Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csajozni Andreával

St. Andrea Merengő Bikavér Superior 2002

2006.12.09. 07:00 - Az Alkoholisták

Egy olyan borról lesz szó itten, amely visszakézből kielégíti az ember vágyait, bármilyen irányúak is legyenek. Nyájas olvasónk, Lóránt, aki amatőr borkedvelőnek mondja magát, előbb hamarjában belezúgott Lőrincz György St. Andreájának bikavérébe, aztán pedig írt nekünk egy kisregény-terjedelmű levelet. Amely tele van szórakoztató mondatokkal és érdekes meglátásokkal. És mi most közreadjuk jól. Lóránt szövege következik.

Kezdjük azzal, hogy egyértelműen a fehérborokért rajongok. Azok közül is a kellemesen csúszó, nem túl tolakodó, de azért tartalmas-testesekért. Egy kedves borász ismerősöm megfogalmazása szerint a "csajozós" borokért. Amitől az aktuális hölgyvendég észre sem veszi, és már le is csúszott egy üveggel. Utána meg ki tudja.

Persze ez nem úgy alakult ki, hogy közben ne kóstoltam volna százféle vöröset. De. Csak valahogy sose találtam meg bennük azt, amit a borban keresek. A harmóniát. Hogy legyen eleje és vége, ne lógjon ki semmi belőle, legyen szép kerek. Mindenhol volt valami fanyar, túl alkoholos, penészes hordó, kutyaszar, ööööö... -szőr. Vagy valami hasonló, számomra kellemetlen mellékes. De ha ez nem, minimális fémes íz szerintem minden vörösben van.

Mint fiatal, egyedülálló értelmiségi, néha olyankor is iszom egy pohár kellemes bort, amikor nincs hölgy hozzá. Művelt alkoholista?? Találó. Így történt ez a minap is, amikor egy majd két éve a temperálószekrényben őrizgetett bort állítottam célkeresztbe. Úgy gondoltam, megérett arra, hogy bevégeztessen. Meg hát valahol ott lehet a csúcson, hiszen 2002-es. Volt.

Tehát megideologizáltam az elfogyasztását rendesen. Egy csúnya hétfő estén, amikor még az eső is szitál. Pedig ez a bor nem hétfőre termett. De nemcsak az én szerény hajlékomban, máshol sem. (Na jó, annyira nem szerény, mivel a jó "csajozós bor" mellé a csajozós kéró és a megfelelően megnyerő modor sem elhanyagolható fegyver, ha az ember a jelzőben foglalt célt gyorsan sikerre szeretné vinni.)

Megint elkalandoztam. A kiszemelt bor egy 2002-es St. Andrea Merengő volt. Konkrétan egri bikavér, amiből eddig nem sok jót ittam. Bár a Korona Borház képes fogyaszthatót készíteni ilyen névvel, de gyanítom, az a régi, tradicionális bikavérekkel ellentétben kifinomultabb eljárással készül. Ami nem baj, mert legalább finom lesz. Többször is voltam ott, és lenyűgözött a high-tech borászkodás, ami megy. Nem eget rengető csúcsokat csinálnak, de ami kijön onnét, az mindig megbízható.

Ezek után nagyon kíváncsi lennék a St. Andrea pincéjére. Mi van ott, hogy ilyen bort tudtak csinálni?

Megint előreszaladtam. Az üveg kimondottan igényes, vastag nyakú, nem a szokványos egyenborosüveg, hanem masszív, és mégis kecses. Nem tudom, milyen típusnak nevezik. A lényeg, hogy alulról felfelé haladva egyharmadától folyamatosan szűkülő formájú.

