Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Női agyvelő

Európai női borbíráló borverseny, Pannonhalma

2006.08.31. 19:25 - Albert gazda

A soproni székhelyű Bormarketing Műhely Kht erősen nyomul mostanában, és mi ennek örülünk, mert érdekes kezdeményezések történnek. Mint például a kékfrankosnyár, amelynek sajna egyetlen eseményén sem vettünk részt, noha akadtak köztük tetszetősek. Vagy legutóbb az európai női borbíráló borverseny, amelynek eredménylistáját szerencsésen megkaptuk a minap.

Utóbbi ötletgazdája a győri Szent László Borlovagrend Egyesület volt, amennyiben jól értjük, együttműködés valósult meg, s a deklarált cél nem volt más, mint „egy olyan kiegészítő turisztikai szolgáltatástermék megalkotása, amely jól illeszkedik a térség turisztikai kínálatába, és szorosan kapcsolódik ahhoz”. Szépen hangzik. A lényeg, hogy nyitott, a turisták által látogatható borbírálat zajlott Pannonhalmán, ahol más rendezvények is otthon szokták érezni magukat.

A 2006. augusztus 23-ai méredzkedés a szervezők szerint egyedülálló abban, hogy a magyar és külföldi termelők borait kizárólag női borászok, borbírálók és borszakírók bírálták. A versenyre 139 mintát küldtek a termelők, nemcsak Magyarországról, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Csehországból, Németországból, Brazíliából és Franciaországból is.

Azt szoktuk gondolni, a nők általában jobban kóstolnak, mint a pasasok, érzékszerveik kifinomultabbak, vagy mi, úgyhogy a díjazottak legyenek csak boldogok és elégedettek nagyon is. Még ha nem is biztos, hogy az alapvetés helytáll.

Az ítészek négy nagy aranyat és 25 szimpla aranyat osztottak ki, volt még 34 ezüst és 40 bronz, és a maradék is kapott oklevelet, ne búslakodjon nagyon. Nem állítjuk pellengérre azokat, akik futottak még, inkább csak a jobbakat hozzuk szóba.

Miszerint a három legmagasabb pontszámot a Tolcsva-Bor Kft. három bora kapta, sorrendben a 2000-es aszú (a puttonyszámot elfelejtették megjelölni a tabélán), a 2003-as furmint és az 1993-as aszúeszencia. A negyedik nagy arany a szekszárdi Fritz Pincészet 2003-as merlot-jának jutott. Többszörösen aranyos lett mások mellett a germán Rainer Licht és az erdélyi Wine Princess (úgy is, mint Balla Géza), továbbá a Takler trió Szekszárdról és a Frittmann testvérek Soltvadkertről, nem beszélve Monyók Józsefről, valamint a soproni Weingut Pfneislről.

Végül felsoroljuk az egyszeres aranyérmeseket is, a legmagasabb pontszámtól lefelé: Tornai Pince (2004-es olaszrizlingjük találtatott a legjobb magyar száraz fehérnek, várjuk a kommenteket), Varsányi Lajos, Vino Masaryk (Szlovákia), Brilliant Holding, Liszt Pince, Vinarija Aleks (Szerbia), Villa Vino Raca (Szlovákia), Szeremley Huba, Szigetvin, Vincellér Ház, Iváncsics Pince, Franz Weninger.

Címkék: híradó

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5214112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2006.08.31. 20:46:20

Minden bántás nélkül, de számomra azért érdekes, hogy hölgyek Somlóról egy ilyen fiatal bor találnak a legjobbnak. Milyen borok voltak a többiek (gondolok itt a szlovákokra). A borhamísitásért büntetett Szigetvinre...

Bull's Blood 2006.08.31. 22:07:15

szerintem elég érdekes h pl a 2002 es Bock Cuvee meg royal cuvee ezüst lett és akkor folytathatnám...mert sok jó sőt nagyon jó bor van az ezüstök és bronzos borok között melyek az eddigi versenyeken aranyat nyert miközben a Szigetvin simán aranyt nyer.....
azért ez érdekes....

lacibor 2006.08.31. 22:24:25

-Talán nem ugyanazon kategóriában versenyeztek...

lackó 2006.08.31. 23:34:41

Srácok! Fiúk és lányok! Sok már a versenyből kis hazánkban, nem? Szinte minden héten be lehetne számolni egy-egy borlovagrend (amiről csak itt annyit, hogy drága édesanyám egyszer akart bort kóstolni, akkor is fellökte egy taláros borlovag, 2 decis műjanyag pohárral kezében) által rendezett versenyről, aminek a komolysága valljuk be, igencsak megkérdőjelezhető...de hurrá, mert voltak minták Brazíliából, Szlovákiából és Csehországból (azon Szlovákiából, amiről eddig csak az 1-2 puttonyos "aszúkról" hallottunk). Minden sznobizmus nélkül, de azért több komolyságot, kérem...

tf1 2006.09.01. 06:45:33

Én viszont azt nem értem, miért van az, hogy ha rendeznek valahol egy borversenyt, a "szakértők" azonnal elkezdenek fikázni?! Ha egy versenyen díjaznak egy bort, az azt jelenti, hogy akkor, ott és nekik ízlett. Pláne ha vakon kóstolnak. Ha pedig az itteni "szakértőknek" nem tetszik az a bor, hát ne vegyék meg. Ilyen eccerű.

