Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gomba, üszővér, fingszag

A nagy bikaviadal (III.)

2006.12.25. 22:22 - BOB

Hogy miért szeretem a bikavért? Talán mert hamisíthatatlanul magyar, a mi garatunkra készül, a szánk íze szerint alakul. Ilyenre csiszolta a magyar talaj, a lélek és persze a gasztronómia. A tiszta kadarkától eltekintve talán ő illik legjobban kishazánk étkeihez. Ezért mindig meg-megújuló naiv lelkesedéssel és gyermeki hittel próbálom megmagyarázni magamnak, hogy mint a Kárpát-medence jellegzetes brandjének, lehet még helye a világ nagy borosasztalánál. Aztán néha koppanok méretest, de nem adom fel. Ezúttal újabb három bor teszi próbára szájpadlásomat.

Szekszárd ma kimarad a szórásból. Bár a rege szerint a bikavér eredetileg a napsütötte Tolna fővárosából származik, szám szerint jóval kevesebb szekszárdi bikavér forog közszájon, mint egri. Lehet ebben némi szerepe annak a bizonyos negyven évnek, amikor is államilag kimondatott, hogy a bikavér márpedig csak egri lehet, Szekszárdnak pedig nyasgem. Az egri állami gazdaság ontotta is magából a keleti piacra szánt büntetőbikákat, s az akció olyan jól sikerült, hogy sokan a mai napig kételkednek a bikavér név feltámasztásának esélyében. Pedig a jó bikavér akár jelképünk is lehetne a világban, ha.

Bakondi Egri Bikavér 2004

Bakondi Endre érdekes alakja az egri bortermelésnek. Nemcsak borairól ismert, hanem hordóit, dugóit is maga készíti, sőt címkéit is maga tervezi. A fáma szerint a saját hordó adja boraianak jellegzetes, különös zamatát. Nos, ha engem kérdeznek, én maradnék inkább a hagyományos hordóknál és lezárásnál. Attól eltekintve ugyanis, hogy az első üveg dugós lévén a mosogatóban kötött ki, a második is inkább a földes-gombás (rossz nyelvek szerint dohos) hordójegyeket hordozta magán. Színe sápadt, kadarkára hajazó. Illatában meggyet, földet, gombákat, halvány háttérdohosságot fedezhetünk fel. Biztos van, akinek ez tetszik, én inkább nem emelném a bor erényévé. Némi szellőzéssel virágos jegyek és kadarkás fűszeresség bukkan még elő. Összekapja magát úgymond.

Ízben is földes-gombás, egyszerű aromájú a bor. A komplexitás leghalványabb jele sem érződik rajta, egy alapkategóriás, öreg hordóból letöltött kékfrankosra emlékeztet leginkább. Vékony és rövid, összességében felejthető. 3 pont.

St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2003

A 2004-es Áldásról AM kolléga szeptemberben már áradozott egy sort, én most annak elődjét, a 2003-ast vettem górcső alá (amelyről szintúgy írtunk már, de az régen volt). Erről a borról első emlékem a tavalyi Egri Borszalonhoz köthető, ott nagyon kilógott a sorból, mégis elvarázsolt kerekségével, áradó gyümölcsösségével. Akkor annyit jegyeztem meg róla, hogy a kékfrankos helyett inkább a merlot uralja az ízeit, emellett istenesen lealmasavbonthatták szegényt. Szikár savak helyett kerekséget, málnás nőiességet, integrálódott, de nagyon határozott fás-vaníliás aromákat találunk benne. Olyan, mint a címkéjén található angyalka, csak épp barrikhordóba zárva.

Illata intenzív, málnás, vaníliás. Kerek és meleg, mély és áradó. Kis forgatás után húslevesre emlékeztető érett zöldséges jegyek és némi feketeribizli képében köszön vissza az egri anyaföld, később még vanília, aztán újból vanília jön. Szájban kerek, simulékony savakkal, intenzív gyümölcsösséggel, közepes testtel találkozunk. Szép harmónia, vaníliás-pörkölt mogyorós ízvilág az áradó gyümölcsösség felett. Nagyon szép bor, de nem bikavéres. Akkor már inkább üszővér, ha szabad ilyet. Azért sima 6 pont.

Vincze Béla Egri Bikavér 2002 Gesztenyés-dűlő

Miután bikaviadalunk első részében csúfos csorba esett a tavalyi év labdarúgójának hírnevén, mint mennyei manna pottyant le az égből rokonom jóvoltából ez a bor. Amúgy is felborult a gondosan kimunkált (értsd: kaotikus) kóstolási sorrend egy dugós Simon-bika miatt, hát üstöllést betettem a sorba. Esély a szépítésre - gondoltam, de hamar rám borult a bili. A dűlős bikavér ugyanis alig különbözik a simától, illetve amiben igen, abban azt kívánom: bár ne különbözne.

A bor ugyanis úgy, ahogy van, fingszagú. Kéndioxid, vagyszeres aromák, van benne minden, amitől kellemetlen lehet. Vannak, akik ezt rosszabb pillanataikban áradó animalitásnak hívnák, engem kifejezetten taszít. Mellette azért felbukkannak más illatok is: meggy és fa kíséri szendén és visszafogottan a kéndioxid-attakot. Ízben aztán némi savak jönnek, más semmi. A korty elsőre üres, a gyümölcsösség alig észrevehető, a bor vékony és rövid. Újabb csalódás. Talán nincs annyira kidurranva, mint a "sima" bikavér, de így erősebbek a kellemetlen illatok.

Úgy két órával később azért kezdi összeszedni magát, megjön némi test, némi gyümölcs is, de a fingszag marad. Ezzel azonban - ha véknyan is - megüti a 3 pontot. Otthonra azért nem vennék belőle.

Folyt. köv.

