Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bloggerek Tokajért és hadüzenet a nejlonboroknak

2006.08.23. 07:25 - Az Alkoholisták

Tokaji a neten és a nyomtatott borsajtóban. A tengerentúlon Hugh Johnson bajuszát cibálják. Cibálják Parkerét is. Nézzenek szembe az élő borbloggerrel, Geri Vénöcsákkal! Egy természetes borász sajtó hadjáratot indított a nejlonborok leleplezésére: legyen a borokon is kötelezően föltüntetve az összetétel!

A Coturri Borászat társtulajdonosa, Tony Coturri fölvetette, hogy ideje volna a borokon is föltüntetni az összetevőket. Coturri szemléletes leírása szerint a borászatok túlnyomó többségénél amint beérkezik a gyümölcs a pincébe, leereszkedik a függöny, és előbújik Óz, a nagy varázsló, aztán kisvártatva az alvégen fölbukkan a bor. Coturri főleg a fajélesztők és azon belül is a génmanipulált törzsek ellen ágál, amelyek alkalmasak arra, hogy a bor aromatikáját előre kiszámítható módon átalakítsák. Ismerve a fajélesztők meghatározó szerepét a mai borászatban felvetésével aligha lesz népszerű pályatársai körében.
Jófej Tonival egyébként virtuálisan el is beszélgethetünk, ha kedvünk szottyan.

Más. Néhány hónappal ezelőtt a Fermentations fáradhatatlan szerzője, a kiváló Tom Wark hívta föl a figyelmet Alice Feiring honlapjára. A mindig élvezetes stílusban és szeretetreméltó harciassággal megnyilvánuló Feiring kisasszony a következőképpen fogalmazza meg hitvallását: „Mit várok a bortól? Én a borvilág Trockijait, Philip Rothjait, Chaucerjeit és Edith Whartonjait keresem. Azt akarom, hogy a boraim jó sztorikat meséljenek. Természetesnek akarom őket, és mindenekelőtt azt várom el tőlük, csakúgy mint a kedves barátaimtól, hogy az igazat mondják akkor is, ha vitába keveredünk.”
A biodinamika szüfrazsettje legutolsó posztjában a legdrágább kult-cabernet pincészet, a Screaming Eagle eladása kapcsán ironizál. Mint írja az új tulajdonost legszívesebben egy pohár olyan borral kínálná meg, amitől annak vigyorogni támad kedve, és nem a farka áll fel.
Egy másik posztjában a borok pontalapú értékelésén élcelődik. Étterem látogatásának leírásában előbb a konyhát 91 pontra értékeli, aztán a borlapot 78-ra. A kóstolt burgundit 84 ponttal honorálja, és azt, amit helyette kellett volna innia 89 pontra taksálja (saccperká). Végül fölteszi a költői kérdést, vajon a könyvkritikákban miért nincsenek pontszámok.

Ha már a pontszámoknál tartunk, izgalmas/unalmas vita/párbeszéd alakult ki a Robert Parker-féle Wine Advocate fórumán a száz pontos rendszerről egy a New York Times-ban megjelent cikk apropóján. Megszólal maga a borpápa is, egyrészt lerágott csontnak minősíti a pontrendszerek fölötti agyalást, másrészt elutasítja azt a vádat, hogy az általa kóstolt borok nagyrésze potyapia. A fórum egyik Parker-párti szenior önofilja elveri a port Jancis Robinsonon, aki szerinte Bobby Boy vidéki amerikai szerénységével éles ellentétben egy pökhendi elitista európai. Egy másik lelkes fórumista pedig a kis hazánkban immár szoborral is megtisztelt Hugh Johnsont küldené zsírolvasztó kúrára a purgatóriumba, minthogy a kritikus kötelező pártatlanságát feladva a Decanter legutóbbi számában „A tokaji aranykora” című cikkét saját borának dicséretével zárja. (Nem mellesleg a szeptemberi angol Decanterben "A hónap borai" rovatban a Royal Tokaji kékcímkés aszúja (2000) három csillagot kap, és Steven Spurrier a 2004-es Dobogó Furmintot a hónap legjobb óvilági fehérjének választja saját rovatában.)

