Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – harmadik kép

Villány: Gere Attila, Günzer Tamás, Tiffán Ede és Zsolt

2008.02.16. 09:30 - palack

Dörgicse és Szőlősgyörök után Villányba látogatunk három rizling erejéig. A vidék nem éppen fehérborairól híres, viszont több neves borászuk készít olaszrizlinget is, ezért semmiképp nem akartam kihagyni ezt az állomást. A kisördög azonban mégis ott motoszkál, fülembe csengenek egy szekszárdi vincellér szavai, aki miközben sauvignon blanc-ját kortyolgattuk, elmondta, tulajdonképpen azért kezdett el foglalkozni a fajtával, hogy tudjon fehérbort is kínálni a kóstoló kezdetén.

Könnyen lehet, az én hibám, ám a Malatinszky Noblesse Chardonnay kivételével még nem sikerült találkoznom kiemelkedő villányi fehérrel. Nem vártam, hogy ez épp most fog megváltozni. Viszont azt mindenképp pozitívumként könyvelem el, hogy mindhárom most kóstolt bor korrekt, jóivású rizling.

Gere Attila Villányi Olaszrizling 2006

Alighanem a legismertebb villányi olasz Gere Attiláé. A portugieserhez hasonló terítésben lehet vele találkozni egészen kicsi és nagy boltokban, illetve a legkülönfélébb vendéglátóipari egységekben is. Népszerűségének több oka is van. Én most kettőt emelek ki: (i) Gere megfizethető áron, (ii) stabil, megbízható, átlagos minőség.

A hátcimke kissé túllő a célon. Illatban virágok, citrusfélék valamint friss gyümölcsök együttes jelenlétét ígéri. Már itt elakadok a „valamint” miatt, ám aztán feltűnik, hogy ízben a körte, alma és grépfrút elegáns aromáját ígéri. Ilyeneket olvasva mondhatja teljes joggal az egyszeri borissza (miközben azért jóízűen kortyolgatja), hogy micsoda hülyeségeket tudnak egyesek belemagyarázni egy borba.

(Akkor most jöjjön az én belemagyarázásom.) Szép zöldessárga színű, szinte tükrös, csak néhány kósza buborék bukkan fel. Füves, zsírkrétás, visszafogott illattal mutatkozik be.

Szájban friss, a savak kissé rakoncátlanul túltengenek. Ennek köszenhetően rendesen betölti a szájat, főleg hátul a nyelven virgonckodik. Szőlőhéjjal megbolondított limonádé íz. Hosszú, tompán kesernyés a lecsengése. Örülök, mikor egy kocsmában elfogadható áron lehet kapni, de ha borélményre vágyom, bizony nem ezt választom. 4 pont.

Günzer Tamás Villányi Olaszrizling 2006

Günzer Tamás a „legkisebb” név ebben a mezőnyben. Olaszrizlingje viszont simán felveszi a versenyt a másik kettővel. Valahogy mégsem voltam meglepődve ezen.

Kevésbé zöldes, kissé mélyebb sárga színű. Rengeteg nagyon apró buborékkal nyit kitöltéskor. Orrban földes, enyhén gyümölcsös benyomás. Mintha néhány szem szőlőt összemorzsoltunk volna két marék nedves fekete földdel. Villanásnyi körte, cseppnyi zöld tea. A három közül a leginkább komplex illatú.

Sokkal fegyelmezettebbek a savai, mint a Gere-bornak. Teret hagynak másnak is, az íz így majdnem lépést tart az illattal. A korty közepén már túlzottan is visszahúzódnak, szinte eltűnnek. Ekkor jön egy kis csonthéjas rizling kesernye, majd visszaköszönnek a savak, ám csak illedelmesen, nem tolakodón. A legjobb ízű a csapatból, viszont a legrövidebb is. Kitartóbb savakkal kiemelkedett volna a mezőnyből, így csak egy a három közül. 4 pont.

Tiffán's Villányi Olaszrizling 2006

Tiffánék 2003-as olaszrizlingje nem olyan rég egy vakkóstolón igen jól teljesített a nem éppen gyenge mezőnyben. Titkon reménykedtem, hogy a 2006-os is kellemes meglepetést szerez, ám ez most elmaradt. De még így is a legrizlingebb volt a mezőnyből.

