Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux-i kultúrsokk

Szembejött a példakép

2007.04.17. 17:44 - alföldi merlot

Istenuccse a franciákat valahogy nem szeretem. Tudja isten, mi okból, de nem szeretem. Ettől még Bordeaux körül kering a borvilág, és nem tudok egy bormagazint úgy kinyitni, hogy valami nagyon feleslegeset ne tudnék meg valamelyik satóról. Így aztán évente egyszer eljátszom a gondolattal: milyen lehet a nem villányi bordói? És főleg: mennyibe fájna megtudni? Nos, alig egy hónapja megint elhatalmasodott rajtam a kíváncsiság, olvastam, kivonatoltam, összesítettem, értékeltem, és végül borcimboráimat fölbujtottam egy bécsi beszerzésre. Nem volt nehéz – talán most érett meg rá a borénünk. A bécsi sonderangebotokat meglovagolva – nem olcsón, de mint látni fogjuk, nem is olyan drágán – kerítettünk négy palackot. A miheztartás végett belekevertünk két magyart is. Vakon kóstoltunk. A borok a kóstolás sorrendjében jönnek.

 

Ch Fourcas Dupré 2003

15 euró alatt művészet maradandó élményt adó vöröset találni. Bordeaux-ból pedig lehetetlen, hiszen azok annyira túlárazottak. Én legalábbis így tanultam. De feltétlenül tudni akartam, hogy cirka 3500 forintért mire képesek (Interspar, SCS).
Listrac Médoc csekély presztízsű része, a Ch Fourcas Dupré pedig ennek a peremkerülete. Az összetétel: 44 százalék merlot, 44 százalék cabernet sauvignon, 10 százalék cabernet franc és 2 százalék petit verdot. A tőkék átlagéletkora 25 év. Jancis Robinson szerint 15,5 pontos karcsú középszer. Parker szerint 87-88 pont és best buy.
Lilás karima, sötét rubinvörös mag. Intenzív, animális, orvosságos, kesernyét ígérő illattal nyit. Megremegett a kezemben a pohár, mert pontosan ettől tartottam a korábbi bordózások alapján. De aztán az alapkaraktert megtartva kitárulkozott, megszépült. Finoman pörkölt babkávé, avar, erdei gyümölcsök, medvecukor. A korty sima, kerek, a test közepes. Némi erdei gyümölcs, fanyarság és földesség. Hibátlan ív vezet át a kortyból a lecsengésbe. Szinte nem akar véget érni, hosszú percekkel később is ott van ez az erdőt idéző, szaftos, friss íz a szánkban. Nagyon elegáns, természetes, szépen elkészített bor. Nem tudom, honnan lopom ezt a frázist, de felnőtteknek való. Nem gazsulál, ellenben őszinte és eredeti. Sokszor fogok még rá hivatkozni.
7 pont

Ch Grand Puy Lacoste 2004

Ezt a bort nem az adatbányászat, hanem a vakszerencse röpítette az asztalunkra. Utólag derült ki, hogy a bordói krémet képviselő Ch Ducru Beaucaillou testvérbirtoka – azt ugyanis Bruno Borie, ezt pedig a fivér, Xavier igazgatja. (A Ch Ducru Beaucaillou honlapja amúgy abszolút kedvencem: Monsieur Borie mint Hakapeszi Maki széles gesztusokkal és bájos francia selyppel magyarázza a tudnivalókat.)
72 százalék CS, 28 százalék merlot, hektáronként 10 000 tőke, 51 hektoliter hozam.
Rubinvörös, lila karimával. Szinesztézia, mégis mondom: sötét illat. Konkrétabban: feketeribizli, szeder, avar, gomba, cédrus, lakk, konyakmeggy. És még sokan mások. Tetten érhető cabernet-jelleg, és végre-valahára igazi feketeribizli, nem az újvilági, ragadós gyümölcsjoghurt. Sűrű, krémes, bársonyos bor, még nem teljesen besimult tanninnal. Nagyon intenzív, masszív. Itt is érződik, hogy szinte hordómintát kóstolunk, vagyis egy nagy bor gyermekkorát lessük meg, és törjük ezzel derékba a karrierjét. Jobb anyag van benne, és valószínűleg szebb jövő előtt áll, mint az alább következő Phélan Ségur, de most még mögötte végzett.
8 pont