Ha már a tokajinál tartunk, ideje régi adósságomat törlesztenem. A kiváló és sokat kóstolt Neil Martin terjedelmes posztban foglalkozik Tokajjal és a tokajival. Az apropót egy muzeális tokajikat is fölvonultató kóstoló szolgáltatta, ahol a 18 századi érdekességeken túl a fő szenzáció egy 1888-as eszencia volt.

Ha már tokaji, még egy egzotikus érdekesség. A fenomenális sikereket elérő youtube.com első boros fecskéje, Gary Vaynerchuk töretlen szorgalommal ontja videós összehasonlító minitesztjeit. Az egyikben a köreinkben ismeretlen Chateau Henye 2000-es aszúeszenciáját kóstolja.

Végül egy filmes hír. „A Good Year” címmel Ridley Scott rendezett borfilmet Peter Mayle regényéből. Az Egyesült Királyságban október 27-től látható film főszereplői Russell Crowe és Albert Finney. A szüzsé „az idegenbe szakadt angol megpróbáltatásai” receptet követi: a hős egy XVIII. századi kastélyt és vele egy borászatot kap bácsikájától Provence-ban, ám a főnyereménynek látszó adományról kiderül, hogy nem fenékig tejföl.

Címkék: híradó

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6013125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scutum 2006.08.23. 11:16:55

Nahát, jövőbe láttunk volna? Hányszor, de hányszor esedeztünk itt is a hozzászólásokban, hogy legyen a címkén feltüntetve az összetétel.

uva thurmann 2006.08.23. 11:31:11

Úgy tűnik, a Chateau Henye külföldön ismertebb, mint hazánkban...de a L'enotecaban azért kaphatók a borai.

Borivó 2006.08.23. 11:49:31

Nem hangzik rosszul, de kérem egy tájékozottabb adjon már egy példát arra, hogy mik is lennének kötelezően felsorolva! Persze ez mondjárt arra is adna egyféle választ, hogy mi maradhatna továbbra is homályban.

Emsys 2006.08.23. 12:37:29

Kezdetnek olyasmi kéne mint a pálinkáknál. Csak azt lehessen bornak nevezni ami szőlőből készül. A többi meg mondjuk borízű szeszesital :P Ez lenne az első lépcső, aztán jöhet a többi...

RAMBO 2006.08.23. 12:48:05

Azt hiszem, a cikk címében van egy komoly pontatlanság: az összetevők feltüntetésével NEM a nylonborok ellen kívánnak küzdeni, hanem a természetes / irányított erjesztés, a különféle adalékanyagok (élesztők, savak, cukor, stb.) felsorolásával esetleg el lehetne dönteni, hogy a bor "természetes" vagy manipulált. A nylonboroknak esélyük nem lenne bornak neveződni, mert többségében nem azok, hanem műtrágya, seprő, cukor, meg a jóIstentudjami kutymasza, tehát már a jelenlegi bortörvény szerint sem nevezhető bornak.

boff 2006.08.23. 14:05:36

Jól van, elismerem, hogy mostanában rájár a borszakírókra a rúd. Most sokkal trendibb dolog lehurrogni őket, mint elismerni, vagy dícsérni. Pedig ha jobban belegondolnak uraim, akkor hatalmas a szerepük, hiszen egy átlag (fogyasztó)ember sosem tud megkóstolni annyi bort, mint ezek a jóemberek munkájukból kifolyólag megtesznek. Én a múlt héten jutottam hozzá az egyik legújabb bormagazin, az Eszencia számához. Kalapot le a szerkesztők előtt. Nagyon sok alföldi bort kóstoltak meg, s ajánlanak a magazinban (gondolom ez Alföldi Merlot-nak biztosan tetszeni fog.). Abszolút nem részrehajlóak, egyszerűen kóstolnak (persze vakon), és a jó bort azt nagyon elismerik. Nekem személy szerint meghozták a kedvemet. Érdemes lenne jó néhány hazai borsznobnak, vagy villányi őrültnek elolvasni az újságot.

gardonyim 2006.08.23. 14:39:11

Az, hogy az erjesztéshez fajélesztőt használtak-e (és ha igen, akkor milyet) soha nem fog kiderülni a cimkéről, mert a bor maga nem tartalmaz élesztőt, tehát összetevőként felsorolni sem kell (majd). Üdv,

tf1 2006.08.23. 14:42:36

Ezt az Eszenciát hol lehet kapni?