Tarcal 2006.09.01. 07:09:55

Ha jól tudom a II. lateráni zsinat óta nincs vita Európában arról, hogy a nők emberek. Ezért nem értem - a marketing gagyin túl - miért érdekes a női borász, női borbíráló kategória? Lesz szőke hajú, jobboldali elkötelezettségű, hetero borbírálók versenye is?
Ráadásul mindig külön érdekesség, hogy miből válogattak, pl. Tokajból Tolcsva-Bor és Monyók mellett még ki mindenki indult.

lackó 2006.09.01. 08:02:13

Kedves Tf1! Nem fikázásról van itt szó szerintem, csak egyszerűen az, hogy rengeteg borversenyt csinálnak és fene tudja mi alapján és kik zsűrizgetnek, bírálgatnak. Nem érzem a hírértékén ennek a hírnek :)

Bor Ivó 2006.09.01. 12:21:51

Monyók Józsi bácsi aranyos ember, jókat lehet vele beszélgetni a borról, és kiváló az aszútörkölye is :-)
Egyébként a borait én nem sorolnám a legkiválóbbak közé, szerintem Tokajban (mármint a tokaji borvidéken, mivel ő mádi, azt hiszem) középkategória. Jó lenne tudni, hogy milyen borai kaptak aranyat, két hét múlva itt lesz úgyis a Várban a borfesztiválon, meg lehetne kóstolni.

Egyébként a női orkóstolás annyiban tényleg érdekes, hogy a nők ízlése tényleg más (mint ahogy minden kósolás szubjektív, ezért van, hogy egyik kóstoláson X bor nyer, másikon meg Y, akár ugyanazon indulók közül is, ha mások a kóstolók).

Jelszó: animális jegyek :-)

zsoltizmo 2006.09.01. 15:38:21

Sziasztok
Visszatérően ércelődtök az animális jegyeken de én is vagyok a megmondhatója hogy léteznek. Egyszer már leírtam itt hogy évekig dolgoztam egy nagyon elegáns olasz étteremben Torontóban mint mixer. Tehát én adtam ki a borokat és az üres üvegek is mindig hozzám jöttek be,ezért már csak hivatalból is megszagolgattam az üres üvegeket és bizony a legtöbb jobb minőségű észak olasz bornál felfedezhetőek a frissen csutakolt lovak vagy a tiszta istállószag jegyei. Főleg a barolók, barbarescók, Brunellók hozták ezt de az alacsonyabb kategóriájú Babera-k ( Asti és Alba) és még az Amarónék is hozták ezeket a jeleket( bár az Amaróne is lehet olyan drága mint a nagyok). talán még az észak Rhone-i syrah alapú borok hozhatják ezeket a jeleket, persze az üres üvegekről beszélek ami kellőképpen kiszellőzöttséget takar, a borok nem okvetlenül animálisak...... Én nagyon szeretem szaglászni az üres poharat is, feltéve ha jó bor volt benne előzőleg, mivel csodálatos dolgok nyílhatnak meg benne, gondolom ezzel sokan így vannak...

Bull's Blood 2006.09.01. 15:57:43

Kedves Bor Ivó


Hogy milyen borai nyertek Monyóknak illetve h milyen borok nyertek megtalálod a www.boraszat.hu oldalon a hírek között a női borbiráló versenyről szóló cikknél most első oldal lap alja.

Üdvözlettel: Bull's Blood

Bor Ivó 2006.09.02. 01:18:44

zsoltizmo:
Persze, vannak animális jegyek. Ha a kutya belepisil a mustba például.
Kamu, ugyanúgy, mint az "erdei gyümölcsök" és társai.

gergo 2006.09.02. 02:41:57

Kedves Bor Ivo,
vitatkoznom kell veled (mar megint?) hogy nincsenek animalis jegyek, igen gyakran erezheto pl a nyers bőr illata borokban, hat mi az ha nem animalis jegy? vagy ahogy zsoltizmo is irta a loszag vagy inkabb istalloszag, mind lehetnek egy komplex illatelmeny reszei. szerintem. de ha te nem ereztel meg ilyet akkor az sem baj... az erdei gyumolccsel sem ertem mi a bajod, szeerintem egy nagyon jo karakterisztikus es elkulonitheto illat entitas az erdei gyumolcs... igaz hogy tobb gyumolcsot is takarhat de attol az meg erdei gyumolcs illat marad, nem?
Monyokot en meg az egyik legjobb tokaji borasznak tartom (vagyis madinak). na jo, lehet hogy szepsyvel nem kell osszehasonlitani de a ha ot kivesszuk a kalapbol akkor monyok abszolut egy szinten van disznokovel vagy barmelyik masikkal... de ez is szubjektiv, ugye, mint minden...