Címkék: kóstolás 2003 vörös hatpontos 2002 2004 st. andrea eger hárompontos bikavér vincze bakondi

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8424046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2006.12.25. 22:47:52

Amúgy meg az idei év borban leginkább előfordulló illata: fingszag!

danni 2006.12.26. 07:48:03

Kiválóan szórakoztam!Ezt azért még legmerészebb álmaimban sem reméltem.FINGSZAGÚ bor hoci ide egy palackkal a kedves sziveszteri ven dégeknek! Hol kapható?

Steff 2006.12.26. 09:51:31

A „bikavéres bikavér” férfiasabb az Áldásnál, úgy érti. És azért 6 pont, mert bornak attól még szép, hogy nem bikavéres.

BOB 2006.12.26. 10:29:29

Kedves Benko, Steff nagyjabol leirta, amire en is gondoltam. Az Aldas egy feminin, kerek, simulekony ital, az en kepzeletemben elo bikaver pedig ferfias es szikar. Es ettol eltekintve az Aldas nagyon szep bor, eliszogatnam napokig. Egyebekben megerne egy par napos vitat, hogy milyen az igazi, bikaveres bikaver, tobbek kozt pont ennek kideritese volna a bikaviadal talan legfontosabb szandeka.

pasa 2006.12.26. 11:06:16

Mindenek előtt kellemes ünnepeket, és boldog új évet kívánok mindenkinek aki tisztán szereti a bort! A sört meg piszkosul! A pálinkát bárhogy! Nagy kedvvel olvasom a zengzeteket, hogy ebben a pincében ezt az üveget kóstoltam, abban azt. És ahogy lejött...
De nekem csak a Szalajka és Szépasszony völgyi ismerkedés jutott. Így némely pohár bikavérben még a borízt sem tudtam felfedezni. Ezért Én maradok az ausztrál, a délafrikai, és az amerikai asztai kiviteleknél. Ezek lehet, hogy ipariak, de sorozatgyártás technológusként a jó ipari kivitelt többre tartom a kézműves barkács, vagy kontárnál. Ja, Én asztalra valót keresnék, itt a sarki könyvtárban, nem vitrinbe, múzeumba valót. Pl a kadarka pont ilyen volt.
Még egyszer BÚÉK mindnyájatoknak

hegyaljai 2006.12.26. 11:52:32

Kedves Pasa!
Nagyon örülnék, ha elmondanád, melyik Kadarkára gondolsz.

pasa 2006.12.26. 12:41:19

Kedves Hegyaljai!
Kérdéseddel telibe találtál.
Manapság ugyanis tényleg meg kell kérdezni, hogy melyik badacsonyi szürkebarátra, melyik tokaji furmintra, melyik egri bikavérre,stb.-re gondolsz. Hiába mész 50m-t a bikavéres polc mellett, nem tudod melyik az igazi, és melyik a valódi.
Régen se tudtam. De amikor hajdanán a feleségem elküldött a kocsmába pacalba való borért, akkor KADARKÁT kaptam, és kész. Most meg hajkurászni kell a könyvtárakat száraz vörösborért. Nemrég pacalügyben járva az első üveg ízetlen, a második minden mellékízzel ellátott volt, a harmadik, nem keresünk tovább mintájú. Polcon utoljára Szlovákiában láttam oszták gyártmányú kadarkát. De Én még mindíg a régi KADARKÁRA gondolok, vagyis az asztali száraz vörösbor egyszerű megtestesítőjére. Ilyen pedig mostanában nincsen.

Krisztina (törölt) 2006.12.26. 16:16:36

A karacsonyi eveszetek okan volt alkalmam osszekostolni jopar voroset, koztuk ket magyart, karacsonyi ajandekba kapvan. (draga paromnak elegendo batorsag adatott athozni tobb uveg alkoholt az USA vamon :))Azt kell mondjam, hogy kalifornia cabernet-jei, francia bordeaux-ik, spanyol Rioja kornyeki vorosek csak nagyon tavolrol jelenthetnek az ALDASnak es meg Ebner harmashordo cuvee-je is magasan viszi a lecet.Valaki (aki hozzaerto)vilagositson mar fel, a magyar borok miert nem esnek szet teljesen masnapra (rosszabb esetben par ora elteltevel)? Nem kellene a Szent Andrea pinceszetet beepiteni valami orszag-image felebe? Nem lehetne inkabb Lorincz Gyorgy hungarikum? Attol nem egne az ember arca, ha az o boraira asszocialnanak a magyar szot hallvan:)Kedves Bob:lehet, hogy az Aldas nem eleg ferfias bikavernek, de ha ez az egyetlen hibaja, viszont erenye annal tobb, MIERT CSAK 6 PONT? Azert nem lehet tobb, mert ez "csak" egy "angyalka barrikba zarva"?

Spicc 2006.12.26. 19:11:17

Kedves Krisztina, szerintem is több mint 6, de ha úgy nézed hogy klasszikus éretlemben vett bikavér e, akkor lehet hogy tényleg hat, mármint pont. Ha már ráirod akkor kötelez, persze lehet hogy ezzel szentandi nem csak ráírta hanem átírta a bikavér definíciót.
Bob, azt gondolom tudod hogy a Vincze is egy Nier Wine válogatás mint a nemrég bemutatott Formosus. Bár a borász (sajnos) a nevét adta ehhez, de ezt nem lehet együtt mérni a Vincze Béla saját palackozásaival.Ezt szerintem ki kéne emelni.

Octopus 2006.12.26. 19:31:51

Szvsz az Áldás télleg nem igazán bikavéres, akármilyen jó is. Én speciel bikavérként egy fűszeres, tüzes, de elegáns, határozott savú bort tudnék (szeretnék) elképzelni. Mindenképpen valami kadarka/kékfrankos alapú bort. Persze ezekről a fajtákról még külön-külön sincs tiszta kép. De ha akkora energiát fektettek volna a megismerésükbe, mint a cabernet-be, akkor most biztos nem itt tartanánk. Egy igazán jó kadarkát ittam még eddig, ha jól sejtem, az a jövőben pont az Áldást fogja magyar(l)osítani...

