Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lord Chardonnay

Légli Ottó, Gál Tibor, két borász, három chardonnay

2007.10.03. 07:37 - alföldi merlot

Azt mondják, a chardonnaynak nincs igazán egyedi karaktere, inkább afféle tabula rasa, amelyre kedve szerint írhat a terroir (vagy a borász). Azaz eszményi alany a dűlőfaggatáshoz, vagy akár a nature or nurture vita borászati lefolytatásához. Saját praxisomban a chardonnay legalább annyira szól a kádárokról és a mikrooxidációról, mint az áldott anyaföldről és a fölé rendelt időjárásról. De most nem ez a lényeg: életem legragyogóbb chardonnayját kóstoltam Légli Ottónak köszönhetően, aki nem mellesleg a  rieslinggel, a sauvignon blanc-nal és a Landorddal klasszikus mesterhármasnál tart nálam.

Gál Tibor Chardonnay 2005

A címkén narancsszínben ragyogó labirintus, az árcédulán óvatosságra intő összeg. Gál Tibornál valószínűleg senki nem tett többet azért, hogy a chardonnay nálunk is meghatározó fajta legyen. Ha jól számolom, ez már a tizenkettedik évfolyam a pincénél.
Közepesen intenzív, behízelgő (szinte már geil) illat: sárgadinnye, pörkölt mogyoró, zsírkréta. Van benne valami túlérett jelleg. Kóstolva alapvetően gyümölcsös, vaníliás és édeskés, csipetnyi zsírkrétával a háttérben. A korty krémes és vajas. A komoly test ellen esélyük sincs a komolytalan savaknak. Hiába forgatom, megalszik a számban. A lecsengés viszonylag hosszú, és a már jól ismert motívumokat ismétli. Kényelmes bor.
Érezhetően becsvágyó próbálkozás, öblös, sima, magas extrakttal, bőkezűen mért hordóval. De valahogy nincs mögötte aranyfedezet. Mintha miden más szempontot föláldoztak volna az érettség oltárán. Nemrég kóstoltam egy Lindemans Bin 65 chardonnayt, és szomorúan konstatáltam, hogy ugyanezt a figurát meggyőzőbben és olcsóbban hozza.
5 pont

Légli Ottó Chardonnay 2006

Ha a Gál-chardonnay azért volt elmarasztalható, mert túlságosan is a műfaj kliséiből építkezik, akkor itt a közízlés arculütésével kell megbirkózni. A Borbarát kedvenc szófordulatával élve: a terroir teljesen fölülírja a fajtát. Én a szőlőskislaki terroirt nem ismerem, viszont a Légli Sauvignon Blanc-nal és a Banyászó Olaszrizlinggel való rokonság föltűnt.
Friss, ropogós, áprilisi illat. Szőlővirág és zellerszár. Kóstolva üdít, frissít. Arányos és tiszta, a szokásos barriksardonnés jegyek teljesen hiányoznak. Remek, élénk és csiszolt savak, szinte galvanizálja az ízlelőbimbókat. Ízében szőlő, mandula és zellerszár, de mintha picture searchben suhannának el. A frissesség nem hagy teret a mélységnek. A korty második felétől egy fémes zártság jelentkezik, és ez rányomja bélyegét a lecsengésre is. Valószínűleg előítéleteim rabja vagyok, de hangyányival több gyümölcsre, simogatóbb textúrára vágytam.
5 pont

