Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egyik nagyobb, mint a másik

Varga Irsai Olivér vs. Hilltop Sauvignon Blanc

2008.02.09. 09:34 - Albert gazda

Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.

A Varga Pincészet és a Hilltop Neszmély lenne a két legnagyobb magyar pincészet, ha nem lenne náluk is nagyobb a Danubiana, meg ki tudja, ki mindenki termel rengeteget fű alatt. Fix, hogy egyik is, másik is közel jár a tízmillió palackhoz per év, alulról-felülről, annyi a differenció, hogy a Varga itthon adja el a zömöt, a Hilltop meg idegenben.

Utóbbi ráadásul régóta perfekt választás, ha kellemeset akar inni az ember nem annyira drágán, a Vargával ellenben, mint köztudomású, sokáig nem voltam kibékülve, míg meg nem kóstoltam az Aranymetszés sorozat 2006-os olaszrizlingjét. Azóta magamhoz kaptam még egy-két dolgukat, és ez idő szerint abban bízom, ráéreznek a dolog ízére, azaz arra, hogy jó bort készíteni sokkal jobb, mint rosszat. És ha nem is hagynak fel az édes igények kielégítésével, legalább eltolják az arányokat.

Varga Badacsonyi Irsai Olivér 2006

Azt hiszem, ez az Aranymetszés egyetlen darabja, amelyet nem tizenhat fokon ajánl fogyasztani a pincészettulajdonos, hanem normál tizenkettőn, hiába, egy illatos fajta borát végképp nem ildomos melegen tartani.

Halvány szín, zöldes árnyalatokkal, első illatában az obligát muskotályosság, de nem parfümösen és savanyúcukrosan, kifinomultabban szerencsére. Meglepetés, vagy nem, nem tudom: jön a badacsonyias-bazaltos mineralitás is (tessenek beszólni bátran), hol dinamikusabban, hol alig épphogy. Szerkezetileg rendben, a savak élénkek, de nem annyira karcsú és nem is annyira direkt a bor, mint más olivérek. A kövesség miatt keményebb és férfiasabb. Bonyolultnak nevezni túlzás lenne, de hajszállal több, mint laza nyári ivóbor. Ami a legfontosabb: napok múltán és mégis szobahőmérséklet közelébe melegedve is őrizte formáját. Vívódtam jobbra-balra, mennyi legyen, a 4 pont kevés, az 5 pont sok. Ez egyáltalán nem kevés ezer forintért.

Hilltop Sauvignon Blanc Korma-dűlő 2006

A Prémium széria vezérdarabja, már írtam róla, egy nagy sauvignon blanc-szemle alkalmából, elégedett voltam akkor. Pofátlanul ifjú volt, és bár egy reduktív fehértől nem várjuk, hogy évek múltán mutassa legjobb formáját, kis pihenés nem árthat neki, ha van mögötte tartalom.

Mélyebb szín, ezzel együtt még mindig fiatalos-tükrös. Illata meghökkentő. A magyarul iskolázott SB, köztudomású, többnyire füvesen-csalánosan-zöldesen harsog. Ez nem. Ez finom és komoly fehérborra emlékeztet. Délies gyümölcsökkel, egzotikummal, eperrel, meg izgalmas érettséggel. Palackbuké. Egyben van, kerekséget és nagyságot ígér. Persze minden viszonylagos. Olyan a korty is. Telt, dinamikus és hosszú, egységes egésszé simultak a nüanszok, de vibrál ügyesen. Kibírta a másnappróbát is, rezzenetlenül. Nem jut eszembe magyar saugivnon blanc, amely többet tudna nála. A 6 pont kevés, a 7 pont sok, hiába, bőkezű kedvemben vagyok máma.

Címkék: 2006 kóstolás borok a hiperből fehér négypontos hatpontos ötpontos varga pincészet badacsony hétpontos sauvignon blanc irsai olivér hilltop neszmély

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr60326302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evaker 2008.02.09. 22:53:18

Bodorján, mi az a cuccos? És hogy kóstolod ki az 1000 hektós tartályt, ha véletlenül az a bor csak fahordóban járt? És mi baj a fajélesztővel, vajon észreveszed-e a vadélesztőn erjedést? Mekdonaldszos, gyári ? Lerágott csont ez már, a tények boldog nem-ismerete ne homályosítsa el éleslátásodat. A bor élvezetre való, Te ezek szerint nem élvezed, ha bizonyos neveket olvasol a címkén, Szíved joga, hogy ezeket a neveket nagy ívben elkerüld.

bodorján 2008.02.09. 23:31:46

Re:evaker 2008.02.09. 22:53:18

Még mielőtt felnégyelsz, csak próbáltam kifigurázni a sok félművelt nagyokost. Nekem nem ez a véleményem.

Labancz 2008.02.10. 07:35:39

Grüner Veltelinert kell inni, aztán schluss!
Nem magyarkodni kell, hanem bemenni a borgyárba, megnyomni a gombot azt kész. A paraszt meg majd megissza amit elélök a balsors (aki régen tép).
Hilltopt már ittam, Vargát még nem. A többit ne is kelljen említeni.. Brrrr

deprimarius 2008.02.10. 10:19:10

A.G.,

Eddig "bor"-ra emlékeztető jegyeket sem fedeztem föl Varga-készítményben, nemhogy mineralitást, ezért a csodálkozás. Természetesen igazatok van, meg kellene kóstolni a konkrét bort mielőtt bármit írok. Csakhát sok olyan pince bora van előtte a kívánságlistán amelyek már sokszor bizonyítottak előtte, pénz meg kevés. Vargáék meg bőven tettek azért hogy előítéleteim alakuljanak ki.

A Korma-dűlősnél annyi a különbség hogy ennek ittam korábbi évjáratát (vagy az is lehet hogy ezt, csak a "dűlősség" miatt maradt meg bennem), az egy középszerű techno-bor volt, azon a vonalon belül a kulturáltabb stílus, de 4-nél több pontot sosem adnék rá. A technológián kívül nyomait sem fedeztem föl semminek. Annak a bornak a terhelését meg min. 3 kilóra saccoltam volna. Mondjuk nekem az a botrányos hogy ilyen techno-boroknak milyen pontszámokat meg érmeket szoktak osztogatni. De ezek után lehet hogy megveszem a Hilltop bort. Egy pontszámot kapott pl Takács Lajos (!!!)borával (persze tudom hogy másik szezőtől). Persze lehet hogy itt a 20-as skálával dolgozik a szerző, mert akkor mindent értenék.

Fűrészpor 2008.02.10. 10:24:25

Én egyszer emeltem le a polcról egy Hilltopot, egy prémijm SB-t, ami azzal volt marketingglve, hogy hand harvested vagy vmi ilyesmi nem emlékszem pontosan. Könyörgöm, please! Szerintem nem kéne besértődni, ha valaki kicsit is tart a gyári méretektől. Képteleneség ugyanolyan szinten szőlészkedni borászkodni 5 meg 500 hektáron és lehet akármennyi szuper képzett szofisztikált szőlészed borászod egyszerűen az időtényező miatt lehetetlen.

Dingó 2008.02.10. 10:26:06

Labancz,

egyetértek! Tegnap bontottam egy Szőke Mátyás Zöldveltelit, és nagyon meg vagyok elégedve. A címke szerint mintha a szőlőfürtbe harapnék, és valóban: nagyon illatos, gyümölcsös bor, 1190 Ft-ért igencsak jó vétel.

deprimarius 2008.02.10. 10:29:14

Ja és nehogy azt higgye bárki hogy pl Badacsonyt illetően csak Vargáék a rosszfiúk: tinédzser koromban párszor időztem Tomajon, a családdal felmásztunk a Kisfaludy-házig, és lent a vurslis rész büféiben és följebb az útmenti kimérésekben mindig kóstoltunk "badacsonyi" borokat, hát azokban sem fedeztem föl mai fejjel "bor"-t vagy mineralitást. Egy bizonyos szintnél éretlenebb és nagyobb terhelésű szőlőből sehol, senki nem tud mineralitást előcsalogatni, bármilyen klassz is amúgy a terroir.

deprimarius 2008.02.10. 10:33:15

Fűrészpor,

ja igen, már be is ugrik. Tudtam hogy volt valami rendkívüli pár Hilltop-címkén. Egyszerre szerepeltek ezek:

"hand harvested"
"selection"
"made by K. Á. winemaker in the year 1999"
"XY-dűlő"

és ezek után a bor volt 2-3-4 pontos. Még mindig vannak ilyen címkéik?

gabs 2008.02.10. 10:37:46

Arra még nem gondoltatok, hogy berakjátok az üvegen szereplő címke képét is? Én legalábbis nagyon hasznosnak találnám ezt az újítást...

bodorján 2008.02.10. 10:53:57

"Annak a bornak a terhelését meg min. 3 kilóra saccoltam volna."

Finomodott a tudományos kóstolás eszköztára: már a tőketerhelést is ki lehet kóstolni!!!!!!!

Elkezdek írni egy listát, hogy miket kell megtanulnom kikóstolni a borból:
- fajélesztő
- cuccos
- tőketerhelés
- üzemméret

Hol oktatják ezeket? :-)

deprimarius 2008.02.10. 11:10:30

bodorján,

a szőlőben és a pohárban:)

kóstold meg a bort és nézd meg a szőlőt, amiből készül. A radikálisan hozámkorlátozott szőlőből készült borok sűrűek, rétegzettek, hosszú utóízűek és betöltik az egsész szájat. Amúgy meg a fajélesztő is a "cuccos" egyik alkotóeleme:)

bsutyi 2008.02.10. 11:10:36

Kedves Bodorján!

