Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csodavárás bökkenőkkel

Bemutatkozott a 2006-os Merengő

2008.03.21. 13:12 - BOB

Azt eddig is tudtuk, hogy a Bortársaság jó lóra tett a St. Andrea pincészettel. A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. De hogy a népszerűség a szentandi-szortiment árát ilyen magasságokba fogja katapultálni, arra legmerészebb álmaimban sem gondoltam. Mert ma ott tartunk, hogy a szürkebarát kerül annyiba, amennyit pár éve a Merengő kóstált. Egyszerű kereslet-kínálat reláció ez, vagy a jónak gyakorlására való törekvés ára? Ezen merengtem el a forgalmazó által celebrált borvacsorán, melyen terítékre került a pince négy bora, köztük az éppen előjegyezhető 2006-os Merengő.

Az Alkoholista-évbortermelője konteszt kétszeres babérkoszorús győztese eljutott odáig, hogy zászlósbora már előjegyzésben piacra kerül. Lőrincz doktor saját bevallása szerint nagy álom vált ezzel valóra. Emlékképeiben feldereng a fiatal, pályája elején járó Lőrincz György, aki csodálattal tekintett a boraikat már szinte a tőkén eladó borász-nagyágyúkra. És most ő is itt tart, szinte el sem tudja hinni. Közben a jóra való törekvést Rudolf Steiner szelleme oltotta be, a pince pedig egyike lett a legismertebb brandeknek az országban. Szóval minden tekintetben nagy utat járt be.

A borvacsora apropóját természetesen az előjegyzés adta. A Bortársaság ugyanis nyílt napot szervezett az esemény köré, ahol megkóstolható volt a még palackban pihengető Merengő, s a nyílt nap királyi tökfödőjén e vacsora volt a koronagyémánt. A kóstolási jegyzetek előszavaként megemlítendő, hogy a borok cseppet hidegebbek voltak a kelleténél, s a kóstolásra szolgáló pohár sem volt igazán alkalmas minden nüansz felfedezésére. Az illedelmes alkoholista pedig nem jelenik meg egy elegáns étteremben pohárkészlettel. A jegyzetek így inkább első benyomásként értékelendők.

St. Andrea Pinot Gris 2006:

A bor - bár nevében nem hordozza eredetét - dűlőszelektált darab, a Nagyaszó termése. Bár Lőrincz doktor elmondása szerint az egri bor egyik fő jellemzője, hogy több szőlőfajtából készül, a borvacsora négy borából három nem ilyen, köztük e szürkebarát sem (és feltehetően a 2006-os dűlőszelektált pinot noirok se lesznek azok, mint ahogy a dűlős chardonnayk sem, vagyis következtetés útján megállapítottuk gyorsan, hogy a St. Andrea borai közül csak a Napbor, az Örökké, az Áldás és a Merengő valóban egri. Nincs akváriumod? Akkor buzi vagy). Viszont e szürke a fő alkotóeleme az Örökkének.

Szép, fajtajelleges illatú bor. Virágok, halvány mézesség, könnyed, elegáns aromák köszöntenek. És persze szentandis hordósság. A fa az elején diszkrét, forgatva erősödik, negyedórával később már uralkodóvá válik. Némi mogyoró teszi teljessé a képet. Ízeiben is határozott fás érzetek jelennek meg, szép, élénk savak, a Bortársaság honlapja szerint "érettséget sejtető" alkohol viszont érzésem szerint kilóg a képből. Kicsit még széttart a bor ráadásul, érdemes lesz pár hónap múlva újrakóstolni, addigra összerendeződhet, lecsillapodhat. Mert összességében valóban ígéretes darab, erős 5 pontra taksálom. Az árcímkén viszont (4290,- pengő magyar forint) csak pislogok, mint nemzeti radikális a könnygázfelhőben.

St. Andrea Chardonnay 2006 Ferenc-hegy:

Talán ez a bor volt a leghidegebb, így a legzárkózottabb is az este folyamán. Kicsit sajnáltuk is ezt, mert a borász elmondása szerint a chardonnay az egyik legalkalmasabb fajta a terroir bemutatására, az meg ugye hidegen nem megy, az a fázós terroir az istennek sem mászik ki a barlangjából. Az obligát chardonnay-s almásságon kívül tökmagot, mogyorót vélek felfedezni benne, pincevédjegyként fahordós aromák jönnek mellé. Szájba véve viszont csípősen alkoholhangsúlyos, így hiába a szép savak, a korrekt hordós aromák, minden erénye ellenére is csak egy rezignált OK-ra futja tőlem, 4 pontra magyarán. Mindezt 4500 forintért.

St. Andrea Pinot Noir 2006 "csakegyszóval":

A pince 2006-os birtokpinója örvendetesen megrövidült névvel és minimalista címkével kerül piacra, ennek oka a külföldi értékesítés környékén keresendő. És végre az árcímke is barátságosabb az előzőeknél, most akciósan 2500 forint alatt mérik ampulláját. A bor kapcsán megjegyzi Lőrincz doktor, hogy a biodinamikában bevett szokás az erjedésben megállt hordóknak énekelni, neki viszont olyan hangja van, hogy attól az alkohol is visszaalakul cukorrá. Én viszont nem érzek a borban maradékcukrot később sem, így a mondat az utókor számára már csak mint a St. Andrea-rejtély egyik darabja maradhat meg.

Mivel Alföldi Merlot kolléga alig két hete foglalta dalba a borral kapcsolatos érzéseit, ismétlések helyett csak annyit teszek hozzá, hogy az én pinot noir-történetemben mérföldkőként számontartott 2003-as szentandi-darab után jó eséllyel ez lesz a következő. Könnyen beszélek, hisz nekem a pinot az egyik gyengém.

A hamar kiszellőztethető palackfülledtség után csábító, buja, könnyed, elegáns bor kerül a szájpadlásra, fajtajelleges illatokkal, tökéletesre csiszolt szerkezettel, egriséggel és eleganciával. Asztaltársaságunk több tagjánál egyértelműen ez az este bora, szinte megmámorosodva lefetyeltem magam is. A kákán is csomót keresve a hangyányit kilógó alkoholt tudnám megemlíteni, ettől eltekintve meghajolok előtte és 7 pontot karcolok a jegyzetfüzetbe, miközben lelki szemeim előtt nagy mennyiségű beszerzés ködös képei sejlenek fel. Ez az én borom, ennek én fogok énekelni.

St. Andrea "Merengő" Bikavér Superior 2006:

Ha egy bor előjegyzése kapcsán nyílt napot tartanak borvacsorával, pláne ha a bor előjegyzési ára a márkanévként kétségtelenül legismertebb Kopár fölött van, nopláne ha Lőrincz doktor is a pincészetben valaha elkészült borok legszebbikének tartja, akkor az az ember várakozásait olyan mértékben felcsigázza, hogy onnan már csak mennybe menni vagy pokolra szállni lehet. Ugyanerre vezethet az egekbe teleportált ár is (a Bortársaság honlapja szerint a kiskereskedelmi végösszeg 9000 forint fölött lesz, most potom 7000-ért jegyezhető elő). Remegő kézzel nyúltunk tehát a pohár után.

Diszkrét, kifinomult illatú bor. Meggy, hordó, földes-avaros jegyek, édesgyökér, de finoman, úri módon adagolva. Elsőre érezni, hogy nagy bor lesz, de nincs még kész, minden kifinomultsága ellenére is kicsit zilált még az illat. A bor gerincét adó kékfrankos is érezhető orrban, a 20% erejéig szereplő cabernet franc is. És nemcsak orrban: a bor struktúrájára is a rendezetlenség a legjellemzőbb. Sok alkohol, sok sav, vaskos test mutatja majdani nagyságát, de még kócos az egész. Ugyanakkor érezhetően egri: nem a brutális tanninokkal fog hódítani, hanem a kifinomult, de határozott savszerkezettel, a harmóniával. Ehhez azonban még időre van szüksége. Szeptemberben fog csak nyilvánosan is piacra kerülni, vélhetően a mostaninál sokkal letisztultabb képpel.

Nem tudom azonban figyelmen kívül hagyni, hogy - számomra - nem hat a reveláció erejével. Szép bor, szép bor, kétségkívül még szebb lesz őszre, de valahogy nem érzem benne azt a többletet (mondjuk a 2003-as Merengőhöz képest), ami ekkora árugrást indokolna. Akik napközben is kóstolták, megemlítették, hogy az este folyamán használt pohár közel sem mutatta olyan szépnek a bort, mint a napközbeni, de ezt nem állt módomban lecsekkolni. Ugyanakkor jelen állapotában - ha választanom kellene - sokkal hamarabb fizetnék be akár három karton pinot-ra. A Merengőn meg még elmerengek egy darabig.

Címkék: 2006 kóstolás st. andrea eger lőrincz györgy chardonnay pinot noir biodinamika szürkebarát pinot gris merengő

113 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr84390521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2008.03.21. 13:16:53

"a biodinamikában bevett szokás az erjedésben megállt hordóknak énekelni"
jajjj, az ilyenek miatt hiszik sokan, hogy a biodinamika hókusz-pókusz...

shiraz 2008.03.21. 13:18:39

mármint az ilyen kijelentések miatt.

vörös és fehér 2008.03.21. 13:51:45

én a nappali első etapban kóstoltam merengőt, ezek szerint jó pohárból. az észlelésem azonban hasonlatos a cikkben leírtakhoz, egyelőre a vaníliás újfa illat eléggé rátelepszik a borra. kóstolva még nagyon kócos volt, nagyjából bob-hoz hasonlóan jellemeztem a bort azoknak, akikkel előjegyzünk belőle (kalákába tömörülve érdemes előjegyezni, hat palack ezen az áron szerintem csak gyűjtőknek ajánlott), hozzátéve hogy a 7000 forintos ár szerintem közepesen eltúlzott, itt már brand-et vesz az ember. kilencet meg a brand sem ér meg. _annyira_ ugyanis nem egyedi a bor.

lackó 2008.03.21. 14:32:43

Tényleg gyönyögrű ez a Pinot, két hete kóstoltuk, hatalmas élmény volt. Mindazonáltal türelemmel várni Tiffánék Pinot-ját...némi brand is benne lesz talán az árában, de türelem, várni és aztán visszatérni ide!

