Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Túl a hordómítoszon

Terroirfaggató segédanyagok

2008.02.20. 07:24 - Weér Yvo

Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe ötlött régóta dédelgetett tervem, hogy egyszer alaposabban utánajárok: mit iszunk, amikor bort iszunk? Meg lehet-e határozni a bort vegyészetileg? Milyen elemek és vegyületek – savak, sók, enzimek, fehérjék meg persze szermaradványok, adalékanyagok, tartósítószerek és így tovább – kavarognak a lelkesen taglalt illatok-ízek-savak-tanninok-testek-lecsengések között. Aztán hamar rájöttem, ma a lehetőségek száma végtelen, és a még csak nem is titkos laboratóriumokban naponta-hetente találnak ki olyan újabb és újabb okosságokat biológusok-kémikusok, melyek jelentős részét boldog- boldogtalan alkalmazza is.

Azt hiszem, ennek is köszönhető, hogy egyre nehezebb lesz meghúzni a határt a természetes és a mesterséges között. Merthogy a törekvések egy része (optimista leszek: a nagy része) azt tűzi ki célul, hogy a must borrá alakulásakor lezajló folyamatok annyira váljanak ellenőrizhetővé, befolyásolhatóvá, hogy biztosabban ki lehessen bontani a szőlőszemekben rejlő lehetőségeket. Egyes felkészültebb orrú borivók azonban már a fajélesztők alkalmazását is az ördögtől való rossznak tekintik, és elvetnek minden, mesterségesnek tartott beavatkozást, miközben esetleg a biodinamikusok borait ihatatlannak tartják, a barrique hordókban érlelt borokat pedig istenítik.

A problémakört édemes árnyalni – szerintem. Vegyük a sokak által emlegetett fajélesztőket. (Most tekintsünk el attól, hogy a fajélesztők a borászat egyes területein, például a pezsgőkészítésben, nélkülözhetetlenek.) Alkalmazásuk egyáltalán nem új keletű. Magyarországon például 1903-ig nyúlik vissza a kutatásuk. Egy pancsovai születésű vegyészmérnök-borász, bizonyos Requinyi Géza (1881-1954) már 1903-ban nekilátott, hogy leírja a magyarországi szőlőkben fellelhető élesztőfajtákat, és szelektálja a borászati munkában hasznosabbnak tűnőket. Kutatásainak eredményeit 1908-tól a gyakorlati borászatban is hasznosították – és nem csak Magyarországon! Aztán jöttek a nyomában még sokan, majd Soós István és Ásvány Ákos 1950-ben összefoglalták fél évszázad eredményeit. Elkészült a magyar borászati élesztőgyűjtemény, amely jelenleg mintegy száz, a borászati munka szempontjából jó tulajdonságúnak tekintett (magas alkoholtolerancia, hidegtűrés stb.) fajtát tartalmaz. Az egykor még valóban működő Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tarcali, móri, egri, badacsonyi stb. állomásain a közelmúltban is folytattak olyan kutatásokat, hogy technológiai szempontból jól hasznosítható, de az egyes borvidékekre jellemző fajélesztőket szelektáljanak.

Miért ez a nagy igyekezet, ha egyszer nagyapáink hordójában enélkül is kierjedt a bor? Egyszerűen azért, mert bizonyos méret fölött igenis szükség van rájuk, az üzemszerű működés ugyanis fokozottan megköveteli a technológiai biztonságot, ami más módon – gazdaságosan – nehezen érhető el. Elég csak arra gondolni, hogy az esetenként 8-10 °C-ra hűtött mustban bizonyos élesztőfajták nem tudják elkezdeni azt a munkát, amitől a mustból bor lesz, vagy éppen ellenkezőleg, a nagy tartályokban hűtetlenül tárolt mustban nem kívánt folyamatokat indítanak el egyes, a szőlőben szintén megtalálható élesztőfajok. Nagy mennyiségeknél ezeket a folyamatokat nehéz lenne kontrollálni irányított erjesztés nélkül – és ha egy pincészetnek egyszerre 20-30 hektár terület termése áll az erjesztőtartályokban, nem hiszem, hogy szívesen tenné kockára az egészet az úgynevezett természetesség jegyében.

De mint minden külső beavatkozás a természet rendjébe, ez is további problémák sorát vettette fel. A Corvinus Egyetem borászati tanszékén folytak – és ha jól tudom, még mindig folynak – kutatások annak kiderítésére, hogy a szelektált élesztőkultúrák mennyiben befolyásolják a borok ízvilágát; illetve hogy lehet-e olyan élesztőfajtákat szelektálni, amelyeknél kiküszöbölhető az ízmódosító hatás – azaz a bor (majdnem) olyan lesz, mintha a természetes élesztőflórája erjesztette volna ki –, ugyanakkor a borra kedvezőtlen hatású élesztőket is háttérbe szorítják. (Gyanítom, sokat tudna mesélni erről a Nyakas Pincészet fő-fő bormestere, Malya Ernő, aki ezeknek a kísérleteknek az eredményeit talán ki is próbálhatta, amikor a szigetcsépi tangazdaságot vezette.)

Nem tudom, hogy ezeknek a kutatásoknak az eredményeit hány hazai pincészet alkalmazza. Személyes tapasztalatom – ami persze korántsem nevezhető reprezentatívnak –, hogy sokszor még az a borászat sem épít a magyar borvidékekre jellemző, szelektált élesztőkultúrákra, amely amúgy ügyel a környezeti hatásokra (például integrált vagy ökológiai növényvédelmet alkalmaz), és előnyben részesíti a magyar szőlőfajtákat; ad absurdum a borász nem is tudja, hogy léteznek ilyenek, ami nem feltétlenül az ő hibája. Így aztán bevásárol a multinacionális segédanyag-gyártó cégektől, melyek a világon mindenhol ugyanazokat a fajtákat nyomatják – ahogy ugye a világfajták is elterjedtek, ami ellen viszont senki sem ágált, sőt – nagy tömegben, tehát olcsón, nagy lobbierővel, és amelyek kínálnak génmódosított csodaélesztőket is, amikkel a mustból-borból fajtától függetlenül bármilyen íz- és illatkombinációt ki lehet kényszeríteni. Halvány reménysugár, hogy állítólag Tokajban használnának ott szelektált magyar kultúrákat – a nagyok is.

És ez csak az fajélesztők problémaköre. Nem beszéltünk a növényvédelem során kijuttatott rovarölő szerek (például a Bi 58 EC nevű, mindent elpusztító rovarölő, ami az aroma szempontjából is nagyon durva) vagy a felszívódó gombaölő szerek alkalmazásának mikrobiológiai, illetve aromatikus módosító következményeiről és így tovább. Paradox módon azok a borászati cégek, melyek nagy saját területeiken korszerű gépekkel művelik a szőlőt, legalább ebből a szempontból megbízhatóbbak és ellenőrizhetőbbek: vannak számlák, permetezési napló, pincenapló... Olyan ez is, mint a piacon a nénikék kínálta „bioparadicsom” és a nagyüzemi paradicsom. Tudjuk, hogy a nagyüzemben permetezték, ha nagyon kíváncsiak vagyunk, több-kevesebb sikerrel azt is ki tudjuk deríteni, hogy mivel és mikor. De ki ellenőrzi a kiskerteket, ki vizsgálja meg, hogy mekkora dózisban juttatták ki az egyébként súlyosan mérgező növényvédelmi szereket?

A bor bizalmi termék, legszívesebben attól vesszük, akitől megbízható minőségben kapjuk meg, ahol tudjuk ellenőrizni – akár közvetve is – az előállítás módját. Ezt a lehetőséget részben biztosítják is a magyar csúcsborászatok. Csakhogy valljuk meg őszintén: nagyon sokan szeretnének jó borokat inni olyanok is, akik nem tudják megfizetni a keményen terméskorlátozott, iszonyatosan drága kézi munkával megművelt és szüretelt, ezerszer válogatott, majd fél évig erjesztett, évekig (hordóban, palackban) érlelt csúcsborokat. Meggyőződésem, hogy odafigyeléssel, tisztességes szőlő- és pincemunkával nagyobb tételben, gazdaságosan (értsd: viszonylag olcsón) is lehet szép borokat készíteni, nem csúcsborokat, de tehetségeseket, izgalmasakat, élvezeteseket – amire vannak példák Magyarországon is. El lehet ítélni a szőlőkombájnok használatát, de gondoljunk arra is, hogy amikor 50-60 hektárt kell leszüretelni egyszerre, és óriási tartályokat kell megtölteni musttal rövid idő alatt, a szőlőkombájn révén a leszedés után fél órával már a présbe kerülhet a bogyózott-zúzott szőlő, ami kétségtelenül előny a feldolgozandó anyag minőségének megőrzése szempontjából. Ugyanez kézi szedéssel is kivitelezhető – tízszeres áron, háromszor annyi idő alatt, ötször annyi erjesztőtartállyal.

Én is szívesebben innék minden este úgynevezett kézműves borászatoktól remek borokat, de ad 1. a kézműves borászkodás nem minden esetben függ össze a minőséggel (sajnos), ad 2. nem tudnám megfizetni, hogy minden este Ráspi, Gróf Buttler vagy éppen Hollóvár borokkal öblögessem a disznósajtot, Kaló Imre boraival meg az abált szalonnát. De nem is érzem kompromisszumnak, hogy nyáron rozékat kortyolgatok, vagy üde rizlingszilvánikat, vagy illatos suvignon blanc-okat, vagy ropogós savú rizlingeket, vagy könnyű vöröseket, vagy..., vagy... És ha úgy adódik, hogy valamiért érdekesnek találom ezeket, akkor írok róluk. Valószínűleg nem érzem ki belőlük a „cuccost” – talán fejletlenek az ízlelőbimbóim –, legfeljebb azt tapasztalom, hogy a bor a nyitás után egy nappal szétesik, és élvezhetetlenné válik – már ha nagy ritkán marad valamennyi a palackban –, vagy hogy az olaszrizlingnek sauvignon blanc-os illatjegyei vannak; vagy hogy a hosszú életűnek várt, nagy testű vörös három évesen élvezhetetlenné válik, vagy..., vagy... Ilyenkor gyanakszom: talán manipulálták a természetet? Fajélesztőt használtak, ráadásul rosszul választották ki a fajtát? Még aromafokozó enzimet is alkalmaztak? Fordított ozmózis húzódik a háttérben? Mindez elképzelhető, meg elképzelhető száz másik ok is.

Egyben azonban biztos vagyok: lehet használni bármiféle csodaszert – a borászati segédanyagok gyártói hajlamosak ekként reklámozni a termékeiket –, túlterhelt ültetvényekről szüretelt, rossz minőségű, félig rothadt alapanyagból fajélesztőkkel és enzimekkel meg egyéb varázslatokkal is jobbára csak ihatatlan bort lehet készíteni. Vagy éppen ihatót. És a vallatásnál előbb-utóbb úgyis fény derül az igazságra.

Címkék: esszéjellegű

144 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1345828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2008.02.20. 08:11:42

Kedves Weér Yvo!

Nem érzed ki a cuccost?!

Most kicsit csalódtam benned... :) Ha erősen figyelsz, és néhány kommentelő megjegyzéseit elovasod, pár hónap múlva garantáltan leírod még a képletét is az adott cuccnak, amit kikóstolsz. :)

bodorján 2008.02.20. 08:22:26

Szuper a cikk gratula.

Mondjuk az én tapasztalatom szerint a technosabb borászatok (Hilltop, Nagyréde) borai sokkal jobban egyben vannak még 2 nap múlva is, ellenben a kisebb kézműves borászatok borai már másnapra szétzuhannak néha kibontás után, akkor is ha borhűtőben tartom őket.

A múltkor az egyik év borászának 2007-es rozéja lett borkőkiválásos 10-12 óra hűtőben (konyhai hűtőben) tárolás után. Ilyen azért nem nagyon fordul elő egy nagyüzemi pincészet rozéjánál.

egri Fehér 2008.02.20. 08:40:04

Köszönjük, Wéer Yvo, remélem sok ember agyában rendet rak ez az írás... :)

bodorján: a borkőkiválás egy teljesen természetes folyamat, nincs azzal semmi baj, a bor minőségét nem befolyásolja

egyébként meg, mint ahogy azt Wéer Yvo is írta, attól, hogy egy bor kézműves, még nem biztos, hogy jó, de azért tegyük hozzá: a legtöbb kiemelkedő minőségű magyar bor kézműves bor... (tapaszataltom szerint általában min. 4 napig bírják a hűtőt, de vmelyik akár 10-12 napig is)

egri Fehér 2008.02.20. 08:40:53

Tudtommal Kreinbacheréknak is van egy élesztőszelekciós programjuk, pont a BCE Borászati Tsz-ével közösen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 08:55:51

Érdekes cikk, de nekem nem tetszik. A lényegről és a fontpos problémákról mintha megfeledkeznénk.