Olyan naiv vagy!
Hát elolvasod a cimkét a palackon, elég a borászat nevét és rögtön érezni fogod ezeket az " ízeket".
:)

farkasalma 2008.02.10. 11:27:31

Kedves Fűrészpor,

alapkérdést érintesz, amikor megkérdőjelezed: lehet-e "nagy" ültetvényeken (azért tettem idézőjelbe, mert a világban ennek többszörösei is vannak és világhírűek) minőségi borászkodást-szőlészkedést csinálni. Jó lenne ezt az egészet alaposan kibeszélni egyszer. Te mit értesz az időtényezőn, ami ezt megakadályozná?

koccintós 2008.02.10. 11:46:40

Én szeretem a Hilltop fehéreket. Anno nekem ezek a borok jelentették a belépőt a minőségi borfogyasztáshoz.

Azóta sok pincészettől kóstoltam, de sajna nem érzem se a tőketerhelést, se az 1000 hektós tartály gondatlan takarítása miatt ottmaradt mikroorganizmusokat. Sajnálom. De tényleg.

Megyek is, iszok egy kis cuccos bort, de előtte megcukrozom műtanninnal.

bodorján 2008.02.10. 12:15:07

A Mondavi nem kis cég, mégis el tudja készíteni az Opus One-t, ami azért nem egy rossz bor. Az Opus One Winery magyarországon már nagynak számítana 40 hektár feletti méretével.

Mellesleg Mondaviéknak összesen több mint 3 ezer hektárjuk van.

Fűrészpor 2008.02.10. 12:43:35

Kedves Farkasalma!

A zidőtényező alatt én azt értem, hogy a szőlészetben és a borászatban minden munkavégzésnek van egy optimális ideje. Tételezzük fel, hogy a nyári szőlő zöldmunkákat egy homogén 100 ha-os ültetvényen 300 lelkes kiskönyvessel (aminek nemtom hány százaléka busszal érkezik és sose csinálta az adott munkanemet) még időben meg lehet oldani. Én mondjuk ebben nem nagyon hiszek, mert általában egy adott munkára van mondjuk 10 nap, abból 3-on szakad az eső stb... De tételezzük fel, hogy minden simán megy. Akkor a szüretnél azért csak fejtörést okoz, hogy hogy szedjük le és dolgozzuk fel ha eljött a fajta optimális érése. Gondolom a legmagasabb minőséget adó ládás szüret kiesett a lehetőségek közül a lassúság miatt (gyk: hand harvested), ezért mi marad hívunk egy kombájnt ami szépen lebombázza az ültetvényt és behoz egy nagy adag oxidált széttört valamit. Gondolom még egy enhanced géppel is hetekig eltarthat leszedni és feldolgozni. És akkor a lényeg: mikor kezded meg a szedést? akkor mikor beért az egész és a végén már túlérésben szeded, vagy belekezdesz hamarabb? Mivel itt érintve volt a gazdasági oldala is a dolognak ezért szerintem inkább az utóbbi történik. Lehet hogy az a baj, hogy nem voltam még sok nagyüzemi látogatáson és mindez gond nélkül kivitelezhető ma már hihetetlen magas minőségben, de nekem ez jelenleg nem fér a fejembe:)

Cserszegi Óvszeres 2008.02.10. 12:50:04

Végigolvasva itt a hozzászólásokat én nem is nagyon értem ezt a vitát. A Vargáék azért még fényévekre vannak a Hilltophoz képest. Rossz Hilltop bort még nem ittam, jó Vargát viszont keveset, sőt talán egyet. Itt má megen fikagyár van kialakulóban, és még a Gazda is beszól az olvasóknak, és meg akarja mondani, hogy kik között milyen különbség van, meg ki milyen tudású, ez egyszerűen ócska. Francnak ez személyeskedés. Azt amúgy én sem értem, hogy a badacsonyi bor miért nem lehet minerális, naná, hogy lehet, sőt.

t f 1 (törölt) 2008.02.10. 13:06:20

Mivan, már megint megy a szokásos vargafikázósdi?

Dingó 2008.02.10. 13:32:21

Jól összekevertem két palackot, elnézést :) Sokáig gondolkodtam, hogy a Bátaapáti Zöldveltelinit, vagy Szőke Irsai Olivérét bontsam fel. Utóbbi győzött, de az előbbi neve maradt a tudatomban.
Tehát az a nagyon gyümölcsízű, jó ár/érték arányú bor Irsai Olivér.
Lehet hogy a Zöldveltelini is az, de ahhoz még meg kell kóstolnom :)

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.10. 13:47:57

Tisztelt Albert gazda,
Tény, hogy nem professzionális borászati ismeretekkel jöttem e világra és az is tény, hogy elég nagy különbségek vannak köztünk (ha már ezt így külön ki is emelte), de attól még aktív borfogyasztónak tartom magam, és az elég gyakori kóstolások alatt megszerzett tapasztalatok alapján mertem megjegyezni, hogy a Varga pincészet általam ismert gyöngyszemeiben én nem fedeztem fel semmiféle mineralitást. Nem a badacsonyi borok mineralitásának meglétét vagy meg nem létét kérdőjeleztem meg. Így én is tiszta szívvel felteszem a kérdést, amit megfogalamztál:
hát miért is ne lehetne minerális egy badacsonyi bor?
Persze, hogy lehet.

ezerjo 2008.02.10. 13:51:35

Fűrészpor,
utolsó mondatoddal meg is válaszoltad az általad feltett kérdést...

farkasalma 2008.02.10. 14:43:01

Kedves Fűrészpor,

megpróbálok kérdéseidre sorrendben válaszolni:

- a kiskönyvesek, vagyis a kézimunkát végzők: hidd el , ez is egy szakma, melynek a fogásai - a szőlészek bemutatásai, útmutatásai és folyamatos ellenőrzése révén - elsajátíthatóak. Akik ilyen munkára vállalkoznak, nem egyszeri napszámosok, hanem olyanok, akik általában és rendszeresen ültetvényeken dolgoznak. Szerepük nagyon fontos, de a mind több munkafázist kiváltó gépek révén tevékenységük megtervezhető. Ha pedig a 10 napos periódusban 3 napig nem lehet az eső, sár stb miatt sem géppel, sem kézierővel dolgozni, akkor a 7 napra arányosan több munkást kell beállítani.
- a szüret: ez valóban sok fejtöréssel jár, de erre kellenek a jó fejek. (-: A modern, korszerű ültetvények zöménél valóban a kombájn a megoldás, ez azonban sem a szőlő, sem a majdani bor minőségére nincs negatív hatással. Az oxidáció ellen hajnali, esti , éjszakai ( tehát a lehető leghűvösebb ) időpontokban való szüreteléssel lehet védekezni. Amúgy végiggondoltad esetleg, hogy mennyi ideig tart 1 hektár - kb 4000 tő - kéziszüretelése és mennyi ugyanez kombájnnal? Vajon mely esetben van tovább kinn a leszedett szőlő az ültatvényeken és oxidálódik jobban? A kombájnválasz: kb 2 óra/hektár.
És még valami: a kombájnos szüretelés nem kell, hogy egy adott borászatban az egyedüli és kizárólagos megoldás legyen. Nagyon jól megfér együtt -akár egyszerre is - a gépi és kézi szüretelés. Ez utóbbi nyilván akkor alkalmazható, ha minden erőt be kell dobni - hogy ne legyen túlérett a szüretelt szőlő! -, vagy ha ezt az ültetvény nagyon fiatal kora és marketing szempontok is indokolják. ( lásd:hand harvested). Vagy pl még egy esetben: ha olyan meredek a dűlő és/vagy akkora a sár, amelyen vagy amikor csak kézierő alkalmazható.
- még egy gondolat: józan szőlész-bortermelő sosem szüretel azelőtt gazdaságossági okokból, mielőtt szőlője a megtervezett érettségi fokot el nem érte - hiszen ez az egyik garanciája annak, hogy bora jóminőségű és kedvelt lesz majd...

egri Fehér 2008.02.10. 14:51:20

Valuka: Namost attól, hogy egy bort Vargáék termeltek, még nem biztos, hogy rossz... Ne a 300 Ft-os sorozatot kóstold, hanem az aranymetszést! :)

Bodorján: fajélesztő, terhelés, utólag hozzáadott tannin: ezeket a dolgokat mind lehet érezni egy boron, igaz, nem mindig. Az is igaz, hogy nem könnyű.
Igen is van egy Magyarországon nagyon elterjedt fajélesztő-készítmény(-család), ami erjesztés közben sb-ra hajazó aromákat termel. És ezt tök sok bornál lehet érezni.
Terhelés: nehezebb téma, alapvetően a bor koncentráltsága mutatja meg (többek közt), plusz személyes tapasztalataim szerint az időtállósága is.
Persze, ezeket a dolgokat nem olyan könnyű észrevenni egy borban, mint ahogy azt itt sokan állítják (és ennyiben teljesen jogos az iróniád), de azért nem lehetetlen!

egri Fehér 2008.02.10. 14:55:01

farkasalma: kérdés, hogy egy kézzel szüretelt, ép fürtön lévő, sérülésmentes bogyóban lévő anyagok oxidálódnak jobban, vagy a(z egyébként rendkívül gyors) kombájn által levert, nem ép bogyóban lévő anyagok

Albert gazda 2008.02.10. 15:04:19

Kedves Deprimarius és Valuka, örülök, hogy mindketten elismertétek, nem kóstoltátok a bort, amely miatt nemcsak magát a pincészetet, hanem engem, azaz a véleményemet is minősítettétek.

Köszönöm. Ennyi nekem bőven elég.

