Nagy a mozgolódás mostanság az Egri borvidéken. Sokan sokféleképen próbálnak tenni annak érdekében, hogy ne a rossz hírű és -ízű bikavérek ugorjanak be elsőre a borisszáknak. Persze az út rögös, döcögős. Akiknél jártam, azok talán simábban haladnak, de még akad kátyú. Szerencsére jól kormányoznak, tudják, mit akarnak, tesznek is ennek érdekében.
Orsolya Pince, Ostoros
Március idusán, egy csodás, napsütéses kora reggelen érkeztünk meg Ostorosra, ahol a házigazdák, Orsolya és Zoltán büszkén újságolták, hogy 18 napja kibővült a család, megérkezett Csanád. Jó egészséget neki! Nem sokat teketóriáztunk, azonnal Lada Nivába pattantunk, és gyerünk a Síkhegyre. Megnéztük a leánykaültetvényt, amely éppen átalakulóban van, egy méterről ötven centire kerülnek a termőkarok ezen a 0,4 hektáron, ahol barna erdőtalaj tufás morzsalékkal a szőlő ágya.
Helytörténeti előadásában Zoltán elmondta, mekkora változások álltak be a telepítésekben a 60-as években, miként nőtt a sortávolság, csökkent a tőkeszám, nőtt a terhelés. A még régebbi idők kapcsán fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Ostoros valaha nem az Egri borvidékhez tartozott, hanem az eddig elnyúló Bükkaljaihoz, és hogy annak ezeken a végeken leginkább a fehér szőlők domináltak. Ide kötve jegyezhető meg, hogy a mai öregek – akik még piacra járnak – nem a közeli Egerbe viszik árujukat, hanem a mezőkövesdi piacra. A szőlőben tett látogatás után a pincébe indultunk, hogy megnézzük, mit adott a 2006-os év. Ahol nem szerepel évszám, az mind hordóminta, a tavalyi ősz termése.
Rizlingszilváni Szélhegy: gyümölcsös, jó ivású bor, közepes testtel, kicsit sok alkohollal, a pörkölési aromák még élénkek.
Leányka Hermány: töppedt érzet illatban, ízben, banános, citruszos gyümölcsök, cseresség.
Leányka Síkhegy: nagyon tiszta illat, gazdag aroma, az alkohol kicsit sok, a vége picit kukoricás.
Leányka Síkhegy (bérelt): nyersebb, zöldebb érzetű bor, élénkséggel.
Leányka Tag-dűlő: illatos, nagyon bájos, kerek bor, jó szerkezettel, a 2000. évben eltelepített ültetvényről.
Chardonnay Görbesoros: 2003-as telepítés, a töppedés 15 százalékos volt, finom ananászos, tropikális jegyek, kerek sav, nagyon aromás, gyümölcsös bor, húsos szerkezettel.
Viognier: finom, érett, citruszos illat, tömör test, sok élettel, hosszú lecsengéssel.
Kékfrankos Rozé: jól iható, közepes testű, egyszerű iskolázású bor, a félkilós terhelés ellenére bevillanó zöldes, füves világgal.
Kadarka: egy 1938-as, örökségként kapott hordóban pihen a gazda dédelgetett kedvence, kóstolás után megértettem, miért. Elképesztően buja, fűszeres, málnás illat. Rózsa, csipkebogyó. Ízben ugyanezek, felfűzve az élénk, érett savra, elképesztően hosszú utóízzel.
Pinot Noir Görbesoros: sok színanyag, kapros, gombás jelleg, később finom cseresznyésség, puha, sima szerkezetű bor.
Pinot Noir Görbesoros 2005: érett világú bor, kicsit portóis, a sok alkohol miatt is, túlérett, főtt gyümölcsössége van.
Merlot Görbesoros: buja illat, sima érzet, jó ivású.
Merlot Görbesoros 2005: rózsa, finom teafüvesség illatban, gyümölcsös íz, pici oxidáltság, szép érettség.
Zweigelt Kutyahegy: nemrég megénekelt fivérénél fineszesebb, kecsesebb, vibrálóbb személyiség, gazdag aromatikával.
Kékfrankos Görbesoros: finom fűszeresség, élénk sav, jó anyag, nagyon ifjonc.
Cabernet Franc Gesztenyés: zárt, rideg illat, érett gyümölcs.
Kékfrankos Nagygalagonyás: buja fűszeresség, sima érzet szájban, jó szerkezet, remek bor.
Syrah Görbesoros: csokis, fűszeres illat, szájban telt, krémes, kicsit laza szerkezettel.
Leányka Hermány 2004: citrusos, érett bor, jó savval.
Olaszrizling 2003: botritiszes illat, viasz, alkohol, később halvány gyümölcsösség, ízében több a gyümölcs, jó formában van.