Ch Phélan-Ségur 2003

Jancis Robinson 18 ponttal dobta meg, és ez ritka kitüntetés. A Wein Gourmet szerint a legjobb Cru Bourgeois 2003-ból. A Wine Spectatorben 91 pont. Vagyis igazi sajtókedvenc, és könnyen beszerezhető. Bécsben 30 euró.
Az összetétel: 60 százalék cabernet sauvignon, 30 százalék merlot és 5 százalék cabernet franc (a többit elvitte a cica). A tőkék átlagéletkora 35 év. Az egyik olyan birtok, amely a kilencvenes évek végén bevallottan fordított ozmóval dolgozott. A Ch Montrose telekszomszédja.
Sötét, szilvás lila. Az illat érett, nagy, sűrű bort ígér. Soha nem tapasztaltam ehhez fogható egyensúlyt a kávés, tintás, dohányos, illetve az érett, cseresznyés-meggyes, édességet ígérő illatjegyek között – pontosan középen állunk és mindent látunk. Kóstolva komoly, finom, érett, de nem dekadens. Erős közepes extrakt, krémes textúra és az évjárathoz képest teherbíró savak. Az egész szájat betöltő bársonyos, de határozott tanninok. A lecsengésben dohány, cseresznye és cseresznyemag. Pazar és hosszú. A vakszakaszban szinte mindannyian megőriztük a második poharunkban, és ehhez hasonlítottuk a többit. Kötelező tananyag.
8 pont

 

Dúzsi Görögszó 2003

Kóstoltam már korábban, finomnak, de túlérettnek és viszonylag egyszerűnek találtam. 25 euró.
Nagyot döccent a sor, amikor a Görögszóra váltottunk. Más nyelvet beszél. Rendezetlen illat, túlérett, befőzött, sőt erjedt gyümölcsre utaló jegyek, továbbá egy rozsdás-grafitos vonulat, ami egyeseknél kiverte  a biztosítékot. Pedig vannak erényei is. De ebben a mezőnyben ezek eltörpültek, fölülíródtak. Egyre csak a hibákat soroltuk. Magas alkohol, krónikus savhiány, húzós tannin. Mintha csak az érettségre mentek volna. Sajnos, utólag elgondolkodva azt kell mondanom, hogy ha ezt Bordeaux-ban egy nagy generálkóstolón kiteszik, akkor az aranyszájak el sem kezdik törni a fejüket, hogy hány pontot adjanak. De mi nem vagyunk olyanok, ezért:
5 pont

Vylyan Duennium 2003

Nincs piacon még. Állítólag a 2000-eshez hasonló áron lesz, vagyis 35 euró körül.
Nagy, sötét anyag. Az illat fülledt, főtt húsra, leveszöldségre emlékeztet. Később dohány, vanília, rumos dió, feketecseresznye és medvecukor. Bár tömör és szép struktúrájú bor volna, a korty közepétől húzó tannin – amely később a fogínytől a nyelőcsőig sirokkóként szárít – szétbarmolja az élvezetet. Az alkohol éget. A Görögszónál magvasabb mű, és villányi szomszédokkal simán elvitte volna szárazon ezt a tannint. Itt azonban más volt mérce és az érzékenység.
6 pont (némi jóindulattal)

Ch Pichon Longueville (Comtesse) de Lalande 2004

Nagylelkű borbarátunk magán adománya - Isten éltesse sokáig! Szuper második osztályú birtok, az elit egyik kirobbanthatatlan tagja. A délután és az est sztárja. A 2001-est néztük ki a bécsi Spar kínálatából, de helyette csak a 2004-est találtuk a WC-ben. A húzós hatvan euró helyett húzós hetvenért. David Peppercorn MW szerint az évjárat egyik beszt bája (alkalmi vétel krőzusoknak). Patinás birtok, szövevényes családfa, makulátlan minőség évről évre, és minden évtizedben legalább egy csúcskísérlet. 45 százalék CS, 35 százalék merlot, 12 százalék CF és 8 százalék petit verdot. Egyszerűen jobb házból való, mint a többiek. A vak is látja a pedigrét. Minőség, gyümölcs, arányérzék. Az ilyen boroknál fogynak el a kóstolási jegyzetek – mindenki eldobja a tollat és élvez. Markáns merlot-hatás. Van itt báj és szexepil, de az édesen fecsegő felszín alatt nyolchengeres cabernet duruzsol. Málna, cseresznye, virágos rét, dohány. Gyümölcsös, egyenes, masszív, élénk és tartalmas. Kerek, érett tanninok. A lecsengés széles és áradó. Mestermunka. Határozott női kézre vall. Drága és fiatal.
9 pont

Az összesített sorrend

1. Ch Pichon Longueville (Comtesse) de Lalande 2004
2. Ch Phélan-Ségur 2003
3. Ch Grand Puy Lacoste 2004
4. Ch Fourcas Dupré 2003
5. Vylyan Duennium 2003
6. Dúzsi Görögszó 2003

Az én borvilágképemben kopernikuszi félfordulat állt be. Néhány dolog, amit megtapasztaltunk, néhány kifejezés, ami új dimenziót kapott: kifinomult hordóhasználat, elegancia, egyensúly, szárító tannin, tömör szerkezet, lekvárosság, kilógó alkohol, egyenes és kerek korty (amely nem reped varrás mentén).

