Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tokaj a koalícióban

Washingtoni aláírások a Napai nyilatkozaton

2007.04.03. 22:17 - Albert gazda

Hat új borvidék – köztük Tokaj – csatlakozott a földrajzi nevek védelmére született Napai nyilatkozathoz, derült ki a közleményből, amelyet a Tokaj Renaissance Egyesület volt kedves eljuttatni az Alkoholistához. Fontos téma ez, és mi bizakodunk, hogy a többivel együtt a tokajit is mind kevésbé fogják hamisítani. Mészáros László Renaissance-elnök szerint azonban – aki a borvidék nevében elhelyezhette autogramját a dokumentumon – a nagy baj nem is az amerikaiakkal és egyéb újvilágiakkal van, hanem az oroszokkal meg az ukránokkal.

A újonnan csatlakozott további borvidékek ezek: az olaszországi Chianti Classico, az ausztráliai Victoria és Western Australia, a kaliforniai Sonoma County és Paso Robles. A friss erők március 21-én, Washingtonban írták alá a nyilatkozatot. Az eredeti verzió 2005 júliusában, a kaliforniai Napa-völgyben született, ezt akkor hét borvidék – Champagne, Jerez, Napa Valley, Oregon, Porto, Washington állam, Walla Walla Valley – szignálta önkezűleg.

A fejlemény jelentősége egyfelől nem más, mint az, hogy az Egyesült Államokban és általában az Újvilágban köztudomásúan nem élveznek olyan védettséget az európai földrajzi nevek, mint az Európai Unióban. Ám a nevüket féltő borvidékek hiába remélnek megoldást problémáikra a törvényhozóktól, a törvényhozók nem hozzák meg a meghozandó törvényeket. Ezért a csúcsborvidékek összefogtak, mert abban egyetértenek, hogy a borok származása a minőség egyik legfontosabb összetevője. Sőtmitöbb: a borok hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a címkén szereplő információk a fogyasztót tájékoztassák arról, a bor hol termett, és ne lehessen használni megtévesztő, más borvidékre utaló kifejezéseket. A nyilatkozatból tehát minimálisan az következik, hogy ezeken a borvidékeken sose többé nem palackozhatnak olyan borokat, amelyek más borvidékek nevére utalnak.

Mészáros László másfelől azt mondja: Tokaj orra alá a borsot nem is az Újvilágban, hanem elsősorban Oroszországban és Ukrajnában törik. Ezzel összefüggésben azt remélik, a szolidaritásra szövetkezettek közös lobbija a későbbiekben hatékonyabban léphet fel a kelet-európai hamisítókkal szemben is. Vagyis a cél nem az aláírás meg a demonstráció, hanem az, hogy az egészből legyen okos és célratörő mozgalom.

Az aláírásnak máris volt közvetett haszna is: az eseményt nagyszabású kóstoló zárta a kongresszus Cannon House épületében, amelyen hemzsegtek a képviselők, a szenátorok, az újságírók és a szakemberek. És a reneszánszosok extra örömére a fogadás legnépszerűbb és legkeresettebb borai a tokaji hatputtonyos aszúk voltak. Ez jó.

Címkék: híradó tokaj napai nyilatkozat

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2954137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defter 2007.04.04. 09:30:17

Az alap probléma nem az, hogy ezeken a borvidékeken olyan borokat palackoznak, "amelyek más borvidékek nevére utalnak", hanem épp ellenkezőleg, máshol palackoznak ezeknek a borvidékeknek a nevére utaló borokat. Márpedig nehezen hiszem, hogy az orosz vagy ukrán hamisítókra nagy hatással lenne, hogy Amerikában néhányan aláírtak egy nyilatkozatot. Ráadásul nem kell ahhoz határon kívülre menni, hogy magyar borvidékek nevével ilyen módon visszaéljenek.
süti beállítások módosítása