Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Évjárathatás

2006.05.10. 05:00 - Albert gazda

Rossz évjáratokban nehéz igazán jó borokat készíteni. Vagy ha mégis lehet, problémás a jókhoz hozzájutni. Bordeaux-val egyebek mellett az a gond, hogy a 2000-esekkel például szinte lehetetlen mélyebben megismerkedni. Így legutóbb is azzal főztünk, amink lett.

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy amikor először kóstoltam grand cru classé bordeaux-it – történetesen a 2me Cos d'Estournel 1995-ös évjáratát –, azonnal úgy döntöttem, hogy ezt a világot nagyon-nagyon szeretem. Hatalmas teste volt, határozott szerkezete, finom animalitással, gyümölcshegyekkel, fantasztikusan száraz, mégis komplex karakterrel. Ezek után egy ideig nem is voltam hajlandó megkedvelni semmit, amiben nem találtam bőrös-földes-dohányos jegyeket. Mondjuk, most is keresem őket.

Később azonban sok más tétel is elém került Pauillac-ból, Margaux-ból, Pomerolból, és akadtak köztük igen figyelemre méltóak, de egészen izgalmatlanok is. És menet közben rájöttem arra is, hogy kétkezi halandóként meglehetősen bonyolult klasszis bordeaux-ihoz jutnom. A legjobb évjáratok ugyanis általában pillanatok alatt elfogynak, a legtöbbször már előjegyzésben, és ami marad, az nem feltétlen képes megmutatni a vidék nagyszerűségét.

2000-est például gyakorlatilag szinte lehetetlen beszerezni. Újfent itthon járt párizsi emberünk megint megpróbált kitenni magárért, beszerzett négy bort. Egy 1997-est, egy 1998-ast és két 2001-est hozott. Három esős év, nehezen beérett szőlőkkel. A 2001 legalább Pomerolban viszonylag jó volt, amit vakkóstolásunk perfekt mód vissza is igazolt. Persze nem helyes siránkozni, voltaképpen komoly borok ezek, ám egyúttal bravúrosan bemutatják a korlátokat, amelyeket egy gyengébb évjárat állít. A lendület és az összetettség hiányzik belőlük.

Mindenesetre tettünk a bordeaux-iak közé néhány, általában korban is hozzájuk illő magyar versenyzőt, hadd lássuk, mire mennek egymással. Vakon kóstoltunk.

Vesztergombi Cabernet Franc Selection 2003, Szekszárd

Rubinvörös, szépen csillog, ordít róla, hogy fiatal. Ifjú az illata is, gyümölcsös, de nem direkt módon, némi mélységgel. Tiszta. Közepesnél erősebb test, jó szerkezet, rengeteg nyers tannin. Nem zöld, csak zsenge nagyon. Verekedős. Ettől most kissé nehezen iható, de valószínű, hogy szép jövője van neki. 5 pont.

Chateau Rauzan-Segla 2001, Margaux

2me cru. A színe sötét, illata nehéz és sűrű, főtt leveszöldséggel és hússal főként. Likőrös beütések, édeskés árnyalat, sok állat. Eddig tehát összetett, ám szájban már nem. Nagy és széles, de nem szép a szerkezete, komplexitásból és koncentrációból egyaránt lehetne több, dinamizmusból meg pláne. Utóízben tanninos, hosszú, de nem kellemesen az. 5 pont.

Chateau Pontet-Canet 1998, Pauillac

A Mouton-Rotschild szomszédja. Színe mattul, illata animális, zárt. Mozgatva nyílik, finomodik, komplexebbé válik. Végre mineralitás és gyümölcs. Mindazonáltal ez sem igazán összetett és lendületes. Jó, de nem elég jó. A vége szárít is, savanykás is picit. Tompa, az üres pohár vegetális. Visszakóstoláskor többet mutatott, száraz karakterű, meginni érdemes borrá fejlődött. 6 pont.

Townshend Cabernet Sauvignon 1999, Washington

Látványosan életteli, gránátvörös szín, mélyen állatos-földes illat, nagyon sok gyümölccsel. Lehengerlő. Ízben azonban a gyümölcsös komplexitás után átveszi a hatalmat valami brutális és érdektelen édesség. Pedig ez az első a sorban, amelynek rétegzetten gyümölcsös, ribizlis lecsengése van. Teste nagy, de hiába. 5 pont.

Chateau Montrose 1997, St. Estephe

Színe öreg, illata zárt, dohos jellegű. Nem dugóhibás, csak fáradt. Egydimenziós, savanykás, érdektelen. Második kortyra jobb. 4 pont.

Gere Attila Kopár 1997, Villány

Színében barnás reflexek, de még él, vígan. Első illata kicsit csípős, virágos, gumis, földes. Mozgatásra szépen alakul, eper, szeder, főtt hús. Ízben ez sem hallatlanul bonyolult, de jó szerkezetű. Tanninja még mindig kemény, a lecsengésében nagyon határozottan megmutatkozik. Becsülettel tartja magát. 6 pont.

Konyári János Sigillum Loliense 2000, Balatonlelle

Friss, gránátvörös szín. Öreg, palackérett, sűrű, gyümölcsös illat. Komplex, finom, rumos, likőrös. Meleg, kellemes ízvilág, kissé édes, de nem nyomasztóan az, sok gyümölccsel, hosszú utóízzel. Lóg rajta a cser, de nem durván. Vastag, jó tartású, lehetne fineszesebb. Le a kalappal így is. 7 pont.