A címke 85% bordó, 15% fekete alapon arany betűk. Igényes, egyféle karakterek. Fekvő téglalap. Semmi fölösleges rizsa, csak a lényeg: szolid, pici, címerszerű logó, majd "Merengő 2002", az alsó fekete csíkban "egri bikavér superior". Mindez arany betűkkel. Ütős. Valahogy így kell kinéznie egy igazán minőségi címkének. Letisztult vonalak, semmi csicsa, semmi fölös öntömjénezés. Pontosan annyi, ami a célközönséget, az értő fogyasztót megragadja. Bocsánat, hogy ezzel ilyen mélységekben foglalkozom, de úgy gondolom, az MA-nak is kellene néha. Egy terméket, legyen az akár bor, akár borotva, teljességében kell szemlélni. Ezt nemcsak a szakmám mondatja velem. Igenis, sokan vesznek meg azért egy bort, mert a címke sugall valamit. A fogyasztók 80 százaléka ennek alapján vásárol, és kábé 20 százalék, akinek ennél több kell. Ez a bor szerencsésen kielégíti mind a 100 százalék igényét, és ez nem semmi!!

Haladjunk tovább. A palack kézbe vétele a fentebb leírt gyönyörökkel szolgált. Ehhez kapcsolódott, hogy nyakcímke nincs, csak egy kisebb hátcímke, meg egy arany "pöcsét" körcímke, miszerint ez a 2004-es Pannon Bormustra csúcsbora. Ja igen, és a címkéhez passzoló bordó kapszula St. Andrea felirattal, csúcsán arany logóval. Gyönyörű. Már a hűtőben fekve is ez villant ki az összes palack közül. Nem is értem, miért vártam vele két évet. Bizonyára tudat alatt éreztem, hogy nem mindennapi bor van a rendkívül sötét palack gyomrában.

A következő sokk: kezemben a bontó, a pici kapszula lemetszésére szolgáló penge épphogy belemar az anyagba, máris érzem, ez sem akármi. Vágtam már le néhány ónkapszulát, de! És igen, tényleg ónból van. Még milyenből! Meg mennyiből?? A kapszula háromszor olyan nehéz, mint a dugó. El is raktam, pedig csak a dugót szoktam. Ilyennel nem mindennap találkozik az ember fia.

Nosza, bontusk fel, ennyi meglepetés után nagyon szorítottam a bornak. Nehogy kellemetlen meglepetést okozzon. Dugó rendben. A szokásosnál jobban befogta a bor, több mint a feléig átszínezte, de ezt betudom annak, hogy nem ma került palackba, és a rendes gazdának hála, feküdt a drága, ahogy illik. Mondjuk, hogy mennyire volt drága, nem tudom pontosan, mert kaptam. De abból ítélve, hogy tekintélyes mamutcég repiajándéka volt egy igencsak megbecsült, jól tejelő ügyfelének, azt gondolom, nem a legalja.

Ezután következett az igazi meglepetés. Ahogy már mondtam, én még igazán finom vöröset nem ittam. Amint kibontottam, éreztem, ez most más lesz. Az illata leírhatatlan. És nem szaga, végre illata volt egy vörösnek! Elsőre! Ilyet előtte Andreában nem, csak Zsuzsában éreztem. Igaz, volt már illatos-kellemes Andrea kettő is az életemben, de mindkettő barna volt, és szerencsére egyik sem volt szent. Meg ha jól emlékszem, egy Orsolya is volt illatos vörös, de mint írtam, nem vagyok vöröspárti. Inkább a szőkét kedvelem, nőben és borban is. Na jó, nőben a barnát, és – bizonyos együttállások esetén – a feketét is, de a politikai korrektség miatt, meg mivel az aktuális is ilyen, maradjunk a barnánál. De borban szőke, aranysárga, selymesen lágy és kecses, mint egy fínom női test. Borban is ez az igazi. Szerintem.

A merengő Andrea illata tényleg leírhatatlan, mégis megpróbálkozom vele. Mint valami erdei gyümölcskosár. Érett szeder, vadmeggy, áfonya, talán pici málna is. Semmi természetellenes, semmi ázott szőr, föld vagy avar. Csak az erdő kellemes illatai. Persze érezni, hogy hordóban volt, méghozzá igazi, nemes tölgyfa hordóban – de szerencsére pont ideális ideig tartották benne. Másodjára és harmadjára és sokadjára sem találtam benne semmi kivetnivalót. Szakavatott ízlelőbimbők bizonyára számtalan egyéb kellemes ízt ki tudnának belőle csalogatni, mint mondjuk a csokoládé, vagy valamilyen érdekes fűszer, de én ezt egyszerűen gyümölcsösnek éreztem. Ami helyén is van, mert ez gyümölcsből van, ráadásul szőlőből! Bármennyire is bikavér.

