Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csöves erősítő, analóg csend

Minden jó, ha a vége jó

2008.02.13. 07:01 - alföldi merlot

Többnyire ma is LP-t hallgatok. Bármennyire természetes ez számomra, sajnos tisztában vagyok vele, hogy a holdkórosság milyen fokára helyez, és a népesség hanyad ezrelékébe sorol. A kényelem persze a CD mellett szól, de a játék lényege a hangminőség volna, és ebben az analóg utcahosszal vezet. Mindez talán halkan a legszembetűnőbb. A lemez és a hangszedő suttogva is teljes képet ad, színekkel, mélységgel, dinamikával – a CD hangerő nélkül meghal, a kontúroknál többet nem képes visszaadni. Gatyalengető hangerőn egy analógszűz persze nyilván leragadna a barázdazajnál, és habozás nélkül küldené a technika szemétdombjára a lemezjátszót. Az LP-hez türelem kell.

Olyasmi ez, mint amikor leülünk a fűbe – az első percben azt hisszük, hogy egyedül vagyunk. Ám ha veszteg maradunk, gyorsan kiderül, hogy csúcsforgalom közepébe csöppentünk: bogarak, hangyák, lárvák, pókok, sáskák nyüzsögnek körülöttünk. De ahhoz, hogy ezt lássuk, sebességet, lencsét és fókusztávolságot kell váltani.

Az itt kóstolt borokat óév-búcsúztatónak szántuk. Én nem ragaszkodtam volna a vakításhoz, de házigazdánk a sztaniolpapírra szavazott. Én csak annyit tudtam, hogy az a két palack is köztük rejtőzik, amit én adtam át neki még hetekkel korábban (egyre jobban félek a borok utaztatásától). A lényeg a lényeg: minden idők egyik legjobb kóstolója kerekedett belőle.

Ráspi Fertőrákosi Kékfrankos 2003

Kezdettől világos volt, hogy valami rendkívülit kóstolunk. Egyszerre tűnt felnőtt és vonzó bornak. Ráadásul érettnek a révbe érkezés értelmében – ez egy olyan minőség, amivel szőkőévenként egyszer találkozom (ez itt az önkritika helye). Az illatában ibolya, eper és málna, friss vargánya, bergamot-olaj. Sokrétű és vonzó. Kóstolva is kifinomult, nyugodt és gazdag. Semmilyen irányba nem billen el. Meleg karakterű, intenzíven gyümölcsös, és áthatja egy korábban soha nem tapasztalt, nem savalapú frissesség. A lecsengésben teafű és narancsdzsem perceken át. Balzsam ez a bor az elmének és az érzékeknek.
9 pont

St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2003

Alig mertük elhinni, hogy remekműre remekmű következik. Az illat itt is kifinomult, minden zavaró jegytől mentes, talán valamivel populárisabb, mint a Ráspi. A magasabb alkohol és a hordó adta jegyek miatt szárnyal – dohány, rumos dió, eper, csipkebogyólekvár, vaníliás tejkaramella. Az illatot csipetnyi menta frissíti, ami engem teljesen levett a lábamról. Ez is érett, de életerős bor, magas fokú harmóniával, az egyensúlyt egyedül az alkohol fenyegeti. Viszonylag telt, az egész szájat betöltő és kényeztető korty. Itt gyümölcs és hordó egyenrangú partnerek. A lecsengésben karamell és capuccino. A magasabb alkohol ellenére, ez is egy selymesen finom szövésű, de a Ráspinál egy fokkal szokványosabb/érthetőbb bor. Verem a fejem a falba, hogy annak idején sajnáltam rá a pénzt.
8 pont

Weninger Spern Steiner Kékfrankos Selection 2003

A hordó integrálta a bort. Az ősszel szembejött velem egy 2003-as Takler Noir Gold, ami inkább emlékeztetett Bailey’s-re, mint kékfrankosra. Ha nem is olyan mértékben, de a csokilikőr most is felülírta a fajtát. Ráadásul arra gyanakodtam, hogy porszem került a gépezetbe, és ez egy cabernet-szökevény. Az illat poros, szilvalekváros, keserűcsokoládés. És a kékfrankosnál nem éppen obligát örölt pirospaprika is vendégszerepel (tudom, terroir). Tipikus magyar (vagy KuK?) nagybor, nagy test, sok hordó, magas alkohol, kushadó savak. A végén kesernyés tannin. Spongyát rá! (Pedig hogy imádtam én ezt a bort néhány éve! Oscar Wilde: „Elnézést, hogy nem ismertem meg, de nagyon megváltoztam.”)
5 pont

St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2005

Ez egészen másként kúszott át a léc alatt, de több örömünk nem volt benne. A lilás trade mark szín egyedül itt volt nyilvánvaló és feltűnő. Az illat egyrészt füves, kapros, másrészt Dunakavics és grapefruit.

Kóstolva enyhén savhangsúlyos és fanyar. Ficánkol, diffúz és rosszabb pillanataiban csíp. A testet a hordó és az alkohol építi fel. Ízében csipkebogyó és fűszeresség, de a lecsengésben feléledő grapefruitos savanya visszamenőleg is radíroz. A fanyarság túlnyerte magát a gyümölcsökkel szemben.

A 2003-as mellett kóstolva az évjárati különbség sajnos tisztán érvényesül. Ez is szépen, jó ízléssel  elkészített bor, de a szőlőből ennyire futotta. Talán lesz még harmónikusabb, de csodát ne várjunk tőle!
5 pont

Malatinszky Villányi Cabernet Sauvignon „Sur Lie” 1997

Már köpött a maci. Az illat még viszonylag komplex, ha nem is fenékig élvezet. Málna, ánizs, grafit, lakk és leveszöldség. Aztán már csak kizáró hibák: magas alkohol, savanya, szikkadt test, keserű, szárító tannin. Nem csapba való, de ilyen mezőny mellett senkinek nem volt kedve bíbelődni vele.
4 pont

Ráspi Fertőrákosi Cabernet Sauvignon 2004

Ez sem a színével hódít. Az illat viszont annál dúsabb. Eper, cseresznye, narancs és égett kenyérhéj. Kóstolva hibátlan egyensúly. Mintha valami egészen más világból érkezett volna. Simogat, nem tolakszik, nem csúszik be két lábbal. A száj minden szegletét kitölti. A meggylekvár és málna mellett fekete csokoládé és földes jegyek. Egészen egyedülálló, hogy ekkora hangerő mellett képes ilyen mélységeket érzékeltetni. Háttérbe húzodó, érett, bársonyos tannin. Végtelen lecsengés. Az ember csodálkozva kérdezi: így is lehet?
9 pont

Ráspi Fertőrákosi Cabernet Sauvignon 2003

Színre teltebb, mint az előző, illatra zártabb. Minerális, foszforos, ostyás, puncsos illat. Egészen egyedülálló kombináció. Kóstolva itt is a simaság tűnik föl elsőként. Ebben a borban nyugalom van. Ha lehet, még érettebb, kerekebb, mint a 2004-es. Ez sem hangerővel hengerel. Csodálatos textúra, bársonyos, selymes, az alig közepes test mellett, húsos, rétegzett. Ízében cseresznyemag és bors. Alig észrevehető mennyiségű tannin.