Sootaanaa 2006.12.26. 19:51:35

Szerintem pedig nincs igazi bikavér.
Illetve van, az a jó kis Egervines fekete címkés bikavér, ami még a mai napig itt kísért a hiperek polcain. brrrr.
Az egriek pedig különböző felfogásban készítik a bikavéreiket. Voltam Egerben a bikavér ünnepén, tisztességesen végigkóstoltam a bikavéreket, de mind különbözött.
Persze én megrögzött Áldás hívő vagyok, ezért vittem magammal egy külföldi pártatlan kóstolót, de ő is az Áldást hozta ki "győztesnek".
Szóval ha valaki tudja, milyen az igazi bikavér, az írja meg a készítőknek is. :-)

bloeger (törölt) 2006.12.26. 20:22:29

Pasikám,Hofitól-neked:nem boldog a ma-
gyar, ha nem szaros a szája.Eddig itt
volt az orosz segg,most meg itt a nyu-
gati.Hát te nyalod is.

Krisztina (törölt) 2006.12.26. 20:35:47

Bloeger, nem tudom, kinek szantad a rendkivul plasztikus hozzaszolasodat. Amennyiben Pasanak, nem kell am duhosnek lenni. Vannak akik az egyszerut szeretik, borban, noben es masban is. Ha neki az ujvilagi borok kellenek, amiknek az a kizarolagos hibajuk hogy nincs EGYETLEN erenyuk sem (marmint a tetejenek mert az alja minosithetetlen), am legyen. Ha valaki igenyeit kielegiti a pure plastic, igya azt. En maradok (maradnek, ha tehetnem)a bonyolultabb eseteknel. Nagyobb a mellefogas eselye de hat a felfedezes izgalma? Az semmi?

BOB 2006.12.26. 20:40:20

Kedves Spicc,
termeszetesen tudom, hiszen a Formosusos postban meg is emlekeztem rola, hogy egyutt kaptam a ket palackot. Ettol ez meg egy Vincze Bela-bor, ha minden igaz.

bloeger (törölt) 2006.12.26. 20:48:03

Már az előzőekben is firtattam,miért nem mertek 10-et adni egy bornak.Ha az ott és pont akkor kiverte a biztosítékot miért nem lehet 10-es. Ez is az országimázs része.Ne merd azt mondani,hogy valami szép vagy jó!Abból még baj lehet. A St.Andi Áldása lehet hogy nem elég Bikavéres(a ti fejetekben)attól még le- het10-es a bor. Egyszer(majd kiderül egyszer,hogy mikor volt egyszer)kóstoltattak velem egy Aszut Mádon.Hirtelen kiszaladt a számon.Ennek a bornak fura mellékíze van.Lófa..t a se..dbe.Ez egy csúcsbor. Erre vártunk 15 évet. Gyorsan kikúsztam a pinceküszöb alatt és elfoglaltam a helyem a hátsó ülés ráncaiban a morzsák között.(Én még a darabban tartott,karamellel színezett, kristálycukorral édesített Aszukhoz szoktam). A Bikavérrel is ez az egyik probléma: ha nem vékony és élénkek a savak,az illó nincs 1 környékén,alkohol 10,5 alatt,színintenzitás 4,2 alatt,,a régi alkeszoknak az nem is Bika. Felejts el mindent,tanulj újra,légy nyitott és pozitív.Merj 10-et adni,és ne becsüld le más keserves próbálkozásait.Minden Érted a FOGYASZTÓÉRT van.GY,Lőrincz"törekedjünk a jónak gyakorlására" Tisztelettel a Konkurencia

Albert gazda 2006.12.26. 22:19:41

Kedves Bloeger (úgy is, mint Konkurencia), arra, amit az előzőekben firtattál, már többször válaszoltam, most megteszem még egyszer. Tehát az eddigi tízpontosok:
Disznókő Kapi Aszú 1999 (csite)
Királyudvar Lapis Aszú 1999 (csite)
Szepsy 6 puttonyos 1999 (csite)
Szepsy Cuvée 2003 (csite)
Voerzio Barolo Rocche dell' Annunziata Torriglione 2001 (Ag)
Oremus 6 Puttonyos Birtokválogatás Aszú 1999
Egyelőre ennyi, és ennyit arról, mit miért merünk, vagy nem.

bloeger (törölt) 2006.12.26. 23:00:58

Kösz a választ,de nem lettem meggyőzve.Sokkal több 10-es borral lehet találkozni.Akár a mi utcánkban is ,csak nyitott szájjal kell mászkálni.Ez a pontozósdi roppant elvont dolog.Helyzet,hangulat,hely,kedélyállapot,társaság,harapnivaló,időjárás,pohár,borhőmérséklet,IZLÉS,ELŐÉLET,termelő személye,előtte kóstolt borok,stb.stb. Utoljára 8 Olaszt kóstoltunk:2X10,1X9.5,3X8.5,1X5,és1X3.Azt is tudomásul kell venni ,ha egy bort hazavihetsz 620-ért,ne várd Tőle a Menybemenetelt. Na jóéccakát.(egyébként ám nem haragszom senkire se)

Steff 2006.12.26. 23:59:52

Várom, mikor kerül sorra a Gál Tibor Bikavér (a „sima”, 2000 forintos). Nekem az nagyon bejön.

pasa 2006.12.27. 08:32:09

Kedves Krisztina! Az egyszerű, ám külföldi boroknak oltári nagy hibájuk, hogy 100x jobbak, mint amit Szépasszony, és Szalajka völgyben kirándulóknak kínálnak egri bikavér címen. Némelyik, még a borhoz sem hasonlít. Ha nem a bikavér szülőföldjén, őshazájában fordult volna elő, nem is említeném. De, ha unokákkal szalonnasütni járok arra megint, akkor csak borsodit fogok kóstolni, ami Stella Artois néven az egész világon elismert. Még a Loir mellett is ezt akarták rámtukmálni.