Persze egy bornak hiába szép a csomagolása és megnyerő az illata, ha élvezeti vonalon nem remekel. Ennek szerencsére itt sem volt semmi baja.

Mintha valami ultra-high-tech-szuper technológiával tökéletesen összepakolt, minden érzéket tökéletesen uraló csúcsfolyadékot öntöttem volna a számba. Nekem így néz ki a tökéletesen kerek bor. A savak is pont a helyükön vannak, nem mar az alkohol, nem tolakodik a tannin, de minden szépen benne van. Összetett, komplex, gyönyörű. A fentebb ecsetelt gyümölcsök tökéletesen eltalált, ici-pici cukorral, közepes testtel és gyönyörű bordó színnel párosulnak. Igen, bordó. Nem piros, nem lilás-kékes, nem is halovány. Mélybordó, olyan, amilyennek az ember a királyok palástját elképzeli. Bársonyosan csorog a torkomon is. Semmi kellemetlen utóíz, maró sav, vagy túlzó alkohol. Pedig az is van benne! Mégsem érezni. Közepesen hosszú lecsengés. Nem marad hosszan a szájban semmi utóíz. Nem is tűnik tova hirtelen. Mesteri.

Na ezért ideális "csajozós bor"!! Kellemes társaságunk nem fogja letenni a poharat, és egy helyesen megválasztott űrtartalmú vörösboros kehely segítségével, néhány kedves szó, szikrázó szemek és kellemes, halk, andalító zene mellett ez a bor egyetlen pohár elfogyasztása után olyan állapotba juttatja célszemélyünket, amelyben még nem alkalmatlan kellemes tevékenységek végrehajtására, de tökéletesen bódult, hogy meggyőzze saját magát: bármit megtehet, az jó lesz, és ha mégsem, majd ráfogja a borra.

Mert az esetek 95 százalékában a nő azért iszik velünk, hogy legyen mire fognia gátlásainak oldódását. Ahhoz, hogy az ehhez szükséges, férfifogalmak szerint mindössze "épphogy érzem" állapotot elérje, nem kell túl sok alkohol, de ha ez nem a megfelelő ital, régen rossz. Túl hamar leteszi a poharat, és inkább meghagyja. Ebben az esetben rá kell feküdni az egyéb technikákra. Ha valaki az igazán kifinomult, igényesen kiválasztott borral elégíti ki a hölgy vágyát, óriási előnnyel fog harcba szállni más vágyak kielégítése esetén is.

Ha ilyen céllal fogyasztunk bort, ez az általam megénekelt darab tökéletes választás. Ha nem, és csak a saját örömünkre, az ízek és illatok harmóniája végett, vagy esetleg a gondok, bánatok elűzésére kell, ez akkor is tökéletesen megállja a helyét. Szóval, ha értékelni kellene, 8 pontot biztosan adnék rá. Feltéve, ha 10 pontos a skála. Ha valaki egyszer elérné a tökéletes tízest, kivághatjuk az összes szőlőt, és átállhatunk a szakéra, mert jobbat borból úgysem ihatunk. A kilencest meg meghagynám annak a talán valaha készülő csúcsbornak, amely képes lenne ezt a mesét überelni.

Címkék: kóstolás vörös st. andrea eger bikavér nyolcpontos

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1821530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2006.12.09. 09:30:39

Igen emberek, ez egy igazi post. Informál, vágyat ébreszt a bor után és nem utolsó sorban humorral fűszerezett. További ehhez hasonlókat az oldalra!