Teljesen önálló stílus. Mintha ezeknek a boroknak a szőlője soha nem látott volna prést. Ez a harmónia nem ellentétek harcából született, vagy ha igen, a küzdelemnek már hűlt helyét sem találni.
9 pont

Bock „Jammertal” Villányi Cabernet Sauvignon 2003

Radován barátunk zsúfolt konyhaasztalánál volt szerencsém először kóstolni, és minden idők egyik legszebb és legnagyobb villányi cabernet sauvignonjaként könyveltem el. De mivel egy kóstolás nem kóstolás, azóta vártam, hogy újra talákozzunk. Csakhogy ez a bor szőrén-szálán eltűnt. Én legalábbis soha nem láttam polcon, vagy online kereskedés kínálatában.

Nem meglepő módon homlokegyenest más, mint az előző kettő. Éjsötét szín, alig moccan, ha egyszer fölmászott a pohár falára, nem jön vissza. Az illat eleinte zárt, aztán fülledt, aztán jön a nagyon érett gyümölcs. Cseresznye, meggy, menta, ánizs, tinta és karamell. A magas alkohol orrban is érezhető. Inni sem kell belőle, hogy a szonda elszíneződjön. Kóstolva, telt, öblös, jó adag glicerinnel kerekítve. Ízében eleinte cseresznye és tinta, aztán szilvalekvár és menthol. Nem édes. Férfias tanninok, jó savgerinc és persze hatalmas extrakt és alkohol. Hosszú lecsengés meggyel, meggymaggal és karamellel. A tannin szárít.

Aki nálam kevésbé érzékeny az alkohol overkillre, és a nagybor a zsánere, az tegyen mindent tűvé a 2003-as Jammertalért! Jelenleg ez a villányi cabernet sauvignon legszebb arca. Az érettség és a hordó talapzatán nem hiszem, hogy lehetne magasabbra kapaszkodni.
8 pont

Most játsszuk azt, hogy a hozzászólásokban nem lehet Horváth „Ráspi” Józsefet és az anyukáját minősíteni! Csak az kommenteljen, akinek a borokról van mondanivalója vagy kérdése!

Címkék: 2005 kóstolás 2003 négypontos 2004 ötpontos st. andrea eger villány kékfrankos nyolcpontos ráspi sopron malatinszky kilencpontos bock cabernet sauvignon 1997 tóbérc

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr52333683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grange 2008.02.13. 09:18:00

Szép Napot!

Jó volt olvasni a cikket, végre nem összehasonlítás,és nem ez a jobb az a jobb hanem borleírás. Ez kell a legjobban hogy eladható legyen bor, hisz erről szól minden nemigaz?

Azért nem minden borász minden bora kiváló és ezt be is lehet ismerni...

Sayid Jarrah 2008.02.13. 09:56:44

Hmmm.....
Lehet, hogy nem összehasonlítás, de azért sikerült a fiatalabb évjáratokat összekóstolni egy '97-es tétellel.

Üdv mindenkinek! Szép napot!

dagadtos 2008.02.13. 10:10:16

Hát kedvcsinálónak nem rossz írás. Bontok akkor a héten egy Ráspi CS 2004-et, hiszen eszerint a legjobb magyar CS-ről van szó. (Holtversenyben a másikkal.) De ha itt is, egy elvileg 9 pontosnál is elmarad a katarzis, részemről befejezem a dolgot és belátom, hogy CD-s paraszt vagyok!:)

valópapa 2008.02.13. 10:20:16

Vannak borok, borászok, amik, akik nagyon "bejönnek" a tisztelt kóstólónak. A 3x9 pontnál valami ilyesmi túlzott szubjektivitást érzek a pontozásban. Igen, tudom vak kóstoló volt, de...

alföldi merlot 2008.02.13. 10:39:00

Valópapa! Olyan jó volna, ha megkóstolnád az említett borokat, és elmondanád, hogy miben értesz illetve nem értesz egyet velem. Nem akarom bizonygatni, hogy elfogulatlan vagyok, mert biztosan elfogult vagyok, hiszen van valamilyen ízlésvilágom. De annyira nem vagyok elfogult, hogy ne adnék négy-öt pontot egy Ráspi-borra, ha éppen olyannak érzem, találom. De ez ugyanígy igaz számtalan más pincészetre, amelynek borait fokozott érdeklődéssel figyelem, ha tehetem, egy-két palacknyi mennyiségben gyűjtöm. Lapozz ide vissza, hátha könnyebben elhiszed, hogy a "bejövés" nem garantált:
alkoholista.blog.hu/2007/08/07/kekfrankosmaraton_xi
alkoholista.blog.hu/2006/11/07/kekfrankosmaraton_iv

dagadtos 2008.02.13. 10:43:09

Az egyik írásod valahogy kimaradt nekem ezek közül, így még jobban bízom a dologban akkor, mert épp a 04-es kékfrankos selection volt az, amit általában igen sokra tartanak, nálam meg nem alkotott nagyot.

Shyr Kahn 2008.02.13. 11:01:24

Mindenkinek más tetszik és mindig fejlődik az ember, vagy ha nem is fejlődik, de változik az ízlése. Nekem nagyon kevés kóstolt bor ment 9-es szintre (sőt 7-es is olyan ritka, hogy nem kell hozzá hosszú perceket gondolkodnom, hogy mennyinek adhattam volna), de persze ez csak előítélet, hiszen a tételek többségét nem kóstoltam. Maradjunk annyiban, hogy még nem találkoztam 9-es magyar vörössel... (talán a Bock Syrah 2005 közelítette meg a 9 pontot, de a többi még ennek a közelébe se ért, azaz 7-es magyar vöröset alig ismerek). A 9 pont grandiozó, ami azt jelenti, hogy tényleg ritka kellene, hogy legyen, erre három tétel is megkapja egy kóstolón, ami kicsit... hogy is fogalmazzak: érdekes. Most vagy ti fogtatok ki nagyon szép napot, vagy megdumáltátok közben egymást a 9-re, de én a helyetekben összekóstolnám néhány régebbi kedvenccel az itteni csúcsokat, hogy legyen egy kis összehasonlítási alap (természetesen azt is vakon), mert ez így túl szép hogy igaz legyen...

valópapa 2008.02.13. 11:48:48

Tényleg meg kellene kóstolnom az említett borokat, vagy legalább valamelyiket. Mondjuk egy Tóth István hasonló fajtájával és évjáratával "versenyeztetve". Meggyőztél.
Azért szerintem nem meglepő, ha valaki(k) felkapja a fejét erre a pontozásra és elkezd kombinálni. Egy cikkben volt már 3 x 9 pont? Bónuszba egy termelőtől... Ennek ellenére persze lehetséges, csak...

tunderninja 2008.02.13. 11:54:30

Szerintem egy 2001 Brunello Di Montalcino Reserva 10pont mondjuk az Ill Poggione pincészettől,vagy egy Chateneauf De Pape is 10pont vagy egy Malbec Argentínából.Magyar borok közül talán a Sessiora adnék egy 9.5pontot,Bock Capella 9pont.Weninger Kékfrankos Selection mellé bemerném rakni vakon kóstolásra a Lővér Steiger Dűlő Kékfrankosát ami 3-ad annyiba kerül:)Istvándy Gergely Cabernet Sauvignon 8.5pont,szerintem.Ráspinak a borai nem érnek annyit szerintem amennyibe kerülnek.JA és a Vylyan 2003'-as CAbernet Franc 9pont,Fekete Béla Hárslevelű 10pont és szerintem ennél jobb fehéret még nem csinált senki ebben az országban.