Chateau Beauregard 2001, Pomerol

Jegyzett pince Pomerolból. Dominánsan merlot. Végre valami nagyon komoly. Érett szín, barnák nélkül, gyümölcsös, zsíros kenyeres, rétegzett illat. Bordeaux, ahogy a legjobban szeretjük. Ízben is dinamikus és kifinomult, földes, animális, feketeribizlis, szilvás. Erő és egyensúly. Utóíze is harmonikus és összetett, az eddigieken túl ásványossággal. Messze a mezőny legjobbja. 8 pont.

Címkék: kóstolás

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4912819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.05.10. 11:00:16

az istenekre kérem, ha egy kicsit is fontosak számotokra az olvasóitok, hagyjátok abba ezt az ostoba "életrajzi elemekben bővelkedve..." agyrémet. általában élvezetes cikkek, jó stílusban megírva, a szerzők humorérzée felől sincs kétségem; annál nagyobb megrökönyödésem, h hónapok óta ezt viccesnek tartjátok. könyörgöm: ne tovább.

2006.05.10. 14:03:00

Csatlakozom az előttem szólóhoz.....

Hadik 2006.05.10. 15:27:25

Az mindenestre szomorú, hogy a cikkhez nincsen érdemi hozzászólás, viszont mutatja, hogyan lehet egy ostoba félmondattal tönkre tenni egy írást. Ciki és méltatlan ezt erőltetni (jól csúfoljuk ki mert ezt írta a honlapjára két éve...). Persze ha ti ezt viccesnek találjátok, úgyis nyomni fogjátok, de ez szomorú.

Hága Balázs 2006.05.10. 17:04:45

Na most csalakozom Hadikhoz. Tessék a témával kapcsolatban nyilatkozni, és ne érdemtelen baromságokat írni a cikkel kapcsolatban. Vagy ha igen, hát vállald a neveddel a véleményed! Minimum ennyi tiszteletet! Én úgy gondolom, hogy egy jó borásznak egy rosszabb évjáratban is illik értékelhetően jó és értékes bort készítenie. Persze a Természetnél nincs nagyobb úr, de adott esetben vagy a nap perzseli meg a szőlőt,és a savakat vagy az eső rohasztja... Elég sok borász bizonyított már ezen a területen is itthon és külföldön, szép sikerrel. Volt szerencsém néhány Saint-Emilion Grand Cru-t összehasonlítani különböző évjáratokban, az írásnak tapasztalataimból leszűrve komoly mondani valója van...én is így éreztem. Viszont akad egy-két olyan spanyol tétel '97-ből, hogy lemehetünk lazán hídba...De nem értem a sorban a Vesztergombit, és a Konyárit...Ennek ellenére mindig hálás vagyok, ha külföldi tételekkel versenyeztetitek a honi termést. Köszi!

nemjo 2006.05.10. 19:44:54

Ahoz képest amit AM írt 5.-én a 99es Kopárról , érdekes a hozzáállás a 97eshez..... persze ez a szimpatikusabb , de időnként elgondolkodom , hogy kinek is áll érdekében csökkenteni a villányi bor nimbuszát ....

2006.05.10. 21:39:43

Sajnos ennek a gyönyörű , izgalmas évjáratozásnak kezd végelenni.Tudjátok hogy a franciai bortörvény sok mindennek, így a fordított ozmózisnak is szabadságot ad az ameriaiakkal megkotott nyújtott boroknak engedéjezése óta?/Eddig is több borvidékükön ez engedélyezett volt./Egyes becslések szerint öt picészetből már háromban ottvan.Természetesen a gazdák azt mondják, hogy nem használják semmire, különösen nem borsűrítésre.Szerintem sem.

cabernoir 2006.05.10. 22:10:43

Nagyon helyes tessék csak összehasonlítani a borokat, de mindig vegyük figyelembe a helyi adottságokat, fajta, klíma, talaj, termelő, stb. Egyébként ez egy blog, tehát a tisztelt szerzőknek engedtessék meg, hogy olyan stílusban írjanak, ami nekik tetszik. A borhoz is hozzátartozik a termelője és annak személyisége, az íráshoz is a szerzőé. Aki szárazat szeretne olvasni az vegye elő a Magyar Közlönyt.

önéletrajzi problémák 2006.05.10. 23:17:28

Ami, idézem: Jó, de nem elég jó. A vége szárít is, savanykás is picit. , az nem 6 pont. Akinek a Townshend Cabernet 5 pont azzal hosszasan el kéne beszélgetni, de még inkább vmi kóstoló tanfolyamra beiratni.

Ag 2006.05.11. 08:12:22

Hívj fel, beszélgess el velem. A számomat tudod.

3frankos 2006.05.11. 11:34:56

Ez így elég esetleges, a 3 magyar borral. A többi is. Ha a magyarok egy évjaratból lennének, akkor az évjárat-hatás, ami a lead--ben is, akkor +/- érvek. Így számomra ez így egy játékos vázlat arról, hogy mifelénk van akinél a 2000, a 2003 vagy a 1997 hogy jött be, ill. most nekünk, hogy jön be. Akkor viszont a francia vereseknél is érdekes lenne egy "fitatal" 2003-ast is próbálni, a Vida bor kedvéért, mert így az amúgy remek bor árván áll a sorban.

nemjo 2006.05.11. 20:24:07

Ez nem a nagy belga borverseny - itt gondolom azt isszák ami van ....

Hága Balázs 2006.05.14. 15:28:50

Azért lenne miből válogatni, ne sajnáljuk le Őket :) De valóban nem a belga borverseny.
süti beállítások módosítása