BOB 2006.12.27. 09:14:45

Azt azert javaslom mindenkinek, hogy mielott habzo szajjal szot emelne a pontok elen vagy mellett, tanulmanyozza a pontozasrol szolo postot (oldalt kiemelve, alkoholista.blog.hu/2006/12/07/igy_pontozunk_mi_1), mert a 6 pont az nem a "kozepesnel valamivel jobb", hanem a "szep bor". Aztan el lehet minket kuldeni akarhova.

BOB 2006.12.27. 09:15:52

"elen" = "ellen", termeszetesen

pasa 2006.12.27. 09:23:07

Ja! Én meg javaslom, hogy a ponttáblát alkalmazzuk a Szalajka és Szépasszony völgyben is.

Csülök 2006.12.27. 10:45:11

Ezzel egyt kell értenem. Ameddig egy borvidék eltűri a Szépasszony völgyében folyó dolgokat, addig le nem veszem a polcról az onnan származó borokat. Hitelesség, nagyon fontos lenne. Azt meg nem is értem, hogy ez a Vince bor azért nem olyan mint a többi, mert csak a nevét adta hozzá a borász! Végül is a Szépasszony völgyi borokhoz is csak a nevét adja a borvidék.

hegyaljai 2006.12.27. 18:35:25

Kedves Paranoid Borkorcsolya!
Az a megállapításod, hogy "nincs igazi bikavér" csak félig igaz. Van ugyanis Magyarország legsikeresebb bormárkája, pontosabban fogalmazva "meghatározott termőhelyről származó minőségi bora", melynek minőségét - egy bizonyos szinten - a helyi hegyközség és a Magyar Állam az OBB révén bizonyítványokkal igazolja. Bizonyos szakmai becslések szerint 10 millió palackra írják ez alapján rá jogszerűen, hogy bikavér.
A helyzetet súlyosbítja, hogy még van rezerv, és superior is.
Tehát ezek a bikavérek jogosan nevezhetők "igazinak".
Az, hogy ezek a borok nem is hasonlítanak egymásra, és hogy a termelők ismerete nélkül bikavért vásárolni a lutri katagóriájába tartozik, na itt kezd igazad lenni. Évről évre lazuló szőlő minőségi követelmények mellett nem lehet "bikavér sűrüségű" ital. Valószínüleg 17,5 Magyar Mustfok melletti Kékfrankos, még alegtrükkösebb házasítások mellett sem kapunk valami olyasmit, ami a bikavér 80-100 éve volt, többségéban karós művelésű, alacsony terhelésű Kadarka tőkék termése. Erre most nincs fizetőképes kereslet.
Tehát van is meg nincs is igazi bikavér.

Gál Péter 2006.12.27. 19:50:11

Kedves Csülök!

Az Egri Borvidék jobbérzésű termelői (azaz a termelők min. 80%-a) nem büszkék arra, ami a Szépasszony-völgy egy részében folyik, és tesznek is ez ellen.

Viszont a lehetőségek köre meglehetően szűk. Ugyanis bort bárki készíthet. Bárki. Azok a borok jog szerint nem egri borok, hiszen sokszor pl. nem lajstromozott fajtából készültek (pl. medina). Ezek olyan tájborok, amelyeket Egerben árulnak.

Ezen kívül létezik az Egri Borút Egysületnek egy minősítő táblája, amelyet csak azok a pincék kaphatnak meg, ahol tényleg normális bort lehet kapni. Ahol nem látod ezt a táblát, oda egyszerűen ne menj be.

Az egri Szépasszony-völgy borkínálata és infrastruktúrája az elmúlt 15 évben nagy fejlődésen ment keresztül. Számos olyan borásznak van pincéje/borkimérése a Völgyben, aki tisztességes (sőt, egyes esetekben kifejezetten jó) borokat készít (pl. Sike Tamás, Juhász Péter, a néhai Balla István). Kétségtelen, hogy a jelenlegi helyzet még mindig nem rózsás. Azonban azokra a borként árult lőrékre is van kereslet, amelyeket sajnos még mindig kapni lehet. És ez a kereslet nem is kicsi. A piacgazdaság törvényei nyomán pedig ezt a kersletet kielégítik. Amíg egyes nem túl kulturált borfogyasztók a félédes vöröset keresnek 200 Ft/literért, addig lesz félédes vörös literenként kétszázért. Eger egy 60 ezres város + a harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi látványosság az országban. Mivel egyrészt a magyar turisták vásárlóereje és borkultúrája is viszonylag alacsony (bár az utóbbi óriási és töretlen fejlődésen ment/megy keresztül), addig a "Völgy"-ben fognak lőrét árulni. Sajnos.

Viszont azzal, hogy emiatt bojkottálod az Egri Borvidék összes borát, nem a völgyben lévő pancsolókkal, hanem Magaddal és a tisztességes egri borászokkal szúrsz ki... :(

piel 2006.12.27. 20:58:35

Kíváncsian várom a Bikavérviadal folytatását,pláne,hogy még"csak"Szentandi Áldásánál járunk,messze a Merengőtől és Csutorásék összesétől,Gróf Bukolyi Buttlerről már nem is beszélve persze az egykori hegybíró és Tóth István úr borai mellett.(Ezeket nyugodtan lehet venni javaslatnak is!!!)