kifli 2008.02.13. 13:01:52

20 pontos skálát használsz?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 14:08:09

Drága jó nagyapám szokta volt mondani, hogy ha egy szezonban sok jó ló van akkor abban a szezonban nincsen jó ló :)

alföldi merlot 2008.02.13. 14:16:29

Kedves BZoltán, kifejtenéd, hogy a poszt kontextusában mit jelent drága jó nagyapád mondása? Előre is köszönöm.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 14:37:15

Kedves alföldi merlot, semmi komolyat és semmivel sem többet mint amit egy ilyen mondás önmagában jelenteni szokott.
Örülök és őszintén irigyellek, hogy egy alkalommal három "kilencpontos" magyar vörösbort ittál. Én még soha nem ittam olyan magyar vöröset amit ilyen nagyra tartanék, de ez vélhetőleg a csekélyke tapasztalatomnak és az ízlésemnek köszönhető. Tíz pontot is terveim szerint a halálos ágyamonon fogok utólag kiosztani néhány bornak, ha elég szerencsés leszek ennyire jó borokat inni.
A borokról amikről írtál egy rossz szavam nincsen és tökéletesen elfogadom a leírásodat. Én mindenestre a helyedben elgondolkodnék a pontozási rendszeremen ha egy menetben három bort minősítenék gyakorlatilag tökéletesnek. Ugyanis innentől a diferenciálás nehéz feladat lesz.

Aztán persze az is lehetséges, hogy én teljesen mást értek kilenc pont alatt mint te :)

Türkménbasi 2008.02.13. 14:37:30

Tény, hogy eddig senki sem dobálózott 9 pontokkal magyar vörösöknél. Most viszont Alföldi Merlot odatette a 9-es bilétát három borhoz is, egy kóstolón belül és egy pincészetnek.
Kerekedett a szemem rendesen. De nem gondolom, hogy manipuláltak volna mindössze egy "a hiszem ha iszom" merült fel bennem mert általam nagyra becsült veresek rendre a közelében sem jártak a 9-nek az amuva tesztjein.
Kiváncsi lennék, hogy ezek a Ráspi borok tényleg ennyivel jobbak az én favoritjaimnál vagy éppen teljesen mások és az ízlésünk/értékrendünk (értsd: ki mit díjaz egy vörösborban) tér el ennyire.
Úgyhogy most már utána megyek ennek a Ráspinak mert elemészt a kiváncsiság.
(Alföldi Merlot Úr! A soproni terroir ugyanolyan komoly testet engedélyezett a Ráspi CS-oknak mint a vilánnyi a villányiaknak?)

Grange 2008.02.13. 14:42:33

már megint mindenki osztja az észt, a borkóstolás szibijektív, és személyes érzésekre alapozódik, valamint egy olasz bort egy magyarral összehasonlítani nevetséges, minden bor más és minden bor mástól jó, számomra bár nem mindig szimpatikusak a cikkek azt hiszem jó irányba mozdult el az oldal szerkesztőinek elfogulatlansága, bár ehhez tényleg meg kell mindig kóstolni amiről irnak. dehát sok itt az okostojás...ettől szép:)
na meg több ezer bort nem sokunk kostólt már bármelyikünk is(titszelet a kivételnek)....én is csak kb 1500-nál tartok:)

Türkménbasi 2008.02.13. 14:45:29

Végre egy szerény ember.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 14:46:50

Grange,

egy olasz bort magyarral összehasonlítani pont annyira nevetséges mint egy villányit egy egrivel. A bor nem ismeri a politikai csak a borvidék határokat.

Grange 2008.02.13. 14:49:30

azt hiszem ujra el kellene olvasnod és értelmezned amit irtam, hisz ugyanezt mondom,
az egyik hozzászólásban volt egy hasonlításra utalás...erre irtam. dehát van aki még olvasni sem tud hogy értse is:) na mindegy

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 14:52:24

Kedves Grange, a kettősmércére utaltam. A személyeskedést pedig nem nagyon kedvelem, így veled részemről a téma lezárva.

kádkongató 2008.02.13. 14:54:22

Ejj végre egy rendes poszt. De rég volt már ehhez hasonló.
Kedves Merlot! Nagyon kérlek írj gyakrabban. Albert gazdát meg küldjétek nyugállományba. Bár azt mondta, most pihenni fog, nagyon helyes.
És kérlek, ha nem tetszik a véleményem, és kimoderáltok(ami még normális is), a fórumról azért ne tiltsatok ki, mert elég alpári dolog az, meg nemkő ilyet a 21dik században, egy szarozós mondatért.
Bocs ez kicsit Off volt.Dehát.
Szóval visszatérve a cikkre. Tényleg üdítőleg hatott már egy ilyen szinvonalú cikk a többi középszer között(bár némelyik még azse volt).Viszont a 3x9 azért tényleg érdekes..Dehát ugye nepofázzon ki nem kóstolta..

valópapa 2008.02.13. 15:12:27

Kedves kádkongató! Én nem csodálkozom, hogy kimoderálnak, mert a stílusod hagy némi kívánnivalót maga után. Bár lehet, hogy ez a 21. században teljesen normális, de engem kifejezetten fusztrál.
Fogalmazhaték úgy is, hogy mi a szart kongatsz már megint itt ha senki nem kíváncsi a dógaidra?

Shyr Kahn 2008.02.13. 15:13:38

Olasz bort a magyarral összehasonlítani nevetséges? Szerinted a pontozási rendszer miért vonatkozik minden borra? Természetesen azért, mert van összehasonlítási alap. Toszkána más alapot szolgáltat az ott készített boroknak, de ettől még nem látom be, hogy miért ne lehetne összehasonlítani mondjuk az ottani tételeket a magyar borokkal. Az más kérdés, hogy az ember pontozása szubjektív (azaz ki mit szeret jobban, úgy pontoz), a lényeg: a tökéletes bor olyan ritka, mint a fehér holló. Én még nem találkoztam vele. És ez éppen az érdekes, mármint hogy kapásból három is idefért egy pincészettől, bár lehet hogy inkább csak a képzelőerőm hiányos. Mondjon valaki olyan kis területű külföldi borászatot, ahova a WS három tételre is kiosztotta a 94+ pontot. Még a nagyobbaknál is ritka, de ha mégis előferdül (mondjuk Gaja, Chateau Lafite, Chateau Latour... stb.), akkor az szinte biztosan a megfizethetetlen borászat kategória (legalábbis számomra).

alföldi merlot 2008.02.13. 15:39:49

Kedves BZoltán, végül is sejtettem, de tőled akartam hallani, hogy az itt a bibi, hogy egy kóstolón három bor is kilenc pontot kapott (és másik kettő meg nyolcat). Hidd el, mi annál jobban örültünk, hogy ekkora csoda esett! Ha jól emlékszem, még nem adtam soha vörösre kilenc pontot, nyolcat is elvétve. Mérlegeltem is hosszasan, kóstolótársaimmal egyeztettem, de mivel a 2003-as Tóbérc és a Bock Jammertal megérdemelte a nyolc pontot, ám a Ráspik még jobban tetszettek, nem volt más választásom. Nagy élmény volt ezeket a borokat kóstolni, és elismerésemet az alkotóik iránt így tudom kifejezni. Az, hogy te mire adnál kilenc pontot, vagy hogy valaha előfordulhat-e veled ilyen, egészen más kérdés, amihez én nem tudok hozzászólni. Én nem érzem fenyegetőnek azt a veszélyt, hogy mostantól nehéz lesz differenciálni. Inkább attól félek, hogy megint három évet kell várnom, mire magyar vörösre kilenc pontot adok.

