Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A párizsi visszatér

Három hetes 05-ös vs. mindenféle csalódások

2007.10.19. 06:22 - Albert gazda

Az ember, aki mindig máshol van – nemrég Belgiumból tért vissza, hogy csakhamar Svájc irányába távozzon –, legutóbb bordeaux-iakkal kedveskedett nekünk és magának. Majd egy időre eltűnt. Aztán előkerült. Örültünk neki, hiszen a hőskorban oszlopos tagja volt kóstoló-ivó társaságunknak. Tehát haladéktalanul elhatároztuk, kidugózunk szűk tucatnyi bort, mondhatni csak úgy, találomra.

Ostoros–Bor Kutyahegyi Zweigelt 2005

Az ostorosi szövetkezet kiemelt kategóriájú terméke. Hiperbor a javából, ezer forint környékén érhető el például a Kaisersben. Kissé halvány szín, kellemesen fűszeres-meggyes illat. Fiatal, száraz, jó tartású, tisztességes bor. Learatta a tetszést, megéri a pénzét, megérdemli a jó 4 pontot.

Sebestyén Szekszárdi Kadarka 2006

Sötétebb szín, mélyebb gyümölcsösséggel, szilvával, fűszerekkel. Eddig ígéretes. De ezután csalódás. Az illat nem ilyet ígért: túlontúl karcsú, csípős, meggymagos. Nyers és kócos, szárítanak a cserei, savanykás a búcsúja. Nálam ez csupán 3 pont, ám AM kollégának máskor jobban tetszett.

Ráspi Zweigelt 2005

Még sötétebb szín. Illatasszociációk: leveshús és -zöldség, áfonya, márványsajt. Likőrös, vastag, édes-alkoholos. Málna és hordó, kis lekvár. Mintha a botritisz is megérintette volna. Tüzes és glicerines, aszalt gyümölcsös ízek, kevés fanyarka, árnyalatnyi savanyka. Csakhogy percek múltán megbillen. Valami erjedtes stich támad fel és válik egyre uralkodóbbá. Annyira, hogy tönkretesz mindent. Maximum 4 pont. Ezt meg végképp sokkal különbnek találta más. Bolondját járatta velünk a palack?

Ostoros–Bor Kutyahegyi Zweigelt 2002

Az említett szövetkezet érleltebb bora. Még annál is sötétebb szín. Aszaltas és likőrös, földes is, de illós-acetonos felhang gyengíti. Testben nagyobb, érettségileg is rendben lenne, ha ez a bizonytalanság nem gyalázná le egyéb erényeit. A sav is sok még, és a tannin sem kevés. 3 pont.

Castelgiocondo Campo Ai Sassi 2005

Minden terroirista mumusa, a Frescobaldi tulajdonolja a birtokot több mint tíz éve. A Campo Ai Sassi tulajdonképpen egy Rosso di Montalcino, és mint ilyen, száz százalékban sangioveséből készül. Elsőre üt. Gazdag illat, rengeteg gyümölccsel és pörkös hordóval. Likőrösen alkoholos és kávés is. Szájban is tartalmasnak tűnik, bár elképesztően sok nyers tannin vadítja. Előbb a végén szárít, később mindenütt. Jó tulajdonságai apránként eltűnnek a cserhullám alatt. 4 pont.

St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2005

Pinósan gyönyörű látvány. Olyan orrban is: minerális, fűszeres és lendületes, kis mélységgel, finom friss cseresznyével, rengeteg eleganciával. Ízei is szépek, kiegyensúlyozottan, harmonikusan gyümölcsösek. Dinamikus, izgalmas és kedves, érezni rajta az odafigyelést. Egri ribizli, árnyalatnyi lakkosság, a hordó ott van, de nem tolakszik. A sor első bora, amelynek komplexen gyümölcsös az utóíze. Fölöttébb kíváncsi lennék rá öregebb korában. 7 pont.

Tűzkő-Domb Völgységi Cuvée 2003

Az Eurobor Kft. első nagynak szánt vöröse, négyéves korában. Pihentettem vagy két évig. Cabernet franc és merlot. Aszalt szilvás, avaros és földes, csipetnyi mentával, halvány animalitással. Bordóias, és ez jó. Nagy testű, koncentrált, közepesen rétegzett, enyhén édes búcsúval. Remek formában versenyez, ha valakinek van még belőle, most bontsa ki. Erős 6 pont.

Vida Péter La Vida Merlot 2003

Sokak nagy kedvence, az újjáéledt Tonelló merlot-tesztjének vitathatatlan győztese. Sötét, mint az éjszaka. Aszalt gyümölcs, feketecseresznye, feketeribizli, lakk. Sűrű és krémes, diós és édes. Nagyszabású, de nem túl bonyolult. Hiányoznak a rétegek, érdes és kaparós a tannin, külön van, tép fogsortájékon erősen. Cseresznyemagos és bitumenes a vége. 5 pont.

Loggia Delle Sassaie V. Nobile di Montepulciano 2003

Sangiovese értelemszerűen. A borászat enyhén szólva sem tartozik a híresebbje közé, semmi értelmeset nem találtam róla. Barnába hajló szín, zárt illat, némi parfümösséggel és animalitással. Később mindkettőből sok lesz. Egyszerű, szárítós-cseres, a közepesnél szerényebb testű, furcsa bor. Érdekes, hogy a maradéka néhány nappal később többet mutatott. Összerendeződött valahogy. 4 pont.

Gere Attila Merlot Válogatás 2005

2005-ből nincs Solus, Kopár meg szelektív franc, hanem ezek az új válogatások jöttek helyettük, olcsóbban, de nem fillérekért persze. A szín rendben, távol a feketétől. Pörkölt mogyoró, frissen sült fehér kenyér héja, kis bőrösség és füst, gyümölcsök. Aszalt szilva a kolbászfüstölőben – mondta valamelyikünk, de túlzott, a meggy és a szilva erősebb. Ez így már-már nyolc pont, de: ízben édeskés, és nem vibrál olyan érdekesen. Orvosságos, herbális, a második kortyra a frissesség előbbre jön. Hűvös karakterű, és tartalmaz eleganciát, ergo tőlem megkapja a 7 pontot.

Gere Attila Merlot–Cabernet Franc Válogatás 2005

Szőlők a Kopárból, a Konkolyból, az Ördögárokból és a Csillagvölgyből. Gyümölcsösebb és kevésbé minerális, mint a párja, de a pörkölt mogyoró itt is játszik. Ízben dinamikusabb, bár kis édesérzet takarja benne a nüanszokat. Izgalomból több jobb lenne, de szerintem tiszta, élénk és szép. Volt, aki gyümölcslévé fokozta le, én azonban csak azért is kiosztottam a 7 pontot. Kimondottan tetszett, és kész.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 borok a hiperből vörös szekszárd kadarka négypontos hatpontos merlot 2002 ötpontos eger hárompontos gere attila villány kékfrankos hétpontos cabernet franc zweigelt cuvée sebestyén ráspi sopron toszkána st andrea ostoros sangiovese vida castelgiocondo tolna montepulciano rosso di montalcino tűzkő domb eurobor loggia delle sassaie

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31199083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2007.10.19. 07:57:57

Nem feltétlen ide, de talán mégis. Nagy vörös kóstoló. Konklúzió: Dr. Spiderman: Rhapsody in Red 2003., Pfneiszl Phaeton 2003. Kóstolj komám, nem lószar!
süti beállítások módosítása