Kedves többiek, elnézést, hogy személyeskedésbe torkolltam az említett urakhoz/hölgyekhez szóló kommentemben.

ezerjo 2008.02.10. 15:50:11

kézi vs. gépi szedés:
egyértelmű, hogy a kézi szedés mellett jobb minőséget lehet feldolgozni.
DE, a gépi szedés védelmében: a mai modern gépek sokkal kíméletesebben szednek, mint a régi gépek. Korszerű ültetvény fontos a gépi szedésnél.
Oxidáció: a géppel szedett szőlő sok esetben feltárt bogyót jelent, ami oxidálódhat. Oxidáció ellen már a gép gyűjtőkádjába, illetve a traktor pótkocsikba lehet ként szórni, ahogy ezt teszik is a jobb helyeken. Leszedés után 15-30 perc múlva már a présben lehet a cefre.
Ez akár még jobb minőségű is lehet, mint az amit sajnos jópár helyen láttam, hogy a ládába megszedett kézi szüretelésű szőlőt jól megtömködik, hadd folyjék a leve. Vagy a konténerbe-pótkocsira szedett szőlőt úgy megpúpozzák, hogy csak úgy ömlik a garatba öntésnél a barna oxidált lé...
Odafigyelés mellett mindkettő lehet jó minőségű.
Szerintem.

deprimarius 2008.02.10. 18:08:06

ok, ezen ne múljon, ezek után elértétek hogy rászánjam az időt és a pénzt: melyik bótba lehet ilyen Korma-dűlőst kapni: tacskó, madarastacskó, kaisers esetleg?
köszi.

bodorján 2008.02.10. 18:37:16

re:deprimarius
Asszem a Cora-ban láttam ilyet.

franki 2008.02.10. 19:15:17

Sauvignon blanc... régóta és minden évjáratban a TOHU ! Imádom, sajnos semmi terroir,viszont fajélesztő az van, meg korlátlan palackszám / kb. fél millát készítenek évente csak ebből / kóstoljátok meg, aztán ha terroir kell, igyatok gyengébbet !Legjobb áron megkapod az IFDT- nél, Budafok, Vágóhíd u. 1. Annyira nem szoktam elájulni a plecsniktől, de nam véletlenül lett a soproni Iváncsics Irsaija 2006-ban Bordó aranyérmese. Érdemes megkóstolni más évjáratait is,a fajtára nem jellemző tömeget és fűszereket találsz a nyomulós parfűmök mellett.

Herczeg Zoltán 2008.02.10. 19:16:54

Hát nagyon csodálkozom, hogy egyáltalán ennyien képesek vagytok ezzel a két pincészettel foglalkozni, ezért tartunk itt a borkulturánkkat illetőn.Ezen az oldalon -legalábbis azt gondolhatná az "igényes" érdeklődő" - a borhoz vonzódó, tanult és igényes emberek írogatnának egymásnak. De hát a vita indító is nagyon ciki. Nézzetek már körül egy kicsit a világban, ez a színvonal mármint a Varga-Terroir összefüggés sehova sen vezet. Kedves Albert Gazda, mondjuk a Brunello di Montalcinot kóstolgató, netán tesztelni merő ember, hogyan kóstolhat ilyen borokat. Találsz ebben az országban értékeket is, (azokra talán jobban kellene figyelmet fordítani.) inkább azután érdeklődj, hidd el mindannyian tovább jutunk.

egri Fehér 2008.02.10. 19:29:53

Basszus, Masseto, Vargáékat én sem szeretem sok-sok dolog miatt (mindemellett tartom azt a véleményemet, hogy bár az övék lenne a legrosszabb bor a Kárpát-medencében), de ami tény, az tény: az Aranymetszés sorozatban vannak jó borok (én eddig a két olaszrizlinget kóstoltam, és mind a kettő figyelemre méltó volt).
Ha a céggel van problémád, azt megértem, de ettől még lehet olyan boruk, ami jó. Legalább mi, borászok és brkedvelők legyünk már képesek cizellálni a világképünket!!!

Cserszegi Óvszeres 2008.02.10. 19:36:04

Sajnos a Vargáékat tényleg sokat bántják mindenütt. Asszem, hogy ez sem jó, mert ha készítenek egy kimagasló bort, azt sem lehet majd annak nevezni. Viszont ezzel együt nem vagyok meglepve, ha a kicsit tapasztaltabb borfogyasztó réteg - még ha baromság is minden előítélet - egyszerűen retteg a boraiktól, tudva azt, hogy édesített vörösökkel, meg egyéb rémségekkel árasztják el a piacot, sőt nyilván bevételeik legjelentősebb százaléka is a "megtolt" borokból érkezik. Ami végülis bor, csak tulajdonképpen mégsem. De ismerem a szöveget: az első a fogyasztó, és minden igényt ki kell elégíteni. Szükség van Best magazinra és Mónika Showra is, na.

Fűrészpor 2008.02.10. 19:39:08

Kedves multi giga nagy boros cég védelmezők!

Örömmel olvasom, hogy a magyarorszagi gigacégeknél korlátlan számban áll rendelkezésre képzett munkaerő bármikor bármilyen feladatra. Annak is örülök, hogy ezek a cégek sem kezdenek hozzá a szürethez míg az összes szem el nem éri a 20 fokot és végül annak, hogy a gépi szüret olyan technológiai szintet hozott a borászatban, hogy az már minőségben felülmúlja a kézi szedést és az ültetvény is jobban jár. Jobbha belátom, hogy tévedtem és el kéne mennem gyakornoknak egy 2000 hektáros céghez külföldre és aztán életem végéig csak géppel szüretelt szőlőből rottyantott bort innék 2-3 euróért/liter. De akkor miért írják a rá a hilltopnál hogy hand harvested? Nem érzitek ebben az ellentmondást?

Terroir Pista 2008.02.10. 21:34:25

Nevetséges és röhejes ez az egész: olyan ez már kb mint a Borkalauz értékelései, ahol már szintén nem ér semmmit az 5*. Leginkább a többi szerzőt sajnálom, akik sokkal realistábbak és csak valóban tartalmas és különleges borokra adnak 7 vagy afölötti pontot. Eddig is furcsálltam A.G. sok értéklését, de ez a hab a tortán eddig, először azt hittem csak valami ugratás vagy provokáció.

Fűrészpor: helyettem is szóltál

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.10. 21:41:11

Nekem az a véleményem, hogy aki akár egyszer is piacra jön bármilyen üzleti érdekből vagy stratégiai meggondolásból rossz vagy legalábbis kompromisszumok sorával készített borral az bizony lesz szíves eltűrni és elfogadni, hogy adott esetben a jó sorozatával szemben is szkeptikus lesz a piacnak legalábbis egy része. Ez van.
Nincsen ebben semmi furcsa. Nem ok nélkül forgalmaza sok cég külön brand alatt a csúcsminőségnek szánt borát és a hétköznapokra szántat. Ha valaki egy címer és egy zászló alatt akar a piacon megjelnni egy 500 forintos és egy 5000 forintos borral akkor az bizony fog kapni hideget, meleget egyformán.

Viszont mindenkinek érdemes egy konzinsztens álláspontot következetesen képviselni bizonyos stílusokkal és cégekkel kapcsolatban.

Lassan kezdem azt érezni, hogy nem szeretjük követni a divatot, de ugyanakkor a divat nem követése is divattá vált, vagyis a divat nem követésének elutasítása következik ami sok esetben pontosan ugyanolyan hozzáállást eredményez mint a divat követése... aztán ember legyen a talpán aki kiigazodik a dolgon.

Mindez persze nem baj addig ameddig nem csap át a dolog egy ítélkezés- és összehasonlítgatáspartiba, ahol számonkérjük a nagygazdasági előnyöket a kistermelőkön és viszont és elmossuk az amúgy konkrétan létező határokat a tényleg kézműves borok és a piac mennyiségi igényeit stabilan évről évre azonos minőseggel megjelenő borok között.

Terroir Pista 2008.02.10. 21:42:24

Magyarországon minőségi szőlőmunkásokat találni...nem véletlen hogy Szepsy szinte egyedüliként, óriási anyagi plusz terhet vállalva, havi fizetésre bejelentett állandó munkásokkal dolgoztat csak. Szüretnél meg pár rossz fürt meggátolhatja, hogy valóban tökéletes legyen az alapanyag. napi 3000-t kereső munkásokkal vagy géppel ennek nem sok az esélye. Gépi szüret téma: a világ legjobb borvidékein nem véletlen hogy a jobb birtokokon szóba sem jöhet ez, és etalon a kisládás kézi szüret, valamint a válogatóasztal.

bodorján 2008.02.10. 21:42:57

Re:Terroir Pista & Fűrészpor

Én pont ezért szeretem az MA-t, mert le meri írni, ha egy ikonpéncészetnek szar egy drága bora és felvállalja, hogy ha egy nagy pincészetben készített bor jó.

Terroir Pista 2008.02.10. 21:49:39

hiszem ha kóstolom...tudod azért vagyok szkeptikus, mert a Hilltop esetében eddig totálisan egymásra hasonlító, szinte a fajtákra sem emlékeztető egyenborokat ittam csak, évjárattól függetlenül, csak a technológiáról szóltak. Annyire konzisztens volt eddig az összes bor, hogy egy ilyen profin működő cég esetén szinte lehetetlennek tartom hogy egyik évről a másikra kiforduljanak önmagukból. Szóval nagyon kétlem ennek a 6-7 pontnak a realitását, de tudom, meg kell kóstolni a konkrét bort. Emelett persze hogy lehet ikonpincéknek is szar bora, egy percig nem állítottam az ellenkezőjét.

egri Fehér 2008.02.10. 23:42:58

Igazság szerint AG. tolla szerintem is nagyon vastagon fog néha, és ez főleg Wéer Yvóéhoz viszonyítva van így (és okozhat problémákat, pl. azért, mert egy WY ötösre AG lehet, hogy hetest adna, de lehet, hogy nem). De ezt egyszer már le is írtam :)

Szóval ezek a nagy pincék is tudnak kiemelkedőt alkotni, ha akarnak. Mégpedig azért, mert bár valóban nehéz ennyi mindenre odafigyelni, könnyen megtehetik (mivel az anyagi eszközeik megvannak). A figyelem csak idő és/vagy szaktudás kérdése. És mind a kettőt meg lehet venni pénzen.