Gelencsér László 2008.03.21. 14:38:09

Jó egy hónapja nekem is dicsérték a St.Andrea Pinot. Hozattam is belőle 6üveggel. 5 még mindig megvan. Pedig a Pinot a kedvencem...
Nem mondom hogy rossz. Inkább csak azt, hogy Luka Enikőének vagy a Vylyanének a nyomában sincs. Nálam a St.Andrea 5pont, a Vylyan 7pont, a Luka 8pont.
Az árfekvések is hasonlók - voltak, amig mindegyiket lehettett kapni.
És mielőtt felborzolom a kedélyeket: ez az én szám íze.

lackó 2008.03.21. 14:47:06

Hm, hm...nekem pl. Ipacs-Szabó Pinot-ja tetszik, de nehézkes, nem az én szám íze szerinti, burgundiai stílusú Pinot, a már általam említett Eszterházy Pinot több körön verte, nálam, hangsúlyozom, barátaimmal 3-1 arányban.

Luka Enikő (Rudolf Krizan) pinot-ja viszont pont nem hagyott bennem túl mély emlékeket, mint ahogy egyik bora sem. Szépek, jók, de...akkor már inkább Pfneiszl, Wénegér...

Amúgy miért rendlesz 6 palackot ismeretlenül? De ha már 5 van 5 fölösben és nem tetszik, nyugodtan küld el nekem.

Türkménbasi 2008.03.21. 14:48:05

Basszus olyan bor nekem nem kell ami csak spéci pohárból fogyasztva finom. Szerintem az igazán jó bor az jó bor Riedelből és fakupából fogyasztva egyaránt.

BOB 2008.03.21. 14:53:27

Türkmenbasi: nem azt írtam, hogy csak spéci pohárból finom. Csak valószínűleg jó pohárból még gazdagabb lehetett volna, talán meglett volna az a pici plusz, amire azt mondom, hogy egy 2003-as Merengőhöz képest is megéri ez az árkülönbség. Mert MINDEN bor más tud lenni a pohár függvényében, talán csak az egészen szarok nem. Mert azoknak mindegy. Egyébként nappal sem Riedelből kóstolták :)

Türkménbasi 2008.03.21. 15:03:54

Bob: Egy igazán nagy bornak kávéscsészéből is ütnie kell. Szerintem majd szeptemberben adj mégegy (vagy több:-) esélyt ennek a bornak, hátha összeáll és előkerül a varázslat is. Most nem a pohár miatt nem volt lenyűgőző, ez túl kicsi nüansz ahhoz, hogy ezen múljon. (szvsz)
Persze szentandiék ettől még szívem csücskében figyelnek.

lackó 2008.03.21. 15:04:18

Azért van befolyása a pohárnak, no. Ha az ízlelésnél nincs is akkora (bár ugye nem mindegy a pohár formája), az összhatásnál, a színnél, az illatnál sok. Ha egymás után 3 féle pohárból -mondjuk egy sima salgós, egy spigi kóstoló és egy riedel burgundis- kóstolsz, tuti mást érzel. Én szeretem azokat a poharakat, amibe szinte bele tudok mászni és a fejemre húzni :)

Van befolyás, maradjunk ennyiben.

Amúgy meg brand nyilván, de amíg el lehet adni, addig el is fogja...

BOB 2008.03.21. 15:19:20

Türkmenbasi: hát én még nem láttam olyan bort, ami kávéscsészéből ütött volna. Lehet, hogy azért, mert nem szoktam kávéscsészéből bort inni. Viszont több bornál jászottam már el, hogy egymás után két különböző pohárból is megkóstoltam. Mindegyiknél voltak különbségek, néha kisebb, néha nagyobb.

espé 2008.03.21. 15:25:25

Ki kellene próbálni horpadt alumínium bögréből, és kézzel csiszolt ajkai kehelyből is.

hurratravelongocityman 2008.03.21. 15:59:46

Mindig is tetszettek a St. Andrea borok, az elején azt hiszem én is a Bortársaság hatására próbáltam ki.

Kíváncsi vagyok, hogy a most induló villányi Sauska borokkal mihez kezd majd a "marketinggépezetük". Ahogy látom, még csak náluk lehet kapni.

alföldi merlot 2008.03.21. 16:06:53

Nekem szilárd meggyőződésem, hogy a pohár nagyon fontos láncszem az élményben. Egészen más tud lenni ugyanaz a bor különböző poharakban/ból (érthetetlen, de még a korty is más). Amíg nem próbáltam, magam sem hittem. Azóta viszont szinte minden kóstolóra cipelem magammal a kedvenc poharaimat, és a minőségi kóstoló poharat a legjobb boros befektetésnek tartom.

MalbecNC 2008.03.21. 16:28:59

Aki nem hiszi, hogy van jelentősége a pohár méretének, alakjának és anyagának a bor ízének megítélésében,na és, hogy mennyire esik jól, az igyon sört pálinkáspohárból, automaták féldecis feketekávés műanyagpohárából, teásbögréből, vagy kis pezsgős flőtéből!

Türkménbasi 2008.03.21. 16:36:04

Nekem is nyilván borospohárból esik a legjobban a bor. De nem számít, hogy pl. 10 mm-el kisebb vagy nagyobb a szájátmérője.
De nem vitatkozom a nálam sokkal műveltebb alkoholistákkal, bár nekem ez a pohármánia már hókuszpókusz, bornál is pálinkánál is.

MalbecNC 2008.03.21. 16:48:24

Pohár/edénymánia máshol is van. Én például jobban kedvelem (jobban esik) a méregerős feketét vastagfalú gyűszűscsészéből, a halászlevet a szokásosnál mélyebb tányérból.
A különbség csak nűánsznyi, vagy észreveszed, vagy nem.

espé 2008.03.21. 17:17:04

Hát igen!
A kínálás körülményei befolyásolják az élményt, de ebbe nemcsak az alumínium bögre, vagy a kristály kehely a részes, hanem más is.
Poprád mellett átfagyva értünk vissza, amikor az étterem éppen bezárt. Pedig forralt bort szerettünk volna inni. A tulaj készséges volt, de mondta, hogy zárva van ,csak plasztik pohárban tud adni.
Elfogadtuk, jól esett.
Javaslom, hogy a bor minősítését, a kínálás és a fogyasztás körülményeit, kölönítsük el.

dalton1 2008.03.21. 18:30:39

Lehet akármilyen jó a bor, ha serpenyőből vagy felmosóvödörből isszuk, nem lesz olyan élmény mint ha a megfelelő pohárból...

espé 2008.03.21. 19:58:17

Továbbra is:
maga a bor, a szervírozás, a fogyasztás (kóstolás), három külön kategória.

G_Bornemissza 2008.03.21. 20:00:15

A pohár-vitához hadd idézzem Rejtő Jenő mondatát A tizennégy karátos autóból: "Mikor jön rá végre, hogy épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!" De attól, hogy a Méditerranée titkára így gondolkodik (nagyon helyesen), a szálloda szolgáltatásai kifogástalanok, és Nizza király hely, tehát érdemes odamenni.

Szóval nem szólnám le a pohárfetisisztákat, de nem is túloznám el az ivócsanak szerepét, ami funkcionális: legyen vékony falú, hibátlan (azaz ne törje össze-vissza a fényt), legyen öblös, a test szűküljön a szája felé, a szája pedig legyen akkora, hogy az én méretes krupmli orrom is beleférjen. És persze jobban esik a korty, ha a pohár szép – de a bor nem lesz jobb. A Riedel, a Schott-Zwiesel és a Spigelau is valszeg ipari formatervezőkkel tervezteti a poharait, és nem MW-okkal. Ők legföljebb reklámozzák, jó pénzért. Akinek meg van pénze, vegyen szebbnél szebb poharakat. Én is vennék, ha.

Egyébként meg térjünk vissza inkább a borokhoz, azok sokkal izgalmasabbak. Például hogy milyen az új Merengő. Szerintem árnyalt, összetett, a gyümölcsössége és az érleltsége harmonikusan él együtt, nem találom soknak sem a fát, sem a tannint, ráadásul mind a kettő igazodik még szeptemberig. Savai izgalmasak, de arra nem mernék fogadni, hogy tíz év múlva is összetartják a bor. 4-5 évre még vásárolnék opciót. Már most jó inni, lehet benne gyönyörködni, újabb és újabb rétegét felfedezni. Sajnos, ahogy Bob is írja, az árcédulánál kicsit vastagon fogott a toll, főleg annak a fényében, hogy ha jól tudom, 19500 palackról beszélünk, egy tízessel kevesebb, mint pl. a Pétrus éves termése. Mikor és milyen tételt dobott piacra ilyen mennyiségben a St. Andrea? Persze ha ügyesen körítenek hozzá marketinget – márpedig valszeg ügyesen –, akkor ennek nagy részét el is viszi a pénzes közösség. És nem fognak csalódni. Jó bort és presztízst kapnak a pénzükért. Nekem meg savanyú a szőlő :-)

vörös és fehér 2008.03.21. 20:27:39

engem bevallom az is meglepett, hogy még ez a merengő is csak részben saját termésű szőlőből lett szűrve, jó része továbbra is termeltetett szőlő.