Metzger 2006.12.09. 09:57:24

Igenigen.Meg seggnyalás a köbön

Berci 2006.12.09. 12:37:10

Kell nekem egy ilyen bor! Nagyon jó írás. Én nem értek a borhoz, én vagyok az, aki a címke alapján választ. De ezt meg fogom kostólni. :-)

Szegediszomelijé 2006.12.09. 12:48:07

Nade Metzi! Miért baj az, ha valaki másért rajong, mint Te? Ha más elfogadja, hogy nem SA. a kedvenced -vagy épp rühelled, Te is esetleg elfogadhatnád, hogy van, akinek tetszik -vagy éppen nagyon tetszik. Ha mindenki ugyanazt szeretné, dögunalom lenne a világ. És mekkora bajban lennénk a csajokkal:-)

Spicc 2006.12.09. 13:29:07

Berci, ez nálad már max plátói szerelem lehet, mert már nincs forgalomban. Ára meg ha jól emlékszem 6 ezer körül volt. De jön még új évjárat!

Berci 2006.12.09. 13:48:55

Ez baj. :-) Na nem gond, majd akkor a frissből. Kár, h csak most nyitottad ki azt a palackot! (Vagy, h csak most olvastam róla? Nem is tudom melyik a nagyobb baj. :-)

geza 2006.12.09. 16:17:52

na de könyörgöm, keverni a bort és a nőt? illetve az irántuk érzett rajongást? kihasználni egyiket a másikkal szemben? szőlőbe Lóránttal! ott majd kiigazodik...(kapa, metszőólló, illetve borkostoló, férfikörnyezet) na mindegy, amúgy szépet írt, amatőr borívóként jót mulattam rajta, de ez az írás máshol szebben mutatna talán (amúgy is le az egri bikavérrel...).

temy 2006.12.09. 16:51:55

A postot nem kommentálom, de azért azt megjegyzem, hogy Lőrincz György abszolút visszaírta az egri borvidéket a térképre, sőt Villányt kapásból lemosta. Ez van. Végre vannak ésszel árazott világszinvonalú vöröseink. Hála Istennek.

k.a. 2006.12.09. 17:11:33

Nem 6000, én 2000 körül láttam idén nyáron. A Vincze bikavérje még olcsóbb, és legalább olyan jó, mint a St Andrea, bár kevésbé csajozós.

Művelődő 2006.12.09. 20:01:13

Nem nyalom senki seggét,jelen esetben a borvidéket sem emelném ki,a tárgynál maradnék:eddigi életem,vagy életem eddigi 3 "legnagyobb" bikavérjének egyike -persze,ez nem sokat jelent (másoknak...).Azonban az tuti,hogy ezzel elő mernék állni bárkinek,hogy "Parancsolj,ha nem volt még szerencséd hozzá a nagy világban,akkor most kóstolj bikavért!"Gyönyör.

Frittmann borról is közöltök ilyet,meg Garamvári stb.,vagy csak Lőrincznek megy a marketttting??????!!!!!

Borboszi 2006.12.09. 20:45:47

ugyan már, nem gondolom marketingnek...
ez a fiatalember megkóstolta ezt a bor, és ezek a gondolatok jutottak eszébe... még évekkel ezelőtt olvastam, hogy " a bor kultúrális vívmány, esztétikai jelenség, az ihlet tárgya és forrása. A mértékkel fogyasztott bor felemel, emberré tesz, és alapjául szolgál a derűnek és a szeretetnek". Nézzük ebből a szemszögből az írást... bravo ifjúság, csak így tovább :-) ha ez a bor ragadott meg, akkor ez... szubjektív, hangulat és ízlésfüggő.. és ez a szép ebben a szakmában...

py 2006.12.09. 20:48:37

Azért az a 2000 Ft, gyanítom, valami más lehetett. Mondjuk a 2002-es "alap" bikavér, ami azért messze nem Lőrincz Gyuri legsikerültebb vöröse (persze nem is 6000 Ft).

bloeger (törölt) 2006.12.09. 21:22:56

Krisztina írj valami szépet!!

bloeger (törölt) 2006.12.09. 21:25:36

Ezekután kíváncsi lennék a 10 pontos
borra ! Miért nem meri senki leírni ezt
a számot? Egyébként a 100 pontos sokkal
árnyaltabb.

