Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borfesztivál után beköszönt az ősz

A budai vártól Nicolas Jolyig

2006.09.04. 14:42 - Albert gazda

Események jönnek mostanában egymás után. Először is, szerdán kezdődik a borfesztivál a Várban, sorrendben a tizenötödik, amelyhez szüreti sokadalom kapcsolódik Szentendrén. A Tokaji ősz egy, az etyeki Kezes-lábos még egy hétvégével később lesz. Alkonyi László és csapata sem pihen, ők az első Borbarát-konferenciát rendezik szeptember 22-én, amelyen Nicolas Joly, minden biodinamikusok atyaúristene tart nagy hatású előadást.

A borfesztivál sajátosságait aligha kell különösebb részletességgel ecsetelni, nyájas olvasóink zöme nyilván járt a Várban, vagy akár a hőskorban a Vörösmarty téren. Az idén tizenötödik alkalommal állít ki az ország legjobb borászainak apraja-nagyja, a szervezők közlése szerint több mint kétszázan kóstoltatnak 3000-féle bort, és külföldi díszvendég is kerül, Ausztrália. Gasztronómiailag a pogácsa játssza a főszerepet. A rendezvény először tart öt napig, szerdán kezdődik, vasárnap ér véget. A Világgazdaság szokott módon most is megjelentette Borünnep mellékletét. Szerepel benne minden program ától cettig, és van három másmilyen újságcikk, az uniós reformtervekről, az emelkedő szőlőátvételi árakról, továbbá a bormarketing kapcsán aláírandó megállapodásról, amely a borászok és a földművelésügyi minisztérium között köttetik pillanatokon belül.

Itten kell szót ejteni az úgynevezett szüreti sokadalomról. Ezt a szentendrei skanzenben tartják szombat-vasárnap, és a borfesztiválhoz kapcsolódik. Az itteni borok közt Tokaj viszi a prímet, legkiválóbb borvidékünk a díszvendég, ám a szőlőpréselésbe, madárijesztő-készítésbe, vásári komédiázásba és szüreti felvonulásba belepistult közönségnek nem kell szomorkodnia a mátraaljai, az egri, a villányi vagy a somlói levek hiánya miatt sem.

Ugorgyunk egy hetet, és máris beköszönt a Tokaji ősz. Ennek az idén a Fényszövés címet adták, tehát nem nélkülözi az alkonyis hatásokat. Annyi baj legyen. A szeptember 16-17-ei a harmadik a sorban. Lehet menni Pestről, buszokkal, kötött programokra, de a borászok közül számosat egyébként is fel lehet keresni a nyitott kóstolókon. Az igazi, ha jól látjuk, az lesz, amikor a vendégek vasárnap délelőtt a legpompásabb dűlőkben találkoznak a mesterekkel. Végül a Disznókő traktorgarázsában veheti magához a nép az egyes települések legkiválóbb borait, egy nagy kóstolón.

Menjünk tovább, tízéves az idén barátunk, a Borbarát. A magazin ez alkalomból megszervezte az első Borbarát-konferenciát. Szeptember 22-én, délután kétórai kezdéssel kerül rá sör a Festetics-palotában, és az organizátorok igazi nagyágyút vonultatnak fel előadóként. A francia Nicolas Joly olyan a biodinamikusoknak, mint Lenin a kommunistáknak, ráadásul nemcsak elmondja, hogyan kerül a hangsúly az élő talajra, amely megmutathatja egy-egy termőhely egyedi adottságait, hanem meg is írta már mindezt rég: a könyve most megjelenik hirtelen. Dűlőfaggatóknak kötelező, egyéb borbuziknak melegen ajánlott.

Végül: szeptember 23-án következik Etyeken a már nem is tudom hányadik Kezes-lábos. Asztalon az életed, avagy a jótevés (jót evés) napja, ez a szlogen, mint rendesen, és nemcsak enni, inni is lehet finomakat, rengeteg ember közt, hátha elfér valahogy a publikum a kisvárosban. Bort három tucat etyeki és egy tucat vendég borász és pincészet kínál.

Címkék: borfesztivál tokaji ősz kezes-lábos borbarát nicolas joly

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9414248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Veér Farkas 2006.09.04. 19:20:50

Okvetlenül ott leszünk, és iszunk majd egy csomó minerális jegyet mutató animális bort.
És boldog tudatlanságunkban mit sem sejtünk majd róla. Azt hisszük, hogy egyszerűen csak gyümölcsös ízű finom borokat kóstolgatunk. Aztán utólag majd csak csodálkozunk.

