és az érvekkel bőkezűbben bánva hasonló következtetésre jutnak. Nekünk meg sajnos olyan mindegy, még a dél-dunántúli "pannon bordóit" is drágának találjuk.

Boldog gazdagoknak álljon itt tizenkét név, azoké, akiknek MacQuittyék szerint sikerült az évszázad évjáratát sértetlenül hordóba menteni:
Château Calon-Ségur; Château Cheval-Blanc; Château Haut-Brion; Château Lafite; Château Margaux; Château Palmer; Château Latour; Château Léoville-Las-Cases; Château Montrose; Château Pichon Comtesse; Châ teau Le Pin; Vieux Château Certain

És három, akinek nem:
Ducru-Beaucaillou; Château Pavie; Château Pavie Decesse. (Itt a Parker szivatás című népi játék gyanúja is fölmerül, amennyiben a három "túl-technologizáló", "új világra kacsintó" között két Pavie van (e birtok borainak megítélése volt a casus belli a Parker-Robinson vitában). De lehet, hogy csak a finom ízlés vív a vörösnyakúakkal.)

Címkék: szemleszerű

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8712833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pomeroli Roli 2006.04.22. 22:52:31

Ezt a kreténséget...majd 15-20 év múlva derül ki, mit tudott igazán 2005...Amerikai birkák megesznek minden ármanipulációra alkalmas történetet...lehet szépen tovább húzni a premiere grand cru árakat...okos...okos...

TULLIUS 2006.04.23. 11:58:03

Mégsem volt örök a távozás. De legalább most akár egyet is lehet veled érteni, így én ezalkalommal megteszem.

Roberto 2006.04.24. 10:16:37

Messziről jött ember azt mond amit akar. A franciák csináltak bor régenis és most is. Mivel nekik nincs normális ivóvizük (fasza klóros mint a mienk) kénytelenek éjjel nappal bort vedelni, ezért nagy náluk a borkultúra. Az, hogy egyes pincék neveit aranyba foglalják, és ha eleget fizetnek, akkor egy másik pince hátán még jobban fényezik, pedig a "karvajtőke" (hol is hallottam :-) ) szokása.... de ez magyarországon népszokás (egymás fikázása) úgyhogy nem kell komolyan venni. lehet, hogy az 2005-ös bort 10 év múltán már nem lehet kapni, mert mégsem volt elég jó, és gyorsan hanyatlott. Az IDŐ nagy úr, majd itélni fog.

vizet prédikáló 2006.04.24. 10:59:23

Tehát a franciák és mi is csak a szar ivóvizünk miatt isszuk a bort? Érdekes teória, de vajon a "klóros víz" megjelenése előtt mi a kórságnak készíthettünk bort? Ezen kérdés megválaszolása legyen a következő nemes feladatod!

vizet prédikálónak 2006.04.24. 11:33:48

Hát erre azért elég könnyű a válasz, magadtól is rájöhetnél:))))

Roberto 2006.04.24. 15:44:42

Vizet prédikáló! Nem érted az iróniát? Amúgy nem teljesen alaptalan az állításom, hogy a külföldi csapvíz nem mindenhol ivóvíz minőségű, de nem ez a lényeg... Ettől függetlenül a bor élvezeti cikk, és az, hogy a francia "borkultúra" egyesek által felsőbbrendűnek tartott dolog, szerintem csak sznobizmus, es ha a franciák valamire azt mondják, hogy jó, akkor arra "fejbólintó" rábólint és fenntartás és kritika nélkül magáévá teszi az ő véleményüket (elcseréli a véleményét, az ő véleményükre). Én úgy gondolom, hogy a franciák mondhatnak akármit (pl: évszázad évjárata), mondhat az angol kritikus akármit (egyesek babrálják az évszázad évjáratát), megnevezhet pincéket stb.... mindez lényegtelen, mert 2006-ot írunk, és egy friss vörösbor leginkább csak ivólé :-) és még van hová fejlődnie. 3-5 év után az IDŐ eldönti, hogy a nagyszájú franciák bora milyen, de az évszázadot kár temetni, még akármit is hozhat. Másrészt Mo-n a tavalyi év nem igazán kedvezett a vörösboroknak, így azthiszem, nem alaptalan a véleményem, hogy max. a francia borokat tekintve lesz az évszázad évjáráta a 2005-ös. Nem hiszem, hogy a francia borászat (hitec ide vagy oda) jobb lenne mint a magyar, max. jobb alapanyagból dolgoznak... ez viszont felveti azt, hogy ha jobb alapanyagból ugyanolyan középszerü borokat csinálnak mint a magyarok a kevésbé jó alapanyagból, akkor talán még a borászatuk sem olyan jó, mint amilyennek megmarketingelik. Szóval ne essünk hasra a francia boroktól, és ne helyezzük piedesztálra a francia borászatokat, mert nem feltétlenül érdemlik meg!!

lacibor 2006.04.24. 18:45:10

Azt, hogy a francok mit packáztak el majd kiderül. De nem biztos, hogy mindenkinek kifúrja az oldalát a kíváncsiság. Azonban ironikus vagy sem, a "klóros víz előtt" pontosan azért kellett bort inni, mert nem volt még klór. Ugyanis pl a kolera vibrió egy akármilyen vörösborban 15 perc alatt elpusztul. És ehhez nem kell az évszázad borának lennie.

Bor Dó 2006.04.25. 11:45:40

Még hátra van 94 év az évszázadból. Kicsit merésznek tűnik ekkorát mondani:-) Ha valaki a csúcsra törekszik, akkor most abba is hagyhatja, mert a hátra lévő 94 évre már tök felesleges szőlővel baszkurálni, mert elment a hajó. Ez nem több, mint marketingszagú népmesei szócsikarás.
süti beállítások módosítása