friccs 2008.03.21. 21:06:55

Kóstoltam a Merengőt, szerintem nem rossz, sőt lehet mondani, hogy rendben van, de azért annyit megjegyeznék, hogy (szintén szerintem) az árban legalább 70% a "felépített név" és csak 30% a "valós" érték. Számomra is furcsa, hogy minden idők legnagyobb mennyiségben készített Szt. Andrea bora kerül ilyen sokba és akkor arról még nem is tettünk említést, hogy felvásárolt szőlő is van (vörös és fehér ezt írja!) a borban??? Ezek szerint ez a bor nemhogy nem "dűlőszelektált", de még "idegen" szőlő is van benne? Na ne máá... Na most tényleg kíváncsi lennék, hogy ha visszaosztjuk az árat, akkor miből jön össze ez a 9000+ forintos ár? Talán 20 dkg szőlő volt egy tőkén? Megy a vakítás, rendesen...

t f 1 (törölt) 2008.03.21. 21:16:13

Úgy jön össze a 9000+ Ft-os ár, hogy megfizetitek!

vörös és fehér 2008.03.21. 21:17:09

termeltetett. ezt írtam. a "felvásárolt" nekem egy sokkal negatívabb jelző, itt kifejezetten nekik termelik a szőlőt, ha jól értettem a kóstolón. de, valóban, még nem dűlőszelektált.

friccs 2008.03.21. 21:25:00

Kedves vörös és fehér, valóban rosszul idéztelek (elnézést), de azért valljuk be, ez a lényegen nem sokat változtat...
tf1 meg egyszerűen leírta a "tutit"!!! ;)

G_Bornemissza 2008.03.21. 21:31:52

A saját terület hiánya nem probléma: jó szerződésekkel a legapróbb részletekig lehet szabályozni a "termeltetett" szőlő minőségét: növényvédelem, gyomirtás, zöldmunka, fürtválogatás (tőketerhelés) stb. Ha jó partnert talál a borász, nincs sok különbség a saját és a termeltetett ültetvény között, ettől még akár dűlőszelektált is lehet. A különbség: pl. a klónok és alanyok minősége, a szőlő előéletének bizonytalansága. De a figyelő szem, a tervező szellem, azért talán még ennél is fontosabb. Nem Lőrincz az egyetlen, aki - valszeg kényszerűségből - ehhez a módszerhez folyamodik. Persze abban, Friccs, igazságod lehet, ne kérjen érte annyit, mintha saját grand cru területe lenne lenne.

Ray Tango 2008.03.21. 22:03:45

"A matekon múlik minden!"

friccs 2008.03.21. 22:08:17

Sok igazség van szavaidban kedves G Bornemissza! De! Akkor ezen a gondolatmeneten tovább haladva én innen messzi Egertől, lehetnék úgy "egri bortermelő", hogy évente max. 2-szer megyek el oda! Semmi mást nem kell tennem, mint találni egy becsületes szőlősgazdát (szerződésekkel a legapróbb részletekig szabályozom a "termeltetett" szőlő minőségét), akitől megvásárolom a szőlőt. Majd találnom kell egy tehetséges, tisztességes borászt (szintén jó szerződésekkel, a legapróbb részletekig szabályozom az "elkészítendő" bor minőségét), aki nekem a bort elkészíti. Én meg eladom saját név alatt. És ha valaki megkérdi, hogy "Hát ez meg miért is az te borod?", akkor azt válaszolom, hogy "Ne viccelj már! Tisztességesen, becsületesen termeltettem meg mindent. Kifizettem, tehát az enyém. Aki meg olyan "hüje", hogy a saját szőlővel, meg a saját borkészítéssel vesződik, az fulladjon bele a munkába!" Na ne máá... Szerintem "kézműves borászatról" csakis abban az esetben beszélhetünk, ha mindent maga csinál a borász, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZŐLŐRE!!! Hiszen a bor szőlőből készül, a bor minősége a szőlőtől függ és CSAKIS ABBAN AZ ESETBEN VAN RÁHATÁSA A BORÁSZNAK A SZŐLŐ MINŐSÉGÉRE HA Ő MAGA FOGLALKOZIK VELE!!! Ha pedig nem "maga csinál mindent" a borász, akkor nem lehet kézműves borászatról beszélni és nem lehet ennyit kérni egy borért, ami "zabigyerek"! Lehet magyarázni a bizonyítványt, de attól ezek még tények és aki már próbálta, tudja hogy ez tényleg így működik!

friccs 2008.03.21. 22:10:39

Kedves Ray Tango! Látom maga pszihológus! :)))

G_Bornemissza 2008.03.21. 22:49:36

Az úgynevezett terroirborok készítői – bár egyre kevésbé tudom, hogy ez a kifejezés mit takar –, nem egy esetben azért készíthetik zavartalanul a boraikat, mert van egy befektető, aki fizeti a számlákat, és évente kétszer lemegy megnézni a birtokot (birtokát). Emellett több hónapig veszekszik a grafikussal a címkéről, szervezi a marketinget, a promóciót. A borok természetesen a terroirborász neve alatt kerülnek forgalomba. Csak nem az ő pénze áll a hordókban-palackokban. Nem ő hajt fel forgalmazót, nem ő találja ki a bor mögött álló történetet, amivel azt el lehet adni stb. Ő adja a szőlészeti-borászati szaktudást. Most sarkítottam, de csak azt akartam jelezni, hogy bonyolult ez a kérdés, és a határok sem egyértelműek.

Szóval én semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy Lőrinczék nemcsak a saját területeikről szüretelik a szőlőt. Nem ez a döntő.

Arról viszont egyértelműen a piac dönt, hogy ér-e 9000 magyar pénzegységet a 2006-os Merengő. Ha megveszik annyiért, akkor ér, ha 1 év múlva 6000-ért akciózzák, akkor meg nem. Ez viszont ennyire egyszerű.

friccs 2008.03.21. 23:22:28

Kedves G Bornemissza!

Szerintem tényleg rossz nyomon jársz a terroir borászat kapcsán! Szerintem -sajnos- kevés terroir borász van kicsinyke hazánkban és én ráadásul a legtöbbet ismerem. De egyetlen olyan sincs köztük, aki mögött "befektető" állna! Mind maga fizeti a számlákat, maga szervezi a "marketinget, a promóciót", maga hajtja fel forgalmazót, az ő pénzük áll a hordóban a palackokban, ellenben nem "találnak ki történetet a borok mögé!". A grafikussal kapcsolatban meg egyáltalán nem értelek, mert egyikük sem alkalmaz ilyen szakembert, hiszen maguk tervezik a címkéket! Tehát: ha Te ismersz olyan "terroir borászokat", aki úgy működnek, ahogy leírtad, akkor ki kell ábrándítsalak, Ők nem terroir borászok! Pl: Lőrincz György sem az! Abban meg egyáltalán nem értünk egyet, hogy nem találsz kivetni valót abban, hogy Lőrincék nem csak saját szőlővel dolgolgoznak. Akkor meg mire ez a nagy porhintés? Igen is ez a döntő! Abban azonban feltétlenül igazad van, hogy a piac dönt. Ha az emberek megvesznek 9000 forintért egy olyan bort, aminek eredete -a felvásárlás okán- nem 100%-ig tisztázott (mondjuk ezt én nem is akarom tudni), akkor végeredményben nincs is miről beszélnünk. De azért könyörgöm: ne keverjük már össze a szezont a fazonnal! A felvásárolt/megtermeltetett szőlő az "élelmiszeripari termék" kategóriába alacsonyítja a bort! tf1 a legteljesebb mértékben igazat írt: "Úgy jön össze a 9000+ Ft-os ár, hogy megfizetitek!" Sajnos ez igaz...

VPR 2008.03.22. 00:10:43

Most építkezem. a tervben szereplő konyhában megvan a helye a Riedel bordói, burgundi és vizes sorozatának is.:-) de viccen kívül, a pohár számít szerintem is, méghozzá sokkal inkább, mint az ember gondolná.
Pinot Noir legnagyobb élményem eddig a 2003-as Gere Tamás Pinot Noir Selection volt, de ennyi gatyaletolás után most már St Andrea Pinot Noirt akarok inni. 2003-ast és 2006-ost. nagyon. télleg olya jó?

teroldego 2008.03.22. 00:26:37

Amikor egy magyar csúcsbor vakkóstoláson lever egy francia,olasz,stb.,több tízezer ,esetleg százezer forintos ikont,verjük a mellünket.Ha ez a bor 8-10 ezer forintba kerül,miért fintorgunk?Azt várjuk,hogy 2-3 ezer forintos boraink leckéztessék meg a világot? Kaptak itt 9 pont feletti értéket pl.nagy toszkán borok,de senki nem kiabált,hogy miért kerülnek olyan sokba.Persze,hogy nem az önköltség oldaláról kell megközelíteni az eladási árat,a külföldi nagy ikonoknál sem ez számít.

friccs 2008.03.22. 00:33:28

VPR: Olyan jó? Milyen jó? Ha arra gondolsz, hogy nagyon jó, akkor ki kell ábrándítsalak: nem olyan jó! Ha arra gondoltál, hogy átmarja-e a palackot, akkor nem elég jó, mert azért azzal nem bír... De talán egy meghívott borvacsora vendég majd megválaszolja érdemben kérdésedet...

morc 2008.03.22. 09:54:20

Meg fogtok kövezni, de nekem kifejezetten, és nagyon NEM tetszett a pinot noir. :(

bodorján 2008.03.22. 10:25:02

"Úgy jön össze a 9000+ Ft-os ár, hogy megfizetitek!"

:-)

Nagyon igaz, ez már nem költségalapú árazás.

BOB 2008.03.22. 10:39:43

morc: nem kövez meg senki, ízlések és plafonok ugye...