Spicc 2006.08.23. 14:45:25

Feleségemmel nemrég hasonlók jutottak eszünkbe mikor egy +2000 Ft-os bort kostoltunk és gyakorlatilag semmi tartalmi nem volt feltüntetve rajta. A minimum amit már ilyen kategóriában rá kéne irni az hogy a szőlő pontosan milyen fajta (cuvee esetén %), saját vagy nem, hány éves, milyen cukorfokkal szüretelték (opcionálisan hektáronkénti vagy tőkénkénti termésmennyiség). Bor pedig milyen eljárással készült azaz menyi ideig erjesztették, ezt tartályban vagy hordóban tették e, mennyi ideig érlelték ezt tartályban vagy hordóban tették e, mikor palackozták, milyen segédanyagot használtak fel (nem bűn ez de fair ha a fogyasztó tudja). Ezt pedig tényleg csak bizonyos árketegória fölött de akkor mindnképp a hitelesség miatt (soory, ha már volt róla szó).

boffnak 2006.08.23. 15:12:20

Kérjük, forduljon a hirdetési osztályhoz.

Borivó 2006.08.23. 15:15:37

Spiccnek: ez még egy fajbor esetén is elég terjedelmes szöveg, hát még egy cuvée esetén. Próbálom elképzelni a címkét amire mindez ráférne, nehezen megy.

boff 2006.08.23. 15:44:24

Tf1-nek! Ajánlom a honlapot. eszencia.co.hu

boffnak 2006.08.23. 15:54:12

Kérjük, forduljon a hirdetési osztályhoz.

Boff 2006.08.23. 16:01:51

boffnak: Ha egy szubjektív ajánlás hirdetés, akkor rendben, legyen: kérem a hirdetési osztály elérhetőségét!

boffnak 2006.08.23. 16:22:07

Hát azt én honnan tudjam?

b 2006.08.23. 16:34:04

az eszenciát nem nevezném újnak...közel kétéves..... Mellesleg Rosenmayer András keze alatt fut...aki egykoron a soproni borászokat pátyolgatta...nagykereskedőként.

boff 2006.08.23. 17:09:19

Kedves b! Köszönöm az info-t, mindenképpen hasznos!

rózsimájer 2006.08.23. 18:28:50

az elég necces, ha egy borkereskedő(bár ez talán túlzás az ő esetében, mindjuk wannabe borkereskedő) független bormagazint ad ki....

spicc 2006.08.23. 21:07:09

borivónak - ráfér. légbőlvett példa: Cuvee 80% Cabernet sauvignon 20% Merlot. Saját termés, átlag 8 éves tőkékről 20 mustfokkal szüretelve 2 kg-os tőkénkénti terheléssel. A bor 3 hónapig acéltartályban erjedt majd 15 hónapig 2 éves ászokhordóban érlelődött. 2005 decemberében palackoztuk. Természetes erjedést x fajélesztővel segitettük és y "anayaggal" kerekitettük le. Megnéztem egy igényesebb hátcimkét és kb 300-400 szó fér ra ez kb 350.

spicc 2006.08.23. 21:07:43

bocs, nem szó hanem betű

Borivó 2006.08.24. 08:53:21

Köszönöm, lehet hogy tényleg ráfér! Most pedig elképzelek egy hasonló szöveget a 150Ft-os, OBI-engedélyszámmal ellátott, két literes ÉDES VÖRÖS feliratú műanyagflakonon.

RoFä 2006.08.24. 10:36:25

Hú. A nemzetközi bloggerek hagyják békén Tokajt, mert még divatba jön, és elmegy exportra az összes jó furmint, itthon meg szorozzák kettővel az árakat :)))
süti beállítások módosítása