Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Méltó utód esős pályán

Vylyan Villányi Pinot Noir 2005

2006.11.27. 19:00 - BOB

Ha három vagy négy bort kellene felsorolnom az utóbbi évek hazai pinot-terméséből, mint olyat, amely igazán megmozgatta a fantáziámat, feltétlenül beleesne a szórásba a Vylyan 2004-es kékburgundija. Gazdag, áradó, villányi létére inkább a savakkal mint tanninnal operáló, elegáns bor az. Bár általában némi szkepszissel viseltetünk is mink a különféle borversenyek különféle eredményei iránt, mégis jelenthet valamicskét, hogy a hazai veresek közül a Decanter World Wine Awards regionális trófeáját ez a bor seperte be elsőként, számos egyéb díj (például a Pannon Bormustár) mellett. No de itt a méltó folytatás a szörnyen csapadékos, kedvezőtlen, átokkal sújtott 2005-ös évből. Vajon sikerül-e a többszörös díjnyertes előd nyomdokaiba lépnie, avagy sem?

A válasz kibontásában kulcsfigura egy bizonyos Jean-Pierre Confuron, a legendás borász, Jean-Jacques Confuron fia, aki önológiai hírnevét a vosné-romanée-i családi birtokon (Domaine Confuron-Cotetidot) alapozta meg, s utána tanácsadóskodott olyan apróságoknál, mint a Chateau de La Tour. Említett személy ugyanis 1998 óta a Vylyan csapatát is erősíti szaktudásával. A Vylyan pinot-ja tehát rajta keresztül egyfajta burgundiai felügyelet alatt készül. Más karakterűek is ezek a borok, mint a többi villányi pinot: inkább az elaganciára hajlanak, nem hömpölyögnek, karcsúak és magasak, egyszóval burgundibbak társaiknál.

A kettőezerötös esztendő azonban nem segítette elő a szép veresek fejlődését. Egész nyáron esett, amikor meg nem, negyvenfokos hőség verte keresztbe a visszamaradását épp csak behozni kezdő szőlőt. A pinot noir szegény meg mindennek mondható, csak ellenálló fajtának nem: szőlész legyen a talpán, aki jelentős rothadások és szürkepenészek nélkül ki tudta húzni a szüretig, amikor is a fajta relatíve kisebb hőigénye akár előnyére is válhatott.

Nos, akár elkerülték, akár elszenvedték ezeket Kisharsányban, a 2005-ös pinot egészen burgundira sikeredett. Talán túlságosan is, mondhatni, már ha az általános borleírásokban szereplő jelzőt értjük ez alatt. A borászat ugyanis - a vélhetően gyengébb alapanyag miatt - egy számmal kisebb ruhát adott a borra, mint a kettőezernégyesre. Vékonyabb lett jóval, viszont a harmónia így megmaradt.

Első szippantásra a fajta szinte összes illatjegye az orromba tódul. Feketecseresznye, meggy, bőrös-animális aromák, pici dió és fa, később őszi avar illata kényezteti szaglóhámomat. Szájban aztán karcsúság és elegancia jön, szép, magas szerkezet, élénk savak. Nagyon jól iható - csettintek elégedetten, mégis van egy csepp hiányérzetem, mintha kicsit üres lenne a korty. Kétségtelen ugyanakkor, hogy semmi sem lóg ki belőle semerre, példás egyensúlyban van.

Aztán fél-egy óra múlva, ahogy a bor eléri a 18-19 fokot, és kellő mennyiségű levegővel is érintkezésbe került már, megváltozik a karaktere: beindul az alkoholkályha. Fűti a bort, teltséget ad neki, kitölti a korty közepét. Ráadásul olyan visszafogottan, diszkréten teszi ezt, hogy a szellőzéssel kerekedő savak mellett sem lóg ki az ízből. Perfekt szerkezet kezd kibontakozni lelki szemeim előtt, még ha egy számmal kisebb is, mint várnám. Most jó, így kell kóstolni, kicsit melegebben a szokásosnál - jegyzem fel füzetembe. Ekkorra az ízben már pörkölt mogyorós aromák és pici krémes kerekség is észlelhető. Szép, kellemes bor, egyre jobban tetszik. Elegáns fanyarsággal, közepes utóízzel búcsúzik, esélyt sem hagyva a másnapi visszakóstolásnak. Elfogy hamar.

Tudjuk, hogy esős pályán nehezebb körrekordot menni. A 2005-ös Vylyan pinot ugyanakkor egész jó esőmenőnek bizonyult, amit az évjárat megengedett, azt valószínűleg kihozták a borból. Nem éri fel nagy elődje magasságát és izgalmasságát, de egy kellemes, jól iható, tartalmas versenyző vált belőle. Ráadásul bőven van még ideje érni. Vaskos 5 pont most, talán mehet még feljebb is.

