Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Különböző vörösborok

Szétnézés délen, Lellétől Szekszárdon át Villányig

2007.07.18. 17:04 - Albert gazda

A fehérben kezdett ömlesztés második része következik, amelyben elég sok nem eléggé izgalmas vörösborról lesz szó, noha mint mindig, ezúttal is volt szerencsém többé-kevésbé érdemdús kivételekhez.

Garamvári Sínai-hegyi Cabernet Sauvignon 2002

A Sínai-hegyi CS a 90-es évek végén, az akkor még St. Donatus néven ismert pincészet csúcsboraként látta meg a napvilágot, s ekként talán az első veres volt, amellyel sikeresen bizonyította az akkor még együtt dolgozó Garamvári Vencel–Konyári János duó, hogy ebben a színben is van élet Villányon, Szekszárdon és Egeren kívül. Persze az is igaz, Konyári akkor még apró pincéjéből és máshonnét is kerültek ki dicséretes cabernet-k már a 90-es évek legelején is. A lényeg, hogy hosszú pauza után a Millenárisban esmét megkóstoltam a Sínai-hegyit, a 2003-ast, amely ízlett, és eszembe jutott, hogy pihen belőle egy palack a szekrényemben. Aztán kiderült, amim van, az nem is 03-as, hanem 02-es. Mély bíborszín, elsőre animális illatok, sok-sok fa, vanília, kávé, kevés gyümölcs. Ízben ugyanez, sok, nem éppen kifinomult tannin, azt a kis feketeribizlit kutatni kell, a fűszerek sem vibrálnak különösebben. Komoly anyag, de hiába, olyan a bor, mintha a barrique-korszak hajnalán készült volna. A maradéka álldogált néhány napig, időnként jobb formát mutatott, mint az elején, de a legkevésbé sem hengerelt le. 4 pont.

Heimann Cervaes 2004

Heimann Zoltán alighanem főként ebben a borban igyekszik összehozni a szerinte Szekszárd egyik fontos útját jelentő könnyed tartalmasságot – és ez az a bor, amely a többi Heimann-nal szemben még soha nem győzött meg teljesen. Szép, szép, de valahogy hibádzik belőle a fajsúly. Cseresznyés, meggyes, füstös picit, közepes testtel, finom tanninnal és savval, ám a tartalmak és a könnyedség hivatkozott egyensúlya nem jön össze. Nem is igazán könnyű, nem is igazán komplex. Korrektebb, ha inkább úgy mondom, nem az én stílusom. Ha lazábbat akarok, maradok a merlot-nál – és újabban a kékfrankosnál –, ha erőteljesebbet, jöhetnek a Stílusgyakorlatok. 4 pont.

Sebestyén Csaba Grádus 2003

Erről a borról volt már szó néhányszor. Például akkor, amikor a legmagasabb pontszámot kapta az éppen aktuális Pannon Bormustrán. Meg akkor, amikor MT kolléga megkóstolta, és nem tetszett neki. Őrizgettem sokáig a palackomat, azzal, hátha lecsillapszik benne a sokak szerint kérgesen érdes tannin. Bordói blend, több mint 15-ös szesz, mély gránátszín. Illata hatalmas és édes, olyan, mintha Bock József Magnificójának lenne az öccse. Aszalt gyümölcsök, dió, méz, portói, pörkölés, kávé, de mindez még nem ellenszenves. Szájban is nagy, betölt minden szegletet, összetett és koncentrált. Csakhogy keményen dörgöl a cser, aztán picit éget az alkohol. A tannin talán soha nem fog besimulni. Nem buta bor, de a harmóniát hírből sem ismeri. 6 ponttal adózom óriásságának.

Günzer Zoltán Villus 2003

Szintén régi versenyző. Színe mély, illata összerendeződött, a szokásos gyümölcsökkel, füstösséggel, hordóvaníliával, fűszerekkel. Érett bort ígér, érett is. Talán túlságosan is. Ahhoz képest, hogy csúcsházasítás-féleség volna, nem blockbuster, és le is lágyult némiképp. A vibrálás és a lendület a múlté, ha volt egyáltalán. De a legnagyobb baja nem ez, hanem az, hogy két nap múltán semmi élet nem marad benne. Egyszer már kóstoltam, az elején, akkor is ezt csinálta. Kár. 4 pont.

