A pannonhalmiak a pannon bormívesekkel kölcsönösen emelgetik egymás szénáját az ég felé, valamint pátyolgatják a kiteljesedésük felé igyekvő viniférákat. Közben borokat is készítenek, amelyekben inkább a technológia dominál, nem pedig a szőlő. A gyümölcs vajon a délelőtti cseresznyéből, vagy a borból származott?
Egy dolgot biztosan meg lehet állapítani a pincészetről, amióta színre lépett. Azt, hogy a technológiai háttér nagyon jó. Igaz, lelkesebb lennék, ha a területeikről jövő szőlő tulajdonságai lennének meghatározóbbak boraikban, de talán az is eljön idővel. Addig is marad a kockázatok nélküli, piachódító, erős marketinggel megtámogatott borászkodás. Ügyesen magukhoz édesgették a pannon bormíveseket, kölcsönösen emelgetve egymás szénáját az ég felé. Van ennek magasztossága, csak valahogy így a borok díjazása is hitkérdés inkább, mint a valós értékek elismerése. Lelkük rajta.
Ez a bor is a körző-vonalzó iskola remek példája, és ez az, amivel sokra nem fogják vinni, hacsak nem változtatnak. Különben megmaradnak a helyi szuvenírok szintjén, amiért még oda sem kell zarándokolni. Egyelőre felfogom ezt a tapasztalatok megszületésének, és az kiteljesedésük felé igyekvő viniférák pátyolgatásának
Sokat nem lehet mondani a borról. Ami érdekesség, az a matt aranyszínű csavarzáras kupak. A kellően elegáns címke megnyerő. Nem rémlik, hogy a hátcímkén található felirathoz hasonlót – miszerint jól behűtve fogyasszuk! – boron láttam volna eddig, és nem is tudtam mire vélni (amíg nem kóstoltam). Talán 10 fok alatt kell inni? Érdekes.
Érzékszerveimmel a következőket tapasztaltam: málnás, finoman füstös illat, kis citrusossággal, fanyarsággal, tejességgel. Szájba véve nem kényeztet, erős savhangsúlyra épül, amit talán 3-4 gramm maradékcukor tesz kerekké. Ettől selymes, sima érzetű, meg a szintén édesítő 12,5-es alkoholtól. Gyümölcsösség csak erős képzelőerővel és a palack kétharmadának elfogyasztása után érződik, de lehet, hogy az még a délelőtti cseresznyeevés után maradt bennem. Utóíze karamelles, kesernyés, üreges. Családtag kóstolási reakciója: nincs más bor nyitva? (Volt.) Ez így nálam csak 3 pontra jó.
Utolsó kommentek