Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyári éjek asszonya

Frittmann Kékfrankos Rozé 2006

2007.06.05. 16:39 - BOB

Istenuccse, valahogy úgy alakult, hogy minden nyárra megtaláltam a kartonszámra vedelni való, ideális nyáresti bort, amit utána májustól szeptemberig boldog önelégültség keretében döntöttem magamba. Általában nem különösebben komplikált, filozófiai mélységeket nem döngető, de jól iható, frissítő és korrekt árú borok kerültek ebbe a körbe. Az idén sem lett ez másképp. Ráadásul egy rozé lett a kiválasztott, pedig a tavalyi évjárat nem éppen a rózsaszínről fog elhíresülni, ha hihetünk azoknak, akik.

Frittmannék évek óta Don Quijote-i harcot folytatnak a kunsági borvidék hírnevének felemeléséért. Legtöbbször egyedül maradnak ebben a harcban (legalábbis igen kevés a követőjük), így a mai napig szinte állócsillagként fénylenek a Kunság borégboltján. Munkájukat már többször is majdnem elismerték az év bortermelője díj szigorú tekintetű ítészei. A Frittmann-borok egyébként teljes családi vállalkozásban készülnek, szinte az egész família részt vesz a birtok szőlészeti, borászati vagy kereskedelmi tevékenységében.

Itt van tehát ez a Kékfrankos rozé 2006-ból, egy nem túl meggyőző címkével a palackon. Ez talán a legnagyobb hibája egyébként, ha nem lett volna anno az alkoholisták közszolgálati rozétesztje, én bizony észre se vettem volna az üveget. De kinek a papné, persze. Megbontom a műanyag kapszulát, kihúzom a dugót és töltök.

Áldozzunk egy kört Rohály doktornak is: sápadt hagymahéj a szín. Viszont becsületes templomablakokat rajzolgat a pohár falára, előrevetítve, hogy itten márpedig tartalom is lesz. Méltóságteljesen csordogálnak lefelé a csíkok. Beleszippantok. Elsőre persze eper, mi más lenne? Acéltartályosan behízelgő, gyümölcsös, friss. Semmi különös, mondhatnók, száz rozéból vagy kilencven hozza ezt az acéltartályosan epres illatot. Aztán tovább forgatom, és rájövök, hogy mélysége is van neki. Egy szép fehérbor illatjegyei köszönnek vissza: decens floralitás, aztán – meg is lepődök – ásványok. Nem eperzselé málnaszörppel, hanem rendes borillat, na.

A korty tartalmas és élénk. Virgonc kisgyerekként futkároznak a savak a számban, önfeledten, vidáman. És mellé gyümölcs is jön, meg simogató kerekség. Talán egy-két gramm maradékcukor is színesíti a képet. Játszik, vibrál. Nem üresedik, nem laposodik. A korty vége kicsit kesernyésbe fordul, de nem billen el a keser és sanyar irányába, inkább csak eleganciát kölcsönöz neki. Még ez is bejön. A lecsengésre is főképp a mandulás kesernye marad, amúgy olaszrizlingesen, továbbra is élénk savakkal. Egy rozészínű fehérbor. Tetszik, mi tagadás. Alkoholista-mércével továbbra is vastag 5 pontot szavazok meg neki, és örülök, mint majom a farkának.

Két-három órával bontás után viszont savasodni kezd, ezért második próba következik. Megkóstolom fröccsnek, akárki akármit. Jó fröccsöt úgyis csak jó borból, vagy mifene. És a Frittmann-rozé bizony fröccsnek is első osztályú. El is fogy az első nap két palackkal. Döntök és bedöntök: ez lesz az idei nyári borom, és punktum. Frissít, jólesik, jó bor, jó áron. Igyuk kartonszám, ezer alatt mérik.

Címkék: 2006 borok a hiperből ötpontos rozé frittmann kunság

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5191821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darker_ 2007.06.05. 17:42:32

Kedves bob!

Annyira felcsigázott a cikk, hogy kedvem támadt megkeresni az ominózus Fritttmann-t, és egy kis segítséget kérnék: melyik hiperből szerezhető be legegyszerűbben? Veritaséknál és a bortársaságnál nem láttm a katalógusban...