Vylyan Syrah 2004

A 2003-as Vylyan-syrah-t nagyon szerettem, le is borultam izgalmassága előtt. A 2004-esből eddig egyszer vettem magamhoz üvegnyit, nyersnek, zabolátlannak, fiatalnak találtam, nem mondtam róla semmit akkor. A minap viszont MT visszakézből leszedte szegényről a keresztvizet, ezért úgy döntöttem, ideje belenéznem őrizgetett palackomba. Elsőre csatornaszag, rengeteg bors és gyümölcsök. Fura, egyszerre tűnik érettnek és nyersnek, aszaltos jegyek vetélkednek szurkálós fűszerekkel. Ízben is ilyen: egyfelől mintha fáradna, másfelől mintha nem állt volna össze még. És a végén jön a savanykásság, ami mindent elbillent. Kevésbé vagyok szigorú, mint mások, de így is csak 3 pont.

Vylyan Cabernet Franc 2004

Ugyanaz, pepitában. Csatorna és egy kis franc-os fűszeresség. Csak a bors hiányzik, minden más ott van. Nemhiába ugyanaz a pincészet – de sokkal jobban szeretném, ha magasabban összhangzanának. Ízben dettó: amit eggyel feljebb írtam, írhatnám most is. A borson túl annyi a különbség, hogy ez a bor egy számmal kisebb, mint a másik. Mi történhetett Kisharsányban 2004-ben? Vagy a hiba az én szekrényemben van? 2 pont.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos hatpontos 2002 2004 kétpontos hárompontos villány cabernet franc cuvée sebestyén heimann vylyan cabernet sauvignon syrah garamvári dél balaton günzer zoltán

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr38116841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MirrMurr 2007.07.18. 22:32:10

A sorból igazán Heimann Cervaes-hez szólnék. Nem régiben kóstoltam egyet 1999-ből, amikor még Cervus volt.
Igen jó évjárat, nyilván jobb mint a 04. Igaz akkor még jóval kevesebb tudással, de ez a tétel sem volt igazán fajsúlyos. És 7 év alatt hihetetlen, savharmóniára épülő elegancia és komplexitás alakult ki benne. Ha stílust keresnék, akkor egyértelműen Burgundia. Azon a tájon nehezen értelmezhető egy 3 éves tétel. Talán itt is ez lesz .... majd kiderül :)

MirrMurr 2007.07.18. 22:33:19

Mi ez a moderációs történet?

Kotyogó 2007.07.18. 23:07:36

Egyszer a Balaton észak-keleti partjánál is kezdhetnétek a vörös kóstolót. Ne vegyétek rossz néven, de Feind legalább olyan jó vöröseket készít, mint Konyári. Garamvárinak azóta nincsenek jó borai, amióta Konyári ott hagyta. Konyári Sigillum Lonliense-je, vagyis Lelle Pecséteje 2003-ban kitűnő bor volt, azután 2004 és 2005 nagyon nem érte meg az árát(3500 Ft/palack). És akkor finoman fogalmaztam. Várom a 2006-osát. Az szerintem jó lesz. Írjatok már egyszer a balatoni vörösökről, mert sok jó bor van. Ha jól emlékszem Figulának is lesz vöröse. Egy tévhitet le lehetne rombolni, ami így szól: a Balaton mellett nincsenek nagy vörösek. Vannak!

boroscimke 2007.07.19. 09:58:51

Mr. Kotyogó és a Feind birtok:) , na mindegy csak annyit a jegyzököny kedvéért, hogy Figula Misi junior már kb 5 évjáratból jegyez merlot, cab. franc és cab. sav. borokat.tehát nem lesz hanem van... és egy nagy kereskedő forgalamazza.