Címkék: 2005 kóstolás vörös ötpontos villány pinot noir vylyan

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7519221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2006.11.27. 20:00:15

Nem vagyok nagy pinot-fan; pontosabban nem ismerem eléggé a fajtát ahhoz, hogy lett volna esélyem igazán belehabarodni. 2004 reprezentánsait (Kúria, Apátság, St Andrea) végigkóstolva nem tisztult a kép, hogy mit is várjon az ember a pinot-tól. A 2004-es Vylyannal is ez volt a bajom: talán túl nagy várakozásokat ébresztett bennem a díjeső, de mindenesetre a kóstolási tapasztalatom nemigen akaródzott összevágni azzal, amit (félig-meddig látatlanba') a fajtától vártam volna. Röviden: olyan érzésem volt, hogy itt egy pinot, ami nem akar pinot lenni. (Nagy)burgundi helyett "középbordói". Ehhez képest kellemes meglepetés volt úgy szeptember táján a pincészetnél megkóstolni a sanyarúbb évjáratú utódot: érezhetően nem testre gyúrt, de (éppen ezért) mintha valamivel szofisztikáltabb lett volna az elődjénél, s jobban megfelelt bizonyos (talán megalapozatlan) előfeltevéseimnek. Megérdemelne egy alaposabb visszakóstolást...

Krisztina (törölt) 2006.11.27. 20:43:02

Koszonom, py, hogy raebresztettel, miert nem szeretem igazan a Vylyan borokat. Biztosan az a fene nagy varakozas a fene nagy hirveres utan...az lehet a baj.

b 2006.11.27. 20:44:26

mostanában nekem a Juhász testvérek 03as pinotja tetszett leginkább....tudom tudom atipikus...mondhatni semmi köze az elfogadott pinot noir stereotipiához....de szerintem gyönyörű sokrétű érett...és az évjárat ellenére sem fáradt el...pont annyi szilvalekvár és bőr van benne amennyi kell:-)
Az egy jó bor...
Na azért az érzékenyebb fajtársak is jók:-)

Művelődő 2006.11.28. 08:44:38

Igaz,hogy Vylyan pinotból nem vagyok képben és a fajta boraiból még van mit kóstolnom bőven,de azért a pinot az nekem hazánkban kb. a Weninger "gyerek" és a Kúria pinotja körül kezdődik -és sajnos,egyelőre végződik is...:)de ezek éppen elegendőek voltak ahhoz,hogy (fáradhatatlan borbecserkésző barátom jóvoltából egy-két elzászi ínycsiklandóval fűszerezve a fajtával való ismerkedést:) "pinot-fan" irányba terelődjek.Izgalmas,sokrétű és nem keménykedő,de hihetetlen tartalmas,mégis "jóivású" tud lenni a pinot.Jó volna egy kiadós,Vylyant is tartalmazó pinot kóstoló!
Mint -sajnos- teljesen amatőr ezen a területen,arra lennék kíváncsi,hogyan működik a burgundi bába bábáskodása:itt van végig személyesen és felügyeli a szőlőt,meghatározza a munka idejét,módját stb.,vagy a távolból jelzi a kapott infok alapján,hogy,ha ilyen meg olyan,így néz ki,ilyen adatokat mutat,vagy mit tudom én,akkor ezt meg azt kell tenni?Hogy működik ez és mekkora jelentősége lehet?

Cirfandlia 2006.11.28. 12:19:36

2005ben nem vert keresztbe 40 fokos hőség semmit, mert nem volt.
Viszont ha az említett bor csak hasonlít a 2004es társához, akkor már bíztató.

BOB 2006.11.28. 12:41:02

tinyurl.com/svr5d
Julius vegen, pont akkor voltam nyaralni, onnan elekszem. Jo, jo, nem 40 csak 36 arnyekban. Lehet kotozkodni :)

Cirfandlia 2006.11.28. 16:11:30

Nem a 4 fok difi a kötözködés tárgya, csak az évjártaleírásodból az derül ki, h itt egy forró nedves trópusi nyár volt; mert végig esett vagy 40 fok volt; de távolról sem, mert leszámítva azt a pár napot (4-6 hőségnap igen kevés a mi kontitentális nyarunkon) inkább hűvösebb(és csapadékosabb) volt - főleg az augusztust tekintve ami a szőlőérés szempontjából az egyik legfontosabb hónap. A Pinot viszont nem kaberné beéri kevesebbel is.

BOB 2006.11.28. 17:06:21

Szerintem pont ezt irtam en is de ezen ne vesszunk ossze :)

py 2006.11.28. 21:09:43

Krisztina, örülök, hogy segíthettem :) De azt azért hozzátenném, hogy nem a Vylyanról nyilatkoztam általában, csak a 2004-es pinot-jukról, ami nálam nem szólt akkorát, míg másoknál igen (ld. a hozzászólásokat). Amúgy a Vylyan szerintem igen korrekt borokat terít igen korrekt árakon; a Montenuovo is megéri a maga kb. 2500 Ft-ját, akár a 2004-es is (nemrég kóstoltam, szerencsétlenül túlhűtve egy rongyrázós helyen, de így sem volt rossz). A 2005-ös Vörös (Red) pedig szerintem kifejezetten figyelemreméltó, más villányi sztárok nem ezerötre, hanem minimum a triplájára áraznának be egy hasonlóan jól sikerült nedűt. Nálam per pillanat ár/érték bajnok az ötös vörösök között.