Néhány általános tanulság:
1. Bordeaux nem is olyan drága, feltéve, hogy a nemzetközi borsajtó minden rezzenését követjük, az értékeléseket rendszerezzük, elemezzük és aztán szerencsés kézzel nyúlunk a darázsfészekbe.
2. Aki végigitta a villányi-szekszárdi nagy küvéket, és a nagy testen kívül más elvárása is van, az bátran próbálkozzon bordeaux-i bordóival.
3. Aki szereti az egri nagy küvéket, de nem zavarja a teljes érettség, a kerekség, az bátran próbálkozzon bordeaux-i bordóival.
4. Siessünk! Minden elszalasztott percért kár.
Akit érdekel a nevesebb birtokok története és jelene, az remek posztokat olvashat róluk itt.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd hatpontos dúzsi 2004 ötpontos bordeaux villány hétpontos nyolcpontos vylyan kilencpontos fourcas dupré grand puy lacoste pichon longueville phélan ségur

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6959827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomlaker 2007.04.17. 18:48:47

lám lám
talán egyszer csak vége lesz a villány örületnek, meg a nagytest azt más semmi tipusu magyar csúcsborok is kimennek a divatból. és talán egyszer majd a solusjobbmintapetrus ul-ek is kihalnak

Ferraiolo 2007.04.17. 19:32:03

Már kimentek a divatból:)

Borboszi 2007.04.17. 19:59:13

...hm... a divatot mi teremtettük és kreáltuk. ugyanúgy, ahogy mi teremtettük/teremtjük a sztárborászainkat és emeljük a küvéiket és a nagy boraikat egekig. Ezt a fentebb "őröletnek" hívott állapotot mi (borászok, borértők, borújságírók, kereskedők, sommelier-k, laikusok és borkedvelők) kreáltuk és éltettük/éltetjük... so... másrészről pedig mikor volt és mikor van egy magyar - sztár vagy nem sztár - borásznak arra financiálisan ideje, hogy kivárja, amíg az a bor TÉNYLEG piacra való. És akkor és csak akkor adja, nem évekkel előbb. Nu. Lassan lassan azért haladunk előre... addig meg teremtjük és terelgetjük a jelenkor ízlését amúgy magyarosan és lendületesen arra, amerre az előre irányt véljük :-)

shiraz 2007.04.17. 21:35:39

nekem van még 94-es Fourcas Dupré is a pincémben. legutolsó kóstolásakor az átlagos évjáratból származó bor is jót mutatott. 12 évesen... btw nem is vagyok egy mindenáron bordeaux fan.

Szegediszomelijé 2007.04.18. 11:22:29

Én is + élményről írhatok: Ch. Moulin Rich -sel kínált szomszédom Húsvét délutánján. Ez a Leoville Poyferré -S. Julien(még szerencse, h itt van előttem a palack, le akarom menteni a címkéjét) 2. vonalas bora, 1995 -ből. 192 frank hátul a kis címkén, kb. 7000 Ft. Öregségnek nyoma sem volt az italban, pedig évek óta csak v.melyik szekrényben tárolták, nyáron persze kapta a huszonsok fokot rendszeresen. Viszont gazdag, összetett ízvilág, egyáltalán nem túlzó test, hosszú utóíz jellemezte -megsüvegeltük bizony.
Amúgy a magyar multikban kapható Ch. Langorian 1500-2500 között is tuti becsületes pia -legalábbis, amihez szerencsém volt.
Tomlaker, van igazségod, de a Solus pont egyáltalán nem "a nagytest azt más semmi tipusu magyar csúcsbor" kategória. Mondom ezt 1 dl. tapasztalattal, de azt jól megjegyeztem. Persze, túlzásokba ne essünk, de azért tényleg büszkék lehetünk rá. Nem tudom, volt-e alkalmad kóstolni, ha nem, remélem lesz majd hozzá szerencséd. Tény, nemrég kóstoltam Malatinszky Merlot-t (3500Ft körül), na azt lehetne tanítani a faipari szakközépben -a Solus teljesen más jellegű.
A végszóhoz: én maradok a magyar boroknál, de ha a fentiekhez hasonló bordeaux-i bort kínál valaki, nem fogok elmenekülni:-)

tomlaker 2007.04.18. 20:40:39

ironman: a nagytest meg a solus két külön, de nagyon magyar problémámra példa.
igen ittam, iszok solust, jónak is tartom, csak amikor meghallom a petrusos példát sikitani tudnék.
legutóbbi szinte összes általam végigült kostolón( rizling, kékfrankos, bordoi cuvee) a külföldiek mindig az élen végeztek, és talán 20 euro volt a felső plafon

Octopus 2007.04.19. 13:29:51

Sok ilyen cikket még! Kell a külső kitekintés, ez talán ráébreszt, hol is tartunk, még mielőtt nagyon elszállnánk magunktól...