Bor Ivó 2006.09.02. 12:50:17

gergo:
Ha egy bort ló- vagy istállószagúnak érzel, vagy akár bőrszagúnak, azt inkább ne idd meg, ha jót akarsz magadnak.
Persze, állítólag szalmából is lehet bort csinálni. Az biztosan lehet lószagú. Főleg, ha a szalma előtte lovak almozására szolgált.
Ha nem tisztítják rendesen a csővezetékeket, a csapolt sörnek lehet lóhúgyszaga (ha ez animális jegy). De abból a sörből sem érdemes inni, mert hasmenést okozhat.
Erdei gyümölcs meg, mint olyan, nincs. Vannak ugyan erdei gyümölcsök, de teljesen más illata és íze van a somnak, mint a szedernek, és megint más a kökénynek vagy az áfonyának, sőt, áfonyából is más-más a kék és a vörös áfonyának.

Hát, én bírom Monyókot, de a borait nem tartom valami sokra (nem rosszak, csak hát vannak sokkal jobbak is). Persze minden évben kóstolok nála is.
Természetesen ez szubjektív vélemény.

Albert gazda 2006.09.03. 21:56:37

Kedves Bor Ivó, rengeteget kell még kóstolnod és olvasnod is. Sok kitartást, szép élményeket, kevesebb görcsöt és komplexust kívánok neked.

lacibor 2006.09.04. 08:26:45

-Hol van az előírva, hogy ha egy bor valahol aranyat nyert az mindíg aranyat fog kapni? Más hely, más idő, más körülmények, más bírálók, és még ezer más körülmény miatt változhat az eredmény. Más: Mindenki tudja, hogy a nők érzékenyebbek. A sötét bőrűek talán még inkább. Akinek nagy orra van több az érzékelő végződés benne. Tehát a világ legjobb borbírálója egy nagyorrú néger hölgy.(hehe)

Bor Ivó 2006.09.04. 10:09:36

Albert gazda: Jó lekezelő duma. Az a baj, hogy a görcs és a komplexus itt inkább bennetek van. Erőlködtök, hogy okvetlenül ráhúzzatok minden egyes borra valami olyan "szakkifejezést", ami nagyon bennfentesen hangzik.

lackó 2006.09.04. 22:57:48

Hm, Kedves Ivó Cimbora...ne görcsölj a jegyeken, ne görcsölj a lekezelésen, igyá, sörözzé...borozzá...:)

Bor Ivó 2006.09.05. 01:41:34

lackó:
Görcsöl a fene. Csak énem cinikus fele gyakran előjön, ha ilyeneket olvasok :-)

Amúgy sörözöm is meg borozom is (de vagy csak ez, vagy csak az), ha nem is túl gyakran, mert szinte csupa antialkoholistával vagyok körülvéve.
Azért a bor jellemzőbb (már csak azért is, mert jó magyar borok vannak, jó magyar sörök meg nem nagyon, legalábbis csapoltban, a palackozott sör meg... hát, mint a dobozos bor).

Cirfandlia 2006.09.05. 17:39:34

A Fritz pincészetnek mi köze Bodriék fehér kadarkájához? (mert a link oda mutat)

HPali 2006.09.06. 12:04:57

Bor Ivó:
Attól, hogy nem érted a borok illat és ízvilágának leírására szolgáló asszociatív kifejezéseket (_hasonlatokat_), az még nem jelenti azt, hogy hülyeségek. Az csak annyit jelent, hogy nem kóstoltál még elég bort ahhoz, hogy a leírás alapján tudd, milyen illatokat és ízeket várjál bortól.

Emellett azon hőbörögni, hogy a borleírás szak- ill. rétegnyelvében egyes kifejezések nem is jelenthetnek semmit, az kb. annyira értelmes elfoglaltság, mintha gyakorlott hifistákat próbálnál meggyőzni arról, hogy banánról nem lehet dugót elnevezni, mert banánból nem készülhet dugó és amúgy sem olyan az alakja és a színe.

Persze tipródhatsz azon, hogy az animalitásnak azt kéne jelentenie, hogy a hordóba beleáztattak egy vaddisznót, csak ne csodálkozz, ha ezek után senki nem vesz komolyan.
süti beállítások módosítása