Egyébként az egy jó kérdés, hogy hogyan tekintsünk arra a pincére, amelyik többmillió palack középszerű (vagy rosszabb) bort készít, és emellett 10-100 ezer jót-kiválót, egyedit. Én azt mondom, nézzük mindennek a jó oldalát: értékeljük ezeket a próbálkozásokat pozitívan, miközben persze az esetleges csúnyaságokat se feledjük el.

És ami még fontos: ne vonjuk egy kalap alá a Hilltopot Vargáékkal. Mert azért ők sosem próbáltak meg olyan szöveggel eladni bort, mint ami pl. félédes a balatoni kékburgundi hátcímkéjén van.

Szóval csak odafigyelve az apró részletekre, mint ha bort kóstolnánk! :)

koccintós 2008.02.11. 08:24:22

Nem kenyerem a minősítés, nem is elegáns, de ebben az esetben csak megkockáztatom:

Ennyi sznob kommentet még nem olvastam egy helyen. Talán meg kéne kóstolni a két bort.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 09:25:38

koccintós,

Miért kellene??? Ha kétszer rossz kaját kapsz egy étteremben akkor te harmadszor is visszamész csak azért mert állítólag új tétel került fel a menübe?

Tán nincs elég meg bízható és bevált pincészet a piacon akiktől garantáltan olyan bort kapsz ami megfelel az ízlésednek?

Miért sznob az aki miután többször megégette a kezét inkább azokhoz fordul akikkel viszont mondig jól járt? Vagy állampolgári kötelességünk lenne olyan cégektől vásárolni akik eddig sem tudták kiszolgálni az igényeinket?

Én például soha életemben nem ittam jó kerházas tokajit... tény, hogy ilyenre utoljára vagy 6-8 éve tettem kísérletet és egy fikarcnyit sem érdekel, hogy esetleg azóta van iható boruk. Nekem megvannak a megbízható tokaji cégek akikben sosem csalódtam és nem vagyok hajlandó pusztán jófejségből a pénzemet olyanra költeni amiben nem bízok meg. Ez van... ez egy ilyen bringa. A fogyasztó a pénztárcájával szavaz.

Defter 2008.02.11. 10:23:46

Szeretem az ilyen 'vitákat', amikor a köpködők csupán az előítéleteikre alapozva osztják az észt. Megkérdezném, a kommentelők közül hányan vettek részt egy hilltopos vagy vargás szüreten, de nem érdemes, mert tudom, hogy nagyon kevesen lennének, akik egyáltalán valamelyik pincészet közelében jártak már. Mégis mindenki annyira okos, és a saját kóstolási tapasztalatait emlegeti. Én is ismerek olyanokat, akik naponta literszámra 'kóstolgatnak', mégsem ismerik fel még a fajtákat sem. Szóval minden relatív.
A lényeg azonban, hogy attól, hogy egy cég nagy területen termel, még nem biztos, hogy nem tudja ellenőrizni a minőséget, és fordítva. Biztos mindenki tudna sorolni kis pincéket, ahol rossz bort kóstolt.
Ott is lehet lassú szüret, ahol kicsi a terület, mert nem ez határozza meg a gyorsaságot, hanem, mint fentebb is említették már, a munkások száma/a szüretelendő mennyiség. Ebből a szempontból az sem elhanyagolható, hogy a nagyok könnyebben finanszírozzák a több munkást, mint a kicsik. Ezek a pincészetek ráadásul általában bejáratott, gyakran alkalmazott embereket foglalkoztatnak, akiknek gyakorlatuk van.
Persze megszoktuk már, hogy itt mindenki előbb fröcsög, aztán se gondolkodik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 10:28:27

Defter,

mintha kezdenénk átesni a ló túloldalára.

Nem kell szüretre és nem kell pincelátogatásokra járni, hogy el tudjuk dönteni egy borról, hogy bejön vagy nem.

Nem fröcsögés az, hogy valaki azt mondja bizonyos pincészetek borait nem vásárolja mert amit kóstólt tőlük az csalódás volt.

Komolyan kérdezem, hogy ha te egy étteremben kétszer egymás után nem olyan szolgáltatást kapsz amit a pénzedért elképzeltél akkor te visszamennél-e harmadszor?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.02.11. 10:47:48

Mondjuk két rosszul sikerült, olcsó menü után (pedig abból nem lenne kettő, mert az első után nem mennék vissza), ha igazán érdekel a gasztronómia, és azt hallom, hogy megújult az étlap, akkor lehet hogy visszamegyek a la carte is kóstolni valamit. És utána, ha az sem, akkor leírhatom egy időre. De örökre leírni, csak mert egy-kettő nem jött be, azért azt nem követném el... De én nem vagyok az átlag, valószínűleg...

Jenyei 2008.02.11. 11:06:34

Lehet, hogy nem mennék vissza, de ha valaki ezekután azt a hírt hozza, hogy ő nagyon jót evett ott, akkor békén hagynám. Ez olyan nehéz?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 11:13:59

zoronka,

ameddig a kínálati oldal olyan erős a borpiacon addig a vevő nagy úr.

Én még ha jó tapasztalatokkal is bírok egy borászattal sem biztos, hogy visszatérő fogyasztójuk leszek, mert van sok másik amit szeretnék kipróbálni. Példának okáért ha minden héten másik izgalmasnak ígérkező magyar fehérbort akarnék inni, akkor is bő egy évre előre lennék táblázva... és akkor még hol vannak a vörösök és a jobbnál jobb német, francia, szlovén, cseh borok.

Szóval ha engem valaki azért sznobnak tart mert nem engedek egy borászatot sokszor hibázni akkor vállalom. De az vesse rám az első követ aki 2-3 felejthető, unalmas vagy hibás tétel után újra és újra a pénztárcájához nyúl ha meglátja az adott pincészet egy újabb borát.


A másik dolog amiről már volt it aművelt alkeszen szó az a felelős fogyasztó koncepciója. Vagyis, ahogy nem vásárolok olyan ország termékét ahol a gyerekmunka legális, ugyanúgy nem vásárlok olyan pincészet borát sem ahol elismerten sűrítményeznek. Egész egyszerűen nem kívánom anyagilag támogatni azt a borászati módszert amit az ilyen cégek képviselnek. Haragudni nem haragszom rájuk és rossza szavam sincsen...de a saját, munkával megkeresett pénzemmel azt csinálok amit én akarok és én úgy gondolom, hogy fogyasztóként a hagyományos módszerekkel dolgozó borászatokat támogatom és amennyire lehet úgy inkább a kisebb és így inkább kézimunkát használó borászatokat támogatom.

Tudom, hogy sokan nem mennek ilyen messze a tudatos fogyasztói szemléletben, de én ha lehet akkor közvetve inkább a kézzel szüretelő parasztot támogatom és nem a szüretelőgépet árusító vállalkozót.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 11:29:46

Jenyei,

Azt aki bárkit amiatt "nem hagy békén" hogy az mit vagy mit nem iszik szerintem ignorálni kell élből.

A borokról és borászatokról legyen szó, azokat kritizáljuk és dícsérjük, ne pedig a fogyasztókat :)

bodorján 2008.02.11. 11:33:25

re:BZoltan

Kedvenc ikonborászaink legtöbbje nagyüzemben nyomja a kannás kiszerelésű borokat, ami szerintem több mint szégyen, a Thummerer félédes/édes vörösöket pedig ne is említsük.

Ezt kiváltandó a Hilltop legalább próbálkozik a borzsákkal, Vargáéknak meg a múltkor láttam egy kocsmában a 1,5 literes csavarzáras palackjukat.

Ittam már a Frittmann és a Takler pincészet kannás borait, köze nem volt a palackos boraik minőségéhez. Akkor ezentúl ne vegyek tőlük bort?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 11:46:23

Kedves bodorján,

Én ugyan nem mondom meg neked, hogy mit vegyél vagy mit ne vegyél.
Vásároljál olyan pincék borait ahol számodra elfogadható értéket képviselnek. Hogy neked mi a fontos és mi nem, az a te dolgod. Én nem ítélek el senkit az alapján, hogy mire költi a pénzét. Az ilyen az szuverén magánügy.