Művelődő 2006.12.09. 22:10:25

Gondoltam rá,hogy azzal a 10 pontos kérdéssel én is előállok,de hagytam,mert erre mindig lehet mondani,hogy "szubjektív"...De,hogy melyik lesz "Lórántnak" 10??Mondjuk az ő 10-es csajára nem lennék kíváncsi:)

De Borboszi meglepett ezzel az optimizmussal(?),vagy naivitással(?),vagy csak azzal,hogy elgondolkodtatott:"Művelődő!Nem vagy te túl gyanakvó???"Van még valaki,aki megerősít ebben,vagy van valaki szintén azt mondja:"Oké,van egy véleményem a borról -mindegyis,mi- de miért épp most (és korábban nem) jönnek elő ennek a termelőnek a borával,mikor....hmmm.Mindegy.Azért kíváncsi leszek,hogy -ha jól emlékszem- dec.15.-ig lesz-e Frittmann,Garamvári,Légli bor terítéken,és amennyiben lesz,melyik,hány darab MA-ponttal szerepel majd!!!!De igazából,azaz az "év labdarúgója" "választás" szempontjából ez is mindegy.... "bravo ifjúság!" és kész,igaz!

nemjo 2006.12.09. 23:56:02

Temy , igyál rendes vörösbort Villányból , ne a "mediterrán félédeset" és utánna írj ilyen blődségeket !

Albert gazda 2006.12.10. 07:56:12

Kedves Művelődő,

szerinted mi bármivel is befolyásolhatjuk a borakadémia döntését? Ezt komolyan gondolod?
Én ezt gondolom komolyan: eszembe nem jutott az egész felhajtás, amikor éppen ezt a posztot publikáltam. Egyszerűen megírta az olvasó a levelét, még hétfőn éjszaka, egyébként, megtetszett, egy-két emilváltás után megbeszéltük, hogy lehozhatjuk, és beterveztem szombatra. Aztán pénteken beugrott, hogy már kéne lennie évborászának, tavaly 7-én megvolt, és telefonáltam. Majd írtam egy gyorshírt, amely aktualitása révén a merengő Andrea elé került.

Ennyi történt. Ha hiszi a piszi, ha nem.

Albert gazda 2006.12.10. 07:59:11

Ezt meg elfelejtettem:

éppen a héten frissítettük az Így pontozunk mit, vannak benne 10 pontos referenciaborok is, le mertük írni ezt a számot. Aki kíváncsi, nézzen bele.

m4rc1 2006.12.10. 09:55:54

Szánalmas egy-két hozzászóló kommentje. Méghogy marketing. Tudjátok hogy hány palack 2002es Merengőt lehet venni most itthon kb? 8at. Tehát ha valaki most a cikk hatására elmenne a bótba hogy csóklom eztet szeretném mer olvastam a zinternetten hogy ez jó csúszik akkor max annyit mondanak hogy sajna nincsen. vagy ha van akkor is 10ezer. és akkor jöhet a 112. Az év borásza meg már megvan egy ideje úgyhogy emiatt sem kell aggódni. Azt hiszem ide illik az a gondolat, hogy 2002 hatalmas évjárat és most gyönyörűek az akkor készült borok, leverik, leradírozzák a 2003masokat.

temy 2006.12.10. 10:55:35

Nemjo: nem esik jól, hogy "mediterrán-félédes" ivónak titulálsz. Az utána pedig 1 'n'.
Igen sok féle jó és rossz villányit ittam már, ne aggódj. Nem félédes vörösöket. A kommentem arra vonatkozott, hogy a régebbi villányi "sztárborászok": Bock, Gere, Wunderlich stb. mehetnek tanulni az egriekhez: Lőrinczhez, Vinczéhez, Bukolyihoz. Vörösben már Szekszárd is elhúzott Villány mellett (Takler, Heimann, Sebestyén).

nemjo 2006.12.10. 14:50:56

Gondolom ezt azok után írod , hogy megkóstoltad a 2004es Solust , a 2003 as Magnifico-t , Jekl Béla Fekete hegy cuvée -jét , hetente bontod a Vylyan 2003-as Merlot-ját ....... olvasd már vissza mit írtál az eredeti hozzászólásodban !

