Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Darth Katica

Hogy kerül a borba metoxipirazin?

2007.03.26. 10:54 - alföldi merlot

Iowai tudósok kiszimatolták, hogy a borban olykor előbukkanó katicaszag nem a véletlenek összjátékának a következménye, hanem a borba keveredett katicák utolsó üzenete. Ahogy a cikkíró fogalmaz, "a katicák csinik, de van sötétebb oldaluk is".

A sötét oldal a katicák alkalmanként tapasztalható túlszaporodása, amelynek egyik mellékhatása, hogy a szőlőket is ellephetik. Innen egyenes út vezet a puttonyba vagy a szüretelő gépbe. Az életéért küzdő katica pedig beveti vegyi fegyverét, amely aztán visszaköszön a borban. Az iowai tudósok a tizenkilenc pettyes harlequin katicákat (Harmonia axyridis) faggatták lombikba zárva, és végül 28-féle különböző szagot azonosítottak. Az egészen kis mennyiségben is érezhető katicaszagért négy vegyület felelős, valamennyi a metoxipirazinok családjába tartozik.

Maga a jelenség, amelyet a kutatás megerősített, újabb csapást jelent az organikus és a biodinamikus termelőkre, hiszen a vegyszermentes védekezés egyik fontos szereplője éppen a katica. Ahogy a tanulmány társszerzője, Matt O’Neal fogalmazott: "Bogár barátaink átálltak az ellenséghez."

Címkék: híradó

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4551037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csehga 2007.03.26. 12:10:12

Én a katicák pártján állok!
Virágozzék száz katica (na jó, ez azért kicsit Mao-san hangzott!)
A mono-hiperkultúra sem megoldás.

Borboszi 2007.03.26. 20:57:04

:-))) fergeteges... hogy embereknek mennyi idejük van mindenfélét kikisérletezgetni :-DDD... az életbe nem éreztem még bort katicaszagúnak.. ez persze adódhat abból, hogy 1, nem tudom, milyen a katicaszag (ugyi, a tősgyökeres Pesti lyány), 2 még nem kóstoltam megfelelő számú bort ahhoz, hogy pontosan be tudjam azonosítani a katicaszagot... holnap juszt is fogok, vagy 50 katicát, beterelem őket valami dobozba és megszaglászom a "bestiákat"!

de okés, legyünk korrektek... kérdésem lenne, hogy pontosan hány darab katica haláltusájakor hány milligramm, vagy milliter, vagy ezrelék, vagy akármi vegyületre van szükésg ahhoz, hogy az a vájtnyelvű borász, vagy sommelier aztat találja mondani, hogy a bor katicaszagú (ja, és mi van az ízzel? ott nem érződik?). Kérném az értéket palack 0,75/darab katica-ban megadni.

Ejj, de csúnyán viselkedtem most... bocsánatot kívánok... nagyon örülök, hogy fejlődik a borászat és a köré csoportusoló tudományos terület, és hogy ez az adat is mostmár a rendelkezésünkre áll. Really happy.. :-)

Benikuty 2007.03.26. 21:37:08

Utóbbi két-három szüreten,mint a bogyózó és daráló gépkezelője vettem részt.
Lehet,katicabogár túlnépesedés egyedeinek haláltusáját asszisztáltam végig.Nem volt jó érzés.Amennyit tudtam,kimentettem.
A tudomány,és empiria le van tojva,de márciusban katica elég nehezen található.

egri Fehér 2007.03.26. 22:05:47

ööö... nekem úgy tanították, hogy a metoxi-pirazinok a sauvignon blanc vágott füves jellegéért felelősek... (Ribéreau-Gayon: Traité d'Oenologie II.)

Cserszegi Óvszeres 2007.03.26. 22:14:21

Baromság! Azért a katica egyáltalán nem egy mikroszkópikus méretű lény. Szüretelés, szállítás után hogy maradt rajt a fürtökön? Gondolom ahhoz, hogy például egy hektó bort "beköpjön", nem elég egy darab "katica matrica". Megaztán repülni is tud a szerencsétlen. Egyébiránt meg az iowai katica biztos hülye, a magyar katicák időben eltűnnek és nem mászkálnak a mustban.

Fekete Leányka 2007.03.27. 00:21:40

Biodinamikus katicából csak hétpontos borok születhetnek. Éljenek a pettyek!

Flankerr 2011.09.20. 20:25:35

@csehga: @Benikuty: Ez a fajta nem őshonos, hanem invazív. Túlszaporodás esetén (amire simán képes, mert pont az "extra" büdössége miatt a madarak se nagyon eszik) elkezdi megenni az aranyos, óvodás korban úgy imádott őshonos katicákat.. És rámászik a gyümölcsre, hogy azt is megegye.@Cserszegi Óvszeres: Védelmet és táplálékot talál a szőlőn. Nem akar elrepülni.
@Fekete Leányka: Ez a fajta 4-19 pettyig (ha jól tévedek) bármi lehet..:)
süti beállítások módosítása