Egyrészt...

Pezsgőt tudtommal lehet fajélesztő nélkül készíteni, ahogy szerintem soktízezer literes volumenben is lehet természetes élesztőkkel dolgozni. A fajélesztőkre egy bizonyos technológia használatának a következményeként van csak szükség.
Arról is érdemes lenne szót ejteni az élesztők kapcsán, hogy a természetes élesztők azért a természet élő részei és évjáratfüggő az egyes törzsek dominanciája avagy háttérbe húzódása. Ezek az ökomechanizmusok még kevésbé ismertek és ezért szerintem érdemes óvatosan kezelni ezt a témát. Következmények nélkül biztosan nem lehet a természetes folyamatokat lecserélni.

A szüretelőkombájn kérdése is egy izgalmas téma...de valahogy kimaradt a szerintem két legfontosabb szempont. Az egyik ilyen szempont a környezetvédelem és az energiatakarékosság. A kézi szüretelésnél nem kell gázolajat elégetni az ültetvényben... ugyebár. A másik dolog pedig az, hogy a kézi szüret az _foglalkoztat_!!! Kenyeret ad sok-sok vidéki agrármunkásnak. Igen többe is kerül.

Szóval, szerintem érdemes lenne az egész kérdést a természetes folyamatok tiszteletének és a természet valamint az abban élő ember védelmének szempontjából nézni.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.02.20. 09:07:53

Jó ez az írás, kellett már, a lényegi mondanivalójával abszolút egyet tudok érteni! Köszi!

Terroir Pista 2008.02.20. 09:34:50

Csak annyi kiegészítést tennék hogy 1-2 kézműves bort azért lehet kapni 1000 Ft környékén, pincétől.

Legalább akkora problémának érzem, sőt, a borok élvezhetőségét tekintve még sokkal nagyobb problémának, a fajélesztőknél a műtanninokat és a glicerint.

A kézműves borok meg nem attól lesznek drágábbak, mert a fajélesztő-elkerülés miatt általában tönkremegy a boraik tetemes része, hanem mert pl sokkal több munkaórát fordítanak egy tőke szőlőre, és kisebb hozamokkal dolgoznak (a legobbak legalábbis). Néhány kézműves pincét ismerve, eddig egytől sem hallottam, hogy VALÓBAN kockázatot jelentene a spontán erjesztés, ahol élesztőtápanyagot sem használnak, ott többször marad kis maradékcukor a borokban, ennyi.

parnyisa 2008.02.20. 09:46:06

Már miért ne tehetnéd meg, hogy Ráspival öblögessed a disznósajtot? Az alap kékfrankosa 2000 alatt van a legtöbb helyen:) Ebben az árkategóriában nem csak a nagyvolument gyártó technoborászatok vannak jelen, szerencsére. Amúgy jó a cikk.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.20. 10:33:35

Bzoltan,
Igaz az amit írsz, hogy ezt is meg lehetne vizsgálni, hogy munkaerő. De ennek azért van egy másik aspektusa is. Amikor meglátogattuk a nagyradai Cézár pincét a tulajdonos elég hosszason panaszkodott arról, hogy egyszerűen már nem nagyon tud összeszedni szüreti szezonban annyi embert, hogy elég legyen. Pedig nem kevés napidíjat ajánlott nekik. Szóval ez is lehet az oka a szüretelő gép beszerzésének.

muskotály küvé 2008.02.20. 10:41:44

Szerintem is jó cikk. A kombájnba lehet biodízelt is önteni, talán jobban megfelelnme öko-szempontból is. Ha nagymennyiségben akarnak jó bort csinálni, valószínűleg nem nagyon lehet elkerülni a modern technikát, és inkább kombájnos bor, mint kézzel szedett, kistermelői borok felvásárlása és összeöntése...
Egyébként ezt a fajélesztő-problémát nem értem, nem tudom elképzelni, hogy nem létező aromákat hoznának be a borba (leszámítva az élesztő saját ízét).

lackó 2008.02.20. 10:56:15

Jó bejegyzés, érdekes és valóban vitatott témát feszeget.

Állandó "vita" van köztünk is a "cuccosról". Nehéz talán egy finom orrú embernek elfogadni, hogy az átlag fogyasztó, aki valóban nem engedheti meg magának, vagy talán nem is akarja megengedni, hogy több ezer Ft-os bort vegyen, egy dolgot néz: izlik, vagy nem. Ennyi. Ezzel nekem nincs is gondom, amíg az valóban bor, legfönnebb a kezelések során a nagyüzem kerül előtérbe, ami ugye az árat lefele nyomja.

A fajélesztő problémát pedig én értem, már ha probléma...pont a cikkben emlgetett "Tökös" boroknál tapasztaltam, tapasztaltuk barátaimmal az állandóságot, hogy ott nem kell tartani: évek óta ugyanaz a minőség, ugyanaz a bor és -sajnos, vagy nem- ugyan az az íz, csak a fajta más. Nincs semmi gond a borral, de magas elvárások sincsenek. Rendben vannak, de a fajélesztő ezt teszi.

Ha jól tudom, Busi doki is kísérletezget Zalában a fajták saját fajélszetőjével, az ampelográfiai gyűjtemény szépen gyarapszik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 11:37:08

valuka,

az, hogy nincsenek szőlőmunkások az nem maga a probléma, hanem egy probléma következménye. Mégpedig egy súlyos probléma nagyon súlyos következménye. Könnyű a borboltok polcai előtt elvonulni és leemelni egy-egy tételt a kosarunkba, de tudomásul kellene venni, hogy a fogyasztási szokásainkkal befolyásoljuk a bortermelési viszonyokat is.

Erről a fogyasztói felelőségről és erről a tudatosságról és a technológiák ész nélkül való használatáról kellene beszélgetni. Mert amikor egy technológiás megoldást választunk azzal mindig a hagyományos és természetes módszerrel dolgozó gazdaságokat toljuk hátrébb.
Gondoljunk arra például, hogy lehet a kóracélban erjesztést csodálni és lehet ennek alárendelni mindent, csak nem kéne csodálkozni ha ezzel együtt jópár kádármester bezárja a boltot. Ugyanígy nem kell csodálkozni ha a szőlőmunkás elköltözik a városba és más munka után néz ha évtizedeken át az olcsó, gyors és mennyiségi termelés miatt minden gépesítve lett.

zoli 2008.02.20. 11:38:37

Szüretelő kombájn: aki segélyeken él, emellett feketén dolgozik itt-ott ezt-azt, nem fog kiskönyvet venni és ragasztgatni azért a néhány szüreti forintért, hogy elessen a segélytől. Így munkaerőhiány keletkezik, majd nemsokára szüretelőgépek jelennek meg és ajánlják fel szolgálataikat.

Nem igazán értem a saját fajélesztő-kérdéskört(szelektált tokaji, somlói, stb.). Minden egyes fürtön, bogyón , ill. a pincében, a tárolóedényben sok-sok élesztőtörzs és még sok minden más tanyázik. Vadélesztőkkel(de még fajélesztőkkel is) ugyanaz az alapanyag két másik hordóban két különböző bort produkál. Egyikből majd kiszelektálják a csodaélesztőt, de az akkor is csak 1, azaz egy élesztőtörzs lesz. Az meg uniformizálodáshoz vezet, sok-sok hasonló tokajihoz, somlóihoz(ami eladhatóság szempontjából nem is biztos, hogy rossz:)).

Másik dolog: egy zárt rendszerben, 15 fokon illatos fajtát v. rozét próbált-e már vki vadélesztőkkel végigerjeszteni? Kíváncsi lennék a tapasztaltaira. Van egy olyan érzésem, hogy senki nem fog jelentkezni.

lackó 2008.02.20. 12:07:05

Nekem nem nagyon van gondom a fejélesztővel, tisztában kell lenni a hatásaival. Aki irányítottan igyekszik azt az állandó minőséget, ízt produkálni, az ezeket a "cuccosokat" nem tudja mellőzni.

BZoltán:

Meg KELL, hogy legyen a felvevőpiaca mindkét típusú bornak. Persze, biztos, hogy van összefüggés az általad említettek közt, de...ez azért technikai fejlődés kérdése is.
Én nagyon örülök, ha nyáron, a baromi nagy melegben egy friss, ropgós, akár kicsit szénsavas sauvignon-t kortyolhatok, ami ugye ászkolásnál már elvész. Ugyanakkor tegnap zseniális Királyudvar Sec-et kóstoltam, ászkolt, mély, olajos.

Nem tudja sajnos megengedni mindenki magának, hogy megvásárolja a kézműves és valljuk meg, drágább borokat és nem is biztos, hogy kell is ez. A "cuccozással" pedig...hát...nyilván ócsóbbá teszi a bort. De ettől ne várjuk azt a tartást, azt az élményt, amit egy természetes, kézműves, hatalmas odafigyeléssel készített bor ad.

csomorika 2008.02.20. 12:09:59

terrorpista,
VALÓBAN jelenthet kockázatott, attól, hogy neked külsősnek nem mondják még jelenthet problémát, csak azzal nem szoktak dicsekedni.
Bzoltan,
Gondolom te csak egyenként gyúrt házi kenyeret, meg évekig érlelt mangalica sonkát eszel frissen fejt kecsketejjel. Gondolom, hogy a hozzászólásodat is lovasfutárral küldted, mert azzal tök sok embernek adsz munkát.

lackó 2008.02.20. 12:12:50

Csomorika=P. Beáta?

Csak kérdés...semmi hátsó szándék!!!

bodorján 2008.02.20. 12:42:08

Re: egri Fehér

Lehet, hogy a borkőkiválás természetes folyamat, sztem sem borhiba, de ha egy közel 2 eFt-os rozének nem tudom meginni az utolsó 1 decijét az 200-300 Ft veszeteséget okoz nekem. Én elvárom, hogy a stabilizálási folyamatok ne az én hűtőmben, hanem a borász pincéjében folyjanak és ne nekem kelljen magyarázkodni a kedves vendégek előtt, hogy ja kérem az borkő nem cukor, homok vagy mittoménmi.

Persze lehet borkövet szűrögetni teaszűrvel, de sztem az gáz.

egri Fehér 2008.02.20. 12:54:46

ennyi borkő lett volna benne? az igen...
borkövet szűrögetni teaszűrővel szerintem nem gáz, ellenben kényelmetlen, dehát a veszteség...
mindenesetre valóban elvárható egy (fiatal) bortól, hogy 2 nap hűtőtől ne legyen benne ilyen mértékű borkő-kicsapódás :O

Benikuty 2008.02.20. 12:57:22

A borkőről le lehet önteni a bort!

csomorika 2008.02.20. 13:00:20

lackó,
nem, a hátsó szándékot meg hagyjuk mer nem vagyok olyan;-)
bodorján,
Nem lehet, hogy túl hűtötted azt a bort? Egyébként borkőstabilitásra nincs 100%-ban biztos módszer, és mivel a borkő szépen leül a palack aljára max 2cl-t nem tudsz meginni. Egy 10 éves, 10000-20000 Ft-os vörösbornál is reklamálsz a kicsapódott színanyag miatt?

lackó 2008.02.20. 13:01:30

Na akkor: nekem tényleg semmi bajom a jelenlegi legvitatottabb soproni borásszal, nem ismerem személyesen, kóstoltam nagyon szép borait, DE: egy tavalyi kóstolón februárban kóstoltunk soproni borokat, ahol az ő két, magasan pozicionált bora szétesett, rengeteg borkő volt benne és emelett ihatatlan is volt, abszolút 0 pont...lehet, hogy az utat sínylette meg idáig. Akkor most hogy van ez a kérdés? Lehet, hogy valmailyen szinten meddő is ez a kérdés?

lackó 2008.02.20. 13:07:34

Le, főleg, ha odafigyelsz, ha nem megy, akkor esetleg dekantálod...a borkőkiválás maga nem borhiba.

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.20. 13:16:41

Mindenki próbáljon ki egy-két cuccmentes, kézműves bort és utána vagy megérzi a különbséget, vagy nem. Én igen:)

Terroir Pista 2008.02.20. 13:22:59

csomorika,

Többüket nagyon közelről ismerem, olyanokat is akik minden dilemmájukat, esetleges hibáikat is megosztják velem, de egyiküknél sem okozott más gondot eddig a spontán erjesztés, mint megmaradó maradékcukrot, abban az esetben, ha élesztőtápanyagot sem alkalmaztak. Sokkal több gondot okoz az almasavbontás általában, de ott sincsenek tuti receptek.

zoli,

teljesen egyetérte, egy borvidéki szelektált élesztőtörzs biztosan sokkal kevéssé uniformizál, de azt a változatosságot, amit a spontán erjesztés jelent, ahol az elején több tucat törzs dolgozik, nem tudja egyetlen szelektált fajélesztő sem.

lackó 2008.02.20. 13:24:23

Így van, vagy igen, vagy nem :)))

AKi igen, az annak örüljön, aki nem, az meg annak örüljön. Vagy ne. :)

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.20. 13:39:04

lackó,

mint a Mátrixban, van, aki a kék bogyót veszi be, van, aki a pirosat. A legtöbben manapság hazamnennek a plázából, cd-n hülyezenét hallgatnak miközben fél szemükkel valóságsót bámulnak: na neki valók a cuccos borok, örülnek is neki. Mások máshogyan élnek, értelmes dolgokkal veszik körül magukat, értelmes dolgokat csinálnak, ők ha megkóstolnak egy kézműves, cuccmentes bort, tuti bekattan valami odabent, hiába is kóstolt addig csak indusztriált.

lackó 2008.02.20. 13:50:48

Igen-igen, értem én, de én is iszok cuccos bort, mert nyáron anyámék diófája alatt a 35 fokban baromi jól esik egy hideg, gyümölcsös, szénsavas rozé, amiben tuti van "cuccos"...