Fekete Leányka 2008.03.22. 11:21:51

Azt kedvelem a legjobban, hogy többen úgy állítanak határozottan és kellően rosszindulatúan ténynek tűnő feltételezéseket, hogy annak semmi köze a valósághoz.
Divat fikázni.
Miért veszel Riedel poharat 10 egységért, mikor 1-ért is kapni hasonlót? Mert sokkal jobb! És így van ez a világon mindennel.
Az áldás is remek bor 3500-ért kiskerben és a napbor is 2300-ért. Akik kifejezetten és csakis az ár/értékre hajtanak ajánlom megkóstolni azokat.
Akik meg esetleg tudják, hogy mit jelent fagy, jég vagy vadkárok mellett évjárati kockázattal saját I. osztályú dűlőkben saját telepítéssel bort készíteni, palackozni, érlelni, megjeleníteni, eljuttatni, kóstoltatni és mindeközben egyértelműen és kedvesen törekedni mindig csak a jóra, az talán tudja, mitől kerül egy palack Merengő ennyibe.
Lehet hogy az átlagnál drágábbak Szepsy István, Demeter Zoltán, Ráspi, Buttler... és a St. Andrea legjobb évjáratú legszebb tételei, de sokkal szebbek, jobbak és érdemesek mint az átlag. Ők mindannyian irányt mutatnak a saját környezetüknek. És van mit tanulni tudásból, tisztességből, alázatból.
Legalább azzal segítsük Őket, hogy feltételezések alapján nem fikázunk csak divatból.
Hajrá tisztesség, éljenek a legjobbak.

Ez egy párhuzamos igazság tesre szabva, elismerve mások párhuzamos igazságait. Szerintem.

ui.: egyébként meg a gáz és a villanyszámla sok, nem a borok ára

meru 2008.03.22. 11:54:10

Ugyancsak a 2005-ös Merengőt kóstoltam, de nem adott többet mint az Áldás. Ez a fajta áremelés nekem is csak porhintés. Azt érdemes lenne megvizsgálni, hogy ki mit ért az alatt, hogy "megfizetitek". Merthogy tényleg nem a bor "jósága" van benne, az biztos. Amikor azt mondjátok, hogy a piac dönti el, akkor nekem ez azt jelenti, hogy sznobságból, önfényezésből (magamon vettem észre e fenyegető jeleket)és pénzből álló fizetőképes kereslet bemegy a BT.-hez és vásárol. Hacsak megnézem a BT Merengő reklámját, "úgy érzem ez az eddigi legszebben sikerült borom", akkor félteni kezdem a borászt, nem adta-e el a lelkét.

Terroir Pista 2008.03.22. 12:15:59

azért az nehogy már rendben legyen hogy egy pince csúcsbora, ilyen árért, nem teljesen saját területről jön. Van annyi fantázianevük, más alatt is el lehetett volna sütni az ilyen tételeket, nem pont a "csúcs" borban. Nagyon kíváncsi vagyok hogy ennyi palack ilyen áron elfogy-e a név miatt. Előzetesen ezt egy kis túlzásnak érzem.

Fűrészpor 2008.03.22. 12:23:01

"A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. " Meg az MA is szépen kivette a részét...

espé 2008.03.22. 12:31:33

Továbbra is áll:
A bor minősítése (pontozása, osztályozása, stb.) és a kínálása (szervírozása, stb.) és a fogyasztása (ünnepi terített asztal, kerti grill, piknik, stb) három külön kategória. Így pl. hiába kapok csúcsbort a húsvéti sonkához, ha az nem passzol, mert akkor annyi.
Az árral kapcsolatos egyetlen vezérelv pedig az, hogy nem kötelező megvenni, ha van más. Pl. tf1 nagyon gazdaságos ajánlatokat szokott itt említeni.

szulfit 2008.03.22. 12:36:06

A minap ittam meg utolsó palack 2000-es Merengőmet, és hála Istennek, van még bőven 2002-es és 2003-as a pincében. Szóval rajongó vagyok.

2006-os Merengőt azonban nem fogok venni. Én is kóstoltam a bort, jónak is tartom, de kicsit földtől elrugaszkodott dolognak tartom, hogy előjegyzési akciót indítanak rá. Előjegyzésben az ember évek óta konstans minőségben és összetételben előállított borokat hajlandó megvenni. A Merengő - az állandóan változó összetétel révén - összetevőit tekintve nem állandó, ami a minőséget illeti, nos, a 2005-ös erősen vitatott. Egyesek szerint zöld, mások szerint csak korán került a piacra, akárkinek legyen is igaza, nem tett jót a márka imázsának.

Ha még 10 évig nyomnák a Merengőt hasonló összetételben és egyenletes minőségben, talán jogos lenne az előjegyzés, de most nem az.

Egyébként az ár is irreális, ha hozzátesszük, hogy ennél olcsóbban lehetett Malatinszky 2006-os szűretlen borokat előjegyezni a Radovinben.

Nem értem a Bortársaságot sem: nemsokára jönnek az eszméletlen drága Sauska borok, kezdődik a Kopár előjegyzés. Miből gondolják, hogy lesz erre piac? A 2003-as borokat könnyű volt eladni, mert jött utána két szűk esztendő, most azonban nem ez a helyzet, ráadásul újabb, az EU csatlakozás hevében ültetett területek fordultak termőre. Bele fognak fulladni a csúcskategóriás borokba ...

Ferraiolo 2008.03.22. 14:11:37

Éljen az alsó polc kategória:-P

Szegediszomelijé 2008.03.22. 14:51:08

Kedves Fekete Leányka! Van igazságod, de azért Szepsy István, Demeter Zoltán, Ráspi, Buttler, Orsolya, Tamás Ervin melyik tételéből készít 20000 palackkal?
Azok a kis tételű borok valóban máskategóriát jelentenek, mint egy tömegbor, amiről itt szó vagyon bizony. Aztán fel lettek említve a nagy francia borok giga árai. Azért azok az árak évszázados genezis és brand építés után alakultak ki. Viszont ugyanazon "satók" második vonala viszont gyakran 4-8000 Ft közötti árat kóstál, és volt módom tapasztalni, hogy az az itthoni plafonnal bizony állja a versenyt. Nemrég asszem itt a blogon is volt erre utalva. Amíg meg sikk itthon rekesz számra venni a gigadrága borokat, addíg azok el lesznek adva. Vannak külföldi jómódú -mondjuk úgy gazdag ismerőseim. Ők imádják a magyar borokat. Mivel mentesek a honi "beidegződésektől", egyöntetűen megállnak 4-5000 Ft palackár körül! (kb. a negyedóra bérük)Mert odáig is felfedeztek kiváló borokat, melyek sokszor elérik több csúcs árkategóriájú minőségét. Nem általánosan igaz természetesen. De ezt ők tapasztalták. A "magyar virtus" meg jó piac egy 9000 Ft-os tömegbornak, csak azt előtte jól meg kell dícsérgetni.

boroscimke 2008.03.22. 15:24:24

A St.Andrea borokat évek óta fogyasztom. Nekem ő az egyik kedvencem itthonról. Az előjegyzés ára 6930,- a Bortársaságnál egyantalán nem sok. Ha belegondoltok, hogy egy palack bor, másik nagy termelőtől pl. Syrah(Shiraz)(borászt direkt nem írok) 9000-10000 ft vagy néha ennél több és a vele megegyező minőségű másik borászat(külföldön) fele akkor nem értem hol a probléma. Ez a bor elvileg a pince csúcsbora/zászlós bora. Szive joguk ennyiért adni. Nézzétek meg a villányi borokat. (nem fikázás) de egy palack portugieser vagy rozé lassan átlépi a 2000 forintot!!!! Az egyszerűbb borok pedig mindenhol lassan 3000 vagy mégtöbb. Akkor szvsz ezek nem olyan drágák. Persze ha a szt.andi ezzel a borral majd elkeni egy két külföldi versenyen vagy kostolón egy két nagy borászat szájját akkor meg a mellünket döngetnénk:) A Tiffán pince egyik nagy bora a Carissimae pillanatnyilag 8940 ft.(és még sorolhatnám is tovább) Teljesen felesleges azon elmélkedünk, hogy miért kerül ennyibe ez a bor. Megkostoljuk-izlik-megnézzük van e elég pénzünk és ha igen akkor megvesszük. Ha meg nem akkor csak sajnáljuk, hogy ebből kimaradunk. Remélem nem gázoltam senki lelkébe ezzel az írással. Persze nem muszály velem egyet érteni...

szulfit 2008.03.22. 16:12:11

Boroscímke,
Nem az ár az elsődleges probléma, hanem az előjegyzés. Új házasítás, hatalmas tétel, minek ide előjegyzés?

teroldego 2008.03.22. 16:18:16

Bordeaux-ban az l855-ös - máig élő -klasszifikáció már akkor a kereskedelmi árak alapján sorolta be a legjobb birtokokat.Sántít tehát az az érvelés,hogy ott a giga árakat évszázados genezis és brand építés után alakították ki napjainkig.Inkább mondható,hogy ott is voltak - már akkor - és vannak jó kereskedők és marketing emberek.

Spicc 2008.03.22. 17:02:02

Egy dolog még talán amit érdemes figyelembe venni az a borok piacra kerülésének ideje. Itthon gyakorlatilag megszokott, hogy vezető pincészetek zászlósboraikat max 2 év után már késznek érzik, hogy plafon áron kihozzák a piacra (aki most tolja piacra az csak 1,5 évet várt vele a szürettől számítva). A kóstoló leírásából kiderül, a bor még messze nincs kész, félúton jár a végállomás függvényében még ismeretlen utakon.
Franciáknál meghagyják szigorúan az időt mind a hordós- mind pedig a palackos érlelésre (össz 3-5 év). És ez így tűnik fairnek.

hvuk 2008.03.22. 19:09:18

Igazad van Spicc, ezt én is nagyon furcsállom. A Brunello-k esetén ugye 5 évet kell várni a piaacra dobással és ez előírás. Nálunk a csúcsborok esetén jó, ha 2-3 évet várnak.

Viszont érdekes, hogy vannak olyan termelők, akik a tömegboraikkal is gyakran várnak 3-4 évet. Például Tóth Istvánnál a 2002-es bikavér emlékeim szerint valamikor 2006-ban került piacra (de biztos nem 2005 előtt). Lehet így is.

Spicc 2008.03.22. 19:20:29

hvuk - és biztos nem kilencezerért...

