Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kisgál

Gál Tibor Pinot Noir Selection Titi 2004

2007.04.27. 17:17 - Albert gazda

Jó látni, hogy Gál Tibor borászatában mennek a dolgok tovább, ahogyan kell, jönnek az újabb tételek, van invenció és energia, és van, ami folytatódik, felfűződik a hagyományokra mintegy. Ismert, kedvenc fajtáink egyikét, a pinot noirt az egri mester terjesztette el Magyarországon igazán – igen, tudom, hogy nem ő csinált belőle először bort, de akkor is –, majd ki is kristályosított valami saját stílust pillanatok alatt. Ifjabb Gál Tibor deklaráltan első bora pedig pontosan olyan, mintha az apja készítette volna.

Amikor először kóstoltam a szűztermésből szűrt Labirintos Pinot Noir 1999-est, nem nyűgözött le visszakézből. Emlékeim szerint túlontúl könnyednek és kevéssé komplexnek találtam. Hanem aztán összefutottam ezzel a 99-essel a következő években is többször, és szebb és szebb lett. A könnyed elegancia maradt, a rétegzettség kialakult.

Majd jöttek a következő évjáratok Labirintosai, amelyek mindig elődeik nyomdokaiban lépegettek. Esetleg sűrűségben és koncentráltságban gyarapodtak, de eleganciában és jól ihatóságban nem adták alább. Érdekes, Gálék dűlőszelektált pinot-i általában kevésbé tűntek meggyőzőnek, fajsúlyosnak, mármint nem a kerek címkés blendekhez, hanem a megcélzott szuperprémium kategóriában támasztható elvárásokhoz képest.

És most itt van ez a Gál Tibor Pinot Noir Selection Titi 2004. A becenév a címkén nekem nem tetszik – Hernyák Laci is jobb lenne Lászlónak –, de érteni vélem, mi indokolja. Végül is tolerálható. Legalább nem latin. A címke kerek, egyrészt, a bor a hátcímke szerint a legjobb tételek válogatása, másrészt, az ára a normál blendekéhez közelít, harmadrészt. Persze lehetséges, 2004 nem volt akkora év, hogy dűlős kistételeket vigyenek piacra. Hacsak nem cáfolnak a feltételezésemre később Gálék.

Sajátos szín. Különféle fények mellett különféle. Egyszer élénken világospirosas, másszor túltengenek benne a fajtához illő barnás reflexek. Illatában málna, kis füst és föld, édes árnyalatok. Szájban perfektül gálpinós. Közepes test, meleg karakter – noha az alkohol csak 13-as –, gyümölcsös, kávés. Hosszú, édeskés lecsengés, de nem gejl, ügyesen ellenpontozzák a savak. Két és fél éves kora ellenére picit kócosnak tűnik még, a harmónia talán odébb van. Az 5 és a 6 pont között kóvályog. Menet közben gazdagszik, megy felfele, animális hangulatok finomítják. Jó inni. Annyira, hogy néhány óra alatt nyakára is hágtam. Kell ennél több? 6 pont.

Címkék: kóstolás vörös hatpontos 2004 eger pinot noir gál tibor

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1964223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talbot 2007.04.30. 14:55:07

Túl sok fa egy óra levegőztetés után is, a "sima" cimkés nekem szebb tételnek tűnik. és az ára is eltúlzott szerintem ( kb 4000 ft ha jól tudom )

Fekete Leányka 2007.05.01. 10:36:00

Legjobb PN amivel összefutottam az idén: Őrzöm csodálatos álmodat
Kóstolja meg aki tudja, azután írja meg milyen volt.
Egyébkéntmeg:
Hajrá Gálcsalád!

egri 2007.05.01. 11:44:35

Volt szerencsém kóstolni e bort, meg elbeszélgeni Tibivel aki jó haverom már egy ideje, de nekem nem "jött" be ez a bor. Nagyon kilóg belőle a fa, nehezen bontakozik ki, sok benne a dohány illat. Az évjárat sem volt a legalkalmasabb nagy PN készítésére, de amit tudott azt kihozta belőle. Én kívánok nekik továbbra is sok sikert, de szerintem akkor vagy az árakat kéne csökkenteni, vagy a minőséget növelni, mert így nagyon nehéz lesz.
Viszont a 2003-as boraik nagyon szépek.