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.20. 14:01:06

Persze, amíg az értékrendek helyén vannak, addig nincs gond az ilyen élvezetekkel sem. De ez sincs teljesen így. NEkem mindenképpen jobban esne egy olyan bor egy hasonló szituációban, ami nem túl nehézkes, és szintén van benne kis pezsgés és gyümölcsös, de nem cuccos. Cuccmentes bor is tud "instant élvezetet" adni, nagy komolykodás nélül.

csomorika 2008.02.20. 14:07:22

cuccos, a kén is "cuccos", ha nem miért nem?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 14:08:34

csomorika,

lehet, hogy meglepő, de igen én a mindenapi fogasztási szokásaimat igyekszem felelősen és tudatosan alakítani. Igen, inkább veszek péktől kenyeret mint egy áruházláncból még akkor is is ha ezen utóbbi lényegesen olsóbb. Nem vagyok gazdag, de egszer kiszámoltam, hogy gyakorlatilag nem lényegesen nagyobb kiadás az ilyen termékek preferálása.

Jenyei 2008.02.20. 14:09:53

a cuccosok...,

az emberek nagy tömegeinek a lenézése nem segít hozzá a borok élvezetéhez.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 14:12:18

Amúgy aki a nyári melegben jó italra vágyik az vegyen 2-3 liter hagyományos technológiával készült homoki fehérbort és küldje meg frankón szódával.

lackó 2008.02.20. 14:14:03

Feltéve, ha van pék a szomszédban...és igen, mit nevezünk cuccosnak, ismért itt a nagy kérdés...merthogy a kis pezsgés mitől van egy ászkolt borban?

Felelősen veszem meg a fajélseztős, "cuccos" bort is, ha az adott helyzetben arra vágyom. Lévén márpedig, hogy mindennapos borfogyasztó vagyok, a mindennapokon tudatosan nem veszek meg több ezres bort és megyek el pincelátogatásra, felfedezni, kutatni, hanem megelégszem egy lédiggel, vagy egy hétköznapi, feltehetően "cuccos" borral és maradnak a nagy borok alkalmakra, vasárnapra, barátokra...

Felfedezni és kóstolni pedig hatalmas örömömre és piszok szerencsémre ott a társaság, így megengedhetem magamnak azt is, hogy szűkös anyagi kereteimből életre szóló, mély élményeket szerezzek.

lackó 2008.02.20. 14:14:53

Veszek is, Zoltán, veszek is :)

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.20. 14:21:12

csomorika,

Joly azt mondja, a bornak a kén a Fény, nélküle egyszerűen nem lesz tartós a bor.

Jenyei,

Nem lenézés ez. Sajnálom őket, mert gazdasági érdekekből centire megtervezik az ízlésület, a vágyaikat, besoztják a szórakozásra fordított idejüket. Akit lenézek és megvetek, az maga a rendszer (és főszereplői), ami irányítja ezeket a mechanizmusokat.

lackó,

a pezsgés az erjedés utóterméke, sokszor még tavaszig is eltart, csak gyorsan kell őpalackozni. Amúgy meg egyetértek BZoltánnal. Eddig én "vaktában" elég sok parasztpincébe botlottam, ahol 200-300 forintokért élvezetes, szép borokat lehet kapni.

lackó 2008.02.20. 14:26:42

Amint én is...és értem amit írsz, de ha nekem nem tetszik az a fajta pezsgés, amiről te beszélsz? Ha én szeretem azt a fajta, pezsgő, gyümölcsös, reduktív bort és az cuccos, akkor mi van? Ugyanakkor a lédig tételeket is ugyanúgy vásárlom és ugyanúgy tisztelem és szeretem a kézműves, nagy borokat?

Lehet, hogy technológiai selejt vagyok? :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 14:32:47

Kedves lackó,

én egy rossz szót nem mondok senkire akinek mások a fogyasztói szokásai mint nekem. Mindenkinek szíve joga arra költeni a verejtékes munkával megkeresett pénzét amire akarja. Nincs ezzel semmi baj.

A baj akkor van, ha véletlenül megkívánunk egy jófajta kenyeret és csodálkozunk, hogy a környékünkről kihaltak a pékek...ugyanakkor eszünkbe sem jut, hogy esetleg ennek köze lehet a mi saját fogyasztói szokásunkhoz.

Szerintem a "cuccozás" és a technológia féktelen bálványozása nem azért rossz mert megbuggyan miattuk 2 nap alatt a kibontott bor és nem is azért mert 2-3 év alatt megöregszik a drága pénzért vett palackos kincs, de még csak nem is azért mert cuccos íze van. A cuccozás és a technológia ész nélküli használata azért rossz, mert közvetve vagy közvetlenül tönkretesszük vele a környezetünket és ellehetetlenítjük az évszázadokon át szőlőművelésből élő családokat!

A kézműves borok tisztelete erről kell, hogy szóljon. Nincs ebben semmi szentimentalizmus. Ez nem ostoba politikai maszlag. Egész egyszerűen szeretném ha a Somló környéki falvakban nem a munkanélküliság és a fiatalság elvándorlása lenne a jellemző, hanem némi prosperitás. Ahogy önző módon szívesebben nézem a Hegy körül röpködő ragadozómadarakat mint zakatoló kombájnokat. A fene tudja, lehet, hogy ez gusztus kérdése, de szerintem nem kellene belenyugodni abba, hogy a kétkezi szőlőműves kihalásra van ítélve és nem kellene elhinni, hogy a meszelt és klimatizált termekben tornyosuló kóracéltartályok azok ugyanazt az élményt nyújtják mint a penészes pincék a fahordókkal.

vörös és fehér 2008.02.20. 14:35:08

hm, én úgy látom hogy az élet minden területén el lehet menni a teljes extremitásokig, hisz ha belegondolsz Zoli, valószínűleg a te péked is ipari cuccokkal nyomja meg a kenyeret, olcsó és silány lisztből süti, holott csinálhatna ennyi erővel kovászt is és próbálhatna saját gabonaőrlőt beszerezni meg saját célra termeltetni jó minődésgű búzát is (ha ilyen a péked, akkor bocs). sajnos sosem leszek én mint fogyasztó a teljes ismeretek bitrokában, ha leemelek bárhol (értsd: borszaküzletben) egy ismeretlen bort, mit tegyek hogy öko-friendly legyek? rohanjak el a borászatba, nézzem meg a szüretet? és mi a nagyüzem? disznókő például az? még a traktorgarázsukra is büszkék hiszen, akkor őket hanyagoljam?
nem tudom hol a középút, és félre ne érts: nem vitatom a fogyasztó felelősségét, de a termelői oldalé azért nagyobb. ráadásul pont te hívtad fel a figyelmet arra, hogy aki a teljes természetességet hangsúlyozza nagy hangon, az nem elég alázatos. node ha nem hangsúlyozzátok ti, borászok, hogy emberek, ez a bor természetes módszerekkel, kézi szürettel, természetes alapú vegyszerekkel kezelt szőlőből készült, akkor miért csodálkozol ha a fogyasztó egy borszaküzletben megvesz egy gépesített nagyüzem olcsó, friss, korrekt tételét?

lackó 2008.02.20. 14:39:38

Kedves Zoltán!

Szívesen látnám borodat kóstolonkon :)

Ne érts félre: nem bálványoztam a technológiát és a cuccozást sem, csupán nem ítélem el.

Nem hiszem el, hogy egyedül a fogyasztó felelős ezért, sőt! A felelősség közös, nem lehet egyedül ránk hárítani. Egyetértek veled, de a felelősséget nem csak egy oldalon kell keresni!

lackó 2008.02.20. 14:41:51

Többször is átolvasva a hozzászólásod: nem, nem és nem :)

Olyan a büdös életben nem lesz, hogy a technika miatt kihaljon a kézművesség!

Csak egy név és példa: Györgykovács Imre. Többet nem is mondanék. Ha mégsem érted, mire célzok, csak szólj :)

vörös és fehér 2008.02.20. 14:46:09

"szerintem nem kellene belenyugodni abba, hogy a kétkezi szőlőműves kihalásra van ítélve"

Divat-e most a terroir-borászkodás? A biodinamizmus? Az ökogazdálkodás?

Az. Azért mert van rá igény. Akkor miért is félsz a kihalástól?

benchmade 2008.02.20. 14:48:11

Hát szerintem már az is kérdés, hogy a fajélesztő cuccnak számít-e?
A fajélesztőket természetes élesztőkből tenyésztették. Szerintem a jól kiválasztott, az adott borvidékhez és a szőlőfajtához passzoló fajélesztő még bőven belefér.

muskotály küvé írta:
Egyébként ezt a fajélesztő-problémát nem értem, nem tudom elképzelni, hogy nem létező aromákat hoznának be a borba.

Már pedig így van. Pl. egy rizlingből laza mozdulat muskotályos illat és ízjegyeket kicsalni. És hallottam olyat is, hogy kényelemből fehérborhoz való fajélesztővel kezeltek vörösbort és fordítva.

Itt van Kreinbacherék somlói élesztőkísérlete:
www.gusto.hu/cikk.php?OLDAL=3&CIKK_ID=756

Mindenesetre érdekes, hogy 40 vadélesztőből 1 a tuti.

lackó 2008.02.20. 15:00:52

Divatok jönnek mennek...szerintem kár farkast kiáltani.

lackó 2008.02.20. 15:03:20

Ja, tudom, mit akartam írni...miből is készül a műtannin? A csipsz? A sav? Gyógyszertárban fillérekért lehet csersavat is kapni...ezek mind-mind természetes anyagok. Ha valakinek ez kell, használja vagy igya...

Nem azt mondom, hogy örülök és nekem ez kell...de hogy ettől halna ki a kézműves borászat, azt nem hiszem. Vagy, hogy egyáltalán kihalna...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 15:13:03

Kedves vörös és fehér,

biztosíthatlak, hogy az én pékem nem nyomja tele olyan ipari cuccokkal a tésztát amivel a kenyérgyárak. Ezért veszek lehetőleg tőle kenyeret.

De ez lényegtelen kérdés is. A lényeges az az, hogy pusztán azért mert nem tudunk 100%-ban környezettudatosan élni az még nem ok arra, hogy 0%-ban legyünk környezettudatosak. Nyilván én is megteszem a magam hétköznapi kompromisszumait, de amit lehet azt azért megteszem.

A természetesség hangsúlyozása és a fogyasztó korrekt tájékoztatása pedig szerintem megoldható alázatosan.

Ugyanígy nem csodálkozom azon, hogy a fogyasztó mit vesz avagy mit nem vesz meg (meglepően kevés dolgon szoktam csodálkozni sajnos). Ezzel együtt én fogasztóként igyekszem felelősen költeni a pénzemet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 15:15:41

Kedves lackó,

Azt hiszem sosem bújtam el a jófajta borkóstólós események elől :) De nem szeretném "elrabolni" ezt a témát. Én csak azt írtam le, hogy szerintem ezen cuccozásról szóló beszélgetésekből nem lehet kihagyni a környezeti hatások kérdését főleg akkor nem ha a környezetbe beleértjük az embert.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 15:25:16

vörös és fehér,

Azért szerintem maradjunk a realitásoknál. Az úgynevezett teljesen hagyományos és kézműves technológiával dolgozó borástarok által piacra hozott mennyisége nevetségesen eltörpül a technoborok mennyisége mellett.

Ugyanakkor az elmúlt jópár évtizedben inkább a mennyiségi és gépesített termelés és még sok més egyéb dolog gyakorlatilag kiírtotta, elzavarta a szőlőmunkásokat. Ami most van az már egy következménye a problémának.