A legteltebb sárga a legneonabb zölddel, viszonylag kevesebb buborékkal büszkélkedhet. A legintenzívebb, legérettebb illat a három közül, bár inkább csak ebben a mezőnyben legénykedhet ezzel. Szőlőlevél, szőlőlé, leveszöldség, kavicsok.

Szájban mutat némi vastagságot is, a másik kettő után különösen. Ízében grépfrútos, barackmagos kesernyés, markáns savasság dominál. Lecsengése közepesen hosszú. Korrekt, nem bonyolult, üdítő mégis férfias rizling. 4 pont.

A következő alkalommal visszatérünk a Balaton környékére: csobánci és szigligeti olaszrizlingeket bontok.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling gere attila villány tiffán günzer tamás

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr53338361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grange 2008.02.16. 14:58:07

Valaki segítsem már Nekem... milyen az a füves, zsírkrétás illat? mondjuk sosem szívtam füvet(lehet ez a baj) a zsírkrétát meg sem szagolni sem enni nem szoktam(lehet bennem a hiba)..
amugy tényleg belemagyarázás:)
elnézést, nem megbántani akartam senkit!

Fűrészpor 2008.02.16. 17:45:25

te még sosem...Nem hiszem el.

why-not 2008.02.16. 20:46:39

"Örülök, mikor egy kocsmában elfogadható áron lehet kapni, de ha borélményre vágyom, bizony nem ezt választom. 4 pont" - ez volna tényleg a 4 pont definíciója?

bodorján 2008.02.17. 01:01:00

re: why-not
Sztem igen.

4 pont definíciója:

alkoholista.blog.hu/2006/12/07/igy_pontozunk_mi_1

"4 pont – OK
Bazaltbor Szentgyörgyhegyi Rizling 2004
Heimann Merlot 2004"

pelotepincsi 2008.02.17. 08:48:11

Gál Lajos 2006 - os rizling, és még csak nem is a szelektált, hanem a "sima". most van a csúcsán...

Cserszegi Óvszeres 2008.02.17. 09:59:14

"Micsoda hülyeségeket tudnak egyesek belemagyarázni egy borba."
Ja, írd már meg azokat a kocsmákat, ahol Gere olaszt dobnak eléd! És elnézést, most személyeskedni fogok: ez a baj, amikor úgy írnak valakiről - aki szívét-lelkét rakja a borba - mint valami szerencsétlenről, aki nem elég, hogy nem tetsző bort csinál, de még hibásan is feliratozza azt, tehát fogalma sincs a saját boráról. Megint azt mondom, hogy nagy hiba, amikor eltűnik az alázat a borokkal/borászokkal szemben. Pláne, amikor érződik egy írásról, hogy annak írója leginkább hiányos ismeretekkel rendelkezik és erőltetetten fogalmaz meg kritikát, elfogult, és valószínűleg már előre, a kóstolás előtt eldöntötte, hogy hány pontot fog adni ezekre a borokra. Tudom, persze, a kóstolás szubjektív dolog és ha valaki épp robi kapálógépet érez ki egy borból, akkor neki jelentse azt. De sajnos az ilyen típusú cikkek esetében én azt érzem, mint mikor az okoskodó emberek meg akarják mutatni a tűlzoltónak, hogy honnan oltsa a tüzet, vagy az orvosnak, hogy mit kéne csinálni, hol kéne nekiállni. Változatlanul a magyar borász szakma egy részének lenézését érzem. A probléma nem az, ha egy bor 4 pontot kap, hanem az, ahogy. És ne felejtsük el, hogy a szóban forgó emberek egész életüket a borászkodásnak áldozták, a lehető legnagyobb alázattal és szakmai hozzáértéssel. Ezért mondom azt, hogy bárki írhat persze bármit, csak nem mindegy a hozzáértés, vagy a kuruzslás áll a háttérben.

Terroir Pista 2008.02.17. 13:23:27

Szerintem teljesen rendben van ez a cikk.

friccs 2008.02.17. 15:22:30

Nem értem miért kell lekapni palackot a tíz körméről a cikk miatt! Leírta, hogy milyen érzéseket váltottak ki belőle ezek a borok, milyen minőségűnek tartja őket, meg mi mindent érez bennük... Szerintem semmi olyat nem írt, amiből hiányos ismeretekre, vagy az alázat hiányára lehetne következtetni. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy palack tévedhetetlen borszakértő lenne (egyébként olyan nincs is...), de a maga szintjén, a maga stílusában egy nagyon jó írást tárt elénk. Ez meg szerintem jó dolog. (Megjegyeznem, a 4 pontokkal abszolute a helyükre tette ezeket a borokat...)

