Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Minőségi csere

St. Andrea „Áldás” Bikavér 2004

2006.09.15. 18:00 - alföldi merlot

Soha nem ittam rossz St. Andreát. Igaz, olyat is ritkán, amitől elállt a lélegzetem. De a 2004-es Áldást mintha nekem palackozták volna. Ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban, és indulnék azonnal a dugóhúzóért. Egy vörös, amit kitehetünk az ablakba.

A St. Andrea Pincészet rövid idő alatt maga mellé állította a borközvélemény-formáló elitet, ami azóta is szellemi hátországként támogatja és terelgeti. A St. Andreánál annyi ötlet támad, vagy csapódik le, hogy abból öt másik pincészetet ki lehetne stafírozni. Mintha ez volna a magyar borászat nem hivatalos laboratóriuma, ahol bármely jónak tűnő kezdeményezés eljuthat legalább a prototípusig. A financiálisan hajmeresztőnek tűnő ötletek ellenére a birtok szakmailag stabil alapokon áll: tartalom, forma, invenció, hagyomány és marketing talán sehol máshol nem alkot ilyen ütőképes elegyet. Ugyanakkor a boraikat kóstolva többször támadt olyan érzésem, hogy Lőrincz György a tehetségénél szerényebb alapanyagból dolgozik. De nem most.

A 2003-as St. Andreák többnyire szépek voltak, de nem kiemelkedőek. Én szinte minden vörösükben találtam egy kapros árnyalatot, márpedig a kovászos uborka nem éppen szívderítő asszociáció borozás közben. Ismerőseim azt állítják, hogy a merlot és a cabernet franc időközben megtáltosodott, és érdemes volna újrakóstolni. Az Áldás első évfolyama már egy évvel ezelőtt is tetszett (bár kukacoskodtam egy sort), ezért kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy a lesajnált, majd lassanként rehabilitált 2004-es évből származó utódját vele hasonlítsam össze. Kívülről két dolog tűnt föl: sikerült a címkét átmenteni (ami ismerve Ipacs Géza búzgóságát csodaszámba megy), ill. az ára ötszáz forinttal följebb kúszott.

Nos, a 2004-es nagy meglepetésemre egyértelműen szebb, mint a 2003-as. A 2003-as egy arányos, kerek, medvecukor-csipkebogyó-tejkaramella vonalon utazó vörös, némi alkoholtöbblettel, és erős újhordós hatással. Nem csalódás, és nem reveláció, stabil 6 pont. A 2004-es átütőbb, lendületesebb, harmonikusabb és, főleg, vonzóbb bor. Hirtelenjében nehezemre esne olyan vöröset mondani, amely a nagyszériás, könnyen beszerezhető borok közül közelebb esne az ízlésemhez (talán Tóth István, már amennyiben ő könnyen beszerezhetőnek mondható).

A 2004-es Áldás alapvetően friss és gyümölcsös. Illatában cseresznye, ribizli, szilvalekvár, amihez ánizs és csipetnyi kapor társul. Kóstolva kifogástalan savak, és ribizlialapú gyümölcsösség. Tiszta, selymes és telt korty. Finom, teljesen érett tannin. A lecsengésben nugát, feketecsokoládé és újra cseresznye. Harmonikus, kerek bor, amely veszélyesen itatja magát. A kóstolás folyamán mindvégig megőrizte az üde gyümölcsösséget. (Olyan, mint a frissen szedett gyümölcs - semmi köze az égett, gumis, „természetazonos aromájú” újvilági „gyümölcsösséghez”.)

Repestem az örömtől, hogy a 3 rugós kategóriában ilyen borunk van. Aztán törni kezdtem a fejem, hogy mégis mi magyarázhatja ezt az ugrásszerű színvonal-emelkedést. A legkézenfekvőbb ötletnek az tűnt, hogy a gyengébb évjáratra való tekintettel a felsőbb kategóriás Merengő és Mythos szőlője is az Áldásban kötött ki. Utánakérdeztem, és valóban ez történt. A rövidtávú nagyvonalúságnak és a hosszútávú ésszerűségnek ez a megnyilvánulása nálunk még nem vált általános gyakorlattá. Pedig mi, vevők értékeljük az efféle intelligens imázsépítést. (OFF: Albert gazdának köszönhetően a közelmúltban megkóstoltam a 2002-es St. Andrea Mythost. Felejthetetlen élmény volt. És ha már a csúcsmerlóknál tartunk: szvsz a Bock Magnifico az év blöffje, folyékony tejcsokoládé, egy borkarikatúra.)