Légli Ottó Landord 2006

A legszebb chardonnay, amit valaha kóstoltam. A nagyság, a szépség és a szerethetőség szerencsés találkozása. A fajtát a bevezetőben említett okok miatt talán nem is lehet igazán ismerni, a szőlőskislaki terroirról meg lövésem sincs, mégis megkockáztatom, hogy a Landord elsősorban a borászt dicséri. Akinek nagyobb rálátása van, javítson ki, dorongoljon le, tanítson jó szóval!
A címke itt is narancssárga, a kalligráfia olvashatatlan (én mindig landlordnak látom), de azonnal szemet szúr. A név egyébként egy Szőlőskislak határában régen elvirágzott település emlékét őrzi. A szőlőt 2000-ben telepítették, a talaj agyagos, meszes. A Landord kis fahordós érlelést kapott, és hosszas seprőn tartást.
Illatában körte és ananász, illetve diszkrét pörkölési aromák. Elegáns és csábító. Kóstolva gazdag, de nem nehéz, krémes, de nem amorf. Kényeztet és simogat anélkül, hogy édes volna. Ízében főként birsalma egy csipetnyi zelleres fanyarsággal, ami jólesően frissít. Az alkohol kissé magas. Percek múltán is érezhető lecsengés. A palack még félig tele volt, amikor számolgatni kezdtem, hogy vajon mennyibe fájna egy kis karton. Sokba. A Landord azon nagy borok egyike, amelyekhez nem kell használati utasítás, évtizedes tapasztalat vagy idült ínyenchajlam, azonnal utat talál a gyönyörközponthoz, és rögzül a hosszú távú memóriában.
7 pont (és valószínűleg lefelé tévedek)

Címkék: balaton 2006 2005 kóstolás fehér ötpontos eger chardonnay hétpontos légli gál tibor landord

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr85183561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.10.03. 08:52:24

Én is úgy olvastam eddig, hogy "Landlord"...:)) Amúgy nekem eddig legjobban a 2006 - os Malatinszky Chardonnay jött be...

Sayid Jarrah 2007.10.03. 09:37:22

pelotepincsi!
Kiváló ízlésed van, ha a Malatinszky Chardonnay jött be eddig a legjobban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.10.03. 21:06:46

A Landlord valóban kiváló, izgalmas chardonnay - de csatlakozom az előttem szólókhoz. Habár nekem a korábbi Malatinszky barrique chardonnay-k jobban tetszettek, de a magyar publikum elvileg a 2006-os stílusát követelte ki... És azért ez is kiköveteli a helyét a legjobb magyar (száraz) fehérek között...

pelotepincsi 2007.10.03. 21:39:08

Ebben van igazság. Érdekes, hogy nála - megítélésem szerint - a 2004 - es kiváló évjáratú Chardonnay volt. Még a Le Sommelier is...

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.10.03. 23:52:51

Tényleg jók ezek, a pedig Landord egyre jobb. Malatinszky is ott szokott lenni. De nekem még mindig a Németh Veresföldi Chardonnay a legjobb magyar.

Kotyogó 2007.10.04. 13:25:21

Gál Chardonnay-ját nem kóstoltam, a Landlordot igen. Tavaly nyáron a balatonboglári jazz fesztiválon. Haza is vittem egy üveggel, mert éreztem benne, hogy jó bor, de ott inkább a bor és zene hangulata uralkodott és úgy gondoltam nem tudom már kellőképpen megítélni, hogy milyen is. Az évjárat valószínűleg nem 2006-os volt, mert 2006 nyarán volt a koncert. Szóval, nekem annyira nem jött be Légli bora és - ha jól emlékszem - jóval 3000 forint felett mérték. De nem akarom vitatni azt a tényt, hogy valóban szép borról van szó. Most már kíváncsi vagyok és meg fogom kóstolni a tavalyit is. A környékről még a Bujdosó pincészet Chardonnay-jából ittam - hát nagyon nem győztek meg. Ellenben Feind Chardonnay-ja, ami Pannon Csúcsbor lett, szerintem az egyik legszebb tétel 2006-ból. Igaz ő sem adja túl olcsón. 3600 forint palackja. Szóval Feind és Légli. Ha nagyon sok pénze van az embernek. Ja, és Malatinszky Csaba tavalyi rozéja is nagyon finom bor, a Chardonnay-jából nem ittam.

Defter 2007.10.04. 13:59:50

A Veresföldi Chardonnay nekem is a kedvencem, a kincsecskék között pihen egy palack, alkalom kell hozzá.
Kotyogó, köszi, annyira hiányzott már...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.10.04. 14:02:33

Bocs, tényleg Landord, valahogy Landlordra áll a billentyűzet...És ha jól tudom, akkor ez a dűlő neve lehet - miután ez egy dűlőszelektált chardonnay, ez evidensnek tűnhet, vagy mégsem?