Kotyogó 2007.07.19. 11:14:03

Boroscimke! Köszi az infót. Én itt BP-n még nem láttam tőle vöröset. Tudod, hogy hol kapható?

Jenyei 2007.07.19. 12:04:50

Elvileg a Veritasnál van, Dohány u. 58-62. a Blahánál.

Kotyogó 2007.07.19. 12:17:40

Jenyei! Köszi a segítséget!

szulfit 2007.07.19. 12:40:17

Azért ennyire nem szar a Vylyan CF,én 5 pontot megszavaznék neki. A Heimann Cervaes is egy biztos pont a rossz évjárat ellenére, nem pedig 4 pontos lőre.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.07.19. 12:44:14

A 2004-es Heimann Cervaes rám sokkal jobb benyomást tett még tavaly ősszel. Majd újra megvizsgálom.
Balatoni vörösek északról azért vannak még kedvenc birtokunkon kívül is. A nagyobbak közül Jásdinak és Szeremleynek is ittam már vörösét: ezek nem a csúcsra törnek, ám kellemesek. Aztán Szászi Endrének is vannak nagyon érdekes vörösborai. A Tamás Pince 2004-es CF-ja pedig kifejezetten nagyon bejött nekem, de többek közt van Syrah-juk is, csak a 2004-es még elég nyers. A végére hagytam a Villa Tolnayt: a Névtelen - amit a Borbarát is dícsért - szerintem komoly, elegáns bor, persze meg is kérik az árát.

Albert gazda 2007.07.19. 13:37:17

Kedves hozzászólók, 4 pontot nálunk nem lőre kap, hanem az a bor, amely abszolút OK. A Heimann Cervaest konkréten szépnek neveztem a fenti szövegben, és azt írtam, "korrektebb, ha azt mondom, nem az én stílusom". A 2004-es Vylyanok viszont nem ízlenek, ez van - a pincét azonban aligha éppen tőlem kell megvédeni.

Sárfehér 2007.07.19. 13:52:51

Északi parti vörösökkel kapcsolatban megjegyzem, hogy a Pálffy pince Köveskálon készít vörösöket. Azt mondják, Köveskál régen igenis vörösboros vidék volt. Én még csak traminit meg olaszrizlinget kóstoltam tőlük, de amint lesz egy kis időm, meglátogatom őket, és kipróbálom a vöröseiket is (ha jól emlékszem, CF és merlot).

pelotepincsi 2007.07.19. 15:55:06

és már sokadszorra: Loliense nem Lonliense!

Kotyogó 2007.07.19. 17:05:14

Bocs!!!!!!! Pelotepincsi, Azért ha már kijavítottál, amiben igazad van, szerinted miért nem magyar neveket adnak a borászok a magyar boroknak? Mi ez a latin őrület? Képzeld el, hogy mi lenne akkor, ha a franciák német, az olaszok meg osztrák neveket adnának. Minek nekünk a "sáto" Kajmád, meg a hasonlók... Azt nem pincészetnek hívják? Vagy ez is csak egy marketing fogás? A Villa Quaiart-t - remélem jól írtam le - sem tudja kimondani senki. Hát még hogy elolvasni. Miért nem Főkajár? Vagy Balatonfőkajár! De azt hiszem napestig lehetne sorolni...

Jenyei 2007.07.19. 17:37:48

Egy középkori oklevélben találták Villány nevét ebben az alakban.