bloeger (törölt) 2006.12.27. 21:54:47

Köszönet az előttem szólónak.Nem tisztem a Szépasszony-völgyet védeni,de ha már ennyire elkalandoztunk az eredeti témától ássuk kicsit bele magunkat jobban.Bármelyik Borvidék érdekében muszály megtenni,hiszen a bor szeretete ezt megköveteli illetve elvárja tőlünk.És egyébként is ami még nem lett "el.úrva" ebben a kirántotthús formájú országban az a szőlészet-borászat terméke:az Isteni bor.Vannak itt ugyan akik a patkányhúgyos borsodi homályoshoz hasonlítják,de lelkük rajta.Őket az indiánok még tisztelték is.Ha valaki a hazai tízezres kínálatból nem talál magának valót,háát.. bocs ,de inkább nem folytatom.Én Verne Gyulán nőttem fel,majd olvastam néhány fantasztikusat később másoktól is, így van képzelőerőm,és már látom is magam előtt:sétálok a 13. században épült Chateau et Jardins előtt Loire-ban amikor hirtelen feltünik két állig felfegyverkezett marcona és a fejemhez tartott húsklopfolóval arra kényszerítenek vegyek két PET.palackos kommersz sört.Ijedtemben hármat kértem,hiszen egy kicsit már hozzászoktam,hogy szerte a világban ezt tukmálják a túristákra.Persze csak ha suhog a szabadidőruha és makkos a sportcipő. Azt azonban nem értem miért nem egy sörös blogban szidják a hazai hínárost. Hogy az egyik szavamat a másikba öltsem ügyesen ,vessük tekintetünket a sexis-völgyre . Ha részletesen le akarnám írni ami ide kívánkozik,reggelig pötyögnék.Ezt ugye nem kívánhatjátok. Nos:-Balla pince-Merlot 2002 Vinagora ezüst,FOB Champion díj,Vinoforum ezüst Kékfrankos 2005 Bordeaux bronz Cab. Franc 2002 Vinagora ezüst Egri cuvée 2003 Bordeaux bronz -Sike Pince-Muskotály 2005 Orsz.Borvers. arany Egri Bikavér 2003 Vinagora ezüst Merlot 2003 Vinagora ezüst, Pannon bormustra Csúcsbor -Hagymási Pince- 2002 Egri Bikavér Országos Borverseny arany Egri rozé 2004 Orsz.Borv. ezüst CabSav. 2003 Vinagora arany Merlot 2003 Orsz.Borv arany St.Andi Egri Bikavér ..ja nem kezdem el mert a billenytyűk így is kopottak. -Gál Lajos,Juhász Péter,Vitavin KFt.,Magiszter pince,Hangácsi és fia stb. . Na és mi közös ezekben a borokban ,illetve pincékben? Igen,igen ezek mind mind a Szépasszony-völgyből származnak. Hát ennyit az ihatatlan lőrékről és az általánosításról.

Csülök 2006.12.27. 22:14:15

Kedves Gál Péter!

Egy fontos szó kimaradt a véleményemből, az ismeretlenül (levenni a polcról). Sajnos nem garantál (jelenleg és nekem) a borvidék neve minőséget. Nem általánosítani akartam. Remélem a pontosítsámmal már nem bántom a tisztes borászokat.
A piaci kereslethez nem ilyen módon kellene alkalmazkodni. Pontosan attól jó egy borvidék, hogy nem az ilyen igények kiszolgálásából próbál gyarapodni.

Nem bojkotálom, csak nem kisérletezem, s köszi a két javaslatot!

Szegediszomelijé 2006.12.27. 22:23:30

Bloeger, a szívemből szóltál! CSÜLÖK, PASA: minden borvidéken vannak lőrék, nem csak itt, ennyi erővel ne egyáltalán ne igyunk bort! A minden borvidékbe a Loire-völgy, Marlborough /ha jól írom/, Napa stb. stb. is bele tartozik ám! A "megbízható" újvilágiak között is bőven van kritikán aluli, ha nem futottál bele, szerencsés vagy -én már többször is, még igen drágába is... Azóta ha egy barátom pl. remek Shirazt mutat be 700 -ért, én megmutatom neki Frittmann Portugizerét /félédes!!!/ 450-ért, és lehervad az újvilági mosoly. De végy a polcról nyugodtan nagyrédei Szőlőskert Rt. bort v. Szent Istvánt /Hungarovin/, vagy olcsóbb Hilltopot, 10-ből legalább 7-szer felülmúlják a "megbízható" újvilági csodákat. Ha pedig magasabb igényeid vannak, ott van Bloeger ajánlása. Egy kísérletet legalább érjen meg a hozzászólásunk, jó kóstolgatást!

hvuk 2006.12.27. 22:44:09

Nekem a régi problémám, hogy Magyarországon hiányoznak az alsó/közepes árfekvetű jó borok. Vagyis egész pontosan bizonyára nem hiányoznak, de egy lutri a megvételük. Most Karácsony előtt vettem 4 üveg bort egy szakboltból. Eddig két öveggel bontottam fel belőlük (Gál Tibor Bikavér 2004, St. Andrea Cabernet Franc 2004), de mindkettő nagy csalódás volt. A másodikra már nem is emlékszek (3 napja ittam pedig), a másodikat tegnap este bontottam fel, ami ugyan férfias volt, de ez kimerült abban, hogy brutális savai voltak. Se illat, se íz. Most már a másik két üveg miatt is aggódok (Weninger Kékfrankos 2005, Királyudvar Furmint 2005), vajon azok ihatóak lesznek? A Királyudvarban még van bizodalmam, a Weningerben már kevésbé.

Szerintem elvárható lenne, hogy 2000-2500 forintért korrekt, finom és szép borokat kapjak. De sajnos az esetek többségében csalódás a részem. Ha viszont veszek a Tescoban 500-1000 forint között olasz vagy spanyol borokat, akkor azokban ritkán csalódok. Kellemes, iható borok, sok extra nincs bennük persze, ennyi pénzért ez nem is elvárható. Vajopn mitől van az, hogy ők tudnak normális borokat csinálni, mi pedig nem? "Tudás" alatt nem azt értem, hogy pletykaszinten kering az infó, hogy XY ilyen meg ilyen évjáratú bora nagyon jó, hanem azt, hogy ha leveszik a polcról egy általam nem ismert 2000 forintos bort, akkor attól elvárhassam, hogy jó és szép bor legyen. Mondjuk 10-ből 9-szer, nem vagyok nagyigényű.