G_Bornemissza 2008.03.22. 19:38:54

Kedves Fekete Leányka,

nem tudom, nekem szántad-e a fikázásra vonatkozó utalásodat. Úgy tudom, azon már túlléptünk, hogy egy termék árát a belefektetett munka _mennyiségétől_ függne, azt meg te sem gondolhatod komolyan, hogy az előállítás során fellépő kockázati tényezőktől; ugyanakkor nem független sem a belefektetett munka _minőségétől_ sem a termelési kockázat mértékétől.

Azt meg végképp nem értem, mi értelme vitatkozni azon, hogy Lőricz György 2006-os Merengője megér-e 9 darab ezrest vagy sem? Bizonyára van és lesz, akinek megér, másnak meg nem. Ő és társai ennyire értékelik a bort. Ahogy a Riedel poharakat is a gyártója-forgalmazója: és egyeseknek megéri az árát, másnak meg nem. De azt kicsit sarkítottnak érzem, hogy a Riedel azért tíz egység mert tízszer jobb az egy egységbe kerülőnél. Ugyan már, kedves Fekete Leányka!

És akkor azt még nem is vetettem a szemedre, hogy egy szót sem szóltál, milyennek látod a 2006-os Merengőt!

kukko 2008.03.22. 22:26:17

Egy olyan folyamatnak vagyok tanúja, aminek nem örülök. 2006-os évjárat jön ki ennyiért? Tudom, Villányban ezek meg azok mennyiért árulják csúcsboraikat, de jobban örülnék ha helyettük pl. Tóth Istvánra vagy Demeter Csabára figyelne György úr, akik a 2002-es/2003-as évjáratnál tartanak, fele áron. És a felvásárlás...

Nem vagyok én senki ellen, sőt most, hogy le volt értékelve vettem is egy Újbort tőlük, ami nem is rossz, meg a pinot-t is meg fogom kóstolni, de számomra Egerből nem ez a pincészet lesz az etalon.

dalton1 2008.03.23. 00:30:48

Sokba kerül, tényleg. Sokba kerül a Solus is meg a Petrus is, nem csak csúcs évjáratokból. Most hogy a St. Andrea is nagy név lett ez is sokba kerül, azonban kicsit nevetségesnek tartom hogy amikor befut egy borászat mindenki a nyálát veri hogy ja én is ezt iszom, aztán eltelik néhány év és a sárga földig lehordjuk vagy mert latin nevekkel ruházza fel a borait vagy mert szentimentálisokkal vagy mert csak, mert ez a divat. A sok okos mondja hogy igen ez sokba kerül szerintem aránytalanul sok, de ne szidjuk már ha egyszer jó is.

(Hogy nem saját terület azért az nem azt jelenti hogy szüret előtt összevásárolnak ezt-azt és benyomják a csúcsküvébe...)

Fekete Leányka 2008.03.23. 00:31:16

Sajnos ezen a fórumon alig vannak akik a borokkal magukkal, az azokat teremtő szellemmel, az eredetiséggel, az értékteremtéssel, a példamutatással és a valós tényekkel foglalkoznának.
Sajnos. (BGB után szabadon)

Talán meg lehetne próbálni úgy beszélgetni a borokról barátilag, hogy nem pontoznánk azokat és az árát sem firtatnánk. Talán akkor szólhatnának a hozzászólások magukról a borokról.
Talán.

Ez azért is szerncsés lehetne, hiszen a különböző időmetszetekben más a viszony. Életutat jár be a kóstoló is és a bor is. Nem érdemes a kóstolónak sem önmaga, sem a bor fölött pálcát törni. Viszont vélemény lehet.

Én személy szerint szurkolok a tisztességes borászok sikeréért. Hajrá!

És persze azoknak is igaza lehet, akik nem értenek velem egyet.

egri Fehér 2008.03.23. 01:46:01

kukko: Tóth Istvánnak meg Demeter Csabának nem fogynak úgy a borai...
+
könyörgöm, legyen már egy csöpp eszetek, attól, hogy egy bor felvásárolt szőlőből készült, még lehet jó, sőt!
Vagy a felvásárolt szőlő csak rossz lehet, még akkor is, ha a borász (későbbi vásárló) egész évben szemmel tartja, művelési tanácsokat ad a termelőnek, ha 21,5 MMfokos, és az ára több, mint 300 Ft kilonként? Vagy akkor most mi van?!

Sootaanaa 2008.03.23. 06:48:55

Előrebocsátom, hogy még nem kóstoltam a Merengőt, de szerdán kapok egy palackkal, és akkor lesz időm elmerengeni a palack felett.
Valszeg reciprokba léptem, mert nálam megfordul a sorrend, Pinot Gris erős 7,
Pinot Noir 5, Kovászó hmmm 6 jóindulattal és reménnyel, Áldás 7. A Pinot-t kimondottan nem szerettem. Mivel volt szerencsém jó pár palack 2003-hoz, így hozzá mérem: sajnos ebből a Pinot-ból nem lesz raktározás.
A Kovászó szép, harmónikus, de a közepes test csalódás, a 2003-as Kovászóhoz képest nagyon az út elején jár, és szerintem képtelen lesz ugyanazt az utat bejárni.
A Pinot Grishez visszatérve: azért adtam 7-et, mert az elődökhöz képest érzem a fejlődést, örömöt adott, jókedvet, és nem kellett kóstolás közben a bort vizsgálnom és magyaráznom, mint amikor a moziban a film nézése közben az ember kiesik a filmből és onnan magyarázgatja magának, hogy az operatőri munka azért nem rossz.

Végezetül arra bátorítanám a tisztelt közösséget, hogy nagy ívben tegyen arra, kinek mi a drága, és ki mit engedhet meg magának. Mindenkinek vannak úri passziói, van aki százezreket költ a kocsijára, van aki elkurvázza, én pölö nem nézem a árcédulát, ha a borba beleszerelmesedem...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.23. 06:56:40

Kedves Fekete Leányka,

a bor a maga misztikáján -amiért én személy szerint is rajongok- túl vagy azzal együtt egy piaci termék is aminek ára van. Márpedig em lehet úgy beszélni egy piaci termékről, hogy megfeledkezünk.

Én személy szerint túlzásnak és egyben morbidnak tartom a magyar nem aszúborok ilyen durva árazását. Persze a gazda tudja, hogy mit akar és mennyiért. De szerintem egy 7-10 ezer forintos vörösbor nem biztos, hogy azon réteg poharába kerül akiknek a gazda alapvetően szánja... de mivel a pénzét megkapja ezen túlteszi magát.

Pincesor 2008.03.23. 08:19:31

Én a 2006-os Merengőt nem, csak az egy évvel fitalabb tesóját kóstoltam az egri borok gáláján. Engem nem vett le a lábamról, a bor érezhetően vibrált a pohárban, érő jegyeket mutatott, de hogy mikor válik már ihatóvá az egy jó kérdés.
Az árak elképesztőek! Azt hiszem ezt Lőrincz Gyuri se gondolta volna, hogy ha bekerül a borkereskedelem világába, akkor így elrugaszkodik majd a földtől. Mert bizony ez történt. Egy szürkebarátért ennyi pénzt kiadni.....

t f 1 (törölt) 2008.03.23. 09:15:23

Minden annyit ér, amennyit adnak érte.
Mi ebben a furcsa?

Terroir Pista 2008.03.23. 09:27:27

egri Fehér,

Nálam akkor sem fér össze, hogyha van egy birtoknak kb 40-50 hektár saját szőlőterülete, ráadásul épp tér át a biodinamikára, akkor a "csúcs" bor ne a saját területről kerüljön ki.

összegezve: ahelyett hogy Villány kisétálna a saját maga zsákutcájából, más borvidékeken is kezdenek belemászni ugyanebbe a zsákutcába, szomorú.

bodorján 2008.03.23. 10:00:02

Lörincz Györgyék legalább bevallják, hogy felvásárolt szőlővel dolgoznak.

Nemrég jártam egy borásznál, aki kb 50 hektárt művel meg, több mint 0,5 millió palackot forgalmaz és MAXIMUM 40-50 mázsa/hektár terheléssel dolgozik. Kalkuláltam, nem jött ki. Megkérdeztem, hogy vásárol-e föl szőlőt, azt mondta nem. Most vagy a 40-50 mázsa nem igaz, vagy a felvásárlást tagadta le.

egri Fehér 2008.03.23. 10:14:30

Terroir Pista:
Az általad felvetett érvek jók, de szerintem, mivel csak áttérésen vannak, még belefér (arról nem is beszélve, h a partnerek is lehet, h áttérnek).
Egyébként a Merengő problémáját ketté kéne választani. Egyrészt mindig is lesznek kultborok, amik drágák. Az más kérdés, hogy kizárólag a minőségük alapján indokolt-e az áruk.
Én úgy gondolom, hogy a 2006-os Merengővel (a bort nem ismerve) két probléma van: 1) még fiatal 2) 50%-kal megemelték az árát.
Az előjegyzés egy jó húzás a Bortársaságtól, de nem biztos, hogy ilyen áron kellett volna... Én mondjuk 5500-ért adtam volna előjegyzésben, hatosával, aztán ősszel meg kiskerben olyan 7000-ért.
Vagy azt mondtam volna LGy-nak, hogy még ne dolbjuk piacra, csak jövőre.