Kotyogó 2007.07.19. 18:35:22

Igen, tudom. De nem erről szólt a hozzászólásom. :-)

MirrMurr 2007.07.19. 21:25:24

Kotyogó, ha érdekel a Balaton északi partja - ahol egyébként a filoxéra előtt 50% feletti volt a vörös arány, Badacsonyt is beleértve - akkor ajánlom pl. figyelmedbe Villa Tolnay vörös borait Csobáncról. A Névtelen 04 még kapható, nekem az első vörös tőlük egy 03-as Kékfrankos. Figyelemre méltó, inkább burgundiai karakterek. A 2005-s Primus névre keresztelt Cabernet Sauvignon egyelőre nincs forgalomban, de határozottan izgalmas tétel.
Egyébként egyetértek, Feind bácsi 03-as Tekeres-hegyi Cabernet Franc barrique (Villa Quaiar selection)tétele igen remek. Va neki egy ígéretes shiraza is 06-ból. Szóval előre északbalatonivörösök :)

Kotyogó 2007.07.20. 01:43:13

MirrMurr. Én már kóstoltam is azt a shirázt, sőt már kapható is. Kikönyörögtem egy üveget, amin még nem volt cimke. Állítólag most már címke is van rajta. A 2006-os shiráza Pannon Bormustra csúcsbor lett. Most olvastam a Decanterben, meg azt a cikket is, amit ottjártamkor írhattak, mert a Vágó István volt náluk. A Vágónak állítólag nem jött le, hogy mit iszik, ezt írja a cikk. :-) Biztos túl volt mán a sokadik pohár boron. Hol van Csobánc, mert nekem így elsőre nem jut eszembe, de majd rákeresek valamelyik útvonatervezőben. A pincészetnél lehet venni a bort? Egyébként én jobban szeretem az olasz vörös borok világát és az azokra hajazó magyar vöröseket. Ilyen pl. a Feind Shiráz. Én a végén, bár ez lehet, hogy hülyeség, de édes-kesernyés csokoládé ízt éreztem. Bár szerintem csak két féle bor van: jó, meg rossz. :-) Bocs, tudom, hogy ez nem egy pohárnok megközelítése. A minap Lellén az egyik étteremben kimért bort ittam. A felszolgáló nem árulta el, hogy kinek a bora. Mondták: rizling. Szerintem meg rizling és Sauvignon Blanc volt. De nem is ez a lényeg, hanem hogy megfizethető és nagyon jó kimért bor volt. A hely egyébként a mekdocival szemben van.

MirrMurr 2007.07.20. 07:46:38

Csobánc a hegy, nem messze Badacsonytól.
Itt van info: www.bortarsasag.hu/hu/boraszok/villa-tolnay?PHPSESSID=c

dalton1 2007.07.20. 11:28:32

Érdekes...hogy most már sokadik próbálkozásra is ennyire gyengén szerepelnek a '04-es Vylyan borok...

Ha a Heimann Cervaes szép a kóstoló szerint akkor miért csak 4 pont? Mert még ha nem is a stílusa a kóstolónak, egy szép bor az nem csak 4 pont...a 4 pontos az OK...egy OK bor nem annyira szép, csak rendben van...nem?
A bort nem kóstoltam csak a leírás és a pontozás közti ellentét szúrt szemet...

Én jelenleg Pristinában tartózkodom de nemrégiben voltam a Mani fsz.-en (Go.) és szólnék pár szót a folyton vitatott balkán borokról és a helyi viszonyokról, bár a téma nem vág ide.

Görög borok:
A legtöbbször a csomagolás-címkézés-kiszerelés volt vitatva. Számtalan évjárat nélküli, 1,5-2 literes műanyag vagy üveg palackos borral találkoztam spártai boltokban amik kifejezetten 'vin de table' megjelöléssel büszkélkedtek. A címkéjük sem nagy durranás, néha igen gyenge, de hát asztali borokról van szó! Ezek közül elenyésző azok száma amelyek nem voltak kellemesen ihatóak. Összevetve a magyar asztali megjelölésű bornak nevezett anyaggal (amitől az Isten óvjon minket) lényegesen jobbak. (€2-3/1,5-2l)
A minőségi kategóriában lentről felfelé haladva először is a Plus üzletlánc helyi palackozásai leptek meg. Robosztus semmitmondó címke (évjárat már van, 0,75-ös bordeaux-i stílusú palackok) és főleg a Syrah (inkább Shiraz-os stílus) ezért az árkategóriáért (€4-5) lenyűgöző!
Ezen felül pedig már €8-10-ért kiemelkedő borokkal találkoztam. Malvasia, CS, Syrah, Chardonnay, Nemea, Aghiorghitiko, Assyrtiko, egyéb helyi fajták.
Ezeken kívül szokás szerint a chilei, ausztrál és amerikai tömegborok €2 körül főleg a Plus által forgalmazva.