Albert gazda 2006.09.04. 19:43:47

Szánalmas vagy, édesem. Ennyiért megéri csinálni egy külön emailcímet? Kuruc tigris? Az ördög ügyvédje? Az önkifejezés öröme? Nagy bajban lehetsz.

kac 2006.09.04. 22:32:13

Amilyen jónak indult ez a Művelt Alkoholista olyan szar lett. Írjatok a Szánira inkább.

dr. Veér Farkas 2006.09.05. 01:24:31

Ti legalább annyira szánalmasok vagytok, bár gondolom, titeket az önkifejezés öröme mellett a cikkekért kapott honorárium is mozgat.
Egyébként nem csináltam emiatt külön e-mail címet (így írják), létezőket használtam fel. Igaz, itt elbasztam, mert a Bor Ivó nicket kizárólag nektek szántam (bár már jóval a regisztrációs kötelezettség előtt is használtam, ahogy a hozzá tartozó címet is). Majd eztán odafigyelek :-)
Az meg, hogy a hülyeségeitekre felhívom a figyelmeteket, talán nem is akkora baj :-)

gergo 2006.09.05. 02:04:02

oho, nemtan egy regi ismerost Bor Ivot takar az uj nev? Milyen jo hogy ha le is lettel tiltva, ismet megtalaltad az utat ide vissza! hm, azt hiszem annal a cikknel amikor be lett vezetve a regisztracio, pont en vetettem fel hogy semmit nem szamit a regisztracios commenteles, aki akar csinal gyorsan egy akarmilyen cimet es trollkodik... hajra, csak igy tovabb kedves Troll!

gergo 2006.09.05. 02:04:56

termeszetesen en is csak trollkodok most, ugyhogy be is fejezem gyorsan...

gergo 2006.09.05. 02:19:50

a cikk egy nagyon jo kis linkgyujtemeny az elkovetkezo programokrol!

Albert gazda 2006.09.05. 06:24:36

Na most ebbe tényleg nem akarunk belemenni, úgyhogy még utoljára.
Kedves kac, valóban, a nyájas olvasók döntik el, milyen az Alkoholista, te egy vagy közülük, bár ha ilyen meggyőző érvekkel bizonyítod, hogy milyen szar, bizonyára sokan azonnal átszöknek (átszoknak) a Borgőzösre, ettől nagyon is tartunk, reszketünk. (Látod, rendes vagyok, csinálom neked a reklámot.) Kedves Bor Ivó-Doktorvérfarkas-Kuruc Tigris-Ördög Ügyvédje, a cikkeinkért (posztjainkért - ezt hogy kell írni, nyelvész-helyesírász?) nem kapunk honoráriumot. Kedves gergo, Bor Ivót nem tiltottuk le - egyelőre -, csak összekeverte szegény a különféle fórumokon beszólogatásra használt emailcímeit és nickneveit.

lacibor 2006.09.05. 07:48:03

-Ja,gergo! Meg az egymás csesztetésére is nagyon jó. Én javaslom minden "csesztető" csak ide írjon , azután aki olyan hülye, hogy elolvassa az magára vessen vagy haljon bele a röhögésbe.

Izlandi Sül 2006.09.05. 10:57:50

Sokáig voltam távol, most pótlólag olvasgatom az alkoholistákat. Meg a hozzászólásokat. És ettől jó érzés tölt el: igen, itthon vagyok.

dr. Veér Farkas 2006.09.05. 12:05:38

gergo:
De. Mint Albert gazda remek megérzéssel :-) rálátva írja, csak összekevertem a csak ide és az összes többi helyre fenntartott nickemet.

Albert gazda:
Ha nem kaptok érte pénzt, akkor bocs. Így egy fokkal elfogadhatóbb, ingyen mindenki olyan hülye lehet, amilyen akar, ha másnak nem árt vele :-) (én is, ti is).
Ha már kérdezted: a poszt szónak a helyes írásmódja (e jelentésben) szerintem a post, angolosan (ahogy az e-mail sem ímél), de a cikk, a comment helyett meg a hozzászólás szerintem jobb lenne. De talán kérdezzétek meg erről Don B.-t is, az Index korrektorát.

Sárfehér 2006.09.05. 12:36:51

Én jónak tartom az ilyen információs posztokat, de tipikusan nem jön rá érdemi hozzászólás. Így, ha nem haragszotok, nyugodtan offolok (mellézek? megyek mellé?). Szóval: nick - bece. Mit szóltok hozzá?

kifli 2006.09.05. 13:56:51

Alkoholisták, alkoholisták miért lettetek ilyen túlérzékenyek???

Tarcal 2006.09.05. 18:18:36

Talán a békés és demokratikus anyázás helyett talán érdemesebb lenne pl. a Borünnep melléklet néhány valóban reklám ízű cikkével foglalkozni.
süti beállítások módosítása