Az évjáratos hátszín még a jövő zenéje, de a terroirt már a marhában is keresik. Hogy hogyan, arról itt láthatunk nyálcsorgató videót a new yorki Craftsteakből. A Wine Spectatorből delegált szerencsés flótás és az étterem séfje háromfajta marha hátszínét kóstolja nagy élvezettel, miközben a szemünk kopog.
Az áraktól nyilván dobnánk egy hátast, de bál szépe mind a három. Az első egy füvön hízott hawaii marha (füves és puha), a második egy tipikus amerikai kukoricán hízlalt (édes és dús), a harmadik pedig a híres wagyu, amely állagában libamájra emlékeztet, és csodálatosan márványos. A folytatásban a szerencsés flótás egy washingtoni kabernét kóstol az időközben megöregedett sztékekhez. Az étterem borlapja is tanulságos olvasmány, főleg az osztrák jelenlét szúr szemet.
Amerikában a fenntarható, az organikus és a biodinamikus borászkodás már régen levetette a gyerekcipőt, de az a tény, hogy a Wine Spectator közel 20 oldalt szentelt a "zöld forradalomnak", a felnőtté válás egyik fontos állomása. Az írások alapjául szolgáló interjúk eredetije részben videón is megtekinthető.
Csak néhány kulcsfogalom: a monokúltura fölszámolása, a gyomirtókkal sterilizált talaj újraélesztése, a virágok, a rovarok, a madarak visszacsalogatása, az élettér dinamikus egyensúlyának helyreállítása, csirkék, kecskék, tehenek és lovak a szőlőben, visszatérés a cementkádas erjesztéshez (ez egyébként Toszkánában is futótűzként terjed), a tojás mint a természet legtökéletesebb formája stb. Kötelező nézni való bárkinek, akit kicsit is érdekel a szőlészet és a borászat mai gyakorlata.
Gary Vaynerchuk a borvlog műfajának pionírja és klasszikusa a rémisztő dolgokat ígérő borkulccsal szórakozik. A Clef du Vin állítólag egy másodperc alatt egy évet öregít a boron. Vajon mire jó ez a nagy csinadrattával beharangozott, és fölöttébb drága kütyü? És egyáltalán működik-e?
Időközben Garyt keblére ölelte a mass media. Az egyik legnézettebb amerikai tóksó félkegyelmű házigazdája, Conan O'Brien fogadta a kis fehéroroszt, és együtt nyaltak követ, zabáltak földet és szivart, ittak és köpködtek.
De amiért igazán szeretjük vé-nör-csák-ot, az természetesen a borkóstolás. Itt egy jó kis brunellós, egy merlós meg egy pinós epizód.
Utolsó kommentek