Szerintem Györgykovács mesternek is alkalmanként fáj a feje amiatt, hogy nem olyan könnyű jó és megbízható munkásokat szerezni mint az jó lenne.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.02.20. 15:38:51

BZoltán, igazad van, a probléma sokkal összetettebb annál, hogy itt, ekkora terjedelemben minden aspektusáról beszélni lehessen. A közgazdasági vonatkozásaira nem is szándékoztam kitérni, az más problémakör: a borászat is gazdasági tevékenység, amely optimális nyereség realizálására törekszik (a többségnek – de nem mindenkinek! – meg kell élni belőle, és az sem árt, ha jut belőle fejlesztésekre, új hordókra stb.).

A környezettudatosság természetesen fontos, csak nem minden esetben egyértelmű, hogy mi számít környezettudatos viselkedésnek, és mi nem. Fáradtolajat például nem öntök a Dunába. De. Ne használjunk eldobható palackokat? A újra felhasználható palackok mosása legalább annyira terheli a környezetet, mint az eldobható (de szelektív hulladékgyűjtéssel újrahasznosítható) üveg. Esetleg egyáltalán ne használjunk palackot?

Fajélesztő-kritika: a fajélesztő alkalmazása nem jelenti a természetes élesztőflóra (nem vadélesztő) pusztulását, csupán azt, hogy a helyesen megválasztott fajélesztő módosítja a mustban a mikrobiológiai arányokat, és egyes fajokat valóban nem hagy érvényesülni.

Joly: szerencsére a borászatban sokféle út van, egyes borászok extrém módszereket alkalmaznak, némelyikük pontosan meg is mondja, hogy mit tesz a borba, mások meg nem tesznek semmit, még ként sem. Néhány, találomra kiválasztott poszt:
írtunk a Bonny Doonról (alkoholista.blog.hu/2007/12/10/nyitott_konyv_a_palackom),
az amerikai organikusokról (alkoholista.blog.hu/2007/08/09/title_9164),
az abruzzói Emidio Pepéről (alkoholista.blog.hu/2007/09/26/idoutazas_elore_vagy_hatra);
Josko Gravnerről (alkoholista.blog.hu/2007/04/04/tartalomhoz_a_forma_amfora),
a csehek törekvéseiről (alkoholista.blog.hu/tags/biobor)
és természetes Nicolas Jolyról is a könyve bemutatója kapcsán (alkoholista.blog.hu/2006/10/03/papalatogatas_nicolas_joly_budapesten).

csomorika 2008.02.20. 15:46:58

BZ, a mezőgazdaság gépesítése nem az utóbbi évtizedekben kezdődött, a Somlón meg egyébként is elég korlátozott a gépesíthetőség. Onnan nem tud kihalni a kézművesség. Az Imrének meg mindig fáj a feje, hol ezért, hol azért:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 15:52:59

Kedves csomorika,

Igen a Somló ebből a szempontból aránylag védett terület. Ezzel együtt szerintem ott is több kézimunkára lenne szükség ha a jelenleginél többen támaszkodnának hagyományos technológiákra.

A Somlón a kézművesség azért van veszélyben, mert már most is gyakorlatilag képtelenség fiatal és jó munkaerőt találni a környékbeli falvakból.

csomorika 2008.02.20. 15:59:33

Amennyi kézi munkára lenne szükség azt már a legtehetősebb se tudja megfizetni(tudjuk ki:))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 16:12:34

Én nem tudom, hogy ki a legtehetősebb. Komolyan. Nem szokott érdekelni, hogy kinek mennyi pénze van.

Mindenestre én azt hiszem, hogy ha visszaszoruln az a szerintem fogyasztói eretnekségnek minősülő szemlélet, hogy "egy bor vagy ízlik vagy nem és ezen túl más nem számít" akkor több esélye lenne a környezetet és a benne élő embert szem előtt tartó gazdaságoknak.

Ugyanis ilyen alapon egy ing "vagy tetszik vagy nem tetszik" függetlenül attól, hogy gyerekmunkával készült-e, gépsor szabta-tűzte-varrta, vagy egy helyi varrónó kapott érte pénz és adott enni a gyerekének a pénzből. Szóval vannak más szempontok is.

vörös és fehér 2008.02.20. 16:24:55

Zoli,

Szerintem akik itt írnak, azok egyike sem esik abba a kalapba, hogy ha "nem tudunk 100%-ban környezettudatosan élni az még nem ok arra, hogy 0%-ban legyünk környezettudatosak", fogyasztóként én is igyekszem tudatosan viselkedni, kisgyerekes apaként pláne. Csak tudod, az időm és lehetőségem korlátozott. A legtöbbször sajnos oda jutok, hogy ha igazán öko akarok lenni, akkor nekiállok marhát nevelni, kenyeret sütni, és akkor megtanulhatok bőrt cserzeni vagy kereshetek olyan embert, akivel kenyeret tudok cipőre cserélni. De nem hiszem hogy ez az út. Addig viszont belesétálok azokba a csapdákba, hogy attól a fejkendős nénitől vásárolok a piacon, aki ugyanazt a tucattojást árulja, mint a nagybolt, csak a pesti folklór miatt felveszi a kendőjét és tanyasi feliratot tesz ki. Itt kié a felelősség, hogy ugyanúgy a kistermelőt öli meg a fogyasztó ha a nénitől vásárol?
De ez a téma messze visz, leginkáb Somlón, bor mellett érdemes gabalyítani.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.02.20. 16:41:18

Benchmade,
egy apró pontosítás: a fajélsztőket nem kitenyésztik, hanem csupán szelektálják.

muskotály küvé 2008.02.20. 16:59:38

És ha a kenyérbe borélesztőt teszek, rizlingízű lesz ? :)
Ha valaki ért hozzá, engem tényleg érdekelne (tényleg nem kekeckedek), hogyan lesz muskotályízű rizling a fajélesztő segítségével.

lackó 2008.02.20. 17:00:11

Zolim: eretnekség, vagy nem, 90%-ban ez dönt...hány embert láttál a Tesco sorai közt, akik messziről kiabálnak: "mami, van itt ez a Juhász cuvéé 2000ér, jó lössz"? vagy inkább azt hallod, hogy 300ért jó lesz a 1,5 liter, mer ez félédes és nem savnyú...eretnekség, vagy sem, itt tartunk. Sarkítás, persze.

De...hiába kézműves, alacsony tőketerhelésű, gondosan figyelt a bor, ha esetleg nem ízlik...előfordulhat. Maga a kézművesség nem hozza magával azt, hogy az adott bor példaértékű is lesz, ahogy persze a cuccozás sem, DE inkább cuccos (hogy itt ki mit ért alatta, most talán mellékes), mint 1,5-es petpalackos zavaros zempléni.

Imrével kapcsolatban pedig arra akartam rávilágítani, hogy nem retteg attól, hogy az ő kézműves borait nem tudja eladni, ezért kihal a kézműves borászat.

lackó 2008.02.20. 17:01:10

Muskotály küvié :): talán úgy, hogy muskotályos fajtákhoz használt fajélesztőt adnak rizlinghez...legalábbis józan parasztival.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.20. 17:12:04

Kedves lackó,

biztosíthatlak, hogy nem a szentlőrinci madarteszkó vásárló rétegétől és nem is a havanna lakótelep lakóitól várnám el a tudatos fogyasztói viselkedést. Nyilván kell egy életszínvonal (nem is alacsony), hogy ez a téma egyáltalán szóba jöhessen. Eretnekségről inkább akkor van szó amikor tényleg a 2k körüli áron borokat vásárló is csak legyint arra, hogy hogyan is készült az adott nedű... mondván neki csak az a fontos, hogy finom legyen.

Abban pedig tökéletesen igazad van, hogy a kézműves technológia nem garantálja a minőséget. Sőt.

Én igazán nem is tudom mit nevezünk "cucc"-nak. De ahogy már korábban írtam én nem ítélek el senkit a használt technológia miatt. Ítélkezni nem az én dolgom.

Györgykovács Imrét én sem féltem, de nyilván lehetne neki jobb is :)

lackó 2008.02.20. 17:18:48

Akkor jól van :)

De azért remélem, hogy nem cska a gazdagok kiváltsága ez a téma, mert akkor én tényleg technológiai selejt vagyok :))

Persze, mindenkinek lehetne jobb...

muskotály küvé 2008.02.20. 17:25:18

Az én parasztim szerint, az élesztő cukrot eszik és alkoholt kakál. Biztos sokfajta élesztő létezik, egyik jobban bírja a hideget meg az alkoholt, stb., de hogy ilyen génkezeltek legyenek, hogy még aromát is bírnak termelni, ezt tényleg nem értem. (Talán fordítva, amelyik lassabban/gyorsabban erjesztik a bort, elősegítik/megakadályozzák az aromaanyagok lebomlását?)
Egyébként a linkelt gustos cikk szerint a pincékből, és nem a szőlőfürtökről gyűjtik be őket, tehát nem hiszem, hogy szőlőfaj-specikfikusak lennének.

BZoltannal egyébként egyetértek, szerintem mindenki más is...

hegyaljai 2008.02.20. 18:04:55

Kedves muskotály küvé!
Az élesztő az alkoholon kívül mást is termel, mondjuk jelentős mennyiségű élesztőt, hiszen szaporodni akar. No most egy bonyolult élőlény mint az élesztő több ezer anyagot, vegyületet hoz létre, a cukrot mint energiaforrást felhasználva. Ehhez kellenek neki a mustban a cukron kívüli egyéb anyagok is. Ha nagyon letisztítják a mustot az erjedés előtt akkor az élesztő nem tud szaporodni ezért adnak ilyenkor élesztő tápsót - no ez vitathatatlanul egy "cuccozás".
Tehát ha a mustok a szőlőfajtának megfelelő anyagokat tartalmazzák, és találkoznak egy bizonyos élesztővel, az ezekből más aromájú anyagot készit mint egy másik klón. Ha meg elég semleges, akkor hagyja érvényesülni a fajta gyümölcsös jellegét. Tehát kézműves borászat, terroir borászat esetén ne adjunk olyan szelektált élesztőket, melyek erőteljes aromaképzők, és minden mustból hasonló illatú bort erjesztenek. Sokan a Sauvignon blanc, vagy a Chardonnay jellegét vélik ismerni, pedig az csak egy szelektált élesztő eredménye. Ne felejtsük, ha az egyenborok termelését célozzuk meg, egyedi fajta, egyedi termőhelyi hatás, vagy egyedi kategória (aszú, jégbor, siller) akkor lecserélhetnek bennünket egy másik egyenbor termelőjével. És az ehhez szoktatott fogyasztó észre sem fogja venni ezt a váltást, mint ma a Tesco "gazdaságos" lisztje esetén.

lackó 2008.02.20. 18:08:03

Lehet, hogy igazad van...nem tudom, ehhez a részéhez sajnos tényleg nem értek, talán másfajta íz és illatanyagokat tárnak fel, vagy valahol megállítják a bort, nem tudom, tényleg szakavatott hozzászólót kérnénk..merthogy lehet, hogy ezt az enzimek csinálják?

lackó 2008.02.20. 18:12:00

No, informatív hozzászólás, akkor mégiscsak igazam volt?

friccs 2008.02.20. 21:05:24

Borban az igazság! ;)
Szerintem meg mindenki igyon olyan bort, ami Neki ízlik és persze amit meg tud fizetni! Hogy más mit mond, az meg kit érdekel, ha ellentétes véleményünkkel? Vagy nem?

franki 2008.02.20. 21:13:42

Nagyon érdekes végigkóstolni az egyazon szőlőből, különböző fajélasztőkkel- vadélesztőkkel párhuzamosan erjesztett bort.Nagyon meglepődnék, ha valaki egy ilyen sorozatból magabiztosan kiválasztaná a terméssel hozott élesztővel kierjedt bort. Szerintem
a terroirt, termesztéstechnikát, évjáratot, borászati szinvonalat nem tudja a fajélesztő felülírni, más cuccokat nem ismerek,véleményt így nem tudok azokról mondani.

bodorján 2008.02.20. 21:14:46

Re: egri Fehér · egrifeher.blogspot.com 2008.02.20. 08:40:04
csomorika 2008.02.20. 13:00:20

Szerintem akkor sem normális, hogy egy 4 hete palackozott 2007-es évjáratú borköves. Egy 4-5-10 éves borban nem zavar a borkő (nem is értem hogy jön ez ide), de egy ÚJBORNÁL igen, és a 2 rugós árba bele kell, hogy férjen a borkőstabilizálás.

Re:BZoltán

Az összes olyan borász, akivel beszéltem és gépi szüretet használ, azért kezdett géppel szüretelni, mert képtelenség összeszedni annyi munkaképes embert, amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy rövid idő alatt az optimális időpontjan le tudja szüretelni a szőlőt.

egri Fehér 2008.02.20. 21:22:31

bodorján: igen, le is írtam, én is kb. így gondolom.

franki: Jásdinál egyszer volt szerencsém kóstolni két Nagykúti chardonnay-t, az egyik spontán erjedt, a másikat meg beoltották. Ég és föld volt. Ég és föld. Mind a kettő nagyon jó bor volt, de az erjesztett abszolút sablonos ízűnek tűnt, a spontán erjedt a magas minőségi színvonal mellett még egyedi is volt. Egyébkét 2003-asok voltak, a 2004-esből már csak a spontán erjedt készült, nagyon szép lett az is.