Ami a vzs-t illeti, szerintem LGy esetében nem erről van szó. A "vzs" egyik feltétele ugyanis az, hogy mindenfle helyről össze-vissza vásárlt, vagy legalábbis alacsony minőségű alapanyagból cash-flow bort készítek (ld: villányi kékoportók), miközben a saját ültetvényeim a kva drága jobb boraimnak adják az alapanyagát. LGy esetében cash-flow borról egyáltalán nem beszélhetünk, hisz láthatjuk: az alap pinot noir-ja is mennyire tetszett Bobnak (meg mindenki másnak, akiről tudom, hogy jól kóstol, kóstolta, és elmesélte nekem). + a Merengőbe is bekerülhetett a vásárolt szőlő, vagyis ebben az esetben a "csak a legjobb területekről" és a "szigorú kontroll" valóságosak, nem csupán pr-fogásból lettek odabiggyesztve a pincét bemutató prosikra.
Az a 40-50 ha meg még nem termett teljesen 2006-ban, így aztán, mivel kereslet volt, kellett szőlőt felvásárolni. Ne feledje senki, ez egy gazdasági tevékenység is. A St.Andrea most vett vagy hét ha-t az Egeden. Hat-hét év, és valszeg nem lesz Merengő, hanem onnan jön majd a nagy Bikavér Superior Nagy-Egedjük. És annak a piacát bizony már most el kell kezdeni építgetni. (Az utolsó két mondat csak spekuláció, egyébként meg semmilyen érdekeltségem nincs a St.Andreában)

Herczeg Zoltán 2008.03.23. 10:21:32

"Talán meg lehetne próbálni úgy beszélgetni a borokról barátilag, hogy nem pontoznánk azokat és az árát sem firtatnánk. Talán akkor szólhatnának a hozzászólások magukról a borokról.
Talán." (Fekete Leányka)
Ez a gondolat nagyon ide illő, a Merengőről kellene írnotok, ...nem az áráról, ...meg hogy szerintetek a Lőrincz Gyuri mit is gondol, ...meg hogy a biodinamika miért is nem működik ha... miért gondoljátok hogy mindent tudtok a St. Andreáról. ÉÉÉs az isten szerelmére az nem lényeges hogy Neked mennyi pénzed van, nem csak arról kell szólnia a blognak hogy elegetek van a magyar borok "felárazásából", az árakon Ti nem fogtok tudni változtatni - szerencsére - mert ezek a dolgok nem így működnek. A borokról kéne beszélgetni úgy barátilag, és lehet hogy az lenne a hiteles aki kóstolta, nem azok akik elmondják,hogy szerintük mi minden bajuk van a világgal. Nagyobb tisztelet, nagyobb önmérésklet gyorsabb fejlődést eredményezne.

Herczeg Zoltán 2008.03.23. 10:29:48

"Egyébként a Merengő problémáját ketté kéne választani. Egyrészt mindig is lesznek kultborok, amik drágák. Az más kérdés, hogy kizárólag a minőségük alapján indokolt-e az áruk.
Én úgy gondolom, hogy a 2006-os Merengővel (a bort nem ismerve) két probléma van: 1) még fiatal 2) 50%-kal megemelték az árát.
Az előjegyzés egy jó húzás a Bortársaságtól, de nem biztos, hogy ilyen áron kellett volna... Én mondjuk 5500-ért adtam volna előjegyzésben, hatosával, aztán ősszel meg kiskerben olyan 7000-ért.
Vagy azt mondtam volna LGy-nak, hogy még ne dolbjuk piacra, csak jövőre." (egri Fehér) Ne csináljátok már ezt mi az hogy Merengő probléma, ha nem is kóstoltad??? Nem a Te tiszted az árakat meghatározni, ha majd Te leszel a bor forgalmazója, esetleg termelője, akkor eldöntheted és közgazdasági ismereteid birtokában meghatározhatod a terméked árát. De ne így .... hová vezet ez, itt sokak szeretik hallani a hangjukat, de talán vannak ennél fontosabb dolgok is. pl. a bor. Nem szeretnék senkit megbántani, de tényleg próbáljátok ezt nagyobb távlatból, "messzebről" nézni.

egri Fehér 2008.03.23. 10:48:04

masseto: kereskedelmi szempontból gondolkodtam el rajta. Ennyi. Bocs.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.23. 10:48:43

Kedves masseto,

Nagyon nem értek veled egyet. Szerintem a bor áráról majd akkor nem kell beszélni amikor a borász ingyen adja mindenkinek a borát. Addig viszont a bor egyben kereskedelmi tétel és az ára igencsak befolyásolja azt, hogy kinek az asztalára kerül és kik isszák meg.

kukko 2008.03.23. 11:14:49

Kedvesa masseto!
"a Merengőről kellene írnotok"
Szerintem aki most megveszi a Merengőt, az azért veszi meg, hogy majd pár év múlva felbontsa, és aki eddig kóstolta és írt a borról, az is azt fejtegeti, hogy majd mivé növi ki magát a bor. Ezért zsákutca az, hogy most árulják a bort, és most született róla írás, amiben nem is értékelték, mintegy félkész termékről írtak róla.

A tisztelet meg önmérséklet meg nem mindíg a fejlődés leghatékonyabb előmozdítója, sőt...

Végül én úgy érzem, hogy a magyar vásárlókban mevan az a beállítottság, hogy inkább magyar borokat vásárolnak, ha egy kicsit többe is kerül, de ugyanolyan jó, mint a külföldi, de az elkövetkező pár évben megváltozhat. Az utóbbi 1 évben a hiperekben 1-2 méterrel lett nagyobb helyük a polcokon a külföldi boroknak. Azért vagyok szomorú, mert lassan, ha egy csúcsbort akarok venni jó pénzért, akkor sajnos nem a Bortársasághoz, hanem a Montalcinohoz kell elmennem, ahol ennyi pénzért már a 2001-es brunellok közül válogathatok. Valljuk meg öszintén, ott azért következetesebb a márkaépítés, mint az egri bikavér tekintetében, és nagyobb multúak is, mint a St. Andrea.

Én nem haragszom senklire, főleg nem Lőrincz Györgyre, csak a magyar borokért aggódom, hogy egy-két külföldi bor mellett nagyon kopottnak és drágának fognak kinézni...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.03.23. 12:39:23

Pár évvel ezelőtt a Gere Kopár küvéért adtak fél falut. Nem rossz bor, de vannak olyanok, amelyek az én ízlésemnek jobban megfelelnek.

Lőricz György a biodinamikus bohózattal egy olyan prémium szegmensbe képes árazni a borait, mint Szepsyék a többszáz éves múlttal.

Nekem egyébként ízlenek a borai, mostanában azonban azt érzem, hogy a marketing dinamikusabban fejlődik a cégnél, mint a minőség, azaz nagyobb a csinnadratta, mint amennyivel évről-évre jobbak a borok.

megjegyzés 2008.03.23. 12:55:00

20-40-60 hektárnyi saját szőlőt sem sk. műveli meg a t. borász. erre megbízható szőlőmunkás csapat(ok) kell(enek). ergo tökmindegy, hogy saját nevén van-é a talpalatnyi főd avagy nem, a döntő kérdés az, hogy saját meghatározott kívánságlistája alapján, állandóan ellenőrzötten végzik-e a szőlőmunkát. ha igen, úgy akár 100 jurós borai is lehetnek vásárolt szőlőből, ha nem, úgy saját területén sem lesz jó bora.
a bor ára : annyi, amennyit adnak érte. van ezen a blogon is egy-kettő (túl)sztárolt borász, kinek a bora vagy megér annyit, amennyiért hozzá lehet jutni, vagy nem. a borpiac azért a nagy kínálat miatt hasonlít a tőzsdéhez… másrészt nem elhanyagolható a marketing szerepe, itt az írástudóknak lenne nagyobb felelősségük, de elnézve a magyar ( és a fizetett cikkektől függő nemzetközi ) borújságírás színvonalát, hát…. ennél már csak a bornagykereskedők okoznak nagyobb kárt a magyar boroknak : skrupulus nélkül változatlan áron dobják piacra a kitűnő ( pl. 2003-as ) és a problémás ( pl. 2004-es ) évjáratok azonos néven futó tételeit, a gasztromómia pedig birka módjára ( profit rulez ! ) áraz : ki nem látott még borlapot : nagy borász nagy bora 2003/2004 ; ár ugyanaz. pontosan emiatt „ szemet húnynak „ afelett, ha szerződéses partnerük minősége bukdácsol . így nem csoda, ha a fogyasztónak fenntartásai vannak a (magyar) borral.

Decanter 2008.03.23. 15:56:33

Nagy izgalommal figyeltem L.Gy. munkáját a kezdetek óta. Emlékszem mennyire el voltam bűvőlve amikor az első Áldás a poharamba került asszem háromezerért. Kitűnő,különleges bort kaptam jó ár/érték arányban. Viszont az már nagyon nem tetszik ami mostanában történik. Egyre kevesebb vöröse van már négyezer alatt. Nem tudom ki hogy van vele,de én viszonylag ritkán bontok 4-5 ezer huf feletti borokat. Az a gond, hogy egy réteg teljesen le fog mondani a borairól,mert egyszerűen nem tudja megfizetni. A gazdag borsznoboknak meg túl sok lesz ez a húszezer palackos mennyiség pl. a Merengőből...
Szerintem hosszú távon messzebbre jutna a St. Andi pincészet, ha lassabban és nem ilyen mértékben emelné az árakat.

pecz 2008.03.23. 17:23:44

Kedves Decanter!

A 05-ös Merengő önmagában elég volt ahhoz, hogy L.Gy. borairól lemondjak.
Ehhez még hozzájárult, hogy tavaly a borfesztivál alatt, tehát szeptember elején, szüreteltek. Szerintem ha esik sz eső, az még nem ok arra, hogy valaki rohanjon szüretelni...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.03.23. 17:46:46

pecz

Igen, elég lett volna némi mezei zsurlófőzettel meghinteni a talajt, ami helyreállította volna az egyensúlyi állapotot.

Decanter 2008.03.23. 19:05:19

Kedves Pecz,

Én az 05-ösnél még hívő voltam, az elején bevásároltam belőle azt hiszem 5500.-ért.

Nem tudom jól tettem e, lassan megnézek egyet, azóta a pincében pihennek.

Hát a 06-osból már nem veszek...