Cserszegi Óvszeres 2007.10.04. 14:16:32

Én minap az egyik legjobb Chardonnay-t, (jó, nem a barrique kategória, hanem a könnyebbik műfajból) a Hilltop 2006-os "Sándornéjének" :-) személyében ittam. És volt vagy 650 Ft. Egyszerűen bombasztikus kis borocska volt. Amúgy annyira nem vagyok Chardonnay-rajongó, de tény, hogy olyan edzett és sokoldalú ez a fajta, hogy szinte bármilyen körülmények között lehet belőle igazán jó borokat készíteni.

Benikuty 2007.10.04. 18:07:35

Amióta tudom,hogy Landord,azóta annak is olvasom.Kár,hogy már csak egy palackon.
Másik kettőt nem ismerem,nincs róluk véleményem.
Tudom,hogy igazságtalanság,de a Landord
elvarázsolt,és azóta minden chardonnayt
ehhez mérek.
Csak az ára...ajaj!

Kotyogó 2007.10.04. 20:32:28

Defter, te már megint támadsz. Ezt megteheted, ha már megkóstoltad a Feind Chardonnay csúcsborát, amelyik bőven bele fért volna ebbe a tesztbe. Az, hogy itt néhány borász sztárolva van, mások meg elhallgatva, az egy dolog. Meg az is, hogy nekem van egy kedvenc borászatom. Bevallottan. Ezt már egyszer leírtam, ahogyan azt is, hogy a Malatinszkynak nem kóstoltam a Chardonnay-ját. Ez nagyjából ennyi. Ezt a fajta beszólást már abba hagyhatnád. Mert én is írhatnám, hogy miért pont a Németh Veresföldi... De nem írom, hanem inkább megyek, és a lesz rá alkalmam megkóstolom. Egyébként ma esteegy Nyakas bort ittam. cuvée. Chardonnay, Irsai, Rizlingszilváni. Nem vártam sokat tőle, de pozitív csalódást okozott. Ezer alatt volt az ára, igaz akcióban.

Benikuty 2007.10.04. 21:47:08

Kotyogó,akinek a beszólást végre abba kelleni hagyni,az nem a Defter.
Akinek meg kelleni tanulni az alapvető
helyesírást,az szintén nem a Defter.
Nem unod a pofonokat?:)
Barátilag,Benikuty

muskotály küvé 2007.10.04. 23:41:09

Sziasztok,
Majdnem teljesen off a dolog, de most kóstoltam Egon Müller felvidéki pincészetéből (Chateau Bela) származó 2005-ös, késői szüretelésű rajnai rizlinget. Állítólag 58g maradékcukor van benne; van benne sav is bőven,szerintem megérte azt a 375 szlovák koronát.

alföldi merlot 2007.10.05. 09:36:35

Kedves Kotyogó, mivel rengetegen és okkal panaszkodnak arra, hogy Neked mindenről a Feind Pincészet jut eszedbe, ezért vedd úgy, hogy most kaptál egy sárga lapot, és amikor újra szóba hozod a Feindéket, akkor jön a piros. További jó szórakozást! AM

py 2007.10.05. 09:47:07

Én már úgy érzem, hogy Kotyogó poénból írja ezeket, nem hiszem, hogy valakinek ennyire ne jusson eszébe más semmiről, csak Feind. Persze poénból is megárt a sok, ez már Feindnek sem tesz jót, lassan ciki lesz említeni az MA-n.

Amúgy, a cikkhez kapcsolódva, a minap kóstoltam egy olasz-sauvblanc-rajnai-Landord sort Légliéktől, és nagyon meggyőző volt! A sauvignon igen közel áll a szívemhez, tetszik ez a stílus, a Landord pedig tényleg nagyágyúnak tűnik, kár hogy az ára is ehhez mért. Pedig jó lenne visszakóstolni pár hónap múlva, amikor a fa kezd nagyobb teret hagyni az egyéb (így is ígéretes) ízjegyeknek.

