Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csak a rejtély maradt

Bolyki Metha Thema 2005

2008.03.19. 07:13 - palack

Fordulatos élményekben volt részem egy borral kapcsolatban nem egész egy hónapon belül. Nagyon ígéretes kezdés után katasztrofális folytatás következett, amit aztán hollywoodi filmbe illő boldog vég zárt le. A tanulság: gondoljuk meg, mit zúdítunk első elkeseredésünkben a lefolyóba, főleg, ha előzetes tapasztalataink alapján sokkal jobbra számítottunk. Metha Thema ihlette meta téma.

Haladjunk azonban időrendben.

2008. február 16. Egri Borok Gálája. A fehérek között egy meghökkentő borral találkozom. Bolyki Metha Thema 2005. Miközben poharamba kerül, megtudom, hogy a csúnyán komolykodó név egy debrői hárslevelű miatt kompenzál. Pedig fölösleges neki. Elképesztően sűrű anyag, jegyzem fel akkor még többé-kevésbé tiszta elmémbe. Bódító illat, komoly test, remek íz. Tiszta tokaji. Meg kell vizsgálnom alaposabban. Később rámenősen ki is csikarok egyet 2500 Ft-ért Bolykiékból.

2008. február 21. Az egyik Borfalu bortékában meglátom ezernéhányszáz forintért ugyanezt a bort. Iziben vásárolok még egy palackkal.

2008. március 5. Felbontom a bortékás üveget. Hagyom rendesen levegőzni. Kitöltök egy pohárral. Beleszagolok. Önkéntelen fintor. Adok még neki időt a pohárban is. Aztán az újabb szippantást újabb grimasz követi. Odakozmált karamell. Tömör töppedés. Szúrós, taszító.

Belekóstolok. Ízben is valami ilyen. Mintha a borgála óta eltelt kevesebb, mint három hét alatt száz évet öregedett volna. Vagy álmomban kiraktam talán két hétre a perzselő kánikulai napra? Hát, nem utaztam csak ezért Ausztráliába. Képtelen vagyok elhinni, hogy két és fél hét alatt önmaga paródiája lett ez a remek bor. Aztán gyanokodni kezdek a tárolásra és felbontom a termelőtől vásárolt palackot is. Ugyanez a szó szerint keserű csalódás ér. Émelyítő, keserű, szirupos, túl tömény. Szinte ihatatlan. Gyenge 2 pont.

Most jöhetne a lefolyó, azonban inkább visszanyomom a dugókat, és berakom a hűtőbe mindkét palackot.

2008. március 8. Félve előveszem az egyik visszadugózott palackot és kinyitom. Egy óra levegőztetés után töltök egy pohárral. Reménykedek a csodában. És megtörténik. (Jöhet a "hivatalos" kóstolási jegyzet.)

Telt, sűrű aranysárga. A színéhez illő, lomha, olajos mozgás. Töppedt szőlős, aszús, mégis üde illat. Friss mézeskalács, aszalt körte, sárgabarack, mazsola. Virágok. Csipetnyi ásványosság, hűvösség. Gazdag, telt, mégsem émelyítő.

Kóstolva ilyenkor könnyű csalódni. Főleg egy száraz bor esetében. Ám erről szó sincs: a teltség, gazdaság folytatódik szájban is. Feszes, vastag, szép ívű a korty. Krémes mégsem mondanám tolakodón hízelgőnek. Egyáltalán nem édes, pedig rengeteg kövér, mosolygós gyümölcsöt rejt magában. Mint egy gyümölcsökkel készített, jól fűszerezett húsétel. Remek savai nem akármilyen testet tartanak meg. Lecsengése talán egy cseppet rövidebb a vártnál, ám ez korántsem jelent rövidet, inkább csak a léc került igen magasra az eddigiek alapján. Nagyon szép bor. 7 pont.

Happy end.

2008. március 11. Azóta naponta megvizsgáltam mindkét palackot, és mindketten következetesen remekül vannak. A kísérletet azonban egyelőre kénytelen vagyok lezárni, ugyanis elfogy a vizsgálati anyag. (Itt említem meg, hogy 0,5 literes palackokkal van dolgunk.)

Megmarad azonban a rejtély. Vajon mi történhetett a bontás napján? Velem volt a baj? Vagy a borral? Esetleg mindkettőnkkel? Ilyen pálfordulást még nem tapasztaltam: mintha titokban kicserélték volna a felbontott palackok tartalmát. Vagy engem cseréltek ki (palackot)?

Mindenesetre kiváló illusztráció volt ez a pontozás esetlegességére és AM kolléga dilemmájára a borok szebbik arcáról. No, meg arra, hogy minden jó, ha vége jó.

Címkék: 2005 kóstolás fehér kétpontos eger hétpontos hárslevelű bolyki debrő

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr76375370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincellér · http://vorosborok.hu 2008.03.19. 10:25:39

Én tavaly jártam így. Vettem a m*tro-ban egy raklap akciós Polgár Portugieser-t. Levittem a pincébe és nyitottam is egyet, ha már ott voltam. A 2006-os oportójuk szerintem nem volt rossz, ittam előtte eleget, tudtam mire számíthatok. Dugó ki, megcsapott az ecet szag, kitöltöttem, forgattam, nézegettem a dugót, kóstoltam és majdnem elsírtam magam. Telefonáltam a kollégámnak, hogy nyisson egyet Ő is, mert baj van! Mondta, hogy szerinte teljesen jó. Na bontottam még egyet, döbbenet, ugyanaz. A történet vége az lett, hogy visszakóstoltam rá pár napra és mintha nem is az lett volna az üvegben, nem is értem azóta sem.
A szomorú ilyenkor az, ha a pince és a lelkes fogyasztó között történik valami az anyaggal és nem mindenki olyan kitartó mint mi, akkor lehet, hogy többet attól a termelőtöl nem vásárol.

Szegediszomelijé 2008.03.19. 20:21:37

Hát, a jelenséget én sem értem. Viszont, kedves Palack, kellemes vitatkozhatnékom támadt! A bort én is kóstoltam többször. Borásszal, borszakértővel is -aki a világ minden tájáról igen sok kiváló bort kóstolt. Nos, egyöntetű vélemény volt, hogy ez a bor 90 pont fölötti nívó -ez pedig nemzetközi szint, akár hogy is nézzük:-)
És köszönöm a Borfalus tippet! -legfeljebb hagyom 3 napig.

NOMASSWINE 2008.03.20. 12:46:58

Kedves Palack!
Nekem ugyanez a kalandom volt a fenti borral! borfalu 1 palack->ISTEN! utána 1 palack Jánostól->"hát ebben meg mit szerettem?" Konklúzió:PASSZ!
süti beállítások módosítása