Az Áldás ritka csoda: megfizethető áron kifinomult élvezet. Bikavérnek nem mondanám, de bíztató jel arra nézvést, hogy a középkategória kiléphet a túlárazott és túlsűrített "presztízsküvék" árnyékából. Adja az ég, hogy az idei szüret alapot adjon a folytatáshoz!

Csattanós 7 pont.

Utóirat: Jó borsznob módjára állandó beszerzési lázban égek, és a nemzetközi szaksajtó által fölkapott „best buy” borokat igyekszem minél hamarabb a saját garatomon kipróbálni. A tapasztalati skála a kis csalódástól a nagyig terjed. Ezért is gerjedt föl szittya vérem, amikor a közelmúltban arról értesültem, hogy egy Master of Wine-okkal megtűzdelt delegáció járt nálunk, és igencsak lesújtóan nyilatkoztak a magyar vörösökről. Igen, lehetnénk szebbek. De azért kóstoltam már néhányat azon borok közül, amelyeket a MW-ok által teleírt (eredeti) Decanter ajánl, és szerintem nincs az a hétpróbás nemzetközi borokos, aki 12 euroért mutat olyan vöröset, amelyik lemosná az Áldást. De ne higgyenek nekem, hasonlítsák össze az itthon is beszerezhető decanteres liblingekkel! Várom az élménybeszámolókat.

Címkék: vörös 2004 best buy st. andrea eger lőrincz györgy bikavér hétpontos

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4814649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2006.09.15. 19:14:00

Itthon összehasonlitva szerintem is egyértelmüen a hazai jobb ár/értékben. Sajnos külföldön már aligha áll ez a helyzet. Ott a "mieinkre" is rátelepszik némi költség, igy erőteljesen romlik az ár/érték mutató. Itt Svédországban a Mátra Hill borok (az van pl) kb kétszerannyiba kerülnek, mint otthon. A fehérek még lehet igy is helytállnak, de a vörösökre nem fogadnék...

Octopus 2006.09.15. 19:21:17

Ez nyilván nem áll mindenre, most látom, hogy a Hilltop borok pl jobb áron vannak...

borpartner 2006.09.15. 19:23:51

Ha Tóth Istvánhoz hasonlítod, akkor kipróbálásra érdemesnek tartom. :-)

Palack · http://palack.blog.hu/ 2006.09.15. 23:36:44

Mondanék hirtelenjében pár hasonló jó bort ebből a szegmensből. Könnyű dolgom van, mert épp múlt pénteken tartottunk egy kis "vakkóstolást" ilyen kategóriájú borokból. Elég sűrű volt a mezőny: benne volt a 2004-es Áldás is, és nálunk is verte a 2003-ast. Viszont nem ő volt a nyerő. Szóval, ami könnyen beszerezhető, és szerintünk legalább ilyen jó: Heimann Cervaes 2004, Weninger Frettner 2002 és 2003 és a Vylyan Montenuovo 2003.

nemjo 2006.09.15. 23:50:03

Sterntal Nimbus 2002 - Müller János pincészetéből ..... és nemsokára piacon a 2003as !

:-)))

nemjo 2006.09.16. 00:03:19

a Hilltop lehet , hogy jobb áron van , de rosszabb inni .... főként , ha eltart fél óránál tovább a palack , mert akkor az eredeti illatoknak már a fele sem marad ....

Jajjfagyi 2006.09.16. 17:49:23

Az Áldás "első évfolyama" tudtommal a 2002-es.

Sootaanaa 2006.09.17. 08:38:05

Az Áldás első évfolyama 2003-as, előtte nem használták ezt a nevet. Tudtommal :-)

Érdekes, hogy a "fásságáról" nem beszél senki, szerintem szépen takarja a 2004-es évet, a 2003-asban pedig nem kell mit takargatni.
Ettől függetlenül a több fa hozhat nagyobb sikert, de ez már ízlés dolga.

altava 2006.09.17. 10:15:53

Csak arról a Magyalos kadarkáról hoznátok már kóstolási jegyzetet!

eF 2006.09.17. 11:15:56

altava: A Magyalos negyon jó! Vegyél gyorsan egy palackkal, míg van! :)

eF 2006.09.17. 11:16:34

mármint nagyon jó

eF 2006.09.17. 11:24:39

no, már a második 2004-es egri kap hét pontot az MA-n. pár provokatív kérdés: akkor tényleg olyan rossz volt 2004? tényleg nem lehet Egerben jó vöröset készíteni?