Krisztina (törölt) 2006.11.28. 21:30:32

Az emlitett Montenuovo-t en is kostoltam, optimalis korulmenyek kozott. Mar az gyanus volt, hogy mentegetozessel kezdtek a kostoltatast. Nem volt annak a bornak a vilagon semmi baja (nagyon rovid volt, bar talan az nem hiba)de hosszasan tudnam sorolni a nagysagrendekkel szebb borokat, ilyen vagy akar alacsonyabb aron, amik meltatlanul keves figyelmet kapnak, mig a Vylyan (szerintem) meltatlanul sokat. Hasonlo volt a velemenyem a Merlot-jukrol is: rendben van de semmi kulonos. Ezert irtam: fene nagy hirveres, fene sok plecsni, fene nagy varakozas, vegul korrekt borok, kiemelkedo kvalitasok nelkul.

zsoltizmo 2006.11.29. 06:29:58

A saját tapasztalataim szerint az eddigi legjobb hazai Pinot a Thummerer Teknőhátija volt, már sajnos nem emlékszem az évjáratra, de nagyon figyelemreméltóan hozta a fajtajelleget.

py 2006.11.29. 08:38:33

Krisztina: nem akarok hosszan polemizálni, lehet, hogy tényleg túl sok szó esik a Vylyanról ahhoz képest, hogy másokról (hol okkal, hol sajnos ok nélkül) kevesebb. De ha, mint fentebb is írtam, a villányi nagyokhoz viszonyítod őket, mindenképp javukra kell írni a korrekt árszabást. A fő forgalmazónál a borok nagyrésze 2600 Ft magasságáig kúszik fel; nem kenyerem fikázni az úgymond sztárborászokat, de ebben a sávban náluk nem találsz hasonlókat (Gere 2004-es állócímkés cabernet-ja 2900-nál kezdődik, a Tiffán sauvignon-franc 3000 felett - engem speciel egyik sem ingerelt újrakóstolásra, míg egyes Vylyan borok határozottan). Az egy-két magasabbra pozícionált "tételről" nem tudok nyilatkozni: a pinot ambivalens, a syrah olyannyira túlárazottnak tűnik (mint minden syrah), hogy nem ruháztam be rá. A Duennium pedig végképp nem az én súlycsoportom. De sebaj, amíg ott a Red...

Malbex 2006.11.29. 08:39:26

Az nekem inkabb a csalodasok kategoriajaban volt elokelo helyen, mar ha a Tek_e_nohati Pinot Noir-ra gondolsz. Ellenben Gal Lajos 2002-ese ... nyami nyami.

Művelődő 2006.11.29. 10:46:03

Gál Lajosról jut eszembe...Bocs,hogy ismét nem a Vylyan pinot a témám,de a korábban jelzett okból kifolyólag van így.Azonban egy bomba pinot-t kihagytam a magyar viszonylatban -nálam- nyerők közül:Gál Tibor Síkhegy pinot-ja figyelemre méltó -a már említett Weninger,Kúria vonal mellett.

szarospalacsinta 2006.11.30. 00:46:40

a hátrányos évjárat ellenére, nekem akkor is hiányozott ébből a kékburgundiból a lényeg, az a bizonyos jól megkomponált ravasz, finoman összetett savgerinc.

piel 2006.11.30. 11:34:18

Szerencsére az utóbbi hónapban 2-szer sikerült kóstolnom az 05-ös Pinot és meg kell mondjam,szinte teljesen más képet mutatott.Az első egy gyors Veritas-talponálló kóstoló volt,a második egy borvacsorába illesztett.Az előbbinél gyorsan át is siklottam fölötte,viszont az utóbbi..Teljesen egyetértek bob-bal a szellőztetés utáni értékelésével,viszont a pontszám nálam vastag 7-es!A Szentandi is hasonlóan Vylyanékhoz másodjára fogott meg,de a kisharsányiak vmi sokkal különlegesebb nedűt bírtak összehozni,ami ráadásul sokrétű és gyönyörű!Mindenkinek bátran ajánlanám akár Karácsonyra is,de szellőztesse és szobahőmérséklet szigorúan!Talán majd lesz szerencsém egy 04-eshez is vmikor..

Steff 2006.12.01. 11:19:45

A Vylyan Vörös 2005-öse korrekt, de persze „zöld”. A 2004-esből viszont sokat mögittam. A 2003-as lehetett a csúcs.
süti beállítások módosítása