alföldi merlot 2008.02.13. 15:49:32

Ami a kilencpontos borokat illeti, itt könnyen utána lehet nézni: alkoholista.blog.hu/tags/kilencpontos
Aztán vannak még tízpontosak is: alkoholista.blog.hu/tags/t%C3%ADzpontos

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 15:54:10

Kedves alföldi merlot, szerintem nincsen itt bibi. Pusztán annyit mondok, hogy ha ilyen "sok" bor simán visz egy magasságot akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy esetleg lehetne azt a lécet magasabbra tolni.
Szerintem mindketten emlékszünk azokra az évekre amikor nyakra főre osztották a magyar borírók a 90+ pontokat aztán évekkel később csak kiderült, hogy jó esetben maroknyi bor érdemelte volna ki a fennkölt szavakat és a csillagászati pontokat.
Én nagyra becsülöm a Ráspi borokat és a szakértelmet meg odaadást is ami mögöttük van, magam sem kóstóltam tőlük soha nemcsakhogy rossz de még csak közepes bort sem. De azért az arany diadémot énszerintem (!!!) majd csak akkor lenne érdemes kiosztani, ha majd évek múltán hozzák ugyanezt az izgalmas stílust és képviselik ugyanezeket az értékeket.
Én igyekszem szigorú maradni és ugyanígy becsülöm azt aki hasonló szigorral bánik a magyar borokkal. Öröm, hogy vannak igazán jó magyar borok és öröm, hogy kezdünk kikászálódni az önfényező középszerűségből, de szerintem a jó fogyasztói hozzáállás az szigorú. Különben félő, hogy megint beleesünk abba a hibába amibe már egyszer beleestünk.

dagadtos 2008.02.13. 16:00:21

Shyr Kahn: teljesen egyetértek Veled, ez zavar az egészben engem is. Dehát AM éppen nagy brunello rajongó, így ebből a szempontból hitelesnek tűnik. De őszintén szólva: igen, én sem tudom elképzelni, hogy agyba-főbe vannak verve eszerint pl. az olasz borok. És hát, nem olvastam az összes postot, de azt hiszem, az MA magyar vörösre egy kilences szórt ki eddig, méghozzá a 2000-es Solusra. Most egy nap alatt hármat. Ami még figyelemreméltó nekem így vakon, hogy egyszerűen adott esetben a leírások a borok után nekem nem indokolják a 9 pontot. Tehát, ha az eddigi cikkeket itt olvasva letakartam volna a pontozást, csak aszöveget olvastam volna el, nem azt tippelem, hogy 9 pontot írt oda a szerző. (pl: "Alig észrevehető mennyiségű tannin", amikor egy cabernet sauvignon-ról van szó, az nekem nem sejtet kilenc pontot.) De nem elmélkedek ezeken tovább, nem akarok negatívan kóstolni.

Grange 2008.02.13. 16:00:30

Kérek mindenkit ne emlegessen olyat amit nem tud!
Lafite, Gaja...stb. Könyörgöm hányan vannak azok akik ezen borok egy két kivételétől eltekintve akár 20-30 ekkora nevű borászat évjáratait megkóstolta valaha?
és ezek után pláne ne kezdjen haonlítgatni se ide se oda.
Egy VINITALY-n 3500 borászat van jelen...könyörgöm néha héha menjen el oda is aki ide irogat.(pláne a Castello Banfi meghívásásban, de ha valakit érdekel szívesen magammal viszem:)
vagy olvasson:
Robert Parker: Wine Buyers Giude 7500 féle bor
Italian Wines 2006 15476 féle bor
leírás, de lehet olvasni a Wine Bible-t is Macneiltől vagy bármit Johnsontól ,Francistól...
de és KÓSTOLJON...jó sokat. azután fikázzon bárkit a szubijektivitásáért.
mára ennyi,
Kedves Bzoltánnak meg köszönöm hogy lezárta,gondolom minden évben sok száz borosztályozáson vesz részt!

dagadtos 2008.02.13. 16:02:15

Ja és: dehogy kell Albert gazdának pihennie, reméljük nem mondta komolyan!

alföldi merlot 2008.02.13. 16:03:30

Kedves BZoltán, köszönöm a hozzászólást! Öröm ilyen stílusban beszélgetni. Amit érdemes volt már elmondtam. Én sajnos kóstoltam már néhány Ráspi-bort, amiben kevesebb örömöm telt (a korábban már említett 2004-es kékfrankosok, a 2006-os Mithras és a sokak által nagyon nagyra tartott PN kimondottan csalódás volt).
De túl sokat beszélünk a kilencpontokról, pedig a St. Andrea Tóbérce és a Bock Jammertal is őszinte elismerésre késztetett a maguk egészen eltérő stílusában.

Jenyei 2008.02.13. 16:19:52

Mi is az, amitől nevetségessé válik két borvidék, vagy két ország borainak az összehasonlítása? Tanulni szeretnék.

valópapa 2008.02.13. 16:27:23

Erre én is kíváncsi lennék? Vagy netán a kóstoló (is) nevetséges, aki erre vetemedik?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 16:30:21

Kedves Jenyei, megszólítva érzem magam ma kérdésed által. Szerintem összehasonlítani olyan borokat szabad amik azonos borvidékről azonos évjáratban és ugyabból a szőlőfajtából készültek. Máskülönben úgy érzem a dolgot mintha egy rally versenyzőt hasonlítanánk össze egy Forma1-es versenyzővel.
Persze itt szigorúan az _összehasonlításról_ van szó. Inni lehet egymás után majdhogynem bármit :) és beszélgetni is szabad bármiről.

t f 1 (törölt) 2008.02.13. 16:30:36

Nem nevetséges, hanem felesleges.
Mert minden más. A talaj, a szőlő, a klíma, a csapadék mennyiség, a technológia, a borász.
stb.
stb.

