Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyugati szlávok, déli szlávok

Pálava Csehországból, malvazija Horvátországból

2007.06.26. 15:18 - Albert gazda

Ha jól emlékszem, a cseheknél és a horvátoknál sem néztünk még körül, úgyhogy itt volt az ideje. A szőlőtermesztés északi határáról származó pálavát érettnek és zamatosnak, a déli malvaziját somlóiasan karakteresnek és kemény savúnak találtuk.

Vinne Sklepy Lechovice Pálava Pozdny Sber 2004

A csehekről mindenki azt hiszi, kizárólag sört vedelnek, ami igaz, csakhogy Morvaország is az ország része, és a morvák a bort szeretik, készíteni és inni egyaránt. A Morava borvidék Ausztriával, a Weinviertellel határos, így aligha véletlen, hogy a fehérek dominálnak Znojmo környékén. Ott, ahol a gór csövünk alá vett tétel termett, illatos fajtákkal próbálkoznak, a traminivel, a sauvignon blanc-nal és a pálavával – utóbbi a tramini és a Müller-Thurgau keresztezése, és annyira cseh, mint amennyire a cserszegi fűszeres magyar, a kerner német, a pinotage dél-afrikai. Vagyis echte.

A Vinne Sklepy Lechovice nagy borászat, amelynek hiába van honlapja, túl sok érdemi információt nem sikerült kibogarásznom. Próbálkozzanak, hátha csak én voltam idétlen. A Pálava Pozdny Sber Suche 2004 – amely tehát voltaképpen spätlese, azaz késői szüret – címkéje annál informatívabb, egyebek közt azt is leolvashatni róla, hogy 22,4-es mustfokkal szüretelték a borhoz a szőlőt.

Kissé rövid dugó, harminc mm-esnél aligha hosszabb. Halvány aranyszín, zöldes reflexekkel, majd hároméves korához képest igen tükrös a csillogása, harsogóan üde az illata. Mint egy fiatal, reduktív versenyzőé: széna és fű, valamint ananászos-mangós egzotikum. Zamatos és élvezetes, minerális beütéssel, harmóniával, jó savakkal, gyümölcsös, élénk lecsengéssel. Csipetnyi parfümösség lustítja, nem ildomos hagyni, hogy felmelegedjen. Nem nagy bor, de egyenes és tiszta, jólesik. A 4-es és az 5-ös határán ténfereg, végül eléri az 5 pontot, mert nyitott vagyok.

Pilato Malvazija Istarska 2005

Sokkal többet az isztriai borokról sem tudni, mint a csehekről, bár emezekről legalább a Borbarát mesélt már egyszer-kétszer. Mondjuk itt, más kérdés, hogy a szöveg érdemi része csak nyomtatásban olvasható. A laikus azt gondolná, annyira délen lágy fehéreket készítenek, és nem, a kóstolás tárgya konkrét bizonyíték – vagy cáfolat, ahogy tetszik.

Elido Pilato 2002-ben robbant be a piacra – bírják a horvát nyelvet? –, amikor 2001-es chardonnay-ját máris Horvátország legjobb fehérborának találták. Később is ügyesen pörgött a mester, aki 8 hektáron valósíthatja meg álmait, szőlejének 70 százaléka fehér, 30 százaléka veres, választékában nemcsak a malvazija autochton, de a teran is.

Kolmatált dugó, 12,8-as alkohol. Halvány szín, minerális illatok. Mint egy poétikusan ifjú somlói furmint. Később méz és körte is előjön, jót tesz neki, ha hagyjuk nyílni. Szájban száraz, erőteljes, kemény és férfias. Nem a komplexitásával, inkább a lendületével, a szilajságával, a kompromisszummentességével hódít. Feszes, tömör. Tüzes, sok savú, menet közben tisztul és gazdagszik. Melegebben finomabb. 5 pontot kap szintén, hiszen a pálava is megkapta.

Címkék: 2005 horvátország kóstolás csehország fehér 2004 ötpontos pilato lechovice morava isztria malvazija pálava

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr65105628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2007.06.26. 15:28:48

Bizony a horvát borok között vannak klasszisok. Rendeztünk egyszer egy amatőr házi vakkóstolót és egyetlen külföldi versenyzőkét egy horvát vörös nyerte. A nevét már meg nem mondom pedig én vittem.
A boraik meg csak azért nem lesznek világszerte ismertek (vagy akár elismertek is) mert még a nálunk megszokottnál is kisebbek a termőterületek és egész egyszerűen nincs annyi bor, hogy érdemes legyen kivinni a világpiacra.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.06.26. 20:26:13

A malvazija egy ritka és izgalmas fajta, amelynek azonban még nem találták meg a legmegfelelőbb műfajt. De azért vannak izgalmas kísérletek, főleg az ifjabb borászgeneráció által, ilyenek Matošević, Kozlović vagy Coronica. Az akác barrique hordóban érlelt, amúgy is akácos-mézes illatjegyekkel rendelkező malvazija nagyon szép tud lenni! Aki szeretne kitekinteni a horvát borok világába, javaslom az adrianet.hu weblapot, ahova a borbarátok, borturisták véleményét, tippjeit is várom! Bocs, ha valaki kéretlen reklámnak tekinti, nem az. Csak lehetőség, hogy az adriai borok kedvelői találjanak egy újabb infópontot. Türkmenbasinak igaza van, csak a horvátoknak van annyi előnyük, hogy a boraik nagyrészt elfogynak a hazai piacon és vagy az odalátogató külföldiek körében (és ez is népszerűsíti őket), illetve a külföldön nagy számban élő horvátok is lelkes vásárlók...

Muslica 2007.07.10. 13:58:26

Érdemes megkóstolni az északi "szlávok" borait is. Pl. A Strekov 1075 pincének Kürtön (szlovákul Strekov) egész korrekt borai vannak. A kékfrankosuk nekem nagyon bejön.
A "szlávokat" azért tettem idézőjelbe, mert a borászat Szlovákiában van, de borászai tudomásom szerint magyar nemzetiségűek.
Bővebb info itt:
www.strekov1075.sk
Ha jól tudom, van magyar nyelvű ismertető is. Hajrá!

Benikuty 2007.07.10. 14:34:53

Akár a magyart, akár az angol nyelvet választod,szlovákot kapsz.Ügyes

Muslica 2007.07.10. 14:51:34

Uupsz,... most vettem észre, hogy újítottak az oldalon, nyilván nincs még meg a magyar verzió. Szerintem csak évek kérdése, és az is kész lesz. :)
süti beállítások módosítása