Grange 2008.02.20. 21:51:21

Szerintem itt kb annyira mindenki borász mint amennyire 10 millio magyar szövetségi kapitányunk van a fociban:)))
bonny doon: a jégbora frigóban készül!
tudom mert elmondta!!!:))
na mindegy a lényeg hopy sok cikk meg sok bor van ..
előre nézz:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 06:43:15

Kedves bodorján,

Pontosan tudom, hogy a gépi szüretelést azért választja sok borász mert nem talál munkaerőt. De pont erre írtam már korábban, hogy ez nem maga a probléma, hanem egy nagyon súlyos problémának a nagyon súlyos következménye. A probléma az az, hogy kihalt a szőlőmunkás a borvidékekről. Ez pedig nem egy 1-2 éves diszkrét jelenség, hanem egy sok-sok évtizede tartó káros folyamat eredménye. Röviden megfogalmazva annak a káros fogyasztói hozzáállásnak a következménye, hogy "mindegy, hogy hgy készül csak finom legyen".

Lényegében pontodsan ugyanez a mechanizmus alapján halnak ki az esőerdők, melegszik a Föld klímája, halnak ki fajok és válik szép lassan élhetetlenné a környezetünk... Ez pedig nem valami zöld maszlag vagy politikai szólam, hanem maga a fájdalmas valóság. A legtöbb embernek csak az fontos, hogy megkapja amit akar és lehetőleg ólcsón (finom legyen és megfizethető), mindegy, hogy borról, ruházatról, bútorról vagy műanyagholmiról van szó... az már rég nem érdekli a fogyasztót, hogy milyen áron is "finom" meg "olcsó" a termék... aztán csodálkozik, hogy eltűnnek az erdők, megmérkezik a folyókat, és lakatlanná válnak komplet vidéket... és fel sem merül a kedves fogyasztóban, hogy esetleg az egészhez neki is köze lenne.

Amit nem értek az az, hogy miért gondoljék még mindig sokan, hogy ez a jelenség csak a BBC dokumentumfilmjeiben és a Discovery Chanel feltáró műsofraiban létezik és nem okoz kézzelfogható károkat például a borászatban...

lackó 2008.02.21. 08:00:53

Kedves Zoltan!

Biztos, hogy ennyire nagy a baj? Azért azt is vedd figyelembe, változatlanul tény, hogy sok ember nem tudja megfizetni azt a bort, amit tiszta kézműves technológiával állítanak elő a járulékos költségek miatt. Az a kiskönyv pedig...olyan járulékos költségei vannak a munkaerőnek, amit sajnos nem tud sok ember megfizetni, amikor a szomszéd borász sem segíthet munkakönyv nélkül, mit tesz az ember? Erről bizony nem a fogyasztó és nem is a gépesített technológia tehet...és ez sem valmailyen politikai maszlag.

Tudom, hogy nehéz jó munkaerőt találni, én is beszélek borászokkal, persze, panaszkodnak. Hiába a munkaerő azonban, ha összeszüretelik válogatás nélkül az egészséges és beteg fürtöket...

Változatlanul nem tudom elhinni, hogy a fogyasztó, vagy a gépesítés ennek az oka. Azt sajnos annál inkább, hogy a szakértő munkaerőt nehéz megtalálni. Jó lenne, ha minnél több ember megtehetné azt, hogy a kézműves borokat vegye meg, ezzel is támogatva ezt a technológiát. Ez ma nem így van nálunk. Sajnos ezt a fajta tudatosságot az emberek NEM TUDJÁK megfizetni. Ez tény. Lehetnek elvárásaink, de finggal nem lehet tojást festeni.

benchmade 2008.02.21. 08:01:52

Kedves lackó!

A fajélesztőket áruló cégek is úgy ajánlják a fajélesztőket, hogy milyen illatokat, ízeket, zamatokat szertél elérni.
pl.
UVAFERM SL
Citrusos, körtére, dinnyére exotikus gyümölcsökre emlékeztető illatú fehérborok robusztus élesztője.

UVAFERM SVG
Bogyós gyümölcs - feketeribizli, málna, egres – illatú elegáns fehérborok.

UVAFERM NEM
Gyümölcsös, virágaromákkal „fűszerezett” fehérborok.

UVAFERM VRB
Szamorodnihoz.

UVAFERM CM
Aszúkhoz.

Az élesztőnek kaja is kell, ezért használd a:
GO-FERM-et
Rehidratációnál használatos élesztőtápanyag túlérett, töppedt, botritiszes szőlő esetén, a vontatott erjedés és erjedéselakadás elkerülésére; rothadt szőlő esetén a minőség nagymértékű javítására!

No comment.

lackó 2008.02.21. 08:06:21

Grange kedves: öröm látni, hogy ismét büszke vagy hozzáértésedre és magas szakmai kvalitásaidra és erre bizony büszke is vagy, erre Szent Pál is rákényszerült :)

Mellesleg nem borász blogon vagyunk.

Amúgy mi a véleményed ha már itt vagy inkább a témáról? Hiszen te úgyis szakértő vagy, ezt már mind tudjuk.

lackó 2008.02.21. 08:08:18

Benchmade: miért is nekem címezted? Valmai ilyensmire gondoltam én is, ezt le is írtam...

De...legyen már comment :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 08:18:37

Kedves lackó,

Igen, szerintem a baj tényleg ennyire nagy, sőt ennél még sokkal nagyobb. Csak nem feltétlenül látszik.

Abban igazad van, hogy a kézműves borok drágák. Dehát erre találták ki a borturizmust és a borutakat. Pestről úgy 3 óra alatt lenn vagy Somlóvásárhelyen és onnan egy jó kirándulás keretében fel lehet ballagni a bazaltorgonákhoz, a kilátóba és a várba. Frankó, egészséges és vidám családi program. Közben el lehet mesélni a gyerkőcöknek a fél magyar történelmet :) anyu gyönyörködhet a mesés látványban és nem mellesleg apu beszerezheti azt a 8-10 liter bort közvetlenül a termelőtől amit otthon majd megiszogat. Van párszász pince a hegyen :)

lackó 2008.02.21. 08:24:45

Pár szász? :)

De úgy látom, te nem értsz engem. Ezeket ne nekme célozd, ezeket én megteszem, bár még van hová eljutnom.

Borturistának viszont nem tartom magam, szerencsére a barátaimmal nem is erre törekszünk és talán nem is úgy kezelnek minket, ez is megérdemel egy külön posztot.

Arról beszéltem, hogy legyünk tekintettel az "átlag" fogyasztóra is, és itt semiképp sem pejoratív értelemben beszélek.

lackó 2008.02.21. 08:27:28

Nem vagyok pesti :)))

lackó 2008.02.21. 08:37:48

Ami eszembe jutott: nem ez az átlag magyar példa, nem a valóság, mit te emlegetsz. Ezt te, én és még néhányan -reméljük sokan- megteszik, de sok családnak ez is luxus. Ez tény. Szerintem ezen kár is vitázni.

Ez azonban még mindíg csak évi egy-két alkalom...sehol sincsenek a hétköznapok...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 08:48:22

Kedves lackó,

tökéletesen értelek és egyet is értek azzal amit írsz. A borturizmusról csak azért írtam, hogy megvilágítsam azt a tényt, hogy a kézműves borok beszerezhetők olcsón, csak ki kell mozdulni értük.

De ezzel együtt nem kérdés, hogy manapság is, ahogy évszázadokon keresztül is mindig a minőségi borfogyasztás az bizony a jobbmódúak kiváltsága volt. A szegényebbnek mindig a higított törkölyből eresztett lőré és a seprős aljabor jutott.

Az egész magyar és európai borfogyasztás nagyon megváltozott az elmúlt 50-100 évben. Ez is megérne egy külön topikot.

Hogy sok családnak mi a luxus és mi nem. Az is egy húzós téma, de erről beszélgetni már tényleg csak egy kancsó bor társaságában érdemes :)

lackó 2008.02.21. 08:51:59

Érdemes is lenne :)

De én nem vagyok jómódú...:)

wudnekl 2008.02.21. 12:01:52

Kedves BZoltán, de nemcsak!

Végigolvastam ezt a polémiát, és szeretnék hozzáfűzni valamit. Gondolom, nem ismerős a nevem, ez azért van, mert nem értek különösebben sokat a borhoz, ezen pedig úgy próbálok változtatni, hogy kóstolgatok, ha módom van rá, ha meg nincs, akkor elolvasom ezt a blogot. Sokszor a kommenteket is, de beleszólni nem szoktam, mert nem értek hozzá.
Szóval a fogyasztói szokásokról. Teljes mértékben egyetértek veled, csak! Az, amiről te beszélsz, a tudatos fogyasztói hozzáállás, az nem azoknak a feladata, akik általában 600 péznél többet nem óhajtnak borra költeni. Az éppenséggel rád vonatkozik, rád, aki érti a problémát, és meg is teheti, hogy odafigyeljen rá. Az én jóanyám, aki életében nem olvasta el egy bornak a címkéjét sem, és leszarja, hogy mit néz a tévében, mert úgyis aludni akar rajta, nos, ő nem fog sokezerért bort venni, és ez így van rendjén. Te hajlandó vagy tizenezer forintokat áldozni borokra, hát akkor tessék. De az "ipari" borok ellen ágálni annyi, mint amellett érvelni, hogy csináljunk Magyarországon egy elit borkultúrát, és az, aki nem ért a borhoz, igyon sört. A bort ugyanis nem fogja tudni megfizetni. A baj ezzel csak az, hogy ez minden, csak nem bor"kultúra". Ha leszűkíted a fogyasztói kört egy elitre, tönkre fogod tenni a bort. Kell annak a körnek nagyon a külsős.

Másodsorban. Nagyon nehezen tudok elképzelni olyan fogyasztót, akiről te álmodsz. Péknél veszel kenyeret, ráadásul olyantól, aki nem kókányol, oké. Nyilván sok borjú- bárány- és vadhúst eszel, mert ugyan drága, de hát támogatni kell a minőséget. Tévét nyilván egyáltalán nem nézel, ha mozgóképhez támad kedved, gyári DVD-n nézed a Bunuel-filmet. Oké, ezt még el tudom képzelni. De hogy minden téren? Hogy ruhából, ékszerből, autóból, könyvből olyat veszel, ami? Hogy olyat olvasol, olyat nézel, sőt olyanról beszélgetsz a haverokkal? Hogy behatóan tanulmányoztad a gyémánt-ipart, hogy nehogy olyan nyakláncot vegyél a feleségednek, amiért kiirtottak egy falvat fekete-Afrikában, azt nem hiszem. Hogy bújod a statisztikákat, nehogy olyan halat vegyél, ami kihalófélben van, azt nem hiszem. Fogyasztói társadalom van. Az meg fogyaszt, nem mindig nézve, hogy mit. Ha elkezdi nézni, leáll a fogyasztással, válogat. Akkor bájbáj, fogyasztói társadalom. Milyen alternatívát tudsz kínálni, mi a biztosítékod arra, hogy az működni fog, és nem csak annak a leírása, hogy a te jelenlegi helyzeted hogyan javulhatna vagy konzerválódhatna?

Jó hosszút írtam, mindig ez van, bocs. Kifejtem rövidebben: hátrébb az agarakkal, ez a probléma baromi összetett, és az, amit te javasolsz, egyszerűen figyelmen kívül hagy nettó ötmilliárd embert a bolygón. Hoppá, kemény voltam? Bocs, kicsúszott a számon.

lackó 2008.02.21. 12:20:40

Igaz, még ha kemény is...

Nem tartom magam a 600 Ft-os kategóriának, de az általad felvetett problémával, tényekkel, vagy nevezzük bárminek is, egyetértek.

Jó volt itt egy úgymond "külsős", vélemény is!

Köszi!

bodorján 2008.02.21. 12:45:08

wudnekl 2008.02.21. 12:01:52

Igaz. Súlyozni kell a dolgokat.

Amire adok:
- hol lakom
- mit eszem és iszom
- könyv, mozi, DVD, CD

Amire nem adok:
- kocsi
- ruha
- mobil


Mindenre nem lehet odafigyelni. Bár ha mondjuk nem kellene dolgoznom, csak lenne kurva sok pénzem, akkor lehet, hogy az "amire adok" lista hosszabb lenne.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 12:52:45

Kedves wudnekl,

megszólítottál, hát válaszolok.