Shyr Kahn 2008.02.13. 17:04:14

Kedves dagadtos! Szégyen és gyalázat, de azt nem tudtam, hogy AM nagy Brunello fan, mert egyébként én is nagy toszkán fan vagyok (bár Brunello-t még nem sokat ittam), így mindjárt más a leányzó fekvése, bár én még mindig javasolnám AM-nek, hogy vesse össze a mostani kilenceseket mondjuk a magasztalt Toszkán tételekkel! És igen össze lehet bármit hasonlítani bármivel, ha már pontozunk, hiszen ennek pontosan az a lényege, hogy az ember leírja és értékelje a véleményét az adott borról. Ez nem korlátozódik régiókra és országokra. Kisarkítva: a bor vagy tetszik, vagy nem. Legyen az fehér, vagy vörös, vagy rozé.
Kedves Grange! Lafite és Gaja után szabadon: nem magamra és nem az itt lévőkre értettem (bár ki tudja, ki mit és mennyit kóstolt), hanem a WS-re utaltam. A WS 2006-os és 2007-es összesített Top 100 listáján többek között szerepel tétel Sette Ponti (Oreno 2003), Antinori (Tignanello 2003) és a Frescobaldi családtól (Castelgiocondo 1999)(ezek egyébként viszonylag olcsóbb tételek mondjuk Gaja Barbaresco-ihoz képest). És amiért őket említem (azon felül, hogy az olasz analógiánál akartam maradni): Mind hatalmas területtel rendelkező és szinte minden gyalázatos évben hasonló minőséget produkáló "bortermelő vállalat" (Banfi-t is ide lehet venni, sőt szinte az első sorba állhat). Ehhez képest a WS ritkán tesz be két tételt a boraikból. Ez érdekes nemde... pedig azok a borok mind 9-esek elvileg. A 10-esek meg a WS másik listájának 100 pontosai (pl. hiába lett a Casanova di Neri 2001 a legjobb az összesített listán, mégis csak 9 pontos, hiszen "csak" 97-et kapott). Csak tájékoztatásképpen: Az első (összesített) lista az árat és a beszerezhetőséget is figyelembe veszi, így lett pl. a Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino 2001 a világ legjobb bora 2006-ban, míg a másik listán csak a pontokat nézik és lett néhány 100-as is, azaz az itteni pontrendszerre átfordítva 10-es. Na, azt hiszem sikerült nagyon mellékvágányra térnem, úgyhogy visszatolatok és befejezem hsz-em... :)

Jenyei 2008.02.13. 17:12:08

Kedves BZoltan,

újra elolvasva az értékeléseket, nem érzem helytállónak az autóversenyes hasonlatodat. Nem pl. egy fehér és egy vörös bort hasonlítottak össze, kiemelve hogy a 'vörösnek sokkal szebb, mélyebb színe van'. Ez így nagy szamárság lenne. De azt, hogy két bor közül melyik a populárisabb, melyik érthető könnyebben, épp olyan joggal mondhatja valaki -nem árt ha azért ért is a borokhoz-, mint hogy a rally versenyző többet hozott ki az autójából az ő versenyén, mint a Forma 1-es a sajátján.
És ha egy évjárat közvélekedés szerint is jobb mint egy másik, akkor ez a borokban is megnyilvánul, megint csak nem érzem elítélendőnek, ha valaki ezt a különbséget két bor kóstolásakor kiemeli.

valópapa 2008.02.13. 17:21:02

Egyetértek Jeneivel. A bor pozítívumát (és persze negatívumát is) kiemeli egy "hasonlítási alap". Az egy optimális eset ha azonos a fajta, évjárat és borvidék, de nem feltétlen szükséges. Valószínűleg fogalomzavar van az értelmezések között és mindnyájan ugyanarra gondolunk...

tunderninja 2008.02.13. 17:28:12

Hi.Egy Columbia Crest Merlot 2970Ft.-ba kerül budapesten,ami 71pont a 2007-es Winespectator szerint,melyik magyar villányi került ide be tessék kérem?Írja már be valaki.......azért nem lehet beleírni mert még soha nem került be ide ennyiért.Vagy ott van John Duvall a 4.helyen a saját borával,szerencsém volt kóstolni tőle a Pangea-át amit a chilei Ventisqero pincészetnek a világon,hozzáteszem 15.200Ft-ba került.Mennyibe kerül manapság egy bock syrah vagy egy gere syrah?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.13. 17:30:19

Kedves Jenyei,

szerintem valami félreértés lehet a dologban. Újra elolvastam alföldi merlot írását és én egyáltalán nem látok benne összehasonlítást. Én Grange hozzászólásának apropójából írtam le azt amit írtam.

Én személy szerint továbbra is hiszek abban, hogy a borok pontozása mindig leíró és sosem értékelő (legalábbis a laikus fogyasztó számára és által). Értékeket ugyanis lehet összehasonlítani, viszont élményeket és leírásokat nem szokás.
Úgy érzem, hogy a művelt alkeszok pontozása nem arról szól, hogy na akkor ez a bor nyolcpontos amaz meg hét és emiatt ez jobba annál. Szeretném azt hinni, hogy adott esetben egy 8 pontos bor is lehet csalódás és egy 5 pontos bor is lehet felemelő élmény. Konteksztus, stílus, hangulat, alkalom és leginkább izlés kérdése, hogy ki hogyan ír le egy bort.

Az autóversenyzős témára visszatérve pedig szerintem péládul Takács Lajos (nyilván) fehér borait összahasonlítani mondjuk a Hilltop ugyancsak fehér boraival durvább dolog mint egy egri vöröset összehasonlítani egy csengődi fehérrel...Ezt gondolom te is érzed.

espé 2008.02.13. 18:19:14

Sajnos kezdem nem érteni az itteni polémiát.
Ha egy bor megfelel az MA 9 pontos osztályának, akkor az 9 pontos.
Ha 3 felel meg ennek, akkor van 3db 9 pontos. Vagy nem?

megjegyzés 2008.02.13. 18:51:47

tudomásom szerint a cab.s. a leghosszabb érési idejű,legnagyobb hőigényű szőlőfajta. nem kifejezetten hideg éghajlaton érzi jól magát. ha meg nem érik be, zöld marad. 2004. okt-nov hónapokban ( 61 nap alatt ) 15 napon érte el vagy haladta meg a legmagasabb napi hőmérséklet a 14°C-ot Eisenstadtban ( ez a Sopronhoz legközelebb elérhető pontos adat ). november hónapban 10 nap esett több-kevesebb eső ugyanott. a jelzett 9 pontos cab.s. ezek szerint a kivétel lehet, mely erősíti a fajtára vonatkozó hiedelmeket…talán narancs és gyapottermesztéssel is érdemes lenne próbálkozni a környéken…

Grange 2008.02.13. 19:39:56

Le a kalappal Kedves Shyr Khan előtt....
Azt hiszem szerencsés vagyok mert a hsz-edben leírt borok többségét kóstoltam és felszolgáltam....
így merészelek ebben a témában állástfoglalni:) ráadásul kb 6 évet voltam Olaszországban is és végigutazhattam a vidékeket is... de a WS, Decanter is szerencsésebb és hozzáértőbb mint én de ők sem hasonlítanak annyit össze különböző országok teljesen eltérő borait egymáshoz. Talán nem véletlen és az sem hogy még egy Robert Parker is "persona non grata" mondjuk Burgundy-ban mert elfogult:) igy gondolom a MA szerkesztői és kóstolói is lehetnek picit azok és nézzük el nekik:)
szép estét!

benchmade 2008.02.13. 20:09:36

Kedves Shyr Kahn, az hogy nem tudtad, hogy AM brunello fan elég furcsa, mert a keresőbe beírva a brunello szót én 30 találatig néztem meg a az általa írt cikkeket és még vót több is.
A WS által 4. helyezett Tignanello 2004-es egy kb. 5-6 pontos bor. A 2001-es klasszisokkal jobb volt szvsz. Ennyit a WS-ről. Ja és Gaja-t én nem hasonlítanám össze Banfival. Ha előbbi egy gyár, utóbbi maga a Ruhr vidék:)

Kedves megjegyzés, mint materialista tisztellek és az alaposságodnak hála elhelyeztél bennem egy jó nagy kérdőjelet.

AM-t meg irigylem, mert én 4 Ráspi bort kóstoltam eddig és a 6 pontot egyik sem vitte át.