Defter 2007.10.05. 09:56:06

Kedves Kotyogó, dehogy támadtalak, csak már kezdtem elhinni, hogy számodra is világossá vált, hogy van világ a "tudod kiken" túl is. Az utóbbi időben annyi mindenről írtál, tényleg jó is volt olvasni. Aztán tessék, bizonyítod a naivitásomat. A megjegyzés erre vonatkozott.
Mindenesetre ittam a Veresföldin kívül is jó Chardonnay-kat, és nyilván nekem is vannak kedvenc borászaim/borászataim, de legalább nem csak egy. Sőt, jónéhány. És hogy erősítsem a dolgot, egy másik kedvencet is ideírok: Günzer Tamás barrique Chardonnay. Az első meghatározó Ch-élményem volt még a kezdeteknél. Azóta is kellemes emlék, és kihagyhatatlan minden alkalommal. Ha vannak is jobbak, nekem kedvenc.

Kotyogó 2007.10.05. 11:05:46

Alföldi Úr!
Ok! :-) Bár szerintem úgy egy-két hónapja - de lehet, hogy tévedek - nem írtam le a .... nevet. Most is csak megjegyeztem, hogy létezik egy ilyen bor, ami mások szerint plecsnit érdemelt. Ha megnézed a bejegyzéseket, azért nem vagyok Móricka ... :-)
Defter!
Van világ a "tudom kiken" túl is.

RBuhl · http://www.victorinet.hu 2007.10.07. 23:55:32

Üdv mindenkinek,
Eddig csak hű olvasója voltam a blognak, de ez a Chardonnay meggyőzött arról, hogy hozzá is szóljak.
A hétvége tiszteletére nyílt ki az üveg (merthogy alkalom az kell hozzá). Krémes, olajos, friss igazi jó bor (nálam 8-as).
A nyáron kaptam rá a chardonnay ízére - a nagy melegben kíváló fiatalos, friss, pezsdítő bor, szerintem - de ez volt a csúcs. Mindenkinek ajánlom aki még nem kósolta.

Csodás 2007.10.25. 09:23:56

Hát én nem gondolnám, hogy egy "nagy" chardonnay az, amelyik igazán frissítő a nyári hőségben, de ízlések és pofonok... Nálunk a borértékesítés top pillanatainak egyike az volt, amikor jött a fogyasztó, és Korányi Sándorné féle bort szeretett volna! -Konyári Chardonnay Hát talán az jó lehet melegben is. Légli borai az utóbbi időben kiegyensúlyozottan fantasztikusak. Az említett tételek csaknem mindegyikét kóstoltam már én is, viszont nem ittam még a nem említett dűlőszelektált St. Andrea chardonnay-kat -Sziráki, Ferenchegyi, Kovászó. Ha valaki kóstolta, beavathatna az élményeibe!

limbekcs 2008.01.11. 00:37:29

Kedves AM, most így visszagondolva elég hosszú gondolkodási időt hagytam magamnak, mielőtt ősszel betáraztam 'egy és még egy' üveggel a "háziúrból". Akárhogy is, megérte, mert: IGEN!!! Karácsonykor kiderült, hogy számomra is "a legszebb chardonnay, amit valaha kóstoltam" - bár felteszem, a szavazatom értékét némileg lefokozza, hogy esetemben a merítés és főleg a szakértelem is jóval kisebb... :)

([{ugyanakkor rendkívül aggaszt, hogy a többi, ezzel egyszerre beszerzett (jóval könnyedebb) Légli (fehérek + 1 rozé) valami egyforma kesernyés íztől szenvednek, amit egyelőre említeni se merek, mire emlékeztet... - vigyázat: a fent szereplő Légli Ottó Chardonnay 2006 nincs köztük. Any comments?}])

Még egyszer érdemes kiírnom: ilyen jó fehér bort még nem ittam, mint a Légli Ottó Landord 2006. És a "pincében" folyton szemembeötlik a 'még egy' napsárga címke... :)

süti beállítások módosítása