A véleményem pedig az, hogy valószínűleg minden borászatnál terem olyan bor ami minőségileg kilóg (mármint lefelé) az eredetileg megcélzott kategóriából. Hogy az ilyen tételekkel mit csinál a borászat az az ő szívük joga... de szerintem a prémium minőségre törekvő borászatoknak érdemes _NEM_ saját címke alatt piacra hozni az ilyen tételeket. Kiönteni pedig még az ilyen gyengébb holmit sem szép dolog. Azért is dolgozott valaki és fröccsnek, meg melós nap végén lazításnak és zenés, táncos házibuliba berugósbornak, vagy épitkezéskor erőadónak azért még kiválló lehet az ilyen bor.

bodorján 2008.02.11. 12:07:19

Reméltem, hogy a pénzköltésem szüverén magánügy, azonban eszmerendszered nem képez koherens egészet. :-)))

Ezek szerint: ha valaki berúgos bort készít KIS mennyiségben kannában és kiemelkedő minőséget KIS mennyiségben palackban, az jó. Ugyanez a mondat a NAYG szóval már nem helytálló.

ezerjo 2008.02.11. 12:15:59

"... de szerintem a prémium minőségre törekvő borászatoknak érdemes _NEM_ saját címke alatt piacra hozni az ilyen tételeket."
ezután máris minden megbocsájtható.
valamelyik nagyszerű énekes v. zenekar szövege jut eszembe: "ha nem tudom, nem fáj"

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 12:32:41

kedves bodorján,

a félreértés elkerülése végett had jegyezzem meg, hogy nekem semmi problémám nincsen a vékonyabb, üresebb, kevésbé karakteres és tartalmas gyöngébb minőségű borkkal. Annak is megvan a maga ideje, hogy vékony bort igyunk és nem lehet mindig, minden nap, minden alkalomra csúcsminőséget inni.

Szerintem lehet olcsó kannás kiszerelésben értékesített bort is tisztességesen megtermelni pontosan ugyanúgy ahogy lehet palackos kiszerelésű drága presztizsbort is trehányul megcsinálni.

Amúgy leírtam neked is és ugyanezt írom ezerjó bortársnak is... én nem ítélkezem. Az nem az én asztalom. Nem mondom, hogy mi helytálló, mi megbocsájtható és mi nem az. Nem az én tisztem ítélkezni emberek fölött.

Én fogyasztóként alkalmanként hozok egy-egy döntést...hogy belenyúlok-e a zsebembe, vagy tovább ballagok. Ez az én dolgom. Attól, hogy én nem fogyasztok egy bort attól az még lehet jó másnak ugyanúgy ahogy lehet lesúlytó véleménye másnak arról a borról amiért én viszont rajongok. Nem egymást és egymás fogyasztói hozzáállását kellene minősítgetni és nem sommásan ítélkezni kellene, hanem sokat kóstolni és elmesélni az élményeinket. Csakhogy manapság inkább az ítélkezés, hasonlítgatás és minősítgetés a divat :( Sajnos

koccintós 2008.02.11. 12:37:16

Kedves BZoltan


Nem is rád gondoltam, mégis úgy tűnik, magadra vetted. Én az olyan hozzászólásokra gondoltam, mint a "hogy lehet egyáltalán ezekkel a pincészetekkel foglalkozni?" típusú megjegyzések.

Nekem jónéhány Hilltop bor a fogyasztható/élvezhető kategória, szerintem simán belefér, hogy a MŰVA hasábjain megjelenjen egy-egy kóstolási jegyzet a boraikról. Az, hogy ki mennyi pontot ad rá, az pedig egyéni vélemény, amit rengeteg tényező befolyásol (kóstolási körülmények, az adott palack állapota, stb.)

Hogy nem jött be a Hilltop neked? Ez egy ilyen játék, nekem is van olyan pincészet, akinek a boraival az Istennek nem bírok megbarátkozni. Talán, majd, egyszer, hátha.

A kerházas tokajival meg én is ugyanígy vagyok.

evaker 2008.02.11. 12:40:10

Én hiszem azt, hogy lehet NAGY mennyiségben NAGY (avagy kiváló két l-lel sajnos nem, de eggyel igen) borokat készíteni, ha a termelő NAGY lelkesedéssel, NAGY tudással és NAGY tapasztalattal rendelkezik, valamint NAGY szőlőültetvénnyel NAGY terroiron is. Meg a tartályai is NAGYok. Erre sok külföldi példa elhangzott akár ebben az eszmecserében is.

karcsai · http://www.garammenti.net 2008.02.11. 12:42:30

Kb. két éve egy vakteszten, Sauvignonokat kóstoltunk. Jelen volt több kereskedő is. Kicsit olyan "összekacsintós" hangulatú volt az egész, egy-egy bornál gúnyos mosoly az arcokon, hogy "na egy fajélesztős, tudjukki". Aztán a végén felfedtük a lapokat, és jött a nagy megdöbbenés, a legmagasabb pontszámokat (pár tized különbséggel) a Hilltop, Figula, Légli és egy chilei (M. Torres) érték el. Aki legjobban fajélesztőzött, a Hilltopot tette az első helyre...

deprimarius 2008.02.11. 12:51:25

1. ÓRIÁSI különbség, hogy ugyanaz a név van-e a címkén, vagy nem.

2. más a maradékelv és más ha a termelés nagy része/java a gagyira van ráállva.

Defter,

én láttam Vargás szőlőfogadást, épp valami nagy tárolóban volt a beérkezett anyag. Megkérdeztem hány mustfokú lehet (augusztus vége volt), azt mondták, kb 17. Namost rengeteg szőlőt kóstoltam már...: volt köztük zsendületlen (kemény, méregzöld) fürt is bőven. Lehetett max 14-15-ös.

BZoltan,

ezzel teljesen egyetértek:

"A másik dolog amiről már volt it aművelt alkeszen szó az a felelős fogyasztó koncepciója. Vagyis, ahogy nem vásárolok olyan ország termékét ahol a gyerekmunka legális, ugyanúgy nem vásárlok olyan pincészet borát sem ahol elismerten sűrítményeznek. Egész egyszerűen nem kívánom anyagilag támogatni azt a borászati módszert amit az ilyen cégek képviselnek. Haragudni nem haragszom rájuk és rossza szavam sincsen...de a saját, munkával megkeresett pénzemmel azt csinálok amit én akarok és én úgy gondolom, hogy fogyasztóként a hagyományos módszerekkel dolgozó borászatokat támogatom és amennyire lehet úgy inkább a kisebb és így inkább kézimunkát használó borászatokat támogatom."

Hiába adna a tacskó pár milliót a "magyar kisgazdák alapítványnak", attól még szerintem ugyanúgy rombolja, súlyos tízmilliárdokban mérhető mértékben a magyar vidéket, és én ezért szabotálom. A mekdönci is hiába csinálna egy "mangalicaburgert", attól még továbbra is kerülném az egész céget.

deprimarius 2008.02.11. 12:56:08

evaker,

pár tokaji nagybirtok ezt példázza is, de máshol még nincs ilyen. De még ott is: nagyszerű borokat készít a Királyudvar, de Demete3r zoltán saját birtokán szerintem sokkal egyedibbek és különlegesebbek a borok, pedig ugyanúgy D.Z. irányítja a Királyudvart és az egyik legjobban szervezett, minőségorientált cég. A legkomolyabb külföldi borvidékekken is szinte kizárólag a kis családi birtokok készítik a legkülönlegesebb borokat. egyszerűen nagyobb az alkotó ember, a gazda személyes jelenléte, ami a borokon is érezhető.

bodorján 2008.02.11. 13:00:26

Folytatom a megtanulandók listáját:
- cuccos (including fajélesztő)
- tőketerhelés
- üzemméret
+
- mustfok kikóstolása, szőlőszemmintavétellel

Deprimarius: ha már ennyire bennfentesként voltál ott, hogy belenyúlkálhattál a behozott szőlőbe, miért nem kértél egy fokolót? :-)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 13:00:47

kedves evaker,

Igen lehet :) de sok múlik azon, hogy miként definiáljuk a NAGY bor fogalmát.

Sajnos nekem minden más területen is az a tapasztalatom, hogy a tömegtermelés ritkán ad olyan minőséget és egyediséget amit én igazán szeretek

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.11. 13:01:38

Kedves koccintós,

Mivel valószínűleg rám gondoltán, ezért leírom azt, hogy igazad lehet, mivel tényleg elfogult vagyok a Vargaék által palackozott borokkal. Elég sokfélét kóstultunk már tőlük, de még egyszer sem volt olyan, hogy mégegyszer leemeljem a polcról ugyanazt a palackot , pedig nem 2x próbálkoztunk velük. Tény, hogy ebből az Aranymetszés sorozatból nem kóstoltam, de amikor hozzájutok biztosan megteszem.
És tényleg lehet folyóborként elfogadhatót termelni (pl. Cezar pincészet).
ezerjó
"ha nem tudom, nem fáj" ezt írtad, szerintem ez nem mindig igaz, mert bármikor belefuthatsz egy olyan borba, amit nem ismersz, de mégis nagyon jó.

muskotály küvé 2008.02.11. 13:08:26

Szerintem a dolog végtelenül egyszerű: a fogyasztó nem igazságot oszt, hanem fogyaszt, akarata, belátása, bor esetén még inkább emociói szerint. Van, aki meg tudja és akarja bocsátani Vargáéknak a hányásszagú, bizonytalan ízű rozét, és van, aki nem. A Hilltop teljesen más tészta, megbízható és jó árú, általában nem túl izgalmas borokkal, igazi einsteigerklasse.
Szerintem vagy hagyjuk a francba (esetleg marginálisan) ezt a Varga pincészetet, vagy követelek egy átfogó Muskotály küvé (lehet cuvée is) tesztet, esetleg a jónevű Weinhaus Kft., Egervin, H0xxx pincészetek iható borait bemutató cikket :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.11. 13:19:03

Amúgy a Hilltop borokkal nekem bajom nincsen. Korrekt, acélos, friss és ropogós fehérborokat kóstóltam tőlük. Sose igyak azoknál rosszabbat. Nyáresti kerti partik és vidám összejövetelek nagy sikerű vendégei a Hilltop fehérek. Ezzel együtt én még igazán nagy formátumú és lehengerlően egyedi, karakteres Hiltop borral sem találkoztam. De ez nem is baj, a lényeg, hogy egyenes, közismert stílust képviselnek a Hiltop borok.

deprimarius 2008.02.11. 13:26:08

bodorján,

látom szorgalmas diák vagy, haladsz előre a tudás útján.

