Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton XII.

Soproni kör Jandllal, Ráspival és a Lővér Pincével

2007.08.29. 09:38 - alföldi merlot

A tizenkettedik etap kellemes meglepetést hozott, mert bár a nevek sokat ígértek, az évjárat annál kevesebbet. Én legalábbis nem tudok őszintén hinni a 2005-ös vörösökben. Túlságosan jól emlékszem a kilátástalanul borús, esős nyárra és a borászok világvége-hangulatára. Azóta többször hallottam, hogy Észak-Magyarországon nem volt ennyire lelombozó a kép, de hogy a vízválasztó pontosan hol húzódott, az számunkra releváns módon úgyis a borokból derül ki. A jelek szerint Sopron a naposabb oldalon állt.

Jandl Soproni Kékfrankos Missio 2005

Egy barátomtól kaptam ajándékba, aki a végszót is előre megadta: Mission Impossible. Eddigi Jandl-kudarcaim alapján minden okom megvolt rá, hogy véleményét látatlanban osszam. A címke zavarba ejtően dark/gót hangulatot sugall, pedig a bor majd kicsattan az egészségtől.

Első megközelítésben karcsú, fűszeres és gyümölcsös. A háromnaposra nyúlt kóstoló során hol egyik, hol másik jegy került előtérbe, de az összbenyomás nem változott. Színre közepesen telt, lilás. Az illat borsos, cseresznyés, minerális felhanggal. Kóstolva elsőre vékony és savhangsúlyos, de ha a péhánk beállt, és a bor legalább három órát szellőzött, jönnek a részletek. Jönnek, de nem tömött sorokban; a Missio afféle csupasz kékfrankos: tiszta és egyszerű. Fő erénye, hogy üdít és frissít. Én semmilyen barrikhatást nem éreztem. A leckéből a vastagon aláhúzott részeket tanulta meg: jó ivású, cseresznyés, ásványos és fűszeres. Ha a következő évjáratot az érettebb gyümölcs jobban fölöltözteti, a küldetést valószínűleg sikerrel teljesíti.
4 pont (kb. 1900 ft) (hasonló sikerrel járt Albert gazda poharában is.)

Ráspi Fertőrákosi Kékfrankos 2005

Ráspi elképesztően következetes. A 2005-ös sima kékfrankosra is igaz, hogy semmilyen más pályatársára nem hasonlít. Ahogy a költő mondja: „Ani potomek, ani předek/ani příbuzný, ani blízký/nejsem zde nikoho”.

A szokásos halvány, silleresen áttetsző szín. Az illat azonban annál intenzívebb: rózsa és tenger. Szellőzés és melegedés után a babérlevéltől a köménymagon át a konyakmeggyig bezárólag széles skálán játszik. Teltebb, érettebb, szerethetőbb, mint a 2004-es Selection, de ahhoz hasonlóan izgalmas és beskatulyázhatatlan. A bor lelkét a sósnak ható minerális jegyek és az édes, cseresznyés-narancsos pólus közötti feszültség élteti. Közepes test, a szokásosnál kevésbé hangsúlyos savak. Finom, érett tannin, hosszú lecsengés. Harmonikusnak, elegánsnak nem mondható, de bőven van még ideje csiszolódni. Kedvenclistámon a 2003-as mögé, de a 2004-esek elé teszem. Példának nem állítanám, de kalandnak remek. 2300 forintért viszonylag olcsó jegyet válthatunk Ráspi világába.
5 pont

Lővér Soproni Kékfrankos Balfi Présház 2005

A 2002-es kiadás a maraton egyik nagy meglepetése volt, és talán az eddigi legfrappánsabb megoldást adta a fajta-terroir-barrik háromismeretlenes egyenletre. A 2005-ös ugyanarra a rugóra jár, de valószínűleg az időjárás cserben hagyta, ezért nem éri el a nagy előd kifinomultságát. A másik kettőnél jóval sötétebb szín, és mélyebb, komplexebb illat. Mósusz, dohány, fekete csokoládé, fekete cseresznye és ánizs. Arányos, gazdagon strukturált, húsos bor, élénk, de nem metsző savakkal. Remek hordókezelés. A lecsengésben cseresznye, cseresznyemag és a nem teljesen érett cseresznye savassága. A tannin enyhén húz. A búcsúban jelentkezik egy fás-kesernyés árnyalat, amit ha egyszer észrevettünk, utána sajnos minden szinten érzékelünk. Ezzel a kis jellemhibával együtt is komoly és elmélyülésre csábító bor.
erős 5 pont (kb. 2200 Ft)