Öröm látni, hogy egy kis családi pince (~10 ha) micsoda odafigyeléssel bánik a szőlővel, hogyan keresi az utat önerejéből. Egy nehézkes évben a borok többsége remekre sikeredett, jó érzés volt, hogy érett gyümölcsökkel dolgoztak, ami az alacsony terhelésnek köszönhető leginkább. Külön tetszett az a fajta tisztaság a borokban, ami mostanság kezd kiveszni a borvidéken, mert egyre inkább a hordóhasználatra fektetnek hangsúlyt. Itt szerencsére még a gyümölcs és a tiszta lelkület az úr.
St. Andrea, Egerszalók
Ostorosról Szalókra vitt az utam, ahol Lőrincz György kivirulva fogadott, és örömmel újságolta, hogy a tavalyi nehéz év után, amikor is tulajdonosváltás zajlott, idén már a fejlődésé a szerep, és ehhez két remek lehetőséget kapott. Mindkettő egy-egy új terület. A gyermeki öröm, a ragyogás Lőrincz arcán azért is érthető, mert a Nagy-Eged alsó részén sikerült egy darabka földet megszereznie. Még sokat kell dolgoznia, hogy a terület gyümölcsöt adjon, mert a köves, meredek kitettségen újra kell kezdeni a szőlészetet az elejéről.
A másik remek hír, hogy a hőforrás mögötti völgyben a Hangácsnak nevezett részt is sikerült megszerezni, amelynek változatos a talaja és a kitettsége, és nagy részén művelt szőlő található. Mellette egy méretes, tufába vájt járat is rendelkezésre áll, remek lehetőség pinceként használni. Új hír annak, aki nem tudná, hogy a pincészet biodinamikus módon is próbál bort készíteni a közeljövőben. Az ehhez szükséges kezdő lépések megtörténtek, pár év múlva már kóstolhatóak lesznek az ilyen módon született borok.
Megnéztük az összes területet, ami a pincéhez tartozik. Elmondható, hogy gondos szőlőmunka jelei látszódtak mindenhol. Külön említésre szorul a Pipis-dűlő (a mini Burgundia), ahol 10 000-es tőkeszámmal ültettek több fehér fajtát is. Ennyi szőlő után jött a pincei kalandozás. A dátummegjelölés nélküliek itt is hordóminták, a 2006. évből.
Pinot Blanc Hangács, Kocs: túlérett citruszos, alkoholos illat, lomha bor, kesernyés véggel, maradékcukorral.
Pinot Blanc Paptag: frissebb, élénkebb bor, több harmóniával, keményebb maggal.
Pinot Gris: zárt illatú és ízű bor, csak az érződik, hogy vastag, komoly anyag.
Chardonnay Sziráki: laza, jó vitalitású bor.
Chardonnay Ferenchegy: komolyabb bor, kisebb erővel.
Chardonnay Kovászó: minerális, tömör bor, jó anyag.
Rajnai Rizling Paptag: áradó virágos, gyümölcsös illat, édességgel, laza szerkezet, kicsit kevéske sav.
Olaszrizling Pipis: tömör, gazdag bor, több savval tökösebb lenne, magas az alkoholja, hosszú és szép a lecsengése.
Hárslevelű (új hordós): hársas, érett illat, zamatosság.
Hárslevelű (régi hordós): csiszoltabb, acélosabb, simább ízű, élénkebb savérzetű.
Kadarka Magyalos: hecsedli, málna, buja fűszeresség, remek szerkezet, gazdag gyümölcsösség, pazar bor.
Pinot Noir Padok: cseresznyés, vadmálnás, húsos bor, sima felszínnel.
Pinot Noir Kétágú: lazább szerkezetű, zártabb illatú.
Pinot Noir Paptag: szinte mint a kadarka, de nem annyira mély és nem olyan tartalmas.
Pinot Noir Ferenchegy: hűvös érzetű, meggymagkesernyével operáló bor, elegáns és pinot-s.
Pinot Noir Hangács: zárt illatú és ízű bor, de remek, élénk savval, sima tanninnal.
Kékfrankos Magyalos: nagyon intenzív gyümölcsösség, fűszeresség illatban, zamatos, jó savú bor.
Kékfrankos Ferenchegy: picinyke zöldes hatás illatban, szikárabb szerkezet, visszafogottabb gazdagság az előzőhöz képest.
Kékfrankos Paptag: krémes, fűszeres illat, sima, jó ivású, szinte kész bor.
Kékfrankos Tóbérc: tömör, gazdag (talán túlzottan is az), de még nagyon kialakulatlan bor, nagy ígéret.
Kékfrankos Tóbérc II.: szépen mutatja magát, fineszes, elegánsabb az előzőnél.