Grange: szagolj füvet és zsírkrétát és akkor megtudod, hogy milyen az illatuk!

Grange 2008.02.17. 20:54:30

Kedves Friccs!

K1vánom neked hogy ülj be egy étterembe és ha esetleg sommelier is dukál az egység színvonalához, igyál ezen szép borok egyikéből és hallgasd meg a bor kiszolgálóját amikor ajánlja a bort!

...füves, zsírkrétás illat... ugye ajánlhatom az Ön által választott ételhez?...jah éttermi árak= nagyker+ 100%..
jó étvágyat és jó idogálást!

bodorján 2008.02.17. 21:47:44

Re: Grange 2008.02.17. 20:54:30

??????????????????????

Nem értem mi a bajod. Egy bor illata, zamata komplex. Egy Cab. Sauvignon illatában nem zavar hat találok egy kis istállószagot, bőrt stb. Egy Sauvignon Blanc illatában a frissen kaszált fű illata helyénvaló, de mégy egy Olaszrizlingbe is belefér.

hegyaljai 2008.02.17. 21:57:57

Kedves Cserszegi Óvszeres!
Én inkább neked adnék igazat. A borkóstolás és a borivás kultúrája nem egy beavatottak számára fenntartott vallási szekta, vagy a szabadkőművesek titkos páholya. Nem szabad idegen kifejezésekkel, szakzsargonnal elijeszteni az érdeklődő potenciális fogyasztót. Ilyesmivel csupán néhány buta sznobot sikerülhet elérni, de a tájékozatlan, meggyőzendő fogyasztók tömegeit csak taszítani lehet.

Be kell látnunk, hogy a szaglás és az ízlelés olyan ősi érzékszervek, melyek korábban alakultak ki, mint a látás és ahhoz kapcsolódó képi-fogalmi gondolkodásunk, és pláne a beszéd. Hagyjuk tehát a több száz szót felsorakoztató borkóstolási szaknyelvi szótárakat, és próbáljunk a borral az első pillanatban, minden áttételes, hasonlítós ananalízist megelőzve érzelmileg kapcsolatba kerülni.

A beleképzelt kifejezések közül szerintem a csúcs a "selymes". Javaslom mindenkinek aki ezt használni akarja, vegyen a szjába egy selyem kendőt, és rágódjon rajta.:)

hegyaljai 2008.02.17. 22:13:13

Kedves Palack!
Az Olaszrizling, a Furmint, és az Ezerjó az a hármas a magyar fehérek közül, amelyik:
alkalmas terroir bornak,
alkalmas fajtajelleges gyümölcsös bornak,
alkalmas késői szüretelésű bornak egyaránt.
Ezért nehéz pontozni, pláne egymás mellett, összekeverve ezeket a kategóriákat. de azért csak folytasd, hiszen a hozzászólásokból láthatod, rosszindulatot nem tételeznek fel rólad, és ezen a blogon már ez is siker. :)

egri Fehér 2008.02.17. 23:22:36

Grange: nagyker ár + 100%? Mutass nekem egy ilyen éttermet, kérlek!

(Bp-en inkább +2-300%...)

dalton1 2008.02.17. 23:44:38

Grange: Az is fű amit a mezőn kaszálnak, nem csak amit elszívnak...kb. 10 éve nem láttam zsírkrétát de tudom milyen szaga van...

dalton1 2008.02.17. 23:47:17

Hegyaljai: Tényleg nem kötekedni akarok de a "selymes" kifejezés nem azt takarja hogy olyan a bor mint ha selymet rágnánk hanem hogy olyan a szájnak mint a selyem a kéznek...

friccs 2008.02.17. 23:50:47

Kedves dalton1!