Egyrészt sokmindent beleértettél a véleményembe amit nem írtam le. Szóval had pontosítsak... valóban igyekszem péktől venni a kenyeret és hentestől venni a húst. Ez nem olyan extra dolog, ezt bárki megteheti. Tény, hogy amennyire lehet igyekszem elkerülni a nagy gigabevásárló központokat. Gyémántot egyáltalán nem veszek, és ahogy mondod tévét sem nagyon nézek. Viszont egy étteremben ha tonhal szeletet kérek akkor bizony megkérdezem, hogy vad tonhal avagy tenyésztett, ahogy a boltban is megkérdezem, hogy pontosan milyen hal is az amit veszek és valóban nem vásárolok veszélyeztetet állat húsát.
Nem vagyok szélsőséges ezen a téren és senkitől nem várom el azt, hogy úgy úgy fogyasszon mint én. Ezt direkt ki is hangsúlyoztam korábban. De én ha megtehetem és van választási lehetőség akkor a pénzemmel az ökológialag és szociálisan arra érdemesebb terméket választom.

Az ötmilliárd emberrel meg gonodolm azt hitted, hogy letedded a piros ászt. Nos abból annak az 5 milliárdnak az elenyésző töredéke az aki éppen tönkreteszi a környezetet és a hagyományos értékeket és lehetetleníti el a masszív többség életkörülményeit. Pedig megtehetné, hogy nem teszi.

De a borra visszatérve. Szerintem lehet kézműves és tiszta, hagyományos módszerekkel készített borokat kapni elfogadható áron. Nem csak tízezres kategória van. Ha pedig pincénél veszed akkor még 500 forint körül is lehet venni literjét a korrekt bornak.

Én nem azt mondom, hogy aki szegény az is költsön tízezreket borra, hanem azt, hogy aki megteheti, hogy pénzt költsön borra az igenis nézze meg, hogy azzal a borral milyen termelési modellt támogat. Mert a pénzünkkel szavazunk és így felelőségünk is van.

Mondom és lackónak is mondtam, ez a felelőség csak azokat terheli akiknek van választási lehetősége és nem azokat akiknek az anyagi lehetőségei olyanok, hogy az csak az árat kénytelen nézni.

benchmade 2008.02.21. 13:04:20

Kedves wudnekl, azért abban is van sarkítás amit te írsz. Lehet normális, természetes borokat kapni 2000, sőt ezer forint alatt is, de 10.000-ért csináltat. A lényeg az odafigyelésen van, mert nem biztos, hogy a jobb drágább. Pl. néha én is a Tescora kényszerülök, de nem a marokkói zöldpaprikát veszem meg, hanem a szentesit, naracsléből meg nem a poznanit, hanem a siófokit. Utóbbit nem azért mert jobban beérik a narancs nálunk, mint Lengyelországban, hanem azért mert inkább egy olyan vállalkozást támogatok, aki magyar munkaerőt alkalmaz. Mert az én munkahelyem termékét sem a lengyel fogyasztó fogja megvenni. És ezek nem kerülnek többe, vagy igen akkor elenyésző. És igen, én is olyan pékségbe járok, ahol ki van írva, hogy hagyományos kovászos technikával készítik, tartósítószer mentesen a pékárut. És pont annyiba kerül minden, mint szemben egy kereskedelmi lánc üzletében. Az élelmiszer és minden, amit a szánkba veszünk bizalmi termék és odafigyelek, hogy mit adok a gyerekemnek. Minden élelmiszernél törekszem a magyar termékre, pedig nem vagyok nacionalista, de egyszerűen hiszek benne, hogy jobb és egészségesebb. Sajátmárkás, Made in China fogkrém például nálam felejtős.

lackó 2008.02.21. 13:06:09

Jó, jó Zoli, de kezdetben általánosítottál...és bizony figyelembe kell venni a nagy átlagot is...persze, aki megteheti, az bizony tegye meg!

lackó 2008.02.21. 13:11:02

Itt mindenkinek igaza van :)

Jenyei 2008.02.21. 13:13:21

benchmade, ez a szemlélet üdvözlendő. Évekkel ezelőtt egy adott -nem szofisztikált- termékkel kapcsolatban felmerült egy svájci értékesítési lehetőség. Nagyon jó áron tudtuk volna adni. De még idejében kiderült hogy ez kevés: Svájcban azt a terméket a megváltozott munkaképességűek állítják elő, és ezt mindenki tudja. Hiába jóval drágább az amit ők készítenek, az emberek akkor is csak azt vették volna meg.

wudnekl 2008.02.21. 13:16:45

Kedves BZoltán!

Elbeszélünk egymás mellett. Az ötmilliárdot azért mondom, mert ennyi az az ember, akinek lehetősége sincs válogatásra. Kábé. Elég nevetséges, hogy környezetvédelmi meg fogyasztástudatossági szempontból beszélsz róluk. Ha tehetnék, vennének ők bármit, vajmi kevéssé érdekelné őket az az érvrendszer, amit fent vázoltál. Nem piros ászt tettem az asztalra, hanem feltettem egy kérdést, amire a válaszodban egyébiránt nem tértél ki. Szóval? Van alternatívája a fogyasztói társadalomnak? Ki lehet terjeszteni a tudatosságodat az ötmilliárdra? Mert ha nem, akkor elszigetelt esetről, elszigetelt problémáról beszélsz, miközben világmegváltást vizionalizálsz. Le fogod persze tagadni, de ezt olvasom ki a szavaidból. Valamint fölényességet, "a pénz választ"... Az pedig egyáltalán nem tetszik.

espé 2008.02.21. 13:59:25

Igen!
És mi van akkor a napi kiflivel, ha a biopék 100km-re van?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 14:02:22

Kedves espé,

én például szoktam venni bio liszted és láss csodát :) sütök magamnak belőle biokiflit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 14:04:34

Kedves wudnekl,

én nem tartom nevetségesnek a te véleményedet avagy írásodat. Te ugyanakkor annak tartod az enyémet.

Nem tetszik a hangulata sem pedig a stílusa annak a beszélgetésnek amit te itt kezdeményezel így részemről veled a legnagyobb tisztelettel ez a téma lezárva.

egri 2008.02.21. 14:04:55

Nem igazán értem a problémát. Minden bornak megvan a saját fogyasztó közössége. Olyan hogy "cuccos" bor meg szerintem nem létezik. Akkor lenne cuccos ha minden savat, tannint, cukrot, és alkotóelemet a borba mesterségesen adagolnná bele az ember. Az biztos h vannak borászatok melyek élnek a tannin hozzáadásával, de ezek nem általában nem az említett nagy üzemek, hanem azok a kis borászatok, melyek minden évben ki tudnak hozni, olyan minőségű bort (leginkább vöröset) melyet az évjárat nem indokolt...
A reduktív fehér és rosé boroknál meg szerintem egyáltalán nem árt ha fajélesztős beoltással készül, mert így sokkal jobban előjönnek a fajtára jelemző elsődleges íz és aromaanyagok.
Ami meg a kombájnt illeti... Sajnos tényleg nincs munkaerő vidéken, és ez nem a gépesítés következménye, hanem annak hogy manapság mindenkinek diplomája van, vagy segélyből él. Azt mondják ezek az emberek, hogy minek jöjjenek dolgozni, mikor segélyből is megél, ráadásul tud mellette feketén dolgozni, míg ez a szüretben nehezen kivitelezhető dolog a sok ellenőrzés miatt. A másik, hogy a kombájn használatával ki lehet szürni az emberi tényezőket, simán lehet akár éjszaka is szüretelni, ami azért a szőlő további hűtését megkönnyíti, ráadásul kevesebb érett szőlőt hagy fönn, mint az emberek, és a mondern szüretelőgépeknél már megoldott a léelvezetés is, így szinte töredezésmentesen jön be a szőlő, és jobb minőségben. Arról nem is beszélve, hogy ehhez csak egy jó kombájn és egy jó gépkezelő kell aki be tudja állítani a gépet. (ja és a hatóság sem zaklat folyton h be vannak e jelentve a minkatársak, ami azért nagyon szar egy szüret közben mikor ilyennek kell foglalkozni.

Ui: Akkor ne tegyünk semmit a mustba, se ként se enzimet se semmit, hagyjuk úgy mint a dédapáink aztán lesz ami lesz, maximum "szarok" lesznek a boraink, de hát az kit érdekel, majd kiöntjük.....

egri Fehér 2008.02.21. 14:34:14

egri:

Azért fehérbor és fehérbor között is lehet óriási különbség... Én továbbra is a pince természetes élesztőflórájában hiszek. Persze minden attól függ, hogy mit akarunk készíteni. :)
A siker kulcsa szerintem a helyettesíthetőség. A kézműves borokat nehezebb helyetesíteni, pontosan egyedi ízük miatt. A hasonló stílusú (ha úgy tetszik fajtajlleges [és azért egy picit élesztőjelleges]) egyszerűbb, és akkor máris ott van a gyilkos árverseny. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek a borok rosszak volnának. Ilyenből is lehet készíteni jót.

benchmade 2008.02.21. 14:39:58

Kedves wudnekl!

Azt kérdezed BZoltantól:
Ki lehet terjeszteni a tudatosságodat az ötmilliárdra?

Az én válaszom az, hogy lehet hogy ma még nem, de törekedni kell rá, hogy a jövőben sikerüljön és meg kell tenni az első lépést. Az nem lehet indok, hogy úgysem sikerül, más úgysem csinálja. Ennyi erővel nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, mert a szomszédom leszarja az egészet. Az egész nevelés kérdése, engem a szüleim megtanítottak, hogy a szemetet nem dobom el az utcán. Pedig hányszor láttam, hogy mások megteszik, mégis nekem az a természetes, hogy keresek egy kukát. Ugyanígy meg lehet tanítani a gyereknek más viselkedési normákkal együtt a tudatos és főleg környezettudatos viselkedési normákat és akkor neki az lesz a természetes. Minden mai normánk így alakult ki. A részlet az apróságokban és az odafigyelésen van, ami szinte semmibe nem kerül. Ha eleve úgy állunk hozzá, hogy valami nem realizálodhat akkor nem megyünk előre.

egri 2008.02.21. 15:49:05

Kedves Egri Fehér

Teljesen igazad van a helyettesíthetőséggel kapcsolatban, és szerintem az a legfontosabb hogy az borász tudja h mit akar készíteni és mennyit ér az általa elkészített bor legyen kézműves bor vagy nem az. Viszont a társadalom egyenlőre nem igazán tudja megfizetni a kézműves borokat, de vannak nagyon szép élesztővel erjesztett tételek is...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.21. 15:54:19

egri,

a kézműves borok nem a társadalomnak szólnak és nem is nekik készülnek. A társadalom többsége 500Ft körüli áron akar elfogadható bort inni. Szerintem ennyiért is lehetne tisztességes bort készíteni és piacra juttatni. A kézműves bor az tényleg azoknak készül akik ki tudnak és ki is akarnak fizetni legalább 1500 forintot egy palack jó borért.

Fűrészpor 2008.02.21. 16:23:13

Tetszik, hogy mindenkinek van saját véleménye, és ennyi értelmes ember gyűlt itt össze! De azért dolgozzatok is valamit ne csak a blogot bújjátok:) Jó tudom én két oszlopköz metszés között rácsatlakozol a mobilszélessávra és blogolsz, amíg az izzadtságcseppeket törölgeted a homlokodról...

t f 1 (törölt) 2008.02.21. 16:56:46

Hogy röpködenek itt a sokszáz meg ezer forintok.
Én már 200-ért is odaadnám literjét, pedig tuti hogy kézműves és nem "cuccos"

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.21. 19:51:39

egri,

Olyan hogy "cuccos" bor meg szerintem nem létezik. Akkor lenne cuccos ha minden savat, tannint, cukrot, és alkotóelemet a borba mesterségesen adagolnná bele az ember"

Te mélyebbre jutottál mint bárki más ezen a fórumon. CSAK akkor lenne "cuccos" egy bor, ha 0%-ban tartalmazna szőlőt? szerinted akkor az az ital ami 5% almalevet tartalmaz a többi meg cukorszirup, sav, aroma, víz, akkor az "almalé"?

meg mi ez a ....-ség, hogy azért van jó boruk a kispincéknek mert cuccoznak? Egy részük valóban tuningol. De a valóban jó és tiszta borok alacsony hozammal és jó szemléletű szőlészkedéssel készülnek, azért jobbak, mint a tömegtermeltek.

