Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jó az esély egy nagyon jó évjáratra

Szüreti körpék

2006.09.29. 16:35 - Albert gazda

Ilyen fantasztikus őszt még életében nem látott Bacsó András, az Oremus ügyvezetője, de nemcsak ő lelkesedik, mindenki más is, akit szüreti gyorskörképünk összeállítása végett megkerestünk. Bár a késői fajtákhoz a komolyabb borászok még sehol sem nyúltak, azt már sejthetni, hogy a gyenge-közepes 2004 és 2005 után 2006 kivághatja a rezet.

Legyen eső

Ha már Bacsóval kezdtük, Hegyalján unják is kicsit a példátlanul csodálatos őszi nyarat. Némi eső kéne nekik, hogy rendesen beinduljon az aszúsodás. A szőlők gyönyörűen érnek, egészségesek, termelik a cukrot, mint a veszedelem. Az Oremusnál jövő héten elkezdenek aszút válogatni. A borvidéken október elején kezdhetik szedni a sárgamuskotályt és a zétát, s a hónap második felétől üt a furmint és a hárslevelű órája.

A somlói Györgykovács Imre a traminin már túlvan. Az illatos fajta húszas cukrot produkált, és a borász közlése alapján pompásak a savai is. Másnak is egészségesek a szőlei idén, úgyhogy vásárolni készül Györgykovács. Most lesz miből, nem úgy, mint 2004-ben. Az olaszrizling, a furmint és a hárslevelű október végéig a tőkéken marad, úgyhogy ki kéne még tartania a napsütésnek.

Ne legyen eső

Lőrincz Györgynek az izgalmas jelző jutott eszébe, amikor 2006 jellemzésére kértük. Az ősz szép, a gyümölcs kevés. Pinot noirt és kékmedocot szedtek már, ízesek és finomak, de a kelleténél kevesebbek a savak. Vagy csak én nem voltam elég ügyes, mondta Lőrincz, legendás szerénységét megcsillantva. Formás a portugízer, nem kevésbé a kadarka. Utóbbi miatt a St. Andreánál nagyon is mondják, eső ne jöjjön, mert ha jön, lerohad a tőkékről az egész. Egyszerre érnek a szőlők Egerben, jó kis kihívás összehangolni, mikor melyikkel dolgozzanak, így a borász.

Horváth Ráspi József szerint 2006 egyenesen fantasztikus. Sopronban 22-es fokkal szedték a merlot-t, 21-es a zweigelt, a bogyók egészségesek, nem túlérettek, nem töppedtek, feszesek, majd kicsattannak. Következik a pinot noir, a kékfrankossal még várnak. Horváthhoz megérkeztek az új, 500 literes, vastag falú hordók, mostantól ezekbe kerülnek a borok. Amelyek így lassabban, ám nemesebben érnek majd, mondta a kézműveskedvelők favoritja.

Jól néz ki minden – ezt Gere Attila állapította meg. A villányi sztárborász is fantasztikusnak találja a dolgokat összességükben, egészségesnek és érettnek a szőlőt részleteiben. Geréék szombaton kezdenek, ám próbaképpen mértek már, 21,5-es fokokat találtak.

Árak, kilók, literek

Megkérdeztük a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát is, hogy ne csak a nagyok véleményét ismertessük drága olvasóinkkal. Horváth Csaba főtitkár elküldte legutóbbi összefoglalójukat. Ebből egyebek közt kiderül, a szőlő a hűvös  tavasz miatt lassabban indult, és lemaradását itt-ott nem is hozta be teljesen. A csapadékos ciklusok növény-egészségügyi szempontból csak helyenként okoztak problémát, „jelenleg az állomány egészségi állapota megfelelő”. Következésképpen minőségi szempontból a kilátások jók. „A leszüretelt korai fajtákat jó mustfokkal, megfelelő egészségi állapotban, finom, esetenként magas savakkal takarították be.”

Az előzetes HNT-becslés 550-580 ezer tonna szőlőterméssel számol, ami 3,5 millió hektoliteres bortermést valószínűsít. Ez mennyiségi szempontból közepesnek számít.

A közepes mennyiség és az alacsony készletszint miatt emelkedtek a szüreti felvásárlási árak. Az asztali fehér szőlő ára 45-50 Ft/kg, a minőségi fajtáké 50-65 Ft/kg, a keresett fajtáké (pl. szürkebarát) 70-85 Ft/kg. A portugízer és az asztali minőségű kékszőlők ára 50-65, a zweigelt és a kékfrankos 70-72 Ft/kg. A mennyiség csökkenése a késői fajták esetében növelheti a keresletet – vélelmezi a HNT. Horváth Csaba mellesleg úgy látja, fehérboros vonalon lehet igazán jó az évjárat.

Címkék: 2006 híradó szüret

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8315455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b 2006.09.29. 21:56:37

Hajrá:-)
Már alig várom......csak rossz belegondolni, hogy azokon a területeken ahol nem korlátozzák megfelelően a termést mit produkál a szőlő....finoman szólva magas savakat:)
Ergo....megint lesz egy évjárat amiből minden sz*rt el lehet adni...mint a 03as.....nemrégiben beszéltük, hogy kissé hektikusan teljesít eme "csoda" évjárat....mindegy...tudni kell mit igyunk...találkozunk 2009ben:-)

lackó 2006.09.30. 15:17:30

Kedves b! Ha én jól értelmeztem, kevés a gyümölcs az évben, amit én is tapasztaltam, úgy néz ki, hogy nagy átlagban elmondható, hogy a szőlő saját magát terméskorlátozta! Úgyhogy a kijelentésddel vitatkoznék, ellenben már várom a Márton-napi borokat, fantasztikus opotóknak nézünk elébe!