Kedves tunderninja, egy bock és egy gere syrah töredékébe kerül egy olasz vagy francia "sztár" syrahnak. Ettől még gyengébbek és túlárazottak, de megveszik. Viszont szerintem az általad kiosztott pontokból vonjál le minimum kettőt.

Grange 2008.02.13. 20:32:54

Kedves Benchmade!

A Mariani család és
Phillipo di Belardino-Vice President/Fine Wines
Frederica Agnoletti-Europe Sales Assistant
Bill Whiting-CSW-Wine Education
Sharon A. McCarthy-CSW-Wine Education-Vice President
Roland Marandino-Public Relations-manager

személyek nevében akiket személyesen ismerek és végigjárhattam a Castello-t szeretném a RUHR-VIDÉKEt helyesbíteni és remélem egyszer Te is eljutsz hozzájuk és szintén rájössz mit láttál ott...
Bár lehet Neked más elképzelésed lenne akkor is.

benchmade 2008.02.13. 20:37:39

Kedves Grange, láttad a szmájlit?
És láttad a Castello előtt 3 kilométerrel azt a zöld könnyűszerkezetes kb. 10.000m2-es kézműves chateaut-t?

Grange 2008.02.13. 20:39:12

és te azt a minta balzsamecet készítő kis házikőt a rengeteg hordóval?

ne tesztelj:)

Grange 2008.02.13. 20:45:10

jah és a Chateauról kérsz képet is?:) kinntről benntről?:)))))

dagadtos 2008.02.13. 20:52:43

Nem értem teljesen a problémát, hogyne hasonlítaná össze a WS eltérő országok borait, amikor erről szól a listája. Ha valaki pontoz, és aztán abból még direkt listát is csinál, ahol van első, második, századik, az elég egyértelmű összevetés, hiszen a borok más-más országból és borvidékről vannak, és a helyezés kiosztásával kizárják a "mihez képest" jellegű pontozást. (Hiszen egy pont/ár és elérhetőség képletből képzik le kb. a sorrendet.) Nem értem a túlbonyolítást, ha valaki pontokat oszt, és az egyiknek többet ad, mint a másiknak, jó eséllyel egész egyszerűen ő jobb bornak érzi és kész, akárhonnan is vannak.
Egyébként ha a konkrét cikket nézzük, mint szöveget, a felépítése szabályosan előír egy predesztinált végkimenetelű minőségi (jobb/rosszabb, nem pedig más) jellegű összehasonlítást a CD/Lemezjátszó példával, amit a cím és később néhány visszautalás is erősít.

benchmade 2008.02.13. 21:00:36

Kedves Grange, te a Castello-ról beszéltél, ami turistáknak parasztvakítás, én meg a borászatról. Banfi csak Toszkánában ~930 hektáron borászkodik. Gaja sem kicsi, de ennek töredéke. Fredericanak elmúlt már az a csúnya bőrbetegsége?
De most komolyan, te ennyire Banfi fan vagy?
Több, mint 200 borászat csinál ott brunello-t. Hova sorolod Banfi-ékat? Én az utolsó ötvenbe. Azt elismerem, hogy amit csinálnak az professzionális, de ők ott egy idegen test. Tiszta marketing gépezet, amit zabálnak a japán és amcsi turisták.

Grange 2008.02.13. 21:14:40

A Banfi pincészet 100 millió dolláros évi forgalmat realizál... ráadásul Piedmont-ban és Marche-ben is vannak területei... Nem nem fan vagyok hanem dolgoztam náluk, nekik.
Nem mellesleg a Brunello-t nem kis százalékban Ők emelték Nemzetközi szintre, ha másért nem talán ezért kijár a tisztelet nekik,
Mrs Mariani 4 gyermek családanyaként vezeti a borászatot. Neked hol is vannak a szölőid? hanyadik vagy a Brunello készítésben, hány brunello klónt tudhatsz magadénak? Egyébként Mastrojani Brunello...97-ese valóban talán jobb mint 97-es Brunello Riserva(2002 WS No 1 wine by Reader Poll)
dehát én csak egy munkás ember vagyok akiben van tisztelet:) a magam helyén tudva magamat:)
ne vedd sértésnek!

Grange 2008.02.13. 21:21:03

Giulio Salvioni,Poggio Antico,Mastrojanni,Castelgiocondo, Collemattoni...Ők a kedvencek az utolsó 50-ből..:) de te is ismered Őket az tuti.

kifli 2008.02.13. 21:24:48

mennyit szellőztek a borok a kósoló elött?

szarospalacsinta 2008.02.13. 21:38:49

Hétvégén Ráspinál jártunk, kóstoltunk,igaz fiatalabbakat de nekem ezek a pontszámok abszolult a helyükön vannak.

ezerjo 2008.02.13. 22:02:00

reméljük nem ezen a néven mutatkoztál be...

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.13. 23:10:02

Kedves alföldi merlot!

Tudnál mondani nekem egy olyan magyar száraz fehér bort, ami esetlegesen megütheti a 9-10 pontot?
Ha Neked sikerült ilyen kategoriájú vöröseket kifognod, biztosan létezik fehérben is ilyen.
Esetlegesen a Bussay féle 2006-os szürkebarát vagy a Tamás féle Oriolus cuvéée?

Shyr Kahn 2008.02.13. 23:21:03

Kedves benchmade! A keresőbe beírtam volna, ha tudom, hogy van magyar Brunello fan, aki cikkeket ír, de így amiről nem tudok arra, nyilván nem keresek (a Brunello-t beírva egyébként külföldi oldalakkal lehet elsősorban találkozni, ahhoz, hogy megvalósuljon az észrevételed csakis a magyar nyelvű oldalakon kell keresni).
Kedves Grange! Úgy látom kicsit le vagyok maradva a Brunello és egyáltalán olasz fronton, így én kérek elnézést a tudálékosságom miatt. Egyébként ha már ennyire ismeritek, akkor megosztanátok velem, hogy neketek mi a személyes kedvencetek olaszból, illetve azon belül Piemontból, Toszkánából? Melyiket tartjátok jobbnak? A Querceto Chianti Classico Riserva-t, vagy a Nipozzano Riserva Chianti Rufina Frescobaldi-t? A Tenuta Sette Ponti Oreno 2003-ról mi a véleményetek? Tudtok ajánlani MO-n kapható Bolgheri-ből származó jó tételt (sajna én még nem nagyon találkoztam ilyennel)? Én valóban még csak kezdő vagyok a témában, de nagyon érdekelnek az olasz vörösek és így a véleményetek is. Ha van kedvetek írjatok priviben.

dagadtos 2008.02.14. 00:07:04

Shyr Kahn: 2003-at is be lehet itthon szerezni?

benchmade 2008.02.14. 00:12:51

Kedves Grange, Mrs Mariani minden tiszteletet megérdemel, de kit érdekel hány gyermeke van és, hogy jön ez ide. Nagyon elkanyarodtunk. Te megsértődtél, mert legyáraztam Banfi-t. Jó, legyen. Banfi nem gyár. Igaz az ő birtokukban van a borvidék fele és százszorosa a birtokméretük az átlagos montalcino-i borászatokhoz képest, de nem gyár, mert ez sért téged. Az hogy ők emelték nemzetközi hírűvé a brunellót, hát nem tudom. Hallottál már Biondi-Santiékról?
És hogy kérdéseidre is válaszoljak, nekem nincs szőlőm, sangiovese klónom sem és senki vagyok a brunello rangsorban. Mastrojani-t nem értem, nekem szól?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.14. 00:21:29

Kedves dagadtos, szerintem elkerülte a figyelmedet, hogy én a pontozást illetőleg szigorúan a laikusok és a fogyasztók pontozásairól írtam.