A kombájn meg hatékkonyabb, de minőség szempontjából sosem lehet olyan jó mint a kézi szüret.

tf1,

Nem hozamkorlátozol vagy pedig direkt veszteséggel termelsz?

wvdnekl,

túl sokan élnek a Földön ahhoz, hogy normálisan működhessen a világ.

why-not 2008.02.22. 00:47:21

Egy kicsit off lesz, de talán nem annyira (a jóval korábbiakhoz csatlakozik). Engem - mint tényleg amatőr borkedvelőt - a Műveltben leginkább az ragad meg, hogy mennyi igazán kifinomult borász és kifinomult borélvező él közöttünk. Én arra vágyom, hogy egyszer eljöjjön az az idő, amikor ugyanez a mentalitás elterjed a paradicsom- vagy padlizsántermelők között vagy a kézműves sajttermelés terén is és lesznek olyan ambiciózus emberek (fiatalok vagy nem olyan fiatalok), akik hasonló lelkesedéssel vetik bele magukat a munkájukba, alaposan felkészülnek, külföldi tanulmányutakra mennek és kialakul egy hasonlóképpen igényes hazai fogyasztói réteg is. (Ez számos országban működik, pl. az USA-ban is). Akkor majd lehet igazi gasztronómiánk és lehetnek akár Michelin-csillagos éttermeink. A lényeg a minőségen, a kiváló alapanyagokon, a bio/ökogazdálkodáson és a megszállottságon múlik.

bugart 2008.02.22. 06:35:04

kedves bzoltan, mi kézi? szüretelünk e, merthogy igen, kisládásan 7 hektáron(melyből az 1.20km, a 2.terület kb 17km re van a telephelytől), de traktorral gyűjtjük össze az ültetvényben a ládákat, mivel pl. sárban máshogy nem igazán lehet, s amúgy sem lenne érdemes az esetenként 300 m hosszú sorokból kiciholni a ládákat, nekem úgy tűnik mindenki hasonlóan teszi.

szóval a gázolaj ég, de ez már inkább politikai kérdés, a traktor elszalad napraforgóval is, de az ugye bűncselekmény...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 06:44:49

Kedves bugart,
a méret az tényleg szigurúbb rendezőelv mint az ökoszándék. Mi is kézzel szüretelünk, de mivel a sorok nem olyan végzetesen hosszúak ezért kihordjuk ládákat a végébe és csak ott kell végigmennie a kistraktornak. De gondolkozom erősen a traktor motorjának villanyosításán.

bugart 2008.02.22. 06:50:26

más,
a cikkben említett téma: a borok szétesése a palack kinyitása után pár nappal, nem fajélesztő és 'cuccos' kérdése. saját tapasztalat: a fajélesztősen vagy anélkül erjesztett furmintjaink van úgy hogy nem készrekezelve a pincéből fölhozva állnak szobahőmérsékleten, s egy hét múlva sem hullanak szét... a palackosak tovább is elvannak, más oka lehet annak ha kinyitunk egy palack mondjuk fehéret és a maradékot másnap önthetjük a mosogatóba.

bugart 2008.02.22. 06:57:05

az egy nagyon jó ötlet, én megelégednék, a napraforgóval repcével s tb is, ezek mégiscsak vannak itt, ellentétben az egyre inkább elszálló kőolajjal, de ha beindulhat legálisan a használatuk, akkor valószínű a gazdagok luxusa lesz ez is, mint sajnos sok más környezetvédelmi szempontból jelentős innováció, s remélem az idő haladtával kiesnek a luxuskategóriából, s elérhetők lesznek a széles 'tömegek' pl én számára is

espé 2008.02.22. 08:06:36

Kedves BZoltán!

A biokenyér házilagos előállítását említetted.
Mi is kipróbáltuk. Angliában a gyerekek megajándékoztak egy házi kenyérsütővel. Ott élvezetes kenyereket készített. Itthon sajnos nem annyira. Leginkább az élesztőre gyanakodtunk, mert az nemcsak a borhoz, hanem a kenyérhez is kell. De ez legyen a mi bajunk.

Viszont, erről jut eszembe, hogy tavaly a gyerekek kollégái-barátai között elterjedt a házi biobor készítés, az ott kapható szerkentyű segítségével. Ők is bevállalták. Feltöltik 100%-os gyümölcslével (akár szőlővel) és néhány hét múlva biobor ügyben elég a konyhaasztal alatti készülékhez folyamodniuk.

Lehet, hogy nálunk is beválna?

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.02.22. 08:15:21

Bugart, vagy félreérthetően fogalmaztam, vagy valamit félreértettél: nem állítottam, hogy a fajélesztő alkalmazásától esne szét a bor. A borban megfigyelt jelenségek és az azokat kiváltó okok is csupán felsorolás jellegűek, nincs közöttük szoros ok-okozati viszony. Egyszerűbben: valami hiba van a borban? Akkor gyanakszom, hogy manipulálták.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 08:23:25

Kedves Weér Yvo,

szerintem az, hogy mi mikor és mitől esik szét az kevésbé a cuccozástól és a manipulálástól függ, hanem a kénszinttől, szűrtségtől, szárazanyag, alkohol és savtartalomtól, nameg a mázlitól függ.
Egyszerűbben: Baja lehet a manipulálatlan bornak is és egy manipulált bor is megúszhatja baj nélkül.

Grange 2008.02.22. 08:26:35

Laczkó!

Tévedsz egy kicsit, nem vagyok szakmailag csúcs, se nem borász.Mégcsak borsznob sem.
Egyszerően megadatott pár év olyan helyen ahol tapasztalhattam néhány dolgot. Ezeket pedig nem nagyképűségből mesélem el csak hozzászólásként. Sajnálom hogy ez belőled egy negatív "irigységet" vált ki és nem velem nevetsz a sok vicces kommenten. Tudod ha valamihez hozzászólsz azért nem árt kicsit otthon is lennei abban amihez szólsz és amit mondasz legyen mögöttes tartalma.
Egyébként sajnos Te aki szerintem nem keveset tudhat sem tudod megkülönböztetni a borászt a sommeliertől!
Ez még néhány évtizedig így is lesz Magyarországon. De hogy ne bántsalak meg ezentúl nem azokról irok akikről itt megjegyeznek dolgokat akikkel esetleg találkozhattam hanem majd nyalom a popsiját azoknak akik irnak és legyen az blogoló vagy épp nagytudású cikkíró, vagy tudod mit inkább elpoénkodom mint eddig.
Hisz ehhez sok okos dolgohoz Én nem tuodok mást hozzászólni mivel semmilyen ilyen végzettségem nincs.
Üdvözlettel ..

lackó 2008.02.22. 08:44:09

Tudod Grange, akik itt hozzászólnak, lehet, hogy komolyan gondolják, amit írnak...talán alkalomadtán még értenek is hozzá.

Bocs a személyeskedésért, de akkor Si tacuisses...miért emlegeted mindíg a tapasztalatid, kvalitásaid? Talán ez váltott ki belőlem valamit...de hogy ez irígység lenne, kötve hiszem.

Már hogy tudnám megkülönböztetni a borászt a sommeliertől? Egyáltalán mi az a sommelier? Még nem hallottam soha ezt a kifejezést. A pincemester idegen neve?

De majd megpróbálok irígykedni minden esetre. Hátha, hátha...

Lackó. Csak így simán.

Nem volt ez a kinevetős dolog egy picit pökhendi megint? Valaki tényleg cáfoljon, vagy erősítsen meg!

És mi a f*sz az a sommelier?

Espé: biztos vagy te ebben? :)

Fűrészpor 2008.02.22. 09:21:37

Bzoltánnál a pont. Szerintem sem a cucctól függ a szétesés. Na már most szerintem ezek a borászati segédanyagok azért vannak, hogy jobb legyen tőle a bor, csak ezt tudni kell tudatosan és kontrollált körülmények között használni. Mert pl. nem azért készítenek egy pektinbontó enzimet, hogy szarabb legyen tőle amibe beleteszik. Valamint az sem mindegy hogy ki a gyártója ezeknek a termékeknek, hiszen óriási különbségek vannak a tisztaságban és minőségben. Szóval lényeg az hogy tudja e az illető hogy mikor mit és miért használ ha használ, valamint ha nem használ miért nem használ. Esetleg van összehasonlítási alapja...Vagymi van:?

espé 2008.02.22. 09:54:03

Lackó: ha kérdezek, akkor biztosan nem tudom, ha állítok, akkor nem légből kapom, tehát:
VAN angol import kenyérgyártónk.
VAN a gyerekeknek Angliában mikro borászatuk.
NEM tudom, hogy ez nálunk kelendő lenne-é.

lackó 2008.02.22. 10:06:24

Kérdésem a kérdésedre vonatkozott :)

Dél-Balaton 2008.02.22. 12:36:35

Azért én úgy gondolom, hogy istenes a helyzet az EU-ban. Pld.: California: egy nagy borászatnál minden héten egyszer vezetőségi alatt kiértékelik az aktuális bortrendet. Milyen fogyasztói réteg, milyen borstílust, milyen illatokat kedvel a legjobban. Teszem azt kiderül, hogy a maracujás ízek mennek a legjobban a fiatalok körében ilyen és ilyen árkategóriában, utasítják a kutatási osztályt, hogy keresse meg milyen összetevők alkotják e jelleget és milyen szőlőben, vagy borban van a legnagyobb mennyiségben. Ha ez megvan, a kiindulási bort rárakják a híres-hirhedt "Single-cone-column"-ra, ami képes kiválasztani a borok összetevőit. Ezzel szépen kivonják azokat az anyagokat, amikre szükségük van és berakják abba a borba, amit dúsítani szeretnének. Ez egy elég drága gép, de ezredfordulón kb. 180 ilyen gép létezett Californiában.... Ezzel a géppel egyszerűen készítenek alkoholmentes bort is (aki nem hiszi járjon utánna: www.devinehealth.co.nz/) Na, kérem, hol itt a terroir, szőlőszemlélet, stb. Mondavinál, ottjártamkor, persze azt kommunikálták, hogy a szőlő mindenek felett, csak az számít, x féle kikóstólható mikroklíma van Napában, kóstoljuk meg a gyümölcsöt ami a winery mellet lévő "látvány szőlőikben" van, érezzeük a zamatot, amit majd később érezhetjük a borban is... Ja, EU szerint az amerikai premium borok 60%-a SCC segítségével készül... (aki nem hiszi járjon utánna: derstandard.at/?url=/?id=2262722 ) Tehát ez a titka a kirobbanó zamatoknak, gyümölcsöknek.... :-(

Grange 2008.02.22. 12:51:59

A kisebbségi érzésekkel küzdő emberkéknek pszichológus dukál!:)
néhány dolog amihez talán kultúra,demokrácia(szabad gondolkozás, és szólás is társul) kell. Dehát:)
A sommelier nemzetközi szó!
Sosem volt magyar szó nem is lesz:)(pedig hidd el nemzethű polgárnak vallom magam) de legyen pincemester, ahogy szeretnéd, szeretném ha jól aludnál:)
Valamint mindig magad nevében írj! Ez nagyon fontos, Én is azt teszem és ha esetleg megbántok vele valakit sajnálom, abszolút nincs benne sosem bántó.
Hofi mondta:
"...akinek nem inge....akinek inge melegen öltözködjön"
na mégegyszer:
:))))

Grange 2008.02.22. 12:58:58

www.sommelier.lap.hu
www.sommelier.hu
Magyar SOMMELIER Szövetség
Magyar SOMMELIER Bajnokság

ezek is valószínűleg az idegen országok mocskossága:)
dehát ezentúl szóljunk, álljunk fel pusztuljon:
www.pincemester.lap.hu
www.pincemester.hu
Magyar PINCEMESTER Szövetség
Magyar PINCEMESTER Bajnokság.

Lehetséges , hogy Sapanyolországban,Görögországban, Olaszországban,Angliában,Usa-ban,
Csehországban és mindenhol ahol van ilyen "szakma" és a nyelveztük megengedi használják is a SOMMELIER szót.
De nálunk sem a szóval sem a mögöttes tartalmával sem mindneki van tisztában, még azok sem akik egyébként a bor kultúrájában élnek ezért kedved Lackó mivel értesz hozzá kérlek kicsit néha gondolkodj mielőtt írsz, mert óhatatlanul vicceset írsz.

na mégegyszer:
:))))

lackó 2008.02.22. 13:23:26

:))))

Most komolyan vetted, hogy nem tudom mi az a sommelier? Amúgy a pohárnok szerintem elég szép kifejezés...

és a magam nevében írok.

Amúgy meg hiába vigyorogsz, ha közben ba*szogatsz.

Ellenben még mindíg nem találkoztam érdemi hozzászólást :)))

Zazu 2008.02.22. 14:07:07

Az a baj, hogy Grange szétröhögi magát a kommentek írása közben, de nekem sírhatnékom van, mikor olvasom.

Grange 2008.02.22. 14:08:28

Zazu!

Akkor ne olvasd.Vagy olvasd és sírj:)

Grange 2008.02.22. 14:12:03

Amúgy meg a blog nem egymás fikázására van létrehozva ,hanem a cikkekhez való hozzászólásra. Amit azt hiszem eddig is tettem, de az abszolut jóindulat is kevés mert van akit ez érzékenyen érint. dehát lackó barátunkat zavarja ha valaki vélemémnye nem egyezik az övével plusz az sem tetszik neki ha érdemben valaki kifejti a véleményét. Én nem értek az autoszereléshez(bár apám az),de a borokhoz úgy érzem egy picikét igen. Ezért is itt irogatok mint a Winkler Robi oldalán:)
sajnálom!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 14:24:35

Kedves Grange,

te gyakorló sommelier vagy? Melyik étteremben dolgozol, vagy dolgoztál? A véleményedet és a hozzászólásaidat vállalnád a neveddel együt is?