A legutóbbi pont azért nem nagy ördöngösség, a piacon is látni hogy egy paradicsom zöld, rózsaszín, halványpiros, vagy szép élénkpiros.

a Hilltop tényleg teljesen más, bár elég művi, de kitűnőek arra hogy a fiatalok átszokjanak a kóláról meg a koktélokról a borra.

Cirfandlia 2008.02.11. 15:02:04

Sokat árnyalna a vitán ha tudnánk az emlegetett borok kiskereskedelmi árát. Valaki esetleg közelítőleg ezt az irsait, ill. az SB-t?

vargabalint_VBA 2008.02.11. 16:23:27

Reklám:

Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér 2006
Cora (Fót): 899 Ft

Varga Pincészet Borfutár: 1.099 Ft
www.vargabor.hu/web/termek.php?cikkszam=167

Reklám vége

vargabalint_VBA 2008.02.11. 16:26:20

Reklám2:
Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér 2006
Cora (Törökbálint): 959 Ft

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.02.11. 16:31:13

A Hilltop SB 2006 olyan 2400-2800 körül található meg az általam ismert kereskedelmi egységekben... De lehet hogy valaki tud olcsóbban is...

szulfit 2008.02.11. 16:53:41

A Hilltop Woodcutters’ White személyes bortörténelmem része, kb. 8-9 éve lelkesedtem érte. Azóta sokat változott az ízlésem, és ha Hilltop bor akadt a kezembe, megkóstoltam, de nem hozott lázba. Jó, tudom, húzzak a terroirfetisiszta édesanyámba.

Azért tegnap végigolvasva ezt a posztot, bontottam egy Buttler Viognier-t, és azon merengtem, hogy hogyan lehet, hogy sokat kóstolt emberek előre megfontolt szándékkal Hilltop-jellegű borokat vesznek, isznak, és aztán jól meg is írják. Lassan már nem tudom, hogy ki a sznob és ki az anti-sznob, és ki a fundamentalista és ki az anti-fundamentalista: az, aki tudatosan, bizonyos paraméterek alapján vásárol bort, vagy az, aki szándékosan ennek az ellenkezőjét teszi. Én a részemről kicsit gyerekesnek tartom azt az anti-sznob hevületet, mellyel egyesek belevetik magukat a hiperbe, és arra kárhoztatják magukat, hogy dacból olyan borokat igyanak, amilyeneket már évekkel ezelőtt is rühelltek volna inni.

Azért egy könnycseppet elmorzsoltam együttérzésem jeleként, és arra gondoltam, hogy én bizony egy raklap neszmélyiért sem adnám azt a Buttler Viognier-t, melyet a poszt miatti dühömben bontottam.

Egyébként elismerem a Hilltop erőfeszítéseit az országimázsért és a szőlőből készült megfizethető borokért, de ezen a fórumon nem lelkesednék értük, ahogy a Bűvös szakácson sem áradoznék a McDonald’s új, tematikus, egészséges menüjéről.

kádkongató 2008.02.11. 17:30:04

Ejj kedves szulfit ezt nagyon összeraktad:)
Bár kicsit túlzónak érzem véleményed, de jót röhögtem, teccett!

kockás 2008.02.11. 17:56:57

Cirfandlia

Hilltop Prémium Sauvignont (és minden más Hilltop bort) messze legolcsóbban a Hilltop saját borboltjában találjátok meg (IV.ker Árpád u.), egyébként pedig majdnem mindenhol 1800-2500 Ft között, pl. Tesco, Cora, Spar, Metro, Veritas, Corvinum, BOR és Társa MoM Park, nagyobb CBA-k stb. (árban nincs sorrendben.

benchmade 2008.02.11. 18:48:17

Van itt két bor. Az egyik ásványos, minerális, a leírás alapján jobban átjön a terroir és csak feszegeti a tehetség határait (5p.).
A másik már szinte pannon klasszis, Ráspi és St. Andrea borokkal egyenértékű (7p.). A legjobb magyar sauvignon blanc. Hogy fajtajelleges-e, azon lehet vitatkozni. Főleg azok után, hogy fajélesztővel készült. Hogy is van ez?

Cserszegi Óvszeres 2008.02.11. 19:05:33

Hű, mekkora zavar van itt a fejekben, ajjaj.
Szulfit!
Szerintem a véleményed a kelleténél több általánosítást hordoz: Nem értem, hogy miért ne ihatna egy sokat látott borfogyasztó egyszerűbb borokat is néha, vagy miért ne fedezhetne fel köztük jókat? Mivel a "nagymenők" borai közt is előfordul csapnivaló, vagy olykor gyengébb, így a kevésbé elit borok közül is kerülhetnek ki különösen jó, sőt esetenként nagy borok, bizony. Még a termelt mennyiség ellenére is. (És most itt elsődlegesen nem a Vargára gondoltam...)
Kedves Benchmade!
Szerintem nézz utána a fajélesztők rejtelmeinek, amiket bezony nem azért használnak - még ha kétségbe is vonható a jótékony hatásuk - hogy kiheréljék a fajtajelleget. (Anyám borogass!)Szeretem ezt a fórumot, de lassan talán itthagyom, mert úgy szaporodik itt el valami könyörtelen dilettantizmus, hogy... Nem, mégsem lépek le, röhögni jó!

benchmade 2008.02.11. 19:47:34

Kedves Cserszegi!

Sosem állítottam, hogy minden fajélesztő elnyomja a fajtát, de említve volt, hogy mindenki ugyanazt a 4 félét használja. Én nem vagyok borász, egyiket sem használom. Korábban a fajélesztő maga volt az ördög ezen a fórumon:) A borok kapcsán pedig hangsúlyt kapott a terroir. Nálam pedig hozzátartozik a terroirhoz a vadélesztő, sorry. Szerinted a leírás alapján ez a sauvignon blanc fajtajelleges? Ha meg óvszert használsz, anyádnak nem kell, hogy borogasson! Javaslom az eperízűt, mint ez a sauvignon blanc.

Albert gazda 2008.02.11. 20:32:25

Tudom, hogy nem illik, meg azt is, hogy magam alatt vágom a fát, de hiába a többéves gyakorlat, hiába nem kérdés, hogy az olvasót nem bántjuk, már csak azért sem, mert többen van, tehát egy ember nem bírhat vele vitatkozni, mégis muszáj jeleznem: nagyon nehezemre esik nem elküldeni néhány ostoba alakot a jó büdös, bús, ótvaros, nyavalyás francba.

És abban csak reménykedni tudok, hogy bár hangosak, nagyon kevesen vannak. Azok meg, akik inkább csendben maradnak, sokkal többen. Hátha.

Akárhogy is, lehet folytatni. Most egy darabig nem szólok egy szót sem. Semmilyen módon.

deprimarius 2008.02.11. 21:12:07

Ez durva, én max 1500 körülire saccoltam, így nem biztos hogy tartom a fogadalmamamt. 2500 körül már komoly terroirborokat kapni!!

Szulfit,

szívemből szóltál, én tegnap egy 06-os Ráspi rozéba fojtottam bánatom/meglepődésem. 15 pont.Amúgy anno kb 1500-ba fájt.

A fajélesztőnek 2 szintje van: az olyan fajélesztők amik nagyjából semleges illatokat produkálnak, és azok, amik kifejezetten egyféle irányba terelik az illatokat, pl "sauvignon blanc" vagy "chardonnay" típusúak. A Hilltopok tényleg más dimenziók voltak amit kóstoltam, mint a Varák, de sajnos mind az utóbbi fajélesztő-típussal készültekm, nagyon-nagyon direkt egyvágatú illatuk volt, vékonyka test mellett.

cserszegi,

"Szerintem nézz utána a fajélesztők rejtelmeinek, amiket bezony nem azért használnak - még ha kétségbe is vonható a jótékony hatásuk - hogy kiheréljék a fajtajelleget."

nem ez a céljuk, de ez a következményük, vagy legalábbis mellékhatásuk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.12. 09:50:40

A kitiltás az jó gondolat... de számomra annyira nem világos, hogy Albert gazda pontosan kikre is gondol.

Én annyira nem érzem egyik hozzászólást sem az őssetétség forrásának, ahogy még a blogfőnök művelt alkeszek írásait sem érzem a kikristályosodott mennyei igazságnak. Az előzőekben is van olykor izgalmas vitaindító okosság és néha az utóbbiaktól is csak fogom a fejem.

Tegyük hozzá, hogy nagyon csodálkoznék ha egyedül lennék azzal a véleményemmel, hogy a művelt alkesz nem éppen a legjobb irányba mozdult el az elmúlt fél évben... ez a szoftos bulvárosodás nekem annyira nem jön be.

dagadtos 2008.02.12. 10:39:03

Kedves Albert gazda! Mivel én nemcsak ide nem írok cikkeket, ám még bortémában is laikus vagyok, na pláne még nagyon értelmiséginek sem szeretnék látszani, majd elküldöm továbbra is őket a picsába, ha szabad!:D
Bzoltan: szeretem az hozzászólásaidat, itt is, máshol is, de akkor mégis mit lehet tenni? Mit lehet tenni olyan emberekkel, akik szemérmetlen reklámgépek, vörösborban Ráspi, Buttler, Orsolya és a nem kapható Kaló létezik nekik az országban, és ezért járnak ide, hogy ezt minden rohadt posztjukkal hirdessék, szemrebbenés nélkül leegysíkúznak és 3-4 pontosoznak pl. egy Vesztergombi CS reserve 03-at, és 15 pontot adnak egy rozénak a reklám kedvéért, mondd, mit? Belebaszni a pici fejét az asztal sarkába? Én inkább azon csodálkozom, meddig lehet név nélkül reklámozni, rágalmazni és osztani a baromságot ezen az oldalon kitiltás nélkül. Tulajdonképpen azt hiszem, nem kötelező ezt az oldalt olvasni tök ingyen, ilyenformán talán nem kéne úgy csinálni, mintha minden cikkírónak kötelező lenne arról és pont azt írni, amiről/amit hallani akarok.