Sootaanaa 2007.05.01. 22:25:35

Egyetértek egrivel, összességében szép bor, de én csak 5 pontot adnék neki, és nem fogok spájzolni belőle. Az ára... Nos, 2500 Ft-ot tartanék reálisnak. Akkor viszont vennék még belőle :-)

Fekete Leányka: St Andi. Pinot Noir 2005 Ferenchegy cimkéjén olvasható ez a mondat: Őrzöm csodálatos álmodat. Szerintem ez Lőrincz György tisztelgése az elhunyt barát és üzlettárs előtt. Aztán lehet, hogy fene nagyot tévedek.
A bor csodálatos, de annyira fás, hogy egyszerűen számomra értékelhetetlen. A 12 éves tölgyfahordós portóiakat juttatja eszembe. Persze imádom a portóit, de ez akkor is Pinot :-)

szulfit 2007.05.02. 10:33:55

Nem vagyok hajlandó megkóstolni ezt a bort: ízléstelennek tartom a "Titi" megnevezést és a címkét. Kb. annyira stílustalan és borászhoz méltatlan, mint azok az újgenerációs borok, amelyeken a borász fényképe szerepel a címkén. Az ár pedig röhejes, tekintve, hogy állítólag ez Titi első bora.

Defter 2007.05.02. 12:35:32

Tisztelgés vagy sem, nem tudom, mindenesetre az Őrzöm csodálatos álmodat egy háromtagú, dűlőszelektált PN család egyik tagja. A két testvér neve is hasonlóan költői, és a címkéik is azonos stílusban készültek. Volt szerencsém egymás után kóstolni őket, és mindhárom nagyon tetszett. Érdekes, mennyire eltérő volt a három karakter, bár nem tudom, mennyire csak a dűlő volt ennek az oka.
A Titi eléggé megosztja a közönséget, sokan mondják, hogy a sima PN jobban tetszik. Nekem is jobban bejött.

egri Fehér 2007.05.02. 16:43:50

szulfit: nemá!
1. Titi Titi beceneve, azért van ráírva. Ezzel nyomatékosítja, hogy ez az ő első bora - gondolom.
2. Az árat nem az kell, hogy meghatározza, hogy az adott bor a borász hányadik bora. Hanem a minőség. És a "Titi" megér 3500-at. (bár szerintem is túl fás, de ez idővel kijön belőle)
Egyébként mint Pinot, nekem is jobban bejön a kerekcímkés

szulfit 2007.05.03. 09:46:22

Férfiember kb. hatéves koráig hagyja, hogy ilyen jellegű becenévvel illessék. A becenév infantilis jellege átszáll a borra is, ezért tartom hülyeségnek ezt a húzást.

Ha pedig a bor Titisségét akarja hangsúlyozni, akkor ne rondítson rá a papa címkéjére, mert annak van egy története/jelentése, hanem csináltasson új címkét, pl. a gyerekkori fotójával (igaz mivel mással tudna, hiszen felnőttkori még nem lehet neki :))

egri Fehér 2007.05.03. 09:49:26

Akkor szerinted a Vili is infantilis a Vili papából?!

dalton1 2007.05.03. 13:51:59

Szerintem az az infantilis ha valaki gyermeki lelkét egy ostoba világ által előállított férfikép mögé próbálja rejteni.
Amit ő örökölt az apjától az olyan nagy hogy pont találó ha úgy "írja alá" ahogyan az édesapja valaha szólította. Talán kritizálás helyett kicsit el kellene gondolkozni és a dolgok mögé látva megtalálni az értelmüket és a lelket! Büszke lehet az apjára és fordítva! És a "papa címke történetének" ő is a része...

Birobor 2007.05.03. 15:32:35

Gál Tibor Egri Pinot Noir Selection Titi

Illatában érett Pinot Noir jegyek. Az érett málnás-gyümölcsös jegyek mellett megjelenik a pörkölt kávé és a karamell illata. Fiatalos, izgalmas illat. Szájban hozza ugyanazt az izgalmat, amiket az illat megígért, gyümölcsösséget és enyhe vaníliát. Sőt. Ha kicsit várunk vele kinyílik, mint egy virágcsokor. Szép lendületes savak mellett kerek ízérzet, mely hosszú lecsengésű.
süti beállítások módosítása