Mindent összevetve az árak nagyjából megegyeznek az otthoniakkal tehát kissé magas (nemcsak nekem hanem ár-minőség arányban) nem ritka a kis üzletek polcain sem a €30-40 bor. És jelentős fejtörést okozott nekem (bár valamennyire megismerkedtem a görög betűkkel) hogy sok boron szinte kizárólag görögül van a felirat.

Itt Pristinában a helyi (koszovói) borok száma elenyésző, főleg asztali minőségű, gyenge címkézés de iható, és rendkívül olcsó (€3-5). Nagy számban inkább montenegrói (azokon belül szinte kizárólag a Plantaze cég borai, pl.: Vranac Pro Corde (€7) és az alap boraik: Krstac, Chardonnay, Vranac, Merlot, CS kb. €3-5-ért) és macedón (főleg Bovin) illetve egyéb európai borok kaphatók. A franciák szokás szerint kimerülnek a hozzánk is nagy tömegben behozott alacsony árú és minőségű de korántsem kifejezetten rossz borokban bár találtam egy-két kifejezetten elfogadhatót is. Olasz borok szokás szerint közepes minőségű, olcsó (€4-5) Sangiovese és Chianti, ugyanígy a spanyol Grenache és Tempranillo de akad néhány árban és minőségben is kiemelkedő tétel (láthatóan nem beragadva €15-30-ért).
A macedón borok szép palackban, kiváló címkével kerülnek a polcokra. Áruk is ennyire jó (€6-12) és a minőségük is messze meghaladja a behozott és helyi alapborokét.
Bolgár, görög illetve egyéb balkáni borral Pristinában nem nagyon találkoztam.

Ezt persze nagyon átfogóan kell érteni, mert sem időm sem pénzem nincs a teljes választék áttekintésére de egy jó hónapig itt voltam és nem tétlenkedtem, ha valaki jön errefelé mostanság szívesen leírom, szerintem mit (konkrét nevekkel) milyen árban és minőségben kap meg és mit érdemes megvenni.

nemjo 2007.07.20. 23:11:15

én még a 2003-as Vylyanoknál tartok, azokkal semmi baj egyenlőre.

Parmerozpazepan 2007.07.22. 13:10:47

Kotyogó,

ha már sátó-nevek: kedvenc pincészeted települése a Balatonfő és Kajár részekből "állt össze" anno, lásd a Feind-bor latin elnevezését (nem véletlen...). A "Főkajár" hibás névhasználat.

Kotyogó 2007.07.22. 17:47:46

Ok. Általánosságban vetettem fel a dolgot. Legyen akkor Kajár. Vagy Balatonfőkajár. Én csak ezt a latin őrületet nem értem... Érted?

pelotepincsi 2007.07.23. 17:19:06

Én is értek mindent, de ha egyszer ez a neve és így kell írni. Például a Jandl pincészet, ahol szombaton jártam maximum a Misszió szóig megy el. Hihetetlen jó ez a kékfrankosa, amúgy...

megjegyzés 2007.07.24. 01:37:06

Kotyogó, a XIX. század első feléig Magyarország hivatalos nyelve volt a latin. erről ennyit. a tudatlanságot az agresszív értetlenkedés és a gyerekes monománia nem pótolja. a sokrétűbb borok élvezetéhez bizonyos nyitottság és elég sok tapasztalat szükségeltetik. az állandóan felemlegetett borászatok egyelőre petárdácskák, nem állócsillagok. a laikusoknak a petárda is nagy durranás...