kifli 2006.09.30. 18:51:49

ez mindenféleképpen egy nagy évjárat lesz

b 2006.10.01. 12:38:37

:-))
Igaz.....de a végszót akkor is a mustfok mondja ki:-)
Mert okés, volt ebben az évben bőven fagykár...majd túl sok eső, szél.....imitt amott jég....aztán kissé aszályosra váltottunk....csak pár hétre...hogy betegye a kulcsot a szőlőnek...
Oké kevés de jó minőségű a szőlő, azért tudnék mondani 15-17 mustfokokat termő területeket.....és nincs igazán elszalasztva a termés kb 80 mázsa hektáronként...és akkor az igazán elúsztatott területekkel mi lesz?
:-)
A mai és az elmúlt pár napra jellemző időjárást elnézve....igen..remélem, hogy tényleg dögös borok lesznek:-)
Már Márton napra is:-)

lacibor 2006.10.01. 19:20:26

-Kedves b! Ezt a mostani öt és fél millió mázsa szőlőt mennyire kellett volna beállítani terméskorlátozással?

TT 2006.10.01. 20:01:42

Nem tudok pontos adatokat(mert senki sem igazán tud).De számoljunk.
Kb.86 ezer hektár szőlő van most Magyarországon.70 mázsa /hektáros terheléssel(ami azért nem hiszem hogy mind kiválló minőséget célzó terhelés) ez kb.5 millió 420 ezer mázsa szőllőt adna ki.Tehát az 5 és fél millió 70 mázsa/hektár fölötti terhelést jelez.
Ha hozzá vesszük azt, hogy a lazább és kisebb fürtök miatt a mostani termésátlag szerintem 20-30 százalékkal kisebb mint amit megcéloztak-akkor ki kell jelentenünk, hogy Magyarországon a szőlőtermelők, borászok legalább 100 mázsát szerettek volna termelni egy hektáron.Ebben az esetben viszont itt álhatnánk ebben a tényleg kegyes eszendőben 8 millió 600 mázsa szőlővel.
Tételezzük fel, hogy az országunk majd legalább 50%-a törekszik arra hogy jobb borokat készítsen(Én mintha néha úgy hallanám).Ebből az következne,hogy 4 millió 630 ezer mázsa szőlő teremne.
Hát... egyik a másiknak duplája majdnem.


lacibor 2006.10.01. 21:02:10

-Ez 2 millió 870 ezer hektó lenne. Nem sok.

kifli 2006.10.01. 21:48:47

attól függ, hányan isszák meg

shiraz 2006.10.02. 08:12:46

Kedves TT, mielőtt bárki komolyan venné, szögezzük le, nincs 86e ha árutermő szőlő Mo-n! Ez a szám csak a statisztikákban létezik. Jó ha van 60e amiről valóban szüretelnek.

TT 2006.10.02. 09:17:01

Shiraznak:
Lehet.de akkor meg a szőlőtőkék megvannak.................erőltetve.

b 2006.10.02. 11:40:40

E röpke számfejtés után.....mégha laikus is (nem mintha én jobbat tudnék, sőt), kell-e nekem számlnom...és mondogatnom, hogy milyen termésátlagok szültenek kishazánk csúcsborokat adó borvidékein:-)))

RGB 2006.10.02. 13:50:03

A pékek nevében helyreigazítást kérek! Az alcímben körkép, nem pedig körpék.

TT 2006.10.02. 19:41:37

Igen.Érdemes néhány kedves számot,kedvesen újraszámolni.
Érdemes megnézni,ki mit mond és mit tesz.
Vagy hogyan jön, jöhet ki egy adott területről a "szigorúan vett és alkalmazott terméskorlátozás" mellett az a valóságos palackszám, amit egy-két pince elad.
Lehet hogy fel kellene adnunk a Magyar tengeri nagyhatalom után azt is hogy bor nagyhatalom vagyunk?
Vagy? Fehér ló, ökörszarv,szürkemarha,csikhosch,Piroscha?

hegyaljai 2006.10.03. 12:11:51

Kedves TT?
A latinok és az orvosok azt mondják: "Non sancere!" "Ne árts!" Akkor te most mit csinálsz itt? Voltál kinn az elmúlt 10 napban bármely szőlőterületen? Légyszíves kussolj!
A minőség pedig majd jön.

Csülök 2006.10.03. 13:13:19

Shiraz!
A 86 e Ha árútermő szőlő az mit takar? A művelési ágban szereplő terület, vagy a tényleges ültetvény nagyságot.
Amennyire tudom sokáig művelés nélkül nem lehet hagyni a szőlő ültetvényeket.

shiraz 2006.10.03. 14:10:33

árutermő szőlő, értsd amiről valóban forgalomba kerülő bort szüretelnek. ha lehetne betennék képeket, hogyan is tud kinézni egy hivatalosan szőlőnek nyilvántartott terület.

Csülök 2006.10.03. 14:49:11

A különbség 26 e Ha szerinted. Az mi? Láttam nem művelt ültetvényt, de 3 év után ember abból nem csinál ismét szőlőt. Vagy az a 26 e Ha telepítésre, illetve művelés alóli kivonásra vár?

kishegyi 2006.10.05. 22:40:08

Kipréselte jó anyám a telken termett szőlőtermést, krumplinyomóval :)) Mind a 15 kilót :))
Olyan édes a must, h ragad a szám össze, és még cukor sincs benne... :)
süti beállítások módosítása