Jajjfagyi 2006.09.17. 12:25:02

Az első évfolyam a 2002-es. Az másik kérdés, hogy még nem került kereskedelmi forgalomba, csak a 2004-es után lesz.

lackó 2006.09.17. 13:16:35

Érdekes év lett ez a 2004-es. Nekem főleg arról árulkodik, hogy hazánkban azért vannak igencsak jó, mondhatni zseniális borászok, akik képesek egy évjárat gyengeségeit tudásukkal és akár szorgalmukkal is elfedni és a természet eléje állította feladait kiválóan megoldani. És itt nem a tanninporra és testvéreire kell gondolni...

py 2006.09.17. 17:36:41

A Borfesztiválon számomra is kiderült, hogy a 2004-es Áldás valóban nagyon szép bor. 2003-ból pedig tényleg erős (volt?) a Merlot; a kérdőjel annak szól, hogy nemrég újrakóstoltuk, és korántsem nyűgözött le annyira, mint kb. egy évvel ezelőtt. De lehet, hogy a palack tárolásával volt gond, megérne még egy kísérletet... "Palack"-hoz pedig szintén csatlakoznom kell, a Frettner és a 2003-as Montenuovo még biztosan többször is megfordul a poharamban.

nemjo 2006.09.17. 21:16:15

a Magnifico-t meg nem kellene így leszólni , a "borkarikatúra" erős kifejezés (még náladnál képzettebb borbírálók szájából is az lenne) legfeljebb nem a te vézna egri borokat dicsőító ízlésed szerinti ...

b 2006.09.18. 08:49:52

A Magnifico-t még nem kóstoltam.....valószínűleg a 03as Syrah stílus követője...annyira tömény, hogy beáll az ember szájában....aztán rághatod:)
Ez is egy út....nem kell leszólni....megnézzük:-)
De, hogy már sokadjára....."vézna" egri borok....ugyanmár:-)
Egerben most pont az a szép.....hogy az utóbbi években itt történik a legtöbb...és leginkább előre mutató változás......ez nem egy megkésett borvidék...amelyik most kapaszkodik fel....hanem egy újító borásztársadalom lépései....

eF 2006.09.18. 08:59:16

A 2003-as Villányi Syrah Bocktól (minden villányiságával és kettőezerhármasságával együtt) szerintem egy sokrétű és nagy bor volt (már biztos megitták az összeset). Különösen a Csodálatoshoz képest (vicces, hívhatná Wunderlichnek is :))). Persze, a Csodálatos is egy nagy bor a maga nemében és stílusában. Csakhogy megvan vele az a probléma, hogy egyszerűen reprodukálható. Pl. Il Poggione Merlot Toscana IGT

b 2006.09.18. 14:59:16

Nem állitottam, hogy nem volt az.....nekem is lecsúszott pár üveg..bár, ha az ár-érték arányt méricskéljük....:-))

görög 2006.09.18. 18:03:55

2002-es Áldás már volt forgalomban.Az üres palac még mindig meg van.Gyönyörű a címke(is)!!!!!

görög 2006.09.18. 18:49:23

Gál Tibor syrah-merlot,Vili Papa,Vince Béla Arcanum és birtokbor sorozat.Vézna egri borok?Valószinű,még nem kóstoltad őket.Amúgy meg minden borvidéknek vannak "jónevű" véznái is!