Címkék: 2005 kóstolás négypontos ötpontos kékfrankos ráspi sopron jandl lővér pince missio balfi présház

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr19150343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.08.29. 11:15:45

mósusz: "a pézsmaszarvas hímjének nemzőszerve melletti illatmirigyek átható szagú váladéka" Ez k. jó illat lehet... Amúgy meg sztem a Jandl Missio ennél egy picit több pontot érdemel, bár lehet, hogy csak a személyes pincelátogatás mondatja velem...

Defter 2007.08.29. 11:46:02

pincsi, épp az a lényeg az illatokban, hogy nem lehet őket leírni. Az, hogy honnét származnak, egyáltalán nem utal a milyenségükre. A mósusz lényege sem abban van, hogy szarvastól származik-e (nem csak onnét), hanem hogy milyen hatása van arra, aki megérzi. Nagyon fontos szerepe van az illatszer-iparban, alapanyaga sok híres parfümnek (meg kevésbé híreseknek is). Másik neve a pézsma, talán így ismerősebb, bár ha utána kellett nézned... mondjuk ezt is találhattad volna: "Izgató, erotikus, elbűvölő varázsillat".
Szóval tényleg k. jó illat tud lenni :)
Ha nem érted a jelzőket, nem érted a bort. Nincs asszociáció.

pelotepincsi 2007.08.29. 12:58:44

értelek Defter. próbáltam csak vicceskedni, mert nem ismertem korábban ezt a szót. a pézsmát igen. én úgy éreztem fertőrákoson asztal mellett, Kálmán és Arnold értő szavait figyelve, csodálatos házi étkek fogyasztása mellett, barátaim körében, hogy értem a bort. legalábbis ízlett. viszont az utolsó mondatod tartalmát nem értem.

Defter 2007.08.29. 13:09:17

Az utolsó két mondatot egybe kellett volna írnom. Nem azt akartam mondani, hogy általában nem érted a bort (ezt azért a hszeid alapján nem így gondolom), hanem hogy ha nem érted a jelzőket egy bor leírásánál, amit nem kóstoltál, akkor nem tudod elképzelni, mert nincs a jelző/illat neve mellé illat-emléked, vagyis nincs meg az asszociáció feltétele (jó példa erre az anno csite "fehér virág illat" jelzője kapcsán kialakult vita, mindenkinek más jutott eszébe a saját élményei alapján, mert nem tudtuk, pontosan melyik fehér virágra gondolt).
Amúgy a viccet éreztem, csak megleptél, hogy nem ismerted, de ha a pézsmát igen, akkor azért rendben van a dolog ;)

Szegediszomelijé 2007.08.29. 20:49:52

"Én legalábbis nem tudok őszintén hinni a 2005-ös vörösökben." -Az esős augusztus után csodálatos ősz következett -nem kell csodálkozni, hogy kellemes kis itókák voltak a fentiek -sőt: csúcsminőségú 2005-ös vörösök is akadnak. Jó tapasztalatokat kívánok!

Batmonkey 2007.08.30. 16:00:10

Bocsi a tudatlansagert, de mit mond a kolto?

sarocker 2007.08.30. 17:17:38

"Mission Impossible" - Valahogy én is így indultam neki, de nekem azért jóval kellemesebb csalódás volt a leírtnál.

"Én semmilyen barrikhatást nem éreztem." - Talán pont emiatt.

sarocker 2007.08.30. 19:16:08

Egyébként, ha már 2005 és kékfrankos, Borfaluban volt szerencsém egy szekszárdi Bodri-féle hordóválogatáshoz. Igencsak ízlett.

pelotepincsi 2007.09.01. 16:08:09

2003 - as Szőke Matyi kapitány kékfrankosa mindenek felett!
süti beállítások módosítása