Az egész pontozás témakör amúgy megérne sok-sok beszélgetést.

alföldi merlot 2008.02.14. 05:37:07

Akik toszkán borokról akarnak olvasni, azok a megfelelő tagekre kattintva könnyen megtehetik. Én hosszú időn át nem erőltettem a viszonylag rendszeres toszkán kóstolóinkról a beszámolókat, mert azt gondoltam, hogy csak szűk kört érdekelhet. Úgy látszik, fordult a szél. Megígérem, hogy hamarosan összekaparom a jegyzeteimet és rendezem a gondolataimat.
Mivel a helyiek mindig jobban tudják, ezért elsősorban ezeket a listákat érdemes tanulmányozni: alkoholista.blog.hu/2007/10/10/3_pohar_5_furt - de ezek a csúcsborok csúcsárakkal.
Itthon az MMI kínálatában előforduló Cerraia és Ferraiolo általában kitűnő (2004 kiváló, 2005 jó közepes év volt). A Bortársaság toszkánjai elsősorban az Antinori- és Mazzei-istállóból származnak, és bár megbízható, jó színvonalat képviselnek egy olyan nemzetközi egyenízlést tükröznek, amelyért nehéz rajongani. Újabban van egy Montalcino-hídfő Budapesten - itt viszont olyan nagy a választék, hogy jobb a helyszínen a kereskedőtől tanácsot kérni (a rosso di montalcinok egészen baráti áron kaphatóak és a 2004-esek zöme nagyszerű). www.montalcino.hu
Annak, aki toszkán borokkal szeretne ismerkedni, azt javaslom, hogy legalább három palackkal kezdjen - chianti vagy rosso di montalcino, esetleg egy szupertoszkán (a brunellot hagyja meg későbbre!) -, és ne ijedjen meg, ha először keserű a pirula. Ízlelgesse, szokja, próbálja megérteni - a sangiovese nagyon más világ, mint amit itthon megszoktunk.
Az általam összecsipegetett legjobb tippek itt olvashatóak:
alkoholista.blog.hu/2006/04/12/chianti#more12843
alkoholista.blog.hu/2006/09/08/faintos_chiantik#more14399
alkoholista.blog.hu/2007/05/08/jupiterkopolyozes
A gondtalan merítés pedig leginkább innen volna lehetséges (mi már rendeltünk, működik): www.superiore.de/index.php

alföldi merlot 2008.02.14. 06:08:22

Kedves Valuka! 9-10 pontos száraz fehéreket nem tudnék mondani, de talán akadnak olyan olvasóink, akik igen. Ha kapásból kellene néhány száraz fehéret mondanom, ami nagy élmény volt, akkor ezek jutnak az eszembe az utóbbi hónapokból: Nyári Ödön Rajnai Rizling és Légli Riesling 2006 alkoholista.blog.hu/2007/09/13/sokat_kell_meg_tanulnom, Bussay Szürkebarát 2006, Szepsy Furmint 2006, Demeter Zoltán Veres Furmint 2005 és Hollóvár Olaszrizling 2006 alkoholista.blog.hu/2008/02/08/rizlingodisszea_x

espé 2008.02.14. 09:28:02

BZoltánhoz csatlakozva:
a pontozás az előzőek szerint is megérne egy misét.

Grange 2008.02.14. 10:59:38

Kedves Benchmade,
nem engem sértettél meg hanem kicsit magadat:)
a Mastrojanni egy a 200 pincészetből Montalcinoban...
ha valamiről állást foglalsz csak jótanács légy tájékozott...

Grange 2008.02.14. 11:04:00

Kedves Shyr Khan!
Az általad említett borok közül sajna kevest kóstoltam, de az igazán szép Chaintit a Lamole di Lamole készíti elérhető áron....
Az egyik legszebb olasz bor(előre elnézést kérve azoktól akiknek más a kedvence)
Campagnia vidékről
Feudi di San Gregirio Serpico 2000
(Iripinia Aglianico szölő)

2001 ben és 2002-ben is a nevezett évjárata volt az Év Vörös Bor-a Olaszországban.

Grange 2008.02.14. 11:06:43

Mo-on kapható Bolgheri-ből Guado al Tasso ,passz hogy melyik évjárat
amugy is világfajták blend-je... de nagyon finom.

Shyr Kahn 2008.02.14. 11:08:48

Kedves dagadtos! Nem tudom melyik tételre gondolsz. Az Antinori Tignanello-ból 2001-est lehet beszerezni MO-n a L'Enoteca-ból www.lenoteca.hu Szerintem a kóstolón találkozunk, mert mintha Octopus doki említette volna, hogy érdekel és én is ott leszek ;) Egyébként ott a 2007-es WS Top 100-ba kerülő 2004-es évjáratút fogjuk kóstolni (nem MO-i beszerzés). A 2003-t korábban elírtam.
A Castelgiocondo-ból a 1999-est lehet kapni a www.labottega.hu oldalon meg is találod. A Sette Ponti Oreno 2004-es kapható csak www.lenoteca.hu A Casanova di Neri 2001-es Brunello-ja pedig a már AM által is említett www.montalcino.hu oldalon is megtalálható. A Montalcino tulajával és a L'Enoteca egyik eladójával nemrég beszéltem és mind a két üzlet márciusra emeli/frissíti az árlistáját, így ha valaki kedvet kap olasz tétel vásárlására, akkor még van egy-két hete, hogy kedvező áron szerváljon be egy-két palackkal. AM-nek köszönöm az infót, nemsoká végigolvasom a cikkeket és feltehetőleg lesz néhány kérdésem, de ha mégsem, akkor még most leírom, hogy meglátásom szerint MO-n egyre népszerűbbnek látom az olasz borokat (sok az üzlet és mindenhol jól fogynak a tételek), így egy Toszkán borokról szóló cikk szerintem elég jó lenne... Egy tételt ajánlanék (hátha be lesz téve egy esetleges kóstolóba, amiről írtok majd), ami a legutóbbi olasz kóstolónkon megosztotta a jelenlévőket (nekem nagyon bejött): Castello di Verrazzano Chianti Classico 2005 (beszerezhető a Veritas borszaküzletből). Sztem egy 6-7 pontos borról van szó és elég egyedi és komplex az aromája, illetve nagyon gyorsan fejlődik a pohárban. A Fonterutoli Chianti Classico-ját kóstoltam már (BT beszerzés) és nekem tetszett, bár az említett tételt nem übereli. Ami speciel engem nagyon érdekelne az Bolgheri, mert még nem ittam onnan semmit sem, pedig elvileg nagyon jó borok "teremnek" arra is, hogy ne csak Chianti-t és Montalcino-t és esetleg Montepulciano-t fényezze az ember. Banfi-tól egyébként vettem most három tételt (Chianti Classico Riserva, Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino) és a javaslat szerint a Rosso-val kezdem. Olasz borbuziságomat jellemzi, hogy megvettem Máté Ferenc: Toszkána Hegyei c. könyvét, amivel nem mellesleg kedvezményesen lehet hozzájutni a boraihoz a már említett Montalcino borszaküzletben. Az akció március 31-ig tart, ha vkit szintén érdekel a dolog...