Ne igyál előre a "medve bőrére", hegyaljai nemsokára megírja, hogy jót írtál, vagy sem! ;)

dalton1 2008.02.17. 23:55:08

Minden kommentemre érdeklődeve várom a választ...mindenki legalább akkorát tévedhet mint én...:)

dalton1 2008.02.18. 00:04:19

Amúgy nekem olasz terén nagyon tetszett a Juhász '03 és hasonló jövőt jósolok a '06-osnak is, és a Villa Tolnai 2005-ös selection-je is...meg egybként az olyan olaszrizlingek amivel törődnek és nem csak a gyorsan eladható "berúgni ettől is lehet" borok...

dagadtos 2008.02.18. 01:22:26

Kedves Grange, ez itt nem sommelier-képző, az a helyzet. Még szerencse, hogy nem kötelező egyébként minden borról csupa jót írniuk. Ugyan a "füves" jelzővel egy fehérbornál nem tudom, mi a baj, de hidd el, a magamfajta laikusnak már nagyon régóta átjött, hogy Te nemcsak szakmabeli profi vagy, de azok közül is sikeres, világlátott ember, így ennek bizonygatására talán kár több kommentet ellőni!

Grange 2008.02.18. 07:48:01

Bravó!
Sikerült többekben is mély érzelem megnyílvánulást elérnem:) Végre!

A belemagyarázás volt a "..zsírkrétás.." problematikája.
Egyébként meg tudom nem sommelier képzés, de az ilyen sok FHM, Playboy és egyéb szar bor és nem bor magazint olvasó és marhaságokat fecsegő emberkéknek a legjobb bort eladni:) alig várom az ilyen vendégeket:)

Bár sokunk számára 3 féle bor létezik csak a világon:
1- ami ízlik
2-ami nem ízlik
3- amit ingyen kapunk:))))))
Szép napot blogolók...

Grange 2008.02.18. 07:53:38

Jah és a tegnapi nap poénja...

Helyszín:
Magyar Bor Akadémia- 2007 Év bortermelője díjátadó Gálaebéd.

Szepsy Pista bécsi beszélget egy erősen ittas hapsival aki 30 percen keresztül magyarázta neki a szölő szem vízvesztésének biológiáját, és Tokaj-Hegyalja sajátosságait.

Istenem....

De sok ilyen okostojás van, dehát pista bécsi inteligens ember! Kár hogy nem velem beszélgetett ,de hallgatni is szörnyű volt.
lehet dalton1 volt, vagy Friccs?:))))))))))))) hehe

okok elnézést a személyeskedésért , Tisztelettel bocsánat!!!!

friccs 2008.02.18. 08:24:13

Kedves Grange!

Ne kérj elnézést, tényleg én voltam! :)))

dalton1 2008.02.18. 08:32:05

Nem nem...én voltam és utánna még a bor kénezéséről is kioktattam az öreget...

lackó 2008.02.18. 09:04:05

Nem...én voltam! Megbeszéltük, hogy milyen arányban kell keverni a vörös és fehérbort a rozénál Tokajban!

Terroir Pista 2008.02.18. 09:28:36

hegyaljai,

Milyen jobb szót tudnál a reszelős, érdes ellentéteként? A sima az túl neutrális szvsz.

hegyaljai 2008.02.18. 09:59:14

Kedves dalton 1!
Ezek szerint te a tapintásoddal érzékeled a borok illósav tartalmát, és látásoddal a cukortartalmát. :)

csomorika 2008.02.18. 10:04:41

hegyaljai,
Mit szólsz a "bársonyoshoz"... pfuuj, tele lett a szám szösszel:))

hegyaljai 2008.02.18. 10:04:55

Kedves Terroir Pista!
Ha addig fajulna a helyzet, hogy nemtetszésemet indokolni, magyarázni, leírni, analizálni szertném, akkor azt nem egy szóval fejezném ki, hogy érdes, fanyar. Próbálnék feltételezésekbe bocsátkozni, hogy ízében a túlpréselés, az éretlenség a meghatározó. Mivel ezek eléggé sérteni szokták a termelőt és a szurkolói táborát, ezért nem kommentálom, csak megadom azt a 3-4 pontot a 10-es listán. :)

Terroir Pista 2008.02.18. 10:15:40

Kedves Hegyaljai,

Na ezt nem értem. Most az a jobb ha csak annyit mondok hogy reszel a tannin, vagy ha feltételezésekbe bocsátkozok hogy miért?
De most komolyan mia a baj a selymessel és ha baj van milyen szót/szavakat használnál helyette? "Szájpadlást símogató" esetleg? na ne már...más a tudományos elemzés, bevett szakzsargonnal, és más a kritika.

