Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton II.

Egri Korona Borház és Gere Tamás

2006.10.24. 19:37 - alföldi merlot

Fáztam, mint kutya a dértől, az olcsó kékfrankosok utcájába besétálni. Volt alkalmam megtanulni, hogy veszélyes környék. De az előítéleteinket olykor próbára kell tenni, és ezúttal mázlim volt. Az egri gombászok egy ráspisan filigrán, izgalmas kékfrankost adnak alig ezer fölött, míg a mindig megbízható Gere Tamás egy teltkarcsú, de fajtajelleges villányi frankost kínál másfél rugóért.

Korona Borház Egri Kékfrankos Barrique 2002

Az EKB tulajdonosai gombával fogták meg Isten lábát. Talán e tisztátalan kezdet és a riasztó méretek teszik, de valahogy céhen/kaszton kívül rekedtek. Hiába a 270 hektár meg a szemerkélő matricaeső, még Rohály doktorék kalauza is hallgat róluk. Egyszer magam is jártam a kísértetkastélyra emlékeztetõ főhadiszálláson (egy alpesi síszálló és egy megyei pártközpont félkegyelmû sarja), és meglepően jó éttermet, meglepően iható borokat találtam, meglepően szolid árak mellett. A bájosan ügyefogyott honlap tanúsága szerint már Burdeaux-ban (sic) és New Yorkban is a Farkas-hegy, a Sutus és a Csirkehegy dicséretét zengik, igaz, főleg merlot-alapon.

De térjünk a tárgyra! Tóth Istvánt és Dúzsi Tamást leszámítva talán már mindenki túl van a 2002-es évjáraton, ezért némi aggodalommal bontottam föl ezt a hiperben, neonfényben palackérlelt kékfrankost. A halovány szín, a fürge mozgás, a korona hiánya mind arra utalt, hogy a szokásos olcsó lébe tenyereltem. De már az illat rám cáfolt. Ez bizony egy izgalmas, ásványos kékfrankos, jó arányokkal. A kezdetben gyógyszeres illat idővel fűszeres, ásványosba fordult eperlekváros, pörkölt mogyorós árnyalattal. Kóstolva gyenge közepes test, ásványos és újfás jegyek, némi cseresznyével. Kerek savak, finom, háttérbe húzódó tannin, közepesen hosszú lecsengés. Kétségtelenül nem nagy durranás, de ennyi pénzért ennyit sem vártam. Összességében egy jó ízléssel elkészített, korrekt pályamű. Más kérdés, hogy vajon az átlag hiperfogyasztó mit szól egy ilyen "bébiráspihoz". 4 pont.

Gere Tamás Villányi Kékfrankos 2004

Gere Tamásról néhány közhelyen kívül semmit nem tudok. Ha kedves olvasóink között akad olyan, aki Gere Tamásból szakdolgozott, kérem, hogy röviden referáljon nekünk a birtokról! Alkoholista naplómba annyit könyveltem el, hogy a "kis Gere" oportói és kékfrankosai rendszeresen felülmúlják a nevesebb pályatársak félszívű próbálkozásait. A pincészet drágább borait viszont csak futólag kóstoltam, és nem ragadtak meg. A honlap szerint a kékfrankos "Villány legférfiasabb bora". Lelkük rajta.

Már ránézésre is egy másik évad, egy másik táj bora. Jóval sötétebb, súlyosabb egyéniség. Illatában avar, gomba, ánizs és nem utolsó sorban málna. Az évjárat sokat emlegetett hendikepje ellenére ez nagyon is érett szőlőből készült. Szép struktúra, élénk savak és erőteljes tannin. Kóstolva fűszeres, eperlekváros, málnás (merlot-menti terroir?). Különleges ismertetőjegye (a testesség mellett) a minden szinten érvényesülő fűszeresség. Felismerhetően villányi, felismerhetően kékfrankos, vagyis azt kapjuk, amiért fizetünk, és ez bennem mindig jó szájízt hagy. 4 pont.

Címkék: vörös négypontos 2002 2004 eger villány kékfrankos gere tamás korona borház

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2216522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morc 2006.10.24. 20:54:08

A Simon-féle 2003-as egri kékfrankost mikor kóstoljátok meg? Az Interspar-nál akciójában 749 forintért meg lehetett venni, de most, akció után is valahol 800-900 között van. Nem csak az árához képest nagyon jó bor, (szerintem jobb, mint a már kóstolt és dícsért oportó), egy közepes testű, jó ivású, gyümölcsös kékfrankos, ennyi pénzért meg abszolút best buy. Szerintem :)

lajafix 2006.10.25. 07:25:55

Gere T. 99es rozéját kóstolva hagytam abba a sört és tértem át a borra. Örök hálám érte, bár már 3-4 éve nem is ittam tőle semmit.

Sárfehér 2006.10.25. 12:12:02

Köszönöm a Korona Borházas információt, eddig én sem mertem megkóstolni. De ha olcsó KF, akkor most már tényleg jöjjön Sárosdi. A 2002-es remek, a 2004-es is jó, a 2003-as a kamrában várja a sorát.

parafa 2006.10.25. 14:29:53

Üdvözlök mindenkit! Ma regisztráltam magam, ez az első hozzászólásom.
Mindjárt egy friss élmény:tegnap felbontottam egy 2005-ös Malatinszky (Somelier kategória)kékfrankost. Összességében finom volt, de hasonló ízvilágú kékfrankost még soha sem ittam. Az illata annyira összetett, hogy egyszerűen nem tudom leírni. Ha valaki kóstolta már, kiváncsi lennék a véleményére.

b 2006.10.26. 10:20:16

Megkóstoltam tegnap a borházas tételt.....tényleg nem rossz...
És a 4 ponttal is egyetértek....bár ebben a kategóriában tudok sokkal jobbat is mondani ha már egri bort kóstolunk...bár az cuvée volna....mondjuk majd ha eljuttok a "cuvéeológia" részekhez...akkor szóba hozom:-)

invino 2006.11.03. 01:33:02

Péter barátommal nem is olyan régen kóstoltunk egy Gere T 2004-es kékflancost... Lehet, hogy rossz palckaba futottunk bele... de nálunk semmi fűszeresség csak pisi szag és üres korty... ás egy kis romlott meggy befőtt...sajnos...happy end: a száraz próba egész kellemes.
süti beállítások módosítása