Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az év első vargája

Varga Pincészet Csabagyöngye 2006

2006.10.15. 08:00 - BOB

Akik nem a mennyiségben, hanem a minőségben hisznek, csak azoknak ajánljuk – zengi fülembe a rádió némi részeges gajdolás után. Hoppá, végre valami nekem való – pattanok fel, és hangosabbra tekerem. Aztán folytatódik a reklám: a Varga Pincészet 2006-os csabagyöngye boráról szól, amely természetesen a legelső és leggyorsabb, és természetesen csak nekem, és csak most. Visszahalkítok.

A Varga pincészet boraival kapcsolatban ugyanis vegyes érzéseim vannak. A büntető – a Művelt Alkoholistán nemrég dalba foglalt és agyba-főbe kommentált – bikavértől az élesztős, de alapvetően korrektül összerakott fehérborokig többféle minőséget sikerült már szájpadlásvégre kapnom tőlük, és sok mindent elmondhatni, de azt nem, hogy eddigi tapasztalataim a minőség mindenekfelettiségét igazolnák. Inkább egyfajta tömegborfílingem van, ami néha jobban sikerül, néha kevésbé, néha egész iható, néha egész ihatatlan, de összességében gancegál, hiszen úgyis csak az eladott mennyiség számít. A reklámjaik is – amennyire tudom – az értékesített palackos mennyiségre alapozzák a kedvenc borászat jelzős szerkezetet.

A csabagyöngye azonban túllépett már ezeken a kereteken, lassan önálló borbrand lesz belőle, mint legelső és leggyorsabb. No nem mintha lóverseny volna ez, de hát valamire el kell költeni azt a sok-sok marketingmilliót, és ha másra nem, hát a tempóra megyünk rá. Magyarország leggyorsabb borászata.

A csabagyöngye mára a cég talán legismertebb terméke, s mint ilyen, egyfajta önológiai kvintesszenciaként, Vargáék ars poeticájaként is tekinthetünk rája. Kettős hasznosítású fajta, csemege- és borszőlőként egyaránt megállja a helyét. Borként kétféle kivitelben került piacra, száraz (zöld kapszula és címer) és félédes (narancsszín kapszula és címer) verzióban. Ugyanakkor már a száraz változat is sűrítménnyel jelentősen feljavított mustból erjedt. A félédes verzió ennek megfelelően jó pár nappal a száraz előtt került ki a polcokra, de így is két hétig kutattam az első reklám megjelenése után, mire ráakadtam.

Igazából a cukron kívül nem sok különbség van a száraz és a félédes palack között. Mondhatni semmi. Mindkettő friss szőlős, almás aromákkal támad, melyek közé halvány muskotályos mellékzöngék vegyülnek. Nem túl komplex, de tiszta, orrba mászó illat. Fajélesztő és acéltartály persze, vagyis technobor, de annak első orrontásra nem is rossz. Biztos kézről és modern kütyükről árulkodik. Terroir persze sehol, de miért is várna az ember bármilyen terroirjelleget egy háromszázötven forintos bortól. Naná, hogy nem vár.

Szájban aztán rúgkapáló, harcias savak döntenek hanyatt, kevés és éretlen gyümölccsel, vékonyka testtel, szinte üres korttyal, sok szénsavval találkozunk (talán palackozáskor is került bele, nemcsak az erjedés során), majd rövidke, szintén savtúltengéses lecsengéssel. A harapós savak miatt a félédes verzió egy cseppet harmonikusabb, ott legalább ellenpontozza az acidokat némi (pontosabban 20 grammnyi) cukor, de talán épp emiatt érzetre inkább félszáraznak tűnik, mint félédesnek. Mindenesetre az illat ennél többet ígér, így csak erős három (értsd: 3) pontra taksálnám, ha pontoznom kellene.