dalton1 2008.02.18. 10:21:33

Hegyaljai, minden egyebet is érzékelek benne a puszta létemmel...:)

benchmade 2008.02.18. 12:29:26

Grange, ez a Bécsi Pista melyik híres tokaji borászatnál készíti a rozét?

hegyaljai 2008.02.18. 12:56:02

Kedves Terroir Pista!
Semmi baj a selymessel. Én azt írtam, hogy "beképzelt kifejezés", ami nem azt jelenti, hogy baj. Ezzel azt akartam jelezni, hogy nem az én stílusom. A baj az, hogy sikerült a magyar közgondolkodást odáig zülleszteni, hogy a vélemény nem lehet hosszabb, mint egy 15 másodperces TV reklám. Ennek a követelménynek próbálnak megfelelni ezen blog hozzászólói, holott a blog egy személyes napló, melynél nem kellene működnie a haszonelvű világ anyagi kényszerének, a 15 másodperces anyagi korlátnak. (A jelen hozzászólásom 4 perc 45 másodperc alatt készült)

Terroir Pista 2008.02.18. 13:11:51

Kedves hegyaljai,

Bocs, nagyon értetlenkedő vagyok. Mitől beképzelt kifejezés az, hogy "selmyes" a tannin? minden egyes szép, sima tanninú bor leírásánál le kellene írni, hogy "valószínűleg fenolosan szépen beérett a szőlő és kíméletes volt a feldolgozás, ezért sima érzetű a tannin". Na, akkor meg rá lenne fogva, hogy okoskodó, olyasmiről ír, amiről nincs diplomája. Én személy szerint nagyon díjazom ha valaki azt ítja egy borról, hopgy selymes a tanninja, mert "nem selymes tanninú" vörösborokat nem szeretek inni.

Sárfehér 2008.02.18. 13:42:06

És ha a bor olyan örömet ad, mintha hájjal kenegetnének, akkor hívjuk hájasnak... :)))

Komolyra fordítva a szót, a 2005-ös GT olasz sokkal jobban ízlett, mint a 2006-os, egyrészt valóban az utóbbiban kissé kevés a sav (persze az évjárat), másrészt nekem még nagyon kénes volt, amikor kóstoltam. Lesz az még szerintem jobb is...

hegyaljai 2008.02.18. 16:46:15

Kedves Terroir Pista!
Nem vagy értetlenkedő, sőt!
De ettől én még egy ókonzervatív alak vagyok, aki a borhoz tisztelettel közeledik, nem úgy mint egy sarki kurvához, ha nem is 15 másodperc alatt befejezve - de arra törekedve - az aktust. Ezen a blogon soha nem oktattam ki senkit képzetlensége miatt, mindig csak jobbító szándékkal írtam a borokról, és a véleményekről, véleményezőkről egyaránt. A bor ugyanis egy szakrális ital. Nem lehet úgy beszélni róla, úgy dícsérni, úgy eladni, mint a betonacélt, vagy a Benetton pulóvert. Én szeretnék rá többet szánni 15 másodpercnél. Ha te nem, akkor nincs semmi baj.

Terroir Pista 2008.02.18. 17:31:07

Kedves Hegyaljai,

Akkor jó, bár szerintem a két dolog nem összeférhetetlen egymással. Szóval szerintem egy tiszteletteljes és alapos borleírásban is szerepelhet az a kifejezés, hogy "selymes" a tannin, nekem inkább azzal van bajom aki mindenféle gúnyneveket aggat pl a borászok neve mellé.

Sárfehér 2008.02.18. 19:15:27

Kedves Terroir Pista,

különbséget kell tenni a gúnynév és a becenév közt. Becenevet pedig csak az kap, akit szeretnek. Egy találó becenév, asszem, többet ér minden "évborásza" címnél. :)))

Terroir Pista 2008.02.18. 20:32:21

Itt nem a motivációról van szó, hanem arról, hogy azt hiszi az adott szerző, hogy ez egy "kötelező" jópofasági követelmény, és sokszor bizony lekezelőnek és gúnyosnak tűnik.
süti beállítások módosítása