Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Amerikai organikusok és komikusok

Ismeretterjesztő és szórakoztató videók

2007.08.09. 16:26 - alföldi merlot

Az évjáratos hátszín még a jövő zenéje, de a terroirt már a marhában is keresik. Hogy hogyan, arról itt láthatunk nyálcsorgató videót a new yorki Craftsteakből. A Wine Spectatorből delegált szerencsés flótás és az étterem séfje háromfajta marha hátszínét kóstolja nagy élvezettel, miközben a szemünk kopog.

Az áraktól nyilván dobnánk egy hátast, de bál szépe mind a három. Az első egy füvön hízott hawaii marha (füves és puha), a második egy tipikus amerikai kukoricán hízlalt (édes és dús), a harmadik pedig a híres wagyu, amely állagában libamájra emlékeztet, és csodálatosan márványos. A folytatásban a szerencsés flótás egy washingtoni kabernét kóstol az időközben megöregedett sztékekhez. Az étterem borlapja is tanulságos olvasmány, főleg az osztrák jelenlét szúr szemet.

Amerikában a fenntarható, az organikus és a biodinamikus borászkodás már régen levetette a gyerekcipőt, de az a tény, hogy a Wine Spectator közel 20 oldalt szentelt a "zöld forradalomnak", a felnőtté válás egyik fontos állomása. Az írások alapjául szolgáló interjúk eredetije részben videón is megtekinthető.

Csak néhány kulcsfogalom: a monokúltura fölszámolása, a gyomirtókkal sterilizált talaj újraélesztése, a virágok, a rovarok, a madarak visszacsalogatása, az élettér dinamikus egyensúlyának helyreállítása, csirkék, kecskék, tehenek és lovak a szőlőben, visszatérés a cementkádas erjesztéshez (ez egyébként Toszkánában is futótűzként terjed), a tojás mint a természet legtökéletesebb formája stb. Kötelező nézni való bárkinek, akit kicsit is érdekel a szőlészet és a borászat mai gyakorlata.

Gary Vaynerchuk a borvlog műfajának pionírja és klasszikusa a rémisztő dolgokat ígérő borkulccsal szórakozik. A Clef du Vin állítólag egy másodperc alatt egy évet öregít a boron. Vajon mire jó ez a nagy csinadrattával beharangozott, és fölöttébb drága kütyü? És egyáltalán működik-e?

Időközben Garyt keblére ölelte a mass media. Az egyik legnézettebb amerikai tóksó félkegyelmű házigazdája, Conan O'Brien fogadta a kis fehéroroszt, és együtt nyaltak követ, zabáltak földet és szivart, ittak és köpködtek.

De amiért igazán szeretjük vé-nör-csák-ot, az természetesen a borkóstolás. Itt egy jó kis brunellós, egy merlós meg egy pinós epizód.

Címkék: szemleszerű merlot biodinamika wine spectator vaynerchuk brunello marha pinot szték cona o brien clef du vin organikus cementkád

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91135015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklos 2007.08.09. 17:59:11

Gary Vaynerchuk egyebkent kb. ket hete Tokajban volt, utban a szulofoldjere tett elso latogatasara. Biztosan jart Demeter Zolinal is, hiszen harom bora (2003-as Fobor, 2005-os "V" furmint es 2005-os "Z" harslevelu) is kaphato nala, de amiota visszajott meg nem beszeltem vele igy nem ismerem pontosan hol jart. Mindenesetre remelem hogy meg tobb tokaji bort lehet ezutan a Wine Library-ban vasarolni es meg gyakrabban szerepelnek a tokaji borok a video-blogjaban.

Zéé 2007.08.12. 11:40:44

Na meg a Mandolás furmint is ott szerénykedik,nem csak a Wachauiak!!
süti beállítások módosítása