Shyr Kahn 2008.02.14. 11:19:03

Köszi az infót Grange! A Lamole di Lamole Chianti Classico Riserva-ját és a baromira drága Guado al Tasso-t megtaláltam a BT-nél, de az említett Serpico bor fellelhető egyáltalán MO-n?

tunderninja 2008.02.14. 12:23:07

Kedves Bechmande egy Bock Syrah 2005 azt hiszem úgy átlagosan 9-11ezer forint közt mozog a Pesti üzletekben.Egy Ventisqero Pangea Syrah pedig úgy 14-15ezer forint között mozog.Mondjuk ezt John Duvall készítette a Chilei Ventsqerónak.Az ő bora 2007-WS szerint 4.Kérdezni szeretném hogy kedves és nagyrabecsült Villányi gazdák nevezték-e egyáltalán a WS-re a Syrah-kat amiket készítenek nekünk,és ennyiért megvesszük.

Grange 2008.02.14. 12:34:05

Shyr....
Úgy gondolom ha valaki akkor talán Baji Ferenc a L'Enoteca borkereskedés tulaja be tudja neked szerezni... ha kell a száma irj mailt..ide nem szívesen teszem fel..

Shyr Kahn 2008.02.14. 12:38:10

A Bock Syrah 2005-ből ősszel vettem két palackkal a BT-nél és 7 és 8 rugó között volt az ára palackonként. A Pangea pedig kereken 12 rugó a www.wineandfeeling.hu -n. A Ventisquero Pangea a WS-től 92-93 pontot kapott, ha jól tudom és így a WS Top 100 közelébe se került. Ennek megfelelően a Bock Syrah majd olyan jó, mint a Ventisquero tétele. Legalábbis én mindkettőt kóstoltam (igaz több hónapos eltéréssel) és nekem a Bock Syrah volt olyan jó, mint a chilei. De persze ez egy kivétel.

tunderninja 2008.02.14. 12:49:51

Kahn ok.Akkor ha 7-8rongy akkor kapott 92-3pontot egyáltalán ha lebontanánk egy függvénybe,hogy chiléből jön ide kis országunkba és 4rongy az eltérés akkor kedves és nagyrabecsült és szakmailag kíváló Józsibácsi Syrah-ja innen 200km-re lévő városból miért nem mondjuk a harmadáért jön fel pestre?

tunderninja 2008.02.14. 12:50:57

Ja és Józsibávsi Syrah.jat letesztelték mint a Pangeaát?

dagadtos 2008.02.14. 13:04:38

Szerintem meg lehet lőni azt a Bock syrah-t 7 körül is.

Shyr Kahn: Az Orenora gondoltam, mert abból említetted a 2003-asat, én meg itthon a 2004-esről tudok csak. Ami viszont fontos: az év bora Casanova di Neri brunello pedig már nagyon rég nincs az említett üzletben, legalábbis decemberben kerestem ott kb a honlap alapján, és nem volt, azt mondták, nem is lesz. Persze vicces áron is adták, így sejtettem, hogy így járok, csakhát le kéne venni a lapról. A 100 pontos Cerretalto kapható 2001-ből, ha jól emlékszem szerény 70 ezer forintért.

szulfit 2008.02.14. 13:19:46

A posztban szereplő Bock CS Selection 2003 tényleg az egyik legjobb magyar CS. Kétszer kóstoltam össze a Vesztergombi Reserve 2003-al (ami szintén nagyon szép), de egy hajszállal mindig szebbnek, harmonikusabbnak mutatkozott. Ahogy ki nem állhatom Bock egyéb borait (főleg a Syrah-t), úgy ezért a CS-ért (majdnem) minden elismerésem.

Shyr Kahn 2008.02.14. 14:09:10

Mea Culpa, Az Oreno-t is elírtam... A Montalcino üzlet oldala, pedig valóban nem uptodate, így nyilván igazad lehet (a tulaj most ígérte telefonban, hogy a közeljövőben frissítik). Sajnos nekem sem volt még szerencsém a Casanova di Neri Brunello-jához (pedig tényleg nagyon jó ára lett volna és az tényleg a 2001-es volt, azaz világ legjobb bora 2006-ban a WS szerint).
tunderninja:
Teljesen igazad van. A magyar borok drágák a külföldi borokhoz képest is (nem is állítottam az ellenkezőjét), főleg külföldön lennének drágák, hiszen a kiszállítás...
A WS nyilván nem minden Syrah-t tesztel le a világon, de ez talán nem is szükséges. Én nem erről beszéltem. és talán nem is ez itt a lényeg.

Terroir Pista 2008.02.17. 13:53:37

"A hordó integrálta a bort."

"Tipikus magyar (vagy KuK?) nagybor, nagy test, sok hordó, magas alkohol, kushadó savak. A végén kesernyés tannin. "

ezeket a mondatokat be kellene keretezni, főleg az utóbbit, nagyon így van, rengeteg borra ráillik. Végre egy intelligensen szókimondó cikk, Kárpát-medencei egyedi adottságainkhoz idomult a mérce, igazán különleges borok kaptak 9-eket.

dagadtos 2008.02.22. 03:52:41

Eljött az idő, én is megkóstoltam a 04-es CS-t, egy Capellával mértük össze. (Mert sajnos a cikkben lévő Jammertal CS-t nem tudom, hol lehetne még szerezni.)Nekem laikusként: illatban nálam cseresznye, kömény, zöldségszerű valami (ezt szinte mindig érzem Ráspi-bornál, ugyanakkor igen ritkán látom leírva, biztos velem van a baj, de most más is mondta), vérnarancs - akárhogy is hangzik. Közepes test, ízben enyhén borsos, cseresznyés, a végén narancs. És édes, és ez az egyetlen, amit én hibának érzek, túl édesnek tűnik nekem. Az üres pohárból piros erdei gyümölcsök. Élénk savak, lágy tanninok, nekem kicsit kevés is, bár ekkora testhez rendben van. Nagyon sokrétű bor, de nagyon oda kell rá figyelni, nehéz lenne meglátni az erényeit mondjuk beszélgetés közben. Nekem a 9 pont nagyon erős, nálam erős 7. (Nem mérvadó persze.) Még annyit, hogy tényleg nagyon szép, ugyanakkor nem biztos, hogy egy cabernet sauvignontól ezt várja az ember.
Viszont a cikkhez szintén kapcsolódva: tényleg lehet, hogy nálam volt a gond, de a Capella is "csak" 7 körül végzett - nem mutatta olyan szép arcát ez most, mint pár hónapja, a hordó miatt. Kicsit ráült egy súlyos, kakaós, enyhén kesernyés hordósság, ami nehézkessé is tette a bort valamennyire. Pedig hatalmas anyag, valódi tartalommal. Jó volna, ha nem tendenciózus lenne a dolog, és nem "a hordó integrálná a bort" szép lassan.

nemjo 2008.02.27. 16:30:05

Tündér, te "villány-szindrómában" szenvedsz, kezeltesd magad!

fabaszorult 2008.10.27. 23:11:50

Még 2006 őszén teszteltük az étteremben Ráspi kékfrankosát: a 9 pont jogos, mindent elsöprő ízek és illatok. Aztán távozáskor vettünk egy drágább Máté-t, de később végig a kékfrankos volt a szemünk előtt. Kifinomultabb, ravaszabb.
süti beállítások módosítása