Amúgy is röhej az egész: ha ők határoznák meg, miről lehet írni, csak az említett pincészetek szerepelnének itt vörösben. (Mondanám, hogy Magyarországról, de nem, mert legtöbbször a külföldi borokkal nem is törődnek.) Ugyanakkor ezekről írni is tök felesleges volna - hiszen kinek? Most sem értem, minek olvassák, hiszen elképesztő nagy szakértők, folyamatosan észt osztanak, nekik már nem kell tájékozódni, mindent tudnak. Minden borról. Azokról is, sőt, azokról főleg, amiket nem kóstoltak. Vakon kiszűri a nyelvük a borból műtannint, mint pajzsmirigy a vérből jódot.
És innen nézve, szerintem ez eleve nem elsősorban egy profiknak szóló oldal. Kifejezetten jó, ha a hiperből leemelnek borokat, és megírják, hogy szerintük milyen, ugyanis sokan használják úgy szerintem az oldalt (én is használom erre), hogyha egyszerűen lehetőségük van venni valamit, itt kikeresik, mit írtak róla. Kedvenc borkereskedőmet megkérdeztem a múltkor, hogy kóstolta-e a Bock Royal '03-at, mert ugyan nekem sem a kedvencem, de mégiscsak top évjárat, meg eleve, ha nem is veszek belőle, jó lenne hallani, milyen. Azt mondta, ő már fáradt ilyet kóstolni, nem hozza lázba, unja, megértem. De amíg sokkal-sokkal több Bock Royal-t fognak az emberek venni egy születésnapra, egyszerűen mert több van, mert ez van ott a közértben stb., addig szerintem nem (lenne) baj, ha arról is meg lenne itt írva, hogy milyen is - a gúgli meg egy egyszerű keresésre kidobja. Nem kóstoltam - lehet, hogy szar, de ha nem az, és itt megírják, akkor is hatalmas felháborodás lesz belőle. Holott szabadjon már bármiről írni, egyrészt mert ez mint írtam, legalább akkora szolgálat lehet laikusoknak, másrészt, mert nemcsak az a 4 borász van ebben az országban, hamadrészt meg mert akik oly nagy szenvedéllyel akarnak csak Buttlerről és Ráspiról olvasni, úgyis okosabbnak gondolják magukat annál, akit olvasnak - így hát nekik minek? (hogy legyenek bemutatva, méltatva a többiek mellett, hogy a laikusok is megismerjék, keressék őket, az persze hasznos, és egészséges mértékben meg is történik ezen az oldalon - csak nem kizárólagosan, és itt ez fáj ugye.)

koccintós 2008.02.12. 12:29:45

Nem kell itt kitiltani senkit!

Mindenki elmondja a véleményét, ameddig szalonképes (az eddigiek teljesen rendben vannak), addig mehet.

Az, hogy valakiknek szent ajkait nem érintheti nagyüzemi "tehátrosszméghanemiskóstoltam" bor, az meg egy dolog.

Kár lenne ezért csendben maradnod Albert gazda.

Zazu 2008.02.12. 12:31:40

Elöször is leszögezem, hogy én iszom fajélesztős bort. Sőt nem tudom 100%-osan eldönteni, hogy egy bor természetes, vagy fajélesztővel készül-e.
De lehet, hogy csak én nem értem, de minek dűlőszelektálni, ha a végén fajélesztővel készül a bor. Tényleg a Korma dűlőt kapjuk, vagy egy olasz kémia laborban definiált illatot, ízt?
Nem beszélve a megemlített terroirról, bioborról és biodinamikáról.

deprimarius 2008.02.12. 13:30:29

dagadtos,

Szó sincs erről (reklám), hogy csak négy pince készítene jó vörösborokat. Bussay, Jásdi, Tamás Pince is készít szép vörösöket, bár a fehérekről ismertek, és a klasszikus vörösboros pincéktől is akadt egy-két izgalmasabb tétel (Dúzsi, Heimann például).

De pont ez az. Fehérboros pincéből több tucatot föl tudnék sorolni akiknek kifejezetten nagyra tartom és kedvelem a borait és emberileg-szakmailag is hitelesnek tartom a készítőjét. Vörösben szerintem jobban működött/működik a nemzetközi szetnderdeknek való megfelelni vágyás, míg fehéreknél valahogy többen megtalálták a saját utat. ja és a 15 pont csak egy ironikus válasz akart lenni a 7 pontra:)

Zazu,

egyetértek és annyival kiegészíteném hogy a biodinamikus módszerek-szemlélet és a fajélesztők TELJESEN összeférhetetlenek.

az egyik főgonosz

farkasalma 2008.02.12. 14:27:22

Kedves deprimarius és Zazu,

kicsit úgy érzem magam, mintha teniszről beszélgetnénk és azt írnátok: túl sok csuszát ütött az egyik játékos.. Vagy fociról, és így vélekednétek: hogyan férhet össze a 4-2-4-es felállás meg a lestaktika meg a nyesés a szabadrúgásoknál...? Jó lenne megismerni az alapfogalmakat, anélkül nem juthatunk - itt sem - előbbre... És ezért sem értek egyet Albert hátrahúzódásával: kell mindig egy moderátor, aki beszólva segít, amikor a színvonal már mínusz felé tendál a skálán...

Cserszegi Óvszeres 2008.02.12. 15:21:38

Kedves Benchmade!

Köszönöm az óvszerre vonatkozó ajánlásodat, de őszintén szólva nem tudom, hogy jön ez ide?

Kedves Deprimarius!
A fajélesztőknek én sem vagyok híve, de szerintem meglepődnél ha tudnád, hogy mennyien használják. Változatlanul nem értem, hogy a fajtajelleget miért kapcsolná ki a jól megválasztott fajélesztő, sőt kedves emberek, a terroirt sem semlegesíti. Abban nincs vita, hogy a legjobb, a legtermészetesebb a szőlőfajta saját élesztője, de azért a fajélesztőt sem kell valami pokoli dologként beállítani, mintha mondjuk gyomírtó lenne. Igyatok például Nyári borokat! Fajélesztővel készülnek, én mégis nagyon szeretem őket. Csak a példának okáért, a Jásdi borok egy része is fajélszetővel készül. Azt meg nekem ne mondja senki, de még egy Master of Wine se, hogy kiérzi egy borból a fajélesztőt, ezt lehetetlennek tartom, habár egy Magyar Vizsla talán képes lenne rá. :-)

Defter 2008.02.12. 15:56:40

Kedves BZoltan, nem a borok megítéléséhez szóltam, inkább a pincészetekéhez, illetve ahhoz, hogy néhányan mindenféle valós ismeret nélkül nyilatkoznak borelőállítási szokásokról úgy, mintha mindent tudnának. A saját ízlés más kérdés, abban én próbálok mindig semleges maradni, elvégre ha valaki, hát én aztán finnyás vagyok. Ennek ellenére nem mondanám azt, hogy nem mennék vissza abba az étterembe, de azért ahhoz kellene legalább egy séf-váltás :)
Vargáékkal kapcsolatban sem alkotok konkrét véleményt, mert sem szüreten, sem pincelátogatáson jártam náluk, és arra sem emlékszem, hogy bármelyik borukat kóstoltam volna. Valahogy elkapnak néha az előítéletek, nem tagadom. Lehet sznobnak nevezni, de én is Lőrincz Gyuri és Bukolyi borait részesítem előnyben, ha már választani lehet, de aki ismer, tudja, hogy olyan borászok, kis pincék borait is kipróbáltam már, akikről az itteni társaságból alig valaki hallott. Sőt, még tetszett is néhány. Gyarló az ember és előítéletekkel él, de néha kicsit hátrébb kéne az agarakkal, mert a túl határozottan megfogalmazott véleménynek valóságalap is szükségeltetik. Szerintem.
Azt is enyhe kétkedéssel fogadom, ami a fajélesztőkkel kapcsolatosan elhangzott, mert annyira általános már a használatuk, hogy ha valaki ez alapján válogatna, akkor nem nagyon lehetne véleménye itt, kóstolási tapasztalat hiányában... Illetve bocs: csak azokat a borokat kóstolgathatná, amelyekhez itt eleve a sznob jelző jár.

limbo91 2008.02.12. 15:59:15

Én azt tanultam, hogy minden borvidéknek és minden kis dűlőnek meghatározó borkaraktere van, ami nem reprodukálható máshol. Ehhez a fajélesztő szerintem hozzátesz és/vagy elvesz. Olyan ez, mintha Alain Ducasse főz egy alaplét bresse-i csirkéből, ellenőrzött biozöldségekből, kb. 6 órán át és a végén rak bele Vegetát is. Ha már farkasalma kintről hozott példát:)

deprimarius 2008.02.12. 18:02:21

limbo91,

nagyon jó a példád. Az én vélenményem, hogy nem kell végletesen fogalmazni. Árnyaltabb, ha három kategóriáról beszélünk:

1. aromatikus fajélesztős borok, pl ha sauvignon blanc ízű egy pince összes bora az alkalmazott fajélesztő miatt.