Grange 2008.02.22. 14:45:53

Természetesen!

John Bull Pub Szeged
Royal Caribean Cruises( 5 stars)
Crystal Cruises (6 stars)
Bolero Szeged (2007 100 Legjobb Magyarországi étterem)
www.sommeliersuli.hu
2007 Magyar Sommeleir bajnokság elődöntős.

Mizsik Attila
Kedves BZoltán, te mit dolgozol?

Grange 2008.02.22. 14:51:54

Borászatok szakmai gyakorlaton:
kb 1-2 hónapig pincészetenként.
-Chateau Pichon-Longeuville Comtes de Lalande-FR.
-Chateau Margaux FR.
-Chateau Mouton-Rotschilde FR.
-Lokoya Vineyard USA
-Atalon Winery USA
-Castello Banfi Ita
-Vina Requinga-Chile
-Catena Zapata ARG

-Riedel pohár ismereti oktatás 6 hét
Számtalan villányi ,egri,soproni, tokaji pincészet látogatása.

Kedves BZoltán kérlek ha további kérdésed van bátran tedd meg

lackó 2008.02.22. 14:57:00

Kedves Attila!

Lévén, hogy szegedi vagyok, sőt, elvileg együtt is működünk valamilyen szinten, sőt, még találkoztunk is, így névvel már végképp nem értelek. Miért személyeskedsz ennyire?

Nem zavar mások véleménye, úgy gondolom, hogy érdemes is konstruktív vitát folytatni, személyeskedések nélkül, annál is inkább, mert ismerem a munkádat, így azt hiszem, tényleg elvárható tőled a cikkhez való hozzászólás, ahelyett, hogy velem foglalkoznál.

Sajnálom a beszélgetés ilyetén módon történő elfajulását. Változatlanul érdekelne a cikkel kapcsolatos hozzászólásod, tapasztalatod, hiszen egy cipőben járunk, ha más módon is, de igyekszünk Szegeden elég komolyan terjeszteni a borkultúrát, a cél egy, az eszközök, a forma más.

Csiszer László
Borbarátok Szegedi Társasága

lackó 2008.02.22. 15:03:05

Attila!

Még egyszer utána gondolva: saját leírásod szerint is hatalmas szakmai gyakorlatod van, korosztályodban, korosztályunkban ritkaság is ez. Szerintem ezt kihasználva ne nevess a hozzászólásokon, hanem oszd meg gondolataid, biztos, hogy konstruktív, személyeskedésektől mentes vita lenne, "popónyalás" nélkül.

Remélem, normális mederben folythatjuk, valóban a témára és a lényegre figyelve.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 15:07:25

kedves Grange,

Elég lett volna egy rövid "igen" is. Nem komplett CV-t kértem.

Bevallom engem kissé zavar a te hivalkodó stílusod ezért nem is igazán szeretek veled beszélgetni. Nekem az a tapasztaltom, hogy az igazán nagy májerek sokkal szerényebbek és visszahúzódóak.

Én nem vagyok Sommelier, de ezt a szakmát mindig is nagyra becsültem. Én magam mérnökember vagyok.

Grange 2008.02.22. 15:14:41

szóval a válasz a kérdésedre hivalkodó.
jó lenne eldöntened mi van a fejedben.
ha hozzószólok akkor májer vagyok, ha kérdeznek mit is csinálok és válaszolok akkor hivalkodó.
azt hiszem én eddig is csak vélemény nyilvánítottam, Ti kötöttetek belém most meg fikáztok.
Tipikus JÓ MAGYARSÁG!
passz
na mégegyszer:

:)))))))

lackó 2008.02.22. 15:20:28

Attila.

Szerinted ez előre vezet?

Grange 2008.02.22. 15:27:14

Kedves László!
Eddig is csak hozzászóltam, te kezdted el sajnos a szkmaiságomat emlegetni, meg hogy hivalkodok.Pedig rossz szándék nélküli tapasztalatokat irtam.
Nem szeretném ha bárhol is pökhendinek tartanának ezért szerettem volna megvédeni szerény tudásomat mert mindig csak le lettem szólva a tudálékosságom miatt.
Igérem ezentúl nem ezt teszem, dehát mindegy mit teszek igy sem ugysem tetszik ennek annak.
na mindegy.

De Bordeaux-hoz muszáj volt hozzászólnom.
Szép bologolást emberek. Mindenkinek kelleme sborozgatást filozofálgatást kívánok
:))
én majd magamban mosolygok azzal nem bántom senki Önérzetét.
Se mérnökökét, sem Borbarátokat!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 15:28:11

Kedves Grange,

Nem, én nem kötöttem beléd és nem is "fikáztam", egyik sem szokásom.
Kérdeztem egy egyszerűet amire te válaszoltál egy bonyolultat. Persze a te dolgod, hogy hogyan választod meg a stílust amivel idegen emberekkel beszélgetsz.

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.02.22. 15:44:43

Kedves Grange,

A felsorolt birtokokon használtak fordított ozmózisgépet és ha igen azt felvállalták nyilvánosan, vagy nyilvánosan nem de kérdésre nem tagadták le? Tényleg érdekelne, milyen ennek a kultúrája a világ különböző tájain, mindenhol ez a sunyítás megy-e?

Köszi!

Grange 2008.02.22. 15:52:25

na erről beszéltem!
Én nem borász vagyok hanem sommelier!
könyörgöm:)
én bort kóstoltam és a borok eladásához és nnak technikájához a bort osmertem meg nema technikákat amivel készól.
azt hiszem ráhagyom..:)
Kedves Cuccos!
halvány lövésem sincs:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.02.22. 16:00:53

Grange,

te mondtad, hogy ha kérdésem van akkor csak bátran.

A Magyar Sommelier bajnokságon az elődöntős az ugye azonos a nevezővel? Szóval bárki aki befizeti a nevezési díjat és megjelenik az már elődöntős?

A másik kérdésem az lenne, hogy ha fel kellene sorolnod az 5 legjelentősebb magyar fehérbortermő vidéket akkor mit válaszolnál?

lackó 2008.02.22. 16:06:16

Nem önérzetbántás, hanem konstruktív vita :) Csak a hangsúly nem mindegy.

espé 2008.02.22. 17:14:03

Lackó: OK.

Egyébként amíg a többiek közelharcba bonyolódnak, Én visszatérnék az eredethez.
Nem úgy mint nemrégen a hármas befutónál, most nem pontozásról, hanem minőségről van szó.

Minőség: a vevő igényének való megfelelés. Lásd, hogy a dög multi kilesi, hogy mi a menő, ezen ahéten, és ahhoz igazitja a termékét.
Más a minőség 40 fokban a diófa alatt, más a disznósajthoz, más az abált szalonnához. (de hol van ma abált szalonna???)
Nekem a borozásról a főzőműsorok jutnak az eszembe. A szakács kirámol, mindent kézhezrak, begyújt, azután kibontja az üveget és mondja: először egy pohár a főzőbe és csak utána a kondérba. És főzés közben gyakorolja a folyamatos quality controllt, nehogy mán az üvegben megpimpósodjék. A palack fajtája függ attól, hogy szálkás hal, hasított körmű, esetleg kérődző lakik a bográcsban. És végezetül még egy pohár bele. Ha a terítéshez nem maradt, akkor elballag a másik üvegért, hogy a társaság se maradjon ki.

Tehát ugyanannak a vevőnek az igénye a körülményektől is függ.
A vevő megveszi, ezért ekkor a bor árú is. A minőséghez hozzátartozik az ára is.

És ahhoz, hogy a vevő tájékozódni, választani tudjon, rá kellene írni, hogy mit tartalmaz az üveg, és mit nem.
A gyümölcsleveknél ez megy: édesítő van vagy nincs, tarósító van vagy nincs, stb…
Boroknál elkezdődött: ként tartalmaz (sznoboknak: szulfitot), a hordóíz szerelmeseinek barikoltuk, stb.

Grange 2008.02.22. 18:11:11

Kedves BZoltán!
Kérem Önt ne teszteljen, nem szeretnék hivalkodó, öntelt, beképzelt és "májer" lenni.
Kérdéseire pedig ezentúl nem szívesen válasozlnék csak azért hogy újabb konfliktust okozzak ezzel.
A kor különbséget szeretném tiszteletben tartani de tapasztalatban nem hiszem hogy azonos súlycsoportban lennénk.(hozzáteszem szerencsésnek érzem magam azért amit az élettől kaptam, és nem az Ön lenézését értem ezen).
köszönöm.

KF 2008.02.22. 22:42:19

OFF
sommelier.hu

A tavaly tavasszal lezajlott bajnokság nyertesének neve még mindig nem került fel.
A bajnokság 2008-ban valszeg érdeklődés hiánya miatt elmarad.
:(
ON

hegyaljai 2008.02.22. 23:39:19

Kedves espé!
Ez egy veszélyes pálya, ahová tévedtél. Szerintem a bor a jelölés szempontjából sem azonos az élelmiszerekkel. A kéntartalmat pedig egy ügyes amerikai ügyvéd által teremtett kártérítési per miatt kell ráírni, mert ugye minden 180 ezer egy ember allergiás rá. Azt, hogy a magyarok ráírják a palackra, hogy barrigue, azon a fél világ röhög. A baj ugyanis ott van, hogy a bor egy szakrális ital, és erről a többség elfeledkezik. Csak issza víz helyett bódulásig. Pedig fel is készülhetne a szertartásra, megismerhetné az áldozati italt, a mögötte lévő szellemi és kulturális örökséget, de nem. Egy szóval letudja.

hegyaljai 2008.02.22. 23:44:35

Kedves grange!
A sommelier eredeti jelentése nem pohárno, hanem öszvérhajcsár, aki az utazóknak vizet és bort kínált. A borszakírók pedig szintén követik elődjeik példáját, a kódexmásolókhoz és szerzetesekhez hasonlóan azt dícsérik aki adományoz a kolostornak. Az első borász a részeges Noé volt, aki lányaival hált részegségében. A szőlészek pedig a szamártól tanulták a metszést.
Úgyhogy egy kitűnő csapat vagyunk! :-)

bodorján 2008.02.23. 00:00:53

Nincs itt egy moderátor véletlenül?

Az MA hozzászólás része kezd olvashatatlanná válni.

espé 2008.02.23. 10:24:10

Kedves hegyaljai!
Nem tudtam! Mert nincs ráírva! Ezért kell ráírni:
CSAK SZAKRÁLIS CÉLOKRA! Kereskedelmi forgalmazása TILOS!
Ízfokozó, étvágyhozó, állapotregeneráló, hangulatjavító, vérnyomáscsökkentö stb alkalmazás büntetést von maga után! Folyadékveszteség pótlása, sárga föld keresése közben tettenértek a helyszínen felkoncoltatnak.

Grange 2008.02.24. 15:44:10

Apró de figyelemre méltó!
Remélem ezóttal senki sem sértődik meg!
Kedves Hegyaljai!

Sommeleir:az elnevézs eredete:
"Eredetileg Franciaországban a sommelier olyan szerzetes volt, akit a kolostorbanazzal bízták meg(ófrancia szóval: SOMME)hogy aaz étkészlettel, asztalterítőkkel,kenyérrel és a borral foglalkozzon.Az ancien regime kezdetén egy vagy több sommelier állt a királyiház sozlgálatában,akiknek az volt a feladatuk hogy átvegyék a bort, amelyet a SOMMIER-vel azaz málhás jószággal szállítottak! Abban a korban a sommelier-nek hívták azokat is akik a királyi butorzat felügyeletével lettek megbízva. IV.Lajos idején a sommelier az a személy lett aki az udvar költözésekor a csomagszállitást felügyelte, míg Savoyában új borszakértői udvari tisztséget hoztak létre.
Az ő feladatuk volt az elővásárlási joggal hogy az Úr asztalára a bort megvegye.

GIUSEPPE VACCARINI:SOMMELIER könyvéből
(eredeti Larousse Gastronomique)
Vaccarini: Világ Legjobb Sommeleir-je 1978

Grange 2008.02.24. 15:47:32

Az idei Magyar Sommelier bajnokság elegendő nevezés és szponzorácio hiányában maradt el, nem mellékesen 2008-ban elmaradt volna az Európa-bajnokság is így agyőztesnek nem lett volna megfelelő jutalmazása(mert a szakma alázata miatt és saját fejlődéünk miatt nevezünk.Nyereség semmilyen formában nincs! ezért aki lenézi a mi megmérettetésünket azt Én tudom sajnálni)

2007-es bajnok:

LUKÁCS SZABOLCS-Sopron!!!!
süti beállítások módosítása