Összességében viszont – azt hiszem – ebben az árszegmensben (és csak ebben) teljesen rendben van ez a bor. Izgalmakat ugyan nem várhat tőle az ember, de amit egy reduktív fehér tájbortól ennyiért kaphatunk, annak egész jól megfelel. Jóval drágábban is találunk sokkal gyengébb borokat, tisztátlanokat, dohosokat. Ez legalább tiszta és iható.

És a slusszpoén: visszadugózva a hűtőben felejtettem mindkét palackot négy napra. Nem estek szét egyáltalán, sőt a sav egy kicsit csillapodott is bennük, így kellemes fröccsérzést biztosítottak az újbóli kóstoláskor. Hiába no, a teknológia, kérem.

Címkék: 2006 borok a hiperből fehér varga pincészet csabagyöngye hárompontos újbor reduktív balatonmelléke

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4315806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2006.10.15. 12:57:36

Gere PRIMŐR rozé !!!!

tuti ....

Ambrus 2006.10.15. 13:38:46

Na ebből én is benyalok 1et, láttam a Pennyben pár palackkal. Meg juhfarkot 450ért.

Quinn Mallory 2006.10.15. 20:20:16

Ezt a fajtát nem haraptam meg.De a szintén a Pennyben látott "Varga Óvörös Barrique Cuvee"-t igen.Csodás bor sztem.Erősen zsíros-pecsenyés családi-szombati-ebéd mellé kiváló volt.Ajánlom dekantálásra,azaz pár órával elöbb nyugodtan ki lehet bontani és lazán visszatett dugóval állni hagyni.Picit lágyul.Gazdag bor sztem,finom tannin maradékkal,sok füstös-csokis illattal.Ajánlom és múlt héten barrique-olt villányi cuvee-t kóstoltam Helyben a borfesztiválon 3500\palack-ért és az sem volt sokkal jobb,ez bejött a Vargának,és csak 400 pénz!

sey 2006.10.15. 22:05:06

Zweigelt Vargáról mi a véleményetek? Nekem bejön.

küzdelem 2006.10.15. 22:20:35

minden erőmmel támogatom nemjo-t! az a 2006-os rozé télleg finom...

Quinn Mallory 2006.10.16. 20:51:48

Varga "Balatoni Merlot" 2005 a piroscimkés édes.Mi a véleményetek róla?

lackó 2006.10.17. 14:08:54

:))))))))))))))))))))))) A véleményem summázva ennyi.

irjmost 2006.10.17. 15:57:02

Na ..Tényleg a Vargék a legnépszerűbb :) pincészet...ez már a harmadik bor, amit itt cincálunk ízekre 2 hónap leforgása alatt...

Bátor gyerek ez a Bob, hogy 3 pontot is mert adni ennek a bozsolénak...Eddig itt az volt a szokás, hogy csak fikázzuk a Vargát...Végre valaki, aki széllel szemben is mert írni (jót és rosszat is) a Vargáékról. Én az ilyen cikkeket szivesebben olvasom.

kvantum 2006.10.18. 13:56:28

Számomra (is) kellemes csalódás volt....

Botritis 2006.10.22. 21:41:36

A Csabagyöngye szőlőfajtát Mathiász János 100 évvel ezelőtt nemesítette.Páratlan sikerét a világban szinte egyedülálló koraiságának köszönheti.Más fajták létrehozásában is sikerrel felhasználták e tulajdonságát. Csakhogy ennek a kitűnő csemegeszőlőnek különleges íze, aromaanyagai a borában nem jelennek meg. Értékét augusztusi(esetenként július végi)fogyaszthatósága adja. A "leg"-ek hajhászásának korában kettős hasznosítású fajtává lépett elő, de ettől még borának minőségi értéke nem változott. Példaértékű eset: a rendkívül meleg és aszályos 2003-as évben a Tesco polcain már szeptember elsö hetében kapható volt a rohamtempóban készült Csabagyöngye újbor.
süti beállítások módosítása