TT 2006.09.18. 19:25:43

eF-nek:
Miért baj az hogy reprodukálható?(azt hogy egyszerűen-azt azért nem igazán értem).
A Lojtit ezzel kapcsolatban emlegetni-ezt sem.Nem inkább ROBitt akartál írni?
A Syráz Bocktól, tetszik-és halkan,halkan,de nem konkrétan Villányban-hanam pár kilométerrel arrébb,de a borvidékről származik.

eF 2006.09.18. 19:56:22

Azért írtam, hogy "egyszerűen reprodukálható", mert pl. az a Poggione Merlot, amit felhoztam, tökugyanolyan bor. Sötét a színe, mint az éj, hatalmas a teste, sok benne a(z érett) tannin, magas az alkoholfok, van benne egy kis extrakt+alkohol édesség, tán még maradékcukor. Azért reprodukálható egyszerűen, mert ilyen évjárat (más helyen) száz évben tippre vagy negyvenszer-ötvenszer előfordul. Nem arról van szó, hogy a Csodálatos nem egy nagy bor, csak száz ilyen másik van. Persze, nem ötszáz forintért. És a borásznak is tudnia kell ahhoz, hogy ne rontsa el. Szóval nem akartam Bockék érdemeit csökkenteni a Csodálatost tényleg nem lehetett egyszerű elkészíteni, de továbbra is azt mondom, hogy a magyar bor jövője nem ebben van. Hanem sokkal inkább az Áldásban. De leginkább a Kovászóban vagy a Magyalosban. Csak hogy LGy-nál maradjunk..

Krisztina (törölt) 2006.09.19. 19:12:31

Kedves TT, ha "egyszeruen reprodukalhato" akkor azt vesziti el, amitol beleszeretsz, a varazslatot, a titkot, a borasz kezenek az "izet", amitol az ujvilagi borok ugy kerekek, hogy nem szeretem oket igazan („természetazonos aromájú” újvilági „gyümölcsösség"-es mindig ugyanaz) es amitol a St. Andrea ugy kerek, hogy ennel tokeletesebbet nem nagyon ittam 2004-bol. Mas evbol sem. Hat meg ha az arat is tekinted!
St. Anreat messze jobbnak tartom, mint a Vylyan Montenouvojat, de ez csak az en izlesemet tukrozi.
Octopusnak: vasarnap vettem 12$-ert egy Nyakas Pinot Grigio-t 2005-bol, tehat valoszinuleg valoban ratelepszik egy kis plusz koltseg, de osszehasonlitva az USA-ban kaphato, hasonlo aru borokkal, olyan magasan megeri, hogy nincs ertelme gondolkodni rajta, mennyi az annyi.

tutusarmando 2006.09.21. 09:58:49

Nem tekintem magam borszakértőnek, csak amolyan koca bortudornak, de az Áldás tényleg hű a nevéhez és áldás lehet a kifinomult ízlésű fogyasztók számára is. A szóban forgó bort volt szerencsém kóstolni rengeteg másik bikával egyetemben ezév júliusában az Egri Bikavér Fesztiválon. A velem együtt kóstoló társaság egyöntetű véleménye az volt, hogy messze ez a számunkra leginkább megnyerő bikavér, pedig szinte minen egri termelő kint volt aki csak számít, és persze mindegyikük borába belekóstoltunk. Azt gondolom, hogy aki ma bikavért kíván vásárolni és rászán mondjuk kb.3500ft-ot az nem fog csalódni. Mi beszereztünk a feszten néhány palackkalegyenesen a borász kezéből. Természetesen már mind legurult a torkunkon de olvasva ismét a borról megyek és veszek az ABorC-ben ismét.

Octopus 2006.09.21. 09:59:35

Kedves Krisztina, nem is kétlem, hogy a Nyakas ott (is) annyiért is megéri, én is szeretem. Fehérben jók vagyunk, vörösben fejlődünk :) Persze az "általános" minőséget még lehetne javitani. Nem bánnám, ha a boltokból (hiperekből) eltünnének a párszáz forintos pancsolt lőrék...

nemjo 2006.09.22. 21:18:40

van hova fejlődniük ...
A Magnifico májusban már gyönyörű - nagy testű , kerek bor volt , kiváncsian várom mit mutat hónapokkal később ...

Sootaanaa 2006.09.26. 22:48:18

görög: bocs, én nem láttam 2002-es áldást, a megújult standrea honlap szerint is csak 2003-tól hívták így, de elhiszem, ha van belőle példányod :-))))

HPali 2006.09.27. 12:43:07

Érdemes megnézni a St. Andrea 2006-os magazinjának címlapját (a honlapjukon is fent van a publikációk között, sajnos eléggé lekicsinyítve), eszméletlenül kifejező kép és gyakorlatilag erről a borról szól...

(Természetesen a képen szereplő lány nem ismeretlen annak, aki már kóstolt fesztiválon a boraikból: nem kevés köze van a pincészethez - kezdve a nevétől... ;-)