Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tovább a Szepsy úton

Tokajicum Édes Szamorodni 2003

2006.10.19. 19:50 - Műtannin

A szamorodni műfaja már csaknem teljesen kihalt, amikor a borvidék trendsettere egyszer csak úgy gondolta, a cuvée-k meg más új kreálmányok helyett mégis ezt a hagyományos tokaji borfélét kéne az élmezőnybe nyomni. A szamorodnireneszánsz tehát Szepsy Istvántól indult, mint annyi minden más is, és jönnek a követők, ahogy kell, ez például egy felettébb igéretes követ (aki minden követ követ).

A Tokajicumnak van már szamorodni-előélete, tavalyi nagy szamorodnitesztünkön például kimagaslott a szárazmezőnyből ez a borászat, más kérdés, hogy az a mezőny irtózatosan gyönge volt.

Ez az édes szamorodni a Szepsy kijelölte úton halad: amolyan friss, könnyű majdnem-aszú, az ötputtonyosokat közelítő beltartalmi értékekkel.

Friss (új iskolás) tokaji alapillatokkal kezdünk: aszalt sárgabarack, birs. Van a közepében valami kis zöld, valami zöldfűszerféle, de nem zavaró, sőt talán még jól is áll neki.

Az íz is pontosan követi az illat által kijelölt irányt: vékony, friss aszú szép savakkal, határozott, de nem kilógó édességgel (literenként 70 g, egyébként), és egy egészen különös ízjeggyel, amelyet én fokhagymaként azonosítottam, és meglepve tapasztaltam, hogy egyáltalán nem disszonáns a aszaltkajszis-birses alapízekkel, sőt, pikánssá, izgalamasabbá teszi a bort. A végén a grapefruitos kesernye is szépen harmonizál a vezérízekkel.

Harmonikus, jól komponált bor, persze nem nehézsúlyú versenyző, de nem is készült annak. Határozott egyéniség, bátor és különc. Tekintélyben, súlyban (anyagsűrűségben) elmarad a Mester szamorodnijától, de mozgékony, eredeti, érdekes.

Ha Szepsy nyolc, akkor ez hat pont. Pont.

Címkék: 2003 hatpontos tokaj édes szamorodni tokajicum

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9516112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2006.10.23. 03:48:27

OFF! (figyeldoda!)

az összes el- és mellnézéseink a rendkívüli és duplaplusz off miatt, ámde hadd próbáljuk magyarszőlő ügyben szóra bírni Tannin mestert a pilisi szívcsakra-környék megrázó mikro-öno-helyrajza ügyében, idézzük: >> Befejezésül pedig álljon itt a Kesztölcön honos szőlőfajták listája: gohér, margit, ranka, fehér- és vörösdenka, budai kadarka, oportó, schlamper és rácz.

limbekcs 2006.10.23. 03:57:54

aligha el nem keféltük a befejező kisebb, kisebb jellel (vagy mi más htlm-mágiával, kérdezem!), de ugye mindent tudunk adni, nesztek ami kimaradt (bár mintha nem is hiányozna az elsőnek bizonyult részből, muhaha):

index.hu/kultur/klassz/1023.1022/

nem szemtelenkedés, valóban esz minket a kíváncsiság, valószínűleg csak a hézagos (if any :) műveltségünk az, ami a budai kadarka és az oportó kivételével ismeretlen terepen véli magát találni...

még egyszer bocs' az édes tokajiak kedvelőitől, de ez volt itt az utsó Tannin :)

kiazami 2006.10.31. 09:04:27

Érdekelnek a kesztölcön honos fajták. Hol lehet őket megkóstolni?
Néztem a világhálón, de a megjelent két kesztölci borászat nem ezeket a fajtákat kínálja.
süti beállítások módosítása