Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szepsyt a karácsonyfa alá!

Palack és pohár 2 in 1

2006.12.17. 21:15 - alföldi merlot

Magyar bort az amerikai borbuzi karácsonyfája alá! Szepsy aszúja meglepetés és gyönyörűség egyben, állítja Matt Kramer, a Wine Spectator kolumnistája. Ausztráliában fölütötte a fejét a gyökértetű. Tocai Friulanót az ág is húzza. Végül egy mókás plasztik megoldás hiperaktív alkoholistáknak.

Támad a gyökértetű

Valószínűleg tovább apad az ausztrál bortenger. Filoxéra fenyegeti ugyanis az ausztrál Yarra-völgy szőlőinek 70 százalékát. Az undok gyökértetű nagyjából egy hete bukott le egy a Foster cég tulajdonában lévő 32 hektáros ültetvényen, a Coldstream-körzetben. Az egyik legkiválóbb ausztrál borvidékként számon tartott Yarra-völgyben a szőlők alig 30 százaléka rezisztens. A hatóságok a körzetet karantén alá vették.

A Tocai vesszőfutása

A tokaji név védelmében indított sikeres magyar offenzíva eredményéről már korábban beszámoltunk. Most kiderült, hogy a hoppon maradt friulanóiaknak nem elég a Tocai Friulanóból elhagyni a Tocait, a maradék Friulano is foglalt, azt ugyanis kizárólag az azonos nevű fajtából készült borok jogosultak használni. Így körülbelül ötmillió palack világszerte népszerű bor maradt név nélkül. A részletekért kattintsanak ide.

Egy szívből jövő ajánlás

A kiváló Matt Kramer legújabb cikkében azon sorsüldözöttek segítségére siet, akik borbuzi szerettüknek bort akarnak ajándékozni. Ebből a karambolból mindkét félnek nehéz sértetlenül kijönnie. Az ajándékozott vagy olyat kap, amivel már tele van a pince, vagy olyat, amiből egy palack is túl sok. Így aztán az ajándékozók előbb-utóbb megtanulják, hogy jobb lesz átállni a díszzsebkendőre vagy az Ermitázs fajanszkincseit bemutató albumokra. Matt Kramer most átvágja a gordiuszi csomót: megnevez két bort, aminek ő is örülne, és kettőt állít róluk: egy, hogy ilyen még a borbuzi ismerősünk gyűjteményében sincs, kettő, hogy őszinte lesz a mosoly, amikor lehántja a celofánt. És az egyik tuti tipp magyar! Kramer (talán magyar gyökerei miatt) imádja Tokajt, és láthatóan szívügyének tekinti a népszerűsítését. (Mikor lepjük meg egy szép kis országimázs-szortimenttel?) Ezúttal az első számú ajánlat: Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszúja. Kramer Szepsyt Tokaj szupersztárjának nevezi, fölemlegeti a családfáját, méltatja az aszút, és még egy kis történeti kitekintéssel is szolgál arra nézvést, hogy miért oly nehéz Tokaj szekerét bebikázni. Azt állítja, a Szepsy-aszúk esetében az évszám nem is igazán fontos, a minőség egyenletesen magas. Az ár is az, 110-260 USA dollár között mozog az évjárattól és kereskedőtől függően. A tisztesség kedvéért álljon itt a másik tuti tipp is: Renaissance Vin de Terroir Cabernet 1999.

Shuttle, a fesztiváljáró alkoholisták választása

Az ilyen találmányok láttán érzi át az ember saját fantáziájának szomorú szürkeségét. Míg mi azon vitatkozunk, hogy vajon a csavarzár megöli-e a romantikát, hogy lehet-e pukkanás nélkül is élvezni a bort, és hogy aki igent mond a csavarzárra, az egyúttal kést tesz-e a portugál sasok torkára, addig a világ túloldalán vígan zakatolnak a kreatív teamek. Lehetne ugye tetrapakból is szívószállal, vagy dizájn kólásdobozból, de mennyivel frappánsabb a MÁV Utasellátó fifikás megoldásait idéző palack és pohár az egyben. És e találmány nem is egy nyeretlen kétévestől származik, hanem a megaglobál Hardy'stól, Ausztrália legnagyobb borgyárától. A kreatívok szerint jól jön majd az olyan szabadtéri rendezvényeken, ahol az üveg biztonsági okokból tiltott.

Címkék: híradó szepsy wine spectator matt kramer tocai friulano yarra-völgy hardys

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr122941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2006.12.18. 12:45:12

Szepsyt magamnak is szivesen ajándékoznék, nemcsak karácsonyra :) Múlt héten ittuk a szamorodniját, magyon kúl. A harmónia, kifinomultság új értelmet nyert ezzel a borral nálam.
süti beállítások módosítása