Művelődő 2007.04.19. 18:18:38

Valóban tanulságos a kitekintés,de azért szerintem a mi borainkat itthon kellene értékesíteni -persze,van kategória,ami most sem küzd hazai értékesítési gondokkal...,de az imént itt Solus és tsai voltak a téma.Ja,hogy életemben egyetlen egyszer sem szántam még tizenezer gyenge magyar forintokat egyetlen borra sem...,vagy csak kóstoltam,vagy kaptam,,vagy jóbarátaim,családtagjaim jóvoltából fogyaszthattam,de saját zsebből költeni...
Itt van a kutya elásva?

MalbecNC 2007.04.19. 19:06:02

A borivó ember addig nem szereti a franciákat, amíg jól meg nem kóstol tőlük néhányat elérhető áron. Mikor rájön, hogy 15-30 EUR között igen csodajó borokat kap(hat) akkor elkezd gondolkodni, hogy az itthoni 4000 feletti borok vajon mivégre kerülnek ilyen sokba?

MalbecNC 2007.04.19. 19:24:53

Tomlakernek.

A nagytestű borok már kimentek a divatból. Nem véletlen, hogy a franciáknak értékesítési gondjaik vannak. Most az amerikai stílusú gyümölcsös, koncentrált pár éven belül fogyasztható, hű de vaníliás a divat.

MalbecNC 2007.04.19. 19:40:20

Művelődőnek.

Teljesen mindegy, hogy hol értékesítjük a borainkat! Ami a lényeg, hogy értéket nyerjenek és ez csakis összehasonlítás alapján születhet meg. Egyrészről értékmérő a külföldi borverseny, másfelől viszont sokkal inkább a hazai fogyasztó.
Más szóval (bocs a durvaságért, de) hülyék között könnyű okosnak lenni. Amíg egy Mayer 2001-es Kopár eladható a Tescoban 5000 Ft felett, vagy egy Gere 2004-es CS 4000 felett, addig jobb ha meg se szólalunk.. :-(

dalton1 2007.04.19. 20:18:12

Én is maradok a magyarnál de ha lehetőségem engedi bármit szívesen kóstolok. Tény hogy itthon drága a jó bor. A divat meg...

tomlaker 2007.04.19. 20:40:39

MalbecNc:1. itthon kimentek a divatból???
magnifico, solus, mindenféle shirazok, meg szüretlenek , brutál alkoholok stb. én nem a külföldről beszélek...
2. szvsz a borversenyek sem itthon sem külföldön nem értékmérőek, max a tescovásárlók számára

MalbecNC 2007.04.19. 23:16:05

Tomlaker, nem azt mondtam, hogy nincs testes bor, hanem, hogy a kereslet csökkent iránta. Mármint a mázsás testes borok iránt. A szűretlen az egy állapot, az "csak" a zamatban gazdagabb bor, a shirazt meg nem említeném többesszámban, legalábbis magyar viszonlyatban, mint testes bor. a magas alkohol meg egyenesen fárasztja ma már a borivót, nem beszélve arról, hogy nem az alkoholfok adja a bor testét, hanem az extrakt tartalom, a tannin.
A borverseny sajnos értékmérő kishazánkban. Elég egy kisborászatnak, hogy egy jó évjáratban kiugró bort produláljon, felkapják a nevét, és máris az összes borának az ára ugrik jelentős százalékkal felfelé. A tescovásárlók ritkán találkoznak kiemelkedő borral, már ne is haragudj.

dalton1 2007.04.19. 23:50:59

Valószínűleg úgy értette tomlaker hogy a tesco-vásárló ha meglát egy "medalie d'argent" vagy egy "Pannon bormustra csúcsbora" plecsnit akkor inkább teszi be a kosarába mint ha nincs rajta.