Ne csodálkozzunk, ha a 200 forintos félédest keresik. Az is szar, de ugyanannyi pénzből kijön 10 üveg.

hvuk 2006.12.27. 22:51:52

Mielőtt félreértés esik: nem a magyar bor ellen vagyok és nem is azt mondom, hogy nincs jó magyar bor (akár olcsón is), hanem azt, hogy nem lehet megbízni bennük. Márpedig inkább kapjunk kicsit gyengébb minőséget, de egyenletesen, semmint 10-ből 8-szor gyenge és ízetlen bort, és nagyritkán meg olyat ami felülmúlja a várakozásokat.

Nyugaton a bort vásárlók többsége a 3-10 euró közötti borokat veszi. Ugynaezt még nálunk is meg tudná fizetni a középosztály, épp ezért kellene ebben az árkategóriában erősnek lenni. De valószínűleg itt a legnehezebb. Pedig a Bikavér, a Kékfrankos és a Kadarka pont ebbe az árkategóriába pompásan beleillenének, és ennyi pénzért már lehetne is megbízhatóan jó minőséget előállítani. De valamiért nem megy.

Az oka pedig vélhetően az, hogy nálunk a bortermelés 40-50 évig általánosságban alacsony szinten folyt (tisztelet a kivételnek). NEm volt verseny, ráálltak a tömegtermelésre, de abból is a legrosszabb fajtára (minél olcsóbb annál jobb). Ne csodálkozzunk, hogy nem sikerült 15 év alatt behozni a lemaradásunkat a nyugattal szemben.

atlbilbaoo 2006.12.28. 00:18:56

Én szeretem a bort, a jó magyar bort! Ezzel kezdeném!
Mi a jó bor? Egy alkalommal megkérdeztem villányi bortermelő barátomat, hogy miért kövessem a trendet, száraz vörös, száraz rose, amikor én a félédeset, vagy a félszárazat szeretem?
Egyszerű és roppant hasznos tanácsot adott. Azt a bort szeresd, amelyik neked jól esik és szívesen fogyasztod!
Mi van akkor, ha nekem mostanában az anyósom tiszta ( direkttermő ) Othelló bora izlik, (Le szabad írni a nevét?
Szinonim név: Arnold 1, Otelo, Canadien Hamburgh.
Származása: amerikai eredetű, Arnold állította elő a Clinton és a Kék trollingi fájtak keresztezésével, tehát fajhibrid.
Termesztési értéke: középérésű, középerős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 10-13 t/ha, kett6s hasznosítású, direkt termő fajta. Szaporítása nem engedélyezett, az Eur6pai Uni6ban is tiltott. Tápanyagigényes, fagytürö, szárazságra érzékeny, a gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, zöldmunka igényes. Bora rubinpíros, enyhén labruszka ízű és illatú, csersavban gazdag asztali vörösbor. KIónja nem ismert.
Felhasználási aránya 1973-1997 között: az utóbbi évtizedekben nem szaporítottak.)
Akkor ha ez tilos nem is iható?
Mert nekem ízlik, késői szüretelésű, magas cukortartalommal földpincében fahordóban érlelve!
Nem savállóban! Színe, mint a meghatározás, ize kellmesen savanykás,telt, savas, tisztán mérsékelt mennyiségben fogyasztva mindig kellemesen felfrisít.
Akkor én már nem vagyok EU- fogyasztó?
Azt mondják, hogy labruszka (poloska, vagy róka)íze van. Kérdem én evett, vagy ivott már valaki poloskát?
Ittam ellenben én Tokajban is meg Egerben is nagyon rossz bort már, meg Zala megyében és az Alföldön is jó bort!
Mi a jó bor? Ki dönti el a közizlést, ki határozza meg, mit kell jónak tekintenem?
Ki szabja meg a vásárlóerőmet? A közízlés, vagy a pénztárcám? Csak a nyugat lehet a mértékadó az árak és a minőség tekintetében?
Ennyi! Aztán akit érdekel esetleg rágódik rajta! Egészségetekre!

pasa 2006.12.28. 07:51:26

Nos igen! A nagy fejlődés ellenére én csak 20 évvel ezelőtt éreztem jól magam a Szépasszony völgyben. Akkor is zsíroskenyér miatt kanyarodtunk oda. Első pince, zsíroskenyér nincs, második nincs, harmadik nincs de hozunk. Hát maradtunk. Sok tálca kenyér fogyott hagymával, sok kancsó borral. És a belépésünkkor üres pincét távozásunkkor vagy 30-an töltötték be. Azóta is emlékezetes nekünk, és a kanadai rokonságnak.
Más, bizonyára mindehol van lőre, de nem mindehol hívják egri bikavérnek. Pl. az angoloknál, az almabor nem is bor.
Más, hogy melyik a jó bor azt biztosan nem az ára mondja meg, lásd az előttem szólókat. Hajdanában Hordókészítő János lerakta az ISO 9000 alapját azzal, hogy elrendelte: ezentúl csak a bablevest hívjuk bablevesnek. Tehát az legyen a címkén ami belül van.
Csak ezért, mert egri forgalmazású, leírom:
Termék neve: zokni
Anyaga: gyapjú
Összetétele: Acryl 83%, Polyamid 14%, Elastan 3%.
Ezek alaapján lehetne:
Termék neve: egri bikavér
Anyaga: vörösbor
Összetétele: csapvíz 98%, szinezék 1,5%, alkohol 0,5%
És akkor csak olvasni kell tudni.
Más, mi is a minőség? A vevő igényeinek való megfelelés. Így, ha Én a pacalba valót keresem, akkor érdektelen számomra minden másmilyen.
De nem ragozom tovább, mert ez a blog a kóstolók, pontozók, értékelők blogja, ahol a fogyasztó nem téma. Annyira nem, hogy maguktól kitalálják: mivel csak félédes borokat forgalmaznak, ezért másra úgysincs igény.