2. normál, semleges illatokat produkáló fajélesztő, ha amúgy koncentrált és érett a szőlő és markáns a terroir. Ekkor akár klasszis bor is születhet, nem nyomódik el teljesen a terroir és a fajta.

3. fajélesztő nélkül készült borok, jó terroirról és alapos szőlészkedéssel: mint az előző, de mélyebb, rétegzettebb, kevéssé direkt lesz a bor, "izgalmasabb". Olyan mintha az előző egy kétdimenziós kép lenne és itt belépne a harmadik.

Egy jó példa lehet tokaj, ahol sok nagy cég (Disznókő, Királyudvar pl) nagyon komoly borokat csinál, tényleg hibátlanok és élvezetesek, minden tiszteletem az övék, de szerintem sok kispince tételei összetettebbek, izgalmasabbak, részben a spontán erjedés miatt, merthogy amúgy szinte minden teljesen rendben van a nagy cégeknél is, kitűnő terroirokon (is) dolgoznak, alacsony hozamokkal. 3. kategóriára például bott Juditék vagy Homonna Attila borai.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.12. 18:41:18

Már nem kevés pengeváltás ment ezen a blogon a fajálesztőkkel kapcsolatban. Nekem az a véleményem, hogy ez egy olyan technológiai kérdés amit laikusan megközelítve a borászati szakmai bugyraiban leledző szakmai csínok-bínok ismerete nélkül csak rosszul lehet megválaszolni.

Ez a fórum sajnos nem alkalmas a kérdés mélyreható megvitatására.

Nem is olyan régen még nekem is meglehetősen ortodox nézeteim voltak a kérdést illetőleg, de a Somogyi Lajosnak (a somlói hegybíró) és még sokan másoknak köszönhetően ma már árnyaltabb a véleményem.

Lehet a fajélesztőket jól és rosszul is használni. A nem megfelelő törzsek tényleg Quasimodot csinálnak a borból, de az adott terroir saját vadélesztőit kitenyészve lehet olyan élesztőket izolálni amik lehetővé teszik, hogy a nagyobb mennyiségben termelő igényes borászok stabil és megbízható minőséget hozzanak évről évre, ráadásul ellenőrzött körólmények között. Nyilván ez is egy trade-off aminek vannak előnyei és hátrányai.
Nem kérdés, hogy én személy szerint mindezzel együt a természetes élesztőkben hiszek és továbbra is azt mondom, hogy ítékezni nem az én dolgom ezért nem is teszem.

limbo91 2008.02.12. 20:11:25

Zoli ez szép és jó amit leírsz a vadélesztőből kitenyésztett fajélesztő kapcsán, de tudsz Mo-on ilyet? Biztos vagyok benne, hogy a Korma dűlőnél nem erről van szó. Nálatok Somlón úgy emlékszem Kreinbacherék kísérleteztek ezzel. Villányban 3-4 éve tervezik, de pénzhiány miatt mindig elmarad, illetve pályázati pénzeket próbálnak bevonni, hiába. Más borvidéken nem hallottam ilyenről.

Dingó 2008.02.12. 21:12:25

Most kaptam a Borbál hírlevelét. Mivel szerepel a sorban egy Hilltop bor, talán elfér ebben a threadben.

www.borbal.hu/hu/programs.php

Az a kérdésem, hogy ide válogatták a borokat, vagy pénzért lehetett bekerülni? Az első esetben a Muscat Lunel is egy jó 2006-os Hilltop bor lehet.

strasbourgeois 2008.02.12. 23:50:51

Nos, akkor szerintem itt én vagyok az egyetlen, aki Neszmélyen hosszabb időt eltöltött melóval (evakeren kivül persze), úgyhogy leírom a frankót, m aprócska remegés fogott itt el a dühtől, végigolvasva itt a borkombi kontra kézmíves vitát.
Az egyetemi évek alatt ünnepi alkalom volt, amikor a vékony ösztöndíjból kijött egy Woodcutter's vagy egy zöld-sárga Riverview. Tudtam, h mit kapok a háromszor kiszámolt ezresért. Az is igaz, akkor nagy mellénnyel én is azt hittem, hogy a NAGYnak nevezett borok (amelyek ritkán kerültek a poharamba) kis műhelyekben készülnek. Egy NAGY egri névnél eltöltött szüret után aztán Neszmélyen láttam, hogy a pneumatikus prés és kétezres koracél tövében is lehet/kell szívvel-lélekkel melózni, hogy aztán SZERETNI való borok szülessenek. Most ismét műhelyinas vagyok, az ízlésem is sokat változott, de még mindig SZÍVESEN veszek Hilltopot, mert tudom, hogy mit kapok azért az átkozott ezresért. És ez esetben EZ a lényeg. Miért kéne a NAGYüzemi minőséget évjáratilag tárgyalni és miért kéne terroár alapokra helyeznie a borászkodást? És akkor adódik a kérdés, miért ne rukkolhatna elő kézműves szerszámokkal készített, dűlőszelektált, esetleg kézi szüretelt prémium tételekkel? És akkor ez most nem válhat NAGY borrá? Ja, és mi egyáltalán a kézműves?
Nem értem a mostanság oly divatos fajélesztő-problematikát sem. Nem értem, hogy miért bűnözik, aki nem bízza a technológiailag biztosnak épp nem nevezhető "vadélesztőkre" a drága alapanyagot és inkább szelektált élesztőkkel (is) segíti az erjedés irányítását. Vagy a hazárdírozás a követendő példa? Megkövezhet mindenki, de borászként a mai napig nem érzem a fajélesztő "zamatokat".
Az olyan elszólásokat meg, mint: "Miért készítenek pl.tokajit? " vagy "hogyan lehet, hogy sokat kóstolt emberek előre megfontolt szándékkal Hilltop-jellegű borokat vesznek, isznak, és aztán jól meg is írják" szerintem hagyjuk meg költőinek!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 06:48:50

limbo91,

tudomásom szerint a Somlón jópáran használják ezt a helyben izolált fajélesztőt. Részletekre ezt illetőleg nem emlékszem és hülyeséget nem akarok mondani. De a legtöbb ez ügyben pontos információval szolgálni tudó és illetékes elérhetősége publikus.

strasbourgeois,

Azt ami ellen ágálsz értelmes ember nem is állítja. Senki nem ondja, hogy egy nagy cég nem csinálhat kistétételes mestermunkát. A Ferrarit is a Fiat cég forgalmazza.

A természetes vadélesztőket illetőleg pedig tévedsz ha azt gondolod, hogy azok bármilyen rizikót jelentenek. Nem jelentenek.

koccintós 2008.02.13. 08:35:53

Kedvers strasbourgeois!

Egyetértek veled, és öröm, hogy nem egy hozzám hasonló laikus, hanem olyan szakmabeli is hozzászólt, aki közelről ismeri a szóban forgó pincészetek egyikét.

Ami ugye nem hátrány, ha tudjuk, miről is beszélünk.

bodorján 2008.02.13. 09:14:28

Re: strasbourgeois 2008.02.12. 23:50:51

Végre egy értelmes hozzászólás. Jöhettél volna korábban is. :-))))

Azt vettem észre, hogy minél jobban ért valaki a borhoz (pl. borász) annál kevésbé tudja kikóstolni a fajélesztőt. Ez egyfajta szakmai vakság lehet. :-)

csomorika 2008.02.13. 09:48:03

Mondhatnám, hogy őszintén csodálom azokat(deprimarius) akik minden esetben kikóstolják a fajélesztőt a borokból, de nem mondom, mert ilyen nincs. Mások is estek már ilyen hibába, aztán meg sűrűn kérték az elnézést.
BZoltan. Jelenthetnek rizikót. Kérdezem, ha helyben izolált élesztőből szelektálunk(fajélesztőnek irtad), és azt használjuk nem ugyanúgy uniformizálunk-e mint egy fajélesztővel, hisz tudjuk vadélesztőKRŐL beszélünk, mert ez esetben kevert kultúráról van szó?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 14:13:37

csomorika,

Fogalmazzunk úgy, hogy kontrollálható és így kizárható rizikót jelent a természetes élesztők használata. Ráadásul én még soha nem hallottam az általam ismert pincékben semmilyen problémáról amit a természtes élesztők jelentenek.

A természtes fajélesztők izolálásával természetesen belenyúl az ember a természet rendszerébe, ennek nyilván meg is lehetnek (vannak) a következményei. Hogy ezeket a következményeket a borász vállalja avagy sem az az ő dolga. Én mint már írtam a teljesen természetes technológia híve vagyok.

csomorika 2008.02.13. 15:20:31

A problémákkal nem szoktak dicsekedni. A kontrollálhatóság jól hangzik, de kíváncsi lennék mit értesz alatta.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 15:40:13

Nézd, a nagyapám pincéjében előttem nem nagyon voltak titkok és nála soha volt semmi probléma a természetes élesztőkkel. Ahogy a saját pincénkben sem volt soha gondunk ezen a téren. A kontrollálhatóság alatt higéniás fegyelmet, tiszta és jó minőségű hordókat és egészséges érett szőlőt és stabil klímájú pincét értek. Nem egy mágia ez. Évszázadokon át működött ez a technológia és működik manapság is.

bodorján 2008.02.13. 19:53:06

Hát izé. Az én nagyapám pincéjében is beindult a bor fajélesztő nélkül de a fent említett ezer hektós tartályokhoz hasonló csak kevés volt neki, nomeg nem is hűtötte a mustot erjesztés előtt és közben.

Hangsúlyozom: ez egy dilettáns véleménye, aki talán még nagyfater módszerével se tudna elkészíteni egy demizsonnyi bort. :-)
süti beállítások módosítása