Művelődő 2007.04.20. 08:26:12

MalbecNC
Talán,igazad van az értékesítésben,és sokakat lehet irányítani,egyértelmű,hogy a "Tesco vásárló" a plecsnis bort fogja megvenni,vagy azt a kategóriát,amelyik nem küzd értékesítési gondokkal... Olyan bort is láttam tegnap a Coraban,amire az volt írva,hogy borversenyen díjazott,vagy valami ilyesmi...Ha ez rákerül,mint értékmérő,és működik,mint értékmérő,akkor az elég nagy baj,de legalább -ahogy mondtad,mindegy,hol értékesül a bor,csak értéket jelentsen- el lehet adni.Ez most akkor jó?El van adva,értéket is kapott,de vajon,érték-e az a bor,ami hülyék közt érték?Vagy képes a vásárló eldönteni,hogy átvágták,vagy tényleg megérte a pénzét?Vagy ez mindegy,végülis el van adva és nyílván eladott borból lehet megélni.

Sokat kóstoló jó barátomnak köszönhetően -mivel nagyjából azonos ízlésvilággal bírunk,nagyjából ugyanazt keressük egy-egy típusú borban- az általa ajánlott kiemelkedő ár/érték arányú tételeket veszem meg 600-5000 Ft között,bízva abban,hogy valóban nem adtam ki érte sok pénzt,hanem anyit,amennyit az ér,vagy még kevesebbet!(Eddig kb.80-90%-ban bejött,így megragadom az alkalmat,hogy itt is megköszönjem:)

Természetesen drágább borokat is kóstolok,fogyasztok és az is igaz,hogy nagy magyar borélményeim mellé tudnék kiemelkedő ár/érték arányú külföldieket említeni,mivel soha el nem szalasztanám az alkalmat,hogy külföldit kóstoljak éppen az összehasonlítás miatt!Ez nálam,igazából,nem a magyar értékéből vesz el,hanem a külföldiéhez ad,mivel a magyarért odavagyok,elfogult vagyok,a külföldit meg nem csípem -igaz,az "fáj" a legjobban,ha egy francia bor q-jó,márpedig q-jók tudnak lenni...:),de ez már az én bajom.

nemjo 2007.04.21. 19:36:47

Csak az egri bormarketing lovagjainál mentek ki a divatból.
Mi itt köszönjük szépen jól vagyunk velük.
Villány rulez

egri Fehér 2007.04.22. 08:58:55

öhöm-öhöm...
AM, ha az egri nagy küvéken az egri cabernet-küvéket érted, akkor teljesen jogos a teljes érettség hiányolása - a legtöbb esetben. De nem is való a borvidékre a CS...
Ha viszont a valóban nagy és valóban egri küvékre gondolsz, akkor már nem állja meg a helyét a teljes érettség hiánya.
nemjo: ízlések és pofonok, ha neked jó minden korty bor után egy pohár vizet inni... :D:D:D:D
(megjegyzem, Villányban is van aki jó úton jár tannin ügyben, a már említett Kopár mellett egy mégjobb példa Gere Tamás és Zsolt Auerus-a (ha jól írtam...))
az egri bormarketing lovagja

nemjo 2007.04.22. 11:16:04

pont az a kellemesen szárító érzést kedvelem (az ízek mellett természetesen) a vörösborban - eszem ágában sincs elrontani egy olyan folyadékkal amiben a halak szaporodnak ....
:-)
A hozzászólásod egyébbiránt korrekt - a CS-t tényleg nem Egernek találták ki -sőt én igazán jó tiszta Sauvignont Magyarországról még nem ittam .... Villányból sem ....

Octopus 2007.04.26. 13:41:20

2003as Tüzkő domb tegnap lehengerlő volt. Talán még ezen bordói bordóik közt se vallot volna szégyent. Szvsz az emlegetett tannin ügyben is inkább a pozitiv tábor felé húz.

vmate 2007.04.27. 15:24:23

Kérek szépen mindenkit, hogy amennyiben van pár szabad percük, akkor segítsék a diplomamunkámat a következő (tényleg nagyon rövid, csak klikkelgetni kell) online kérdőív kitöltésével:
lifestylebudapest.com/kerdoiv/index.php?sid=1

Előre is köszönöm!

Merlot 2007.05.06. 20:00:48

MalbecNC-nek (szeretettel :) )

Ezt írtad: "Amíg egy Mayer 2001-es Kopár eladható a Tescoban 5000 Ft felett, vagy egy Gere 2004-es CS 4000 felett, addig jobb ha meg se szólalunk.. :-("

Eladható annak, aki ennyi pénzt ad érte. Te meg én biztosan nem. :)

Benikuty 2007.05.06. 20:28:34

Erre mondom én,hogy a hülyéknek csináták.
süti beállítások módosítása