Jenyei 2006.12.28. 08:46:58

Hajdanában Hordókészítő János lerakta az ISO 9000 alapját azzal, hogy elrendelte: ezentúl csak a bablevest hívjuk bablevesnek. Tehát az legyen a címkén ami belül van.
-----------------
Még ez sem olyan egyszerű. A napokban lehetett olvasni, hogy felmentették Flaisz Ferencet, az elhíresült vállalkozót. Sok éve másfél millió liter gyanús levet találtak erjedni a pincéjében, az 'aranyháromszögben'. Az ügyvédeinek sok év szívós munkájával sikerült bebizonyítaniuk, hogy az nem hamisítvány, hanem -gyenge minőségű- bor volt. Véleménye lehet mindenkinek az ügyről, de ezek után szinte bármire rá lehet írni, hogy bor, azt meg sose fogja törvény előírni, hogy azt is rá kell írni, hogy gyenge minőségű.

Gál Péter 2006.12.28. 09:03:06

pasa!
A Völgyben árult, kannás félédes vöröset a hatályos magyar jog szerint nem lehet Egri Bikavérnek nevezni, mert:
- kannás (azaz nincs lepalackozva) és
- félédes.
Van egy szerv, úgy hívják, hogy OBI, nekik az a feladatuk, hogy betartassák a jogszabályokat. Viszont kevés az ellenőrzés, mert kevés a pénz.

atlbilbaoo!
A labruszka íz a Vitis Labrusca-ra utal, ami az Othello fajtájú szőlő faja. Tehát itt egy másik fajról is van szó (hisz az európai szőlő a Vitis Vinifera). Labruszkaíze tehát a Vitis Labrusca-nak van. Valóban, ezt az ízt többen nevezik poloska- vagy rókaíznek. Nem tudom, én még sosem kóstoltam direkttermőt...

Steff 2006.12.28. 10:13:43

Hvuk,
a Gál-bika nekem nagyon tetszett. Lehet, hogy nem ilyen könnyűt vártál, azért csalódtál? Szerintem az a bor megéri a 2000 forintot.

pasa 2006.12.28. 10:15:38

Kisfaludy: sőt, más céget is bírságoltak már meg két év múlva, mert akkor döntött a Legfelsőbb Bíróság, hogy az OBI vizsgálata rendben van. Érdekes az is, hogy nem tudni a kifogásolt tételek zárolásáról, netán megsemmisítéséről.
Gál Péter: nem találkoztam kannás borral, mert néhány pincénél bementem a kármentőhöz és kértem 1dl Egri Bikavért. Azután kijöttem, mert szerintem nem az volt. Ezek nem voltak félédesek, bár néhány évvel ezelőtt a Dóm alatti szentélyben már szolgáltak nekem félédes "bikavérrel".
De a címke kérdés az fennáll: ha kannásra félédesre is rá lehet írni, hogy bikavér, akkor nyugodtan hátradőlhetünk. Az OBI-nak nincs pénze oszt jónapot.

Szegediszomelijé 2006.12.28. 12:30:21

Pasa! Van igazságod, sajnálatos tények alapján. A rosszakat nem menti fel, de ugyanez megvan a Völgyön kívűl, sőt, nem csak borral, nagyon sok minden mással: parizer (tiszta marhahús eredetileg), ketchup, mindennapi kenyerünk,TV, fényképezők /gombnyomás után 3-5 másodperccel exponálva, 50-80e-ért -ugye elkaptuk a pillanatot/ stb. Sajnos ilyen ügyeskedő világban élünk. Mégsem mondható, hogy X átuházban csak szar kaját lehet kapni, jót meg egyáltalán nem. Sokat nem tehetünk a tisztességtelen portéka ellen, legfeljebb annyit, hogy nem vesszük meg. És épp ezért van szükség arra, hogy keressük a jót, s ha találtunk, becsüjük meg, s jegyezzük meg -még örülni is fogunk! Tipp van hozzá elég, ha pár bejön, már nyertél!

lacibor 2006.12.28. 14:29:09

GÁL PÉTER 2006.12.28. 09:03:06 :-Az Othello valóban a Clinton és a Kék trollingi keresztezése. Labrusca-Riparia-Vinifera hibrid.Sötét vörös bora van, erősen labruszkaízű. A szőlőt régebben exportálták is. Étkezési szőlőnek is jó. Csak azért említem mert magam is kedvelem.
atlbilbaoo 2006.12.28. 00:18:56 Tehát elég megkóstolni a szőlőt, megjegyezni az ízt és onnantól kezdve nem gondolkodunk azon, hogy a pézsmát vagy a rókát is megkóstoljuk. Európai ízlésű ember számára nem kétséges, hogy ez az íz hiba. Viszont ízlésekről nem vitatkozunk. Amint már a fentiekből kiderült, hogy belefuthat az ember egy zsákutcába ha csak nevek után vásárol, viszont, ha elballagok a város másik végébe Szűcs Gyulához biztosan olyan Ezerjót kapok, hogy majd' megszólal.

hvuk 2006.12.28. 22:24:07

Steff,

nem az volt a baj, hogy könnyű, hanem az, hogy savakon kívül nem volt benne semmi. Nem volt sem íze, sem illata.

hvuk 2006.12.28. 22:30:49

Lacibor!

Épp ez a baj. A külföldi nem tud elugrani a város bégébe a Szűcs Gyulához, ő levesz a polcról egy 2000 forintos Bikavért egy olyan felkiáltással, hogy "egy próbát megér", aztán - mivel jó eséllyel mellényúlt - többé nem vesz le. Ha ugyanezt megcsinálja egy hasonló árú olasszal vagy franciával, akkor viszont jó eséllyel nem nyúl mellé. Ott ugyanis a sok 10 éves verseny és túltermelés már megszűrte a termelőket. Jobbára csak az maradt fent, aki jó bort csinált, nálunk ehhez kell még legalább 10-20 év. Jó esetben.