Tegnap nézelődtem a borfeszten és igencsak kitűnő borokat találtam a fent említett bor töredékéért.

megjegyzés 2008.03.23. 19:18:29

pecz.cel nem értek egyet a szüretet illetően : ha esik az eső, rothadni fog a szőlő ( permetezni meg már egészségvédelmi okokból nem lehet ). L.Gy. borairól nem szeretnék véleményt mondani, de csak pozitív véleményem van arról, ha egy borász kritikus időszakokban személyesen felügyeli a munkálatokat... ( szvsz egyébként a borfesztiválok lassan nem érdemlik meg az elkötelezett borászok részvételét )

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.03.23. 19:20:57

"a borfesztiválok lassan nem érdemlik meg az elkötelezett borászok részvételét"

ezt hogy érted?

megjegyzés 2008.03.23. 20:26:37

A borfeszteknek a borról kellene szólniuk, megfelelő infrastruktúrával ( legelébb is méltó poharakkal, ugye, ha a kályhánál kezdjük), nem mindent elárasztó sültkolbász vagy egyéb ételszagról ( meg a „magyaros” fűszerezés megöli az ízlelést ), zavaró hangosításról (vár) stb. sajna a legtöbb borásznak ezek az események éves bevételük jelentős hányada (meg kiadásaiknak is, bár a fapados szervezés sokszor pénzt sem érdemel), így a folyamatos utántöltés a cél, nem a borokról adott mélyebb info ( mai meg ha kapok, sokszor megmosolyogtató)

kifli 2008.03.23. 20:44:10

nos a 2006-os 7 pontos PN-t meg, azaz visszakostoltam pénteken. nem tudtam lenyelni, olyan hányásízű szarnak tűnt. előtte elviselhető (iható, den semmiesetre sem 7 pontos, max 3-4) volt. a visszakóstolás előtt két kaló vörösbort kóstoltam. megrázó élmény volt. mind a kaló, mind pedig a PN, főleg a kaló borok után.

szerintem a szent andrea pince elsősorban merketingben erős. a marketingkeretből, úgy tűnik még az MA-nak is jut...

Decanter 2008.03.23. 21:31:11

Kedves megjegyzés,

van igazság abban amit a körülményekkel kapcsolatban írsz, de azzal nem értek egyet, hogy nem érdemlik meg ezek a rendezvények az elkötelezett borászok részvételét. Ha azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék a boraikat, igenis ott kell lenniük ezeken a rendezvényeken. Tegnap két borásszal sikerült megismerkednem ( Szászi Endre, Bolyki János )sok érdekes dolgot megtudtam, örülök, hogy volt alkalmam beszélgetni Velük, és biztosan ellátogatok majd a pincészeteikhez is.
Szóval szerintem reménykedjünk jobb szervezésekben, de addig is örüljünk a finom BOROKNAK! : )

Decanter 2008.03.23. 21:56:48

Kifli,

mért nem gondolkozol mielőtt írsz?

Ha már összeesküvés elméleteket gyártasz, szerinted mennyire buli St. Andiéknak az ha ugyanabban a cikkben a ( 9000 Ft-os )zászlós boruk nem kap jó minősítést ellenben a 2500 Ft-os PN 7 pontot kap. Szerinted így a kettőnek együtt mennyi a reklám értéke??

bodorján 2008.03.23. 22:01:07

kifli

Olvasd már el a hozzászólásod, mielőtt megnyomod a "Komment küldése" gombot. 2x is átolvastam a HSz-t, de még mindig nem értem, hogy pontosan mit akarsz mondani, azon kívül, hogy a PN hányásszagú és szar-

Dingó 2008.03.23. 22:58:21

Nem értem miért bántjátok kiflit. Hányásízű szar volt a szájában, így húsvét táján nem olyan furcsa dolog ez. Följött neki, ott maradt. Egy kicsit ide is löttyintett, letörli az ember, nem nagy dolog.

grandprix 2008.03.23. 23:39:11

nézzük csak!

Olvasom a hozzászólásokat és azt érzem, h nem igazán a lényeget nézzük és még kevésbé látjuk azt.

Egy terméket, legyen az bor, pozícionálnunk kell. Lőrincz doktorék a boraik árát valami oknál fogva így alakították. Megjegyzem, szerintem a legkevesebb beleszólása a borásznak volt... Én egy ragyogó embernek tartom mind szakmailag, mind emberileg Dr. Lőrincz Györgyöt. Örülök annak, hogy Ő is színesíti, sőt néha már meghatározza a magyar és az egri borkultúrát. Jó érzéssel tölt el az, hogy részem lehet borai kóstolásában. Fejet hajtok a sokszor tollvégre kapott marketing gépezete előtt is, ami változatossággal, tartalmassággal fűszerezi a borászat piacosságát.

Ezt szerintem üdvözölni kell, mert a mai világban ez több, mint normális!

Azt, hogy néhány bor "túl lett e értékelve", nem a mi tisztünk eldönteni, hanem majd a borpiac megoldja pár éven belül. Azt én is sajnálom, hogy ezzel a döntéssel szűkülhet a Szentandi rajongó tábor, de talán, ha nem csalnak a csiripelő verebek erre is lesz mogoldás.

Magyarul, ami szerintem a lényeg, hogy milyen az ALKOTÁS!!! Nagyon tisztelem mindazt amit Lőrincz Gyuri tesz. A borok önmagukért beszélnek, az értékük meghatározásáért, pedig legfeljebb a Btársaság panaszkönyvét javasolnám elkérni.

TiszteleteM

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.03.24. 11:07:49

grandprix,

Ezt nem tudom aláírni, mármint hogy a forgalmazóra fogjuk az árazást. Sarkítva az a tét, hogy egy sznoboknak szóló pince lesz-e a St.Andreából, ahol az árazásnak semmi kze a valós minőséghez, különlegsességhez, vagy megmarad/visszaalakul hiteles pincévé. NEkem mellesleg meglepőbbek a pince fehér árai: túl fás, egyenízű borok ezek, fél-harmadáron sokkal különlegesebbekhez lehet jutni pl Somlóról vagy Tokajból.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.24. 11:25:28

Kedves grandpix,

nagyon-nagyon-nagyon nem értek egyet azzal, hogy csak az alkotásról beszéljünk és az árazásáról ne.

Igenis jelentősége van annak, hogy milyen áron sikerül valamit megtermelnie a gazdának. Ez az "ár" pedig nyugodtan értelmezhető a lehető legtágabb értelemben.

Fontos, hogy jó borok legyen kaphatók, de az is fontos, hogy ezek a borok elfogadható módon készüljenek és elérhető áron kerüljenek a borivók asztalára.

grandprix 2008.03.24. 11:46:39

cuccosok már a spájzban és BZoltán!

Mindkettőtök kommentjével egyet tudok érteni és megtisztelőnek tartom a hangnemeteket. Köszönöm.

A Kis hiteles pincéknek szerintem jelen Honunkban van egy kerete. StAndiéknak ez már nem hobbi és a fele sem tréfa. Sajnos "üzleti alapokon " kell működniük és az élő, fejlődő cégek sorában maradniuk. Megjegyzem, h méretükhöz képest dícséretes az az összetett és kerek munka és természetesen az alkotás, amivel bennünket fogyasztókat kényeztetnek.

Az ár kérdése biztos vagyok benne, hogy nem sznobizmusból, annál inkább kényszerpályás körülmények miatt került a tapasztalható módon megoldásra.

Én is sajnálom, hogy nem lehet ezek után ösztönösen a SztAndi palackokért nyúlni, hanem előtte kell egy kicsit matekozni.
Tényleg jobb volt a lendületes vásárlás, viszont az én gondolataimban az is benne van, hogy pár év múlva ezeket az általunk felárazottnak ítélt borokat elégedett mosollyal az arcunkon fogjuk kortyolgatni.

Eddigi tapasztalataim alapján ez van benne a pakliban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.24. 14:58:30

Kedves grandprix,

őszintén kívánom neked, hogy pár év múlva elégedett mosollyal kortyold azokat a borokat amikért ma ilyen 8-10k magyar forintot adsz ki.
Én viszont már manapság is elégedetten tudok mosolyogni amikor egy-egy igazán jól sikerült bort iszom ennek a töredékéért.

megjegyzés 2008.03.24. 15:03:55

kedves Decanter,
nem aztv mondom, hogy nem lesz (lehet) jobb, de ebben a felállásban a magyar bor”fesztiválok” kizárólag a percemberke szervezőknek hasznos. semmiképpen nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a jó (magyar) bort egy tiszteletreméltó termékként értékelje a hozzá nem értő (de potenciálisan nagy vásárlóerőt képviselő) nagyközönség. ilyen színvonalú rendezvények a „nyomort konzerválják”. nem válik hasznára ez a keméyn munkát végző borásztársadalomnak… természetesen az olyan érdeklődők, mint Te (vagy ha nagyritkán kimegyek, én is) a legsiralmasabb szervezési körülmények között is megkeresik azt, amit akarnak. de még egyszer : ezeknek a rendezvényeknek a nagyközönséget kellene megszólítaniuk és a borászatnak mint ÜZLETNEK egy lökést adniuk ( gondolom, nem kellene a XXI. sz-ban a profitról szemlesütve beszélnie a piac egyetlen résztvevőkének sem).

teroldego 2008.03.24. 15:25:50

Azért ne egyszerűsítsük le annyira,hogy aki meg tud és hajlandó fizetni egy drágább bort - esetleg valóban értékesnek is tartja - ,az borsznob,aki pedig nem,az kítűnő izlésű és megbántott borrajongó.

tomlaker 2008.03.24. 15:42:18

azért 30 juró nem olyan sok

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.24. 16:29:04

30 euróból két palack garantáltan jó riojai, languedoc-i vagy toszkán vörösbort lehet kapni.
A magyar vörösborokban nem vagyok annyira képben, de szerintem még ebből is kijönne 2 palack korrekt anyag... még egri is.