Kotyogó 2007.07.25. 21:28:14

Megjegyzés! Gondolkoztam pár napig azon, hogy válaszoljak-e a megjegyzésedre. Ma például egy Simon bort ittam. Ennyit a monomániáról. Szerintem te nagyot fogsz tévedni, mert azok a petárdák visszatérő tűzijátékok lesznek, akik a nagy borászatokat nyomják le. Miért? Ma Bp-n a MOM borszaküzletében vásároltam a Simont. (Egyébként nem volt jó, 2004-es PB) Ugyancsak ebben a borszaküzletben 22 ezer forintért van kitéve az egyik Bock bor. A pultnál. Szerinted az állócsillagok megérnek ennyit. Egyáltalán, megér ennyit egy bor? Talán a gyűjtőknek vagy nekik sem. Kezdünk elszállni. Ebből az összegből veszek négy szupertoszkánt! Itt az értkérenddel van a gond. Nálad is. Nos, ezért szeretem pl, Feindet, mert megfizethető áron jó bort árul. Inkább egy Feind Shiráz 3000 forintért, mint egy Bock 22 ezerért. Kis laikusoknak meg azt ajánlom, hogy kóstoljanak és nézzék meg mennyit költenek egy-egy borra. Nyitottság meg van, csak nem szeretem, ha hülyének néznek... Érted? Főnök...

megjegyzés 2007.07.26. 00:46:55

Kotyogó, minden bor annyit ér, amennyit adnak érte. az általad említett 22k árú bort előállító termelő sem tartozik az állócsillagok közé, mint ahogyan hazánkban nincsen egyetlen vörösborászat sem, melyet objektív alapokon oda lehetne sorolni. egyszer, régen, már kifejtettem e topikban hogy addig nincs is esélye ezt a szintet egy akármilyen komoly hazai termelőnek elérnie, amíg a vásárlóközönség az útkeresésének árát ( lojalitásból ? szolidaritásból ? hazafias érzülettől hevülve ? cinizmusból ? stb... )meg nem hajlandó fizetni. terméskorlátozás, a nem megfelelő minőség eltávolítása, megfelelő hoszzú érlelés, magas szintű technológia : ezek mind rengeteg pénzbe kerülnek. Egerben és Villányban ( szándékosan nem beszélek Tokajról, itt csak a vörösbor vidékeket érintem ) már van néhány ( kamikaze ? ) kísérlet arra, hogy a kisstílű márkanév-aprópénzre váltása kísértésének ellenállva valami nemzetközi magas standardok felé törekedjenek. ez azonban a ritka kivétel.
a szomorú helyzet az, hogy a nagy borászatokat nehéz lesz lenyomni, mert ismertségükkel és értékesítési hálózatukkal a felvásárolt sz..-ból is legalább ezüstöt képesek csinálni, ami a továbbélés záloga. nota bene, a Balaton környéki borászatoknál az egyszer-egyszer elkapott tételek a teljes portfoliójuk törpe kisebbségét képezik... egyébként jó vadászatot az általad megfelelőnek tartó tételek után ! magam részéről az emlegetett shiraz-t elfogadható ár/értékarányúnak tartom, de ha már a parasztvakításról beszélünk, több, mint enyhe túlzás mint a Pannon Bormustra csúcsbora látni. cui prodest ? vagy csak nem értenek hozzá ? vagy tényleg ez a teljes hazai felhozatal ? ( ezt azért kétlem )

Kotyogó 2007.07.26. 08:27:47

Megjegyzés! Na, kezdünk egyeérteni!Tényleg pár ezer tétel van a Feind shirzából, és abban is igazad van, hogy tényleg nagyon kevés az ár és érték arányban megfelelő magyar bor. Azzal is tisztában vagyok, hogy a többéves érlelés, az új tölgyfahordók jó sokba kerülnek és ezt a magyar borászok közül kevés engedheti meg magának.

