Villányi kiruccanásunk után visszatérünk a Balatonhoz, ahol is igazolva láthatjuk a megállapítást, hogy az olaszrizling nagyon jól érzi magát ezen a vidéken. Főleg, ha úgy odafigyelnek rá, törődnek vele, ahogy mai két pincénknél teszik. Három olyan rizling következik, amelyek különböző módon, de egyöntetűen kiválóan ötvözik a fajta és a terroir sajátosságait.
A Villa Tolnay Borház egyedi, izgalmas és egységes stílust képvisel mind fehér mind vörös fronton. Boraik elegánsak, kecsesek, diszkrétek. Nem szeretik a fesztiválokat vagy a futószalag jellegű kóstolókat, ugyanis sértődékenyek, törékeny lelkük van. Néha magukba zárkóznak, ilyenkor nagyon sok türelmet, odafigyelést igényelnek. Mondhatnám, kicsit hisztisek, mégis érdemes bajlódni velük, mert nagyon szépek is tudnak lenni. Hogy ez mennyiben tulajdonítható Csobáncnak és mennyiben a borháznak, talán el sem dönthető. Alighanem mindkettő benne van: szerencsés találkozás, aminek mi fogyasztók örülhetünk a leginkább.
Villa Tolnay Tradition Olaszrizling Csobánc 2006
A fent vázolt stíluson belül ez a könnyebben érthető, ahogy neve is mutatja, tradicionálisabb darab. Ő a kevésbé hisztis nővér. Több benne az olaszrizling, kevesebb a Csobánc. Persze viszonylag.
Szép zöldessárga, meglehetősen vastag gyűrűvel. Kitöltéskor nem kevés apró buborék, idővel szinte teljesen kitisztul. Orrban visszafogott, kedves. Pörkölt mogyoró vezet, nemrég került ki a hordóból. Van azért ott más is: puncs, körte, mezei virágok.
Szájban széles, dinamikus. Sokféle íz szinte egyszerre kavarog a szerencsés nyelv hegyén-hátán. Karamellizált körte, dió, leheletnyi grépfrút - csak néhány jellemzőt kiemelve. Markáns, jóízű, kerek savak. Hosszú, finom olaszrizlinges, kesernyés lecsengés. A fa még nekem a kelleténél jobban előtérben van, ám ezt a gyermekbetegséget ki fogja nőni. Klasszis is lehet még, de a 6 pont már bőven megvan.
Villa Tolnay Selection Olaszrizling Csobánc 2006
Ez a tétel a 2005-ös számomra is igen szépemlékű kezdet folytatása. A Traditionhoz képest több Csobáncot raktak bele, ám azért maradt hely a rizlingnek is. Szintén mostanában került csak palackba, tehát pályája kezdetén van még.
Szinte ugyanolyan zöldessárga szín és vastag gyűrű, mint testvérénél. Kitöltéskor még több apró buborék, és még gyorsabb tisztulás. Orrban intenzívebb, a hordótól kapott mogyoró szellőzéssel hamar a helyére kerül. Érett körte vaníliás, fehércsokis öntettel. Aztán jön még tea és grépfrút.
Szájban elegánsan hengerel. Érett gyümölcsök: körte, sárgabarack, villanásnyi aszalt aromák, diós, mandulás kesernyével fűszerezve. Savai iskolázottabbak testvérénél, ami az egyik kortynál hátránynak, másiknál előnynek tűnik. Az idő majd talán eldönti a kérdést. Neki is alighanem jót tesz még egy kis pihenés, hogy minden összeálljon, tökéletesen a helyére kerüljön. A 7 pontot már így is eléri.
Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling (Kabócás) 2006
Menjünk végül át Szigligetre. Szászi Endre nem tartozik a divatos, felkapott borászok közé, pedig. A Rizligodisszeában már megkapta a potenciális rizlingguru állandó jelzőt, amivel én is tökéletesen egyetértettem. Egészen mostanáig. Nálam azonban ezennel levétetik a potenciális, aláhúzva a kifejezés második felét.
Már tavaly májusban is ízlett a szegedi fesztiválon, be is szereztem bátran kettőt belőle. Egészen augusztusig bírtam is magammal, de arra nem számítottam, hogy ekkorát fejlődik alig több, mint fél év alatt.
Telt aranysárga színű, milliónyi apró buborékkal nyit, amelyek forgatókönyv szerint el is illannak iziben. Maradt viszont némi apró úszkáló szárazanyag, nem mintha zavart volna, de senki ne mondja, hogy én nem szóltam. Illata meleg, elegánsan behízelgő és közepesen intenzív. Túlérett, mézes, aszalt gyümölcsös jegyek: sárgabarack, őszibarack és grépfrút. Mégsem túl édes: az egész mögött valami hűvös elegancia is rejlik, mintha mindezt egy árnyas lugasban élveznénk.
Szájban húsos, gyümölcsös, tökéletes formát mutat. Áradnak az illat alapján várható ízek, sőt még annál is több jön. Az édes, érett gyümölcskavalkádot szépen csiszolt, mégis nagyon izmos savak támasztják alá. Hosszú utóízében ott van a rizling, egy finom sós ásványos vonallal fűszerezve. A fajta és a terroir példaértékű ötvözete. Nincs mese, ez bizony 8 pont.
A következő alkalommal ismét elhagyjuk a Balatont. Természetesen visszatérünk még, ám előtte Eger környékén nézünk szét egy cseppet.
Utolsó kommentek