Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rosszkedvű? Mondogassa: svatovavrinecke!

Strekov 1075 Svatovavrinecke (Szentlőrinci) Classic 2006

2008.03.17. 06:05 - vörös és fehér

Van egy borvidék Budapesttől 80 kilométerre, ami nincs bent a 22 magyar borvidéket felsoroló kiadványokban. Ahhoz, hogy meglátogassuk az ottani pincéket, át kell kelnünk Szlovákiába. Kürtön, a dél-szlovákiai borvidék egyik regionális központjában készíti borait a Strekov 1075 névre hallgató pincészet. A névfeloldás egyszerű: Strekov Kürt szlovák neve, a dátum pedig a település első írásos említésére utal. A település 89 százalékban magyarlakta, így ha odavetődünk, nem lesz kommunikációs problémánk.

De nem kell ennyire messzire sem mennie egy budapestinek, ha a Melecsky Tibor és Sütő Zsolt páros által jegyzett pincének a borait szeretné megkóstolni; a Terroir Club ugyanis szinte a teljes szortimentet árulja. Sőt, jó forgalmazóhoz illően el is hozta a két borászt a boltjába, akik az aktuális tételeket az érdeklődőknek bemutatták. A kóstolón a svatovavrinecke, azaz szentlőrinci fajtából szűrt bor volt nekem a legérdekesebb, abból egy üveggel otthon is elkóstolgattam. A bor a pince termékpiramisában középen helyezkedik el, erre utal a Classic megnevezés; alul Corpus, felül Terroir a család neve.

A francia eredetű szőlőfajta német közvetítéssel került el a cseh és szlovák borvidékekre. Ha össze akarjuk kóstolni jelen írás tárgyát fajtestvéreivel, akkor osztrák vagy német St. Laurent-t érdemes beszerezni. Magyarországi szentlőrincivel még nem találkoztam, ha valaki igen, az ossza meg velünk az élményeit. A fajta amúgy az önológiai irodalom szerint leginkább a pinot noirra hasonlít, héja annál vastagabb, így jobban tűri az időjárás szeszélyeit. Mivel meghatározó ízjegyei közé az erdei gyümölcsök tartoznak, ezért feltételezhető, hogy nevét az ezen bogyók beérését ünneplő, augusztus 10-én tartott Laurenzitag-ról, azaz Szent Lőrinc napjáról kapta. Ez esetben elvárom, hogy a honi borban valamilyen módon jelenjen meg a dinnye is.

Az elméleti ismerkedés után kidugóztam a palackot és töltöttem. Szép rubin színnel, és a pohár falán középtempóban leszaladó itallal találtam szembe magam. Illatban egyértelmű a pinot hasonlóság: állatos, istállós, avaros jegyek. Némi szellőzködés után a piros gyümölcsök is megérkeznek, elsősorban érett, talán kicsit túl is érett málna, frissen facsart meggy. A háttérben feltűnik némi füstölt sonka. A beígért erdei bogyókat én nem leltem meg. Ízlelve érdekes az első benyomás, ugyanis a kissé fanyarabb füstös, szárított húsos ízek dominálnak. A közepes test mellett érintésnyi a tannin. A korty elején a gyümölcsök közül a meggy, a végén édesebb párja, a cseresznye van még jelen. Lecsengése nem hosszú, hamar a szájhoz lehet emelni a poharat újra. Szép, 5 pontot érő bor.

A palackért 2511 forintot fizettem, lévén a kóstolón való részvétel 10% árengedményre jogosított.

Címkék: 2006 kóstolás szlovákia vörös ötpontos szentlőrinci kürt strekov 1075

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73382154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félédes Zweigelt 2008.03.17. 18:21:39

Szászinak biztosan van St.Laurentja, de asszem csak cuvéeben/rozéban.
Érdekes info, hogy pinószerünek kéne lennie, mert mostanában próbáltam pár osztrákot, és mindegyik savhiányos volt és piroslikörös (az én ízlésemnek kicsit szétesö). Tud valaki jó (osztrák) St.Laurent-t ajánlani? Persze a Svatovavrinecke mellett.

bocsard 2008.03.18. 00:24:10

A Weningeré mindig rendben volt. Azt bátran ajánlom.

Gabin 2008.03.18. 11:45:43

Az Artner vagy Doppler pincészetek is nagyon jókat készítenek, és sokfelé kaphatóak (S..R, M...O).

muskotály küvé 2008.03.21. 12:33:01

Én Chardonnay-t és Devint kóstoltam tőlük (évjáratra nem emlékszem). Nem voltak rosszak, bár 300 sk körüli árukkal olcsók sem. Párkányban, egy bizonytalan nyitvatartású borboltban vettem, ahol több környékbeli borász borait tartják. Ha már valaki arra jár, feltétlenül érdemes megkeresni Egon Müller chateau-ját Bélában. Mind a kastély, mind a kései rizlingek nagyon attraktívak.

vörös és fehér 2008.03.21. 13:54:56

kóstoltam ezeket is tőlük, 2006-is kivitelben, egyik sem vágott a földhöz, sőt. a chardonnayt kifejezetten savanyúnak találtam. ami fehérben szép volt tőlük az a zöldveltelini és olaszrizling szelektált tételeinek házasítása, terroir fehér néven fut, de olyan áron, amennyit nekem nem ér meg (5970 huf).

muskotály küvé 2008.03.21. 16:56:58

A felvidéki borok szerintem mindenképpen túlárazottak (még) a magyarországiakhoz képest (is).
Egyébként talán érdemes lenne más "északi" vörösfajtákat, mint pl. Dornfelder, Alibernet, is kóstolni, talán van köztük olyan, amit - az 1000 Ft körüli szegmenst megcélozva - Magyarországon is sok helyen érdemesebb lenne termeszteni a melegigényes világfajták erőltetése helyett.

Muslica 2009.04.10. 15:29:14

A "Svatovavrinecké" helyesen Szent Lőrinc, és nem szentlőrinci. Aki nem hiszi, járjon utána.
süti beállítások módosítása