Defter 2007.07.26. 12:23:34

Kotyogó, a Feind-mentes kommentjeid sokat lendítettek a színvonaladon az utóbbi időben, de valahogy mindig visszacsobbansz ebbe a nyáltengerbe, és bár nagy nyelvcsapásokkal általában sikerül elérned a partot, de nem veszed észre, hogy közben Feindék szépen belefulladnak. Annyi jó magyar borászat van, akiket példának hozhatnál, miért nem válogatsz kicsit szélesebb körben? Totál elrontod a hangulatot, ráadásul még az az érzés sincs meg, hogy legalább a tutit írod le.
Tévedés ne essék, nekem is tetszenek a Feind borok, sőt, maguk Feindék is nagyon szimpatikusak, de valljuk be őszintén, ár/érték arányban is bőven vannak jobb borok, mint ez a shiraz. Vagy bármelyik másik Feind bor.
Tudom, hogy nem épp az én véleményemre vagy kíváncsi, ezért olyat írok, amit nem én találtam ki: a változatosság gyönyörködtet. Jó lenne gyönyörködni a hszeidben is néha.
De hogy ne csak off legyek, kicsit a borokról is.
GZ tényleg egész jó borokat készít, bár legutóbb egy 03-as Villányi Cuvé-t bontottunk tőle, ami annyira nem jött be. Túl tömény volt, ami nyilván az évjáratnak köszönhető, túl sok érett, aszalt aroma, és szilvalekvár erősen. Nem volt rossz, sőt, de sok volt. Valahogy vizet kívánt maga után, ami azért nem túl pozitív.
És bár ez is személyes vélemény, én Günzer Tamás borait jobban kedvelem. Bár az is igaz, hogy Zoltánnal még nem borozgattam soha, lehet, hogy akkor más lenne a véleményem.
A Vylyan borok nekem eddig többször okoztak csalódást, mint őszinte örömet sajnos, bár (nyilván emiatt is) jóval kevesebb tapasztalatom van velük, mint itt a többségnek. Nekem mindig úgy tűnik, hogy illatban jóval többet ígérnek, mint amit aztán ízben adnak, bár a Montenuovo azért általában bejön. A Syrah mindenesetre nem okozott semmiféle katarzist, sőt, az jutott eszembe, hogy bár a magyar Syrah-mezőny nem valami színvonalas, azért kóstoltam már jónéhány jobbat. És bár biztosan van, aki nem ért egyet, nekem a Takleréké sokkal inkább bejött, sőt, nekem azzal még nem volt gondom egyszer sem, pedig itt voltak negatív élmények és vélemények bőven.

Kotyogó 2007.07.26. 14:58:22

Defter! Mielőtt anyázol...Egyébként megszoktam, lepereg. Szóval mielőtt eszevesztten vered a klaviatúrát, tisztelettel megkérdezem: Kóstoltad Feind Shirázát? Ha nem, akkor meg miről beszélsz?

boroscimke 2007.07.26. 16:09:23

...jól eltértünk a témától:)

Defter 2007.07.30. 13:21:56

Kotyogó, bocs, nem voltam billentyűzet-közelben pár napig.
Nem anyázok, csak már elég volt, bocs. Gyakorolhatnál néha némi önmérsékletet, és mielőtt újra róluk írsz, gondold át, hogy tényleg annyira szükséges-e (ezt nyilván nem egy konkrét hsz-re írom, hanem inkább a jövőre). Csak arra utaltam (bár tény, hogy elég drasztikusan), hogy vannak olyan esetek, amikor a reklám már negatív hatással van a reklámozott termékre (ez esetben a borászatra is), függetlenül annak valós értékétől, minőségétől.
Amúgy kóstoltam Feindék shirazát, sőt, jónéhány más termelőét is, így van némi alapom az összehasonlításhoz. Bocs, hogy az ízlésem nem egyezik a tiéddel, de ez ugyebár már más kérdés, ne vess meg érte. Nő vagyok, más dolgokat szeretek, más ízlik, amúgy meg nagyon finnyás vagyok, de ez meg az én bajom. Nem azt mondtam, hogy ez a bor rossz, de ittam már olyat, ami jobban tetszett. Te meg reklámozhatnál néha mást is.
süti beállítások módosítása