Kékfrankos Messzelátó: zárt, zavart illat, íze sima, aromái rendezetlenek.
Merlot Paptag: meleg, áradó illat, érett gyümölcsök, ízben is ez jön, szép bor.
Merlot Gesztenyés: keskenyebb, mint az előző, de ez is ígéretes.
Cabernet Franc Paptag: csokis, fűszeres illat, vastag, kerek tannin.
Cabernet Franc Hangács: pici zöldesség felsejlik, mellette érett, de sok tannin, kialakulóban.
Shiraz Paptag: sima, édes érzetű, kellően buja ízű.
Shiraz Padok (1. fajta hordó): hűvösebb, mint az előző, nyersebb még.
Shiraz Padok (2. fajta hordó): a legtanninosabb, legcsiszolatlanabb mind közül.
Rozé Padok: kékfrankos, merlot és cabernet franc fajtákból, érett, szép struktúrájú, gyümölcsös, szép bor.
Chardonnay Sziráki 2005: citrus, élénk pörkölési aroma, laza szerkezet, szikár gyümölcsösség.
Chardonnay Kovászó 2005: minerális, húsos bor, jó savval, élettel.
Chardonnay Ferenchegy 2005: körtés, ásványos illat, sok alkohol, ízben pici cseresség.
Hárslevelű 2005: remek, érett illat, frissességgel, jó savval, zamatossággal.
Pinot Noir Kétágú 2005: szép cseresznyés illat, ízében elegáns meggymagkesernye, leheletnyi oxidáltság sejlik fel.
Pinot Noir Ferenchegy 2005: arányos, gazdag, buja illat, szép szerkezet, élénkség, narancshéj, remek lecsengés.
Kékfrankos Magyalos 2005: sok fűszer, gyümölcs illatban, kerek test, könnyed szerkezet, szép.
Kékfrankos Tóbérc 2005: sűrű, fűszeres illat, sok érett tannin, kialakulatlan ízvilág, gazdag bor, ígéretes.
Áldás Bikavér 2005: csokis fűszeresség, élénkség, könnyedség árad belőle.
Merengő Bikavér 2005: remek kompozíció, mérsékelt tanninok, sok erő, sűrű szövés, hosszú lecsengés.
Úgy érzem, egyre közelebb kerül a pincészet a kitűzött célhoz, hogy burgundi típusú borokkal rukkoljon elő, megőrizve az egri értékeket. A dűlők közül jól kiemelhetőek azok, amelyek alkalmasak komplexebb borok készítésére. A fajtákkal való kísérletezés még hosszú út előtt áll, a világfajták mellett leginkább a kadarka az, ami igazán egyedit és kimagaslót nyújtott, a kékfrankos nagyságát még nem sikerült teljes mértékben visszaigazolni. Jó látni, hogy nagyban is oda lehet figyelni a dűlőkre rendesen, és válogatott alapokból megalkotni a nagyot.
Gróf Buttler Történelmi Borászat, Eger
Egy munkás átrajzolta a programunkat. Hazavitte magával a pincekulcsot, így alternatív megoldásként az összes dűlő bejárása maradt. Utólag is köszönöm neki, mert a borokat megnézhetem máskor, de a területek bejárásához nincs meg a terepmászó kondícióm, meg ilyen jó időt sem sikerül mindig elcsípni.
Aki járt már Eger felé, annak az ezredforduló után feltűnhetett, hogy újra szőlő díszlik az Egeden, annak is a legjobbnak vélt részein. Nem lehet nem elfogultan írni arról, ahogyan Bukolyi László kormányozza a birtokot. Mint egy igazi hajóskapitány, mindenen rajta tartja a szemét, a világ minden részén megirigyelhetik azt a munkát, amit ő az Egeden elvégzett, ültetvényei tankönyvbe illően rendezettek.
Olyanok, mint amit naponta átfésülnek és dédelgetnek. Ajánlom mindenki figyelmébe, ha teheti, tekintse meg a területeket, legyen az a Szarkás-tető, a Rác-hegy, vagy a non plus ultra, a Nagy-Eged.
Mind magával ragadó. A régi vágy beteljesüléseként egy kisebb szőlő került mostanság a többi mellé a Síkhegyen, aminek átalakítása hamarosan kezdődik. A nagyobb falat a borászat számára a most készülő, impozáns tervezésű birtokközpont kialakítása. Jelenleg a földmunka zajlik. Végighallgatva a terveket és elképzelve a gazda szavait várható, hogy hamarosan a csoda fog elénk tárulni ezen a helyen, az élet minden szépségével. Szerencsére borok már készülnek most is, egészen egyedülálló karakterrel. Róluk részletekbe menően majd máskor.
Utolsó kommentek