Szegediszomelijé 2006.12.10. 14:51:14

Hú Temy, jól beírtál, remélem ez élvezetes "párbajt" fog gerjeszteni! Amúgy én is az egri volnalat csípem leginkább, de azért kíváncsi lennék, egy Solus kóstolás után mit szólnál... Vagy nézzünk egy relatív olcsót, Ermitage Bock úrtól 2400 -ért -igen baromi jó. Szóval, azt nem mondanám, hogy tanulniuk kellene. De tény, hogy nagyon sok bort nyomnak ki éretlen állapotban, egy-két árosztállyal fölécímkézve. Szerintem ez a fő bajuk, nem az, hogy nem tudnak k. jót csinálni. Amúgy, ha tudsz, próbálj eljutni Kaló Imréhez, mert ott fogod igazán összecsinálni magad a gyönyörtől:-) Na minden jót, és várom Nemjo szösszeneteit.

nemjo 2006.12.10. 14:51:59

Méghogy lemosta ! Énekelj inkább , ahoz biztosan jobban értesz !

m4rc1 2006.12.10. 16:09:01

ez annyira értelmetlen vita. azt hiszem azért tart ott a magyar borászat ahol, mert ilyen emberek isszák.

Spicc 2006.12.10. 16:15:33

Érdekes, hogy valaki ír egy szép bejegyzést egy élményéről, és a hozzászólások megint afelé mennek el, hogy Villány vagy Eger e a jobb, meg hogy melyik borász a tutifix. Lassan már mindenről csak ez jut az eszünkbe?
Nem beszélve az állandóan feltételezett hátsó szándékokról, mint Marketing meg egyéb.

temy 2006.12.10. 21:46:56

Ez tényleg értelmetlen. Nemjo meg csak személyeskedni tud, úgyhogy én be is fejezem. Az ilyen emberekkel még vitázni sem lehet.

Traminer 2006.12.11. 00:56:38

Érdekes, hogy ebben a mai fogyasztói társadalomban a legtöbben rühellik a reklámokat, mégis néhány bizonyos márkát kedvelnek, elsősorban "minőséginek" mondott termékeket keresnek, és ha 2 hasonló dolog közül kell választaniuk, 80%-ban kizárólag a neve ismertsége alapján választanak. Pedig ezt ha tetszik, ha nem, bizony a lépten-nyomon szembejövő marketing éri el bennük. Az az útált reklám.

Miért szégyen az, ha valaki mélyebb tapasztalat híján mások szavának hisz? Mégha ez a másik fizet is azért, hogy szava eljusson hozzád? A gond akkor van, ha TE nem tudod megkülönböztetni a hazug szavakat a valóditól. Nekem bizony hiába dícsérné itt bárki például Bock-ot, sajnos eddig többet csalódtam benne, mint amennyi örömet szerzett. Ettől még újra és újra adok neki esélyt. Ki tudja, talán egyszer még sikerül nekik;) Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy csak ritkán veszek felső árkategóriás bort. De őszintén szólva, nem is tartok reálisnak 6-8000 forintot egy üveg borért. Tudom, az alapanyagon túl benne van a munka, a technológia, a know-how és a marketing költsége is, de hiszem, hogy lehet ennél reálisabb áron is finom borokat készíteni. Nekem ez az oldal eddig egy hihető forrásnak bizonyult, és ezt bizony nem csak azért mondom, mert a hétfő esti borozgatásból született, egyébként szigorúan csak a szerzőknek, figyelemfelhívás céljából eljuttatott levelemet picit átalakítva cikként lehozták;)

Durva, hogy úgy nekitámadtatok Albert Gazdának, mivel amikor a jelen társalgás alapját meghatározó szösszenetet billentyűre vetettem, még nem is volt fent egyik emlegetett cikk sem.