BOB 2008.03.24. 22:44:14

Languedoc-iból kijön szerintem vagy 3-4 palack is, meg ha odafigyelünk, toszkánból is. A riojai árszinttel nem vagyok tisztában...

dagadtos 2008.03.25. 02:25:12

Korrekt, őszinte cikk, a pocsék 2005-ös borok után szerényebbre kellett volna talán fogni az árakat. Az más kérdés, hogy mások sem teszik ezt. És a korrektség kedvéért: az nem igaz, hogy külföldön ezért a pénzért aztán...igen, bele lehet akár nyúlni pár euroért is nagy borokba, ugyanakkor 30 euro nemzetközi szinten abszolút középosztály, ahol sok közepes/gyenge bor is van. A pinot-t kóstoltam, nekem még tetszett is, de a 7 pont nekem is túl soknak tűnik. (Nehéz átváltani, 100-as skálán nekem valahol 84-85 körül van)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.25. 06:39:59

Kedves dagadtos:
Nekem van szerencsém sok külföldi borboltban vásárolni... megnyugtatlak, hogy kevés előmunka után a 8-15 eurós sávban biztonságosan lehet vadászni és a legtöbb magyar vörösbor minőségi szintjét hozó bort találni a felsorolt borvidékekről.

Tény, külföldön is van 30 euróért rossz bor.

A magyar csúcsvörösöket állandóan az 1-2 eurós franica-olasz-spanyol-portugál lőrékkel vagy az 1000 eurós bordeauxiakkal hasonlítják össze... nyilván az előbbinél jobbak lesznek a magyar csúcsborok és nyilván az utóbbinál messze jobb ár/érték arányúak. Ugyanakkor szerintem a 8-15 eurós kategória magabiztosan hozza a magyar 20-40 eurós kategória minőségét.

Tény... ismerni kell a külföldi borvidékeket és a termelőket. De hát Magyarországon is ismerni kell, különben a 2000-4000 forintos kategóriában meglepően vacak borokat sóznak az emberre.

dagadtos 2008.03.25. 10:28:55

Én nem is vitatom, hogy ebben igazad van, csupán arra próbáltam utalni, hogy 30 euro még nem biztos, hogy az az értékhatár külföldön sem (vagy ott nem), ahol már kötelező lenne a katarzis a bor megivása közben/után. Azt nem mondom, hogy ugyanakkor sok esetben nem lenne meg. Lehet, hogy csak túl sok bordeux-i árlistát nézegettem mostanában, azért nem tűnik olyan soknak ez a 30 euro. (Az is igaz, hogy előjegyzésben ennyi.)
Mondok majd negatív példát is, de hogy legyen pozitív: ebben az árban itthon is több helyen kapható a Domaine de Villeneuve CdP 2004 és kis szellőztetéssel (1-3 óra palackban) egészen csodálatos, szerintem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.25. 12:37:24

kedves dagadtos,
nincs az az összeg a világon ami bármely országban bármely borért garantáltan katarzist biztosítana.

Mondom, ne a túlárazott bordeauxi presztizsborokat vegyed mércének, mert ott is a marketinget és az imidzset fizeted meg, hanem Európa megannyi a bordeaux-inál akár simán jobb borvidékeinek a borai között nézz körül.

Belzi 2008.03.25. 20:11:05

Nem értem miért sajnáljátok ezt a ~170 millát Lőrincz Gyuritól?

Türkménbasi 2008.03.26. 12:25:33

Én sokáig abszolút borpatrióta voltam és "aszontam", hogy csak magyar bor semmi más. Persze ebben az is közrejátszott, hogy a magyar borokra is emberfeletti meló némi rálátást szerezni de a küldföldiekre meg lehetetlen egy emberöltő alatt. (legalábbis az én tempómban:-)
De szép lassan kinyílt a szemem, majd a szám.
Legékesebb példája ennek a múltkori baráti csúscmerlot kóstolónk ahol többek között összedobtunk egy Magnifico-ra is. Nos, a 40.000 Ft-is Magnifico második lett a 4.400 Ft-os 2001-es Skalli Merlot mögött.
Nem sokkal régebben még egyedül is be-beruháztam egy-két magyar

Türkménbasi 2008.03.26. 12:29:52

Valamiért lemaradt a vége, szóval:
Nem sokkal régebben még egyedül is be-beruháztam egy-két magyar (10.000+) csúcspresztízs vörösre de erről sebesen leszoktatom magamat. Ha egyre többen ébrednek fel a magamfajta borpatrióta félsznobok közül akkor reményeim szerint szépen lassan észreveszik magunkat (egyébként nagyra tartott) sztárborászaink és javítanak az ár-érték arányon.

Türkménbasi 2008.03.26. 12:31:12

Bocs a helyesírási hibákért, biztos izgultam. (:-)

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.03.26. 14:34:40

BZoltánnak adok igazat: bár vörösben sokkal-sokkal szűkebb a merítés, de azért általánosságban is elmondható, hogy azért van jópár magyar pince is, ahol a "sztárborok" töredékéért lehet kivételesen jó borokhoz jutni (2-3 ezer Ft).

dagadtos 2008.03.27. 00:16:49

Mondjuk arról, hogy jelenleg a Magnifico 40 ezer (nem mondhatni, hogy jó vétel volt egyébként) nem tehet a borász, ne kezeljük úgy, mintha eleve ennyi lett volna. Egyébként remek példát hoztál, ugye ez a merlot kapott "Decanter-díjat" a magyar magazinban, tehát valószínűleg számos külföldi drágább merlot-t is megverne. Dehát ezt már felesleges figyelembe venni - nem baj egyébként, lesz bőven csalódás külföldiben is, tök mindegy, hogy mondom-e vagy sem. Egyébként épp két nagy külföldi rendelésben vagyok benne, mivel itthon pl. francia borokat szerezni épeszű áron teljesen lehetetlen, még drágán sincs semmi választék. De hosszas szakírók és borkedvelők által adott pontok és jellemzések után választom ki a borokat (cellartracker), és még így is egészen biztos vagyok benne, hogy lesz pár csalódás külföldinél is.
Tényleg nem akarom a magyar vörösborokat védeni, csak nagyon felbosszant az a mostanában elterjedt hozzáállás, hogy jaj, csak külföldi legyen, ha már 2 ezer, tuti jobb mint egy magyar presztízsbor. Nemrég volt a WSET-nél egy remek brunello kóstoló néhány csodás borral, ugyanakkor szerintem ha hasonló árú magyar nagyborok is szerepeltek volna, nem lógtak volna ki veszélyesen lefelé, legalábbis a középmezőnyből nem.
Ehhez szorosan kapcsolódik az a tendencia, hogy néha nem is értem, de meglehetősen túlértékelik az egyszerűen könnyű borokat, kifejlődött egy messze eltúlzott hordó-tannin-test intolerancia sokakban, ami odáig megy, hogy semmilyen, majdnemhogy ivóborokat nagyon fel tudnak húzni, csak mert jaj de elegáns, miközben inkább üres. Ehhez külön hozzátenném, hogyha egy presztízsbor, pl. egy bordói blend 2-3 évesen durva, az teljesen természetes, majdnemhogy az lenne furcsa, ha nem. És általában 2-3 évesen értékelik, vagy még előbb. Erre lehet azt mondani, hogy mit keres akkor piacon az a bor, de az igazság az, hogy külföldön is kikerül a piacra ugyanúgy. Az már egy jogosabb kritika jóval, ha az ilyen borok 5 vagy 10 év után már menthetetlenül szétestek. (Ugyanakkor ilyen téren nekem pl. az agyonmacerált Bock cuveé-ivel kifejezetten pozitív tapasztalataim vannak - még akkor is, ha a 2000-es nem ízlett egyáltalán, de az sem volt szétesve.)

dalton1 2008.03.27. 20:17:24

Ez így van dagadtos!

tomlaker 2008.03.28. 17:46:56

zoli!
nekem hasonló a véleményem, de állítom magyar zászlóshajó veresekért nem sok a 30 euro. mi lesz itt ha kiderül a magnifico 06 előjegyzési ára? (minimum kétszer! ekkora felháborodás)
ezeket a borokat nema minőségük, hanem a szerepük szerint kell árazni és értékelni

BOB 2008.03.28. 19:03:11

Én azért hadd értékeljem a minőségük szerint, mert engem elsősorban ez érdekel. A "szerepüket" meg mindenki árazza be magának. A Magnifico áráról nincs tudomásom, de én ma azon is kiakadtam, mikor megláttam egy áruházpolcon két borászunk (egy villányi és egy szekszárdi) 2005-ös presztízsborát is, amiket kizárólag a legjobb években, a legjobb dűlőkből... hahaha.

tomlaker 2008.03.29. 22:16:24

akkor ezen meg nagyon quifox:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.30. 08:09:59

Tom,

a szerepük az nem kérdéses. A zászlóshajó azért zászlóshajó, hogy vezzesse az aramdát és élen járjon például az árképzésben. Viszont a globális piacon a magyar csúcsvörösök csak mezei játékosok.

Amit pedig bob ír az bizony tanulságos. Akkor lesz majd gáz ha a most mondjuk 6k-ért egy csúcsbort előjegyző fogyasztó néhány év múlva meglátja a féltett kincsét 3k-ért egy hiper polcain.

tomlaker 2008.03.31. 21:32:06

szvsz jelenleg nincs annyi "csúcsbor"(hype-olt) a piacon. mennyi lehet? 200000 palack?
majd ha lesz egy tucatnyi ikon, de addigra már...

tomlaker 2008.03.31. 21:32:55

+ nem kell megvenni.(én sem teszem), ha eladják akkor jó nekik, ha nem jó nekünk, lásd 3k.

zugivó muslica 2009.05.21. 13:52:59

lényeg,hogy nem olvastam el az összes kommentet, de aki szeretne fogyasztani a 2005 MERENGŐBŐL, mindösse 12db 1000-re van szöksége, mindezt a Pomodoroban külön kérésre mutatjuk, szerintem ez nem pénz érte
süti beállítások módosítása