Krisztina (törölt) 2006.12.29. 00:21:03

Nem birom megallni...nem tudom, kinek mekkora a tapasztalata a kulfoldi borokkal, en nagyjabol 60 korul kostoltam es nem az also arkategoriabol. Ebbol a 60 korulibol nagyjabol 6-ot tartottam alkalmasnak a kedd esti paprikaskrumpli melle es osszesen kettot, amit unnepnapon is bontanek. Amit itt emlegetnek ugyanis, a 3 euros (amit en szabadon 5$-ra forditottam) kategoria egeszen egyszeruen ihatatlan. Legalabbis az USA-ban. Nem is nagyon lehet 7$ alatt kapni semmit, de azzal meg fozni is bun. Nem tudom, otthon miket arulnak kulhoni borokbol 3 euroert. Nem akarok meggyozni senkit, hogy ugyanennyiert nagysagrendekkel szebb borokat lehet otthon kapni. Plane nem akarom meggyozni azokat, akik A MAGYAR BORT a szepasszonyvolgyi kannas feledes alapjan itelik meg. Mindenki igya azt, ami neki a legjobban izlik, annak viszont orulnek, ha megfelelo tapasztalat hijjan nem nyilatkoztatnanak ki alapigazsagokat. Arra szeretnem meg felhivi az olcso kulhoni borok kedveloinek figyelmet, kicsit kaparasszanak mar utana, mennyi szolo van abban a leben, amit ok bornak itelnek meg. Illetve mohosgukat felreteven, probaljak meg 1-2 nap elteltevel visszakostolni, amitol olyan lelkesek voltak bontas utan. Maguktol is ra fognak jonni, mit ittak, meg csak intenet meg nyelvtudas sem kell hozza. A tisztesseg kedveert alljon itt nehany kivetel: a FELSOBB kategoriaja egeszen kedvelheto Robert Mondavinak, a Chateau St. Michellnek es a Penfolds Koonunga Hill-nek, csakugy mint az olasz Santa Christina egy-ket bora. De hangsulyozom, hogy a felsobb arkategoriaju boraikrol van szo, nem a 3 euros lottyokrol.(mellesleg ezeknek olyan nincs is, legalabbis remelem)Ha az, aki 10 evvel ezelotti szepasszonyvolgyi tapasztalata alapjan ELVBOL nem vasarol egri bort ezekutan ELVBOL vasarolna es mar csak az igazsagos elbiralas okan is kostolgatna, lehet, hogy nagy-nagy meglepetes erne.

pasa 2006.12.29. 08:49:03

Drága Krisztina!
Engedje meg, hogy személyeskedjek, mármint magammal.
Imádom a paprikás krumplit! De még inkább a pacalpörköltet, és a sznoboknak írom, hogy a vadpörkölteket is. Ezen ügyekben a feleségem űz a kocsmába, hogy hozzak hozzávaló könnyű, száraz vörösbort. Ugye megérti, hogy ez nálunk elsősorban ennivaló. De, ha megfelelő, akkor jól esik főzés előtt, közben, ételben, és utána is. Isten bizony nem pontozzuk, pöttyözzük, értékeljük, hanem megisszuk. Ez valóban meglepő. Nekünk viszont az a meglepi, hogy az istennek sem találunk itt az ország közepén megfelelőt. A sarki kocsma kapujára őszintén ki van írva, hogy bent a koccintós szőlő bora folyik. A sarki közért is csak félédeset tart. Egyszer kipróbáltuk, ki is kellett dobni az egészet. Ez természetesen magánügy, és biztosan senkit nem érdekel, hogy Magyarországon milyen körülményes száraz asztali vörösbort beszerezni.

De pl. Abasáron trükközni kellett a parkolóhelyért. Hol is van parkoló? Hát a templomnál! Hol lehet itt bort venni? Hát megkérdezzük az első háznál. Szerencsénk volt. Vörösbor is volt. Jó, hogy nem Tokajba mentünk vörösborért. Van másik vörösbor is! Nem kell más, ebből 5l és kész. A szállásra vittük, Mátrafürdre, ahol az udvari bográcsban elkészült a mexikói bab, közben, és utána elfogyott a bor. De marha jól esett. Akkor sem pontoztunk. De van ilyen borvidék is.

Más. Ha 1dl bor fél euró, a Szépasszonyvölgyben, akkor az drága? Nekem 1cent is baromi drága, ha egri bikavért kérek, és nem azt kapok.
Figyelgetve az európai közérteket, 3-10EU a borár 95%-a. Vagy Angliában ugyanennyi font.
Pl a Sangria című ital Angliában 6font, nálunk 1,5font, de fúrókészlet ott 2font, nálunk 800forint. Ugyanaz, ugyanazon közértben.

A blogban viszont arról volt szó, hogy milyen trükkök kellenek ahhoz, hogy a magyar nemzeti zászlós borvidék reprezentatív pincehelyén, ha veretes bort, bikavért akarunk inni, mit kell trükközni.
Tetszik érteni?
Ha neves helybéli azt írja, hogy meg kell nézni, hogy kinn van-e a tábla, hogy müanyag-e a kanna akkor….?
És nem szupermarkec, nem sarki könytár, nem bögrecsárda, hanem:
SZÉPASSZONYVÖLGY!
Én eddig aszerint mentem be, vagy nem, hogy a tábla a NYITVA vagy a ZÁRVA volt.
Amúgy senki nem mondta, hogy elvből nem megy arra, hanem gyakorlatból.

Tehát mindenki azt gondol amit akar, Én viszont kívánok BÚÉK-ot mindenkinek

Metzger 2006.12.29. 20:46:17

A Szépasszonyvölgyben úgy negyven éve jártam utóljára a nagyapám pincéjében.
Csak remélni tudom,hogy azóta valamennyit emelkedni volt képes a szinvonal.
Mindenkinek boldog új évet kivánok,Krisztinának meg magyar nyelvű billentyűzetet!

Krisztina (törölt) 2006.12.29. 22:42:23

Metzger, hogy Te mily undok vagy:)

Sootaanaa 2006.12.30. 17:43:34

na végre egy mondat Krisztinától, amibe nem is kellett ékezet...

Sootaanaa 2006.12.30. 17:44:31

a smiley lemaradt :-)
süti beállítások módosítása