Előre is köszönöm!

pcxyz 2007.06.05. 18:30:03

a borkápolnában megtaláljátok

BOB 2007.06.05. 19:13:41

Én a Tinto Finoban veszem, mert hozzám az van közel.

secko jedno 2007.06.05. 22:58:28

A Borfaluék csillaghegyi Bortékájában is elérhető. A weboldalukon csak a Chardonnay, Ezerjó, KF Rosé hármas van fent, de a legújabb árlistájukon már 7 tétel szerepel.

710barracuda 2007.06.06. 07:28:17

Ma délután leugrom Soltvadkertre a "Testvérekhez", s veszek belőle egy -két kartonnal, egyúttal az ezerjóból is bevásárlok.


Kotyogó 2007.06.06. 07:46:01

No azért ne ragadjál le ennél az egy rozénál. Már a rozéteszkor is megírtam, hogy kifelejtettétek a balatonfőkajári Feind Cabernet Rozét, amely a kecskeméti országos borversenyen magasabb pontszámot kapott, mint az itt említett Frittmann. Igaz az alföldi borász lett a második. Persze ez semmit nem jelent, mert nem attól jó a balatoni rozé. És megkóstolhatnád még Figula, Konyári és a szekszárdi Szent Gaál rozéját is. Azok is finomak. A Vinitaly győztes Bárdos és fia is nagyon jó kis rozét rakott össze. Ja, és Malatinszky is szép rozét rakott össze, igaz ez nála csak váletlen lehet. Vagy nagyon jó egy bora vagy pocsék. Ha állandó minőségre vágysz, akkor Konyári és Feind.

Kotyogó 2007.06.06. 07:50:44

Ja, még valami. Most nézem a fotót. Régebben írtam, hogy a Feind milyen rettenetes újítással próbálkozott. Fóliás cimke. Szörnyű, ahhoz képest, hogy milyen jó bor van a palackban. Na a Frittmann cimkéje még a balatonfőkajiár borásznál is gagyibb. Úgy tűnik, hogy a rozékra nem tudnak egy tisztességes cimkét kitalálni.

ungarisse robertparker 2007.06.06. 08:35:52

Kotyogo: az a hires Konyari-roze szolobol keszul, vagy aromakbol, tanninporbol es fajelesztobol, mint a tobbi bora?

Művelődő 2007.06.06. 09:13:25

Azt hiszem,legtöbbünk minden évben keresi azt a "nyári estén hazaérve jól esik bedönteni" bort.Én mostanában -a portánk mögötti földön fáradhatatlanul kaszáló- Laci bácsit szoktam behívni egy "üdítőre",ami 2007-ben egy jólbehűtött 2006-os Frittmann Ezerjó és mindig a vágyainktól függ,hogy fröccs lesz belőle,vagy simán gurul le (nekem az idén simán az igazi,mert igen jól sikerült).Multkoriban az alföldi gulyásomhoz egy gyenge olaszrizling fröccs után tisztán gurítottuk -de nagyon és gyönyörű volt.

A rozét nem kóstoltam,bár ideje lenne,azonban a Feind rozét én is csak ajánlani tudom és nem azért,mert mások díjazták,hanem,mert egy kóstolót bárkinek megér és lehet,hogy az jön be.Nem nagy szám,de nekem kedvemre való és nálam leverte a máskor jobban sikerült,de idén egyen rozékat (pl. Weninger,Vylyan).

Amúgy árérték arányban valóban jól jön ki a játszmából a Nagyrédei rozé is.Nekem a Taschner rozéja is kellemes meglepetés volt,mivel tagadhatatlanul sopronis erényekkel bírt -nem egy átlagos,akárhonnani rozé,hanem soproni (nekem).

Visszatérve a Testvérekre,azért az nem véletlen,hogy -infoim szerint- a legtöbb boruk nem itthon fogy:gondolom,odakint nem sokat tudnak a Kiskunsági B3szögről,itthon meg talán sokan (sznobok?/tájékozatlanok?)azt hiszik,csak "pancs" készülhet a Duna-Tisza közén.Kár.

