Kivételesen roppant blogosak leszünk, ugyanis egy másik blog tartalmára hívjuk föl az értő közönség figyelmét. A kitűnő Kispad blogon vendégmunkásként tűntek föl Bodnárék, akik tokaji szőlősgazdák. Egy dolgozatot közreadtak a muskotályról, most pedig éppen szüretelnek. Több borászt a blogoszférába!
Borászok a Kispadon
2006.10.16. 00:18 - Műtannin
Címkék: blog szemleszerű tokaj kispad
4 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr616133
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Sárfehér 2006.10.16. 16:56:02
Nagyon tetszett a két rövid bejegyzés, de minthogy senki nem szól hozzá, engedjetek meg két egyszerü kérdést. A blogban az szerpel, hogy az aszúszemeket elteszik decemberig, és csak ha kiforrt a bor, akkor áztatják be az aszútésztát. Ezzel kapcsolatban a kérdések:
Hogyan lehet eltenni az aszúszemeket? Hüteni kell, vagy a nagy cukortartalom miatt egyszerüen nem romlik?
A borfaluban azt hallottam hegyaljai borászoktól, hogy most már a bortörvény elöírása szerint aszút csak úgy szabad készíteni, hogy az aszútésztát mustba áztatják. Hogy van ez? Félreértettem valamit?
Hogyan lehet eltenni az aszúszemeket? Hüteni kell, vagy a nagy cukortartalom miatt egyszerüen nem romlik?
A borfaluban azt hallottam hegyaljai borászoktól, hogy most már a bortörvény elöírása szerint aszút csak úgy szabad készíteni, hogy az aszútésztát mustba áztatják. Hogy van ez? Félreértettem valamit?
zoli 2006.10.16. 17:35:37
Előbbi kérdésre: tudtommal ládákban tárolják az aszúszemeket a pincében és megszórják kénporral. Tárolásra mindenképp szükség van, hiszen az aszúszemeket már szeptembertől kezdve szedik egész novemberig(egy nap egy szüretelő kb. 300 kiló szőlőt tud leszedni, aszúból viszont a tizedét se) és csak ha összegyűlt elegendő mennyiség egy-egy tételhez, akkor kezdik el felöntést, áztatást... (második kérdésről nem hallottam)
Cirfandlia 2006.10.17. 09:11:02
Óborban nem lehet; tehát az azévben kiforrt borban igen. Meg mustban, murciban - sokak szerint az utóbbi adja a legintenzívebb extrahálást ami nem mindíg kívánatos; de néha meg igen.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.10.18. 10:46:36
Írtam a szerzőnek is, vannak már amatőr borblogok, hátha valakit érdekel:
szolo.blogspot.com/
kezdoszolesz.blogspot.com/
paraszthaz.blogspot.com/
szolo.blogspot.com/
kezdoszolesz.blogspot.com/
paraszthaz.blogspot.com/
Utolsó kommentek