Na de sebaj, mindenki nyugodtan gondoljon, amit akar. Mivel mindenkinek más az ízlése, ezért természetesen sosem lesz egy univerzálisan elfogadott legjobb. Pont ezért jók például azok a cikkek, amikor ugyanazt a bort többen is értékelik. És ezért született a fentebbi cikk is. Hogy egy picit más szemszögből is tekintsünk ugyan arra a témára.

Ja, és jelezném, hogy "csajozós" boron túl létezik még más is.... Például a bulizós, de erről talán majd máskor;)
Szép estét mindenkinek!

Lóránt

Karthasz 2006.12.11. 08:02:29

Ez legalább egy vélemény volt. Még ha nem is értek vele teljesen egyet. Mondjuk azzal nem, hogy nincsenek jó vörösök. De: Ha valakit nagyon érdekel, akkor Nyíregyházán a Bethula Vinarium szaküzletben még kapható 6300,-Ft körüli áron. Nem tudom mennyi van belőle, de szakszerűen tárolják.

Művelődő 2006.12.11. 09:17:45

Kedves Albert gazda!
Eszembe se jutott,hogy a borakadémia döntését befolyásolnátok,inkább elsősorban csak a dolog "marketing" oldalára gondoltam és természetesen nem vonom kétségbe a megszületés történetét se,továbbá személyed se szándékoztam támadni,valamint önkritikát is próbáltam gyakorolni a hozzászólásomban,hogy nem-e én vagyok már "betegesen" gyanakvó...Sőt,magát a sztori tárgyát is méltattam,ami persze,nagyon szubjektív (erre is próbáltam utalni),és az olvasó irományát is "díjazom",mivel élvezetes,színt vitt a blogba (ilyen "olvasónk írta" anyagra nem is emlékszem,hogy korábban lett volna) és nagyjából egyetértek az "érzéseivel" -már ami kb. a borhoz kapcsolódik.

Művelődő 2006.12.11. 09:23:42

Kedves m4arc1!
Nem gondolod komolyan,hogy a "marketing" annyiban kimerül egy ilyen kaliberű borral (és borásszal!) összefüggésbe hozva ezt a szót arra gondol bárki is,hogy konkrétan ezért a borért szaladnak a "fogyasztók" az üzletekbe...
Egyébként nagyon egyetértek az évjáratos felvetéssel,osztom a véleményed:a 2002-esek nekem is jobbak,vagy legalábbis kiegyensúlyozottabbak.

Albert gazda 2006.12.11. 09:27:27

Kedves Művelődő,
OK.

Művelődő 2006.12.11. 09:29:18

Ez a Villány-Eger ellentét nagyon jellemző -félve írom le,nehogy ezis odébb kössön ki...:)- a "fajtánkra".Kár érte.Egyébként meg mindenki fogyassza azt,amit szeret,de baromi kíváncsi lennék,hogy akik anyádozzák a másik borvidéket(!),és gondolom ezáltal annak borait (vagy fordítva???),azok milyen "meggyőződésből",vagy tapasztalatból táplálkoznak,hogy ezt teszik és egyáltalán,esetleg valamely negativ élmény(/ek) miatt miért utasítják el ánblokk az egész borvidéket,annak minden termelőjével,minden borával!!!???

m4rc1 2006.12.11. 10:27:21

Kedves Művelődő!

Igazad van, talán kicsit elhamarkodott volt a kommentem ezen része. Azt azonban tovább is állítom hogy az amuva nem elfogult.
A villány eger ellentétről annyit hogy szerintem értelmetlen a vita két teljesen különböző stílusról van szó, kinek a pap kinek a papné, de borról lévén szó inkább mindkettő. Villánnyal kapcsolatban szerintem az a baj, hogy sokan csalódtak a borvidékben, én személy szerint nagyon. Inkább mostmár lemegyek személyesen mert a "kis" borászatok között több érdekes tételt találok mint a nagyoknál. (megjegyzem örömteli hogy Bockéknál és Gere Attiláéknál is megjelentek a fiúk saját borokkal, a Finesse nagyon nagyon tetszett.) Villánynak nagyon sokkal tartozunk, de újra kéne gondulniuk magukat.
süti beállítások módosítása