Továbbra is azt mondom -bár a borásznak a lényeg,hogy fogyjon a bora- de itthon kellene eladni a jó magyar bort.

710barracuda 2007.06.06. 20:28:43

Nos megjártam Soltvadkertet, s vettem egy-egy kartont a roséból és az ezerjóból(12-12 palack). A rozé ára bruttó 650 HUF/palack, az ezerjóé 560 HUF/palack.Barátságos árak!

Holnap lesz a napja, hogy a haverokkal megkóstoltatom

maligán 2007.06.06. 21:08:27

Csak az ár-érték dologról egy mondatot!
A Decanter magazin áprilisi számában volt egy 2006.-os rozé teszt, ahol a hatvanas mezőny második legolcsóbb(!!) bora lett a nyertes! ( Egri rozé - Ostoros-Novaj, kapható: Spar )

Kotyogó 2007.06.06. 21:57:32

Robertparker! Szerinted melyik borász nem használ fajélesztőt! Hagyjuk a butaságot! Én is tudom, hogy fajélesztő nélkül is lehet jó bort készíteni. De - sajnos . nem egyneletes minőséget. Lehet itt nagyzolni, csak nem érdemes... Ugorjunk neki a borhamisításnak. A baj az, hogy nem sok borász marad majd talpon...

Benikuty 2007.06.07. 18:31:54

710barracuda,jól tetted,hogy elmentél,jó vásárt csináltál.Mikor kedvenc anyósomhoz megyek,én sem hagyom ki a Frittmannékat.Útba esnek.
Tegnap elvetődtem Füreden a Hudák Zoltánhoz,biztos ismerik többen.
Amit kóstoltam:olaszrizling,chardonnay,
no meg kedvencem így főleg nyáridőben a kékfrankos rozé.Utóbbi azt adja amit várunk tőle,igazi két dimenziós iható mindennapi berugatós.Lóze 400 huf/l,pa-
lackban 600 pénz.Legdrágább a 2003-s CS.
Szóval nincs elszálva az agya.
Később Almádiban az itéletidő közepette
összemértük a két rozét,-Frittmann kontra Hudák.Mindkettőben rejtőzködik némi cukor,meg magas az alkohol.Elég lenne úgy 11 körül,dehát ez van.Amúgy jól sikerült berúgni,miközben lapátoltuk a vizet a pinyóból.
Ha valakit érdekel a Hudák telefonja,írjon!

nemjo 2007.06.10. 20:00:53

Az egyen rozékban (Gere, Vylyan)egyetértünk - bár ha más aspektusból nézzük akkor csalódást sem okoznak -
az idei év kellemes meglepetése szerintem Takler, aki a számomra legkedvesebb rozét készítette.
Tetszett még Jekl Béla 2006-os rozéja is.(kb. 30-35 rozét néztem össze márciusig)
Frittmanntól a 2005-ös rozét kóstoltam csak a múlt évben, akkor nem tetszett , augusztus végére erősen fáradóban volt, hagymahéj színnel, mindenfajta gyümölcsösség nélkül, szalmás illattal.Lehet hogy mégis meg kellett volna próbálkoznom vele a G. fesztiválon a múlt héten ?

Malbex 2007.06.10. 21:09:56

Megkostoltuk a Feind cabernet rozet is, par nappal a Frittmann utan. Szerintem mas stilus, mint a Frittmann, annak ellenere, hogy mind a ketto fajeleszto/aceltartaly gyermek. A Frittmannban tobb az asvany es a karcossag, a Feindben meg a tuttifruttis gyumolcsosseg. Valoszinuleg annyi tortenik, hogy Frittmannek a szoloben jobbak, Feind meg a pinceben varazsol ugyesebben. A Frittmann ugyanakkor tartalmasabbnak is tunt. Nalam feltetlenul oda esne a valasztas, de a felesegemmel inkabb a Feind-et itatnam :)

dalton1 2007.06.10. 22:28:34

Takler szerintem kicsit túlkénezte ezt a rozét...viszont Ráspi és a St. Andrea rozék hozzák a megszokott szintet.
süti beállítások módosítása